657-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 73 бойові зіткнення.

Ворог завдав 1 ракетного та 3 авіаційні удари, здійснив 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів російських окупантів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Попівка Чернігівської області; Середина Буда, Веселівка Сумської області; Червона Зоря, Козача Лопань, Лук’янці, Зелене Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 8 атак ворога в районах Синьківки, Петропавлівки, Іванівки Харківської області.

Під артилерійським та мінометним вогнем російських загарбників опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Куп’янськ, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку, сили оборони відбили 2 атаки ворога в районі Макіївки Луганської області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка, Серебрянське лісництво Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське Донецької області.

На Бахмутському напрямку, підрозділи Сил оборони відбили 4 атаки противника в районах Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку, наші захисники відбили 37 атак ворога в районах східніше Новокалинового, східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, південніше Сєверного, південніше Тоненького, Первомайського та Невельського Донецької області, де ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Суха Балка, Керамік, Степове, Авдіївка, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Новомихайлівки Донецької області, де противник здійснив 10 безуспішних атак на позиції наших захисників. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились: Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Парасковіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не проводив. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку сили оборони відбили 4 атаки противника в районах північніше Приютного та західніше Вербового Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки, П’ятихатки, Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Іванівка, Високе, Антонівка, Велетенське і обласний центр Херсонської області, а також Очаків Миколаївської області.

Сили оборони України надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра у Херсонській області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Протягом доби авіація сил оборони завдала удару по району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдали ураження по пункту управління російських окупантів, 2 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 складу боєприпасів противника.

 

 

18:50 Фінляндія вдвічі збільшить виробництво боєприпасів для довгострокової допомогти Україні, – повідомляють у міністерстві оборони Фінляндії. Міністр оборони Фінляндії Антті Хякканен ухвалив рішення про збільшення потужностей з місцевого виробництва боєприпасів – загальний обсяг інвестицій міноборони Фінляндії та промисловості становитиме близько 120 мільйонів євро.

"Нинішнє рішення значно збільшить потужності з виробництва важких боєприпасів у Фінляндії, що уможливить довгострокову підтримку України до 2030-х років. Збільшення виробництва є значним у європейському масштабі, а також посилить обороноздатність Фінляндії".

 

 

18:25 Єврокомісія схвалила план використання заморожених активів РФ на користь України, – повідомляє анонімний високопоставлений чиновник Єврокомісії. Тепер текст пропозиції передадуть Європейській раді для вивчення з подальшим ухваленням рішення.

 

 

17:40 Умєров та Залужний відвідали позиції воїнів на Східному напрямку, – повідомили в Міноборони. Командувач ОСУВ "Хортиця" Сирський ознайомив Умєрова та Залужного з ситуацією на Східному напрямку – сторони обговорили ключові потреби українських воїнів.

 

 

17:05 Зеленський прибув до Конґресу США. Як повідомляється, українського Президента супроводжують лідери Демократичної та Республіканської фракцій в американському Сенаті Чак Шумер та Мітч Макконнелл.

 

 

16:40 Росія й Іран прискорять роботу над "новою великою міждержавною угодою", – пише Reuters. Агентство зазначає, що сфера дій угоди поки не відома. Минулого місяця Кремль заявив, що Росія й Іран розвивають свої відносини, "в тому числі у сфері військово-технічного співробітництва".

 

 

16:15 СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на «Київстар», – повідомляє пресслужба структури. Провадження відкрите за вісьмома статтями Кримінального кодексу України. Повідомляється, що одна із версій, яку наразі досліджують слідчі СБУ, – за цією хакерською атакою можуть стояти спецслужби РФ.

 

 

15:40 Братислава готова підтримати відкриття переговорів з Україною про вступ до ЄС, – повідомив глава МЗС Словаччини Юрай Бланар. Водночас він зазначив, що в України "ще довгий і тернистий шлях". Бланар також повторив, що Словаччина не планує надавати Україні військову допомогу, але продовжить гуманітарну підтримку.

 

 

15:05 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російські війська, найімовірніше, продовжують зазнавати труднощів під час ведення бойових дій вночі. Численні повідомлення учасників бойових дій підкреслюють цю тенденцію з початку війни наприкінці листопада 2023 р. Користувач соціальних мереж, який стверджував, що є російським солдатом, який служить у Херсоні, звернув увагу на дефіцит окулярів нічного бачення і камер з низьким рівнем освітленості для безпілотних літальних апаратів.

Прилади нічного бачення часто фігурують у списках обладнання, яке російські підрозділи просять у своїх родин та прихильників. Українські війська часто отримують прилади нічного бачення від міжнародних партнерів.

У російській проблемі також, ймовірно, є елемент культури: російська військова підготовка рідко робила акцент на нічних навчаннях, а для того, щоб справити враження на старших офіцерів,  зводилася переважно  до стандартних денних заходів. Натомість російський солдат стверджував, що українські сили «пересуваються переважно вночі».

 

 

14:50 Опитування в шести країнах ЄС (в Данії, Польщі, Румунії, Німеччині, Франції, Австрії) показало, що з усіх країн-кандидатів європейці найбільш прихильно ставляться до входження в ЄС України.

 

 

 

14:40 Польський уряд буде вимагати повної мобілізації Заходу для допомоги Україні, – заявив майбутній прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск під час виступу в Сеймі. За його словами, напад на Україну – це "напад на всіх нас", тому допомога Польщі Україні є дуже важливою.

"Я не можу більше слухати політиків, які говорять про втому від ситуації в Україні. Вони кажуть Президентові Зеленському, що вони втомилися від ситуації. Я вимагатиму допомоги Україні з першого дня".

 

 

14:10 "Київстар" працює над усуненням наслідків потужної кібератаки, внаслідок якої абоненти компанії не мають доступу до інтернету і не можуть скористатися послугами зв'язку, однак терміни відновлення сервісів остаточно не встановлені, повідомив президент "Київстару" Олександр Комаров.

 

 

13:35 Штурмова група 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила відбила один із териконів у межах Горлівки та захопила позиції російських військових, повідомив Президент Володимир Зеленський.

 

 

13:05 Monobank, другий за величиною емітент карток в Україні, заявив про масовану DDoS атаку. Співвласник Monobank Олег Гороховський запевнив, що все під контролем.

 

 

 

12:35 Низький відсоток збитих шахедів під час нинішньої нічної атаки пояснюється погодними умовами, прокоментував речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемаратону:

"Від вечора почалися звичні для нас атаки "шахедів". Цього разу вони летіли з району Балаклави, з тимчасово окупованого Криму, заходили вони як зазвичай з півдня. Ну і знищувалися підрозділами мобільних вогневих груп, які дедалі ефективніше відпрацьовують по "шахедах". Сьогодні не було стовідсоткового результату: лише 9 із 15 БПЛА знищено. Але і не всі безпілотники досягли бажаних цілей... Впливають, звичайно, на відбиття повітряного нападу погодні умови. Нічний час, хмарність, туман заважають більш ефективно відпрацьовувати".

 

12:10 У Росії пропав головний опозиціонер Алєксєй Навальний. До нього сьомий день не допускають адвокатів, у колонії, де він досі сидів, стверджують, що там він "більше не значиться". Прессекретар Путіна Пєсков заявив, що "у них нема ні наміру, ні можливості відстежувати долю ув'язнених і процес перебування їх у відповідних установах".

 

 

12:00 Через негоду, бойові дії й технологічні порушення без світла 625 населених пунктів (учора – 491), повідомили в Міненерго; з них через негоду 193 населені пункти в Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій та Тернопільській областях. Обмеження електропостачання не застосовується в жодній з областей. Планових відключень побутових споживачів не передбачається.

 

 

11:35 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 125 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 32 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:20 Вчора, 11 грудня, споживання знову було на рекордно високому рівні: добовий максимум споживання був уранці та всього 0,4% не дотягнув до рекордного в цьому опалювальному сезону показника 7 грудня, повідомили в Укренерго. Сьогодні на вулиці тепліше, середньодобова температура на 2°C вища, ніж у кінці минулого робочого тижня – у п’ятницю, 8 грудня. Відповідно зранку споживання на 1,6% нижче, ніж у той же час учора, 11 грудня. Але, попри зниження, загалом рівень споживання залишається на високому рівні, що створює додаткове навантаження на енергосистему.

 

 

10:50 Єврокомісія має намір збирати по 3 млрд євро щорічно для допомоги Україні з доходів від заморожених російських активів, пише Financial Times. Згідно з пропозицією, цільовими будуть тільки надходження від активів центрального банку Росії, спочатку Єврокомісія вимагатиме розміщувати отриманий від заморожених активів прибуток на окремих рахунках. На другому етапі плану прибуток буде переведено в загальний бюджет ЄС, щоб допомогти підтримати Україну. Однак державам – членам ЄС необхідно одноголосно підтримати план.

 

 

10:40 На Одещині внаслідок російської нічної атаки ударними дронами було пошкоджено адміністративні будівлі й технічні приміщення спортивної установи, повідомили в Силах оборони півдня України. Жертв немає

 

 

10:25 Вранці стався масштабний збій у роботі оператора мобільного зв'язку «Київстар». Досі відсутній мобільний зв'язок та інтернет, сайт компанії не працює.

 

 

10:15 Російський генерал-полковник Тєплінский наказав створювати штрафні штурмові підрозділи з офіцерів, розповів в ефірі телемаратону речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов:

"Це такі собі ударні батальйони за зразком білогвардійських частин 20-х років минулого століття. Основні критерії для офіцерів, якими комплектують штурмові підрозділи, – це нездатність до командування підлеглими, особиста недисциплінованість та слабка мотивація.

Загалом генерал Тєплінский, що зараз обіймає посаду командувача російського окупаційного угруповання військ "Днєпр", не користується авторитетом серед військовослужбовців ЗС РФ. Зокрема його підлеглі говорять, що він не дбає про життя особового складу. Досить буденна і прозаїчна ситуація, як для російських командувачів".

 

 

10:05 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

165,9% танків (з них 1,9% за минулий тиждень),

 61,0% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

177,3% автомобільної техніки (з них 2,0% за минулий тиждень),

262,0% артилерійських систем (з них 1,6% за минулий тиждень),

 82,4% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

 43,0% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Сватівський відтинок — тривають зіткнення біля Першотравневого, Іванівки та Лиману Першого. Суттєвих змін нема, був частковий успіх ворога біля Першотравневого, але позицію вдалося повернути. Противник відновив активні штурмові дії в Серебрянському лісництві, бої тривають.

• Бахмутський напрямок — росіяни мали успіх біля Веселого та Хромового. Тривають штурмові дії ворога в бік Богданівки та попівського лісу. Ситуація продовжує погіршуватись, можна вже стверджувати, що Сили оборони починають Часовоярську оборонну операцію.  

• Авдіївський відтинок — росіяни продовжують лізти з усіх щілин. За останні дні ворог проводив штурмові дії на двох ділянках між залізничними коліями, на Степове, біля водонасосної станції, південніше Веселого, південно-західніше Авдіївської промки, на Сєверне, на Тоненьке, в Первомайському та східніше Невельського. Щільність атак колосальна, частина позицій втрачена, більшість атак відбито. Крім того, росіяни активізувалися біля Красногорівки (М). Противник мав частковий успіх в південній частині Мар'їнки та біля Новомихайлівки. Біля останньої ситуація продовжує погіршуватися.

• Бердянський відтинок — без змін.

• Запорізький відтинок — ворог атакує південніше Роботиного, бої тривають.

• Таврійський відтинок — без змін. Ворог продовжує злитися через свою імпотентність. Росіяни втрачають багато техніки й особового складу. Морпіхам на лівому березі також вкрай тяжко, але вдається навіть нав'язувати свою ініціативу. Це коштує дуже дорого, логістика залишається важкою.

 

 

09:45 Вночі російські війська знову атакували безпілотниками типу «Shahed» із окупованого Криму, цього разу з району Балаклави. Усього зафіксовано пуски 15 ударних БпЛА «Shahed-136/131», дев’ять із яких (60%) було знищено в різних областях України підрозділами мобільних вогневих груп Сил оборони, зокрема 2 – в Одеській області, по одній – у Миколаївській, Дніпропетровській та Кіровоградській областях.

Крім того, вчора ввечері зенітними ракетними підрозділами повітряного командування «Схід» знищено дві керовані авіаційні ракети Х-59 на Запоріжжі та Дніпропетровщині.

За минулі сім днів збито 89 зі 107 (83%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:35 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває два російські кораблі, які не є носіями крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російська центральна виборча комісія оголосила 11 грудня, що Росія проведе голосування на президентських виборах 2024 року на території окупованої України, що, ймовірно, є спробою легітимізувати російську окупацію та правління президента Росії Путіна.

• У ніч з 10 на 11 грудня російські війська здійснили серію ударів ракетами та безпілотниками по Україні.

• Велика Британія та Норвегія очолять коаліцію, спрямовану на надання короткострокової та довгострокової допомоги українським військово-морським силам, оскільки Велика Британія оголосила про надання додаткової морської допомоги Україні.

• Президент Росії Путін висловив намір розширити російський військово-морський потенціал далеко за межами України та Східної Європи, ймовірно, з метою посилення та розширення спроможності Росії погрожувати Заходу. Путін вчора був присутній на церемонії підняття прапорів двох атомних підводних ракетоносців стратегічного призначення – крилатого ракетоносця "Красноярськ" (підводний човен класу "Ясень-М") і міжконтинентального балістичного ракетоносця "Імператор Алєксандр III" (підводний човен класу "Борей-А") – на суднобудівному заводі "Севмаш" у Сєвєродвінську, Архангельська область. Путін заявив, що два нові підводні човни увійдуть до складу Тихоокеанського флоту Росії (Східний військовий округ) для захисту далекосхідних кордонів і що Росія планує кількісно свій військово-морський флот і зміцнити свою військово-морську потугу в Арктиці та на Далекому Сході, а також у Чорному, Балтійському і Каспійському морях, та що завод "Севмаш" має намір передати російському флоту ще три підводні човни класу "Борей-А" і п'ять підводних човнів класу "Ясень-М" у найближчі роки. Будівництво і спуск на воду нових військово-морських кораблів є дорогим і тривалим заходом, і зацікавленість Путіна в розширенні військово-морського потенціалу Росії в усіх районах, де вона має військово-морське базування, дозволяє припустити, що російське керівництво, можливо, має намір включити розширення військово-морського потенціалу до свого довгострокового плану з нарощування збройних сил. Довгострокова реструктуризація і розширення російських збройних сил має на меті підготувати Росію до майбутньої широкомасштабної звичайної війни проти НАТО, а спрямування дорогих військово-морських ресурсів у райони за межі України та Східної Європи, ймовірно, має на меті створити загрозу для НАТО і його союзників у багатьох регіонах. Кремль постійно підкреслює, що Росія є тихоокеанською військово-морською державою, яка прагне до рівноправного оборонного партнерства з Китаєм, і що Росія брала участь у військово-морських навчаннях в Охотському морі у травні 2023 року, спрямованих на те, щоб перешкоджати наданню подальшої підтримки Японією Україні. Пізніше Путін підкреслив російський стратегічний інтерес до Арктики на нараді з питань економічного розвитку російської арктичної зони – регіону, в якому Росія, можливо, має намір посилити військово-морський потенціал з огляду на нещодавній вступ Фінляндії до НАТО й очікуваний вступ Швеції до НАТО. Неясно, чи зможуть російські військово-морські виробники виробляти стратегічні військово-морські кораблі в бажаних для Кремля масштабах і з бажаною якістю в найближчі роки, хоча Росія продовжує докладати зусиль для поступової мобілізації своєї оборонно-промислової бази і може вирішити зосередити ці зусилля на російських військово-морських продуцентах.

• Російська держдума схвалила поправки, що дозволяють російським судам накладати штрафи або призначати примусові роботи іноземцям, засудженим за злочини в Росії, що, вірогідно, є частиною поточних зусиль з примусу мігрантів до російської військової служби.

• Заступник голови Ради національної безпеки Росії Мєдвєдєв оголосив 11 грудня, що російський уряд внесе "цілеспрямовані зміни" до російської конституції.

• Українські військові зазначили, що російські війська нещодавно активізували механізовані наступальні операції під Авдіївкою.

• Російський закон, що набув чинності 11 грудня, ймовірно, спрямований запобігти ухиленню російських призовників від військової служби.

• Росія продовжувала незаконно депортувати дітей з окупованої України до Росії під виглядом реабілітаційних та медичних програм, тоді як призначена Кремлем уповноважена з прав дитини Львова-Бєлова продовжувала спроби заперечувати цю практику.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 89 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 10 ракетних та 18 авіаційних ударів, здійснив 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Крім того, минулої доби, російська федерація вчергове атакувала Україну, застосувавши 15 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 9 ударних БпЛА.

Авіаційних ударів зазнали Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 90 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 4 атаки ворога в районах Синьківки та північно-західніше Петропавлівки Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито 8 атак ворога в районах Спірного та Веселого Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 14 атак ворога в районах Богданівки, Кліщіївки, Андріївки та Північного Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Сили оборони успішно відбили 42 атаки противника в районах східніше Новобахмутівки, Авдіївки, південніше Сєверного, південніше Тоненького, Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Мар’їнки, Красногорівки та Новомихайлівки Донецької області, де нашими захисниками відбито 14 атак.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямках Сили оборони відбили 3 атаки ворога в районах північніше Приютного та західніше Новопокровки Запорізької області.

Водночас, на Мелітопольському напрямку Сили оборони України продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 2 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 складах боєприпасів, 1 пункту управління та 1 артилерійському засобу противника.

 

12.12.2023