583-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:37 У Вірджинії відбулася церемонія прощання для генерала Марка Міллі, який залишає посаду очільника Об’єднаного комітету начальників штабів США. Після чотирьох років каденції його замінить генерал Чарльз Браун. У церемонії взяли участь президент США Джо Байден та міністр оборони США Ллойд Остін. "Ми підтримали Україну в її боротьбі за свободу проти загарбницької війни Путіна та зміцнили альянс НАТО”, – заявив Міллі під час прощальної промови.

 

 

20:50 НАЗК призупинила статус угорського OTP-Bank у переліку міжнародних спонсорів війни, а також п'яти грецьких компаній-перевізників. "Таке рішення прийнято за результатом переговорів між представниками Агентства та представниками компаній та урядів цих країн щодо припинення співпраці з Російською Федерацією", – поінформувала Антикорупційна аґенція. НАЗК також додало політичний коментар, висловивши сподівання, що таке рішення "призведе до розблокування Угорщиною 500 млн євро життєво необхідної військової допомоги ЄС для українського народу, а також виключить можливість блокування Грецією майбутнього пакета санкцій ЄС, спрямованого на зменшення можливості Росії продовжувати війну".

 

 

20:16 Словацькі волонтери зібрали кошти на розмінувальну машину Božena-5 для України. "Найближчим часом словацький виробник машин для розмінування компанії The Way Industries виготовить Božena-5 та відправить її в Україну до кінця цього року", – йдеться у коментарі МЗС України у Facebook.

 

 

19:21 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 33 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 5 ракетних та 38 авіаційних ударів, здійснив 19 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 25 населених пунктів, серед них Бучки Чернігівської області; Волфине, Яструбине, Кіндратівка, Володимирівка, Біловоди, Степок, Новодмитрівка Сумської області, а також Козача Лопань, Стрілеча, Вовчанськ, Бударки, Тополі Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Комісарове, Петропавлівка, Іванівка, Піщане, Сенькове Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Синьківка, Табаївка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог завдав авіаційних ударів поблизу Копанків Харківської області; Невського Луганської області; Спірного, Серебрянки Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Григорівка, Виїмка, Веселе, Привілля Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Кліщіївки Донецької області. Завдав авіаційного удару поблизу Богданівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема Васюківка, Григорівка, Часів Яр, Біла Гора, Залізне Донецької області. Фіксується нарощення щільності мінно-вибухових загороджень.

На Авдіївському напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Авдіївки Донецької області. Наші захисники відбили атаку ворога в районі південніше Тоненького Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Степове, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби Сили оборони успішно відбили понад 10 атак ворога в районі Мар’їнки Донецької області. Також наші захисники успішно відбили атаки ворога в районі Новомихайлівки Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів біля Красногорівки та Мар'їнки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів перебували такі населені пункти, як Олександропіль, Красногорівка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку нашими оборонцями успішно відбито атаку противника в районі західніше Старомайорського Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледара, Великої Новосілки, Урожайного, Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Пречистівка, Велика Новосілка, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районах Роботиного та Вербового Запорізької області. Окупанти завдали авіаційних ударів неподалік Новодарівки, Роботиного, Новоданилівки, Оріхова Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, зокрема, Левадне, Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Оріхів, Степногірськ Запорізької області та Нікополь Дніпропетровської області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційного удару біля Ольгівки Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів Херсонської області, серед яких Гаврилівка, Республіканець, Миколаївка, Антонівка, Кізомис Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 удари по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, зенітно-ракетний комплекс, 13 артилерійських засобів та станцію РЕБ противника.

 

 

18:50 На Київщині у двох чоловіків вилучили ЗРК "ТОР" і боєприпаси до нього. Зброю покинули росіяни під час бойових дій на території Чернігівщини. Боєприпаси вже передали на потреби ЗСУ. Вартість ракет становить близько 30 млн грн. Зловмисникам загрожує до 7 років позбавлення волі.

 

 

18:16 Норвегія заборонить в'їзд автівок з російськими номерами. У МЗС зазначили, що обмеження не поширюватиметься на автівки дипломатів, громадян Норвегії, які постійно проживають у РФ; транспортні засоби, необхідні з гуманітарних причин. Раніше в'їзд авто з російським номерами заборонили Естонія, Латвія, Литва, Польща та Фінляндія.

 

 

17:54 Федеральна рада Швейцарії схвалила пакет на 100 мільйонів швейцарських франків (майже 110 млн дол. США) для розмінування цивільних і сільськогосподарських територій в Україні та допомоги у відновленні країни.

 

 

17:37 Міжнародний паралімпійський комітет допустив російських атлетів до до Паралімпіади-2024 у Парижі. Російські параатлети зможуть виступити на Іграх під нейтральним прапором.

 

 

17:15 Румунія переміщує системи протиповітряної оборони ближче до кордону з Україною на Дунаї, повідомляє Reuters, покликаючись на джерела серед високопоставлених кіл у сфері обороні. Румунія також збільшує кількість військових постів спостереження і патрулів через атаки російських дронів на зернові об’єкти у регіоні.

 

 

16:56 Україна отримала ґрант від міжнародних партнерів на 5,5 млрд грн у рамках проєкту HOPE для відновлення житла українців, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. "На шляху відновлення ми не одні, і постійно працюємо з партнерами, які підтримують наші плани. Сьогодні ухвалюємо розпорядження про залучення гранту від наших міжнародних партнерів на суму близько 5,5 млрд грн ($150 млн)", – сказав Шмигаль на засіданні уряду в п'ятницю.

 

 

16:16 Серед західних партнерів немає консенсусу про те, як має виглядати українська перемога, констатує секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов. "Несприйняття фрагментації Росії. Вони цього лякаються, і це правда. Нам досі ніхто не може чітко відповісти на запитання, що таке наша перемога", – сказав Данілов. Зі слів секретаря Радбезу, Україні важливо розуміти – "вони з нами йдуть до перемоги чи вони з нами йдуть певний проміжок часу, а потім дивитимуться і робитимуть ті чи інші висновки". Хай там що, Данілов констатує: "Нам треба захищати державу, нам треба звільняти її від агресора. Тому що якщо ми зупинимося на цьому шляху, тоді відіграються на нас усі. І не тільки Путін".

 

 

15:53 Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко прокоментував слова прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана про невизначеність розміру території України. Раніше Орбан сказав: "Ми не знаємо, наскільки велика територія цієї країни, оскільки війна все ще триває, ми не знаємо, наскільки велике її населення, оскільки вони тікають. Прийняти країну в ЄС, не знаючи її параметрів... Це було б безпрецедентно". Натомість Ніколенко, реагуючи на висловлювання Орбана, заявив: "Позитивно відзначаємо, що прем'єр-міністр Угорщини турбується про вступ України в Європейський Союз. Інформуємо, що Україна не змінювала своєї території в межах міжнародно визнаних кордонів".

 

 

15:20 Польща й Угорщина не брали участі у засіданні Координаційної платформи, робота якої спрямована на запобігання проблемам із ввезенням до ЄС української сільськогосподарської продукції, повідомив представник Європейської комісії Олоф Гілл. "Усі сторони були запрошені взяти участь у вчорашньому засіданні платформи. Не було представників Польщі й Угорщини. Проте важливо зазначити, що участь не є обов'язковою. Це – засідання, які відбуваються досить часто. Комісія продовжує взаємодіяти з усіма зацікавленими сторонами за межами і в рамках платформи", – сказав Гілл на брифінгу в Брюсселі в п'ятницю.

 

 

14:44 У Самбірській міжрайонній медико-соціальній експертній комісії та Турківській міській лікарні викрили злочинну групу, котра вимагала хабар у військовослужбовця за встановлення другої групи інвалідності його батькові, що давало б змогу завершити службу. Під час затримання в Турці заступниця голови лікарсько-консультативної комісії намагалася позбутися "лапівки" – з’їсти стодоларову купюру. Загальна сума хабаря становила 3,2 тисячі доларів. Під час обшуків у фіґурантів вилучили майже 30 тис. доларів, понад 10,6 тис. євро, 37 тис. грн та 520 злотих.

 

 

14:15 Український дрон знищив російську радіолокаційну станцію "Каста" в Курській області біля населеного пункту Гир'ї, повідомила Служба безпеки України в неофіційній комунікації з інформаційними аґенціями. Зі слів джерела, особливістю РЛС була здатність визначати повітряні цілі на гранично малих висотах.

 

 

13:49 Служба безпеки України оприлюднила подробиці про атаку росіян на українські склади у Сватовому 2015 року: "За даними слідства, для підриву арсеналу російські спецпризначенці задіяли комплекс радіоелектронної боротьби «Леєр-3» з трьома дронами «Орлан-10». 29 жовтня 2015 року це озброєння було переміщено з тимчасово окупованого Донецька на передові позиції бойовиків «л/днр» у район міста Первомайськ, що на Луганщині. Звідти агресор запустив дрони у напрямку складу ЗСУ у Сватовому. При наближенні до об’єкта російські безпілотники скинули на нього запалювальні гранати з парашутною системою. Унаслідок ворожого влучання на складах відбулась детонація всього запасу боєприпасів, які там зберігались".

 

 

13:21 Пропагандистські медії пишуть про падіння російського винищувача Су-35. За попередньою інформацією, цієї ночі його збила сама ж російська ППО над Токмаком.

 

 

13:13 Президент України Володимир Зеленський ушанував пам’ять жертв масових розстрілів нацистами мирних жителів у окупованому Києві в роки Другої світової війн на території Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр". "Дуже важливо завжди пам’ятати історію, не забувати. Тому що «Ніколи знову!» – це не порожні слова", – промовив Зеленський біля пам’ятного знака "Менора". Від імені Президента також встановлено кошики квітів до пам’ятника громадянам, страченим нацистами в Бабиному Яру, та до пам’ятників українській письменниці Олені Телізі й розстріляним нацистами ромам.

 

 

12:58 Державне бюро розслідувань довело причетність російських спецслужб до вибухів на військових складах у Сватовому 2015 року. У справі три десятки підозрюваних, зокрема високопосадовці російської армії та спецслужб, в тім числі колишній начальник головного управління генштабу ЗС РФ Іґорь Серґун, колишній охоронець Путіна і ексначальник сил спеціальних операцій ГРУ Алєксєй Дюмін, командувач сил спеціальних операцій ЗС РФ Валєрій Флюстіков, а також російські шпигуни (герої жартів про "шпилі Солсбері") Анатолій Чепіга та Алєксандр Мишкін. "Підозру повідомили і спільникам російських диверсантів – зрадникам з України. Один із них безпосередньо керував БПЛА, що скинув вибухівку на Сватове. Це громадянин України з позивним "Старт", який у 2014 році приєднався до терористичної організації "Луганська народна республіка", а згодом почав працювати на російські спецслужби", – повідомила радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сап'ян. За інформацією слідства, російські диверсанти також підірвали військові склади в Чехії у 2014 році.

 

 

12:33 Антикорупційні органи України передали до Вищого антикорупційного суду справу про заволодіння угіддями "Сухолуччя" колишнім президентом Віктором Януковичем. Спеціалізована антикорупційна прокуратура у своєму повідомленні нагадує, що 2007 року тодішній прем'єр-міністр Янукович з метою заволодіння земельною ділянкою лісового фонду Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства на території Сухолуцької сільської ради Вишгородського району ініціював низку рішень, які призвели до того, що ця земля вибула з державної власності. У рамках схеми спільники залучали своїх наближених осіб, щоб ті зверталися до Київської облдержадміністрації із заявами про виділення їм ділянок площею до 1 га, а згодом про зміну цільового призначення. Відтак контроль над угіддями перейшов до фірми, підконтрольної колишньому президенту. У 2009–2011 роках на цій ділянці збудували готельно-ресторанний комплекс, який використовувався Януковичем для особистих потреб.

 

 

12:04 Міністерство закордонних справ у своїй заяві до 82-х роковин трагедії Бабиного Яру прирівнює російську тоталітарну ідеологію до нацистської. "Вшановуючи пам’ять жертв Бабиного Яру, ми закликаємо світ не допустити повторення таких катастроф. Через понад 80 років з часів трагедії Бабиного Яру ми знову є свідками руйнівних наслідків поширення тоталітарної ідеології, систематичного порушення загальновизнаних принципів та норм міжнародного права. Звірства тоді та зараз вчинялися різними режимами та злочинцями, але в їхній основі – однакова ненависть до всього людського... Памʼять про Бабин Яр та гасло «Ніколи знову» є моральною основою гуманізму та протистояння будь-яким формам агресивно-шовіністичних ідеологій, зокрема російській агресії проти України", – йдеться у заяві.

 

 

11:47 У п'ятницю вранці росіяни обстріляли Херсон, важко поранивши двох працівників комунального підприємства. Внаслідок ворожої атаки пошкоджено житлові будинки, автівки та цивільну інфраструктуру.

 

 

11:28 Після шерега рішень про припинення діяльності УПЦ МП антивакцинальні настрої в Україні знизилися, заявив заступник міністра охорони здоров`я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. "Коли ми проводили кампанії з вакцинації і раунди імунізації ще у доковідні часи, ми звернули увагу, що осередки Московського патріархату є майже всі антивакцинально налаштовані. Окрім цього, вони несуть це в інші маси, тобто агресивно налаштовані. У нас зараз відбувається вакцинальна кампанія проти кору, і після заборони церкви Московського патріархату ми бачимо, що цей інформаційний вплив суттєво зараз знижений. Люди слухають, цікавляться [вакцинацією], беруть роздаткові матеріали, починають вивчати", – сказав Кузін в інтерв'ю "Укрінформу".

 

 

11:20 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 144 населені пункти на території 9 областей України, підтверджено ураження 110 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

• Останніми тижнями до сотні бійців, які раніше були пов’язані з приватною військовою компанією "Група Ваґнера", ймовірно, почали передислокуватися в Україну як окремі особи, так і невеликі групи, воюючи на боці різноманітних проросійських підрозділів.

• "Ваґнер" вийшов з бойових дій в Україні на початку червня 2023 року, до невдалого заколоту 24 червня 2023 року та подальшої загибелі власника "Ваґнера" Євґєнія Прігожина та інших вищих керівників групи в авіакатастрофі 23 серпня 2023 року.

• Точний статус передислокованого персоналу невідомий, але ймовірно, що окремі особи перейшли до частин офіційних сил міністерства оборони Росії та інших приватних військових компаній. Кілька звітів свідчать про концентрацію ветеранів "Ваґнера" навколо Бахмута: їхній досвід, імовірно, буде особливо затребуваним у цьому секторі. Багато хто з них знайомий із нинішньою лінією фронту та місцевою українською тактикою, бо минулої зими воював на тій самій місцевості.

 

 

10:50 У Курській області ударними безпілотними літальними апаратами знищено електропідстанцію, що забезпечувала енергопостачання важливих російських військових об'єктів, розповіли джерела в Службі безпеки України і надали відповідне відео:  "Завдяки черговій спецоперації Служби безпеки окупанти починають розуміти, що блекаут – не просто іноземне слово, а реальність, яка вже стоїть у них на порозі".

 

 

10:35 67-ма сесія Генеральної конференція МАГАТЕ схвалила запропоновану Канадою, Фінляндією та Коста-Рикою резолюцію про негайне повернення Запорізької атомної станції під повний контроль України, її підтримали 69 країн. Серед іншого,  вона закликає РФ до негайного виведення всього військового та іншого неуповноваженого персоналу із ЗАЕС та повернення станції під повний контроль компетентних органів України відповідно до чинної ліцензії, виданої Державною інспекцією ядерного регулювання України (ДІЯРУ), забезпечення безпечного та захищеного функціонування станції для того, щоб Агентство здійснювало ефективне та дієве впровадження гарантій безпеки відповідно до Угоди України про всеосяжні гарантії та Додаткового протоколу.

 

 

10:10 Американці впевнені, що зброя, яку Україна отримує для протистояння російській агресії, використовується належним чином, і випадків потрапляння її в чужі руки не виявлено, заявив речник Держдепартаменту США Метью Міллер, наголосивши, що Сполучені Штати мають у своєму розпорядженні відповідні механізми контролю, це стосується також і гуманітарної й економічної допомоги.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

137,2% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

  51,7% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

147,3% автомобільної техніки (з них 2,0% за минулий тиждень),

208,0% артилерійських систем (з них 6,5% за минулий тиждень),

  71,3% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

  38,4% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Палата представників Конгресу США схвалила виділення 300 мільйонів доларів на підтримку України. Ці кошти були вилучені з проєкту оборонного бюджету США на суму 826 мільярдів доларів, їхнє ухвалення схвалили окремо.

 

 

09:40 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 7 російських кораблів, серед яких два носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 14 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Вчора українські війська продовжили наступальні дії поблизу Бахмута та на заході Запорізької області. У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжили наступальні дії на Мелітопольському та на Бахмутському напрямках. У добровольчих батальйонах «Шторм Осетія» та «Аланія» заявили, що невідомі джерела продовжують поширювати неправдиву інформацію про український прорив у районі Роботиного–Вербового, можливо, посилаючись на заяви маргінального російського мілблогера 22 та 23 вересня про просування українських військ до Вербового. ISW не зміг підтвердити це повідомлення.

• Останніми днями російські війська знизили темпи локальних наступальних дій на рубежі Куп’янськ–Сватове–Кремінна. Російські й українські офіційні особи дедалі частіше повідомляють про зменшення російських наземних атак на Куп’янському та Лиманському напрямках – це свідчить про те, що українські наступальні операції відвели російські війська від лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна та значно погіршили наступальні спроможності Росії на цій лінії. Раніше ISW оцінювало, що російські наступальні операції на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна мали на меті прикріпити українські сили на цій ділянці та відвести їх від більш критичних ділянок фронту. Заступник начальника Департаменту планування застосування Головного управління Національної гвардії України полковник Микола Уршалович вчора заявив, що минулого тижня російські війська вели оборонні дії та посилювали підрозділи, тоді як українські сили вели наступальні дії та відтіснили сили російських військ з неконкретизованих позицій. У вчорашній ранковій доповіді Генерального штабу України про обстановку повідомлялося про відсутність наземних атак росіян на Куп’янському та Лиманському напрямках, тоді як у вечірній доповіді – лише про одну атаку росіян на південь від Кремінної поблизу Білогорівки. Російська авіація стала активнішою на цій лінії, оскільки наземні атаки, очевидно, зменшилися.

• Російська авіація посилює свою активність у Харківській, Луганській та Херсонській областях і, вочевидь, менш активна на заході Запорізької області, де українські війська ведуть контрнаступальні операції. Минулого тижня російські війська активізували авіаудари по об’єктах на західному (правому) березі Дніпра в Херсонській області та по тилових українських наземних комунікаціях на Куп’янському напрямку. Вчора речник Східного угруповання військ Збройних Сил України капітан Ілля Євлаш заявив, що російські штурмовики Су-35 і вертольоти Ка-52 активізуються на Куп'янському та Лиманському напрямках і що російські війська завдали 21 авіаудар на цих напрямках, насамперед поблизу Сіверська та в Серебрянському лісництві. Російська авіація продовжує завдавати удари по тилових частинах України на сході Запорізької області, хоча згадки про те, що російська авіація відбиває українські напади на прифронтових територіях, у російських звітах стали менш регулярними, ніж раніше під час контрнаступу. Російські джерела зазначали, що російська авіація, зокрема вертольоти Ка-52, відіграла значну роль у зриві українських штурмів на початку контрнаступу. Схоже, що українські сили збільшили свою здатність збивати російські гелікоптери Ка-52 у середині серпня 2023 року, а російське командування, можливо, зменшило використання авіації на заході Запорізької області через побоювання щодо втрат авіації та пілотів. Зменшення використання російської авіації на заході Запорізької області серйозно не підірвало російську оборону, однак оскільки російські сили, схоже, збільшили використання ударних безпілотників проти наступу українських сил, а у відбитті українських атак продовжують відігравати значну роль російські артилерійські підрозділи. Залишається незрозумілим, що хочуть досягти російські війська посиленням авіаційної активності в Херсонській області та чи зможуть додаткові авіаудари по українських об’єктах на Куп’янському та Лиманському напрямках компенсувати погіршення російської бойової спроможності в цьому районі.

• Російські війська в ніч з 27 на 28 вересня завдали серії ударів безпілотниками по Україні.

• Кілька російських мілблогерів стверджували, що вони самоцензурують більшість своїх репортажів на тлі очевидно ширшої самоцензури в російських репортажах про тактичні реалії на певних ділянках фронту. Деякі особливо критичні російські мілблогери стверджували, що вони публікують лише від п’яти до 15 відсотків інформації, яку отримують.

• Держдума РФ прийняла в першому читанні законопроєкт, який передбачає кримінальну відповідальність за пропаганду та виправдання екстремізму, що може сприяти самоцензурі в російському інформаційному просторі.

• Президент Росії Путін вчора заявив про свою підтримку глави Чеченської Республіки Рамзана Кадирова під час зустрічі з ним на тлі припущень щодо здоров’я Кадирова та негативної реакції громадськості на нещодавню поведінку сина Кадирова.

• Російський інформаційний простір продовжував критикувати вірменське керівництво та нарікати на нібито зниження впливу Росії у Вірменії.

• Високопосадовці НАТО і Заходу у сфері оборони вчора зустрілися з Президентом України Володимиром Зеленським, щоб обговорити військові потреби України. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс і міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню обговорили з Зеленським питання оборонної співпраці та посилення протиповітряної оборони України.

• Російські війська вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, уздовж лінії Авдіївка–Донецьк, на межі Донецької та Запорізької області та на заході Запорізької області і не досягли підтверджених успіхів.

• Російські джерела вчора повідомили, що повітряно-космічні сили Росії отримали нову партію винищувачів-невидимок п'ятого покоління Су-57 і винищувачів протиповітряної оборони четвертого покоління Су-35С.

• Вчора радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявив, що українські партизани підпалили російський військовий об'єкт в окупованій Ялті Донецької області (21 км на південний захід від Маріуполя).

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російські окупанти й надалі ігнорують міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів. Так, минулої доби окупанти атакували Україну 39 ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”, з яких 31 знищено нашими захисниками.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося 21 бойове зіткнення. Загалом ворог завдав 83 авіаційні удари та здійснив 63 обстріли з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Пошкоджені приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали Грабовське Сумської області; Кругле, Куп’янськ, Берестове Харківської області; Новоселівське Луганської області; Торське, Сіверськ, Спірне, Веселе, Костянтинівка, Біла Гора, Авдіївка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Мала Токмачка, Роботине Запорізької області; Миколаївка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 140 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському та Бахмутському напрямках противник наступальних (штурмових) дій не вів. На Лиманському напрямку Сили оборони успішно відбили атаку противника в районі населеного пункту Білогорівка Луганської області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку противник намагався відновити втрачене положення в районі південніше Авдіївки Донецької області, але успіху не мав. Крім того, наші захисники успішно відбили атаку ворога в районі Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Мар’їнки Донецької області, де протягом минулої доби здійснив 6 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Також наші захисники успішно відбили атаку ворога в районі Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку українські воїни успішно відбили атаку противника в районі Урожайного Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник намагався відновити втрачені позиції в районі Червоного Запорізької області, але успіху не мав.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади забезпечення та наносять успішне ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 удару по зенітно-ракетному комплексу та 2 – по станціях РЕБ противника. Також нашими захисниками знищено 2 розвідувальні БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділами ракетних військ уражено зенітно-ракетний комплекс, 11 артилерійських засобів та склад боєприпасів противника.

29.09.2023