585-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:51 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулося 30 бойових зіткнень. Також російська федерація завдала чергового удару по Україні, застосувавши близько 30 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131” з південного, південно-східного та північного напрямків. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 16 ворожих “шахедів”.

Загалом ворог завдав 8 ракетних та 72 авіаційні удари, здійснив 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи зс білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог наносив авіаційні удари в районах населених пунктів Гатище та Землянки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 35 населених пунктів, серед них: Сеньківка Чернігівської області; Степне, Володимирівка, Хотінь, Степок, Покровка, Рясне Сумської області, а також Одрадне, Дворічанське, Красне Перше Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Іванівка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали райони більш ніж 10 населених пунктів, зокрема Новомлинськ, Лиман Перший, Синьківка, Петропавлівка, Табаївка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили атаку противника в районі населеного пункту Макіївка Луганської області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Нове, Терни, Спірне, Виїмка, Веселе Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них: Невське, Білогорівка Луганської області та Григорівка, Верхньокам’янське, Виїмка, Федорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Кліщіївка, Андріївка та Костянтинівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 20 населених пунктів, зокрема: Оріхово-Василівка, Богданівка, Іванівське, Курдюмівка, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку наші захисники успішно відбили атаки ворога в районах Степового, Авдіївки та Веселого Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Авдіївка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них: Новоселівка, Степове, Орлівка, Сєверне, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби Сили оборони успішно відбили 8 атак в районі Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі населені пункту Новомихайлівка Донецької області. Під вогнем окупантів перебувало близько 10 населених пунктів, зокрема: Красногорівка, Мар'їнка, Побєда, Парасковіївка, Антонівка, Катеринівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів. Окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Золота Нива та Старомайорське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких: Вугледар, Пречистівка, Новоукраїнка, Новодонецьке, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони успішно відбили атаки ворога в районі Новодарівки Запорізької області. Окупанти завдали авіаційного удару в районі населеного пункту Мала Токмачка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 30 населених пунктів, зокрема: Мала Токмачка, Оріхів, Новоандріївка, Новопавлівка Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Берислава, Козоцького, Ольгівки та Високого Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед яких Станіслав Херсонської області, місто Херсон та Солончаки Миколаївської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ уражено зенітно-ракетний комплекс, пункт управління, склад боєприпасів та 16 артилерійських засобах противника.

 

 

18:35 Після перемоги на парламентських виборах у Словаччині лідер партії Smer-SD Роберт Фіцо заявив, що його команда має намір припинити надавати допомогу Україні. "Люди у Словаччині мають більші проблеми, ніж Україна", – сказав Фіцо, згідно з AP.

 

 

17:24 Українські безпілотники влучили у стоянку російських гелікоптерів у Сочі, стверджують джерела "Суспільного" у розвідці. Вранці російські медії писали про атаку безпілотників на Смоленськ і Сочі; стверджувалося, що всі дрони знешкоджено.

 

 

16:49 Команда Міжнародного валютного фонду на чолі з заступницею директора європейського департаменту МВФ Умою Рамакрішнан у неділю розпочала зустрічі в Києві з представниками влади України. "Діалог високого рівня фокусуватиметься на перспективних заходах та викликах у контексті програми розширеного фінансування (EFF), що її реалізує Україна за підтримки МВФ", – поінформував постійний представник МВФ в Україні Ваграм Степанян.

 

 

16:04 Ситуація із тимчасовим бюджетом США не зупинить надходження допомоги до України, яка була оголошена раніше, заявив речник МЗС Олег Ніколенко. З його слів, раніше Штати передбачали для України близько 1,6 млрд дол. США на оборонку та 1,23 млрд дол. США прямої бюджетної підтримки, а також кошти на гуманітарні й енергетичні проєкти. "Натомість «шатдавн» американського уряду міг би мати негативний вплив на втілення поточних програм для України. Зараз українська влада активно працює з американськими партнерами, аби нове бюджетне рішення США, яке буде напрацьоване протягом наступних 45 днів, включало нові кошти для допомоги Україні. Не забуваймо, що в США зараз тривають внутрішньополітичні дискусії, пов'язані з американським політичним процесом. Підтримка України залишається непохитно міцною як в Адміністрації США, так і в обидвох партіях і палатах Конґресу США, а головне – серед американського народу", – прокоментував Ніколенко.

 

 

15:48 Вночі російські безпілотники влучили у три об'єкти цивільної інфраструктури в Умані – зерносховище та два об'єкти колишньої нафтобази. Резервуари нафтобази тривалий час не використовувались, розповів керівник ОВА Ігор Табурець. З його слів, у зерносховищі зберігалося щойно зібране соняшникове насіння – близько 90 тонн. Зі слів головного інженера підприємства Володимира Кульбіцького, влучання зафіксували у шести складах. "Знищено саме ті, в яких мало зберігатись зерно, та ті, які використовувались. Влучання у склади були точними – жодного влучання поза межі складів немає", – розповів Кульбіцький.

 

 

15:15 Росіяни завдали артилерійського обстрілу по середмістю Вовчанська. Внаслідок влучання загинув 63-річний чоловік, який проїжджав біля центрального майдану на велосипеді.

 

 

14:26 За чотири місяці Міністерство культури та інформаційної політики змарнувало понад 60 млн гривень на нове англомовне медіа The Gaze, котре має мізерну аудиторію. За цей час сайт відвідало приблизно 65 тисяч людей, а більшість відео на ютуб-каналі проєкту збирають від кількох десятків до кількох сотень переглядів, пише видання NGL.media. Ресурс The Gaze створено державним підприємством "Мультимедійна платформа іномовлення України". На розробку і технічний супровід сайту з бюджету витратили 11,6 млн грн, решта пішла на контент.

 

 

13:11 Після серії ударів по авіаційній інфраструктурі у РФ росіяни почали малювати на аеродромах силуети військових літаків. Зокрема супутникові знимки зафіксували фальшцілі на авіабазі Енгельс. Силуети, можливо, виготовлено з тканини, але найвірогідніше, що вони намальовані фарбою. На одне із зображень росіяни навіть виклали шини.

 

 

 

12:39 Росіяни вдарили по селу Кіндратівка на Донеччині. Один будинок зруйновано вщент – постраждало четверо людей, зокрема дитина. Ще 15 будинків і господарських споруд пошкоджено, інформує Донецька обласна прокуратура.

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 149 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 141 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:30 Після схвалення Палатою представників Конгресу США законопроєкту про тимчасовий бюджет, в якому не передбачено допомоги для України, президент США Джо Байден виступив із заявою:

"Хоча спікер і переважна більшість Конґресу були непохитними у своїй підтримці України, у цій угоді немає нового фінансування для продовження цієї підтримки. Ми за жодних обставин не можемо допустити, щоб американська підтримка України була перервана. Я цілком сподіваюся, що спікер дотримуватиметься своєї відданості народу України та забезпечить підтримку, необхідну для допомоги Україні в цей критичний момент".

 

 

11:19 Угорщину не задовольняє рішення України про призупинення статуту міжнародного спонсора війни для угорського OTP Bank. Офіційний Будапешт вважає, що рішення НАЗК не є "суттєвою зміною" й вимагає дезавуювання всіх закидів у бік банку. Угорщина й далі блокуватиме виділення 500 млн євро з військового фонду ЄС.

 

 

10:45 На виборах у Словаччині найбільшу кількість голосів, всупереч даним екзитполу, отримала партія "Курс – Словацька соціал-демократія", лідер якої Роберт Фіцо категорично виступає проти військової підтримки України. "Курс" набрав 22,94% голосів виборців, ліберальна партія "Прогресивна Словаччина" отримала 17,96% голосів, лівоцентристський "Голос" – 14,70%. Нині правляча коаліція на чолі зі "Звичайними людьми" (OĽaNO) отримала 8,89%, виборчий поріг подолали ще три партії: Християнсько-демократичний рух – 6,82%, "Свобода і солідарність" – 6,32% та Словацька національна партія – 5,62%. 

Якщо "Голос" увійде в коаліцію на чолі з Фіцо, то разом зі Словацькою національною партією вона матиме більшість в 52% парламенту.

 

 

10:26 Палата представників Конґресу США схвалила законопроєкт про тимчасовий бюджет, спрямований на уникнення припинення роботи уряду, – не передбачивши в ньому допомоги для України. Проєкт підтримали 209 демократів і 126 республіканців, "проти" – 91 конгресмен. Фінансування розраховане на 45 днів. Проєкт запропонував спікер Палати представників республіканець Кевін Маккарті. 1 жовтня у США міг настати "шатдавн".

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

• Витік, очевидно, документів з міністерства фінансів Росії свідчить про те, що витрати Росії на оборону мають зрости приблизно до 30 відсотків загальних державних витрат у 2024 році.

• Міністерство пропонує оборонний бюджет у розмірі 10,8 трильйона рублів, що еквівалентно приблизно 6 відсоткам ВВП і збільшенню на 68 відсотків порівняно з 2023 роком.

• Цілком імовірно, що Росія зможе підтримувати цей рівень оборонних витрат до 2024 року, але лише за рахунок економіки в цілому. Повна інформація про російські витрати на оборону завжди засекречена, але ці цифри свідчать про те, що Росія готується до подальших багаторічних бойових дій в Україні. Це випливає з публічних коментарів міністра оборони Сєрґєя Шойґу в телеефірі у вересні 2023 року, який припустив, що він готовий до того, що конфлікт триватиме і в 2025 році.

 

 

09:50 Вночі, близько першої години, у Харкові зафіксовані три ракетні удари, попередньо – С-300, по території цивільного підприємства, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

 

 

09:45 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

137,6% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

  51,8% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

148,1% автомобільної техніки (з них 2,3% за минулий тиждень),

210,2% артилерійських систем (з них 7,0% за минулий тиждень),

  71,6% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

  38,5% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

  25,3% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Станом на 07:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:25 Вночі російські війська Україну ударними БпЛА типу «Shahed» з південного, південно-східного та північного напрямків (мис Чауда – ТОТ Крим, Приморсько-Ахтарськ – РФ, Курськ – РФ). Усього зафіксовано пуски близько 30 ударних БпЛА, 16 із них (53%) знищено силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з протиповітряною обороною Сил оборони України, з них 14 на Одещині й один на Миколаївщині.

Є влучання по складах в Умані, де зберігалося зерно, одна людина постраждала.

На Миколаївщині близько 01:15 за межами населеного пункту Снігурівської громади внаслідок влучання пошкоджено складське приміщення сільськогосподарського підприємства та паркан.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Вчора українські війська продовжували контрнаступальні дії на заході Запорізької області та поблизу Бахмута. Український Генеральний штаб повідомив, що українські війська продовжують наступальні операції на Мелітопольському напрямку та під Бахмутом. Російські мілблогери стверджують, що українські сили провели безуспішні наземні атаки поблизу Кліщіївки, Андріївки, Роботиного, Новопрокопівки та Вербового.

• Кремль, схоже, досі не уточнив, які українські території, як він стверджує, анексувала Росія, – це навіть через рік після незаконної анексії окупованих територій призвело до постійної плутанини серед російського уряду й окупаційних чиновників. Президент Росії Путін вчора виступив з промовою на честь так званого "дня возз'єднання донецької народної республіки, луганської народної республіки, Запорізької та Херсонської областей з Росією", в якій повторив шаблонну риторику про міжнародну легітимність незаконних російських референдумів про анексію, про нібито роль Заходу у розв'язанні війни в Україні та про єдність між Росією й окупованою Україною. Окупаційний губернатор Севастополя Развожаєв на честь свята опублікував у своєму Telegram-каналі карту, на якій весь Крим, а також Луганська, Донецька, Запорізька та Херсонська області позначені як російська територія. Окупаційна адміністрація Херсонської області опублікувала іншу карту, на якій російська територія приблизно простягається до нинішньої лінії фронту на чотирьох нещодавно анексованих територіях. Заступник голови ради безпеки Росії Мєдвєдєв неоднозначно заявив, що війна в Україні триватиме доти, доки "споконвічні російські території не будуть звільнені". Нечітка заява Медведєва та розбіжності в картах окупаційних чиновників вказують на те, що Кремль досі не визначився з тим, які саме території, за його твердженням, він анексував або має намір анексувати.

• Російські війська в ніч з 29 на 30 вересня завдали серії ударів з безпілотників, передусім по Вінницькій області. Міністерство оборони Румунії заявило, що його радіолокаційні системи зафіксували можливе несанкціоноване вторгнення в повітряний простір Румунії під час серії російських ударів у ніч з 29 на 30 вересня, але заявило, що румунська влада поки що не ідентифікувала жодних об'єктів, які могли потрапити на румунську територію.

• 30 вересня російські мілблогери заявили, що російське військове командування звільнило командира російської 205-ї мотострілецької бригади після нещодавнього обурення мілблогерів командуванням бригади.

• Повідомляється, що організація, яка ймовірно пов’язана з першим заступником глави адміністрації президента Росії Кірієнком, систематизує дані російських інтернет-користувачів, намагаючись поширювати цільову інформацію серед конкретних груп населення в рамках більш широкої спроби контролювати російський інформаційний простір.

• Російські війська вели наступальні дії в районі Куп’янська, Кремінної, Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк і в районі кордону Донецько-Запорізької областей і незначно просунулися на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Російська влада почала призов громадян на території окупованої України з російськими паспортами.

• Російська влада продовжує примусово вивозити дітей з окупованої України до Росії з метою прилучення їх до російської культури.

 

 

09:05 Українці о 9 годині ранку хвилиною мовчання вшанували полеглих захисників та захисниць і висловили вдячність Силам оборони та всім, хто захищає Україну від Росії.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, обстрілюють не лише позиції українських військ, а й цивільну інфраструктуру населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося 38 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 8 ракетних та 99 авіаційних ударів, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави. Також російська федерація завдала чергового удару по Україні, застосувавши близько 40 іранських ударних БпЛА типу “Shahed-136/131” з південного напрямку. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 30 ворожих “шахедів” у межах Одеської, Миколаївської та Вінницької областей. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Галаганівка Чернігівської області; Новоселівське, Невське, Новолюбівка, Білогорівка Луганської області; Терни, Зарічне, Сіверськ, Спірне, Веселе, Костянтинівка, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк, Авдіївка, Мар'їнка, Новомихайлівка, Пречистівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Мала Токмачка, Новоданилівка, Роботине, Новоандріївка Запорізької області; Миколаївка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському та Лиманському напрямках противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Бахмутському напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Кліщіївки Луганської області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Авдіївки Донецької області та покращити тактичне положення в районі Новоселівки та східніше Степового. Ворог здійснив понад 10 невдалих атак в районі Мар’їнки Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку ворог безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Новодарівки Запорізької області та покращити тактичне положення в районі західніше Вербового.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади та наносять успішне ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала 17 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 8 ударів по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 6 зенітно-ракетних комплексів, 10 артилерійських засобів та 3 склади боєприпасів.

01.10.2023