643-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 56 бойових зіткнень. Ворог завдав 11 ракетних та 35 авіаційних ударів, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також, російська федерація вчергове атакувала Україну ударним БпЛА типу “Shahed-136/131”, який знищено нашими захисниками. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Єліне Чернігівської області; Середина-Буда, Бояро-Лежачі, Басівка, Степок, Грабовське, Попівка Сумської області; Гранів, Стариця, Плетенівка, Землянки Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії поблизу Синьківки та Петропавлівки Харківської області, де Силами оборони відбито 4 атаки. Завдав авіаційних ударів неподалік Іванівки та Степової-Новоселівки Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії в районі населеного пункту Терни Донецької області, де силами оборони відбито 3 атаки. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Спірне Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Серебрянське лісництво Луганської області та Торське, Серебрянка, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів штурмові дії в районах Богданівки, Кліщіївки, Андріївки та Північного Донецької області, де силами оборони відбито 16 атак. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Часів Яр, Торецьк Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Маркове, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії біля Степового, Авдіївки, південніше Тоненького, Первомайського Донецької області, де Силами оборони відбито 15 атак. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Суха Балка, Очеретине, Степове, Авдіївка, Нетайлове, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни відбили 12 атак противника в районах Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 10 населених пунктів Донецької області, серед них Красногорівка, Георгіївка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Обстріляв з артилерії та мінометів близько 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Богоявленка, Пречистівка, Благодатне, Старомайорське Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник 2 рази безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Щербаки, Кам'янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Берислав та Козацьке Херсонської області. Артилерійських обстрілів зазнали Херсон, Дудчани, Львове, Микільське Херсонської області та Дмитрівка, Очаків Миколаївської області.

Наші воїни надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили пункт управління, 5 засобів протиповітряної оборони, 9 артилерійських засобах та станцію радіоелектронної боротьби противника.

 

 

19:20 ЄС готує заходи з придушення здатності РФ виробляти ракети та безпілотники в новому санкційному пакеті, – повідомляє міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Чотири важливі рішення перебувають у стадії розробки. Пакет санкцій, про який згадав Жозеп, – ми цінуємо зусилля, що тривають. Я хотів би наголосити на одному конкретному елементі цієї пропозиції щодо санкцій, а саме на заходах, спрямованих на придушення здатності Росії виробляти ракети та безпілотники. Деякі з цих заходів уже внесені до пакета, і ми з нетерпінням очікуємо на їх ухвалення державами-членами".

 

 

18:35 Комісія з питань координації євроатлантичної інтеграції схвалила проєкт адаптованої Річної національної програми Україна-НАТО, – повідомляє служба віцепрем'єр-міністра України. Головна мета програми – підготовка України до членства в Північноатлантичному альянсі шляхом підвищення обороноздатності як майбутнього союзника Альянсу. Зазначається, що проєкт програми містить п’ять базових розділів: політичні й економічні питання, оборонні та військові питання, ресурсні питання, питання безпеки та правові питання.

 

 

18:10 Рада ЄС схвалила рішення більш ніж у чотири рази збільшити фінансування підготовки українських солдатів – інформує високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель. Повідомляється, що підтримку надаватимуть через Європейський фонд миру – фінансування збільшено на 194 млн євро (до 255 млн євро).

 

 

17:30 Словацькі перевізники погрожують з 1 грудня заблокувати кордон з Україною, повідомила Словацька спілка перевізників. Вимогою перевізників є скасування лібералізації перевезень для української сторони – у разі відсутності зрушень у пошуку рішення спілка має намір заблокувати кордон "Вишнє Нємецьке – Ужгород" з п’ятниці. Голова спілки Станіслав Скала зазначив, що перевізники очікують на реакцію міністерства транспорту, перш ніж приймати остаточне рішення блокувати кордон.

 

 

17:00 Власники нафтових танкерів у Греції скоротили кількість перевезень російської нафтипише Bloomberg. Видання зазначає, що мінфін США розіслав листи близько 30 фірмам, що контролюють до сотні нафтових танкерів, у яких міститься попередження про тюремне ув'язнення в разі порушення вимоги "Великої сімки" щодо цінової стелі для російської нафти – протягом останніх тижнів влада Сполучених Штатів стала більш суворою стосовно дотримання ліміту.

 

 

16:35 Переговори Росії та України на сьогодні позбавлені сенсу, – заявив помічник Державного секретаря Сполучених Штатів Джеймс О'Браєн. Він зазначає, що Сполучені Штати не бачать жодних ознак того, що Росія готова до предметних реальних мирних переговорів.

 

 

16:10 Президент Зеленський підписав закон про держбюджет на 2024 рік, зазначається на сайті Верховної Ради.

 

 

15:45 Військова підтримка України має "екзистенційне значення" для Європи, –заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц під час виступу в парламенті.

"Ми будемо продовжувати надавати цю підтримку доти, доки вона буде необхідною. Ця підтримка має екзистенційне значення. Для України ... але також і для нас в Європі. Ніхто з нас не хоче уявити, які ще більш серйозні наслідки матиме для нас перемога Путіна у цій війні".

 

 

15:20 Вслід за Україною до бойкоту Ради міністрів ОБСЄ долучились Естонія, Латвія і Литва, – заявляє пресслужба міністерства закордонних справ Естонії. Як прокоментував це рішення міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна,

"Місце Лаврова – під спеціальним трибуналом, а не за столом ОБСЄ."

 

 

14:55 Єврокомісія схвалила пропозицію щодо заборони на продаж російських алмазівпише AFP. Пропозиція буде передана на затвердження державам – членам ЄС в найближчі дні. За інформацією агентства, документ заборонить торгівлю алмазами, що походять з Росії, перевозяться транзитом або експортуються з Росії, а також алмазів, оброблених в третіх країнах, і ювелірних виробів із діамантами.

 

 

14:35 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба бойкотуватиме міністерське засідання ОБСЄ у зв’язку з присутністю на ньому глави МЗС Росії Лаврова, повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

 

 

14:15 Після початку війни Ізраїлю з ХАМАС пов'язані з Кремлем акаунти у Facebook вчетверо збільшили свою активність – випливає з аналізу американської правозахисної групи "Альянс на захист демократії". Російська пропаганда, спрямована на західні країни, використовувала війну Ізраїлю з ХАМАС, щоб посилити напруженість у західних країнах і відволікти увагу від війни в Україні.

 

 

14:05 Український парламент має намір ухвалити законопроєкти, рекомендовані у звіті Європейської комісії та необхідні для початку переговорів про вступ України до Європейського Союзу, заявив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук на конференції президентів Європарламенту у вівторок у Брюсселі.

 

 

13:55 Конференція президентів Європейського парламенту, яка об’єднує керівництво Європарламенту та всіх політичних груп, підтримала початок переговорів про вступ України до Євросоюзу, заявила президентка Європейського парламенту Роберта Меццола.

 

 

13:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Останніми днями російські війська здійснили подальші невеликі просування на північному напрямку руху "кліщів" в рамках спроби оточити місто Авдіївка на Донбасі.

З початку жовтня 2023 року російські війська просунули лінію фронту на цій ділянці до 2 км. Попри скромні успіхи, це просування, ймовірно, є одним з найбільших російських досягнень з весни 2023 року. Воно коштувало залученим підрозділам тисяч жертв.

Ця операція поступово наближає російські війська до Авдіївського коксохімічного заводу, де українські сили утримують одну з основних оборонних позицій. Хоча Авдіївка стала виступом або випуклістю на українській лінії фронту, Україна залишає під контролем коридор завширшки приблизно 7 км, через який вона продовжує постачати місто.

 

 

13:05 Російські військові на фронті купують собі відпустки, "поранення" і можливість не брати участь у штурмах, пише російська опозиційна "Новая газета Европа" і наводить розцінки:  "контузія" коштує від 10 до 50 тисяч доларів, відпустка – 5–10 тисяч доларів, переведення з однієї ділянки фронту на іншу або дострокова ротація – від 500 доларів до трьох тисяч доларів.

 

 

12:50 Відсоток поляків, які вважають, що війна в Україні загрожує безпеці Польщі, за місяць зріс з 67% до 74%, свідчать дані листопадового опитування CBOS. У листопадовому опитуванні CBOS: "однозначно так" – 29% респондентів, "скоріше так" – 45%, "скоріше ні" – 17%, "скоріше ні" – 5%, "важко відповісти" – 5%. Загрозу безпеці нашої країни частіше відчувають праві (79%), аніж ліві (67%), жінки (76%), найстарші респонденти (77%), ті, що кілька разів на тиждень беруть участь у релігійних практиках (92%).

Дещо зріс відсоток поляків, які підтримують прийом біженців з України (62% проти 57% у жовтні), 11% категорично проти.

 

 

12:25 СБУ затримала агентку російського ГРУ, яка скоригувала десятки ударів «шахедами» по Одесі. Нею виявилася дистанційно завербована у червні цього року місцева підприємиця, яка передала агресору десятки геолокацій, де, за її переконанням, нібито базувалися підрозділи ЗСУ, а після ударів по Одесі звітувала "куратору" про наслідки. Тепер їй загрожує довічне ув’язнення.

 

 

12:05 Дві доби поспіль фіксується зменшення кількості застосування дронів-камікадзе, відзначає командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський. Втім ворог продовжує скидати КАБи. Тривають наземні піхотні атаки. Противник і далі сотнями втрачає живу силу. На різних напрямках все більше випадків, коли звичайні солдати відмовляються брати участь у активних наступальних діях. Окупанти продовжують поповнювати знекровлені підрозділи ув’язненими. Цей так званий «спецконтингент» російське командування вважає розхідним матеріалом і без жалю кидає у м’ясні штурми.

Наші захисники та захисниці стійко тримають оборону на Авдіївському напрямку. Безуспішними були наступальні дії противника східніше Новобахмутівки, північно-східніше Бердичів, в районах Авдіївки, Опитного, Сєверного та південніше Тоненького – відбито 23 атаки. Водночас триває ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку.

 

 

11:40 Вночі протиповітряна оборона знищила ударний БпЛА типу «Shahed», а під ранок, на півдні – розвідувальний БпЛА оперативно-тактичного рівня «Орлан-10», повідомили в Повітряних силах. На східному напрямку ворог застосовував авіаційну ракету, а близько 9-ї ранку завдав удару по Запоріжжю балістичною ракетою (імовірно «Іскандер-М»). У Хмельницькій області тривога вночі тривала з 04:42 до 06:07. За минулі сім днів Росія запустила на Україну 102 ударні БПЛА, 100 з них (98%) збили Сили ППО.

 

 

 

 

 

11:25 Цього тижня варто очікувати змін політики призову в Україні, пише The Guardian. Секретар РНБО Олексій Данілов сказав, що армія співпрацюватиме з двома найбільшими кадровими компаніями України, щоб виявити людей з конкретними навичками, а також переконати кваліфікованих українців, які хочуть допомогти армії, але не хочуть йти на фронт, не ухилятися від призову: "Мобілізація стане більш гнучкою, будуть оголошені ті спеціальності, які потрібні, і люди зголошуватимуться на конкретну посаду. Наприклад, їм потрібні зварювальники або слюсарі і так далі".

 

 

11:15 Дефіциту електроенергії в енергосистемі не зафіксовано і на поточну добу не передбачається, генерації електроенергії достатньо для потреб споживачів, хоча в аварійний короткостроковий ремонт виведено один блок ТЕС, повідомили в Міненерго.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 98 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 65 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 Через негоду залишаються знеструмленими на ранок 559 населених пунктів (вчора було 2046) в Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Сумській, Херсонській, Черкаській, Чернігівській областях, повідомили в Укренерго.

Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 443 населені пункти (вчора було 530).  Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Херсонській областях.

 

 

10:35 Дружину начальника Головного управління розвідки Кирила Буданова Маріанну отруїли важкими металами, вона перебуває в лікарні, повідомили джерела в розвідці. Після тривалого погіршення стану здоров'я її шпиталізували, їй вже краще, перший етап лікування пройшла. Підозрюють отруєння через їжу, отруєння підтвердилося ще у кількох співробітників.

 

 

10:20 Зранку о 08:51 війська РФ вдарили ракетою "Іскандер" по території одного з підприємств Запоріжжя, повідомив начальник Запорізької ОВА Юрій Малашко. За попередніми даними, на цю хвилину відомо про одну легкопоранену людину. Від вибухової хвилі пошкодження зазнав один із магазинів, розташованих поряд із місцем удару. Впродовж минулої доби російська армія вдарила 64 рази по 15 містах і селах Запорізької області.

 

 

10:05 Спікер палати представників Майк Джонсон висловив впевненість і оптимізм стосовно того, що Конґрес може ухвалити додаткове фінансування як для Ізраїлю, так і для України, заявивши, що розглядає питання допомоги Україні також як пріоритетне в роботі американського Конґресу: "Звичайно, ми не можемо дозволити Владіміру Путіну пройти маршем через Європу. І ми розуміємо необхідність надання допомоги Україні". Водночас спікер наголосив на важливості "працювати над зміною нашої власної прикордонної політики".

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

161,8% танків (з них 2,3% за минулий тиждень),

 59,3% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

171,5% автомобільної техніки (з них 2,4% за минулий тиждень),

255,6% артилерійських систем (з них 3,5% за минулий тиждень),

 81,4% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

 42,5% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Через негоду в Україні – на Одещині, Харківщині, Миколаївщині та у Києві – загинули 10 осіб, 23 людини постраждали, повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. 8 автодоріг на Миколаївщині та Кіровоградщині залишаються перекритими для руху. Знеструмлені 411 населених пунктів у 11 областях. З заметів було відбуксовано 1530 транспортних засобів.

 

 

 

09:40 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки – без змін. Триває активізація ворожих ДРГ та обстріли наших прикордонних областей.

• Сватівський відтинок – росіянам не вдалося закріпитися в Синьківці, але їх передові позиції прямо перед селом. Через ряд факторів біля Лиману Першого триває повзучий відхід. Ворог проводить ротацію особового складу та підтягує новомобілізовані ресурси. Спроба противника відновити наступ біля Новоселівського провалилася. У Серебрянському лісництві атаки ворога були відбиті також.

• Бахмутський напрямок – ворог продовжує тиск на Кліщіївку, Андріївку та північніше Курдюмівки – бої тривають. Відбулася активізація росіян у районі Майорського.

• Авдіївський відтинок – противник веде активні штурмові дії південніше Новокалинового, біля Степового, в промці, біля водонасосної станції (біля АКХЗ), з Опитного та Водяного. Практично все вдається відбити. Окремо хочемо відмітити оборонців Первомайського з 59 ОМПБр, які відбивають постійні атаки московитів з Пісків. Ворог намагався покращити тактичне положення у Мар'їнці та біля Новомихайлівки – змін не зафіксовано.

• Бердянський відтинок – без змін.

• Запорізький відтинок – зіткнення відбувалися на захід від Роботиного, змін не зафіксовано.

• Таврійський відтинок – без змін.

 

 

09:35 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 3 російські кораблі, всі вони є носіями крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 16 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Циклон у Чорному морі та на півдні України спричинив пошкодження інфраструктури в багатьох районах прибережного півдня Росії й окупованої України і вплинув на темпи військових операцій уздовж лінії фронту в Україні, проте не зупинив військову активність повністю. Російські мілблогери відзначили, що сильний сніг і вітер погіршили видимість і ускладнили аеророзвідку й артилерійське коректування на херсонському напрямку, але зазначили, що українські сили скористалися умовами недостатньої видимості для закріплення позицій на східному (лівому) березі Дніпра. Речник Таврійського угруповання військ України полковник Олександр Штупун повідомив, що російські війська на Таврійському напрямку (від Авдіївки до західної частини Запорізької області) скоротили використання артилерії в півтора раза та використання безпілотників у шість разів через погоду, але наголосив, що російські війська продовжують посилено використовувати авіацію на Авдіївському напрямку. Складні зимові умови змусять обидві сторони більше покладатися на наземні піхотні атаки за відсутності можливостей повітряної розвідки та артилерійської корекції.

• Міністр закордонних справ Росії Лавров і кілька російських мілблогерів заявили, що Росія повинна продовжувати активні операції в Україні, і висловили занепокоєння щодо перспективи подальшої військової підтримки України з боку Заходу. 27 листопада Лавров заявив, що зараз Захід намагається "заморозити" війну, щоб виграти час і переозброїти Україну для майбутніх нападів на Росію. Кілька російських мілблогерів так само стверджували, що будь-яке "перемир’я" чи пауза у війні піде лише на користь Україні та дозволить українським силам відпочити, переобладнати та відновити наступальні операції.

• Деякі мілблогери також висловили зростаюче невдоволення відсутністю чітко сформульованих воєнних цілей Росії і заявили, що вона повинна прояснити свої військові цілі, перш ніж обговорювати будь-яку паузу або закінчення війни. Відновлені дискусії щодо гіпотетичних переговорів підкреслили відсутність у Москви чітко сформульованих воєнних цілей і викликають значне занепокоєння в провоєнному російському інформаційному просторі. Явна стурбованість Росії щодо здатності України переозброїтися та відновити наступ у разі паузи підкреслює стурбованість Москви щодо подальшої підтримки НАТО та Заходом України. Росія швидко відшкодовує втрати та із запізненням переводить свою економіку на воєнний стан, і ISW продовжує оцінювати, що Кремль використає будь-яку паузу чи припинення вогню для підготовки до відновлення агресії проти України. Партнери України мають можливості підтримувати та прискорювати допомогу Україні та дозволити їй відновити маневр на полі бою.

• Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що за останні кілька місяців Кремль активізував мережу "сплячих агентів" в Україні з метою дестабілізації українського суспільства. Данілов заявив, що ці сплячі агенти мають на меті підірвати українську єдність, викликаючи розрив між українським політичним і військовим керівництвом, а також між українськими цивільними особами та урядом. Данілов попередив, що ці сплячі агенти спеціально використовують нібито напруженість між Президентом України Володимиром Зеленським і головнокомандувачем генералом Валерієм Залужним і додатково орієнтуються на родичок українських солдатів, щоб розпалювати антиурядові настрої в рамках цих зусиль з розколу українського суспільства.

• Спроба Росії штучно створити міграційну кризу на фінському кордоні, схоже, провалилася через швидку реакцію фінської влади.

• Кремль, як видається, перекладає відповідальність за потенційну майбутню політику жорсткої економії на російських окупаційних керівників і керівників чотирьох окремих російських республік. «Коммерсант» вчора повідомив, що угоди про надання субсидій міністерства фінансів Росії на 2024 рік прямо покладають відповідальність за дефіцит бюджету на глав республік Дагестану, Інгушетії, Чечні та Туви та глав чотирьох російських окупаційних адміністрацій в Україні. Повідомляється, що міністерство фінансів Росії планує додати додаткові зобов’язання до субсидійних угод з чотирма російськими республіками та чотирма окупаційними адміністраціями, щоб зменшити розрив між регіональними доходами та витратами, і скасує федеральні субсидії, якщо ці регіональні та окупаційні адміністрації не зможуть зменшити дефіцит бюджету. Кремль ризикує підірвати зусилля Росії щодо інтеграції на окупованих територіях і викликати невдоволення в суб'єктах федерації, якщо він вживатиме значних заходів економії. Масштабні федеральні витрати на інфраструктуру та соціальні програми, а також пільгові податкові кодекси та пільги були центральним компонентом російських зусиль встановити економічний і соціальний контроль над окупованими територіями в Україні, і потенційні заходи жорсткої економії можуть ускладнити ці зусилля. Занепокоєння щодо внутрішнього невдоволення на Північному Кавказі нещодавно посилилося разом із загостренням етнорелігійної напруженості в Росії, й економічні труднощі можуть зробити це невдоволення ще більш виразним.

• Російські війська проводили наступальні операції вздовж лінії Куп'янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, під Авдіївкою, на межі Донецької та Запорізької областей, а також на заході Запорізької області, і не мали підтверджених просувань уперед.

• Заступник командувача ВМФ Росії генерал-лейтенант Віктор Астапов підтвердив 27 листопада, що російський флот реорганізовує морські піхотні бригади в дивізії з метою посилення їх бойових можливостей.

• Українські партизани, ймовірно, продовжують атакувати російські окупаційні війська на всій території окупованої України.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 84 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 1 ракетний та 8 авіаційних ударів, здійснив 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Цієї доби російські окупанти завдали авіаційного удару по Україні, застосувавши 1 ударний БпЛА типу “Shahed-136/131”, ворожий дрон знищено. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали Степова-Новоселівка Харківської області; Новомихайлівка, Костянтинівка, Новоукраїнка Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Синьківки та Петропавлівки Харківської області, де Силами оборони відбито 3 атаки.

На Лиманському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Стельмахівки, Серебрянського лісництва Луганської області та Тернів, Ямполівки, Торського Донецької області. Тут українські воїни відбили 12 атак.

На Бахмутському напрямку наші захисники відбили 28 атак противника поблизу Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника східніше Новобахмутівки, північно-східніше Бердичів, Авдіївки, Опитного, Сєверного та південніше Тоненького Донецької області, де Силами оборони відбито 23 атаки.

На Мар’їнському напрямку загарбники, за підтримки авіації, вели безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут Сили оборони відбили 9 атак.

На Шахтарському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку окупанти 3 рази безуспішно намагалися відновити втрачене положення біля Роботиного та Новопрокопівки Запорізької області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку наші воїни надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по пункту управління та 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

28.11.2023