647-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України. Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

Протягом доби відбулось 69 бойових зіткнень.

Ворог завдав 3 ракетних та 15 авіаційних ударів, здійснив 18 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Козача Лопань Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Костобобрів, Прогрес Чернігівської області; Юнаківка, Грабовське, Лугівка Сумської області; Уди, Ветеринарне, Стогнії Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Синьківки, Петропавлівки, Іванівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області, де силами оборони відбито 7 атак. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Петропавлівка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії в районі Серебрянського лісництва Луганської області, де силами оборони відбито 3 атаки. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів штурмові дії в районах Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де силами оборони відбито 15 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Оріхово-Василівка, Часів Яр, Богданівка, Кліщіївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, Сєверного, південніше Тоненького, Первомайського Донецької області, де силами оборони відбито 20 атак. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Сєверне, Степове, Авдіївка, Карлівка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де силами оборони відбито 9 атак.

Противник завдав авіаційного удару в районі Побєди Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились такі населені пункти Донецької області, як Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах південно-східніше Вугледару, західніше Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Пречистівка, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник 8 разів безуспішно намагався відновити втрачене положення в районах південніше Роботиного, західніше та північно-західніше Вербового Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Роботине, Мала Токмачка Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали місто Херсон Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Протягом доби підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 4 артилерійським засобам противника.

Також, силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 керовану авіаційну ракету Х-59.

 

 

19:15 Україна рухається до авторитаризму, – вважає мер Києва Віталій Кличко. Він зазначає, що демократія в Україні перебуває під серйозною загрозою і в Офісі президента вважають мерів "атавізмом", лише перешкодою для централізації владних структур у країні.

"У якийсь момент ми перестанемо відрізнятися від Росії, де все залежить від примхи однієї людини…
Наразі існує лише один незалежний інститут, але на нього чиниться величезний тиск: місцеве самоврядування".

 

 

18:20 США тиснуть на Ліберію, Маршаллові Острови і Панаму через санкції проти російської нафти, – пише Reuters. Сполучені Штати разом з ЄС і Великою Британією вимагають від трьох країн посилення контролю над суднами, які ходять під їхніми прапорами з російською нафтою. Видання зазначає, що мета тиску країн Заходу полягає в боротьбі проти спроб обійти цінові обмеження на російську нафту, що встановлені G7.

 

 

17:25 Голова Єпископської конференції Італії кардинал Маттео Дзуппі хоче відвідати Україну, – повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак після розмови з кардиналом. У рамках розмови Єрмак подякував Маттео Дзуппі за значні зусилля щодо повернення на батьківщину українського підлітка Богдана Єрмохіна, депортованого до Росії з тимчасово захопленого Маріуполя.

 

 

16:50 Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні, – повідомили в німецькому уряді. До нього увійшли:
–    3 840 155-мм артилерійських снарядів;
–    4 тягачі HX81 та 4 танкові напівпричепи до них;
–    5 систем виявлення дронів;
–    250 наборів інструментів з підривним матеріалом;
–    2 машини прикордонної охорони;
–    транспортні засоби (вантажівки, мікроавтобуси, всюдиходи);
–    1 мобільна антенно-щоглова система;
–    25 лазерних далекомірів;
–    15 снайперських гвинтівок HLR 338 та 60 000 патронів до них.

 

 

16:15 Литва зацікавлена у співпраці з Україною в галузі досліджень і розробок оборонної промисловості, – повідомила пресслужба Міністерства оборони України. Питання співпраці обговорювались на зустрічі заступника Міноборони України Юрія Джигира з міністром національної оборони Литви Арвідасом Анушаускасом. Під час зустрічі Джигир згадував про процес реформування системи оборонних закупівель і боротьбу з корупцією.

 

 

15:40 Порошенко планував зустрітися з Орбаном, служби РФ хотіли використати це для провокації, – заявила Служба безпеки України. Серед планів російських спецслужб є залучення до ІПСО окремих українських політиків під час їх відвідин третіх країн. Головна мета ворога – знизити підтримку іноземних партнерів та спробувати розколоти українське суспільство зсередини. Спецслужба заявила, що звернулася до Офісу президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради України із пропозицією врахувати інформацію про плани ворога під час організації та погодження закордонних відряджень українських делегацій.

"За отриманими контррозвідувальними даними, саме в цьому контексті можна розглядати інформацію щодо запланованої зустрічі голови партії "Європейська солідарність" Петра Порошенка з прем’єр-міністром Віктором Орбаном, який системно висловлює антиукраїнську позицію, є "другом Путіна" і закликає зняти санкції з РФ".

 

 

14:55 Україна взяла участь у наймасштабніших навчаннях НАТО з кіберзахисту, – пише "Інтерфакс-Україна". В рамках навчання "Кіберкоаліція" представники України передавали інформацію з відпрацьовуваних сюжетних ліній навчань своїм колегам. Метою навчань було підвищення стійкості країн НАТО і партнерів до кіберзагроз, а також їхньої здатності проводити спільні кібероперації.

 

 

14:20 У Мелітополі партизани знищили ворожий паливозаправник та декількох окупантів, – інформує ГУР. Внаслідок атаки військова техніка була виведена з ладу, а російсько-окупаційна адміністрація у Мелітополі намагається приховати наслідки атаки через страх перед кремлівськими спецслужбами.

 

 

13:50 Обміни військовополоненими з РФ тривають, – заявив Зеленський. Президент зазначив, що часто обміни відбуваються не публічно, а іноді прямо на полі бою – на це все є доручення у командирів.

"Ми боремося за кожну таку нашу людину. Ми міняємо. Ми наповнюємо свій обмінний фонд, і потім відбуваються обміни. Дуже часто ми обмінюємо військовополонених не так голосно, не так публічно. Скажу відверто – міняємо прямо на полі бою. Коли в нас 10 їхніх полонених, а в них є кілька наших хлопців – і ми міняємо. Це по-різному буває".

 

 

13:25 Вчора в аварійний короткостроковий ремонт виведено блок однієї з ТЕЦ на 100 МВТ, зранку його повернули в роботу. Генерації, виробленої українськими електростанціями, достатньо для покриття потреб споживачів та промисловості, обмеження не застосовуються у жодній з областей, енергосистема збалансована, повідомили в Міненерго.

 

 

12:45 В Авдіївській промзоні тривають досить жорсткі бої. Про це розповів речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун в ефірі телемаратону. Загалом у операційній зоні ОСУВ "Таврія", зокрема біля Авдіївки, ворог майже в півтора раза зменшив кількість атак у порівнянні з попередньою добою. Одна з причин – дуже великі втрати ворога, які було завдано нашими воїнами.

 

 

12:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Російська влада, ймовірно, намагається придушити публічні протести дружин російських солдатів, у тому числі шляхом підкупу і дискредитації їх в інтернеті. Це сталося після невеликих протестів у Москві в листопаді 2023 року.

• Дослідження незалежних російських ЗМІ та коментарі самих протестуючих дружин свідчать про те, що в останні тижні влада, ймовірно, запропонувала збільшити грошові виплати сім'ям в обмін на те, що вони утримаються від протестів.

• У листопаді 2023 року одна з відомих онлайн-груп солдатських дружин опублікувала маніфест проти "безстрокової мобілізації". Приблизно 31 листопада 2023 року на групу прикріпили попереджувальний ярлик "фейк" – ймовірно, за підбурюванням прокремлівських активістів. Влада, ймовірно, особливо чутливо реагує на будь-які протести, пов'язані з громадянами, мобілізованими у вересні 2022 року, які вже більше року перебувають на лінії фронту.

 

 

11:40 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 131 населений пункт на території 9 областей України, підтверджено ураження 62 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:20 Вночі відбувся повний блекаут на Запорізькій АЕС через обрив лінії електропередачі «Запорізька ТЕС – Феросплавна» напругою 330 кВ, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми і знеструмлення о 02:31 годині під час повітряної тривоги останньої лінії «Запорізька АЕС – Дніпровська» напругою 750 кВ, повідомили в Енергоатомі. У зв'язку з повним блекаутом ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизель-генераторів. В автоматичному режимі включились усі 20 дизель-генераторів, 8 із яких пізніше були залишені в роботі.

Найбільша загроза безпеці в такому стані існує на 4 енергоблоці. Вона спричинена тим, що окупанти використовували його із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора і тримали в гарячому стані. Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції. Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока. Блок потребує термінового переведення до холодного стану.

Зусиллями українських фахівців нині о 7 годині ранку поновлено зв'язок з українською енергосистемою, а саме відновлено роботу лінії електропередачі напругою 750 кВ.

 

 

11:05 Росіяни вдарили ракетами по Дніпровському району, повідомив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. Минулося без загиблих та постраждалих.

 

 

10:50 Українці "не змогли досягти того прориву, на який усі сподівалися" в наступі влітку 2023 року через недостатнє постачання Україні озброєння, насамперед американського, пояснив колишній директор ЦРУ й екскомандувач міжнародних коаліцій в Іраку та в Афганістані генерал Девід Петреус на презентації книжки "Конфлікт: еволюція ведення війни з 1945 року до України", співавтором якої він є:

"Була затримка в ухваленні рішень щодо танків Abrams M1, затримки зі схваленням танків Leopard, ми затримали рішення щодо касетних боєприпасів, які могли бути дуже корисними, систем ракет більшого радіусу дії для реактивних систем залпового вогню і, нарешті, літаків західного зразка. У нашій [військовій] доктрині йдеться про те, що для прориву тієї оборони, яку ми бачили на півдні (і я не думаю, що хтось насправді усвідомлював або оцінював глибину мінних полів, і що Росія правильно побудувала оборону, у кілька ліній тощо), потрібна перевага в повітрі, а також багато іншого. Ми не дали цього українцям".

 

 

10:25 Через рясний сніг і вітер без світла 497 населених пунктів (вчора було 66), найбільше – у західних областях України: у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Хмельницькій областях, повідомили в Міненерго.

Через бойові дії й технічні проблеми без електропостачання – 441 населений пункт (вчора – 426).

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

163,2% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

 59,8% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

173,3% автомобільної техніки (з них 2,2% за минулий тиждень),

257,7% артилерійських систем (з них 2,2% за минулий тиждень),

 81,9% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 42,7% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 На українсько-польському кордоні у чергах на в’їзд в Україну перебуває близько 2400 вантажних транспортних засобів, повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі телемаратону. Найбільше їх навпроти (пунктів пропуску, – ред.) "Шегині" та "Рава-Руська", заблоковані також пункти пропуску "Ягодин" та "Краковець". Вчора на українсько-польському кордоні у чергах на в’їзд в Україну перебувало близько 2100 вантажних транспортних засобів.

 

 

09:40 В Одеській області внаслідок російської нічної атаки БпЛА типу Shahed-131/136 пошкоджено інфраструктурний об'єкт, повідомили в Оперативному командуванні “Південь”. Пожежу оперативно ліквідовано, люди не постраждали.

 

 

09:35 Через налипання мокрого снігу у Львівській області знеструмлено 305 населених пунктів: 121 – повністю, 184 – частково, повідомив голова обласної військової адміністрації Максим Козицький. Найбільше відключень на Жидачівському, Перемишлянському, Миколаївському та Стрийському напрямках.

 

 

09:25 Вночі росіяни атакували 11 ударними БпЛА типу «Shahed» з мису Чауда (Крим) та керованою авіаційною ракетою з повітряного простору окупованої Запорізької області, повідомили в Повітряних силах.

У результаті бойової роботи протиповітряною обороною Сил оборони України знищено 10 (91%) ударних БпЛА «Shahed-136/131» в межах Одеської області й одну керовану авіаційну ракету Х-59 на Дніпропетровщині.

За минулі сім днів знищено 83% (72 з 87) запущених по Україні ударних БпЛА «Shahed-136/131».

 

 

 

 

 

09:20 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент України Володимир Зеленський і головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний заявили про намір посилити українську оборону й укріплення навколо українського театру військових дій, але, що прикметно, не згадали Запорізьку область в обговоренні поточних і майбутніх оборонних заходів.

• Міністр оборони Росії Шойґу продовжує фальшиво характеризувати російські наступальні зусилля в Україні як частину "активної оборони", намагаючись зменшити очікування щодо здатності російських військових досягти оперативно важливих цілей.

• Як повідомляється, українська розвідка пошкодила ще один потяг на ділянці Байкало-Амурської залізниці 1 грудня, очевидно, намагаючись послабити російську логістику на Далекому Сході.

• Президент Росії Путін 1 грудня офіційно змінив склад ради при президентові РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини, звільнивши кількох членів і призначивши відомого антиопозиційного медіа-діяча.

• Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров заявив, що 1 грудня до Чечні прибула друга група палестинських біженців з Сектору Гази, яка, можливо, частково фінансувалася організацією його доньки "Діти Чечні – діти Палестини".

• Російські мілблогери стверджують, що непропорційний розподіл міністерством оборони Росії безпілотників між підрозділами на передовій і погано проведені кампанії з виробництва безпілотників на місцях впливають на ефективність підрозділів на передовій.

• Російські джерела скаржаться, що постійне використання російськими солдатами особистої електроніки і месенджерів в прифронтових районах ставить під загрозу оперативну безпеку Росії.

• Заступник голови Ради безпеки Росії Медведєв заявив 1 грудня, що в період з 1 січня по 1 грудня 2023 року російська армія завербувала понад 452 000 осіб.

• Російські окупаційні чиновники продовжують проводити підготовку для депортації українців до Росії під різними схемами відпусток.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російські федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 84 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 2 ракетні та 30 авіаційних ударів, здійснив 71 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Минулої доби російська федерація вчергове атакувала Україну, застосувавши 2 керовані ракети Х-59 та 23 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 керовану ракету Х-59 та 18 ударних БпЛА.

Авіаційних ударів зазнали Серебрянське лісництво Луганської області; Новомихайлівка Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Синьківки Харківської області та Стельмахівки Луганської області, де силами оборони відбили 13 атак.

На Лиманському напрямку противник вів штурмові дії в районі Серебрянського лісництва Луганської області, де силами оборони відбито 8 атак.

На Бахмутському напрямку противник вів штурмові дії в районах Григорівки, Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де силами оборони відбито 21 атаку. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмуту Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог не полишає спроб оточити Авдіївку, але наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника в районах південніше Новокалинового, Степового, Авдіївки, Сєверного, Первомайського Донецької області, де силами оборони відбито 21 атаку.

На Мар’їнському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районі Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку противник 8 разів безуспішно вів наступальні (штурмові) дій щодо відновлення втраченого положення в районах Роботиного Запорізької області, а також вів безуспішні штурмові дії в районі західніше Вербового Запорізької області, де наші захисники відбили ще 4 атаки.

Водночас, сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку сили оборони надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, завдають вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 5 складах боєприпасів противника.

02.12.2023