695-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:10 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 87 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 1 ракетний та 16 авіаційних ударів, здійснив 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Лісківщина, Карповичі, Грем’яч, Хрінівка, Діброва Чернігівської області; Запсілля Сумської області; Козача Лопань, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 6 атак в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Табаївка, Берестове Харківської області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 9 атак біля Тернів Донецької області та ще 15 атак поблизу Серебрянського лісництва, Білогорівки Луганської області, де противник намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Невське Луганської області та Терни, Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 3 атаки в районах Андріївки та Кліщіївки Донецької області, де ворог безуспішно намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 14 атак ворога в районі Авдіївки та ще 17 атак південніше Тоненького, Первомайського та Невельського Донецької області. Тут окупанти, за підтримки авіації, безуспішно намагалися прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційного удару в районі Орлівки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Новокалинове, Степове, Авдіївка, Сєверне Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. На цьому напрямку загарбники, за підтримки авіації, 6 разів безуспішно намагалися покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка, Парасковіївка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Вугледар, Урожайне, Старомайорське Донецької області.

На Запорізькому напрямку нашими захисниками відбито 2 атаки західніше Вербового Запорізької області, де ворог безуспішно намагався відновити втрачене положення. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Малинівка, Червоне, Білогір’я, Мала Токмачка, Роботине, П’ятихатки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнав обласний центр Херсонської області та райони населених пунктів Антонівка, Берегове Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 9 безуспішних штурмів позицій наших військ.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 району зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 артилерійських засоби противника

 

 

19:25 Естонія, Литва та Латвія підписали угоду про створення Балтійської оборонної зони вздовж кордону з Росією та Білоруссю, повідомили в міністерстві оборони Естонії. Оборонна зона складатиметься з різних оборонних об'єктів, призначених для стримування і, в разі необхідності, захисту від воєнних загроз. Зазначається, що також підписано меморандум взаєморозуміння щодо забезпечення основи для спільного використання HIMARS.

 

 

19:00 Україна може піти у новий контрнаступ в 2025 році, пише CNN з посиланням на джерела в міжнародних розвідках. Джерела вважають, що бойові дії в Україні триватимуть щонайменше ще два роки – американські та західні посадовці не очікують, що ні Україна, ні Росія отримають значні перемоги на полі бою в 2024 році. Натомість, за словами американського військового чиновника, Україна обговорює 2025 рік як "більш реальний варіант з точки зору того, що вони можуть створити для початку нового наступу".

 

 

18:35 Українська армія переходить до активної оборони, пише Financial Times. Автори публікації наводять припущення співробітників служб безпеки України, що "Росія може планувати широкомасштабний наступ вже влітку цього року". Як зазначає видання, посилаючись на оцінку американської розвідки, кінцева мета Путіна в Україні – завоювати країну і підкорити її народ – залишається незмінною.

 

 

17:50 Не менш ніж 60% розвідданих спецслужби РФ отримують через соцмережі, заявили у Генштабі. Повідомляється, що необдумано поширені фото та відеоматеріали про діяльність Збройних Сил України стають для них одним з основних джерел розвідувальної інформації. Генштаб закликає не знімати та не поширювати жодної інформації щодо діяльності ЗСУ.

 

 

17:05 Конґрес США підтримав тимчасовий бюджет, щоб запобігти шатдавну, пише Reuters. Палата представників США схвалила законопроєкт про фінансування федерального уряду до початку березня та запобігання його частковому закриттю, відправивши його на остаточне затвердження президентові Джо Байдену. За законопроєкт проголосували 314 законодавців, проти – 108, серед яких 106 республіканців та двоє демократів.

 

 

16:40 Полковника ЗСУ і бізнесмена викрили на махінаціях з оборонними замовленнями, повідомляє СБУ. В результаті комплексних заходів у Києві "на гарячому" 15 січня затримали полковника ЗСУ та його спільника – гендиректора львівської компанії-постачальника оборонних товарів, які налагодили схему "відкатів" під час укладання контрактів. За даними слідства, військовий посадовець мав отримати від підприємця хабар у розмірі майже 45 тисяч доларів – за цю суму він обіцяв укласти договір про поставки оборонних товарів для ЗСУ на суму 36 млн грн.

 

 

16:15 Країни Європейської Унії розпочали обговорення нового пакета санкцій проти Росії, пише Bloomberg із посиланням на власні джерела. Видання зазначає, що можливі заходи обговорювали 18 січня на зустрічі послів Євроунії, де держави-члени дискутувати про те, як найкраще підтримати Україну в довгостроковій перспективі. Санкційні заходи можуть включати розширення списків підсанкційних осіб, посилення торгових обмежень і зниження можливості РФ обходити санкції. Повідомляється, що країни мають намір затвердити новий пакет санкцій до 24 лютого 2024 року.

 

 

15:30 Міноборони планує запустити електронний кабінет військовозобов'язаного у другому кварталі 2024 року, заявила заступник міністра оборони Катерина Чорногоренко в ефірі телемарафону. За її словами, в кабінеті військовозобов’язаного буде можливість оновити дані без відвідування ТЦК. Також Чорногоренко зазначила, що реєстр військовозобов’язаних не буде розміщуватися в хмарних сховищах країн – членів НАТО.

 

 

14:55 На всіх напрямках противник активізувався, повідомляє речник командування Сухопутних військ Володимир Фітьо. Речник відзначає збільшення авіаударів та застосування всіх видів авіації проти української армії на цих ділянках фронту. За його словами, РФ продовжує активно вести штурми за підтримки техніки, Сили оборони знищують російські танки та броньовані машини, проте армія Росії має "великий запас ресурсу".

"Взагалі вся смуга відповідальності "Хортиці" активна. Ворог активізувався, ворог наступає. Наші захисники перебувають в активній обороні, це дає змогу покращувати позиції і тактичне становище. За можливості переходити до атакувальних дій. Але ми бачимо, що ворог сильний, ворог потужний. І, відповідно, наші військові докладають великих зусиль, щоб зупинити ворога і не дати йому просунутися далі.

Противник завдав 21 удар авіаційний. Використовує весь арсенал авіації: штурмову, бомбардувальну, гелікоптери вогневої підтримки, застосовує керовані авіабомби.

Це все свідчить про те, що противник останніми днями надзвичайно багато штурмує і надзвичайно багато використовує техніки для підтримки штурмів".

 

 

14:10 Зафіксовано перекидання носія надзвукових ракет "Онікс" у Севастополі, інформує військово-партизанський рух "Атеш". Згідно з повідомленням, під час ведення розвідувальної діяльності в Севастополі було зафіксовано перекидання двох самохідних пускових установок "СПУ 340П", також відомої як береговий ракетний комплекс "Бастіон-П". Цей ракетний комплекс окупанти використовують для ураження надводних кораблів різних класів, видів та наземних цілей в умовах радіоелектронної протидії.

 

 

13:25 Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус попередив, що експерти очікують на можливу агресію Росії проти країни – члена НАТО через п'ять-вісім років.

 

 

13:20 Сьогодні диспетчерський центр «Укренерго» прогнозує зниження споживання по всій країні. Станом на 10:30 споживання сьогодні на 2,5% нижче, ніж аналогічний показник учора. Дефіциту протягом дня не прогнозують. У четвер, 18 січня, добовий максимум споживання був зафіксований також вранці о 10:30. Він був на 3% меншим, ніж у пікові години середи. Основна причина зниження споживання – потепління. Сьогодні, за прогнозами, стовпчик термометра має піднятися до позначки 3.6°C, а ще вчора середньодобова температура була нижчою – 2,5°C. На зниження споживання також впливає завершення робочого тижня. На вихідні споживання в країні традиційно зменшується. Втім, тенденція все ще зберігається – максимальне споживання за добу припадає саме на ранкові години. Переважно це пов’язано з тим, що з вечора попереднього дня і вночі споживачі використовують більше обігрівачів та приладів для опалення, які продовжують працювати і вранці. Енергетики називають це явище інерційністю споживання.

 

 

13:00 Через негоду залишаються знеструмленими 55 населених пунктів. Переважна більшість – у Кіровоградській області, деякі з них – понад добу. Також знеструмлення через негоду є в Сумській та Чернігівській областях.

 

 

12:30 Головне управління розвідки МОУ провело чергову спецоперацію на території Росії за допомогою українських безпілотників, повідомили джерела в спецслужбах. Оскільки "Путін сконцентрував найбільше засобів РЕБ та ППО на українських окупованих територіях, військові об'єкти на території РФ і далі будуть відпрацьовуватись", дрони атакували Тамбовський пороховий завод та нафтобазу в Клинцях Брянської області. Наслідки атаки по пороховому заводу уточнюються, а от у Клинцях є "значні пошкодження військового об'єкта".

 

 

12:10 Блокування руху вантажівок перед румунським пунктом пропуску (ПП) "Вікову-де-Сус" припинено, повідомила Державна прикордонна служба України.

 

 

11:40 За минулу добу в аварійний ремонт виведено дві одиниці генеруючого обладнання, водночас до роботи після короткотривалого ремонту повернуто 2 блоки ТЕС, повідомили в Міненерго. Генерації, виробленої в Україні, достатньо для покриття потреб споживачів. Графіки обмежень не застосовуються.

 

 

11:10 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 116 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 37 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:00 Нинішня ніч була доволі спокійною, відзначив речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат в ефірі телемарафону:

"Не часто так буває, що більш-менш спокійна ніч в повітряному просторі, немає атак засобами повітряного нападу, такими як безпілотники, перш за все, які ми фактично щоночі звикли бачити протягом осені та зими. Ця ніч – одна з небагатьох, яка була без повідомлень.

Після трьох потужних атак ворога є певне затишшя, але це не значить, що треба якось розслаблятися. Щойно карта була порожня, а от зараз з’явилося 5–6 повітряних цілей, зокрема в акваторії Азовського моря славнозвісний вже А-50 випробовує свою долю.

Ми говорили напередодні про те, що буде після знищення А-50: прилетить інший. Немає нічого дивного, тому що в Росії є ще такі літаки. Тому є А-50, є винищувач ближче до Ростова, а також безпілотники (оперативно-тактичного рівня), які стежать за лінією фронту".

 

 

10:30 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

180,6% танків (з них 3,0% за минулий тиждень),

 65,9% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

197,0% автомобільної техніки (з них 3,3% за минулий тиждень),

287,3% артилерійських систем (з них 4,1% за минулий тиждень),

 86,6% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

 46,3% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 26,6% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

•  Сватівський відтинок — біля Орлянки ворог відбив частину позицій. Східніше Табаївки ворог прорвав позиції однієї з бригад ТрО, ситуація уточнюється. Росіяни проводили наступальні дії східніше Тернів, змін не зафіксовано.

•  Бахмутський напрямок — противник практично захопив Веселе, крайня лінія ворога у селі на доуточненні. Крім того, уточнюємо обставини втрати позиції та спроб їх відбити. Росіяни намагалися покращити тактичне положення біля Кліщіївки, успіху не мали.

•  Авдіївський відтинок — останні дні важкі для Авдіївки. Ворог 17 і 18 січня завдав майже 100 ударів КАБами по місту. Тривають зіткнення у Степовому, піхота ворога намагалася закріпитися на північних околицях села, але бійці Сил оборони завдали суттєвих втрат противнику. Південніше Авдіївки вкрай важка ситуація, росіяни просунулися західніше дачного поселення "Виноградники", а також проводили штурмові дії на "Царську охоту" та сусідні позиції. Ситуація невідома. Росіяни продовжують тиск з Мар'їнки на Георгієвку та проводять штурмові дії з півночі та півдня Новомихайлівки, намагаючись взяти село в кліщі.

•  Бердянський відтинок — без змін.

•  Запорізький відтинок — без змін.

•  Таврійський відтинок — в Кринках ситуація не така кольорова, як малюють. Росіяни лізуть піхотою та максимально вбивають нашу логістику.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністр закордонних справ Росії Лавров підтвердив, що максималістські цілі Росії в Україні залишаються незмінними і що Росія не зацікавлена в переговорах з Україною чи Заходом.

• Поле бою в Україні продовжує залишатися центром технологічних перегонів між російськими й українськими військами у наступі та обороні.

• Нещодавні широкомасштабні перебої в роботі GPS в Польщі й Балтійському регіоні викликають припущення про потенційну роботу російських систем радіоелектронної боротьби в цьому регіоні.

• Міністерство оборони Франції оголосило 18 січня про створення "артилерійської коаліції" для посилення підтримки України на тлі постійних заяв України про те, що російські артилерійські можливості в Україні переважають.

• Українські партизани та супутникові знімки підтвердили, що українські удари по окупованому Криму наприкінці грудня 2023 року потопили російський корвет класу "Тарантул" поблизу Севастополя.

• Як повідомляється, Головне управління військової розвідки України 18 січня здійснило успішний удар з безпілотника по російських військових об'єктах у Ленінградській області.

• Парламент Європейського Союзу проголосував за схвалення чергового кроку в рамках процедури верховенства права, яка може призвести до призупинення права голосу Угорщини після того, як угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан наклав вето на голосування ЄС за подальшу військову допомогу Україні.

• Росія та Центральноафриканська Республіка ведуть переговори щодо базування російських військ у ЦАР.

• Російські офіційні особи продовжують переслідувати натуралізованих мігрантів у рамках криптомобілізації.

• Російська окупаційна влада продовжує зусилля з відновлення логістичної інфраструктури на окупованій території України.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 127 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 2 ракетні та 81 авіаційного ударів, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні та багатоквартирні житлові будинки, інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Вовчанськ, Миколаївка, Голубівка, Іванівка, Кислівка, Табаївка Харківської області; Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області; Богданівка, Авдіївка, Георгіївка, Новомихайлівка, Водяне Донецької області; Роботине, Оріхів Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 18 атак ворога поблизу населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Табаївка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито 15 атак ворога біля Тернів, Ямполівки Донецької області та ще 8 атак в районах Серебрянського лісництва, Білогорівки Луганської області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 2 атаки противника неподалік Богданівки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 27 атак ворога в районах Новокалинового, Новобахмутівки, Авдіївки та ще 17 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога поблизу Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 15 атак.

На Шахтарському напрямку нашими захисниками відбито 4 атаки противника західніше Старомайорського та південніше Урожайного Донецької області.

На Запорізькому напрямку українські воїни відбили 5 атаки ворога західніше Вербового та Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Протягом минулої доби противник здійснив 11 безуспішних штурмів позицій наших військ.

Водночас, українські воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 5 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу та 2 пунктах управління противника.

19.01.2024