640-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 42 бойові зіткнення. Ворог завдав 3 ракетні та 99 авіаційних ударів, здійснив 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також російські окупанти завдали авіаційного удару по Україні, застосувавши 75 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”, з яких 74 знищено нашими захисниками. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Клюси, Єліне, Блешня, Тимоновичі, Леонівка, Грем'яч Чернігівської області; Волфине, Кіндратівка, Локня, Запсілля, Тур'я, Попівка Сумської області; Уди, Алісівка, Бочкове, Мала Вовча Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник вів штурмові дії в районах Синьківки та Іванівки Харківської області, де Силами оборони відбито 3 атаки. Завдав авіаційних ударів поблизу Іванівки та Кислівки. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів біля Білогорівки Луганської області та Тернів Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам'янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії в районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де Силами оборони відбито 7 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Миколаївка, Іванівське, Кліщіївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку українські воїни відбили 17 атак окупантів біля Степового, Авдіївки, Первомайського та південніше Новокалинового Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Суха Балка, Керамік, Степове, Авдіївка, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де наші захисники відбили 7 атак. Завдав авіаційних ударів неподалік Новомихайлівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 10 населених пунктів Донецької області, серед них Олександропіль, Красногорівка, Георгіївка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії південніше Золотої Ниви та східніше Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Богоявленка, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник 4 рази безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Гуляйполе, Чарівне, Новоданилівка, Малі Щербаки, Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Херсон, Михайлівка, Шляхове, Козацьке, Іванівка, Дніпровське, Берегове Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Протягом доби авіація сил оборони завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки ворога.

Підрозділи ракетних військ уразили 7 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 4 артилерійські засоби та склад боєприпасів противника.

 

 

18:40 З першого грудня запрацює цифровий механізм для ввезення гуманітарної допомоги, – повідомляє Кабінет Міністрів України. За словами Кабміну, електронна система дасть змогу створити прозорий облік гуманітарної допомоги, полегшити процедуру її ввезення та розподілу, а також унеможливить зловживання під час ввезення та використання гуманітарки.
Скасовуються гарантійні листи від військових, а також запити на поставку і всі інші довідки. Також спрощується звіт – тепер звіт можна формувати в цифровій системі на основі декларацій, а більшість даних підтягнеться автоматично.

 

 

17:55 Європейська Унія виділить Україні 50 млн євро на відновлення портової інфраструктури, – заявила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

"Незважаючи на війну, Україна продовжує годувати світ. У цих зусиллях ви можете розраховувати на Європейську Унію. Ми продовжуємо розширювати наші "Лінії солідарності" і виділимо 50 млн євро на ремонт вашої портової інфраструктури. Разом ми відправимо українське зерно у світ".

 

 

17:05 МВС передало у музей Голодомору оцифровані копії понад 1000 кримінальних справ періоду геноциду українців у 1932–1933 роках, – повідомляє міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. Він зазначає, що в архівах збереглися численні свідчення людей, які підтверджують вчинення жорстокого та цинічного злочину проти людяності – геноциду голодом.

 

 

16:30 Зеленський обговорив із президентом Швейцарії питання використання заморожених прибутків з активів країни-агресора, – повідомляє пресслужба Президента. Він подякував Швейцарії за вагому гуманітарну допомогу, зокрема роль Швейцарії у процесі гуманітарного розмінування. Глави держав також обговорили прогрес імплементації Української формули миру та участь Швейцарії в цьому процесі.

 

 

16:05 Ц спеціальному засіданні Верховної Ради взяли участь спікери парламентів країн ЄС, – повідомила народна депутатка Ірина Геращенко. В День пам'яті жертв Голодомору на трибуні виступили голова Сенату Бельгії Стефані Доз, голова Сенату Мілош Вистрчил і голова Палати депутатів Чехії Маркета Пекарова Адамова; спікер парламенту Фінляндії Юссі Галла-Аго, спікер парламенту Ірландії Джеррі Баттімер, президент ПА НАТО Міхал Щерба, голова комітету закордонних справ естонського парламенту Марко Міхельсон та голова комітету закордонних справ Сейму Польщі Павел Коваль. Депутатка зазначила, що за два роки війни 17 держав світу визнали Голодомор геноцидом.

 

 

15:20 Україна буде супроводжувати кораблі для забезпечення безпеки суден у "зерновому коридорі", – заявив Зеленський. Президент зазначив, що Одеський регіон також буде захищений додатковими системами ППО, про які вже домовилися з партнерами.

"Ми домовилися з партнерами й будемо супроводжувати кораблі у морі, щоб гарантувати їхню безпеку.

У нас вже є конкретні домовленості про отримання кораблів. Це питання близького майбутнього".

 

 

15:00 Росіяни змінили колір і матеріал безпілотників, щоб ускладнити їх виявлення мобільними групами, – повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемаратону:

"Зараз ми бачимо, що використали карбономатеріал. Карбон, який є поглинаючим матеріалом для радіолокаційного сигналу, і чорний колір – зрозуміло, чому.

Це ускладнить роботу протиповітряної оборони, а саме візуальну прив'язку до цілі мобільних вогневих груп".

 

 

14:35 92% українців вважають Голодомор геноцидом українського народу, свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг", проведеного 14–16 листопада 2023 р. В 2010 році таких було 61%.

 

 

 

14:05 ДБР викрило депутата рівненської облради у володінні незаконними статками на мільйони доларів, – повідомило Бюро. Фігурант до лютого 2023 року обіймав посаду начальника Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства, потім став заступником голови Поліського лісового офісу ДСГП «Ліси України». Працюючи у виконавчій владі та органах місцевого самоврядування, він встиг незаконно збагатитися на мільйони доларів – під час слідчих дій виявлено понад 4 млн доларів США готівкою, три елітні автомобілі, коштовності та дорогі годинники, золоті монети, злитки золота, 2 пістолети, автомат Калашникова з 16 магазинами до нього з патронами. Наразі депутатові вручено повідомлення про підозру за статтею про незаконне збагачення (ст. 368-5 КК України).

 

 

13:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Здатність Чорноморського флоту Росії (ЧФ) використовувати свою базу в Новоросійську для перезарядки кораблів крилатими ракетами, ймовірно, стане важливим фактором оперативної ефективності флоту.

• Традиційно ЧФ перезаряджав крилаті ракети в Севастополі в Криму. Оскільки цей об'єкт дедалі частіше опиняється під загрозою українських дальніх ударів, Росія, найімовірніше, розглядатиме як найкраще альтернативне місце Новоросійськ. Проте переміщення і перезавантаження ракет вимагатиме нових процесів доставки, зберігання, обробки і завантаження.

• 13 листопада 2023 року українські військові заявили, що Росія призупинила стрільби морськими крилатими ракетами через "логістичні проблеми" в Новоросійську. Росія, ймовірно, намагатиметься прискорити подолання таких проблем, щоб вчасно включити морські крилаті ракети в зимову кампанію зі завдання ударів по Україні.

 

 

13:10 Під Авдіївкою росіяни починають здаватися в полон – за ніч "обрали життя" близько десятка загарбників, повідомив речник Об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун в ефірі телемаратону. Ворог зменшив кількість авіаударів учетверо у порівнянні з позаминулою добою, але активність піхоти лишається високою – біля Авдіївки українські сили відбили 30 атак. Броньовану техніку росіяни задіюють зрідка, бо дуже багато її втратили на початку "третьої хвилі" кілька днів тому.

 

 

12:55 Під час пресконференції за підсумками саміту ЄС–Канада президент Європейської ради Шарль Мішель висловив оптимізм щодо рішень країн – членів ЄС стосовно України, які будуть розглянуті на вищому рівні у Брюсселі вже за кілька тижнів, та підтвердив рішучість у застосуванні нових санкцій проти Росії.

 

 

12:45 Близько 40% із рекордної кількості "шахедів", якими Росія атакувала цієї ночі Україну, було збито мобільними вогневими групами, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемаратону, і додав – це той ешелон, на який покладено завдання збивати ударні БпЛА, щоби зменшити видатки зенітних керованих ракет. Раніше відсоток збиття дронів мобільними групами доходив і до 50, але в абсолютних цифрах це становило 5–10 БпЛА, тоді як сьогодні це три десятки. Ігнат нагадав, що попередній "рекорд" дронової атаки було зафіксовано в новорічну ніч – 45 БПЛА, наступної ночі – 39.

 

 

12:25 Через бойові дії та негоду в Україні без світла 456 населених пунктів (учора було 635), повідомили в Міненерго. Внаслідок атаки російських дронів у столиці станом на ранок без світла були понад 12 тисяч точок обліку, всіх уже заживлено. Зафіксовано загоряння на одній із підстанцій. Триває ліквідація наслідків.

 

 

12:05 На Київщині цієї ночі збили 66 "шахедів", повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемаратону. Він розповів, що росіяни намагалися вдарити по Києву одночасно всіма "шахедами": безпілотники з Курської області РФ полетіли одразу на Київ, а інші, з південно-східного напрямку, літали й кружляли, чекаючи на них, щоб вдарити по столиці одночасно.

 

 

11:40 Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів:

 

Шановні громадяни України!

Дорогий народе!

Щороку наприкінці листопада ми відчуваємо холод і мороз по шкірі. Незалежно від погодних умов і нашого місцеперебування. Холод усередині наших сердець, коли всіх нас об’єднує важка дата – четверта субота листопада. День пам’яті жертв голодоморів. Коли ми відчуваємо великий біль і гнів водночас. Від неможливості забути, зрозуміти й тим паче пробачити жахливі злочини геноциду, який пережив український народ у ХХ столітті.

Чоловіки, жінки, діти. Мільйони невинних і замордованих. Незлічені та незліченні. Незлічені тоді. Коли у графі «причина смерті» писали що завгодно, окрім правди. Бездушно «списували» людей тисячами, не вважали за потрібне рахувати, не вважали людей людьми. Незліченні загалом. Скільки їх, заморених голодом, просто падало в полі, на дорозі, у себе на подвір’ї? Скількох не знайшли? Скількох не шукали? Коли вожді мали одну потребу – щоб усі мовчали, а рідні не мали ні змоги, ні сил шукати й доводити правду, а далі – шукати вже було нікому. Скільки їх?

Точної відповіді на це питання ніхто не знає. Як і відповіді на інші питання. Як можна хотіти вбити цілий народ, стерти цілу націю? Як можна відбирати в людей останнє? Останні харчі, останні засоби до існування, останню надію на життя й шанс на порятунок. Нормальні люди не здатні цього уявити й збагнути. Але є те, що ми точно знаємо. Нас прагнули винищити, упокорити, замордувати. Не змогли. Від нас хотіли приховати правду й замовчати страшні злочини назавжди. Не змогли. Нас хотіли заплутати, ввести в оману, зробити так, щоб ми не вірили, сумнівалися, не пам’ятали, а тому пробачили. Не змогли. І сьогодні з глибоким сумом, повагою ми вшановуємо пам'ять про мільйони наших людей.

Сьогодні, як і завжди, рівно о 16-й годині, ми запалимо свічки пам’яті. Чимало хто – зі своїми родинами, своїми дітьми, онуками. Хтось із маленьких українців побачить цю свічку вперше. Запитає про неї. І ми розкажемо їм історію. Ця свічка розповість їм історію, яку вони повинні знати, пам’ятати, передавати своїм дітям і онукам. А ті – своїм дітям і онукам. І допоки ми будемо запалювати цей вогонь, не згасне спогад про мільйони наших предків, яких цілеспрямовано, підготовлено й цинічно штовхнули в обійми голодної смерті. Через те, що вони українці. Через те, що становили ідеологічну й класову загрозу для імперського утворення, були за духом вільними людьми, а отже, вважалися небезпечними для режиму та його геополітичних намірів. І тоді по хатах ходили озброєні загони й забирали все, що можна було їсти. І тоді селяни падали на коліна, благали залишити бодай якусь крихту для дітей, але нелюди були невблаганні. І тоді на очах у рідних тихо згасали бабусі й діди, батьки, рідні, які відмовлялися їсти, «щоб дітям було більше». І тоді зникали цілі сім’ї, роди, вулиці й села. Трагедія, де не лише мільйони вбитих, а й мільйони ненароджених. Трагедія, через яку сьогодні ми плачемо й мовчимо так тихо, що це має чути весь світ. Так звучить український біль.

Ідеологи, організатори та виконавці тих злочинів не понесли відповідальності й справедливого покарання під час життя. Але це не значить, що ми маємо пробачити й забути. Сьогодні мають нести й несуть покарання імена та біографії всіх винних. Покарання ганьбою, клеймом сорому для їхньої ролі у світовій історії, правдою, яку мають знати всі на планеті. Правдою, яка сьогодні є найменшим із того, що можна зробити для вшанування мільйонів жертв. Визнанням тих страшних діянь проти українців злочинами геноциду. Це надважливо. Це не формальність. Це ставлення цивілізованого світу до істини. Це данина справедливості.

Ми дякуємо всім державам, які обрали справедливість і визнали її. Визнали офіційно. Визнали Голодомор злочином проти людей, проти історії, проти України. Свідомим злочином. Рівно 30 років тому першими це зробили Естонія та Австралія. Згодом – Канада, Угорщина й Ватикан. Литва, Грузія й Польща. Перу, Парагвай, Еквадор, Колумбія та Мексика. Португалія та Сполучені Штати Америки. А коли почалася війна, для всіх, хто доти сумнівався, все стало очевидним. Усі побачили буквально, у прямому ефірі, наживо, на що здатна сучасна Росія, яка називає себе спадкоємницею СРСР. Якій подобається бути спадкоємницею найстрашніших злочинів і вбивств тієї епохи. Саме вбивств. Спроб знищити народи. І за ці два роки повномасштабної війни майже стільки ж держав, як від початку нашої незалежності, тепер визнали Голодомор геноцидом. Німеччина, Велика Британія, Італія, Франція, Чехія, Молдова, Румунія, Болгарія, Бразилія, Нідерланди, Бельгія, Люксембург, Ірландія, Ісландія, Словенія, Словаччина, Хорватія, Європейський Союз і Парламентська асамблея Ради Європи. Справедливість шириться світом. Світ має знати про це, світ має визнати це, світ має не забувати про це.

Я дякую всім, хто разом з Україною відновлює історичну правду й справедливість. Хто називає речі своїми іменами. І хто не дозволяє іменам винних у злочинах геноциду, у злочинах війни сховатися за брехнею про нібито непричетність. 90 років тому світ не міг бачити повною мірою, що відбувається насправді. Зараз немає тих, хто б не бачив. Є лише ті, хто обирає не помічати. Їх небагато. І буде ще менше. Правда прокладає собі шлях. На цьому шляху світ має об’єднатись і засудити злочини минулого. Світ має об’єднатись і зупинити злочини сьогодення.

У минулому столітті з Москви прийшов голод. Зараз звідти лунають слова заперечення. І кожне з таких слів заперечення насправді звучить як зізнання: їм потрібен голод як зброя й надалі. Голод, холод, терор. Кожна тонна викраденого ними зараз зерна, блокада кожного нашого міста, кожен російський удар по наших портах тепер, по українських зерносховищах та наших елеваторах, кожен «шахед», який цілить по нашій логістиці, кожна російська ракета, чия траєкторія – проти українського життя, – все це минуле, яке повернулося, бо не було засуджене вчасно. Це процес, де лінія тоталітарної радянської політики й лінія політики сучасної Росії утворюють разом знак «дорівнює». Зло не було зупинене. Не було спокутуване. І зараз ми його зупиняємо.

Це час історичної відповідальності для вбивць і для тих, хто обрав для себе бути послідовниками вбивць. Хто діє так само, як колись. І справедливість важлива не через 90 років, а тепер. Бо, хоч і є злочини, які не мають строку давності, справедливість має бути вчасною. Вирок злу має бути вчасним. Справедливості потрібні живі свідки. Ті, хто побачить, як російське зло буде покаране. І ті, хто розкаже не тільки про те, через що довелося пройти нашим людям, а й про те, як наші люди поставили справедливу крапку в намаганнях знищити Україну, замордувати, підкорити або стерти. Україна вистоїть. Україна не згасне. Україна збереже себе й правду. І справедливість. І стануть істиною, живою істиною України, яка вистояла, і стануть живими свідками слова одного з найвідоміших романів про Голодомор – «Жовтого князя»: «Їхнє зло щезне, а правда – ніколи».

Світла пам’ять усім нашим людям, які загинули в 1921, 22-му й 23-му роках. У 1946-му й 1947-му. І в найстрашніші 32-й і 33-й роки – роки Голодомору-геноциду.

Нехай тепло від мільйонів свічок пам’яті зігріє мільйони їхніх душ.

Вічна памʼять їм усім!

 

 

11:20 До Києва прибув президент Швейцарії Ален Берсе, по це він сам повідомив українською мовою:

"Прибув до Києва, де візьму участь у міжнародному саміті з продовольчої безпеки та зустрінуся з Президентом Зеленським. Основна увага – на наслідках військової агресії РФ для глобальної продовольчої безпеки та довгостроковій підтримці України з боку Швейцарії".

 

 

 

11:15 Станом на 09:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 2 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:05 За уточненою інформацією, протиповітряна оборона знищила 74 ударні БпЛА «Shahed-131/136», тобто 99%, повідомили в Повітряних силах. За останні сім днів знищено 94% всіх запущених по Україні «шахедів».

 

 

 

 

 

10:55 Президент Латвії Едгарс Рінкевичс, який перебуває в Україні з офіційним візитом і мусив уночі спускатися в укриття, опублікував знимку з підписом: "25.11.plkst. 5.10, Kijiva" (25.11, 05:10 ранку, Київ).

 

 

 

10:45 Президент України Володимир Зеленський назвав "свідомим терором" атаку РФ на Київ у річницю Голодомору.

"Більше 70 «шахедів» у ніч на день памʼяті жертв Голодомору-геноциду. Свідомий терор. Саме в цей час. Керівництво Росії гордиться тим, що може вбивати.

Наші воїни збили більшість дронів. На жаль, не всі. Але працюємо далі, щоб посилити нашу ППО та збивати більше. І працюємо далі, щоб обʼєднати світ у захисті від російського терору. Держава-терорист повинна програти і відповідати за скоєне".

 

 

10:35 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

161,2% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

 59,2% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

170,8% автомобільної техніки (з них 2,3% за минулий тиждень),

254,8% артилерійських систем (з них 3,5% за минулий тиждень),

 81,2% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 42,4% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:10 Після обстрілу у Києві внаслідок знеструмлення повітряної лінії без світла залишилося 77 житлових будинків та 120 установ, повідомили в Міненерго. В Укренерго повідомили, що в центральному регіоні пошкоджені магістральні повітряні лінії  електропередачі та лінії розподілу обленерго, у період виконання відновлювальних робіт можливі обмеження енергопостачання в Києві та Київській області.

 

 

09:55 Вночі українські сили ППО збили п'ять безпілотників і ракету над Дніпропетровською областю, один дрон – у Миколаївській області, два – у Кіровоградській, один – у Черкаській. В Північній операційній зоні Силами оборони було знищено 55 ворожих ударних БПЛА типу «Шахед».

 

 

09:50 Російські війська здійснили четверту за місяць, найбільш масовану, атаку безпілотниками Києва, Сили оборони ліквідували майже пів сотні "шахедів", повідомляє  Київська міська військова адміністрація. Тривога тривала понад 6 годин, з 02:37 по 08:45. Вибухи лунали о 04:01, 04:55, 05:37, 07:22, 08:15.

Внаслідок масованої атаки "Шахедів" на Київ і збиття ворожих безпілотників постраждали 5 осіб, виникла пожежа (загоряння) на території дитячого садка. В Солом'янському районі є руйнування на другому поверсі пʼятиповерхівки. У Дніпровському районі уламки збитого БПЛА впали на багатоповерховий будинок, в Голосіївському – на чотириповерховий житловий будинок.

 

 

 

09:35 Вночі росіяни випустили по Україні рекордну кількість ударних БпЛА типу «Shahed». Усього зафіксовано пуски близько 75 «шахедів» із двох напрямків – Приморсько-Ахтарськ (РФ) та району Курської обл. (РФ). Основний напрямок удару – місто Київ. Протиповітряна оборона працювала у щонайменше шести областях України: Київській, Сумській, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Кіровоградській. До відбиття повітряної атаки залучено зенітні ракетні війська, тактичну авіацію, мобільні вогневі групи, підрозділи радіоелектронної боротьби. В результаті протиповітряного бою цієї ночі силами та засобами Повітряних сил у взаємодії із ППО Сил оборони України знищено 71 ударний БпЛА «Shahed-131/136» (95%). Переважна більшість – на Київщині. За минулий тиждень росіяни випустили по Україні 122 ударні БПЛА, 92% з них збито.

Також на Дніпропетровщині знищено керовану авіаційну ракету Х-59.

 

 

 

 

 

09:25 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські посадовці повідомили, що 22 листопада російські війська розпочали повторний наступ на Авдіївку, хоча, ймовірно, зі слабшими механізованими силами, ніж під час попередніх наступальних хвиль, що відбулися у жовтні. Командувач Таврійського угруповання українських військ бригадний генерал Олександр Тарнавський повідомив 23 листопада, що російські війська розпочали "третю хвилю" атак у рамках наступальної операції на Авдіївському напрямку, а речник Таврійського угруповання полковник Олександр Штупун заявив, що ця "третя хвиля" розпочалася 22 листопада. Він повідомив про збільшення на 25–30 відсотків кількості російських наземних обстрілів поблизу Авдіївки 22 листопада і заявив, що під час штурмів українські сили відбили кілька російських колон, що налічували близько десятка одиниць бронетехніки загалом. Український Генеральний штаб повідомив, що українські війська відбили щонайменше 50 російських атак на Авдіївському напрямку 23 і 24 листопада. Російські джерела стверджували, що російські війська продовжували наступальні операції на північному і південному флангах Авдіївки, але не характеризували жодні російські атаки як сильно механізовані. Російські джерела стверджували, що російські війська продовжували просуватися на північ від Авдіївки і досягли подальших успіхів у промисловій зоні на південний схід від Авдіївки, але не заявляли про з успішне відновлення великомасштабного російського наступу. 22 листопада Штупун заявив, що українські сили знищили три російські танки і сім бойових броньованих машин, це свідчить про те, що російські сили наразі проводять меншу кількість механізованих атак, ніж у жовтні. Українські офіційні особи повідомили, що російські сили втратили 50 танків і 100 броньованих машин під час повторних штурмів Авдіївки 19 жовтня і 15 танків і 33 броньовані машини під час перших великих механізованих атак 10 жовтня. З 9 жовтня російські війська втратили 197 пошкоджених і знищених транспортних засобів у наступальних операціях під Авдіївкою – і вони, схоже, провели кінець жовтня і весь листопад, готуючись до хвилі наземних штурмів піхоти з високим рівнем втрат, щоб компенсувати ці втрати важкої техніки. Великі наземні штурми піхоти, ймовірно, становитимуть значну загрозу українським військам, що обороняються на Авдіївському напрямку, але не призведуть до швидкого просування росіян у цьому районі.

• У ширшій схемі примусового всиновлення депортованих українських дітей можуть бути задіяні російські чиновники вищого рангу.

• Під час 17-го віртуального засідання «Рамштайн» 22 листопада західні союзники України заявили про свою прихильність подальшому розвитку української системи протиповітряної оборони. Президент України Володимир Зеленський оголосив, що Німеччина та Франція очолять коаліцію з 20 країн для подальшого розвитку протиповітряної оборони України й української оборони. Міністр Рустем Умеров додав, що коаліція допоможе Україні в подальшому розвитку наземних систем ППО. 23 листопада Зеленський зазначив, що вдосконалена українська ППО збереже життя та ресурси, дозволить громадянам України повернутися з-за кордону та позбавить Росію можливості тероризувати Україну. Члени коаліції «Рамштайн» також погодили такі питання, як додаткове обладнання й озброєння для України взимку 2023–2024 років, тралення мін та інші заходи безпеки в Чорному морі, дорожню карту оперативної сумісності України з НАТО та додаткові пакети допомоги у сфері безпеки від США, Німеччини, Литви, Болгарії, Фінляндії, Нідерландів та Естонії.

• Президент Росії Путін взяв участь у сесії Ради колективної безпеки Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) у Мінську 23 листопада на тлі тривалої відсутності Вірменії на останніх заходах і навчаннях ОДКБ.

• За повідомленнями, китайські компанії, зокрема провідна державна китайська будівельна фірма, співпрацюють з російськими бізнесменами у плануванні будівництва підводного тунелю, який з'єднав би Росію з окупованим Кримом.

• Європейські держави реагують на те, що Росія продовжує організовувати штучно створену міграційну кризу на своїх північно-західних кордонах.

• Російський Рух за Стрєлкова (Іґоря Ґіркіна) назвав попередні російські регіональні вибори і майбутні президентські вибори в Росії нелегітимними, ймовірно, намагаючись представити неминучу поразку Ґіркіна на президентських виборах як давню кривду.

• Повідомляється, що російські правоохоронні органи затримали близько 700 мігрантів на складі в Московській області і видали деяким військові повістки, ймовірно, в рамках зусиль, спрямованих на примус мігрантів до російської військової служби.

• Кремль, судячи з повідомлень, відновлює спроби контролювати всі системи відеоспостереження в Росії, що, ймовірно, є частиною заходів, спрямованих на посилення інструментів цифрового авторитаризму з метою посилення внутрішніх репресій

• Російська авіаційна промисловість, вірогідно, зазнає значних обмежень через міжнародні санкції та запити російської оборонно-промислової бази.

• Російська окупаційна влада продовжує докладати зусиль для індоктринації українських дітей в окупованій Україні в російську національну та культурну ідентичність.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 74 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 7 ракетних та 29 авіаційних ударів, здійснив 36 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Минулої доби російські окупанти завдали авіаційного удару по Україні, застосувавши 6 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Всі ворожі дрони знищено. Цієї доби окупанти завдали чергових авіаційних ударів по Україні, триває атака ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Серебрянське лісництво Луганської області; Спірне, Кліщіївка, Зоря, Авдіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка Донецької області; Зміївка, Новоберислав, Миколаївка, Ольгівка, Львове Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 140 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів штурмові дії в районах Синьківки, Петропавлівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області, де Силами оборони відбито 15 атак.

На Лиманському напрямку ворог вів штурмові дії в районі Серебрянського лісництва Луганської області, успіху не мав.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 11 атак противника біля Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог, за підтримки авіації, не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдають ворогу значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника східніше Новокалинового, Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, Сєверного та Первомайського Донецької області. Тут українські захисники відбили 30 атак.

На Мар’їнському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де Силами оборони відбито 10 атак.

На Шахтарському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

За Запорізькому напрямку ворог 7 разів безуспішно намагався відновити втрачене положення поблизу Роботиного та Новопокровки Запорізької області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 пункти управління, 4 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 артилерійські засоби та логістичний центр противника.

25.11.2023