638-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:30 Україна ініціює створення моніторингової групи на польсько-українському кордоні, - повідомляє заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач, додавши, що розпочався збір даних для евакуації українських водіїв.

"Пропонуємо європейським колегам фіксувати офіційно ту ситуацію, яка відбувається перед пунктами пропуску. Чи пропускаються небезпечні вантажі, яким чином перетинає кордон гуманітарна допомога, а головне – в яких умовах вже більше двох тижнів перебувають наші водії."

 

 

19:35 П'ять "коаліцій спроможностей" сформовано союзниками в рамках "Рамштайну", – повідомив в.о. директора Департаменту міжнародного оборонного співробітництва Міністерства оборони України полковник Геннадій Коваленко, зазначивши, що відомство відстежує і контролює надання тієї чи іншої допомоги від партнерів.

"Було оголошено про створення capability coalitions, тобто коаліцій спроможностей. Наразі їх п'ять: авіаційна, ППО, танкова, артилерійська та коаліція морської безпеки. Кожну з цих п'яти коаліцій, стратегічних коаліцій, очолює одна або дві держави. До складу кожної коаліції входять від п'яти до 20 інших країн".

 

 

19:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 52 бойові зіткнення. Ворог завдав 38 авіаційних ударів та здійснив 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Костобобрів Чернігівської області; Олександрія Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Хрінівка Чернігівської області; Басівка, Степок, Мезенівка, Тур’я Сумської області; Гранів, Бочкове, Вовчанськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник, за підтримки авіації, вів штурмові дії в районах Синьківки Харківської області, де силами оборони відбито 2 атаки. Завдав авіаційних ударів поблизу Петропавлівки, Куп’янська, Курилівки, Іванівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах Серебрянського лісництва Луганської області та Спірного Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам'янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії біля Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де Силами оборони відбито 10 атак. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Часового Яру, Богданівки, Кліщіївки, Торецька Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Часів Яр, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку окупанти, за підтримки авіації, вели безуспішні штурмові дії східніше Новокалинового, Авдіївки та Первомайського Донецької області. Тут наші воїни відбили 18 атак. Противник завдав 6 авіаційних ударів в районі Авдіївки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Бердичі, Степове, Авдіївка, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де Силами оборони відбито 11 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 10 населених пунктів Донецької області, серед них Красногорівка, Георгіївка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів поблизу Водяного та Урожайного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Гуляйполе, Оріхів, Мала Токмачка, Роботине, Кам'янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Херсон, Антонівка Херсонської області та Дмитрівка, Очаків Миколаївської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Наші воїни надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Протягом доби авіація сил оборони завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки ворога.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пункт управління, засіб протиповітряної оборони та 4 артилерійські засоби противника.

 

 

18:05 Печерський районний суд Києва наклав арешт на майно народного депутата Олександра Дубінського, а також майно його матері та колишньої дружини, – повідомляє ДБР. Загалом арештовано 39 об’єктів нерухомості, зокрема 23 квартири, 8 земельних ділянок, два житлові будинки у Києві й області та 15 автомобілів. ДБР зазначає, що офіційні доходи підозрюваного в держзраді депутата та його близьких не дозволяли набути таку кількість майна – здійснюється досудове розслідування ухилення від сплати податків та легалізація майна, одержаного злочинним шляхом.

 

 

17:30 Президент Володимир Зеленський ввів у дію економічні санкції проти понад 300 компаній та 147 громадян РФ та інших держав, пов'язаних із РФ, – повідомлено на сайті Президента. Відповідно до указів №772/2023 і №773/2023, санкції запроваджують на 10 років – вони передбачають блокування активів, анулювання ліцензій, обмеження на транзит і торговельні операції на території України, заборону на приватизацію та публічні закупівлі.

 

 

16:45 Польські фермери блокуватимуть кордон з Україною до 3 січня, – заявив один з організаторів акції протесту Роман Кондров, зазначивши, що через пункт пропуску "Медика–Шегині" пропускатимуть лише дві вантажівки на день. За його словами, вся гуманітарна допомога буде надходити в Україну без обмежень.

 

 

16:30 На Донецькому напрямку загинув багаторазовий чемпіон світу з кікбоксингу Сергій Лисюкповідомив комітет Верховної Ради з питань молоді і спорту. Під час виконання бойового завдання Сергій підірвався на міні, після чого перебував у реанімації в Дніпрі.

 

 

16:10 У Польщі на стоянці коло пункту пропуску "Корчова–Краковець" помер ще один український водій, – повідомляє віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін без конкретизації причини смерті. Він зазначає, що це вже другий летальний випадок з початку страйку польських перевізників – раніше, очікуючи на перетин кордону, помер 54-річний водій вантажівки з України.

 

 

15:55 Поширювана в соцмережах інформація про звільнення села на лівому березі Дніпра не відповідає дійсності, – повідомляє OSINT-група DeepState, зазначаючи, що подібні загравання з суспільством мають вкрай негативний ефект і лише збільшують фрустрацію через завищені сподівання. Відео, яке поширили низка медіа і блогерів, річної давності – на ньому зображені мешканці деокупованого села Солдатське, що на межі Херсонської і Миколаївської областей на правому березі.

 

 

15:20 Директор Інституту демографії Елла Лібанова оцінює, що близько 50% громадян повернеться в Україну після завершення війни:

"Моя мрія, щоб повернулися 50%. Якщо повернеться 60%, я буду найщасливішою людиною в Україні... Є 200 тисяч чоловіків, які повернулися, тому я кажу, що сподіваюся не на 30%, а на 50%... Головний наш ризик пов'язаний із тим, що наших мігрантів не хочуть відпускати наші європейські друзі – це потрібно усвідомлювати".

 

 

14:45 Міністерство оборони прискорило постачання нових зразків зброї до війська, – повідомило Міноборони. Завдяки змінам до постанови Кабінету Міністрів очікується, що процес постачання нових зразків озброєння та військової техніки скоротиться до 20 днів – випробування та перевірка їхніх бойових характеристик відбуватиметься безпосередньо на полі бою.

 

 

14:20 Російський депутат Сергій Миронов, керівник фракції «Справедлива Росія», вказаний у записі про усиновлення вкраденої української дворічної дівчинки, яку в 2022 році вивезли з дитбудинку в окупованому на той час Херсоні і таємно змінили ім'я та громадянство, пише BBC.

 

 

14:00 Посилення протиповітряної оборони України є найкращою стратегічною інвестицією в безпеку щонайменше з п’яти причин, пише Президент Володимир Зеленський:

Передусім кожна система ППО й кожна ракета, надана Україні, рятує життя.

По-друге, до кожного великого міста та регіону, які будуть повністю закриті надійним повітряним щитом, зможе повернутися з-за кордону більше людей: потенційно – мільйони. Це дасть значний поштовх економіці України, допоможе нам зменшити бюджетний дефіцит і, як наслідок, потребу в міжнародній фінансовій допомозі.

По-третє, що сильніша наша протиповітряна оборона, то більшим буде успіх України в Чорному морі, то більшим морський експорт, то кращим захист свободи судноплавства та більшою стабільність. Це дасть нам змогу доставляти сотні тисяч додаткових тонн продовольства через безпечніший морський експортний коридор та протидіяти глобальній продовольчій кризі.

По-четверте, кожна додаткова система протиповітряної оборони та ракета економить ресурси, які в іншому разі будуть потрібні для відновлення зруйнованих об’єктів, критичної інфраструктури, енергосистем, електромереж тощо.

По-п’яте, позбавлення Росії можливості тероризувати Україну ракетами та безпілотниками змусить агресора відмовитися від цієї тактики, що загалом сприятиме наближенню перемоги.

Ми надзвичайно вдячні всім нашим партнерам, які вже ухвалили важливі рішення щодо зміцнення нашої протиповітряної оборони. Оскільки Україна – велика країна, наша потреба в системах ППО є значною.

Проте ми впевнені, що посилення наших спроможностей ППО є найкращою стратегічною інвестицією в безпеку, завдяки якій наші партнери також заощадять значну кількість ресурсів у довгостроковій перспективі.

З 2022 року Україна звільнила більше половини окупованої Росією землі. У 2023 році Україна вигнала російський флот із більшої частини Чорного моря. 2024 рік має стати роком, коли Україна скине Росію зі свого неба.

 

 

13:40 З 24 лютого 2022 року Нацполіція України отримала 20 528 звернень щодо 23 тисяч дітей, зниклих безвісти, з них знайдено 20 777 дітей, інформує заступник голови НПУ Андрій Нєбитов. До повномасштабного вторгнення зниклими вважалися 147 дітей, станом на сьогодні в активному розшуку залишається 2211 дітей, більшість з яких вважаються зниклими на тимчасово окупованих територіях або територіях, де ведуться бойові дії.

 

 

13:25 До кінця вересня наступного року має бути розроблений проєкт правопису кримськотатарської мови з використанням алфавіту на основі латинської графіки, повідомила Державна служба з етнополітики та свободи совісті за результатами засідання Національної комісії з питань кримськотатарської мови. Потім його розгляне Національна комісія з кримськотатарської мови і він буде переданий на затвердження уряду. Водночас обговорюється питання використання кримськотатарської мови для позначення топонімів, що мають тюркське походження, або історичні кримськотатарські назви.

 

 

13:00 Широкомасштабна війна Росії проти України увійшла у критичний період, вважає Олександр Литвиненко, голова Служби зовнішньої розвідки України, публікуючи колонку "Кілька тез щодо політики путіна. Як мислять і провадять війну у кремлі":

Путін вірить, що не спромігшись перемогти України за три дні у широкомасштабній війні, Кремль пройшов точку неповернення у відносинах із Заходом. Він переконаний, що повернути Україну та решту «історичних російських земель» й відновити імперію можна лише у межах глобального перерозподілу світу, який може тривати 10–15 років, супроводжуватись конфліктами різного масштабу й інтенсивності, можливо із використанням ядерної зброї. Причому війна проти України сприймається ним наразі як важливий, але не єдиний фронт фактично світової війни із США і Заходом у цілому.

З цього підходу витікає чотири завдання, які Кремль наразі вирішує.

1. Забезпечити внутрішню стабільність, мобілізувати населення й економіку, збільшити виробництво озброєння та військової техніки. У 2026 році обсяги військового виробництва у РФ мають підтримувати масштабні бойові дії високої інтенсивності, а у 2028 році відновити воєнні спроможності, які вона мала на 2022 рік. У 2024 році майже 40% видатків бюджету піде на війну (понад $100 млрд – на оборону та $34 млрд – на правоохоронців і спецслужби), у 2025 – 35% ($93 млрд та $35,5 млрд відповідно), у 2026 році – 30,5% ($80 млрд та $37 млрд відповідно). У 2023 році ці показники становили 31,8% ($69,5 млрд – на оборону та $35 млрд – на правоохоронців і спецслужби).

2. Сформувати альтернативну Заходу коаліцію держав, формат «Глобального Півдня+», що має просувати альтернативні Заходу моделі (політичні, економічні, фінансові, гуманітарні, ціннісні тощо) з метою перетворити Захід на ординарний регіон (Євро-Атлантика) з перспективою розбити його єдність через вбудовування західних країн у свої регіони, перетворивши США на просто ще одну провідну світову країну. Для цього потрібно, у т. ч. посиленням ядерного шантажу, зламати волю Заходу до конфронтації, переконати західні еліти, що вони беззаперечно програють та їм слід мирно відступити. Ключову роль тут матиме посилення воєнної потужності Росії, Китаю та інших країн коаліції більшості. Протиборство рф–Захід має фундаментальний, не лише геополітичний та геоекономічний, але й ціннісний характер. При цьому результат війни РФ проти Україні має глобальне значення і стане потужним імпульсом для зміни глобального балансу у той чи інший бік.

3. Підготовка до майбутньої агресії проти інших країн. Наразі пріоритет – Молдова і країни Балтії: Литва, Латвія, Естонія, вся західна частина колишнього СРСР. Кремль уже розпочав таку роботу. Привід – порушення прав російськомовних (передусім Латвія, Естонія).

4. Роздмухування конфліктів на Близькому Сході, в Африці та на Балканах.

Український фронт Путіна: Цілі незмінні, Путіну потрібно стільки території України, скільки він зможе отримати, бо для росіян йдеться про «возвращение исконно русских земель». Війна увійшла у стадію війни на виснаження. Дедалі більше свідчень, що кремль готовий вести війну стільки, скільки треба. Водночас у Москві переконані, що внутрішні ресурси України нібито «наближаються до повного вичерпання». Кремль вважає, що ключ до виграшу РФ – внутрішня дестабілізація в Україні; передбачається сконцентруватись на трьох завданнях: 

тиск по всій лінії фронту із захопленням окремих політично і медійно важливих точок, зокрема Авдіївки;

знищення взимку критичної інфраструктури (електростанції, нафтопереробні заводи, транспортні вузли) для зниження якості життя;

підрив суспільної єдності через підживлення амбіцій і провокування військових («лише вони можуть навести лад»), опозиційних політичних сил («тільки вони гідні керувати Україною»). В Україні має сформуватися критична маса невдоволення політикою чинної влади. Росіянам байдуже, хто прийде до влади після чинного керівництва. Вони переконані, що хто б це не був, він не зможе опанувати ситуацію, а Україна порине у хаос. Зрештою Захід не лише призупинить допомогу, але й вийде на РФ з пропозиціями про термінові переговори та призупинення війни. 

 

 

12:45 Росіяни розпочали третю хвилю активних дій в рамках наступу на Авдіївському напрямку, повідомив командувач командувач оперативно-стратегічного угруповання військ  "Таврія" Олександр Тарнавський. На таврійському напрямку загалом, додав він, втрати ворога у живій силі та бронетехніці зростають: знищено 8 танків, 13 ББМ, 8 артсистем, 2 засоби ППО, 15 БпЛА, 5 автомобілів, а загальні втрати у живій силі – понад 700 осіб. Також знищено 2 склади боєприпасів та 4 важливі об'єкти противника. Ще 44 одиниці техніки ворога пошкоджено. Водночас триває ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку.

 

 

12:20 Президент Аргентини Хав'єр Мілей запропонував українському Президентові Володимирові Зеленському провести в Аргентині конференцію, присвячену врегулюванню конфлікту в Україні, повідомила радник Мілея із зовнішньої політики Діана Мондіно.

Зеленський після телефонної розмови повідомив, що обговорив із Мілеєм "українську формулу миру", розвиток відносин між країнами і запросив його відвідати Україну.

 

 

12:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 14 листопада 2023 року обраній групі ветеранів ПВК "Ваґнер" видано офіційні посвідчення ветеранів. Це перший випадок, коли персонал "Ваґнера" був офіційно визнаний ветеранами.

• Міністерство оборони Росії створило нову систему, яка дозволяє ветеранам "Ваґнера" отримувати ветеранські документи та відповідні премії. Нещодавно група "Ваґнера" була включена до структури командування Росгвардії.

• Це, найімовірніше, свідчить про реабілітацію деяких ваґнерівців російською владою. Це сталося після тривалого періоду невизначеності щодо того, як влада ставитиметься до персоналу "Ваґнера" після заколоту "групи Ваґнера" та невдалого "Маршу за справедливість" у червні 2023 року.

 

 

12:00 Вчора протягом доби вийшли з короткострокових ремонтів 4 блоки ТЕС у різних регіонах, загальний приріст теплової генерації за добу становить понад 700 МВт, три одиниці обладнання теплової генерації перебуває у резерві, повідомили в Міненерго.  Станом на ранок енергосистема збалансована, ситуація контрольована. У вечірній пік споживання для покриття можливої нестачі є можливість залучення імпортованої електроенергії.

 

 

11:45 Споживання електроенергії продовжує зростати, вечірній (о 17:30) максимум споживання електроенергії вчора, 22 листопада був на 4% вищим, ніж позавчора, повідомили в Укренерго. Для енергосистеми це дорівнює необхідності включення щонайменше 2 додаткових блоків теплових електростанцій, виробничі потужності яких наразі обмежені через вихід в ремонт кількох блоків. 

 

 

11:40 За інформацією польських прикордонників, сьогодні близько 10:30 на території Польщі на дорозі перед пунктом пропуску "Медика", суміжному з українським пунктом пропуску "Шегині", розпочалось блокування руху вантажних транспортних засобів, тут в черзі на в'їзд до України очікують близько 1400 вантажівок, повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко. Блокування руху може тривати з 23 по 26 листопада.

Таким чином заблокованими для проїзду вантажівок є всі 4 пункти пропуску на кордоні з Польщею, через які здійснюється пропуск вантажівок вагою понад 7,5 тонн.

 

 

11:20 Сьогодні, 23 листопада, ситуація в енергосистемі залишається складною: триває ремонт на кількох блоках теплових електростанцій, в енергосистемі є дефіцит електроенергії, повідомили в Укренерго, зазначивши, що диспетчерський центр шукає можливості покриття дефіциту, відключення споживачів не прогнозується.

 

 

11:05 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 112 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 47 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 Вночі під атакою росіян був інфраструктурний об'єкт у Криворізькому районі Дніпропетровської області, повідомив керівник Криворізької РВА Євген Ситниченко. На щастя, обійшлося без постраждалих, станом на ранок вся критична та соціальна інфраструктура працює в штатному режимі.

 

 

10:35 У зв'язку із похолоданням і збільшенням навантаження на енергосистему Укренерго закликає до ощадливого споживання електроенергії й уточняє, що коли влітку треба було максимально економити ввечері після 19:00, то тепер найкритичніші години – між  17-ю а 19-ю годинами, а потреба в раціональному ощадливому споживанні є з 09:00 до 19:00.

 

 

10:20 Через санкції у 2023 році сфера цивільної авіації Росії перебуває на межі колапсу, повідомляє Головне управління розвідки на основі аналізу великого обсягу здобутих закритих службових документів структурного підрозділу мінтранспорту РФ – Федерального агентства повітряного транспорту ("Росавіація"). Серед отриманих внаслідок зламу та проникнення у ворожі інформаційні системи даних – перелік щодобових звітів "Росавіації" у масштабах всієї РФ за понад півторарічний період, з якими тепер можна ознайомитися в мережі.

За перші 9 місяців 2023 року в Росії задокументували 150 випадків технічних несправностей літаків. За аналогічний період 2022 року зафіксовано 50 таких інцидентів – небезпека польотів у Росії зросла втричі. РФ має серйозні труднощі з обслуговуванням бортів із великим нальотом. Через брак потужностей та спеціалістів у Москві намагаються переорієнтувати обслуговування літаків на Іран, де відповідні роботи здійснюють "кустарно" – без відповідної сертифікації. Станом на березень 2022 року, росіяни мали близько 820 цивільних бортів іноземного виробництва. І якщо на той час лише до 10% із них пройшли через несертифікований ремонт із застосуванням неавтентичних запчастин, то нині через такий "сервіс" прогнали вже майже 70% авіапарку. Гострий дефіцит запчастин призвів до так званого "авіаканібалізму", коли одні літаки розбирають для ремонту інших. Згідно з оцінкою наявних даних, до середини 2023 року в РФ пустили на "донорство" понад 35% повітряних суден.

Більшість радянських літаків Ан-2, станом на зараз, не можуть відірватись від землі, оскільки двигуни до них виробляли у Польщі, але через санкції їхнє постачання припинене. Лише впродовж січня 2023 року серед 220 суден "Airbus", що є в Росії, зафіксовано 19 різних відмов. Зокрема у в 9 літаках, які використовує "Аерофлот", зафіксовано 17 випадків задимлення.

З 230 літаків "Boeing", які використовуються в Росії, зафіксовано 33 технічні відмови тих чи інших систем літака.

Не витримав умов російської експлуатації кожен сьомий бразильський "Embraer", а їх в РФ налічується 21.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

160,1% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

 59,0% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

169,8% автомобільної техніки (з них 2,0% за минулий тиждень),

253,2% артилерійських систем (з них 2,9% за минулий тиждень),

 81,0% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 42,0% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Сватівський відтинок — ворог продовжує тиск в лісі південніше Лимана Першого, має успіхи; біля Синьківки Сили оборони запобігли спробам ворога покращити тактичне положення; в районі Першотравневого тривають бої.

• Бахмутський напрямок — росіяни продовжують атакувати Кліщіївку та Андріївку. Біля останньої мають просування і пробують перейти залізницю біля села.

• Авдіївський відтинок — росіяни без кінця лізуть на Степове, зі слів учасника тих боїв, на одного нашого піхотинця припадає 5 їхніх. Росіяни продовжують лізти на АКХЗ, промку та СТ "Виноградники". На останньому мають успіхи. Традиційно росіяни лізуть біля Опитного та Водяного, але, на щастя, успіху не мають.

• Бердянський відтинок — без змін.

• Запорізький відтинок — без змін, бої південніше Роботиного тривають.

• Таврійський відтинок — без змін.

 

 

09:30 Станом на 07:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 2 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:25 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін змінив позицію Кремля щодо війни між Ізраїлем і ХАМАСом на більш антиізраїльську, намагаючись продемонструвати нібито лицемірство засудження Заходом російського вторгнення в Україну. Путін заявив, що учасники саміту G20, які висловили шок у зв’язку з продовжуваною російською війною в Україні, натомість повинні бути «шоковані» «кривавим» Євромайданом 2014 року в Україні та подальшою війною, яку «київський режим розв’язав проти власного народу» в Донбасі та «винищенням мирного населення в Палестині, в Секторі Гази». Заява Путіна про війну Ізраїлю та ХАМАС від 22 листопада, де йдеться про «винищення цивільного населення Палестини», була відходом від попередньої кремлівської схеми, яка здебільшого зосереджувалася на закликах до миру та твердженнях, що війна Ізраїлю й ХАМАС відверне увагу від надання західної військової допомоги Україні. Путінський фреймінг війни між Ізраїлем і ХАМАС 22 листопада продовжує використовувати цю війну для підриву західної підтримки України, як раніше оцінював ISW, а також сигналізує про потенційне зростання підтримки інтересів Ірану в регіоні та посилення готовності протистояти Ізраїлю.

• Путін також повторив шаблонну риторику, неправдиво зображуючи Росію як готову до конструктивних переговорів, що, ймовірно, має на меті чинити тиск на Захід, аби він передчасно підштовхував Україну до переговорів з Москвою. Путін заявив, що світ повинен «подумати про те, як зупинити цю трагедію [тобто війну в Україні, ініційовану Росією]», фальшиво сигналізуючи про готовність брати участь у змістовних мирних переговорах в Україні. Путін та інші російські офіційні особи регулярно фальшиво стверджували, що Кремль готовий вести переговори, щоб припинити війну, сигналізуючи, що Кремль підтримує свої максималістські цілі, включаючи територіальні претензії та зміну режиму. Офіційні особи Кремля проштовхували цей наратив, стверджуючи, що Україна не бажає вести переговори, ймовірно, щоб змусити західних чиновників передчасно пропонувати вигідні для Росії поступки, а не брати участь у змістовних, добросовісних переговорах. Українські офіційні особи постійно висловлювали свою готовність вести переговори з Росією, щойно та виведе свої війська з міжнародно визнаної території України, включаючи Донбас і Крим. ISW не помітив жодних ознак того, що Путін не зберігає своїх максималістських цілей, і продовжує оцінювати, що передчасне припинення бойових дій в Україні значно збільшує ймовірність поновлення російської агресії на набагато вигідніших для Кремля умовах у найближчому майбутньому.

• Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив 21 листопада, що Іран постачає Росії крилаті бомби і що Іран, можливо, готується передати Росії балістичні ракети малої дальності.

• Кремль, схоже, з незрозумілих причин занепокоєний результатами майбутніх президентських виборів у Росії в березні 2024 року, незважаючи на очевидне загальне схвалення росіянами Путіна.

• Голова слідчого комітету Росії Бастрикін закликав Росію кодифікувати невизначену державну ідеологію в російській конституції, сугеруючи, що деякі російські чиновники можуть захотіти відкрито покінчити з номінальним конституційним захистом громадянських прав, демократичного плюралізму та етнічної рівності.

• Бастрикін ще не уточнив, якою має бути потенційна російська державна ідеологія, хоча підтримка Кремлем російського ультранаціоналізму, ймовірно, матиме значний вплив на будь-яку потенційну російську державну ідеологію. Путін і представники Кремля, добре усвідомлюючи, що етнічна, релігійна і національна напруженість може призвести до нестабільності і невдоволення, навряд чи підтримають заклики Бастрикіна кодифікувати чітку державну ідеологію в короткостроковій перспективі.

• Агентство Bloomberg повідомило 21 листопада, що Європейський Союз запропонував план посилення безпекових зобов'язань країн – членів ЄС перед Україною, який ґрунтуватиметься на чинних двосторонніх угодах, укладених в рамках декларації "Великої сімки" (G7) про гарантії безпеки для України.

• У ніч з 21 на 22 листопада російські війська здійснили серію ударів ракетами і безпілотниками по Україні.

• Російські мілблогери, схоже, знову (після періоду самоцензури, ймовірно, спричиненої смертю фінансиста "Групи Ваґнера" Євґєнія Пріґожина та арештами вкрай критично налаштованих російських ультранаціоналістичних мілблогерів влітку 2023 року) фокусуються на скаргах на російське військове командування за те, що вони вважають неправильними рішеннями, які призводять до втрат серед російських військових. Скарги мілблогерів здебільшого зосереджені на тому, як погане ведення війни російським військовим командуванням та низький рівень дисципліни призвели до жорстокого поводження з російськими військовослужбовцями та до втрат, замість того, щоб зосереджуватися на успіху або невдачі російських військових операцій. Російські мілблогери регулярно скаржилися на те, що накази російського військового командування використовувати "м'ясні атаки" для витіснення українських сил з позицій на східному (лівому) березі Херсонської області призвели, наприклад, до значних втрат серед російських військовослужбовців.

• Російські війська продовжували наступальні операції вздовж лінії Куп'янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на північний захід від Горлівки, під Авдіївкою, на захід і південний захід від Донецька, на межі Донецької та Запорізької областей, на заході Запорізької області, а також у східній (лівобережній) частині Херсонської області і просунулися на схід від Синьківки.

• Рада федерації РФ затвердила федеральний бюджет Росії на 2024–2026 роки 22 листопада, і російські чиновники продовжують наголошувати на соціальних видатках, а не на оборонних.

• Російський уряд й окупаційна влада продовжують примусово депортувати дітей з окупованої України до Росії під виглядом лікування.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 74 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 3 ракетні та 43 авіаційні удари, здійснив понад 64 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також, в ніч на 22 листопада окупанти завдали чергового удару по Україні, застосувавши 14 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Протиповітряною обороною знищено усі 14 шахедів. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Синьківка, Подоли, Куп'янськ-Вузловий, Степова Новоселівка Харківської області; Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області; Спірне, Південне, Олександропіль, Авдіївка, Вугледар Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Синьківки, північно-східніше Петропавлівки та Іванівки Харківської області, де Силами оборони відбито 12 атак.

На Лиманському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Бахмутському напрямку окупанти наступальних (штурмових) дій не вели. В свою чергу, Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку загарбники не полишають спроб оточити Авдіївку, але наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника східніше Новобахмутівки, північніше Ласточкиного, Авдіївки та Первомайського Донецької області, де Силами оборони відбито 30 атак.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили 18 атак ворога в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії біля Старомайорського Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник 4 рази безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Роботиного Запорізької області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала удару по 11 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 13 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пункт управління, засіб протиповітряної оборони, 4 артилерійські засоби та склад боєприпасів противника.

23.11.2023