645-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:10 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 73 бойових зіткнення. Ворог завдав 1 ракетний та 43 авіаційних ударів, здійснив 34 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також, з початку доби російські окупанти атакували Україну 7 ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”, з яких 5 знищено силами та засобами протиповітряної оборони. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Грем’яч Чернігівської області; Попівка, Атинське, Локня Сумської області; Нестерне Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів штурмові дії в районах Синьківки, північно-східніше Петропавлівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області, де силами оборони відбито 7 атак. Завдав авіаційного удару біля Іванівки Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів штурмові дії в районах Серебрянського лісництва Луганської області та Торського Донецької області, де Силами оборони відбито 4 атаки. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 21 атаку противника поблизу Богданівки, Андріївки та Кліщіївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 20 населених пунктів, зокрема, Міньківка, Оріхово-Василівка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії біля Степового, Авдіївки, Тоненького, Сєверного, Первомайського Донецької області. Тут наші захисники відбили 15 атак. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Новокалинове, Орлівка, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районі Новомихайлівки Донецької області, де українські оборонці відбили 9 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 10 населених пунктів Донецької області, серед них Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Костянтинівка, Катеринівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Обстріляв з артилерії та мінометів близько 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Богоявленка, Новоукраїнка Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник 11 разів безуспішно намагався відновити втрачене положення біля Роботиного Запорізької області. Також наші захисники відбили 3 атаки окупантів західніше Вербового Запорізької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Кам’янки та Новоандріївки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Залізничне, Білогрір’я, Новоданилівка, Лобкове, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Тягинка та Кринки Херсонської області. Артилерійських обстрілів противника зазнали Херсон, Берислав, Іванівка, Садове Херсонської області, та Очаків Миколаївської області.

Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та ще 1 - по зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 3 зенітно-ракетних комплекси, радіолокаційну станцію та станцію радіоелектронної боротьби противника.

 

 

19:40 Всі політcили Верховної Ради домовилися провести вибори лише після закінчення війни, – повідомили у пресслужбі апарату Верховної Ради. Угода була підписана як результат зустрічі у форматі "Діалогів Жана Моне" задля миру та демократії, яка пройшла 10–12 листопада на Закарпатті. Зазначається, що вибори будуть проведені через не менш ніж 6 місяців після закінчення воєнного стану.

 

 

19:05 Європейська комісія готується 12 грудня схвалити план використання заморожених російських активів, – пише Bloomberg. ЄС планує оподатковувати прибуток від понад 200 мільярдів євро заморожених активів російського центрального банку для допомоги у відновленні України. Видання зазначає, що доля плану залежить від зустрічі Єврокомісії з експертами від країн – членів ЄС 6 грудня, які мають висловити застороги щодо використання активів РФ. Такими державами є Бельгія, Німеччина, Франція, Італія та Люксембург.

 

 

18:20 Країни ЄС узгодили пакет фінансової підтримки для України в розмірі 50 млрд євро, – повідомляє Sky News. Європейський комісар з питань бюджету Йоганнес Ган зазначив, що пропозицію Європейської комісії підтримати Україну кредитами й грантами на суму 50 млрд євро протягом наступних чотирьох років ніхто не заперечує.

 

 

17:45 Нідерланди виділять Україні 2,5 млрд євро підтримки на наступний рік, – заявила міністр закордонних справ Нідерландів Ганке Брюїнс Слот. Вона зазначила, що перша "Рада НАТО–Україна" свідчить про зростання співпраці між Нідерландами й Україною.

"У Скоп'є відбулася зустріч Ради міністрів ОБСЄ, найбільшої регіональної організації безпеки у світі... Центральне місце в цьому посідає російська агресія в Україні. Під час зустрічі я послала сильний сигнал Росії: ми продовжимо неослабно підтримувати Україну. Це також відповідає інтересам нашої безпеки".

 

 

17:25 НАБУ і САП викрили чотирьох суддів Київського апеляційного суду на отриманні хабаря, – повідомляє пресслужба НАБУ. Згідно з даними слідства, суддя Київського апеляційного суду запропонував одній зі сторін у справі задовольнити скаргу щодо скасування арешту майна приватного товариства за 35 тис. доларів.

 

 

16:50 Спілка перевізників Словаччини планує з 16:00 1 грудня блокувати рух вантажного автотранспорту перед пунктом пропуску "Вишнє Нємецке", суміжному з українським пунктом пропуску "Ужгород", повідомила прикордонна поліція Словацької Республіки. Перевезення гуманітарної допомоги та військової допомоги, живих тварин, пального й охолоджених вантажів не блокуватимуть. Інші вантажі на виїзд зі Словаччини будуть пропускати в обмеженій кількості, по 4 вантажівки за годину.

 

 

16:30 У Тернопільській, Житомирській та Чернівецькій областях захворюваність на COVID-19 перевищила епідемічний поріг, там можуть ввести обмежувальні протиепідемічні заходи, повідомив  головний санітарний лікар України Ігор Кузін в ефірі телемаратону. Загалом по Україні кількість хворих за останній тиждень збільшилася на 20%, за цей же час від коронавірусної інфекції померло 56 осіб.

 

 

15:10 Президент Ради ЄС Шарль Мішель наголосив на необхідності продовжувати підтримувати Україну, – пише The Guardian. Він повідомив, що є потреба створити "справжній оборонний союз", і додав –  треба зробити "більше ракет, більше боєприпасів, більше систем ППО – і швидше".

 

 

14:30 Зеленський провів у четвер телефонну розмову з федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Президент подякував за новий оборонний пакет і багаторічну програму фінансової допомоги, а також повідомив про ситуацію на полі бою.

"Обговорили подальшу оборонну співпрацю... Вдячний за потужний "зимовий" оборонний пакет від Німеччини, включно з чотирма системами IRIS-T, і за багаторічну програму фінансової допомоги. Це найкращі сигнали неослабної підтримки Німеччини. Дуже ціную те, що всі наші домовленості виконуються".

 


13:35 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Повітряно-десантні війська Росії, ймовірно, вперше почали розгортати новостворену 104-ту гвардійську повітряно-десантну дивізію в Україні. Дивізія, ймовірно, формується в Херсонській області.

У серпні 2023 року міністр оборони Росії Шойґу оголосив про плани відновити 104-ту дивізію, яка раніше була скорочена до бригади у 1998 році. До її складу, ймовірно, увійдуть 337-й полк, додатковий маневрений полк і 52-га артилерійська бригада. Таким чином кількість дивізій у бойовому розписі повітряно-десантних військ збільшиться до п'яти.

Дивізія, ймовірно, буде погано підготовленою і навряд чи відповідатиме колишнім елітним стандартам повітряно-десантних військ. Вона майже напевно буде під пильною увагою російського генерала, відповідального за Херсон, – генерал-полковника Тєплінского; його стандартна роль – загальне командування повітряно-десантними військами.

 

 

13:25 СБУ влаштувала підрив на залізничному сполученні Росії та Китаю, – пише Суспільне з посиланням на джерела в силових структурах. Під час руху вантажного поїзда в Північномуйському тунелі ім. Бессолова спрацювали чотири вибухові пристрої.

"Фактично це єдиний серйозний шлях залізничного сполучення між Росією та Китаєм. І наразі цей шлях, який Росія використовує у тому числі й для військових поставок, паралізовано".

 

 

12:40 Слідство вважає, що колишній президент Віктор Янукович дав вказівку стріляти в протестантів Євромайдану між близько 6 год. 52 хв. та 7 год. 20 лютого 2014 року під час телефонної розмови з міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком, перебуваючи у резиденції "Межигір’я", розповів прокурор Денис Іванов. Після розмови з Януковичем Захарченко через урядовий зв’язок мав дві телефонні розмови з міністром внутрішніх справ Росії Колокольцевим. Далі ж, як відомо, починаючи з 9 год. 16 хв. до 17 год. працівники спецпідрозділу "Беркут" внутрішніх військ з табельної вогнепальної зброї – автоматів Калашникова, пістолетів "Форт", снайперських гвинтівок "Драгунова" і рушниць "Форт-500", споряджених бойовими патронами, стріляли в неозброєних учасників масових акцій протестів, які перебували в цей час в районі майдану Незалежності та нижній частині вулиці Інститутської.

 

 

12:15 Через негоду на ранок знеструмлено 191 населений пункт (вчора було 368) у Дніпропетровській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Черкаській, Сумській областях.

Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 442 населені пункти (вчора було 444). Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго у Донецькій, Харківській, Херсонській областях.

 

 

12:05 Натомість Міненерго повідомляє, що максимум споживання вчора зафіксовано о 16:50. Дефіциту електроенергії в енергосистемі не зафіксовано і не передбачається на поточну добу, вчора з планового ремонту вийшов блок однієї з ТЕС на 180 МВт потужності.

 

 

11:35 Вчора, 29 листопада, добовий максимум був зафіксований вранці, між 10:00 та 11:00. При середньодобовій температурі 0,4°C він був на 3% вищий за відповідний показник поки що найхолоднішого дня осені – понеділка, 27 листопада (-2,3°C), повідомили в Укренерго. Диспетчерський цент «Укренерго» прогнозує дефіцит електроенергії в енергосистемі у вечірні години з 16:00 до 18:00. Застосування графіків відключень не прогнозується. 

 

 

11:10 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 112 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено враження 70 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:45 Співробітники Служби безпеки України нині здійснюють обшуки в Почаївській лаврі УПЦ (МП) через поширення представниками Лаври російської ідеології, повідомило джерело в правоохоронних органах.

 

 

09:50 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Сватівський відтинок — ворог продовжує атакувати біля Першотравневого та Лиману Першого. Біля останнього триває повзуче просування ворога. Атаки ворога продовжуються в Серебрянському лісництві, акцент ударів змістився дещо західніше в бік Торського.

• Бахмутський напрямок — росіяни частково захопили Хромове, вони намагалися закріпитися по трасі, але артилерія їх дещо відкинула. Бої в тому районі тривають.

• Авдіївський відтинок — противник проводить штурмові дії південніше Новокалинового, успіху не має. Росіяни закріплюються на східних околицях Степового і намагаються просуватися вглиб села на захід. Паралельно ворог атакує посадки північніше Степового з метою вийти на північні околиці Бердичів, бої тривають. Є зіткнення біля Опитного, Водяного та Первомайського, але змін не зафіксовано. Також сьогодні велика колона росіян із майже 20 ОВТ з'явилася в північній частині Мар'їнки. За попередньою інформацією, вдалося відбити цю навалу.

• Бердянський відтинок — без змін.

• Запорізький відтинок — без змін.

• Таврійський відтинок — важка ситуація в Кринках. До села перекидають навіть деякі резерви бахмутського угруповання ворога. Плацдарм в Кринках дорого коштує, сили ворога значно переважають і все тримається лише на героїзмі морської піхоти та деяких підрозділів ТрО.

 

 

09:35 Нині вранці ЦАХАЛ заявив про продовження припинення вогню у війні з ХАМАСом.

 

 

09:30 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

162,6% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

 59,6% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

172,5% автомобільної техніки (з них 2,2% за минулий тиждень),

256,7% артилерійських систем (з них 2,5% за минулий тиждень),

 81,6% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 42,6% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:25 У Шепетівському районі Хмельницької області уламки збитого ППО дрона упали на територію колишнього заводу, постраждалих немає, повідомив перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін.

 

 

09:20 Російські війська вночі вдарили шістьма ракетами по Покровську, Новогродівці та Мирнограду у Покровському районі Донецької області – постраждали щонайменше 10 людей, ще 5 людей шукають під завалами, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

 

 

 

09:15 Вночі росіяни атакували 20 ударними БпЛА типу «Shahed» з двох напрямків: з окупованого Криму та з Приморсько-Ахтарська РФ. Крім того, завдали удару по Донеччині вісьмома зенітними керованими ракетами С-300. До відбиття повітряного нападу залучено винищувачі, зенітні ракетні підрозділи та мобільні вогневі групи Повітряних сил ти Сил оборони України. В результаті бойової роботи знищено 14 ударних БпЛА (70%). Протиповітряна оборона працювала у південних, східних та центральних областях держави.

За останні сім днів росіяни запустили 129 ударних БПЛА, 121 із них (94%) було знищено.

 

 

 

 

 

09:10 Ексдержсекретар США Генрі Кісcінджер помер у віці 100 років, – повідомляє його консалтингова компанія Kissinger Associates Inc. Кіcсінджер був видатним американським політиком, дипломатом та політологом, ідеологом realpolitic і лауреатом Нобелівської премії миру «на знак визнання заслуг у зв'язку з перемир'ям у В'єтнамі». Хоча раніше його позицію з точки зору українських інтересів можна було назвати проросійською, перед початком повномасштабного вторгнення він зайняв чітко проукраїнську позицію.

 

 

 

09:05 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 3 російські кораблі – усі носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 16 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

08:55 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Очевидна нездатність Росії створити злагоджену командну структуру серед сил, що обороняються на східному (лівому) березі Херсонської області, продовжує погіршувати російський моральний дух і боєздатність. Генеральний штаб вчора повідомив, що підрозділи 810-ї бригади морської піхоти (Чорноморський флот), які діють поблизу Кринок (30 км на північний схід від Херсона і 2 км від Дніпра), відмовляються проводити штурми українських позицій через відсутність координації артилерії, передачі тактичної розвідки та належного інформування про розташування російських мінних полів. Український Генеральний штаб повідомив, що карти російських мінних полів засекречені та що російське командування не координує належним чином з штурмовими підрозділами розташування цих мінних полів, що призвело до втрат 50 військовослужбовців 810-ї бригади морської піхоти протягом останнього місяця. Підрозділи 810-ї бригади морської піхоти прибули в район Кринок на початку жовтня 2023 року і, як видається, взяли на себе відповідальність за безпосередній район Кринок від підрозділів новоствореної 18-ї загальновійськової армії після початку українських наземних операцій на східному березі Дніпра в середині жовтня 2023 року. Український Генеральний штаб повідомив, що 28-й мотострілецький полк 18-ї армії наразі діє в Піщанівці (14 км на схід від Херсона та 3 км від річки Дніпро). Додаткові підрозділи 18-ї армії та 7-ї повітряно-десантної дивізії, за повідомленнями, займають позиції в ближніх тилових районах на східному березі, й об'єднане командування цих формувань, ймовірно, контролює більшу частину нинішньої російської відповіді на українські наземні операції на східному березі. Інцидент з мінним полем свідчить про те, що командування 18-ї армії не поділилося відповідними тактичними деталями з командуванням 810-ї бригади морської піхоти – це вказує на те, що російське командування вищого рівня, відповідальне за оборону східного берега, ще не виправило цього недоліку в координації дій.

• Російське угруповання військ "Дніпро" дедалі більше складається з розрізнених елементів нещодавно переведених і деградованих підрозділів та нових формувань, що може бути причиною очевидної відсутності цілісної командної структури. Наразі незрозуміло, чи проблеми з управлінням, з якими стикаються російські війська в Херсоні, призведуть до помітних наслідків на полі бою.

• Російська влада планує поширити кримінальну відповідальність за злочини щодо порушення законів про військову службу на учасників добровольчих формувань – такий крок може вплинути на багато нерегулярних військових формувань та особовий склад, від якого залежить поповнення російських збройних сил в Україні.

• Російські чиновники запропонували закони, які обмежать дії іноземних громадян у Росії, що, ймовірно, підтримає подальші зусилля з примусу мігрантів до російської військової служби.

• Рада Україна–НАТО вчора провела своє перше засідання на рівні міністрів закордонних справ і обговорила кроки щодо збільшення виробництва зброї та боєприпасів.

• Як повідомляється, Польща розглядає можливість скерувати військових радників до Фінляндії у відповідь на постійні спроби Росії штучно створити міграційну кризу на фінсько-російському кордоні в рамках відомої російської тактики гібридної війни, спрямованої на дестабілізацію НАТО і ЄС.

• Міністерство закордонних справ Росії 28 листопада офіційно оголосило про припинення дії договору про скорочення ядерних озброєнь з Японією.

• Намагання Росії створити бойову силу за рахунок вербування з країн Центральної Азії може стати джерелом напруги у відносинах Росії з її центральноазіатськими сусідами.

• Адам Кадиров, молодший син глави Чеченської Республіки Рамзана Кадирова, як стверджується, буде "курувати" новостворений добровольчий батальйон "Шейх Мансур" на новій невизначеній посаді, що, ймовірно, свідчить про бажання Рамзана Кадирова бачити Адама наступником на посаді глави Чечні.

• Російські війська продовжували наступальні операції вздовж лінії Куп'янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, під Авдіївкою, на захід і південний захід від Донецька, на кордоні Донецької та Запорізької областей, а також на заході Запорізької області, але не досягли жодних підтверджених просувань вперед.

• Голова російської ЛДПР депутат держдуми РФ Лєонід Слуцкий 28 листопада запропонував законопроєкт, який надасть військовим кореспондентам статус "учасника бойових дій" і відповідні пільги з соціальної підтримки.

• Російська влада продовжує зусилля зі знищення української культури й ідентичності на окупованих територіях України.

 

 

08:50 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:40 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 101 бойове зіткнення. Загалом ворог завдав 11 ракетних та 28 авіаційних ударів, здійснив 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Минулої доби російська федерація вчергове атакувала цивільну інфраструктуру України керованою ракетою Х-31 та 2 зенітними ракетами С-300. Крім того, сьогодні вночі, окупанти знову завдали удару по нашій державі, застосувавши 8 зенітних керованих ракет С-300 та 20 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Нашими захисниками знищено 14 ударних БпЛА. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки, триповерховий житловий будинок у місті Мирноград Донецької області та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Синьківка, Петропавлівка, Куп’янськ, Курилівка Харківської області; Новомихайлівка, Авдіївка, Новоукраїнка Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 110 населених пунктів Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог вів штурмові дії біля Синьківки, Петропавлівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області, де Силами оборони відбито 7 атак.

На Лиманському напрямку наші воїни відбили 24 атаки противника в районах Серебрянського лісництва Луганської області та східніше Тернів, Ямполівки, Торського Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії поблизу Іванівського та Андріївки Донецької області, де українські захисники відбили 4 атаки. В свою чергу, Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку окупанти, за підтримки авіації, не полишають спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника неподалік Степового, Новокалинового, східніше Новобахмутівки, Авдіївки, південніше Тоненького, Сєверного, Первомайського Донецької області. Тут Сили оборони відбили 22 атаки.

На Мар’їнському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районах Красногорівки та Новомихайлівки Донецької області, де Силами оборони відбито 11 атак.

На Шахтарському напрямку наші захисники відбили 3 атаки противника південніше Пречистівки Донецької області.

На Запорізькому напрямку окупанти 5 разів безуспішно намагалися відновити втрачене положення в районі Роботиного Запорізької області. Також, українські воїни відбили 9 атак ворога північно-західніше Вербового Запорізької області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 2 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та ще 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 пункти управління, 2 склади боєприпасів та 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

30.11.2023