575-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:11 Президент Польщі Анджей Дуда уточнив заяви прем'єра Матеуша Моравецького про припинення постачання зброї українцям. Зі слів Дуди, Моравецький коментував вірогідність передачі нового озброєння, котре наразі закуповують поляки: "прем'єр-міністр лишень сказав ось що: ми не збираємося передавати Україні нове озброєння, яке ми зараз купуємо у межах модернізації польської армії". Президент запевнив, що контракти щодо польського озброєння, які було підписано раніше, виконуються.

 

 

22:45 Президент України Володимир Зеленський зустрівся у Вашінґтоні з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Основною темою перемовин було забезпечення України військовою підтримкою для протистояння російській агресії. Президент також наголосив на важливості посилення української ППО. Сторони обговорили постачання артилерійських систем і засобів дальнього ураження.

 

 

 

22:13 Секретар у справах стосунків Ватикану з державами та міжнародними організаціями архиєпископ Пол Річард Ґаллаґер заявив на дебатах Ради безпеки ООН, що "Святий Престол близький з Україною та повністю підтримує її територіальну цілісність". Ґаллаґер констатував, що Україна потерпає від "жорсткої і безглуздої війни" і "ціною великих жертв захищає свій суверенітет і недоторканість своїх міжнародно визнаних кордонів". "Незаперечним є той факт, що напад Росії на Україну поставив під загрозу весь світовий порядок, який виник після Другої світової війни", – заявив очільник ватиканської дипломатії, наголосивши, що "вирішення війни в Україні" не є справою самих українців, і що міжнародна спільнотамає об’єднати зусилля "у пошуках справедливого і тривалого миру для України".

 

 

21:56 Новий пакет військової допомоги від США включатиме значні засоби протиповітряної оборони, заявив на брифінгу радник з національної безпеки Джейк Салліван. З його слів, устаткування допоможе Україні зміцнити оборону напередодні зими, котра супроводжуватиметься новими нападами Росії на українську критичну інфраструктуру. Згідно з оцінкою Саллівана, Росія спробує “позбавити невинних людей таких необхідних речей, як тепло та електроенергія”. Водночас президент Байден вирішив, що наразі не надаватиме танки ATACMs Україні, але не виключає таку можливість в майбутньому, додав радник.

 

 

19:49 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах, внаслідок чого, на жаль, є постраждалі серед цивільного населення.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

Протягом доби відбулось понад 20 бойових зіткнень. Також, за уточненою інформацією, уночі 21 вересня російська федерація завдала чергового масованого ракетного удару по енергетичній, промисловій та цивільній інфраструктурі України 44 крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55 та 6 зенітними керованими ракетами С-300. В результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних Сил у взаємодії із ППО Сил оборони знищено 38 крилатих ракет. Загалом ворог завдав 52 ракетних та 44 авіаційних ударів, здійснив 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки, цивільні навчальні заклади, медичні заклади, гуртожитки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи зс білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф. Завдав авіаційного удару в районі Дігтярного Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Чернацьке Чернігівської області; Стара Гута, Заріччя, Кучерівка, Шалигине, Юнаківка Сумської області та Графське, Гатище, Вовчанськ, Вовчанські Хутори Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Берестового, Копанки та Шийківки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали райони понад 10 населених пунктів, зокрема Дворічної, Синьківки, Іванівки, Кислівки, Куп’янську-Вузлового, Ківшарівки Харківської області.

На Лиманському напрямку авіаційних ударів противника зазнали райони населених пунктів Невське Луганської області та Діброва Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне, Берестове, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили атаки противника в районі північно-східніше Григорівки Донецької області. Противник намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки Донецької області, але успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Андріївка, Міньківка, Кліщіївки та Північне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 20 населених пунктів, зокрема Часів Яр, Кліщіївка, Ступочки, Біла Гора Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Архангельського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Керамік, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби наші захисники успішно відбили 8 атак ворога в районах Мар’їнки та Красногорівки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Єлизаветівки Донецької області. Під вогнем окупантів перебувало близько 10 населених пунктів, серед них Мар’їнка, Георгіївка, Максимільянівка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку Сили оборони успішно відбили атаку противника в районі Микільського Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Вугледар, Урожайне та Старомайорське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Пречистівка, Новоукраїнка, Золота Нива, Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони успішно відбили атаку ворога в районі Роботиного Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Білогір’я, Мала Токмачка, Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Степове, П’ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Львове, Тягинка Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Берислав, Миколаївка, Херсон Херсонської області, а також Солончаки, Очаків Миколаївської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала удару по пункту управління та 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ уражено пункт управління, район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки,

9 артилерійських засобів та 2 станції РЕБ противника.

 

 

19:20 Судно Resilient Africa з 3 тис. тонн пшениці, що вийшло з порту "Чорноморськ" 19 вересня, у четвер увійшло в турецький порт BOSPHORUS N ANCH Anchorage. Resilient Africa разом із турецьким суховантажем Aroyat під прапором Палау – два перші судна, що пройшли в Україну за тимчасовим коридором, встановленим Військово-морськими силами ЗСУ для цивільних суден. Aroyat усе ще стоїть біля українського берега – на нього вантажать 17 тис. тонн пшениці для країн Африки та Азії.

 

 

18:53 Число постраждалих унаслідок російського удару по Черкасах зросло – наразі повідомляють про 13 потерпілих. 

 

 

18:11 Національна комісія зі стандартів державної мови оголосила, що написання назв "російська федерація", "росія", "москва", "московія", "московське царство", "російська імперія", "державна дума рф" тощо з малої літери можна "не кваліфікувати як відхилення від норм української мови в текстах неофіційного характеру".

 

 

17:43 У понеділок росіяни посилили обстріли Херсонщини. Згідно з офіційними даними, унаслідок російських ударів за четвер загинуло шестеро людей, щонайменше дев'ятьох поранено.

 

 

17:09 Під час поїздки до Нью-Йорка президент Литви Гітанас Наусєда мав зустрічі з Володимиром Зеленським і Анджеєм Дудою. Наусєда закликав колег якомога швидше владнати непорозуміння, бо "йдеться про безпеку не окремих країн, а всього регіону і навіть континенту". Під час зустрічей ішлося про спрощення процедур перевезення зерна через Польщу та збільшення транзиту через Литву.

 

 

16:45 Швеція передала Україні 10 танків Stridsvagn 122, котрі називають шведським аналогом Leopard 2. Як повідомив представник штабу сухопутних військ Матс Людвіг, Стокгольм оголосив рішення передати цю техніку Збройним Силам України 24 лютого 2023 року. Ці місяці шведи займалися підготовкою трансферу і тренували український персонал. Ці танки вже бачили на полі бою в Україні влітку.

 

 

16:19 Унаслідок ракетного удару по секретній базі росіян в окупованому Мелітополі поранено командувача 58-ї армії РФ, що воює на запорізькому напрямку, а також начальника штабу. Близько десятка російських офіцерів загинули, повідомило аґенції "Інтерфакс-Україна" джерело в СБУ. "Спочатку Служба безпеки виявила, що окупанти організували свій штаб на місцевому моторному заводі. Інформацію передали військовим, а потім разом із ними відпрацювали по цілі", – розповів співрозмовник.

 

 

 

15:57 Від початку року в Україні зафіксували понад дві тисячі анонімних погроз щодо підриву держустанов, шкіл, лікарень та інших місць масового скупчення людей, ідеться у повідомленні СБУ. Спецслужба заявила, що такі "замінування" – це спроба росіян розхитати внутрішню обстановку в Україні. Більшість повідомлень із погрозами надходили через інтернет із території РФ, а також від українських абонентів. Встановлено, що до розсилання все частіше залучають неповнолітніх дітей, використовуючи для схиляння до підривної діяльності методи шантажу та психологічних маніпуляцій, а також пропозицію "легких" грошей. Зокрема, у Черкасах викрили двох старшокласників, які у липні повідомили про "мінування" обласної військової адміністрації та міського торговельного центру. За даними слідства, школярів завербували через підконтрольні РФ телеграм-канали.

 

 

15:34 Польща передає Україні зброю лише у рамках попередньо підписаних контрактів, заявив прессекретар польського уряду Пьотр Мюллер. "Польща виконує тільки раніше узгоджені постачання боєприпасів і озброєнь. У тому числі й ті, які випливають із підписаних із Україною контрактів. Тут мається на увазі, до речі, найбільший закордонний контракт, підписаний польською збройовою промисловістю після 1989 року – на поставку гаубиць Krab", – сказав Мюллер. Речник назвав неприйнятними спекуляції на тому, начебто Польща не підтримує України. "У перші місяці війни Польща надала ключові елементи для оборони України – танки, панцеромобілі, літаки, боєприпаси, які були необхідні для протистояння нападу Росії на Україну... У перші місяці війни, коли інші країни ЄС обговорювали питання про підтримку, Польща послідовно допомагала відбити російський напад", – заявив Мюллер.

 

 

15:07 Двом керівникам заводу в Сумах повідомили про підозру через постачання до Росії насосного обладнання для атомної енергетики та нафтогазової галузі. Підприємство входить до структури російської фінансово-промислової групи ГМС, яка є одним із найбільших донорів бюджету РФ. "Після повномасштабного вторгнення РФ керівництво сумського заводу розробило схему постачання української продукції до Росії в обхід накладених санкцій. Для маскування злочинної діяльності зловмисники задіяли підконтрольні комерційні структури з декількох країн Європи та Азії. Встановлено, що іноземні підприємства закуповували насосне обладнання нібито для своїх потреб, а потім переправляли його кінцевим замовникам до РФ", – повідомила СБУ. Двом керівникам заводу інкримінують колабораціонізм. Накладено арешт на капітал і майно підприємства на майже 365 млн грн.

 

 

14:44 Управління стратегічних комунікацій Генштабу ЗСУ офіційно підтвердило, що вночі на 21 вересня сили оборони завдали комбінованого удару по військовому аеродрому росіян поблизу міста Саки у тимчасово окупованому Криму.

 

 

14:27 Проєкт "Схеми" опублікував супутникову знимку після удару по командному пункту ЧФ РФ біля селища Верхньосадове в окупованому Криму.

 

 

 

14:01 Унаслідок повітряної атаки Росії по Україні постраждало два десятки людей, пошкоджено понад чотири десятки будівель, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

 

 

13:45 Транзит українського зерна триває, запевнив президент РП Анджей Дуда:

"Транзит українського зерна через Польщу триває. Більше того, цього зерна набагато більше, ніж на початку цього року, завдяки ефективному створенню транзитних коридорів. У результаті це зерно йде у світ, але ми не хочемо, щоб зерно заполонило польський ринок. Це виправдано в контексті наших інтересів безпеки.

З одного боку, можна зрозуміти позицію України та деяких її великих виробників зерна, що вони хочуть дешево та швидко продати сільгосппродукцію. Проте у нас є свої інтереси — щоб польський фермер був у безпеці і міг спокійно виконувати свою роботу. Нам вистачає власного продовольства, маємо своє зерно. Ситуація, в якій мільйони тонн зерна з України вливаються на польський ринок, з нашої точки зору — неприйнятна".

 

 

13:40 Міністри сільського господарства Словаччини та України домовилися створити систему ліцензування торгівлі зерном, яка дозволить скасувати заборону на імпорт чотирьох українських товарів до Словаччини, а Україна зупинить скаргу, яку вона подала проти Словаччини до Світової організації торгівлі, повідомило Словацьке сільськогосподарське міністерство. Напередодні міністерство аграрної політики та продовольства України повідомило, що міністр Микола Сольський провів онлайн-зустріч із міністром сільського господарства Словаччини Йозефом Бірешем, і Словаччина вже вивчає український план контролю імпорту українського зерна та вважає його прийнятним.

 

 

13:35 Після планового ремонту відновлено роботу корпусу одного з блоків ТЕС на 120 МВт, повідомили в Міненерго, зазначивши, що електроенергії, яку виробляють українські електростанції, достатньо для забезпечення потреб споживачів. 

 

 

13:30 Польща та Україна домовилися знайти рішення, яке враховує інтереси обох країн щодо врегулювання ситуації з експортом української агропродукції, повідомляють у Мінагрополітики за результатами телефонної розмови аграрних міністрів обох країн Миколи Сольського та Роберта Телуса.

 

 

13:20 Вчора у Нагірному Карабасі під час обстрілу автомобіля загинули четверо російських військових, серед них заступник командувача підводних сил Північного флоту, капітан 1-го рангу Іван Ковган. Нині президент Азербайджану Ільхам Алієв під час телефонної розмови з Путіним попросив вибачення за загибель військових і пообіцяв провести розслідування інциденту.  

 

 

13:03 Польща не постачає зброю Україні, заявив польський прем'єр Матеуш Моравецький. "Більше не переказуємо жодного озброєння, бо ми самі озброюємося найсучаснішим озброєнням, – сказав Моравецький в інтерв'ю Polsat, відповідаючи на питання, чи скандал із забороною українського зернового експорту не вплине на мілітарну підтримку України. – Якщо не хочеш оборонятися, то мусиш мати, чим оборонятися. Тримаємося таких засад, і тому здійснюємо збільшені замовлення".

 

 

12:50 Внаслідок ранкового ворожого масованого ракетного удару по Україні є влучання в енергетичну інфраструктуру, зокрема пошкоджено підстанцію 330 кВ, через це знеструмлювалися кілька підстанцій 110 кВ, без світла залишалося майже 49 тисяч споживачів у 90 населених пунктах, – повідомили в Міністерстві енергетики України. Наразі всі споживачі заживлені резервними лініями, відновлювальні роботи тривають.

У Київській області через ворожі ракетні обстріли пошкоджено повітряну лінію 110 кВ, що призвело до відключення підстанції 110 кВ, яка живить мешканців Києва та області, без світла перебували майже 6 тисяч споживачів, менш ніж за годину їх заживили за резервними лініями.

 

 

12:24 Сенат США затвердив на посаді голови Об'єднаного комітету начальників штабів кандидатуру Чарльза Квінтона Бравна-молодшого. Він замінить Марка Міллі, термін повноважень якого вичерпується у жовтні. Дотепер Чарльз Бравн очолював Військово-повітряні сили США.

 

 

12:09 Верховна Рада внесла зміни до законодавства про національні меншини згідно з висновками Венеційської комісії. "За" проголосували 318 народних депутатів. Зміни, зокрема, передбачають державні гарантії безоплатного забезпечення підручниками (зокрема електронними) здобувачів повної загальної середньої освіти, які належать до національних меншин (спільнот).

 

 

12:00 ЗСУ вже мають вогневий контроль над трасою Бахмут–Горлівка, що значно ускладнило логістику для російської армії, повідомив начальник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш в ефірі телемарафону "Єдині новини". ЗСУ продовжують наступальну операцію на південному фланзі Бахмута, мають успіхи поблизу Андріївки, Одрадівки, Курдюмівки. 

 

 

11:50 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 147 населених пунктів на території 14 областей України, підтверджено ураження 151 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:35 Вчора, в середу 20 вересня, вечірній максимум споживання був на 0,9% вищим, ніж у вівторок, повідомили в Укренерго. Експорт електроенергії з України на порядок перевищував вчора імпорт – 4796 МВт·год проти 319 МВт·год. Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 398 населених пунктів. Сьогодні вранці через масовану ракетну атаку ворога зазнали пошкоджень окремі об’єкти в західному та центральному регіонах. Було частково знеструмлено споживачів у Рівненській та Житомирській областях.

 

 

11:20 Українська бронетехніка перетнула російські укріплення першої "лінії Суровікіна" (протитранспортний рів і "зуби дракона") в районі села Вербове в Запорізькій області, пише аналітик американського Інституту вивчення війни (ISW) Джордж Баррос, висновковуючи з опублікованого відео російських атак. Військовий аналітик Роб Лі зазначає, що оборонну лінію пройшли броньовані машини Stryker, БМП Marder і БТР MaxxPro, а просування української важкої техніки в цьому районі – значний розвиток ситуації на фронті.

 

 

 

11:00 На Мелітопольському напрямку українські війська продовжують наступальну операцію, а в районі південніше Бахмута продовжують штурмові дії, повідомив речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов.

На Мелітопольському напрямку Сили оборони відбили атаки російських військ у районі Роботиного, на Бахмутському напрямку – в районі західніше Зайцевого.

Росіяни намагалися відновити втрачене положення в районі північно-східніше Андріївки, успіху не мали.

 

 

10:40 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

Сьогодні, 21 вересня 2023 року, минає річниця оголошення президентом Росії Путіним "часткової мобілізації" 2022 року, під час якої близько 300 тисяч російських резервістів були призвані служити в Україні.

15 вересня 2023 року голова комітету з оборони державної думи Росії, колишній генерал Картаполов повторив, що мобілізовані військовослужбовці зобов'язані служити весь час проведення "спеціальної військової операції". У новому визнанні важкої ситуації на фронті він також заявив, що ротація військовослужбовців із зони бойових дій під час їхньої служби неможлива.

Відсутність регулярних ротацій підрозділів з бойового чергування, ймовірно, є одним із найважливіших факторів, що сприяють низькому моральному духу росіян, а також нездатності російської армії проводити вищого рівня підготовку з моменту вторгнення. Відсутність такої підготовки, найімовірніше, є причиною труднощів Росії у проведенні успішних комплексних наступальних операцій.

 

 

10:15 Служба безпеки України та Військово-Морські сили минулої ночі завдали масштабного вогневого удару по військовому аеродрому "Саки" в окупованому Криму, повідомили в спецслужбі. На аеродромі було щонайменше 12 бойових літаків (Су-24 і Су-30), а також ПЗРК "Панцир" і база підготовки операторів БПЛА Mojaher. Удари влучили в ціль і завдали серйозних пошкоджень техніці окупантів. Для ураження ворога використали безпілотники, які перевантажили російську ППО, а потім запустили ракети "Нептун".

 

 

10:05 Внаслідок нічної ракетної атаки були влучання в Черкасах, Рівному, Дрогобичі та Харкові, уламки збитих ракет спричинили пошкодження в Києві та області. В Черкасах зруйнована будівля готелю, семеро постраждалих, в Рівному пошкоджено енергетичну та цивільну інфраструктуру, зокрема СТО та 5 автівок, які були на її території.

 

 

10:00 Вночі близько 03:40 російські війська атакували Україну крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55, повідомили в командуванні Повітряних сил ЗСУ. Усього зафіксовано пуски 43 крилатих ракет із 10 літаків стратегічної авіації Ту-95мс з району західніше Енгельса. Ракети запускали у декілька хвиль. У повітряний простір України вони входили з різних напрямків, постійно змінюючи курс по маршруту.

У результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних сил у взаємодії із ППО Сил оборони знищено 36 крилатих ракет (84%).

 

 

09:45 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

135,7% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

  51,2% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

144,5% автомобільної техніки (з них 3,0% за минулий тиждень),

199,2% артилерійських систем (з них 5,4% за минулий тиждень),

  70,1% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

  37,8% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Станом на 07:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Під ранок росіяни з літаків стратегічної авіації Ту-95МС завдали по Києву масованої атаки крилатими ракетами типу Х-101/555/55, під час першої хвилі силами і засобами ППО було знищено понад 20 ворожих цілей, повідомив начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко. Однак внаслідок падіння уламків збитих ракет у кількох районах столиці є пошкодження: в Шевченківському районі – газової труби, у Дарницькому районі – нежитлових приміщень, станцію техобслуговування та припаркованих автомобілів. Постраждало сім осіб.

У столиці це була 870-та тривога, загальна тривалість яких становила поза тисячу годин.

 

 

09:00 Сили ППО зранку збили 4 крилаті ракети, які летіли в напрямку Львівщини, повідомив міський голова Львова Андрій Садовий. 

 

 

08:40 Близько 06:25 ворог завдав трьох ракетних ударів по території Дрогобича, два удари – по промисловому обʼєкту, загорівся цех, зруйнована триповерхова будівля складу, пожежа на площі близько 30 м²; ще один ракетний удар – по приватному двоповерховому складу, пожежа на площі 20 м², – повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

 

 

08:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Учора українські війська продовжували наступальні дії поблизу Бахмута та на заході Запорізької області. Український Генштаб заявив, що українські війська продовжують наступальні операції й завдали значних втрат російській живій силі та техніці на Мелітопольському напрямку. Український Генеральний штаб також повідомив, що українські війська продовжують наступальні дії на Бахмутському напрямку і закріплюються на нових рубежах оборони. За оцінками міністерства оборони Великої Британії, українські сили закріпилися на позиціях у Кліщіївці та Андріївці, а передислокація російських повітряно-десантних військ із Бахмута на запорізький напрямок послабила російську оборону навколо міста. Раніше ISW спостерігала елементи 83-ї окремої десантно-штурмової бригади, що діяли в Запорізькій області, хоча незрозуміло, яка частина цього підрозділу була передислокована з Бахмута. Речник української Східної групи військ капітан Ілля Євлаш заявив, що українські війська готують оборонні позиції перед тим, як російські війська відновлять наступ на Куп'янсько-Лиманському напрямку.

• Російські військовослужбовці та мілблогери розповіли, що російське військове командування віддає наказ російським військам здійснювати "непродумані та безпідставні" контратаки на південному фланзі Бахмута, щоб терміново відновити втрачені позиції. Військовослужбовці 1-го батальйону 1442-го полку Алтайського краю (мобілізований підрозділ) опублікували відеозвернення, в якому стверджують, що покинули військову техніку в районі Кліщіївки після того, як отримали наказ від російського військового командування сформувати штурмову групу і наступати на бахмутському напрямку. Військовослужбовці зазначили, що російське військове командування почало перекидати на передову різні категорії особового складу, в тому числі солдатів, які в даний час відпочивають у тилу, не забезпечивши їх достатньою кількістю справних артилерійських снарядів. Військовослужбовці зазначили, що їхні снаряди не вибухають під час стрільби – це, ймовірно, є симптомом того, що російський ВПК намагається прискорити виробництво снарядів, не дотримуючись при цьому заходів із забезпечення якості. Військовослужбовці додали, що підрозділ страждає від низького морального духу після того, як вони почули повідомлення про те, що українські сили знищили більшу частину невстановленого російського полку і майже цілу штурмову групу, що відступала в цьому районі. Військовослужбовці також стверджують, що вони не мають підготовлених оборонних позицій і змушені покладатися на стрілецьку зброю, в той час як українці мають артилерію. Родичі військовослужбовців 1442-го полку раніше зверталися до президента Росії Путіна після того, як 14 вересня російське військове командування побило військовослужбовців за відмову йти на штурм. Російський блогер також звинуватив російське військове командування в тому, що воно наказало російським військам відвоювати Андріївку і прилеглу територію, не створивши належних умов для таких контратак. Блогер стверджував, що російське військове командування планувало "слабкі" контратаки і не забезпечило точних розвідувальних даних для російських штурмових підрозділів. Мілблогер зауважив, що російським військам також не вистачає артилерійської підтримки, а "істеричні" контратаки виснажують російські ресурси і резерви. Мілблогер також стверджує, що російська оборона на прилеглих висотах у районі Андріївки провалилася, і, ймовірно, зусилля російського військового командування з відновлення втрачених позицій заважають російським військам підготувати нові оборонні позиції на південному фланзі Бахмута.

• У ніч з 19 на 20 вересня російські війська завдали чергового удару безпілотниками "Шахед" по Україні.

• Російський мілблогер окреслив тактику підготовки операторів безпілотників російських розвідувальних груп в Україні. Він стверджував, що більшість російських розвідувальних груп мають два типи операторів безпілотників – це оператор безпілотника "Мавік", який здійснює розвідувальні операції, і оператор безпілотника FPV, який здійснює атаки; оператори безпілотників "Мавік" зазвичай коригують вогонь і керують наземними та безпілотними атаками, а оператори безпілотників з FPV вражають цілі, які визначають оператори безпілотників "Мавік". Блогер стверджував, що компетентні оператори "Мавік" навчаються до шести місяців, а оператори FPV – до трьох місяців, і зазначав, що ефективність безпілотників на полі бою залежить від майстерності операторів. Він пише, що командири російських розвідувальних груп не потребують схвалення старших командирів для завдання ударів по цілях. Він також стверджує, що російські військові готують менше операторів БПЛА через те, що їх ремонт, збірка і навчання операторів потребують часу і грошей. Однак ISW не помітив зменшення використання розвідувальних і БПЛА-дронів.

• Головне управління військової розвідки України повідомило, що 18 вересня невідомі диверсанти пошкодили російський стратегічний літак на підмосковному аеродромі Чкаловський. ГУР повідомило вчора, що диверсанти заклали вибухівку на літаках Ан-148 та Іл-20, підпорядкованих російському 354-му авіаційному полку спеціального призначення, а також на гелікоптері Мі-28Н, який російські війська використовують для відбиття українських безпілотників і заявили, що вибухи серйозно пошкодили літаки, включаючи хвіст Мі-28Н, і завдали незначних пошкоджень другому Ан-148, що стояв неподалік. Станом на 20 вересня російська влада ще не повідомляла про атаку на аеродромі Чкаловський.

• Глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров 20 вересня заявив, що він почувається добре на тлі того, що тривають припущення про його можливу хворобу чи смерть.

• Міністр оборони Росії Шойґу позавчора зустрівся з начальником генерального штабу Ірану Мохаммадом Багері в Тегерані, щоб обговорити російсько-іранську військову співпрацю наступного дня після того, як президент Ірану Ебрагім Раїсі заперечив надання Іраном безпілотників Росії.

• Президент Росії Путін наголосив на гуманітарних діях російських миротворців у Нагірному Карабасі, в той час як в російському інформаційному просторі продовжують констатувати, що Росія втрачає вплив у Вірменії. Міністерство оборони Росії повідомило, що з азербайджанської стрілецької зброї було вбито російських військовослужбовців миротворчих сил в Нагірному Карабасі та що російські й азербайджанські слідчі органи працюють над розслідуванням інциденту.

• Російські війська вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк і на заході Запорізької області, але підтверджених успіхів не мали.

• Російський Червоний Хрест зазначив, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну, зокрема часткова мобілізація восени 2022 року спричинили погіршення психічного здоров’я багатьох росіян.

• Російська й окупаційна влада продовжує намагатися депортувати українських дітей до Росії та інтегрувати українських дітей до російської культури.

 

 

08:00 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

07:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російські окупанти продовжують ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів. Так, минулої доби російська федерація завдала чергового авіаційного удару по Україні ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”. В результаті бойової роботи протиповітряною обороню було знищено 17 “шахедів” по маршруту слідування у межах Сумської, Полтавської, Кіровоградської та Дніпропетровської областей. На жаль внаслідок влучань на Полтавщині постраждав нафтопереробний завод. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

З початку поточної доби російські окупанти завдали масованого ракетного удару по цивільній інфраструктурі низки областей нашої держави. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося 23 бойові зіткнення. Ворог завдав 2 ракетні та 80 авіаційних ударів, здійснив понад 49 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави.

Авіаційних ударів зазнали Леонівка Чернігівської області; Надія, Невське, Білогорівка Луганської області; Новосадове, Торське, Спірне, Веселе, Кліщіївка, Нью-Йорк, Красногорівка, Вугледар Донецької області; Роботине Запорізької області; Козацьке, Одрадокам'янка, Ольгівка, Токарівка, Тягинка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 90 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати угруповання військ прикриття державного кордону, проводить активну диверсійну діяльність у прикордонних районах з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили атаки противника в районі західніше Зайцевого Донецької області. Противник намагався відновити втрачене положення в районі північно-східніше та східніше Андріївки Донецької області, успіхів не мав. Сили оборони продовжують штурмові дії в районі південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Мар’їнському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Мар’їнки Донецької області. Тут протягом минулої доби ворог здійснив 13 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Водночас, на Авдіївському та Шахтарському напрямках Сили оборони тримають оборону на зайнятих рубежах, мають ініціативу та відвойовувати нашу землю.

На Мелітопольському напрямку Сили оборони продовжують наступальну операцію, завдають окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці, змушують ворога відходити із займаних позицій. Наші захисники відбили атаки ворога в районі Роботиного Запорізької області. Окупанти мають значні втрати як у живій силі, так і в техніці.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади забезпечення та наносять успішне ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 5 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ уражено 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 11 артилерійських засобів, зенітно-ракетний комплекс “Стріла-10” та станцію РЕБ противника.

 

21.09.2023