669-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:35 Зенітники Повітряних сил збили російський винищувач Су-34 на Маріупольському напрямку, – повідомляє Командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук. Командувач додав, що також була бойова робота по російському Су-30 у Чорному морі – наразі вивчають матеріали об’єктивного контролю, щоб "знати точно, уражена ціль чи ні".

 

 

19:40 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 48 бойових зіткнень. Ворог завдав 29 авіаційних ударів та здійснив 26 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Клюси, Блешня, Леонівка Чернігівської області; Середина-Буда, Прогрес, Волфине, Басівка, Миропілля Сумської області; Гур'їв Козачок, Ветеринарне, Гатище, Бударки, Тополі Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 15 атак ворога в районі Синьківки Харківської області та Стельмахівки Луганської області, де противник безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Окупанти завдали авіаційних ударів в районах Петропавлівки та Кислівки Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів поблизу Ямполівки та Торського Донецької області. Обстріляв з артилерії та мінометів понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 3 атаки противника біля Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 10 атак ворога східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 15 - в районах Первомайського та Невельського Донецької області, де ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Очеретине, Тоненьке, Авдіївка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Керамік, Очеретине, Степове, Авдіївка, Карлівка, Нетайлове Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут противник, за підтримки авіації, здійснив 3 безуспішні атаки на позиції наших захисників. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Олександропіль, Красногорівка, Курахове, Мар'їнка, Катеринівка, Єлизаветівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційного удару в районі Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Урожайне, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 3 атаки біля Роботиного та південніше Гуляйполя Запорізької області, де противник безуспішно намагався витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Левадне, Гуляйполе, Гуляйпільське, Оріхів, Новоандріївка, П'ятихатки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Тягинка, Херсон, Комишани, Білозерка та Очаків Миколаївської області.

Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Протягом доби здійснив 23 безуспішні штурмові дії, отримав гідну відсіч та зазнав значних втрат. Наші підрозділи стійко тримають оборону, надалі утримують зайняті позиції та завдають вогневого ураження противнику.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, складу боєприпасів та зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 артилерійських засоби та пункт управління противника.

 

 

19:05 Термін "демобілізація" зможемо використовувати лише після війни, – повідомляє міністр оборони Рустем Умєров. За його словами, військові зможуть мати відпочинок або часткове звільнення.

"Оскільки ворог продовжує бойові дії, ми знайшли рішення, які дадуть можливість людині, яка вже два роки перебуває в периметрі, зрозуміти, які правила будуть для того, щоб вона перепочила або була частково звільнена."

 

 

18:20 Росія цієї зими вже намагалася атакувати енергетику України, – повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону. Юсов наголошує, що "спроби були й продовжуються". Також представник ГУР додав, що до виконання ворогом планових темпів виробництва ракет ще далеко.

 

 

17:50 Україна веде війну за майбутнє Європи, – заявив міністр оборони Фінляндії Антті Хякканен у різдвяному привітанні. В привітанні міністр згадав, що повномасштабне вторгнення РФ в Україну підштовхнуло Фінляндію відмовитися від нейтралітету і стати членом НАТО – "російська політика сили створила відчуття незахищеності та невизначеності в Європі, а опосередковано і в усьому світі".

"Ми отримали болісний доказ того, що велика держава може відчувати себе вправі втручатися у вибір свого меншого сусіда і готова використовувати військову силу для досягнення власних цілей".

 

 

16:35 За минулий тиждень, з 18 по 24 грудня, за зведеннями  Генштабу ЗСУ, було відбито 606 російських атак (позаминулого тижня – 697), при цьому знищено 7120 одиниць особового складу (позаминулого – 7250): в середньому 11,7 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 10,4).

Найбільше атак було на Авдіївському (235 vs 308 позаминулого тижня), Мар’їнському (63 vs 106), Бахмутському (71 vs 79) та Куп’янському (85 vs 75) напрямках.

 

 

 

 

15:50 У січні 2024 року в Парижі почне роботу Коаліція артилерії з посилення української армії, – заявив заступник міністра оборони Іван Гаврилюк. Він зазначає, що для України є дуже важливим посилення вогневої міці завдяки постачанню союзниками артилерійських систем. Як повідомляється, Збройні Сили України зацікавлені у подальшій закупівлі для своїх потреб французьких САУ Caesar – у 2024 році, за словами Гаврилюка, заплановані випробування управління вогнем САУ Caesar із застосуванням штучного інтелекту.

 

 

15:05 "Надання підтримки Україні – це не благодійність", – вважає британський міністр оборони Грант Шаппс. За його словами, нинішні витрати на оборону, зокрема й у Британії, є недостатніми – для світу існує ризик "неусвідомлено потрапити в епоху, коли ми дозволимо диктаторським автократам взяти гору, а це неймовірно небезпечно". Шаппс також наголосив, що в разі, якщо Захід постраждає, якщо дозволить Путіну виграти війну проти України.

"Ми знаємо, що відбувається, коли інші дивляться на слабкість або на те, що вони сприймають як слабкість, і це може мати наслідки в Індо-Тихоокеанському регіоні чи деінде. Тому ми буквально не можемо дозволити собі не виграти цю війну".

 

 

14:20 Президент Чехії Петр Павел підписав закон про продовження тимчасового захисту для громадян України в Чехії до березня 2025 року відповідно до рішення Ради Євросоюзу. Його новелою є можливість фінансової підтримки біженців при їхньому поверненні в Україну. 

 

 

13:15 Збиття одразу трьох російських літаків Су-34 суттєво вплинуло на тактику ворога на Херсонському напрямку: наразі є певне затишшя у використанні агресором керованих авіабомб, розповіла речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемаратону:

"Наразі бачимо, що вони в суттєвій і глибокій задумливості. Вони дійсно вивчають, що то було і наскільки воно далі небезпечне. Поки що бомбардувань не фіксуємо".

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 118 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 116 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:35 Через складні погодні умови 90 населених пунктів (у трьох областях) без світла, вчора таких було 181, повідомили в Міненерго.

 

 

10:30 Віцепрем'єр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що повісток у "Дії" "не буде ніколи".

 

 

10:25 Станом на 09:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні немає російських кораблів, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:15 У результаті вибуху газу в житловому будинку на вулиці Княгині Ольги у Львові троє людей загинули, троє травмованих, повідомляє Національна поліція. Як встановили правоохоронці, стався вибух газу в гаражному приміщенні приватного будинку, внаслідок чого його частина була зруйнована. Під час розбору завалів було виявлено тіла трьох львів'ян: 82-річної жінки та чоловіків віком 37 і 75 років. Крім того, семирічний хлопчик, 11-річна дівчинка та 74-річний чоловік зазнали тілесних ушкоджень і були доставлені до медичних закладів.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

171,6% танків (з них 2,2% за минулий тиждень),

 62,7% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

183,5% автомобільної техніки (з них 3,3% за минулий тиждень),

269,8% артилерійських систем (з них 4,5% за минулий тиждень),

 83,6% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 43,4% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

 26,3% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Вночі російські війська атакували 15 ударними БпЛА типу «Shahed» із району Приморсько-Ахтарськ – РФ. В результаті протиповітряного бою силами та засобами Повітряних сил та Сил оборони України знищено 14 «шахедів» у межах Миколаївської (4 БПЛА), Кіровоградської (1 БПЛА), Запорізької, Дніпропетровської (1 БПЛА) та Хмельницької (1 БПЛА) областей.

За минулі сім днів збито 106 зі 113 (94%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:35 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Сватівський відтинок — ворог не полишає спроб закріпитися в Синьківці, бої тривають. Біля Іванівки продовжуються жорсткі суто піхотні бої. Ворог мав значні успіхи на схід від Тернів. Спроби наступати на позиції Сил оборони тривають. Важка ситуація в Серебрянському лісництві, ворог наступає біля ЛЕП та південніше неї.

• Бахмутський напрямок — у Білогорівці (Л) росіяни намагаються покращити своє тактичне положення біля річки. Ворог проводить активну наступальну операцію, ціллю якої є Часів Яр. В Богданівці ворог зумів просунутися на 300-500 метрів углиб села. Північніше села росіяни сильно закріпилися в посадках. За попередньою інформацією, на кладовищі та біля нього ворог не зумів закріпитися та відійшов. Багато росіян накопичуються біля мототреку для продовження наступальних дій. Паралельно ворог посилює тиск на Іванівське по трасі та з дачних поселень.

• Авдіївський відтинок — ворог активізувався між залізниць, ціль логічна — підійти ближче до Очеретиного. Щодня ворог заходить у Степове і щодня отримує на горіхи. При цьому піхота противника не відмовляється йти на утилізацію. Важка ситуація була на АКХЗ 22 грудня, але, за попередніми даними, масований штурм вдалося відбити. Новин щодо змін фронту від ДФС до Зеніту не надходило. Ворог хоче і пробує закріпитися на перехресті посадки південніше Сєверного. Росіяни продовжують наступати всередину Первомайського з ціллю відрізати СПшки, які ближче до Пісків, бої тривають. Росіяни зайняли посадку південно-західніше Мар'їнки. Біля Новомихайлівки ворога вдалося вибити і з ферми, проте вони змістили основний удар вздовж яру в центр села (аналогічно з Первомайським), щоб відрізати основні сили, які в східній частині населеного пункту.

• Бердянський відтинок — без змін.

• Запорізький відтинок — ворог продовжує "м'ясні штурми" біля Роботиного, змін на даний момент не зафіксовано. Відомо, що втрати противника колосальні. Проте загальна ситуація Сил оборони на тій ділянці не є домінуючою.

• Таврійський відтинок — у Кринках ворог продовжує втрачати людей та техніку. Підбиття 3 російських літаків біля ТОТ Криму є хорошим успіхом, який має вплинути на частоту застосування московитами КАБів.

 

 

09:25 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• The New York Times, посилаючись на колишніх і нинішніх високопоставлених російських, американських і міжнародних офіційних осіб, повідомляє, що президент Росії Путін використовує таємні канали і посередників, щоб сигналізувати свою зацікавленість у припиненні вогню, незважаючи на нещодавні його публічні заяви про протилежне.

• Час, коли Путін заявив про свою зацікавленість у припиненні вогню, більше узгоджується з поточними зусиллями Росії, спрямованими на затримку і перешкоджання подальшій військовій допомозі Заходу Україні, ніж зі серйозною зацікавленістю в закінченні війни, що не передбачає повної перемоги Росії.

• Командувач повітряно-десантних військ Росії генерал-полковник Тєплінский непрямо натякнув, що сили ПДВ перебувають під значним тиском, змушені проводити швидкі наступальні операції під Бахмутом і відбивати українські атаки на східному (лівому) березі Херсонської області.

• Тєплінский також припустив, що російське військове командування зашвидко перекидає нових офіцерів і військовослужбовців ПДВ на фронт, не даючи їм можливості пройти повну передбойову підготовку.

• 810-та бригада морської піхоти Чорноморського флоту Росії підтвердила, що вона навмисно застосовує хімічну зброю проти українських сил, це пряме порушення Конвенції про заборону хімічної зброї, учасницею якої є Росія.

• Нещодавній аналіз OSINT-аналітика MT Anderson підтверджує, що хоча російські війська вивели основну частину техніки Чорноморського флоту з окупованого Севастополя, ЧФ зберігає обмежену військово-морську присутність у Севастополі.

• Російський інформаційний простір використав новину про рішення українського журналіста не повертатися в Україну після закордонного відрядження для посилення поточних російських інформаційних операцій щодо опору повній мобілізації в Україні, що цілеспрямовано ігнорують набагато суттєвіший російський опір частковій мобілізації резервістів у вересні 2022 року.

• Російські мілблогери використали надання російського громадянства палестинським біженцям 23 грудня для просування ідеї "співвітчизників за кордоном" — виправдання Кремля для війни в Україні, яке він часто використовує.

• Керівник "Об'єднаної авіабудівної корпорації", дочірньої компанії російського державного оборонного конгломерату "Ростех", Слюсар під час телевізійного інтерв'ю 19 грудня заявив, що компанія збільшить виробництво бойових літаків у 2024 і 2025 роках, у тому числі й нових типів.

• Російська окупаційна влада розбудовує електоральну інфраструктуру в окупованій Україні, щоби створити умови для майбутніх президентських виборів.

 

 

09:15 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

09:10 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09.05 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 16 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони 15 ударних БпЛА знищено.

Протягом минулої доби відбулося 81 бойове зіткнення. Загалом ворог завдав 11 ракетних та 34 авіаційні удари, здійснив 62 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Леонівка, Червоний Хутір Чернігівської області; Синьківка Харківської області; Серебрянське лісництво Луганської області; Георгіївка та Новомихайлівка Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 17 атак ворога в районі Синьківки Харківської області, де ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ.

На Лиманському напрямку окупанти наступальних (штурмових) дій не вели.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 11 атак противника біля населених пунктів Богданівка, Іванівське, Кліщіївка та Андріївка Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Сили оборони відбили 25 атак противника східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, а також 15 атак поблизу Сєверного, Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де нашими захисниками відбито 4 атаки.

На Шахтарському напрямку загарбники наступальних (штурмових) дій не вели.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили всі атаки противника в районах Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 17 безуспішних штурмових дій, отримав гідну відсіч та відступив.

Водночас, Сили оборони України продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 18 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 5 зенітно-ракетних комплексах противника. Також протиповітряною обороною знищено 1 керовану авіаційну ракету Х-59 та 2 розвідувальні БпЛА ворога.

Підрозділи ракетних військ уразили 6 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, радіолокаційну станцію, 2 артилерійські засоби, 3 склади боєприпасів та пункт управління противника.

24.12.2023