Лідери польської опозиції оголосили Дональда Туска кандидатом у прем’єри.

Вони заявили про узгодження принципових питань для формування урядової коаліції

 

 

Три опозиційні політичні сили Польщі, які сумарно перемогли на останніх парламентських виборах – «Громадянська платформа» (ГП), «Третій шлях» і «Лівиця» – оголосили, що їм вдалося в ході коаліційних консультацій принципово домовитися щодо формування майбутнього уряду Польщі. Узгоджено й кандидатуру майбутнього прем’єр-міністра – ним має стати лідер ГП, експрем’єр і колишній президент Ради ЄУ Дональд Туск. Про це повідомив телеканал TVN24.

 

Голова «Громадянської платформи» Дональд Туск, співголови «Третього шляху» Шимон Головня (Szymon Hołownia) та Владислав Косіняк-Камиш (Władysław Kosiniak-Kamysz), лідер «Лівиці» Влодзімеж Чажастий (Włodzimierz Czarzasty) оприлюднили у вівторок, 24 жовтня, у Сеймі спільну заяву.

 

«Сьогодні разом із лідерами демократичних партій ми підтвердили нашу готовність до повної співпраці та створення нової більшості в наступному парламенті. Ми готові сформувати уряд», – заявив Туск.

 

Косіняк-Каміш, своєю чергою, повідомив, що лідери опозиції проситимуть президента Анджея Дуду якомога швидше скликати засідання новообраного Сейму. Він додав, що демократична опозиція має більшість для обрання прем'єр-міністра та призначення спікерів Сейму і Сенату.

 

Шимон Головня під час свого виступу закинув урядовій партії «Право та справедливість», що «найбільшим її злочином, окрім усіх злочинів, зловживань та інших вчинків, які вони скоїли, було те, що вони змарнували вісім років нашого життя». «Тому ми всі сьогодні тут в один голос закликаємо президента Дуду не втрачати ні секунди нашого часу. Наш час, не час політиків, а час поляків і полячок, – безцінний. Пане Президенте, немає сенсу чекати», – заявив Головня.

 

Відомо, що 24 і 25 жовтня президент Дуда проведе консультації з представниками виборчих комітетів, які будуть представлені в Сеймі наступного, 10-го скликання. Більшість експертів висловлює переконання, що президент спершу надасть мандат на формування уряду представникам урядової партії ПіС.

 

Нагадаємо офіційні результати виборів, оголошені Національною виборчою комісією Польщі 17 жовтня. Урядова партія «Право та справедливість» під керівництвом віцепрем’єра Ярослава Качинського все ще залишається лідером електоральних симпатій. За неї проголосувало 35,38 відсотка поляків, які прийшли на виборчі дільниці.

 

У «Громадянської коаліції» (ГК) виборча підтримка сягнула 30,70% голосів. Виборчий блок «Третій шлях» (Trzecia Droga), сформований Польською селянською партією та партією Polska 2050, отримав 14,40% голосів, «Лівиця» – 8,6%. За правопопулістську партію «Конфедерація» проголосувало 7,16% виборців.

 

Експерти зразу ж трансформували ці відсотки у депутатські мандати. От що з цього вийшло. ПіС може розраховувати на 194 мандати у Сеймі з 460. «Громадянська коаліція» займе 157 місць в сесійні залі, «Третій шлях» – 65, «Нова лівиця» – 26, «Конфедерація» – 18. Тож опозиція здатна сформувати трипартійну коаліцію («Громадянська коаліція», «Третій шлях»,«Лівиця») у 248 мандатів. Для здобуття більшості було б достатньо й 231.

 

Опозиція також отримала більшість місць у Сенаті – менш важливій другій палаті парламенту. ПіС має і там найбільше представництво серед усіх партій – 34 сенатори. Проте опозиція, яка  об’єдналася у група «Сенатського пакту», провела до другої палати парламенту аж 66 своїх ставлеників.

24.10.2023