685-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:20 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 64 бойових зіткненя. Загалом протягом доби ворог завдав 1 ракетного та 29 авіаційних ударів, здійснив 17 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові та багатоквартирні будинки, інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Також ворог завдав авіаційного удару в районі Веселого Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 25 населених пунктів, серед них Карповичі, Грем’яч Чернігівської області; Волфине, Кіндратівка, Степок Сумської області; Уди, Вовчанськ, Мала Вовча Харківської області.

На Куп’янському напрямку сили оборони відбили 4 атаки противника в районі Синьківки Харківської області, де ворог, безуспішно намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційних ударів в районах Петропавлівки, Іванівки, Табаївки, Піщаного, Берестового Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Табаївка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку наші захисники відбили 4 атаки ворога в районах східніше Тернів та Веселого Донецької області. Також противник завдав авіаційного удару в районі Нового Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку, підрозділи сил оборони відбили 3 атаки противника в районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Богданівка, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, наші захисники відбили 10 атак ворога в районах Новобахмутівки, Авдіївки, Сєверного та ще 11 атак в районах Первомайського та Невельського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався покращити тактичне положення. Також ворог завдав авіаційного удару в районі Олександрополя Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Бердичі, Степове, Авдіївка, Сєверне, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 14 разів безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились такі населені пункти Донецької області, як Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка, Парасковіївка.

На Шахтарському напрямку сили оборони відбили атаку противника в районі Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Старомайорське Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Полтавка, Червоне, Чарівне, Мала Токмачка, Роботине, Кам’янське Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Веселе, Козацьке, Іванівка, Дніпровське, Станіслав та обласний центр Херсонської області, а також Солончаки, Яселка Миколаївської області.

Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 9 безуспішних штурмових дії на позиції наших військ, але наші підрозділи й надалі утримують зайняті позиції та завдають противнику значних втрат.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 артилерійських засобах противника.

 

 

19:45 Зеленський провів розмову з президентом Польщі Дудою, повідомлили в Офісі президента. Сторони обговорили забезпечення фінансової та політичної підтримки України з боку Євросоюзу, а також наступний саміт НАТО. В Офісі не зазначили, чи лідери говорили за блокаду кордону, і лише процитували в пресрелізі слова Зеленського: "Наш спільний кордон має бути справжнім європейським кордоном. Кордоном єдності. Не має бути кордонів між нашими народами".

 

 

19:10 Головнокомандувач ЗСУ, міністр оборони та начальник Генштабу відвідали позиції Сил оборони в районі Куп'янська, повідомили у Міноборони. Командувач ОСУВ «Хортиця» генерал-полковник Олександр Сирський ознайомив їх із ситуацією довкола Куп’янська, де українські воїни відбивають постійні спроби ворога атакувати.

"Мав честь зустрітися з командирами підрозділів, які воюють на цьому напрямку зараз. Доповіли про ситуацію, поточні виклики. Рішення будуть ухвалені найближчим часом – ворогу не сподобається".

 

 

18:35 Лідер опозиції Німеччини вимагає "припинити вагання" щодо постачання Україні Taurus, повідомляє Rheinische Post. Голова опозиційного Християнсько-демократичного союзу Німеччини Фрідріх Мерц закликав канцлера Олафа Шольца припинити зволікання з постачанням крилатих ракет Taurus в Україну – «це б дуже допомогло Україні».

 

 

18:00 Ситуація в енергосистемі контрольована, а планових відключень не передбачається, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Прем'єр зазначив, що останні обстріли не завдали суттєвої шкоди українській енергетичній системі.

"Ключовий безпековий елемент — енергетика. Напередодні зими провели величезний обсяг відновлювальних робіт, це допомагає зберігати енергетичну стійкість під час масованих ворожих атак та під час негоди.

Додаткові навантаження збільшують ризик аварій. Тому потребуємо солідарного заощадження з боку всіх українців".

 

 

17:15 США та союзники провели таємну зустріч з Україною щодо "мирного плану", пише Bloomberg. Повідомляється, що минулого місяця відбулася таємна зустріч між Україною, країнами G7 і невеликою групою держав глобального Півдня, щоби спробувати заручитися підтримкою дотримання українських умов для проведення мирних переговорів з Росією. За словами людей, ознайомлених із перебігом засідання, на останній зустрічі, що відбулася в Ер-Ріяді, суттєвого прогресу досягнуто не було – Україна та її союзники по G7 продовжували чинити опір закликам країн Півдня безпосередньо взаємодіяти з Росією.

 

 

16:30 У Франції призначили нового прем’єр-міністра, повідомляє La Figaro. Міністр освіти Франції Габріель Атталь був призначений прем'єр-міністром замість Елізабет Борн, яка в понеділок подала у відставку. 34-річний Атталь таким чином став наймолодшим прем'єр-міністром в історії П'ятої республіки. Згідно з останнім опитуванням видання, третина французів вважала Атталя найкращим кандидатом на посаду.

 

 

15:55 На звернення української сторони мерія італійського міста Модена відкликала дозвіл на проведення пропагандистської виставки про окупований Маріуполь,  повідомив речник МЗС Ніколенко, висловивши вдячність як мерії міста, так і українцям в Італії, які не дали ввести в оману італійське суспільство про наслідки російських злочинів в Маріуполі та Україні.

 

 

15:25 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Головне управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР) заявило, що 4 січня 2024 року Збройні Сили України атакували російські цілі на аеродромі Саки та в Севастополі. Ці атаки, найімовірніше, погіршили обізнаність та охоплення російських засобів ППО над кримським регіоном.

• У відповідь Росія здійснила низку ракетних атак по всій території України 8 січня 2024 року, націлившись на кілька міст, зокрема Кривий Ріг і Запоріжжя.

• Це ще раз демонструє неефективність російської протиповітряної оборони у захисті ключових об'єктів, незважаючи на її підвищену готовність. Млявість російської відповіді, ймовірно, свідчить про рівень успіху, досягнутого діями Збройних Сил України 4 січня 2024 року.

 

 

15:05 До кінця 2023 року частка росіян, які підтримують виведення військ з України "без досягнення цілей" війни, вперше перевищила відсоток противників такого рішення, підсумовує низку соціологічних досліджень російське опозиційне видання "Верстка". Громадяни РФ вважають війну найважливішим і найбільш негативним фактором свого життя і хочуть, щоб вона швидше закінчилася. Такого висновку дійшли не тільки незалежні соціологи проєктів "Хроніки" і "Лабораторія публічної соціології" на основі як масових опитувань, так і досліджень фокус-груп, а й люди, які роблять заміри громадської думки для Кремля. Відсутність масової підтримки бойових дій спостерігають й інші дослідники – від z-блогерів до клінічних психологів. Усі вони зазначають: протестувати заради припинення війни росіяни не готові, а завершення її чекають від Путіна.

За даними соцопитувань "Хронік", у жовтні 2023 року частка росіян, які бажають закінчення війни без досягнення її цілей, вперше перевищила кількість прихильників її продовження: 40% респондентів проти 33%. Послідовних "яструбів війни" серед респондентів лиш 12%, приблизно так само (15%) цю кількість оцінюють і в адміністрації російського президента, де визнали, що за продовження війни виступає вже менш ніж 50% опитаних, а більш ніж 30% висловлюються за перехід до мирних перемовин. При цьому респонденти фокус-груп не звинувачують Путіна у розв'язанні війни, підтримуючи його тезу, що війна – не вибір Росії, а вибір Заходу.

 

 

14:50 Іспанія передала Україні дві броньовані машини для надання меддопомоги, повідомив міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес. Міністр наголосив, що Іспанія продовжуватиме підтримувати Україну в її захисті миру та свободи "стільки, скільки буде потрібно". Зазначається, що гуманітарна допомога Іспанії для України за останні два роки перевищила 466 млн євро.

 

 

14:05 У 2023 році російська економіка зростала швидше, ніж світова, завдяки рекордним державним видаткам, що свідчить про її перегрів, пише Foreign Affairs, вказуючи, що  фінансування війни проти України виснажує ресурси решти економіки Росії:

"Путін стикається з неможливою трилемою. Його виклики: повинен фінансувати війну проти України, підтримувати рівень життя населення та захищати макроекономічну стабільність. Досягнення першої та другої цілей вимагатиме більших витрат, що сприятиме інфляції та, таким чином, перешкоджатиме досягненню третьої мети. Високі доходи від нафти та газу, вміле управління фінансами з боку російської влади та слабке застосування західних обмежень зіграло роль в економічному зростанні Росії, але вони маскують посилення дисбалансу в економіці. Оборонний сектор затьмарює цивільні галузі, вперше з часів розпаду СРСР військові витрати перевищили соціальні: РФ виділила майже третину свого бюджету на 2024 рік на оборонні витрати, а соціальні витрати, включаючи зарплати, пенсії та пільги, складуть близько п'ятої частини бюджету. Військовий сектор отримує непропорційно високі державні витрати, а також відкачує робочу силу, що призводить до аномально низького рівня безробіття в 2,9%. Взаємозв’язок між військовими витратами, нестачею робочої сили та зростанням зарплати створив ілюзію добробуту, яка навряд чи триватиме.

Російська економіка перебуває під більшою загрозою, ніж показує статистика зростання, і майбутні вибори можуть спровокувати подальші доленосні рішення, які можуть загострити довгострокові виклики, якщо Путін вирішить купити лояльність виборців, викинувши ще більше грошей перед ​​голосуванням. Перегрів – часто передвісник рецесії".

 

 

13:55 У Києві під час демонтажу будівельних конструкцій на складському приміщенні, зруйнованому внаслідок масованої російської ракетної атаки, виявили тіло ще одного загиблого. Кількість жертв передноворічної атаки на Київ зросла до 33.

 

 

13:25 Американські посадовці доручили компаніям військово-промислового комплексу США надати Україні доступ до передових військових технологій, розповіли Reuters обізнані джерела. Питання обговорювали на зустрічі глави Ради національної безпеки Білого дому Джейка Саллівана з представниками десяти компаній, що займаються оборонними технологіями, зокрема Palantir Technologies Inc і Anduril Industries Inc. (що, зокрема, спеціалізуються на оборонних комп'ютерних системах), а також Fortem і Skydio (виробництво безпілотників і боротьбою з дронами). Йшлося про низку систем, включно з безпілотними авіаційними системами, а також про розв'язання проблеми розмінування. Салліван попросив керівників оборонних компаній зробити акцент на допомозі Україні у розв'язанні "ключових технологічних проблем", які "стримують її прогрес і динаміку на полі бою". Зустріч дала можливість адміністрації президента Джо Байдена більш глибоко ознайомитися з інноваційними технологіями американської оборонної промисловості, які можна надати Києву.

 

 

13:00 За останні три роки в Україні з 55% до 66% зросла частка людей, які вважають, що уряд – це найманий працівник, а люди мають бути керівниками, які здійснюють контроль над його діями, і, відповідно, з 36% до 30% поменшало тих, хто вважає, що уряд – "як батько, який має дбати про людей, як про дітей", свідчать результати опитування, проведеного з 29 листопада по 9 грудня Київським міжнародним інститутом соціології. Серед осіб із вищою освітою 74% бачать уряд як найманого працівника, серед осіб із професійно-технічною або середньою спеціальною освітою – 65%, а серед осіб із повною середньою або нижчою освітою – 42%.

 

 

 

12:25 Гакери з угруповання Blackjack, які, ймовірно, мають стосунок до СБУ, зламали московський інтернет-провайдер "М9ком" і позносили його сервери, повідомили джерела в правоохоронних органах низку українських медіа. Йдеться про 20 терабайтів видалених даних: офіційний сайт компанії, сайти філіалів, поштовий сервер, сервіси кіберзахисту тощо. Унаслідок вдалої кібератаки частина жителів Москви залишилася без інтернету та телебачення. Гакери заявили, що "М9ком" – це одна з "розминок" перед серйознішою помстою за "Київстар".

 

 

12:10 Група компаній "Нова пошта" змінила назву на NOVA: "Ми вже набагато більше, ніж пошта, тому прибираємо це слово в назві групи компаній і залишаємо широке, без бар'єрів – NOVA". До групи компаній NOVA входять українські та зарубіжні компанії, зокрема "Нова пошта", платіжна система NovaPay, Nova Post Europe, Nova Global, Supernova Airlines та ІТ-компанія Nova Digital.

 

 

11:45 В аварійний короткостроковий ремонт виведено два блоки ТЕС, водночас після ремонту до роботи підключено три одиниці генеруючого обладнання, повідомили в Міненерго. Попри стрімке зростання споживання, електроенергії власної генерації достатньо для покриття потреб споживачів.

 

 

11:35 Рівень споживання продовжує зростати через значне похолодання по всій території країни. Вчора, 8 січня, добовий максимум споживання був ввечері, він був на 9,5% вищим, ніж відповідний показник у попередній робочий день 5 січня, повідомили в Укренерго. Наразі станом на 09:00 рівень споживання на 5,8% перевищує вчорашній показник, який вже був досить високим. Причина – значне посилення похолодання: від 0°C  у п’ятницю, 5 січня,  до -11°C у понеділок, 8 січня. Сьогодні, 9 січня, прогнозована середньодобова температура -15°C. Крім того, триває заживлення споживачів, знеструмлених через негоду в низці областей. У регіонах, де відновлюється електропостачання, фіксується швидкий одномоментний зріст споживання. Це не тільки створює значне додаткове навантаження на електростанції, а й перевантажує мережі передачі та розподілу електроенергії.

 

 

11:10 Президент ОАЕ шейх Мохаммед бін Заїд із саркастичними словами "попросіть грошей у Зеленського" відхилив прохання прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху виплатити "допомогу із безробіття" палестинським робітникам з окупованого Західного берега річки Йордан, яким Ізраїль заборонив в'їзд на свою територію після нападу ХАМАСу 7 жовтня: мовляв, "Зеленський отримує багато грошей від багатьох країн, тож, можливо, він зможе допомогти Бібі", пише Axios.

 

 

11:00 Внутрішній аудит Міністерства оборони України за чотири місяці зміг виявити раніше допущених порушень на понад 10 мільярдів гривень, повідомив міністр оборони Рустем Умєров.

 

 

10:50 У Повітряних силах не можуть підтвердити інформацію щодо нібито збиття нового "шахеда" з реактивним двигуном, сказав речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону: "Не можу підтвердити. Ми його не знаходимо. Хто знайшов – нехай підтверджує, показує та розповідає". Оцінюючи ризики від нового "шахеда", він пояснив, що бойова частина безпілотника не буде великою через надмірне споживання пального реактивним двигуном.

 

 

10:35 У Хмельницькій області в завалах об’єкта, пошкодженого вчорашнім ракетним ударом, виявили тіло третьої жертви, повідомили в ОВА. Розбір конструкцій та ліквідацію наслідків ракетного удару завершили нині вранці.

 

 

10:20 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 100 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 23 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:05 Через негоду, яка не вщухає в Україні (шквальний вітер, обледеніння ліній), знеструмлено 1025 населених пунктів, найбільше відключень в Дніпропетровській (324), Одеській (268), Миколаївській (215), Кіровоградській (146) областях, а також  в Запорізькій (59), Херсонській (14), Чернігівській (9) і Чернівецькій (8) областях.

 

 

09:50 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

176,8% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

 64,6% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

192,4% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),

281,4% артилерійських систем (з них 4,1% за минулий тиждень),

 85,5% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

 45,2% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 26,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває два російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські посадовці після чергової великої серії російських ударів ракетами і безпілотниками по Україні в ніч з 7 на 8 січня наголосили на потребі в більшій кількості систем протиповітряної оборони.

• Західні системи протиповітряної оборони і ракети залишаються критично важливими для України, оскільки російські війська намагаються пристосуватися до нинішніх можливостей української протиповітряної оборони, поки Україна розбудовує свою оборонно-промислову базу.

• Українські війська адаптуються до труднощів на полі бою, пов'язаних з нестачею обладнання, але не спроможні повністю компенсувати дефіцит артилерійських боєприпасів і недостатні можливості радіоелектронної боротьби.

• За повідомленнями, російська влада незаконно депортує українських цивільних осіб до Росії й утримує їх у виправних колоніях і слідчих ізоляторах без висунення звинувачень, проведення розслідувань, судових розглядів, надання доступу до адвокатів або встановлення дати звільнення.

• Російське інсайдерське джерело стверджує, що звільнено першого заступника начальника головного управління генерального штабу Росії, генерал-лейтенанта Алєксєєва, який, як повідомляється, відповідав за російський "добровольчий корпус", що мав замінити "групу Ваґнера". ISW не може підтвердити ані звільнення Алєксєєва восени 2023 року, ані повідомлень про дефіцит снарядів, яких непропорційно мало постачають російському "добровольчому корпусу".

• Російська влада продовжує докладати зусиль для консолідації контролю над інформаційним простором напередодні березневих президентських виборів.

• Російське опозиційне видання "Верстка" повідомило 8 січня, що напередодні президентських виборів у Росії в березні 2024 року останні соціологічні опитування свідчать про зниження підтримки повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

• Російське державне ЗМІ підтвердило, що ФСБ Росії затримала трьох офіцерів свого управління "М" у зв'язку з гучною схемою хабарництва.

• Український центр опору повідомив 8 січня, що станом на грудень 2023 року в Україні перебуває понад 450 тис. російських військовослужбовців.

• Росія продовжує примусово вивозити дітей з окупованої України під виглядом канікул.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 67 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 55 ракетних та 22 авіаційні удари, здійснив 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Петропавлівка, Іванівка, Кислівка, Табаївка, Піщане, Берестове Харківської області; Серебрянське лісництво Луганської області; Новоселівка Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 5 атак ворога біля Синьківки Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 2 атаки окупантів східніше Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші оборонці відбили 2 атаки противника в районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 3 атаки противника поблизу Авдіївки, Сєверного, Тоненького та ще 15 атак неподалік Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати загарбників в районах Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 12 атак.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 7 атак противника південніше Червоного, західніше Вербового та північніше Новопрокопівки.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські захисники надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Протягом минулої доби противник здійснив 12 безуспішних штурмових дії на позиції Сил оборони.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 18 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 склади боєприпасів противника.

09.01.2024