699-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:00 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 42 бойові зіткнення. Також ворог завдав 81 авіаційний удар та здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та близько 100 поранених цивільних осіб, серед яких є діти. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, школи, спортивний комплекс та інша цивільна інфраструктура в Києві та Київській області, Харкові та Павлограді Дніпропетровської області.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Козача Лопань, Гатище Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів окупантів зазнали понад 40 населених пунктів, серед них Тимоновичі, Архипівка Чернігівської області; Попівка, Атинське, Волфине Сумської області; Ветеринарне, Нестерне, Комісарове Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито атаку біля Синьківки Харківської області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 4 атаки в районах Ямполівки, Торського Донецької області та ще 2 атаки неподалік Білогорівки, Серебрянського лісництва Луганської області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Тернів, Серебрянки Донецької області.

Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка, Серебрянське лісництво Луганської області та Торське, Серебрянка, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 2 атаки біля Богданівки та Кліщіївки Донецької області, де ворог безуспішно намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Богданівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 4 атаки поблизу Новобахмутівки, Авдіївки та ще 8 атак в районах Первомайського та Невельського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Олександропіль, Новобахмутівка, Очеретине, Авдіївка, Первомайське, Нетайлове Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога поблизу Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області. Тут окупанти, за підтримки авіації, 9 разів безуспішно намагалися покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційних ударів в районі Костянтинівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися Красногорівка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка, Катеринівка, Єлизаветівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційного удару в районі Урожайного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку нашими захисниками відбито 4 атаки південніше Червоного, західніше Вербового та Роботиного Запорізької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався відновити втрачене положення. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, серед них Чарівне, Малі Щербаки, Степове, Лобкове, П’ятихатки, Степногірськ, Плавні Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку ворог завдав авіаційних ударів неподалік Качкарівки, Милового, Берислава Херсонської області. Артилерійських обстрілів противника зазнав обласний центр Херсонської області та райони населених пунктів Михайлівка, Саблуківка, Берислав, Садове, Антонівка, Станіслав Херсонської області та Солончаки Миколаївської області. Також окупанти обстріляли з реактивних систем залпового вогню населений пункт Іванівка Херсонської області.

Ворог не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 7 безуспішних штурмів позицій наших військ.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 2 зенітно-ракетних комплексах та 1 пункту управління противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 1 району зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 2 засобах ППО, 9 артилерійських засобах та 1 станції РЕБ противника.

 

 

18:45 В Україні розробили портативну станцію РЕБ, яка глушить російські FPV-дрони, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За словами міністра, радіус роботи станції РЕБ під назвою AD Counter FPV – від 250 метрів, якщо відстань між БПЛА та оператором дрона становить 3 тисячі метрів.

"Система генерує білий шум у радіочастотному діапазоні 850-940 МГц, і FPV-дрон втрачає зв'язок з оператором та стає некерованим.

Обладнання вже активно використовують українські військові. Одна з переваг системи — вона легка, без акумулятора важить 3 кілограми, а ще у неї є тринога, тому її зручно встановлювати на машини".

 

 

18:10 Український фільм «20 днів у Маріуполі» номінували на «Оскар» у категорії найкращий документальний фільм. Стрічка Мстислава Чернова показує початок повномасштабного вторгнення РФ, облогу Маріуполя, бомбардування пологового будинку та порятунок журналістів з оточеного міста.

 

 

17:25 Розпочалося онлайн-засідання 18-ї зустрічі у форматі "Рамштайн", інформує пресслужба Пентагону. Засідання Контактної групи з питань оборони України відкрив міністр оборони США Ллойд Остін. Очільник Пентагону наголосив, що "безпечна і суверенна Україна – це критично для глобальної безпеки; ми не можемо послабити нашу підтримку".

 

 

16:50 Європейських і американських посадовців непокоїть можливе зростання постачання Росії ракет із Північної Кореї, пише New York Times. Найбільше Брюссель і Вашингтон турбують саме балістичні ракети – росіяни сподіваються використати ракети для подолання поставлених Україні західних систем протиповітряної оборони. Як повідомляють, на відміну від снарядів, північнокорейські ракети не є застарілими – дослідження показало, що їхня конструкція є новітньою.

 

 

16:15 Європейська Унія розглядає жорсткі заходи проти Угорщини за блокування допомоги Україні, пише Bloomberg. Видання зазначає, що держави – члени Унії готові ухвалити пакет допомоги Україні на саміті в Брюсселі 1 лютого незалежно від того, чи підтримає його Угорщина. Якщо Орбан продовжить блокувати пакет підтримки, буде рішення решти 26 країн ЄС ухвалити його, і підготовка до такого сценарію вже йде повним ходом. Та якщо Орбан вирішить піти цим шляхом, то, згідно зі словами джерел, ЄУ може запустити наступний етап штрафних заходів проти Угорщини, що може призвести до позбавлення її права голосу як країни-члена.

 

 

15:40 НАТО уклало контракти на закупівлю близько 220 тисяч 155-міліметрових артилерійських боєприпасів на суму 1,2 млрд доларів, повідомляє пресслужба Альянсу. За словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа, "це демонструє, що перевірена структура НАТО для спільних закупівель працює. Важливо, щоб союзники поповнили свої запаси, оскільки ми продовжуємо підтримувати Україну".

 

 

15:05 Європейська Унія планує ввести податок на заморожені активи Росії, але не конфіскувати їх, пише Bloomberg з посиланням на власні джерела. Агентство інформує, що 22 січня міністри закордонних справ ЄС погодили відповідну пропозицію та передали її на обговорення послам блоку пізніше протягом поточного тижня. Співрозмовники Bloomberg вказали, що група держав, у тім числі Німеччина, "чітко заявила, що проти арешту російських активів з юридичних міркувань".

 

 

14:20 "Невідомі кіберволонтери" спричинили масштабний збій у роботі провайдера, яким користуються російські держструктури, інформує ГУР МО. 21 та 22 січня російські користувачі стали масово скаржитись на відсутність інтернету та неможливість зв’язатися зі службою підтримки «Акадо». У ГУР МО зазначили, що "Акадо-телеком" забезпечує послугами низку державних структур РФ, зокрема адміністрацію президента Путіна, ФСБ, ФСО й інші об’єкти. В результаті, як повідомляється, в низці регіонів РФ значно ускладнена або неможлива діяльність державних відомств агресора.

 

 

13:35 Через атаки дронів та негоду експорт російської нафти впав до мінімуму за два місяці, пише Bloomberg. Експорт російської нафти скоротився в деяких портах через негоду й удар українських безпілотників по заводу з переробки конденсату в Усть-Лузі Ленінградської області, внаслідок якого 21 січня завантаження припинили й перенесли на наступний тиждень, зазначається в матеріалі.

 

 

12:50 Польща підіймала військову авіацію через ранковий ракетний обстріл України, повідомили у Збройних Силах Польщі.

 

 

12:25 Сили ППО під час атаки знищили 21 ціль, повідомляє командування Повітряних сил. Загалом армія РФ випустила 41 ракету.

 

 

 

11:40 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 145 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 210 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:00 Дефіциту електроенергії немає, в резерві – дві одиниці генеруючого обладнання, повідомили в Міненерго.

 

 

09:45 Внаслідок ранкової ракетної атаки по Україні п’ятеро людей загинули, ще щонайменше 40 постраждали, інформує міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. Як повідомляється, станом на 08:45 у Києві внаслідок ракетного удару виникло кілька пожеж у Святошинському, Солом’янському та Печерському районах; одна людина загинула. Внаслідок атаки по Павлограду на Дніпропетровщині одна людина загинула, ще одна травмована. У Харкові є влучання у два багатоповерхові будинки; за попередніми даними, троє людей загинули, ще близько 30 постраждали.

 

 

08:30 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:
182,0% танків (з них 2,7% за минулий тиждень),
 66,5% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),
199,1% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),
290,3% артилерійських систем (з них 3,4% за минулий тиждень),
 87,0% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),
 46,5% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),
 26,6% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),
 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).
 

 

 

07:00 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Сватівський відтинок — ворог закріплюється в районі Крохмального. Крім того, росіяни вели безуспішні штурмові дії в районі Нововодяного та Тернів. У Серебрянському лісництві останніми днями важко: щось втратили, щось відбили.

• Бахмутський напрямок — біля Білогорівки (Л) зберігається напружена обстановка, ворог буде намагатися забігти в саме село і закріпитися. Росіяни лізли між Спірним та Веселим, результат невідомий. Біля Іванівського росіяни вели штурмові дії.

• Авдіївський відтинок — тривають дивні події на південних околицях Авдіївки. Чимало дій ворога не піддаються логічному поясненню. "Зеніт" ворог не захоплював, тому за той фланг поки можна бути спокійним. Зараз важливо, щоб росіянам не дали закріпитися в приватному секторі. Ворог продовжує натиск на Первомайське, має частковий успіх. Так само продовжує тиск на Сили оборони біля Георгіївки.

• Бердянський відтинок — без змін.

• Запорізький відтинок — відбувалися сутички біля Вербового та Роботиного, але змін не зафіксовано.

• Таврійський відтинок — без змін.

 

 

06:55 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Росія продовжує використовувати свою позицію в Раді безпеки ООН для просування кількох давніх російських інформаційних операцій.

• Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск відвідав Київ 22 січня і оголосив про новий польський оборонний пакет для України.

• Кадри, на яких нібито зафіксована сутичка між російським солдатом і чеченськими силами "Ахмат-Схід" в окупованому Мелітополі Запорізької області, знову викликали критику на адресу чеченських сил за їхню недостатню участь у російських військових операціях в Україні.

• Розслідування, проведене російським опозиційним виданням, свідчить про те, що російські еліти, можливо, прийняли та інтерналізували внутрішні наслідки війни Росії в Україні.

• Російські посадовці й учасники інформаційного простору намагаються і надалі риторично виправдовувати вторгнення Росії в Україну, спотворюючи указ, підписаний Президентом України Володимиром Зеленським 22 січня, який стосується дискримінації етнічних українців у Росії. Указ Зеленського не висуває жодних територіальних вимог до Росії, як це неправдиво стверджують окремі російські ультранаціоналісти.

• Киргизстан виступив із заявою проти практики Росії, спрямованої на натуралізованих мігрантів у рамках криптомобілізації.

• Російські суб'єкти федерації продовжують налагоджувати зв'язки з окупованими територіями України.

 

 

06:50 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

06:45 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:42 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 68 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 3 ракетні та 65 авіаційних ударів, здійснив 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові приватні будинки, інша цивільна інфраструктура.

Зранку російські окупанти завдали ракетного удару 4 зенітними керованими ракетами С300/400 по цивільній інфраструктурі міст Харків та Балаклія Харківської області.

Авіаційних ударів зазнали: Гранів, Григорівка, Піщане Харківської області; Новоєгорівка, Білогорівка, Серебрянське лісництво Луганської області; Терни, Роздолівка, Богданівка, Хромове, Кліщіївка, Біла Гора, Майорське, Новобахмутівка, Авдіївка, Водяне, Новомихайлівка, Старомайорське, Донецької області; Новодарівка Запорізької області; Качкарівка, Червоний Маяк, Зміївка, Берислав Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 140 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 4 атаки ворога в районі населеного пункту Синьківка Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили атаку загарбників біля Тернів Донецької області та ще 5 атак поблизу Макіївки, Білогорівки, Серебрянського лісництва Луганської області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 7 атак противника неподалік Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Так, сили оборони протягом минулої доби відбили 10 атак противника в районах Степового, Авдіївки та ще 7 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські оборонці продовжують стримувати ворога неподалік Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 21 атаку.

На Шахтарському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку нашими захисниками відбито атаку ворога в районі Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Протягом минулої доби противник здійснив 1 безуспішний штурм позицій українських військ.

Водночас наші воїни активними діями завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 8 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 1 пункту управління, 1 артилерійському засобу та 1 радіолокаційній станції противника.

23.01.2024