578-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:04 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, обстрілює як військові, так і цивільні об’єкти.

Протягом доби відбулось 24 бойові зіткнення. Ворог завдав 1 ракетний та 44 авіаційні удари, здійснив 52 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф. Ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Степне Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Мощенка, Карповичі Чернігівської області; Яблунівка, Рясне, Пожня Сумської області та Одноробівка, Баранівка, Вовчанськ, Вільхуватка, Строївка Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів біля Чернещиної Харківської області та Новоєгорівки Луганської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Іванівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник наступальних дій не вів. Авіаційних ударів зазнали райони населених пунктів Невське Луганської області та Спірне Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Новосадове, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші захисники успішно відбили атаки противника в районі східніше Богданівки та південно-східніше Білої Гори Донецької області. Ворог намагався відновити втрачене положення в районі Кліщіївки Донецької області, але успіху не мав. Завдав авіаційних ударів поблизу Кліщіївки, Андріївки, Нью-Йорка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Дружба та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник намагався відновити втрачене положення в районі Авдіївки Донецької області, успіху не мав. Завдав авіаційного удару біля цього населеного пункту. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Авдіївка та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби наші захисники успішно відбили 11 атак ворога в районі Мар’їнки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару неподалік Новомихайлівки Донецької області. Під вогнем окупантів перебувало понад 10 населених пунктів, серед них Гостре, Георгіївка, Мар'їнка, Побєда, Первомайське, Парасковіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Вугледар, Золота Нива, Урожайне, Старомайорське та Зелене Поле Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Благодатне, Урожайне, Рівнопіль Донецької області.

На Мелітопольському напрямку Сили оборони продовжують наступальну операцію. Наші захисники успішно відбили атаки противника в районі Роботиного Запорізької області. Ворог завдав авіаційних ударів в біля Вербового, Малої Токмачки, Роботиного та Новоданилівки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема, Левадне, Гуляйполе, Єгорівка, Новоданилівка, Новоандріївка, Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Берислав, Одрадокам'янка, Бургунка та Ольгівка Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів Херсонської області, серед них Козацьке, Ольгівка, Токарівка, Дніпровське, Кізомис, Станіслав Херсонської області.

Впродовж доби авіація Сил оборони завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ уражено 2 зенітно-ракетних комплекси, 4 артилерійських засобів та 1 склад боєприпасів противника.

 

 

18:50 Президент України Володимир Зеленський привітав Маріуполь і Мелітополь із днем міста. "Кожна людина для нас має значення. І кожне місто має значення. Кордон між Україною та Росією – не лише абсолютно чіткий на політичній мапі державний кордон. А й кордон у людських душах. Українці не нищать, а відновлюють. Не захоплюють, а звільняють. Не йдуть по чуже, а повертають своє. Маріуполь житиме в Україні. Мелітополь звільнимо", – заявив Зеленський.

 

 

18:21 Папа Римський Франциск закликав світову спільноту допомогти українському народу в "найреальніший спосіб", порушивши зокрема проблему постачання зброї.  "Український народ – це народ-мученик, який має історію, переповнену мучеництвом, історію, яка викликає біль. Це не вперше він страждає: у часи Сталіна він багато-багато вистраждав. Це народ-мученик. Але ми не повинні гратися з його мучеництвом, ми повинні допомогти йому вирішити ці справи в найреальніший можливий спосіб. Під час війни реальним є можливе, не треба себе обманювати, що, мовляв, завтра двоє лідерів, які у стані війні, сядуть разом за стіл їсти. Але наскільки можливо, куди можемо дійти, смиренно робити можливе. Тепер я бачив, що якась країна робить крок назад, не дає зброю й починає процес, де напевно мучеником буде український народ. І це погано!" – сказав Папа, повертаючись із подорожі до Марселя.

 

 

17:47 Саудівська Аравія зголосилася до посередництва для досягнення мирного врегулювання в Україні. "Королівство підтверджує свою готовність продовжувати докладати посередницьких зусиль між двома сторонами кризи", – заявив міністр закордонних справ Файсал бін Фархан Аль Сауд під час виступу на загальних дебатах 78-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. Саудівська Аравія пропонує вирішити "суперечку" мирним шляхом, базуючись "на повазі до принципів міжнародного права та прагненні до збереження безпеки й інтересів усіх".

 

 

17:33 У Києві на території Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр" відбулася церемонія у пам'ять євреїв, убитих в ході масових розстрілів 1941 року. Спільну поминальну молитву для представників єврейських організацій та громад Києва провів у символічній синагозі “Місце для роздумів” головний рабин Києва та України, президент Об'єднання юдейських релігійних організацій Яків Дов Блайх. "Нам так важливо пам'ятати про це ще і тому, що терор, який зараз відбувається на нашій землі, має бути зупинений”, – сказав Блайх.

 

 

16:48 ГУР Міноборони повідомило, що вночі на 24 вересня диверсанти здійснили вдалі операції у Московській і Калузькій областях і "розширили географію бавовни на території країни-агресора". "На території військового містечка 2 мсд 1 ТА (в/ч 23626, нп Калінінєц Наро-Фомінського району) знищено паливозаправник. На території військового містечка 60 арсеналу озброєння (в/ч 42702, м. Калуга) знищено 4 одиниці автомобільної техніки з причепами", –інформує ГУР.

 

 

16:15 Балкер Aroyat з 17,6 тис тонн української пшениці для Єгипту, друге судно, яке скористалось тимчасовим коридором для експорту українського зерна, перетнув Чорне море та досягнув Туреччини. Екіпаж судна – громадяни Єгипту, Туреччини, Азербайджану, Бельгії й Албанії.

 

 

15:22 На окупованій території Донецькій області запроваджують військову цензуру. Репресивні органи банди "ДНР" цензуруватимуть поштове листування, повідомлення у соцмережах та месенджерах, електронну пошту, а телефонні розмови будуть контролювати.

 

 

14:03 Росіяни обстрілюють Херсонщину. Внаслідок удару по Бериславу зруйновано приватні будинки, загинула жінка, ушкоджень зазнало троє осіб. Ще один авіаудар – по селу Львове, загинув чоловік.

 

 

13:29 У російському місті Курськ безпілотник завдав удару по адміністративній споруді. Джерела в Головному управлінні розвідки Міноборони розповіли, що атаки зазнала будівля ФСБ і йдеться про пряме влучання.

 

 

13:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 153 населені пункти на території 9 областей України, підтверджено ураження 85 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:50 Збройні Сили вже дістають до одного логістичного маршруту росіян на Бахмутському напрямку та працюють над тим, аби перерізати інші, пояснив керівник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі телемарафону:

"Один зі шляхів, ми вже можемо до нього добивати, це траса Бахмут – Горлівка, яка знаходиться за 3 км від лінії зіткнення, це робоча дистанція для наших мінометів та БПЛА. Також у противника ще залишається декілька логістичних трас, якими він постачає забезпечення до бахмутського угруповання, це і траси, які ведуть з окупованої території. Проте ми продовжуємо зараз різати ці шляхи й продовжимо це робити далі, аби знекровити російське угруповання на цьому напрямку і завдати йому максимальних втрат".

 

 

12:20 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

• Протягом останніх тижнів російські споживачі, найімовірніше, відчувають локальний дефіцит бензину та дизельного пального. Малоймовірно, що дефіцит є прямим наслідком війни. Ймовірно, він спричинений низкою факторів, зокрема короткостроковим зростанням попиту з боку сільськогосподарського сектору, щорічним літнім технічним обслуговуванням нафтопереробних заводів і привабливими цінами на експорт.

• 21 вересня 2023 року Росія призупинила майже весь експорт дизельного палива та бензину, щоб стабілізувати свій внутрішній ринок.

• Цей крок майже напевно призведе до подальшого обмеження поставок на напружений  світовий ринок, що, ймовірно, матиме найбільший вплив на країни, які наразі залежать від поставок російського пального.

 

 

12:05 Спікер Палати представників республіканець Кевін Маккарті заявив, що не заперечуватиме проти 300 млн доларів на допомогу Україні через програму "Допомога Україні в забезпеченні безпеки" в законопроєкті про фінансування Пентагону, попри свої попередні наміри вилучити ці кошти.

 

 

11:38 Польща пропонує Україні транзитні коридори для експорту зерна, заявив президент Анджей Дуда. "Нам не потрібне зерно з України. Їхні чудові врожаї під час війни дуже мало дісталися країнам, які їх справді потребували... Ми намагаємося допомогти Україні й тим країнам, які потребують цієї допомоги", – сказав Дуда.

 

 

11:20 Росіяни на Лимансько-Куп'янському напрямку намагалися поблизу Білогорівки "перевірити" українські позиції, кинувши у бій підрозділ "Шторм Z", який складається з мобілізованих в'язнів, повідомив начальник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш в ефірі телемаратону: "Всі вони були знищені, звичайно". Загалом ворог на цьому напрямку за добу завдав 557 артилерійських ударів, 17 разів атакував позиції ЗСУ авіацією і 13 разів – ударними дронами, продовжує перекидання своїх резервів, зокрема 25-ї армії. Сили оборони знищили 76 окупантів, значну кількість броньованої й автомобільної техніки, а також командно-спостережний пункт ворога, "ворог панікує, але поки не відступає".

 

 

11:00 Станом на 09:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 2 російські кораблі, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:50 Начальник ГУР ЗСУ Кирило Буданов не спростував повідомлень у медіа про ймовірну причетність українських спецслужб до атак дронами в Судані:

“Я особисто ще рік тому відверто казав, що всі російські воєнні злочинці, які воювали, воюють або планують воювати проти України, будуть покарані в будь-якій точці земної кулі. Щодо підтвердження чи спростування інформації в повідомленнях CNN, – тут без коментарів, мені нема чого сказати. Нехай кожен знаходить відповіді сам”. 

 

 

10:25 Сили оборони продовжують наступати в районі Роботиного (Запорізька область), у російських військ за останні дні збільшилися втрати бойової технікиповідомив представник об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун в ефірі телемаратону: "Швидко ми там не рухаємося, але певний рух уперед є. Досить важко, тому що у ворога насичена оборона. Тому ми йдемо від лісопосадки до лісопосадки, іноді за добу виходить 50–100 метрів, іноді – 300–400 метрів. За останній тиждень, якщо рахувати з минулого понеділка, у ворога були втрати в техніці – 20–30 одиниць. І до кінця цього тижня дві останні доби ми фіксуємо понад 50 одиниць втраченої ворогом техніки".

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

136,4% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  51,4% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

145,6% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),

202,3% артилерійських систем (з них 6,7% за минулий тиждень),

  70,8% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

  38,1% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Зранку в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 10 російських кораблів, серед яких нема носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомила керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемаратону. Вчора ввечері росіяни завели ракетоносії у Чорному морі в пункти базування, але щонайменше два споряджені й готові до виходу, повідомили раніше в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Тепер ISW готовий оцінити, що українські сили прорвали російські польові укріплення на захід від Вербового на заході Запорізької області. Ці укріплення є не кінцевою оборонною смугою глибокої оборони Росії на заході Запорізької області, а скоріше певною серією найкраще підготовлених польових укріплень, розташованих у вигляді частини майже безперервного поясу протитанкового рову, "зубів дракона" та бойових позицій приблизно в 1,7 - 3,5 км на захід від Вербового. Командувач Таврійської групи українських військ бригадний генерал Олександр Тарнавський заявив у вчора опублікованому інтерв'ю CNN, що українські війська досягли "прориву" на лівому фланзі біля Вербового, і що українські війська продовжують просуватися вперед. На кадрах бойових дій, опублікованих позавчора, видно знищений український протимінний бронетранспортер (MRAP) та БМП-2, які працюють трохи далі від лінії окопів російських бойових позицій під Вербовим, що свідчить про подальший прогрес України в розгортанні важкої техніки за межами російського триєдиного поясу - протитранспортного рову, "зубів дракона" та бойових позицій. Доступні супутникові знимки свідчать про те, що за останні 96 годин українські війська згідно із заявою Тарнавського наблизили важку техніку до Вербового. 21 вересня газета "The Wall Street Journal" з посиланням на неназваного офіцера українських десантно-штурмових військ повідомила, що українські сили здійснили "обмежений прорив" на захід від Вербового.

 

 

• Українські сили ще не подолали всі підготовлені російські оборонні позиції поблизу Вербового. Швидкість просування українських військ поблизу прориву залишається незрозумілою. Російські війська, ймовірно, все ще контролюють сегменти довгої траншейної лінії російських бойових позицій між Роботиним і Вербовим, особливо поблизу тактичної висоти на півдні. За повідомленнями, російські війська встановили підготовлені бойові позиції майже в кожній лісосмузі, яку українська піхота повільно і планомірно прориває. Російські сили мають більше польових укріплень за Вербовим; наприклад, на північ від Очеретуватого є багато протитранспортних окопів і бойових позицій. Однак незрозуміло, наскільки ці позиції укомплектовані особовим складом. ISW продовжує оцінювати, що російські військові не мають достатньо розгорнутих на цій ділянці фронту сил, щоб повністю укомплектувати свою оборону в глибині, і що українські війська зможуть прохожити через російські польові укріплення швидше, якщо вони не будуть належним чином укомплектовані.

• Українські війська поглиблюють своє проникнення в Запорізьку область і штурмують Новопрокопівку – прифронтове село за 1,5 км на південь від Роботиного. Вчора опубліковані геолокаційні кадри бойових дій на північно-східній околиці Новопрокопівки, що свідчить про те, що українські війська, ймовірно, зачистили російські позиції між Роботиним і Новопрокопівкою. Кілька російських джерел повідомили, що позавчора російські війська відбили українську атаку на північ Новопрокопівки. Це перша підтверджена українська наземна атака в безпосередній близькості від Новопрокопівки.

• Українські військові заявили, що український контрнаступ продовжиться взимку. Тарнавський сказав CNN, що він очікує великого українського прориву після того, як українські сили досягнуть Токмака (великий російський опорний пункт на заході Запоріжжя) і що важливо, щоб українські сили не втратили ініціативу, яку вони зараз утримують. Він також заявив, що українські операції триватимуть всю зиму, оскільки українські сили в основному просуваються пішо без транспортних засобів, і що несприятливі погодні умови, таким чином, не матимуть значного негативного впливу на український контрнаступ. Начальник ГУР генерал-лейтенант Кирило Буданов повторив подібну оцінку щодо продовження українських зимових операцій в інтерв'ю виданню "The War Zone", опублікованому 22 вересня. ISW раніше оцінював, що, хоча сезонні погодні умови можуть уповільнити наземне пересування і ускладнити логістику, вони не призведуть до остаточного припинення українських контрнаступальних операцій. Кульмінація українського контрнаступу, швидше за все, залежатиме від балансу сил між Росією та Україною, а також від допомоги Заходу Україні.

• Український контрнаступ на заході Запорізької області, ймовірно, знищив російську 810-ту морську піхотну бригаду (Чорноморський флот). В інтерв'ю виданню "The War Zone" Буданов заявив, що 810-та бригада була "повністю розгромлена" на півдні України, на фронті її замінили російські десантні підрозділи. Опис Будановим статусу 810-ї бригади найбільше відповідає доктринальному визначенню тактичного завдання "знищити", яке використовують американські військові: "фізично вивести ворожі сили з боєздатного стану до їх відновлення". За повідомленнями, підрозділи 810-ї бригади діяли на запорізькому напрямку з березня 2023 р., а на заході Запорізької області – з червня 2023 р. Раніше ISW спостерігав 810-ту бригаду в жовтні 2022 року, коли вона, за повідомленнями, діяла в Херсонській області, і підрозділ, ймовірно, відновлювався в тилу перед тим, як зайняти позиції в Запорізькій області.  810-та бригада неодноразово зазнавала значних втрат, і в минулому українські сили знищували цей підрозділ, після чого російські військові його відновлювали. Генштаб ЗСУ повідомив 19 квітня 2022 року, що 158 бійців 810-ї бригади загинули і близько 500 отримали поранення. 31 липня 2022 року заступник начальника ГУР генерал-майор Вадим Скібіцький заявив, що 200 військовослужбовців 810-ї бригади відмовилися повертатися на війну в Україну, а 12 вересня 2022 року Генштаб ЗСУ повідомив, що 810-та бригада втратила понад 85% особового складу на херсонському напрямку, і багато хто з них знову відмовився повертатися до бою.

• Високопоставлений український посадовець прямо підтвердив, що мета України в Бахмуті полягає в тому, щоб тримати там російські сили. Фіксація російських сил у Бахмуті може послабити тиск на Куп'янському напрямі. Начальник ГУР генерал-лейтенант Кирило Буданов в інтерв'ю 22 вересня заявив, що українські сили досягли своєї мети – зафіксувати російські війська в Бахмуті і не допустити їх перекидання в інші райони театру воєнних дій, наприклад, на південь України. 19 вересня Буданов також заявляв, що російські військові розгорнули нещодавно створену і не повністю сформовану 25-ту загальновійськову армію Східного військового округу "десь на північ від Бахмута". Буданов раніше повідомляв 31 серпня, що російські військові розгорнули частини 25-ї армії на заміну частинам 41-ї армії (Центрального військового округу) на Куп'янському напрямку, оскільки частини 41-ї армії почали "повільну" передислокацію на південь України. Розгортання російських частин 25-ї армії в Бахмуті замість Куп'янська, ймовірно, зірве російські зусилля по фіксації українських сил на Куп'янському напрямку, оскільки російські війська потребують військ для продовження атак замість 41-ї армії. Українські офіційні особи та російські джерела вказують на те, що протягом останніх тижнів темп та інтенсивність російських наступальних дій на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна значно знизилися, оскільки російські війська продовжують перегрупування та ротацію особового складу на цьому напрямку, а передислокація 25-ї омсбр, можливо, дещо послабила тиск на цій ділянці фронту. Заява Буданова підтверджує нещодавню оцінку ISW, що українські контрнаступальні операції на південному фланзі Бахмута зафіксували велику кількість російської бойової сили в Бахмуті, яка в іншому випадку була б доступна для посилення російської оборони на півдні – або, в даному випадку, для спроби змусити українські війська передислокуватися для захисту від російських атак навколо Куп'янська.

• Одночасні контрнаступи України в Бахмуті та на півдні України перешкоджають довгостроковим зусиллям Росії зі формування збройних сил, оскільки Росія передислокує свої нові резерви для захисту від наступу України. Наприкінці червня міністр оборони Росії Сергій Шойгу оголосив, що міністерство оборони Росії сформувало "резервну армію", ймовірно, маючи серед іншого на увазі 25-ту армію, яка почала набирати особовий склад з Далекого Сходу Росії в середині травня. Формування 25-ї армії, ймовірно, було частиною оголошеного Шойгу наміру провести масштабну реструктуризацію збройних сил до 2026 року, і використання цих сил у бойових і оборонних операціях, ймовірно, спричинить втрату резервів, призначених для довгострокового відновлення і розширення російської армії. Російське військове командування, ймовірно, не змогло на цей час повністю укомплектувати або належним чином підготувати 25-ту армію. Буданов уточнив, що недобудована 25-а армія налічує близько 15 тисяч військовослужбовців, тоді як російські військові, як повідомлялося, сподівалися набрати 30 тисяч контрактників для 25-ї армії. За оцінками українських військових, 25-а армія не буде боєздатною щонайменше до 2024 р. Раніше Росія намагалася сформувати як резервну силу 3-й армійський корпус влітку 2022 р., але розгорнула і витратила значну частину цього погано підготовленого з'єднання, обороняючись від українських контрнаступів восени 2022 р.

• Глава української розвідки заявив, що в результаті удару українських військ по штабу Чорноморського флоту РФ у Севастополі 22 вересня було поранено високопоставлене російське командування.

• Російські війська завдали серії ударів ракетами та безпілотниками по Україні в ніч з 22 на 23 вересня. Кілька російських джерел стверджували, що російські сили завдали удару у відповідь по аеродрому в Кременчуці після того, як українські сили завдали удару по штабу командування ЧФ.[36]

• Окупаційний губернатор Запорізької області Баліцький призначив колишнього керівника Роскосмосу  та ультранаціоналістичного діяча Рогозіна сенатором Ради Федерації Росії від окупованої Запорізької області.

• Російське інсайдерське джерело стверджувало, що російські військові повинні знову запровадити інститут замполітів, щоб вирішити проблеми російської армії з політичними та ідеологічними переконаннями – проблему, яку російські військові мислителі виявили у вересні 2018 року. Це джерело стверджує, що політпрацівники ГРУ використовують застарілий "радянський шаблон" для проведення інформаційних операцій проти супротивника і не здатні забезпечити політичну підтримку російським військовослужбовцям, зазначивши, що російські політпрацівники повинні вирішувати протиріччя між гаслами вищого російського політичного керівництва і реальністю, щоб військовослужбовці могли розрізняти можливі і неможливі цілі. Натомість російська військово-політична робота заохочує сліпе повторення фраз і наказів, що заважає російським військовослужбовцям розуміти і доносити російські політичні рішення до своїх підлеглих або пояснювати протиріччя в повідомленнях політичного керівництва. Голова комітету з оборони Державної думи Росії генерал-полковник Андрій Картаполов визначив подібні проблеми у своєму есе у вересні 2018 року, обґрунтовуючи створення Військово-політичного управління Росії. Картаполов заявив, що російське військово-політичне керівництво повинно адаптувати радянські структури до нового змісту. Картаполов також стверджував, що Росія повинна забезпечити "інформаційний захист" військовослужбовців і створити стійке переконання як у військових, так і в суспільстві в цілому, чому вони повинні служити Росії. Цей інсайдерський аргумент свідчить про те, що за останні п'ять років російські військові не вирішили проблему, яку визначив Картаполов.

• Роз'єднані контингенти "групи Ваґнера", які, як повідомляється, повертаються воювати в Україну, ймовірно, матимуть незначний вплив на бойові можливості Росії, не приносячи повного набору ефективності, який мав "Ваґнер" як унітарна організація під керівництвом фінансиста Прігожина та засновника Уткіна. Колишній голова Луганської ОДА Сергій Гайдай вчора заявив, що бійці "Ваґнера" діють у Луганській області та на різних ділянках фронту, зазначивши, що йому невідома кількість бійців "Ваґнера" або організація, під егідою якої вони діють в Україні. Джерело, пов'язане з "Ваґнером", стверджує, що близько 500 співробітників "Вагнера", включно з тими, хто відмовився брати участь у заколоті "Вагнера" 24 червня, приєдналися до нової невстановленої організації, організованої колишнім керівником відділу кадрів "Ваґнера", і, ймовірно, повернуться в Україну, щоб воювати на південному фланзі Бахмута. Раніше ISW отримувала повідомлення про те, що начальник відділу кадрів "Ваґнера" намагається завербувати бійців "Ваґнера" до нової ПВК для операцій в Африці. Ці повідомлення вказують на те, що сили "Ваґнера" є фрагментованими і навряд чи зможуть організуватися в згуртовану бойову силу або вплинути на російські бойові можливості, якщо повернуться до участі в бойових діях в Україні.

• Російські війська вчора вели наступальні операції на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка-Донецьк, на заході Донецької області, в районі межі Донецької та Запорізької областей та на заході Запорізької області, але не досягли будь-які підтверджених успіхів.

• Повідомляється, що російська влада розкрадає кошти з військових об'єктів поблизу кордону з Україною.

• Російські урядові програми продовжують примусово депортувати дітей з окупованої України до Росії.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російські окупанти продовжують ігнорувати міжнародне гуманітарне право, обстрілюють не лише позиції українських військ, а й цивільну інфраструктуру населених пунктів, тероризуючи мирних жителів. Так, минулої доби російська федерація завдала чергового удару по Україні дронами-камікадзе типу “Shahed-136/131”. В результаті бойової роботи протиповітряною обороною знищено 14 з 15 “шахедів”.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося понад 20 бойових зіткнень. Ворог завдав 5 ракетних та 57 авіаційних ударів, здійснив 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали Синьківка, Іванівка, Кислівка Харківської області; Невське, Білогорівка Луганської області; Серебрянка, Спірне, Веселе, Кліщіївка, Андріївка, Авдіївка, Мар’їнка, Вугледар, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Роботине Запорізької області; Берислав, Козацьке, Миколаївка, Ольгівка, Львове, Наддніпрянське, Антонівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 70 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах. Проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Лиманському напрямку Сили оборони успішно відбили атаки противника в районі Білогорівки Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник намагався відновити втрачене положення в районі Кліщіївки Донецької області, але успіху не мав. Сили оборони продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку Сили оборони успішно тримають оборону на зайнятих рубежах, відбили атаки противника в районі Авдіївки Донецької області.

На Мар’їнському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Мар’їнки та Побєди Донецької області, де протягом минулої доби здійснив понад 10 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій.

На Шахтарському напрямку наші захисники продовжують тримати оборону на зайнятих рубежах, захищають нашу землю від окупантів.

На Мелітопольському напрямку Сили оборони продовжують наступальну операцію. Зокрема, в районі Вербове Запорізької області витісняють противника із займаних позицій та закріпляються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади забезпечення та наносять успішне ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 7 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ уражено 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 зенітно-ракетний комплекс, 8 артилерійських засобів та 1 радіолокаційну станцію противника.

24.09.2023