589-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:04 Іспанія передасть Україні шість пускових установок для зенітно-ракетних комплексів Hawk, повідомляє La Moncloa за підсумками переговорів прем'єр-міністра Педро Санчеса і Президента Володимира Зеленського.

 

 

21:22 У селі Гроза, атакованому російською ракетою, завершили аварійно-рятувальні роботи. Серед загиблих виявили дружину і сина того військовослужбовця, що його сьогодні перепоховали і поминали у Грозі. "Поминки були через перепоховання загиблого українського військового. До цього він був похований у Дніпрі, а родичі хотіли провести перепоховання в селі, звідки він родом. Поховання організовувала родина загиблого військового, а саме син і дружина. Син перепохованого теж був військовим. Син разом зі своєю дружиною і матір'ю були в кафе і загинули внаслідок влучання ракети", – розповів прессекретар обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

 

 

20:55 Президент Росії Владімір Путін стверджує, що Євґєній Пріґожин і "вагнерівці" самі винні в своїй смерті і могли спричинити авіакатастрофу гранатами. "Глава Слідчого комітету доповідав мені днями, що в тілах загиблих в авіакатастрофі виявили фрагменти ручних гранат. Зовнішнього впливу на літак не було. Це вже встановлений факт, результат експертизи", – сказав Путін.

 

 

20:14 Німеччина працює над наданням Україні додаткової системи ППО Patriot на зимові місяці, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц на зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським у Гранаді.

 

 

19:48 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 30 бойових зіткнень. Ворог завдав 3 ракетні та 49 авіаційних ударів, здійснив 26 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також російська федерація атакувала Україну 29 ударними БпЛА типу “Shahed-136/131” з південно-східного напрямку. Протиповітряною обороною знищено 24 ворожі “шахеди”. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційного удару біля Грабовського Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Карповичі Чернігівської області; Стара Гута, Гаврилова Слобода, Атинське, Степок, Грабовське Сумської області; Баранівка, Гатище Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів поблизу Іванівки, Кислівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 4 атаки ворога в районі східніше Макіївки Луганської області. Противник завдав авіаційних ударів неподалік Білогорівки Луганської області та Спірного Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони мали успіх східніше Андріївки Донецької області. Противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі східніше Диліївки Донецької області. Завдав авіаційних ударів біля Кліщіївки та Іванопілля Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема Васюківка, Оріхово-Василівка, Богданівка, Предтечине, Диліївка та Торецьк Донецької області.

На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили всі атаки ворога в районі Авдіївки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Бердичі, Степове, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби Сили оборони успішно відбили понад 10 атак ворога в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Мар'їнка, Новомихайлівка, Парасковіївка. Під вогнем окупантів перебувало близько 10 населених пунктів, зокрема Невельське, Олександропіль, Красногорівка, Мар'їнка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку наші захисники відбили атаки ворога в районі населених пунктів Золота Нива та Водяне Донецької області. Окупанти завдали авіаційних ударів поблизу Урожайного та Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Пречистівка, Урожайне, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони успішно відбили атаки ворога в районі південно-східніше Роботиного Запорізької області. Окупанти завдали авіаційних ударів неподалік Новодарівки та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Левадне, Малинівка, Гуляйполе, Оріхів, Новодарівка, П'ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Берислав, Козацьке, Одрадокам'янка, Миколаївка Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Гаврилівка, Червоний Маяк, Ольгівка, Понятівка, Херсон, Широка Балка Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили вузол зв’язку, зенітно-ракетний комплекс, важку вогнеметну систему, 3 артилерійські засоби та станцію РЕБ противника.

 

 

19:21 У Верховній Раді зібрали 226 підписів за розгляд питання заборони діяльності УПЦ МП, повідомила народний депутат від парламентської фракції "Голос" Юлія Клименко.

 

 

18:58 На поминках у селі Гроза Куп'янського району під час російського ракетного удару поминали військовослужбовця, повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко. "Там були присутні його родичі, близькі особи – всі ці люди були цивільними, це звичайні місцеві мешканці, які ховали та поминали свого односельця", – розповів Чубенко в етері телемаратону. З його слів, у Грозі фактично мешкало близько сотні людей – тобто понад половину жителів було вбито однією ракетою. Згідно з версією правоохоронців, росіяни використали крилату ракету, вірогідно "Іскандер-М". 

 

 

 

18:31 Апеляційний суд у Ниші, Сербія, підтвердив рішення першої інстанції, відмовивши в екстрадиції ексначальника головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова в Україну, повідомляє "Радіо Свобода". В Україні Наумову оголошено підозри у привласненні державного майна, шахрайстві та спричиненні збитків державі у розмірі понад 3,2 млн грн.

 

 

18:15 Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем у Гранаді розповів про пріоритетні потреби України в оборонній сфері й відзначив важливість зусиль ЄС та держав-членів з надання Україні необхідного озброєння та боєприпасів. "Сподіваюся, що Україна й далі одержуватиме стабільну підтримку в межах Європейського фонду миру", – заявив Зеленський. 

 

 

17:49 У кафе в селі Гроза на Харківщині під час російського ракетного удару проходили поминки за односельцем, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. Згідно з оновленою інформацією, загинула 51 людина. 

 

 

 

17:10 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що вчорашня телефонна розмова Володимира Зеленського з Ільхамом Алієвим і сьогоднішня зустріч із Ніколом Пашиняном – "це більше, ніж дипломатичні контакти". "На Південному Кавказі зараз відбуваються тектонічні зсуви. Україна має в цьому регіоні життєво важливі політичні та економічні інтереси. Для нас важливо, щоб вплив Росії продовжив падати, бо чим менше російського впливу – тим більше безпеки. Нам потрібна стабільність на Південному Кавказі, можливість розвитку дружніх відносин і торгівлі з країнами регіону", – прокоментував Кулеба.

 

 

16:54 У межах розголошеної вчора спецоперації на території Криму розвідники ГУР висадилися на західному узбережжі півострова, а також на Тендрівській та Кінбурнській косах. Бійці підрозділу спеціального призначення "Артан" вступили у запеклий бій з росіянами, завдавши ворогу значних втрат. На шляху відходу воїни також провели бій на морі – противник спробував переслідувати бійців на надводних швидкохідних патрульних катерах з підтримкою авіації, повідомляє ГУР. "Це не перша і не остання операція сил безпеки та оборони України на Кримському півострові. Про більшість з них стане відомо лише згодом. Це системна, спланована та скоординована робота усіх задіяних підрозділів. Наслідки нашої роботи ворог відчуватиме ще довго", – прокоментував командир "Артану" Віктор Торкотюк.

 

 

16:31 На марґінесі саміту Європейської політичної спільноти у Гранаді Президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном. "Ми обговорили безпекову ситуацію на Південному Кавказі. Україна зацікавлена в стабільності регіону та дружніх відносинах із його країнами. Ми також обговорили нашу двосторонню співпрацю й міжрегіональні економічні проєкти", – прокоментував голова держави. То була перша зустріч лідерів за час президентури Зеленського.

 

 

 

16:16 Росіяни завдали ракетного удару по селу Гроза у Харківській області – загинуло 48 людей, повідомив Президент України Володимир Зеленський. Зі слів голови держави, ракета влучила по звичайному продуктовому магазину. Згідно з оцінкою Президента, то був "абсолютно свідомий теракт". Як повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, росіяни влучили по кафе та магазині, де власне перебувало багато людей. Серед загиблих – шестирічний хлопчик. Розбір завалів триває.

 

 

 

 

16:07 Україна призупинила процес оскарження дій Польщі, Угорщини та Словаччини у Світовій організації торгівлі через обмеження на вивезення зерна, повідомив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка. "Ми бачимо, що ця проблема буде усунута в найближчі тижні та місяці. Буде багато новин про те, як змінюється режим ліцензування тощо. Це буде дуже активна робота. Тому, поки ми шукаємо практичне рішення, наші спори в СОТ на сьогодні на паузі", – сказав Качка журналістам у четвер у Брюсселі.

 

 

15:44 Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія шукає можливості заморозити ситуацію, щоб адаптуватись і нападати далі, навіть на країни Балтії. Виступаючи на саміті Європейської політичної спільноти у Гранаді, Зеленський наголосив, що найбільш небезпечний ворог – той, який зробив висновки і підготувався до наступного удару. "Якщо у цій агресії проти України буде якась пауза, будь-яка заморозка ситуації, то буде новий критичний момент", – застеріг Президент. Зі слів Зеленського, якщо Росії дати адаптуватись зараз, то до 2028 року Кремль зможе відновити розбитий Україною військовий потенціал, щоб відновити агресію. "Окрім України, це точно країни Балтії, і точно ті країни, на території яких присутні російські контингенти. Це чітка інформація від нашої розвідки. Ми сигналізуємо вам про це", – сказав Зеленський.

 

 

15:25 Сьогоднішній блекаут у Курській області був операцією Служби безпеки України, повідомило УНІАН джерело у спецслужбі. Дрони атакували електропідстанцію, від котрої живилися об'єкти військової інфраструктури Росії "в рамках "підготовки" військ окупантів до осінньо-зимового періоду". "Як наслідок – російські військові починають активно переймати торішній досвід українців, коли електроенергії не було по кілька діб", – зауважив співрозмовник у СБУ.

 

 

15:08 Росіяни завдали удару авіацією по лікарні в місті Берислав у Херсонській області. "У Бериславі – пряме влучання в лікарню. Вщент знищено четвертий поверх, ще один – частково. Також ворожим вогнем пошкоджено машини “екстреної допомоги”, – повідомив голова обласної адміністрації Олександр Прокудін. Унаслідок удару постраждало двоє медиків. У водія “швидкої” – перелом ноги та поранення голови; фельдшера контузило.

 

 

14:51 Команда президентки Словаччини запевняє, що Зузана Чапутова продовжує підтримувати надання військової допомоги України. Про це заявила радниця президентки Яна Кобзова, коментуючи рішення Чапутової призупинити підготовку нового пакета допомоги через перемогу на парламентських виборах партії Роберта Фіцо. "Нинішній словацький уряд, що йде у відставку, має конституційно обмежені повноваження. Політичні партії, які наразі ведуть переговори про можливе формування уряду, виступають проти надання військової допомоги Україні", – пояснила Кобзова "Європейській правді". "Президентка Чапутова проводить консультації з усіма політичними лідерами щодо формування майбутнього уряду і продовжуватиме підтримувати надання військової допомоги Україні будь-яким урядом, який матиме повні повноваження", – додала речниця.

 

 

14:38 Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель зізнався, що він був заскочений тим, що США не включили у тимчасовий бюджет видатки на підтримку України. "Я був у Києві кілька днів тому саме в той час, коли ми дізналися, що Конґрес США не включив підтримку України до великої домовленості щодо бюджету з метою уникнення "шатдавну". Це було точно неочікувано і точно не хорошими новинами", – сказав Боррель перед початком саміту Європейської політичної спільноти у Гранаді. Голова європейської дипломатії додав, що ЄС сам не зможе заповнити прогалину, якщо Штати припинять підтримку України. "Безумовно, Європа не може замінити США. Європа збільшує свою підтримку. За столом є пропозиції щодо 50 мільярдів євро для цивільних та економічних цілей, а також 20 млрд євро військової підтримки. І ми зробили це, не чекаючи на рішення США. Звичайно, ми можемо зробити більше, але США – це щось вразливе у питанні підтримки України", – наголосив Боррель.

 

 

14:15 На Лимано-Куп'янському напрямку ситуація важча і динамічніша, ніж на Бахмутському, повідомив начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі телемаратону. На Лимано-Куп'янському напрямку зосереджено більш ніж 110 тисяч особового складу російських загарбників, 1085 їхніх танків, майже 2 тис. бойових броньованих машин, понад 700 одиниць артилерійських систем та ще майже пів тисячі реактивних систем залпового вогню; на Бахмутському напрямку – 51 тис. особового складу, 211 танків, 1 тис. бойових броньованих машин, 110 артилерійських систем та ще 100 реактивних систем залпового вогню.

На Бахмутському напрямку в районі залізниці тривають важкі бої. Сили оборони України намагаються відкинути ворога та закріпитися на досягнутих рубежах. За минулу добу було зафіксовано 489 обстрілів з різних типів озброєння, включаючи танки, міномети, СПГ, РПГ, а також стрілецьку зброю, 6 разів ворог застосовував авіацію, відбулося 10 бойових зіткнень, безуспішних для росіян. Вдалося ліквідувати 178 ворогів та знищити ряд ворожої техніки противника, серед яких МТ-ЛБ, три установки Мста-Б, один Град, одна Мста-С, дві гармати Д-20 та ще 4 Д-30. Вдалося знищити ворожі Урали та інші машини важкої техніки, які могла перевозити важкі вантажі, шість складів з боєприпасами та 4 FPV-дрони.

На Лимано-Куп'янському напрямку інтенсивність штурмових дій підвищилась, ворог дуже інтенсивно використовує свої нові штурмовики Су-35, які можуть стріляти як по повітряних, так і наземних цілях, переважно вони заходять парами. Також ворог використовує гелікоптери Ка-52, застосовує Су-25, інколи парами заходять Мі-8. За минулу добу зафіксовано 8 бойових зіткнень, противник обрав новий населений пункт для атак – Макіївку. ЗСУ відбиває атаки противника. За минулу добу знищено 13 одиниць озброєння та військової техніки та 122 окупанти (вбито та поранено). Вдалося знищити два танки Т-72, 5 бойових броньованих машин – МТ-ЛБ, БТРи, БМД та інші зразки озброєння, зокрема дві машини Урал та УАЗ. Українські сили вразили російську станцію радіоелектронної боротьби "Борисоглєбськ" та пошкодили багатовартісну радіолокаційну станцію "Зоопарк".

 

 

13:46 Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Педро Санчесом, виконувачем обов’язків голови уряду Іспанії. Лідери обговорили кроки з реалізації української "формули миру", також ішлося про збереження міжнародної підтримки України. Зеленський із Санчесом обговорили наступний оборонний пакет від Іспанії, який міститиме боєприпаси, артилерію, антидронові системи та засоби протиповітряної борони, обладнання для розмінування.

 

 

13:33 В Україну прибули два потужні автотрансформатори, придбані та передані Програмою розвитку ООН в Україні та урядом Японії. Обладнання встановлять на одній із підстанцій НЕК "Укренерго" для потреб близько 500 тисяч споживачів, повідомили в Міненерго. Крім того, ще два трансформатори прийдуть до кінця року. За сприяння уряду Японії Україна отримає ще декілька трансформаторів через Румунію.

 

 

13:07 Легіон "Свобода Росії" повідомив про проведену операцію на території Бєлгородської області РФ 28 вересня. Антипутінські легіонери заявляють, що виконали всі поставлені задачі і знищили під час виходу п'ятьох російських військовослужбовців і 13 поранили.

 

 

13:00 Маршрути шахедів та ракети під час нічної атаки (візуалізація texty.org.ua)

 

 

12:43 Росіяни завдали удару по середмістю Херсона. Загинуло двоє людей – 60-річна жінка та 54-річний чоловік-комунальник, який обрізав дерева. У момент артилерійського удару вони перебували у дворі будинку. Ще одного херсонця травмовано.

 

 

12:29 Німецький збройний концерн Rheinmetall почав передавати Україні партію автоматизованих розвідувальних систем SurveilSpire. Як повідомили у концерні, замовлення оплатив уряд Німеччини. Система SurvеilSpire призначена для розвідки та боротьби з ворожими дронами. До складу комплексу входить спостережена вежа з камерою денного та нічного бачення, автопілотовані міні-дрони та система управління, транспортні засоби.

 

 

12:15 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 127 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 115 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:41 Кабінет Міністрів України призначив ще трьох заступників міністра оборони – Івана Гаврилюка, Станіслава Гайдера і Дмитра Кліменкова. Як повідомив міністр Рустем Умєров, Гаврилюк буде його заступником з питань військово-технічної політики, Гайдер – з питань інституційного розвитку, Кліменков – з питань закупівель.

 

 

11:20 Велика Британія з посиланням на розвіддані попередила, що Росія може використовувати морські міни для нападів на цивільні судна в Чорному морі:

«Розсекречена… інформація свідчить про те, що Росія може продовжувати атакувати цивільне судноплавство в Чорному морі, в тому числі шляхом встановлення морських мін на підходах до українських портів. Раніше Британія попередила, що російські військові спробували завдати ракетного удару по вантажному судну в Чорному морі.

Росія майже напевно хоче уникнути відкритого потоплення цивільних суден, натомість покладаючи на Україну відповідальність за будь-які напади на цивільні судна в Чорному морі.

Оприлюднюючи оцінку цих даних, Велика Британія прагне викрити тактику Росії та запобігти будь-яким подібним інцидентам.

Світ спостерігає – і ми бачимо наскрізь цинічні спроби Росії звинуватити Україну у своїх нападах. Ми та наші союзники виступаємо разом проти Путіна та його спроб завдати шкоди Україні й таким чином зашкодити решті світу».

 

 

11:15 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

Цими днями Росія проводить навчання цивільної оборони на більшій території країни за сценарієм масштабного міжнародного збройного конфлікту.

Ці навчання проводяться щорічно з 2012 року і приурочені до Дня цивільної оборони Росії 4 жовтня. Цьогорічні навчання навряд чи будуть кардинально інші чи ширші.

Протягом багатьох поколінь СРСР, а потім Росія приділяли увагу внутрішній підготовці до великого конфлікту. Однак навіть з огляду на теперішню війну в Україні малоймовірно, що Росія суттєво змінила свою позицію щодо національної готовності за останні місяці.

 

 

11:01 Кабінет Міністрів призначив довічну стипендію 118 професорам та доцентам закладів вищої освіти України, серед них – батькові Президента Зеленському Олександру Семеновичу.

 

 

10:50 Президент України Володимир Зеленський повідомив, що прибув до іспанського міста Гранада, де 5 жовтня буде проходити саміт Європейської політичної спільноти, зазначивши:

"Наша спільна мета – забезпечити безпеку і стабільність нашого спільного європейського дому.

Ми працюємо разом з партнерами над зміцненням архітектури європейської безпеки, зокрема регіональної. Україна має суттєві пропозиції щодо цього.

Ми приділятимемо особливу увагу Чорноморському регіону, а також нашим спільним зусиллям зі зміцнення глобальної продовольчої безпеки та свободи судноплавства.

Ключовим пріоритетом України, особливо з наближенням зими, є посилення протиповітряної оборони. Ми вже заклали основу для нових угод з партнерами і з нетерпінням чекаємо на їхнє схвалення та імплементацію".

 

 

10:40 Влада Німеччини готова передати Україні додаткові системи протиповітряної оборони з метою захистити імпорт українського збіжжя, повідомила аґенція Bloomberg з покликом на свої джерела в німецькому уряді. Очікується, що Берлін поставить додатково одну систему ППО IRIS-T і 12 систем Gepard, які забезпечуватимуть прикриття поставок, що йдуть уздовж південного узбережжя України до Румунії. Gepard маж прибути до України до кінця року, потім – IRIS-T.

 

 

10:35 Уряд Німеччини "в найближчому майбутньому" не планує постачати Україні далекобійні крилаті ракети Taurus, які українська сторона просила протягом кількох місяців для ударів по російських цілях у глибокому тилу, повідомляє Bild. Німеччина поки не дала офіційної відмови у постачаннях Taurus Україні, але у непублічних обговореннях дала зрозуміти, що таке рішення "вкрай малоймовірне". В той же час Німеччина хоче зробити все можливе для подальшого посилення протиповітряної оборони України і, можливо, поставить більше ракет для комплексів Patriot.

На ймовірну причину відмови канцлер ФРН Олаф Шольц натякнув минулого тижня на закритому засіданні комітету із закордонних справ Бундестагу: коли його запитали, чому Берлін не може піти шляхом Великобританії та Франції, які вже постачали Україні далекобійні ракети, він відповів, що ці країни "можуть робити те, що нам не дозволено, тому таке питання перед ними не стоїть". Він міг мати на увазі надання Україні геоданих щодо ракетних цілей, а також можливу присутність німецьких фахівців "на землі" для обслуговування ракет. Представники німецького уряду також висловлювали стурбованість тим, що ракетами Taurus може бути вражений Керченський міст.

 

 

10:25 Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю телеканалу Sky TG24 заявив, що проведення виборів в Україні під час дії режиму військового стану стане можливим у разі, якщо Верховна Рада та Кабмін знайдуть відповіді на виклики, пов'язані з ними, зокрема щодо доступу громадян до голосування – як тих, хто перебуває на фронті, так і біженців за кордоном, а також те, що вибори необхідно організувати з посиленими заходами безпеки, "щоб це було безпечно для людей і туди не прилітали ракети, адже, безумовно, Росія ці процеси зриватиме і, можливо, атакуватиме місця, де відбуватимуться вибори":

"Якщо наша держава зможе все це зробити, зможе внести ті чи інші зміни до нашого законодавства, щоб у воєнний час можна було вжити відповідних кроків, – тоді Україна проводитиме вибори".

 

 

10:10 Внаслідок нічної атаки безпілотників у Кіровоградській області є влучання в об'єкт інфраструктури, обійшлося без жертв, повідомив голова обласної військової адміністрації Андрій Райкович.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

139,2% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

  52,2% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

149,7% автомобільної техніки (з них 2,4% за минулий тиждень),

215,6% артилерійських систем (з них 7,6% за минулий тиждень),

  72,2% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

  38,4% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

  25,3% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 США та європейські партнери вивчають, які правові підстави є для використання заморожених $300 мільярдів російських активів для відновлення України, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен:

"На мою думку, якщо ти щось зруйнував, то відшкодуй. І якщо росіяни зруйнували, вони мусять за це заплатити. І один зі способів це зробити – якраз через ці активи. Ми маємо переконатись, що для цього є юридична база. Оскільки більшість цих активів – у Європі, європейці також мають бути переконані, що для цього існує юридичне підґрунтя.

Якщо ми дозволимо Росії зробити те, що вона зробила по відношенню до України, дозволимо безкарно продовжувати це, то сигнал, послання, яке посилається по всьому світу іншим потенційним агресорам, полягає в тому, що якщо вони можуть так чинитимуть, то це їм зійде з рук. Це відкриває скриньку Пандори конфліктів".

 

 

09:30 Вночі росіяни атакували Україну ударними БпЛА типу «Shahed» з південного напрямку (мис Чауда – ТОТ Крим), всього зафіксовано пуски 29 ударних БпЛА, 24 з них (83%) знищено силами та засобами Повітряних сил у взаємодії із ППО Сил оборони України у межах Одеської, Миколаївської та Кіровоградської (9 БПЛА) областей.

 

 

09:20 Станом на 07:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 5 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", в Азовському морі – один носій крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські військові нещодавно перевели кілька кораблів Чорноморського флоту з порту в окупованому Севастополі (Крим) до порту в Новоросійську (Краснодарський край), ймовірно, намагаючись захистити їх від продовження українських ударів по російських об'єктах в окупованому Криму. Супутникові знимки, опубліковані 1 і 3 жовтня, показують, що російські війська перекинули щонайменше 10 кораблів із Севастополя до Новоросійська, зокрема фрегати «Адмірал Макаров» і «Адмірал Ессен», три дизельні підводні човни, п'ять десантних кораблів і кілька малих ракетних кораблів. На супутникових знимках від 2 жовтня видно, що в Севастополі залишилися чотири російські десантні кораблі та один підводний човен проєкту 877 «Палтус»; патрульний корабель проєкту 22160 вперше видно в порту Феодосії в східному Криму. Припускають, що російські війська, можливо, переміщують флот із Севастополя на бази, розташовані далі в російському тилу. Однак російський аналітичний «Центр аналізу стратегій і технологій» 3 жовтня заявив, що рух кораблів з окупованого Севастополя до Новоросійська є звичайною справою. Російські війська можуть тимчасово перекинути деякі кораблі до Новоросійська після численних ударів по об'єктах у Севастополі та поблизу нього, але, ймовірно, продовжуватимуть використовувати порт Севастополя, який залишається базою Чорноморського флоту. 

• Українські війська продовжували наступальні дії поблизу Бахмута та на заході Запорізької області і вчора незначно просунулися вперед. Українські сили продовжували наземні атаки в напрямку залізничної колії між Кліщіївкою та Андріївкою, й український Генеральний штаб заявив, що українські сили досягли часткового успіху поблизу цих населених пунктів. Геолокаційні кадри, опубліковані вчора, вказують на те, що українські сили незначно просунулися на схід від Новопрокопівки на заході Запорізької області, а український Генеральний штаб також повідомив, що українські сили досягли часткового успіху на захід від Роботиного. Деякі російські джерела стверджували, що українські сили просунулися до лінії російських окопів на лінії Роботине – Копані.

• Осінньо-зимові погодні умови уповільнять, але не зупинять контрнаступальні дії українських військ. Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив позавчора, що гарна погода протримається ще шість-вісім тижнів, аж потім може вплинути на українські та російські операції. ISW раніше зазначав, що сезонні сильні дощі і, як наслідок, багнюка восени сповільнять рух техніки з обох сторін, а також що осінні дощі і багнюка зазвичай менш інтенсивні, ніж весняні. Однак затвердіння ґрунту під час зимових морозів, ймовірно, дозволить прискорити темпи бойових дій, і українські офіційні особи висловили намір продовжувати контрнаступальні операції до кінця 2023 року, використовуючи холодні погодні умови. ISW часто оцінював, що наступальні операції триватимуть протягом усього зимового сезону, і спостерігала продовження бойових дій протягом осіннього сезону багнюки 2022 року, зимового сезону 2022–2023 років і весняного сезону багнюки 2023 року.

• Імовірно, Кремль активізує використання інструментів цифрового авторитаризму для посилення внутрішніх репресій і посилення контролю над інформаційним простором. Російське опозиційне видання "Важние истории" повідомило, що генеральна прокуратура Росії звернулася до російської соціальної мережі "ВКонтакте" з вимогою почати блокувати пости родичів мобілізованих військовослужбовців, які закликають їхніх близьких повернутися додому. Деякі російські опозиційні ЗМІ висловили припущення, що це очевидне розширення цифрового авторитаризму може дедалі більше ґрунтуватися на обмежувальній китайській моделі. Одне з російських опозиційних джерел, пізніше підтверджене інсайдерським джерелом, стверджувало, що Російський державний соціальний університет розробляє і тестує систему соціального рейтингу росіян на основі китайської моделі, і що передбачувані соціальні оцінки будуть пов'язані з персональними даними, до яких матимуть доступ державні установи та банки.

• CNN вчора повідомило, що США передадуть Україні вилучену іранську зброю та боєприпаси.

• Російські джерела продовжують спекулювати щодо поточної ролі колишнього командувача повітряно-космічних сил і пов’язаного з "групою Ваґнера" генерала армії Суровікіна після заколоту "Ваґнера", ще більше підкреслюючи його незмінну актуальність у російському інформаційному просторі.

• Повідомляється, що Європейський Союз готується до переговорів щодо вступу України в ЄС, які відбудуться в грудні.

• Російські війська вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на межі Донецької  та Запорізької областей та на заході Запорізької області й досягли обмежених успіхів біля Кремінної.

• Російська влада продовжує збирати інформацію про російських громадян для майбутніх циклів призову.

• Повідомляється, що віцепрем'єр-міністр Росії з питань будівництва та регіонального розвитку Марат Хуснуллін бере активну участь в російських інфраструктурних проєктах в окупованій Україні.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося 57 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 5 ракетних та 60 авіаційних ударів, здійснив 47 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Крім того, сьогодні вночі, окупанти атакували Україну, застосувавши 29 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Нашою протиповітряною обороною знищено 24 ворожих “шахеди”.

Авіаційних ударів зазнали: Синьківка, Подоли Харківської області; Куземівка, Новоселівське, Білогорівка Луганської області; Сіверськ, Спірне, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Торецьк, Олександро-Шультине, Авдіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Золота Нива, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Мала Токмачка, Оріхів, Роботине Запорізької області; Козацьке, Миколаївка, Ольгівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 140 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку Сили оборони відбили атаку противника в районі північніше Зибиного Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 7 атак ворога в районах східніше Макіївки Луганської області та північно-західніше Діброви Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районах населених пунктів Григорівка, Кліщіївка та Андріївка Донецької області. Сили оборони продовжують штурмові дії південніше Бахмуту Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Авдіїївки Донецької області та покращити тактичне положення в районі Ласточкиного Донецької області. Ворог здійснив понад 15 невдалих атак в районах Мар’їнки та Красногорівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку українські воїни відбили атаки ворога в районах населених пунктів Золота Нива та Рівнопіль Донецької області. На Запорізькому напрямку Сили оборони успішно відбили атаки ворога в районах Новодарівки, Вербового та Роботиного Запорізької області.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, продовжують закріплятися на зайнятих рубежах та виснажують ворога.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони продовжують вести контрбатарейну боротьбу, знищують склади та наносять успішне ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по пункту управління, 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 10 артилерійських засобах та по складу боєприпасів противника.

 

05.10.2023