570-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:48 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 30 бойових зіткнень. Ворог завдав 8 ракетних та понад 50 авіаційних ударів, здійснив 22 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також, від цинічних ракетних ударів постраждало мирне населення міста Харків. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали понад 15 приватних житлових будинків, зруйновано ліцей та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф. Завдав авіаційних ударів біля Степка Сумської області та Малої Вовчі, Плетенівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Галаганівка Чернігівської області; Рудак, Середина-Буда, Бачівськ, Садки, Рясне Сумської області та Стрілеча, Гатище, Вовчанськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів неподалік Синьківки та Копанки Харківської області. Обстріляв з артилерії та мінометів населені пункти Фиголівка, Лиман Перший, Петропавлівка, Западне, Кіндрашівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів. Авіаційних ударів зазнали райони населених пунктів Новоєгорівка, Невське Луганської області та Серебрянка, Спірне Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Дронівка, Сівесрьк, Верхньокам’янське Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили понад 10 атак противника в районі Кліщіївки Донецької області. Противник намагався відновити втрачене положення в районах Курдюмівки та Андріївки Донецької області. Завдав авіаційний удар біля Кліщіївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 20 населених пунктів, серед яких Оріхово-Василівка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Сєверного Донецької області. Авіаційних ударів зазнали Авдіївка та Сєверне Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед яких Олександропіль, Керамік, Степове, Авдіївка, Невельське, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби наші захисники успішно відбили понад 10 атак ворога в районі Мар’їнки. Противник завдав авіаційного удару біля Красногорівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів перебувало близько 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Костянтинівка, Єлизаветівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворожих авіаційних ударів зазнав населений пункт Старомайорське Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед яких Вугледар, Богоявленка, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Світла Долина, Мала Токмачка, Оріхів та Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів, Павлівка, Кам’янське, Степногірськ Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Берислав та Львове Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Антонівка та Херсон Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільняють окуповані території. За результатами ведення наступальних (штурмових) дій наші воїни мають успіх в районі Кліщіївки Донецької області.

У деяких населених пунктах Бердянського району Херсонської області російські окупаційні війська розквартировуються у приватних будинках місцевих мешканців. Водночас, поширюється практика вивільнення приватних будинків після проведення фільтраційних заходів та примусове переселення місцевих мешканців по декілька сімей в один будинок.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 2 удари по пунктах управління, 12 - по районах зосередження особового складу озброєння та військової техніки та 5 - по зенітно-ракетним комплексам противника.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 3 зенітно-ракетним комплексам “Бук-М1” та 5 артилерійським засобам противника.

 

 

19:11 У Києві в Іллінському сквері відбулась Акція пам’яті Георгія Ґонґадзе та всіх убитих українських журналістів. Учасники тримали фото Ґонґадзе, а згодом поклали квіти до його могили. Також під час акції відбулося відкриття фотовиставки The War Is Not Over Yet про злочини Росії проти медіа та журналістів в Україні після 24 лютого 2022 року.

 

 

18:09 Після української атаки по Севастополю росіяни передислокували три великі десантні кораблі в Азовське море, заявив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук. "Показовим є той факт, що сьогодні російські окупанти чомусь передислокували три великі десантні кораблі з Чорного моря в Азовське", – сказав він. Плетенчук зазначив, що ВДК "Мінськ" не підлягає відновленню як через особливості ураження, так і через його "досить поважний вік".

 

 

16:11 Росіяни протитанковим ракетним комплексом обстріляли цивільний автомобіль на дорозі поблизу села Стрілеча Харківської області. Внаслідок обстрілу загинуло дві людини.

 

 

15:39 Польща заборонила в'їзд на свою територію автомобілям із російськими номерами реєстрації. Заборона почне діяти з 17 вересня, на річницю вторгнення Червоної армії в Річпосполиту.

 

 

15:10 Під стінами Київської міської державної адміністрації відбувся мітинг із вимогою закласти в бюджет більше коштів на потреби військовослужбовців – мітингувальники закликали направити кошти на потреби армії, а не на "найновішу бруківку й найкращі клумби". Раніше схожі акції відбулися у Львові й Одесі.

 

 

14:44 "Буде більше дронів, більше атак і менше російських кораблів. Це точно", – заявив віцепрем'єр Михайло Федоров, відповідаючи на запитання про нещодавні вибухи у Криму.

 

 

14:19 Американські танки Abrams прибудуть в Україну вже найближчим часом, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов. "Наші стратегічні партнери – США – в цьому випадку нас не підводять. Найближчим часом ці танки будуть боронити нашу країну", – розповів Данілов. Секретар РНБО повідомив, що у першій партії танків буде більше, аніж про це повідомлялося раніше: "Їх буде більше десяти. І на сьогодні відповідна кількість навчальних екіпажів отримує навички володіння цією сучасною зброєю".

 

 

13:55 Російські війська завдали 5 ударів ракетами С-300 по Холодногірському району Харковаповідомив голова Харківської  ОВА Олег Синегубов. За попередньою інформацією, поранено 5 цивільних.

 

 

13:35 "Радіо Свобода" виявило на супутниковому знімку Planet.com, зробленому вранці 15 вересня, російський фрегат "Адмірал Макаров", якого тягнуть два буксири. 29 жовтня минулого року повідомлялося, що флагман Чорноморського флоту "Адмірал Макаров" був пошкоджений під час однієї з перших атак українських надводних дронів на Севастополь. Підтверджень цієї інформації тоді не було.

 

 

13:15 В Умань на святкування хасидського Рош га-Шана прибуло понад 35 тисяч прочан, надзвичайних подій не було, повідомив голова Національної поліції України Іван Виговський.

 

 

12:47 У соцмережах публікують фото пошкодженого російського ракетного корабля "Самум" – його буксирують до берега після повідомлень про атаку надводним дроном "Морський малюк".

 

 

 

12:28 Румунія розташувала у районі дельти Дунаю близько 600 військовослужбовців і радіолокаційні системи й обговорила з союзниками НАТО рішення "для того, щоби протистояти російській агресії", заявив заступник начальника штабу оборони Румунії Георгіца Влад. Відповідаючи на запитання про те, чи буде Румунія застосовувати свою ППО проти російських безпілотників, генерал сказав: "Залежно від рівня загрози ми готові застосувати всі наявні військові засоби для захисту території Румунії".

 

 

12:09 Білий дім підтвердив, що президент США Джо Байден планує зустрітися з Володимиром Зеленським 21 вересня після засідання Генасамблеї ООН. "Це буде їхня третя зустріч у Білому домі і вона відбудеться у критичний час, коли Росія у відчаї шукає допомогу від третіх країн на кшталт Північної Кореї для своєї брутальної війни в Україні, тоді як українські сили продовжують досягати прогресу в контрнаступі", – заявив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. З його слів, Байден із нетерпінням чекає можливості почути точку зору Зеленського і "підтвердити перед світом і США, перед американським народом свою прихильність продовженню очолювати світову підтримку України в її обороні своєї незалежності, суверенітету і територіальної цілісності".

 

 

12:00 Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, достатньо для забезпечення потреб споживачів, повідомили в Міненерго. Через обстріли залишається знеструмленою частина споживачів у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській, Сумській та Чернігівській областях.

 

 

11:50 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 96 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 29 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:25 Російські війська завдали щонайменше чотири удари по Харкову, повідомив глава ОВА Олег Синєгубов.

 

 

11:05 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

• У період з жовтня 2022 року по березень 2023 року Росія завдавала дальніх ударів по національній енергетичній інфраструктурі України. Основою більшості цих атак були крилаті ракети повітряного запуску, особливо сучасні Х-101 / Х-102. Росія використовує стратегічну бомбардувальну авіацію, щоб запускати ці ракети з глибини своєї території.

• Повідомлення з відкритих джерел свідчать про те, що з квітня 2023 року запуски цих ракети скоротилися, тоді як російські лідери підкреслили зусилля щодо збільшення темпів виробництва крилатих ракет.

• Таким чином, Росія, ймовірно, може створити значні запаси цих ракет. Існує реальна можливість, що Росія знову взимку сфокусує цю зброю проти об’єктів української інфраструктури.

 

 

10:35 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

135,1% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

  50,9% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

142,1% автомобільної техніки (з них 3,1% за минулий тиждень),

194,4% артилерійських систем (з них 5,7% за минулий тиждень),

  69,5% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

  37,3% засобів ППО (з них 1,1% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:20 Представники підприємств, що опікуються виготовленням бронетехніки, снарядів, озброєння та спорядження, заявили на пресконференції, що пропонують розпустити Державну аудиторську службу України через її висновок проведеного влітку аудиту оборонних закупівель вважати прибуток оборонних компаній при виконанні державного замовлення за 2022 рік збитком держави з вимогою повернути його державі. На підставі цього листа правоохоронні органи можуть порушувати кримінальні справи щодо виробників, які постачали озброєння впродовж 2022 року, і такі можливі дії правоохоронних органів загрожують зривом державного замовлення та нестачею зброї на фронті.

 

 

10:10 ЮНЕСКО на 45-й сесії Комітету всесвітньої спадщини, яка проходить у Ер-Ріяді, через війну та російське бомбардування внесло до свого списку історичних місць, які опинилися під загрозою знищення, київські Софійський собор і Києво-Печерську лавру та історичний центр Львова. Комітет веде Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та стежить за збереженням об’єктів. Включення до Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою, має на меті залучити термінову міжнародну підтримку зусиль щодо збереження. Відповідно до Конвенції ЮНЕСКО 1972 року, ратифікованої як Україною, так і Росією, країни-підписанти зобов’язуються «сприяти охороні об’єктів, занесених до списку», і зобов’язуються «утримуватися від будь-яких навмисних заходів», які можуть завдати шкоди об’єктам Всесвітньої спадщини.

 

 

10:00 Удар по судноремонтному заводу в Севастополі став можливим завдяки проникненню української групи бійців у тил ворога та їхньому коригуванню вогню, розповіли в Силах спеціальних операцій України. ССО отримали інформацію із декількох джерел про ймовірне розташування великого десантного корабля "Мінськ" і дизель-електричного підводного човна "Ростов-на-Дону" на одному з судноремонтних підприємств в Севастополі. Далі для ідентифікації цілей, наведення та коригування вогню, а також розвідки на оперативній глибині противника було залучено операторів ССО. На човнах група підійшла до безпечного місця і перемістилася до берега завдяки підводним засобам. Після проникнення на берег воїни провели ідентифікацію та наведення на ціль. А згодом – під час безпосереднього ураження – група бійців здійснювала коригування вогню і підтвердила знищення цілей. Потім бійці ССО успішно повернулися на підконтрольні території.

 

 

09:50 США й Німеччина обговорюють питання передачі Україні далекобійних ракет ATACMS і Taurus, повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен, наголосивши, що те, як ЗСУ використовуватимуть американські ракети, – це їхня справа, але при передачі кожної системи озброєння Україні береться до уваги низка факторів:

"Українці повинні вміти їх ефективно використовувати. Також нові складні системи потребують обслуговування, і, звичайно, ми цим займаємося.  Вони повинні вміти їх підтримувати, а це не відбувається автоматично. І потім вони повинні вписатися в цілісну військову програму, яка має сенс для допомоги Україні в досягненні її цілей. І вони самі мають ухвалювати рішення про те, що може бути найбільш ефективним у відновленні їхньої територіальної цілісності.  Відповідно до нашої власної політики, ми не заохочуємо і не дозволяємо використання наших систем озброєнь за межами України. Але, знову ж таки, це рішення України".

Бербок додала, що можливі побоювання щодо ударів по території РФ не є аргументом під час розгляду питання про надання Україні далекобійної зброї, оскільки країна має право на самозахист.

 

 

09:40 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 7 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• 14 вересня українські війська звільнили Андріївку в районі Бахмута, а 15 вересня продовжили наступальні дії поблизу Бахмута та на заході Запорізької області. Український Генеральний штаб та інші українські офіційні особи повідомили, що українські сили 14 вересня звільнили Андріївку і досягли 15 вересня неуточненого часткового успіху поблизу Кліщіївки. Українська 3-тя окрема десантно-штурмова бригада повідомила, що її особовий склад звільнив Андріївку та "повністю знищив" російську 72-гу окрему мотострілецьку бригаду (3-й армійський корпус) після оточення населеного пункту. Генштаб України повідомив, що українські війська продовжують наступальні дії на заході Запорізької області та завдають значних втрат російській живій силі та техніці поблизу Вербового.

• Депутат держдуми РФ і колишній заступник командувача Південного військового округу генерал-лейтенант Гурульов поскаржився на брехню російських військових і підкреслив ефективність української ППО проти російських вертольотів. Гурульов поскаржився, що культура брехні в російській армії є основною проблемою, яка перешкоджає російській перемозі в Україні, і стверджував, що неправдиві повідомлення призводять до неправильного прийняття рішень на багатьох рівнях у російській армії. Гурульов також заявив, що ефективність української фронтової протиповітряної оборони проти російських вертольотів заважає використовувати раніше високоефективні протитанкові ракети, повторивши поширені скарги на здатність України завдавати удари безпілотників по російських тилах і недостатній рівень російських контрбатарейних можливостей. Гурульов відомий тим, що раніше, 12 липня, оприлюднив аудіоповідомлення колишнього командувача 58-ї загальновійськової армії генерал-майора Попова, який скаржився на відсутність підтримки російських військ, тож ймовірні зв'язки Гурульова з керівництвом цієї армії надають вагу його скаргам.

• Українські війська 14 вересня завдали ударів морськими безпілотниками по російських кораблях у Чорному морі. Стратком ЗСУ України повідомило, що українські сили завдали неуточнених пошкоджень двом російським сторожовим кораблям класу "Василь Биков" проєкту 22160 у південно-західній частині Чорного моря. Міністерство оборони Росії заявило, що сили Чорноморського флоту Росії знищили два українські військово-морські безпілотники в цьому районі. "Українська правда" повідомила: джерела в СБУ заявили, що 14 вересня український військово-морський безпілотник значно пошкодив російський корвет класу "Бора" біля входу в Севастопольську бухту, але міністерство оборони Росії заявило, що сили Чорноморського флоту Росії знищили український військово-морський безпілотник і відбили атаку. Російське джерело стверджувало, що корвет не отримав видимих пошкоджень.

• 15 вересня російські війська завдали ще одну серію ударів з БПЛА Шахед-131/-136 по тилових районах України.

• Голова комітету держдуми РФ з оборони Картаполов прямо заявив, що мобілізовані будуть демобілізовані лише після закінчення "спеціальної військової операції" Росії, додавши, що російські мобілізовані не отримуватимуть ротацій, але матимуть право на відпустку кожні шість місяців. Відвертий коментар Картаполова, ймовірно, має на меті відрадити російських законодавців від розгляду запропонованої поправки, яка встановлює терміни демобілізації мобілізованих восени 2022 року. Кремль продовжує чинити опір офіційному скасуванню указу про часткову мобілізацію, щоб юридично виправдати продовження служби мобілізованих на невизначений період часу.

• Президент Росії Путін і президент Білорусі Лукашенко під час зустрічі в Сочі 15 вересня повторили постійні заяви про переговори і передбачувано висунули претензії до Заходу. За повідомленнями, Путін і Лукашенко також обговорили економічні питання, візит Кім Чен Ина до Росії та зусилля Росії з нарощування збройних сил. Путін і Лукашенко повторили шаблонну риторику, звинувативши Захід у маніпулюванні Україною. Путін заявив, що контракти на військову службу з міністерством оборони Росії підписали 300 тисяч осіб – імовірно, протягом останніх шести-семи місяців, що підтверджує цифру, озвучену Путіним 12 вересня.

• Міністерство оборони Росії продовжує спроби взяти під контроль операції "групи Ваґнера" в Північній Африці і, можливо, доручило це завдання колишньому командувачеві повітряно-космічних сил Суровікіну.

• Російські війська вчора вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на заході Запорізької області.

• Російська окупаційна влада продовжує зусилля зі зміцнення наземних ліній комунікацій, що з’єднують окупований південь України з Росією й окупованим Кримом.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російські окупанти продовжують ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів. На жаль, внаслідок таких терористичних дій ворога є поранені серед цивільного населення, зруйновані житлові будинки та цивільна інфраструктура.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося 24 бойові зіткнення. Ворог завдав 59 авіаційних ударів та здійснив 36 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави. Окупанти атакували Україну 17 дронами-камікадзе типу “Shahed-136/131”, усі знищено засобами протиповітряної оборони України.

Авіаційних ударів зазнали населені пункти Леонівка, Грем’яч Чернігівської області; Стрілеча, Котлярівка Харківської області; Новоселівське, Новоєгорівка, Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області; Спірне, Веселе, Богданівка, Нью-Йорк, Красногорівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Мала Токмачка та Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати угруповання військ прикриття державного кордону, проводить активну диверсійну діяльність у прикордонних районах з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Бахмутському напрямку противник безуспішно намагався прорвати оборону Збройних Сил України в районах Ягідного та Богданівки Донецької області. В свою чергу Сили оборони за результатами ведення наступальних (штурмових) дій мали успіх в районі Кліщіївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Мар’їнському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Мар’їнки Донецької області. Тут протягом минулої доби ворог здійснив 13 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Крім того, всі атаки ворога в районі Урожайного Донецької області обернулися для окупантів значними втратами як у живій силі, так і в техніці. Водночас на Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках українські воїни утримують ініціативу, тиснуть на ворога, проводять штурмові дії та відвойовують нашу землю.

На Мелітопольському напрямку Сили оборони продовжують наступальну операцію, завдають окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці, змушують ворога відходити із займаних позицій. В результаті штурмових дій Сили оборони мають частковий успіх в районах Вербового та Новопрокопівки Запорізької області, витісняють противника із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку наші захисники продовжують вести контрбатарейну боротьбу, знищувати склади забезпечення та наносити успішне ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала 3 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ і артилерії та безпілотних систем уражено 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки ворога.

 

 

16.09.2023