698-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:50 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 53 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 2 ракетні та 41 авіаційний удари, здійснив 28 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

Окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Гранів, Григорівка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 50 населених пунктів, серед них Баранівка, Карповичі, Леонівка Чернігівської області; Зноб-Новгородське, Марчихина Буда, Фотовиж Сумської області; Уди, Охрімівка, Землянки, Хатнє Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 4 атаки біля Синьківки Харківської області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах Піщаного Харківської області та Новоєгорівки Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема Дворічна, Масютівка, Синьківка, Петропавлівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито атаку ворога в районі Тернів Донецької області та ще 4 атаки неподалік Макіївки, Білогорівки, Серебрянського лісництва Луганської області, де противник намагався прорвати оборону наших військ. Окупанти завдали авіаційних ударів в районах Білогорівки, Серебрянського лісництва Луганської області та Тернів, Роздолівки Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Кармазинівка, Невське, Діброва Луганської області та Іванівка, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 7 атак поблизу Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де ворог безуспішно намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Богданівка, Хромове, Кліщіївка, Біла Гора, Майорське Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 9 атак окупантів в районах Степового, Авдіївки та ще 5 атак неподалік Первомайського та Невельського Донецької області, де ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах Новобахмутівки, Авдіївки, Водяного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Нетайлове, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога біля Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області, де ворог 16 разів безуспішно намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районі Новомихайлівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились такі населені пункти Донецької області, як Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка, Парасковіївка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах Старомайорського Донецької області та Новодарівки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку нашими захисниками відбито атаку ворога неподалік Роботиного Запорізької області, де окупанти безуспішно намагалися відновити втрачене положення. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Полтавка, Гуляйполе, Новоандріївка, Щербаки, Кам’янське Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнав обласний центр Херсонської області, райони населених пунктів Шляхове, Берислав, Антонівка Херсонської області та Солончаки, Чорноморка Миколаївської області. Також противник здійснив обстріли з реактивних систем залпового вогню районів населених пунктів Іванівка, Понятівка, Янтарне, Берегове, Велетенське Херсонської області.

Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 1 безуспішний штурм позицій наших військ.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 8 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 1 пункту управління, 1 артилерійському засобу та 1 радіолокаційній станції противника.

 

 

20:15 Шмигаль обговорив зі своїм польським колегою Туском створення чотирьох нових пунктів пропуску на спільному кордоні, повідомляє прем’єр-міністр. За його словами, він запропонував Туску розглянути можливість участі польської сторони в будівництві автобану "Краковець–Львів–Броди–Рівне".

 

 

19:40 Країни ЄС погодили використання заморожених активів РФ, заявив глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозеп Боррель. Повідомляється, що посли ЄС мають дати дозвіл на це рішення в середу, згідно з яким спочатку кошти відкладуть на окремий рахунок, а потім використають їх для підтримки України.

 

 

19:05 Парламент Туреччини розгляне вступ Швеції до НАТО, пише CNN Turk. Очікується, що питання шведської заявки на приєднання до Альянсу буде внесено у порядок денний парламенту у вівторок і після обговорення у парламенті депутати проведуть голосування. За словами джерела агентства, партія президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, яка має більшість у парламенті разом зі своїм націоналістичним союзником, домагатиметься схвалення ратифікації довгоочікуваного членства Швеції в НАТО.

 

 

18:30 Бельгія у цьому році планує надати Україні військової допомоги на 611 млн євро, повідомляє міністр оборони України Рустем Умєров. Український міністр провів телефону розмову з очільницею оборонного відомства Бельгії Людивін Дедондер. Сторони обговорили перспективи оборонної співпраці між країнами.

 

 

17:45 Україна на 50 років заборонить будь-яке транспортне сполучення з Росією, про це йдеться в розпорядженні Кабміну. Кабмін внесе на розгляд Ради національної безпеки і оборони пропозиції щодо застосування строком на 50 років секторальних спеціальних економічних санкцій.

 

 

17:20 Польща виділила Україні новий оборонний пакет, заявив Зеленський за підсумками зустрічі з польським премʼєр-міністром Дональдом Туском. За його словами, є нова форма взаємодії заради більшого масштабу закупівель зброї для українських потреб – це польський кредит для України.

 

 

16:55 Українські бойові пілоти у межах навчання на винищувачах F-16 вже літають у небі з інструкторами, заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону. Ігнат зазначив, що міжнародні партнери "дуже-дуже конфіденційно навчають льотчиків, не оприлюднюється особливо ніяка інформація".

 

 

16:10 У Лимані на Донеччині знайшли убитими двох правоохоронців і двох цивільних жінок, повідомляють в ДБР. Наразі за підозрою у скоєнні злочину затримано військовослужбовця Нацгвардії. Досудове розслідування триває.

 

 

15:35 Романа Гринкевича затримали в Одесі при спробі перетину кордону, заявив генеральний прокурор Андрій Костін. Він є п'ятим затриманим фігурантом у межах справи про постачання одягу для ЗСУ. Сьогодні його доставлять до суду для обрання запобіжного заходу; застава, яку проситимуть як альтернативу для затриманого, становитиме 500 мільйонів гривень.

 

 

14:40 Війна в Україні підірвала довіру Росії до її звичайних збройних сил і підвищила важливість для неї нестратегічної ядерної зброї як засобу стримування і перемоги над НАТО у потенційному майбутньому конфлікті, повідомляє Reuters із посиланням на звіт лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS). У доповіді зазначається, що логіка Росії щодо використання такого типу зброї полягає у контрольованій ескалації конфлікту, "або для того, щоб запобігти залученню США і НАТО, або для того, щоб примусити їх до припинення війни на російських умовах"; "російське сприйняття відсутності твердої волі Заходу застосувати ядерну зброю або прийняти жертви у конфлікті ще більше зміцнює агресивну думку і доктрину Росії про нестратегічну ядерну зброю". Вільям Альбрек, автор звіту IISS, запевнив, що західна розвідка зможе вловити низку сигналів, якщо РФ справді готується запустити нестратегічну ядерну зброю. Це включатиме переміщення зброї із центрального сховища на авіабазу та, можливо, звичайні удари поблизу запланованої цільової зони, щоб пошкодити радар і протиракетний захист.

 

 

14:20 Велика Британія надала групі експертів ООН супутникові знімки північнокорейських вантажоперевезень до РФ в рамках спроби ініціювати офіційне розслідування торгівлі зброєю в порушення міжнародних санкцій, пише The Guardian. Дані супутникових знімків свідчать, що російські судна завантажуються у північнокорейському порту. Це відбувається на тлі звинувачень у постачанні Пхеньяном ракет та снарядів для Москви. Неопублікований звіт розвідки Великої Британії, з яким ознайомилися в Guardian, містить зроблені у період з вересня по грудень зображення трьох російських кораблів, «Майя», «Ангара» та «Марія», які завантажують контейнери у порту Наджин у Північній Кореї перед транзитом до російських портів на Далекому Сході.

 

 

 

13:50 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• У грудні 2023 року українські порти експортували більше сільськогосподарської продукції, ніж будь-коли з моменту вторгнення Росії, майже напевно завдяки повторному відкриттю основних чорноморських портів України та створенню одностороннього експортного каналу судноплавства. Він перевищив місячні обсяги, досягнуті під час ініціативи Чорноморського зерна за посередництва ООН і Туреччини, яка підлягала російським інспекціям.

• Україна досягла цього, оскільки значною мірою перешкодила Чорноморському флоту Росії діяти в західній частині Чорного моря, де йому загрожують українські ракети та надводні кораблі без екіпажу. Ринкова довіра підтримується зниженням страхових премій за посередництва Великої Британії через пакет страхування Unity Facility та оголошенням про те, що Туреччина, Румунія й Болгарія сформували військово-морські протимінні сили.

• Здоров'я цього експортного маршруту є життєво важливим у довгостроковій перспективі для експортних надходжень України і як символ того, що обидві сторони готові призупинити атаки на цивільні судна, прокладаючи шлях до зменшення ризику та розширення торгівлі для всіх у Чорному морі.

 

 

13:25 Більшість громадян України (69%) вважає, що українці йдуть шляхом до згуртованої політичної нації, але 25% – що українці йдуть до розколу, свідчать результати опитування, проведеного 29 листопада – 9 грудня 2023 року Київським міжнародним інститутом соціології. У 2020 році ситуація була протилежною: відповідно 35% проти 58%. Ця більшість – різною мірою – спостерігається у всіх регіонах і мовних групах.

 

 

 

12:40 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 135 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 195 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:15 Президент України Володимир Зеленський підписав указ "Про історично населені українцями території Російської Федерації", доручивши Кабінету Міністрів України розробити із залученням міжнародних експертів, представників Світового конгресу українців, учених, громадськості та внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України план дій щодо збереження національної ідентичності українців у Росії, які проживають на "історично населених ними землях" на території нинішніх Краснодарського краю, Бєлгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей РФ.

 

 

11:50 Вчора, в неділю 21 січня, добовий максимум споживання був ввечері і на 2,6% нижчим, ніж відповідний показник у неділю 14 січня. Сьогодні станом на 09:10 споживання електроенергії перевищує відповідний показник п’ятниці 19 січня на 3,9%. Але протягом дня диспетчерський центр «Укренерго» не прогнозує виникнення дефіциту електроенергії в енергосистемі. Це пов’язано з потеплінням, яке протягом дня прогнозується по всій території України. 

 

 

11:20 До Києва прибув прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, повідомляють у канцелярії польського прем'єра. Це перший візит Туска до української столиці після призначення на посаду, в рамках якого він зустрінеться зі Зеленським і Шмигалем.

 

 

10:35 Зеленський внесе до Ради законопроєкт про запровадження множинного громадянства, про це Президент заявив у зверненні до Дня Соборності.

"Документ дозволить мати наше громадянство всім етнічним українцям та їхнім нащадкам із різних країн світу. Звісно, окрім громадян країни-агресора".

 

 

10:00 Дефіциту електроенергії не спостерігається, в резерві – шість одиниць генеруючого обладнання, повідомили в Міненерго.

 

 

08:30 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:
181,3% танків (з них 2,7% за минулий тиждень),
 66,1% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),
198,0% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),
288,7% артилерійських систем (з них 3,4% за минулий тиждень),
 86,8% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),
 46,5% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),
 26,6% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),
 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

08:00 Вночі ворог атакував 8 ударними БпЛА типу «Shahed-136/131» із району Приморсько-Ахтарськ (рф). Усі вісім "шахедів" знищено зенітними ракетними підрозділами та мобільними вогневими групами Повітряних сил та Сил оборони України в межах Миколаївської, Херсонської, Дніпропетровської та Кіровоградської областей.

За минулі сім днів було збито 54 із 70 (77%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

07:25 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Повідомляється, що українські сили провели успішні удари безпілотниками по цілях у Ленінградській і Тульській областях, де повторні удари українських безпілотників можуть закріпити російські системи ППО малої дальності, що захищають потенційно важливі цілі вздовж очікуваних маршрутів польотів.

• Наприкінці грудня 2023 року влада Молдови звинуватила російських "миротворців" у Придністров'ї в численних порушеннях, у тому числі в неналежному використанні безпілотників під час проведення навчань, викликавши інформаційну атаку з боку прокремлівського рупора.

• Росія, ймовірно, зміцнює відносини з Північною Кореєю в рамках зусиль із закупівлі більшої кількості артилерійських боєприпасів за кордоном на тлі дефіциту російських боєприпасів.

• Російське опозиційне видання Mobilization News повідомило 21 січня, що, ймовірно, російські військові командири жорстоко поводяться з солдатами на полігоні у Волгоградській області.

• Російські суб'єкти федерації продовжують розбудовувати меценатські мережі в окупованій частині України.

 

 

07:20 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

07:10 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

07:00 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 68 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 4 ракетні та 102 авіаційні удари, здійснив 80 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові приватні та багатоквартирні будинки, інша цивільна інфраструктура.

Минулої доби російські окупанти завдали чергового авіаційного удару, застосувавши 10 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 8 ударних БпЛА знищено.

Авіаційних ударів зазнали: Графське, Вовчанськ, Миколаївка, Вільхуватка, Іванівка, Кислівка, Табаївка, Піщане Харківської області; Макіївка, Серебрянське лісництво Луганської області; Ямполівка, Григорівка, Міньківка, Богданівка, Часів Яр, Костянтинівка, Торецьк, Північне, Нью-Йорк, Ласточкине, Авдіївка, Старомайорське, Рівнопіль, Новомихайлівка, Костянтинівка Донецької області; Червоний Маяк, Зміївка, Новоберислав, Веселе Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 7 атак ворога біля Синьківки Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 5 атак окупантів поблизу Тернів, Ямполівки Донецької області та ще 6 атак неподалік Білогорівки Луганської області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 7 атак противника східніше Григорівки, Богданівки, Іванівського та Кліщіївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 5 атак окупантів в районах Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 12 атак південніше Сєверного, Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 5 атак.

На Шахтарському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку нашими захисниками відбито 7 атак ворога західніше Вербового та Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку сили оборони надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Протягом минулої доби противник здійснив 6 безуспішних штурмів позицій українських військ.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 1 пункту управління, 3 артилерійських засобах та 1 засобу ППО противника.

 

 

22.01.2024