567-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:50 Становище поблизу Мар’їнки та Авдіївки загострилося, заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. "Росіяни там збільшили кількість обстрілів, більше того, вони почали там штурми", – сказала Маляр в етері телемаратону. Вона додала, що ворог, попри всі зусилля, не може захопити ні Мар’їнку, ні Авдіївку.

 

 

21:18 Північна Корея вже півтора місяця постачає Росії озброєння для війни проти України, заявив очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов у коментарі NV. З його слів, росіяни отримують від КНДР снаряди калібром 122 мм та 152 мм, а також ракети до "Градів".

 

 

20:29 МЗС Румунії викликало на розмову очільника російської дипломатичної місії через знахідку нових уламків дрона на своїй території. Офіційний Бухарест висловлює рішучий протест через порушення повітряного простору Румунії. "МЗС рішуче закликає до припинення регулярних атак проти українського населення і цивільної інфраструктури та безвідповідальної ескалації з боку Росії", – йдеться у заяві. МЗС поінформувало про інцидент союзників у НАТО і розпочало консультації.

 

 

19:57 OSINT-аналітики поширюють фото російських кораблів, уражених під час атаки по Севастополю.

 

 

 

19:21 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Сьогодні російська федерація завдала чергового масованого авіаційного удару іранськими ударними БпЛА “Shahed-136/131” по Одеській та Сумській областях. Основний напрямок удару – припортова інфраструктура у містах Ізмаїл та Рені Одеської області. Протиповітряною обороною було знищено 34 із 45 ворожих “шахедів”. Загалом протягом доби ворог завдав 1 ракетного та 80 авіаційних ударів, здійснив 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнала припортова інфраструктура, приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Протягом доби відбулось 24 бойові зіткнення.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території росії, безуспішно намагається здійснювати збройні провокації з порушенням державного кордону України. Завдав авіаційних ударів біля Мороховця, Плетенівки Харківської області та Степку Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 30 населених пунктів, серед них Карповичі, Грем’ячка, Осове Чернігівської області; Яструбине, Садки, Велика Писарівка Сумської області та Огірцеве, Зибине Харківської області.

На Куп’янському напрямку наші захисники успішно відбили атаку противника північно-східніше Берестового Харківської області. Ворог завдав авіаційних ударів неподалік Петропавлівки, Кислівки Харківської області та Новоселівського Луганської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Синьківка, Кислівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник наступальних дій не вів, продовжує перегрупування військ. Авіаційних ударів зазнали Новоєгорівка, Білогорівка Луганської області та Сіверськ, Спірне Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Білогорівка Луганської області та Зарічне, Верхньокам’янське, Спірне, Веселе, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник намагався відновити втрачене положення в районі Богданівки Донецької області. Ворожих авіаційних ударів зазнали Курдюмівка та Кліщіївка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 20 населених пунктів, серед яких Васюківка, Залізнянське, Міньківка, Оріхово-Василівка, Богданівка, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Керамік, Очеретине, Степове, Авдіївка, Ласточкине, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби наші захисники успішно відбили понад 10 атак ворога в районі Мар’їнки. Противник завдав авіаційного удару біля Красногорівки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Костянтинівка, Єлизаветівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворожих авіаційних ударів зазнали Пречистівка, Новомайорське та Урожайне Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Пречистівка, Новоукраїнка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Гуляйполе, Оріхів, Роботине, Степове, П’ятихатки Запорізької області та Нікополь Дніпропетровської області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Одрадокам’янки та Придніпровського Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Зміївка, Одрадокам’янка, Антонівка, Херсон, Томина Балка Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільнюють окуповані території. В результаті штурмових дій Сили оборони мають частковий успіх в районах Кліщіївки, Андріївки, Курдюмівки Донецької області, витісняють противника із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу озброєння та військової техніки та 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ уражено 1 пункт управління, 1 зенітно-ракетний комплекс, 10 артилерійських засобів, 2 склади боєприпасів та станція РЕБ противника.

 

 

18:50 Радник керівника ОП Михайло Подоляк заявив, що його фразу про слабкий "інтелектуальний потенціал" Китаю та Індії вирвали із контексту і спотворили. "Класична російська пропаганда: виривання з контексту, спотворення сенсу, масштабування для розділення цільових аудиторій з провокуванням конфлікту. Звичайно, Туреччина, Індія, Китай та інші регіональні держави дедалі більше й чітко виправдовують свої претензії на глобальні ролі в сучасному світі – і для цього є всі причини: історичні, економічні, культурні, наукові та політичні", – прокоментував Подоляк у твіттері. Від вівторка російська пропаганда активно поширює кавалок із інтерв'ю Подоляка, котре він дав Наталії Влащенко: "В чому проблема Індії, Китаю? Проблема цих країн в тому, що вони не аналізують наслідки своїх кроків. Слабкий інтелектуальний потенціал в цих країн", – сказав речник ОП. Індійський підрозділ пропагандистського сайту Sputnik увечері 12 вересня поширив повідомлення про заяву Подоляка, а "РІА Новості" здобули коментар від речниці МЗС Китаю Мао Нін.

 

 

18:19 Європейська Унія продовжила на пів року персональні санкції, запроваджені у зв’язку з російською збройною агресією проти України. У рішенні Ради ЄС сказано, що санкції надалі застосовуватимуться до майже 1800 осіб, котрих у Євросоюзі вважають відповідальними за підрив або загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України. Водночас Рада ЄС викреслила з чорних списків чотирьох осіб. Як пише "Радіо Свобода", ідеться про Ґріґорія Берьозкіна (російський бізнесмен, до активів якого належить медіахолдинг "РБК"), Фархада Ахмедова (колишній президент і співвласник "Нортгазу"), Алєксандра Шульґіна (ексголова російського інтернет-магазину Ozon) та Ґєорґія Шуваєва (російський полковник, що торік помер).

 

 

17:54 Підводний човен "Ростов-на-Дону", вірогідно, не надається до відновлення після нічної атаки ЗСУ по бухті Севастополя, пише Defense Express. Аналітики звертають увагу не лише на масштаб пожежі, котра охопила сухий док, а й на те, що ураження, правдоподібно, завдавалося крилатими ракетами типу Storm Shadow. Бойова частина "тіней" складається з двох елементів – кумулятивного заряду, який утворює у перешкоді отвір, і основної уламково-фугасної частини. Таким чином, вибух відбувся всередині корпусу, а це означає критичні пошкодження для судна. "Це перше в історії застосування крилатих ракет для ураження підводного човна за всю історію, тим паче одразу результативне. Й це вже не перший випадок, коли Збройні Сили України говорять нові слова у військовій морській вправі, бо до цього вперше в історії українські військові знищили ракетний крейсер та результативно використали морські дрони", – наголошує Defense Express.

 

 

17:20 Українські вояки у північно-західній частині Чорного моря знищили російський катер типу КС-701 "Тунець".

 

 

16:41 Контррозвідка СБУ і сили оборони здійснюють масштабні рейдові перевірки стану радіаційної безпеки по всій території України через постійні погрози та провокації з боку Кремля щодо використання "брудної" бомби. За тиждень правоохоронці обстежили сотні місць масового перебування людей та об’єктів критичної інфраструктури, а також тисячі транспортних засобів, які диверсанти РФ могли потенційно використовувати для перевезення радіоактивних матеріалів. "У результаті комплексних відпрацювань небезпечних радіоактивних матеріалів не виявлено", – йдеться у повідомленні.

 

 

16:18 Під час нічної атаки росіян на порти Рені та Ізмаїл пошкоджено адмінбудівлі, склади, ємності для зберігання олії та транспорт, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков. Сімох водіїв доставили в лікарню, їхній стан важкий.

 

 

15:45 На неправомірній вигоді викрили все керівництво районної ВЛК на Одещині – підозри оголосили голові ВЛК, двом секретарям та п'яти ухилянтам, які скористалися "схемою". Фігуранти заробляли на написанні медичних висновків з наявністю "тяжких діагнозів". За добу спільники могли наклепати понад 20 фальшивих меддовідок. Вартість афери – від $7 до $10 тис.

 

 

15:09 Президент України Володимир Зеленський провів засідання Військового кабінету. Голова держави відмовився розголосити подробиці, але заінтриґував: "Результати будуть. Ворог їх відчує".

 

 

14:58 Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олег Котенко заявив про намір демісувати після того, як Кабінет Міністрів вніс зміни до переліку його повноважень. За перемовини з Росією про повернення тіл відповідатиме Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Діяльність пошукових груп перебуватиме у віданні Генштабу ЗСУ. Роботу з Єдиним реєстром зниклих безвісти доручили Міністерству внутрішніх справ.

 

 

14:40 Керівник Головного управління розвідки України Кирило Буданов подав документи на вступ до аспірантури університету "Острозька академія". Як повідомляє "Суспільне", у рейтинговій таблиці на спеціальність "Політологія" Буданов іде першим; формою навчання вказана вечірня. У ректораті підтвердили інформацію про отримання вступних документів від керівника розвідки.

 

 

14:13 На території Румунії знову знайшли уламки російського безпілотника після атаки росіян по Ізмаїльському районі, повідомило Міноборони. Частини дрона виявили за кількасот метрів від кордону.

 

 

13:59 Великий десантний корабель "Мінськ" вигорів після нічного удару по судноремонтному заводу в Севастополі, свідчать знимки з бухти.

 

 

 

13:45 Німеччина передала Україні черговий великий пакет військової допомоги, повідомили у федеральному уряді. У ньому 20 БМП Marder з боєприпасами; 2 танки для розмінування WISENT 1; великовантажний напівпричіп 8x8 HX81 та 4 напівпричепи; 9 автотранспортних засобів (вантажівки, мікроавтобуси, позашляховики); 5 вантажівок 8х8 з системою змінного завантаження, 3 автомобілі швидкої допомоги, а також 3 тисячі артилерійських боєприпасів калібру 155 мм і півтора мільйона патронів до пістолета, матеріали для знешкодження вибухових боєприпасів, система відеоспостереження Satcom, 20 дронів-розвідників RQ-35 HEIDRUN, 2 мобільні антенні системи та 10 датчиків дронів. 

 

 

13:20 Вночі під час атаки на бухту в Севастополі у Starlink стався масштабний збій, повідомляють аналітики платформи NetBlocks.

 

 

 

13:00 У ГУР підтвердили удар по Редкінському дослідному заводу у Тверській області, де виробляється децилін – авіаційне паливо. Це була атака БПЛА, є влучання і є ураження.

 

 

12:51 Естонія заборонила в'їзд автомобілів із російськими номерами на свою територію. "Їм не дозволено користуватися привілеями, які може запропонувати свобода, допоки Україна не досягне перемоги", – прокоментував міністр закордонних справ Маргус Цахкна.

 

 

12:45 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 128 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 110 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:30 Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, достатньо для забезпечення потреб споживачів, повідомили в Міненерго. Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 427 населених пунктів, внаслідок артилерійських обстрілів росіянами прифронтових територій є нові пошкодження у мережах на Донеччині, Дніпропетровщині, Запоріжжі, Херсонщині.

 

 

12:25 Вчора, 11 вересня, максимум споживання був на 1,4% вищим, ніж у попередній понеділок 4 вересня, повідомили в Укренерго.

 

 

12:15 У зв'язку із нічною російською атакою безпілотників на південь Одеської області мешканці міста Ісакча та комун Лункавіца, Грінду, Чеаталкьой, Чилія, Сомова, Пардіна та Вакерені в Румунії сьогодні вночі біля першої години отримали попередження тривоги на мобільних телефонах:

"Існує ймовірність падіння деяких предметів з повітряного простору. Зберігай спокій! Сховайтеся в підвалах або сховищах цивільного захисту. За відсутності укриття залишайтеся всередині будинку, подалі від вікон та зовнішніх стін. Орієнтовна тривалість: 90 хв. "

Вранці Інспекція з надзвичайних ситуацій Тулча-Дельта повідомила, що не отримувала повідомлень про нічні інциденти з безпілотниками на території Румунії.

 

 

 

12:03 Під час нічної атаки на Севастопольський морський завод пошкоджено дизель-електричний підводний човен "Ростов-на-Дону" та великий десантний корабель "Мінськ", заявив "Бабелю" представник ГУР Андрій Юсов.

 

 

 

11:49 Президент Росії Владімір Путін і північнокорейський лідер Кім Чен Ин розпочали переговори на російському далекосхідному космодромі "Восточний". Перед початком переговорів Путін та Кім ознайомилися з ходом складання ракети-носія "Ангара" й оглянули стартовий комплекс для запуску ракети-носія "Союз-2".

 

 

11:30 Досвідчені українські пілоти можуть розпочати польоти на західних винищувачах F-16 вже за три місяці, заявив директор Повітряних сил Національної гвардії США Майкл Ло, виходячи з досвіду навчання українських пілотів на літаках F-15C, що відбулося раніше у Каліфорнії. Українські пілоти мають до жовтня прибути на базу Повітряних сил Національної гвардії США “Морріс“ у Туксоні в Аризона, наразі перевіряють їхні знання англійської мови. Пілотам без попереднього бойового досвіду на опанування  F-16 знадобиться дев’ять місяців. Після завершення навчання у США українцям необхідно буде повернутися до Європи для додаткового навчання. Союзники по НАТО показують українцям, як обслуговувати літак, і ці курси мають бути завершені до того, як винищувачі почнуть здійснювати бойові вильоти.

 

 

11:05 Станом на 10:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 11 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

• Підрозділи нової 25-ї загальновійськової армії Росії (25 ЗВА), найімовірніше, вперше розгорнуто в Україні. Це формування, ймовірно, зосереджене в Луганській області на північному сході України.

• Ще в серпні 2023 року в оголошеннях про набір до 25-ї ЗВА стверджувалося, що вона буде розгорнута в Україні лише з грудня 2023 року.

• Цілком ймовірно, що підрозділи були поспішно введені в дію частково через те, що Росія продовжує боротися з надмірно розтягнутими силами на фронті, а Україна продовжує контрнаступ на трьох різних напрямках. Однак існує також реальна можливість того, що Росія спробує використати частини 25-ї ЗВА для відновлення не задіяних резервних сил на театрі бойових дій, щоб надати командирам більшої оперативної гнучкості.

 

 

10:45 Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук, коментуючи нічні вибухи в тимчасово окупованому Севастополі, подякував пілотам Повітряних сил Збройних Сил України за відмінну бойову роботу і пообіцяв продовження.

 

 

 

10:30 У Севастополі внаслідок нічної атаки уражено великий російський десантний корабель та пошкоджено підводний човен РФ, підтвердили в Головному управлінні розвідки Міноборони. Є пошкодження Севастопольського судноремонтного заводу ім. С. Орджонікідзе, зокрема його обладнання. Після атаки на території Севастопольського морського заводу виникла пожежа, її зафіксували супутники NASA. Загоряння були у Південній та Корабельній бухтах Севастополя.

 

 

10:15 В Умань на святкування Рош га-Шана прибуло вже 11 тисяч прочан-хасидів, повідомив голова Уманської РВА Ігор Миклащук, зазначивши, що в місті все гаразд, ніяких ексцесів не відбувається. Цьогоріч Рош га-Шана відзначають 15 вересня, торік на святкування Рош га-Шана до Умані прибуло 29 тисяч хасидів.

 

 

10:05 Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках, повідомив речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов.

На Мелітопольському напрямку в результаті штурмових дій Сили оборони мають частковий успіх в районі Роботиного Запорізької області.

На Бахмутському напрямку мали частковий успіх в районі Кліщіївки Донецької області, завдають ворогу значних втрат у живій силі та техніці. Тривають важкі бої.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

134,2% танків (з них 2,3% за минулий тиждень),

  50,7% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

140,7% автомобільної техніки (з них 3,8% за минулий тиждень),

191,6% артилерійських систем (з них 5,8% за минулий тиждень),

  68,8% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

  36,8% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Вночі біля 3-ї години завдано ракетний удар по Севастопольському морському заводу, головному російському ремонтному заводу Чорноморського флоту. Під час атаки пошкоджено два російські військові кораблі: підводний човен та великий десантний корабель проєкту 775. Завод мав з 2024 року відновити будівництво нових кораблів і суден, а в листопаді 2022 року обговорювалась можливість перетворення заводу на центр розвитку російських безпілотних надводних і підводних апаратів.

 

 

09:35 Внаслідок нічної атаки на південь Одещини, коли декілька груп ударних дронів було спрямовано по Ізмаїльському району, постраждали шестеро людей, зафіксовані пошкодження припортової та іншої цивільної інфраструктури, повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

 

 

09:30 Вночі російські війська атакували Одещину (південні райони Одещини, портова інфраструктура регіону) та Сумщину кількома групами ударних БпЛА типу “Shahed-136/131” із трьох напрямків: Приморсько-Ахтарськ, мис Чауда, Курськ. Було зафіксовано пуски 44 “шахедів”, з них 32 (73%) знищено із залученням винищувальної авіації, підрозділів зенітних ракетних військ, мобільних вогневих груп Повітряних сил та Сил оборони України.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Вчора українські війська продовжили наступальні операції в Донецькій і Запорізькій областях і, як повідомляється, просунулися на південь від Бахмута і Роботиного. Українські військові джерела повідомили, що українські війська ведуть активні наступальні дії поблизу Кліщіївки (6 км на південний захід від Бахмута). В українському Генштабі також заявили, що українські сили досягли нових успіхів на південь і південний схід від Роботиного. Речник українського Таврійського угруповання військ полковник Олександр Штупун уточнив, що українські сили просунулися на 300–500 метрів на південь і південний схід від Роботиного. Український військовий медіацентр зазначив, що російські війська все активніше стягують резерви з глибини російської території на лінію фронту в Україні через страх перед українським проривом.

• Російські інсайдерські джерела стверджують, що найближче оточення Кремля знову активно обговорює необхідність і підготовку до другої хвилі мобілізації резервів напередодні піврічного осіннього призовного циклу, який розпочинається 1 жовтня. Російський телеграм-канал, який нібито має зв'язки з російськими джерелами безпеки, стверджував, що окремі російські чиновники "серйозно" готуються до другої хвилі мобілізації резервістів і сподіваються провести ще одну хвилю мобілізації резервістів восени. Важливо розрізняти звичайний піврічний призов на строкову службу в Росії, масштабну мобілізацію резервістів, подібну до тієї, що привела до російських збройних сил понад 300 тисяч резервістів восени 2022 року, криптомобілізацію, яка залучає резервістів до збройних сил у меншій кількості протягом тривалого періоду часу, а також різні зусилля, спрямовані на заохочення або примус росіян до підписання нібито добровільних контрактів із російськими збройними силами. Телеграм-канал стверджував, що російські чиновники хочуть мобілізувати 170–175 тис. резервістів і через це перенести дату осіннього призову з 1 жовтня на 1 листопада, одночасно проводячи "контрактну мобілізацію" для набору додаткових 130 тисяч осіб на контрактну службу з використанням примусових заходів. Телеграм-канал стверджував, що потужна група "силовиків-яструбів" пропонує і більш жорсткі заходи щодо мобілізації резерву, такі як обмеження для певних осіб в отриманні відстрочки від мобілізації, що викликало серйозні розбіжності з чиновниками в адміністрації президента Росії. Телеграм-канал стверджує, що в адміністрації президента побоюються реакції на такі заходи з боку інших російських чиновників і суспільства в цілому.

• Ці плани, пропозиції та розбіжності не є новими і не свідчать про те, що президент Росії Путін остаточно вирішив незабаром провести другу хвилю мобілізації. Раніше напередодні весняного призову на початку 2023 року теж спостерігалася активізація дискусій щодо підготовки до мобілізації в резерв і спекуляцій. Окремі російські чиновники також пропонували радикальніші заходи мобілізації, які не були реалізовані. Вчорашня відповідь Путіна на запитання на Східному економічному форумі про можливу другу хвилю мобілізації в резерв радше свідчить про його прихильність до поточних практик криптомобілізації, а будь-яка нова хвиля мобілізації резерву залежить від нього.

• Путін під час свого виступу на Східному економічному форумі також посилив кілька шаблонних інформаційних операцій, які неправдиво описували український контрнаступ як невдалу спробу, і звинуватив Україну в небажанні вести переговори.

• Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин вчора прибув до Приморського краю і найближчими днями зустрінеться з Путіним, ймовірно, для обговорення постачання північнокорейських артилерійських боєприпасів Росії.

• Повідомляється, що російська влада відкоригувала системи протиповітряної оборони навколо Москви у світлі останніх посилених ударів безпілотників по місту, ймовірно, частково для того, щоб заспокоїти скарги в російському інформаційному просторі щодо неефективності протиповітряної оборони навколо столиці.

• Російські війська вчора вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, в районі межі Донецької та Запорізької області, на заході Запорізької області.

• Російські чиновники внесли до держдуми РФ законопроєкт, який передбачає покарання російських військовослужбовців, які воюють у складі добровольчих збройних формувань, за втрату або навмисне знищення військової техніки чи запасів.

• Російські окупанти продовжують депортувати дітей з окупованих територій України до Росії під виглядом оздоровчих програм.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося 34 бойові зіткнення. Ворог завдав 7 ракетних та 35 авіаційних ударів, здійснив понад 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави.

Крім того, з початком поточної доби російські окупанти завдали масованого авіаційного удару із застосуванням ударних БпЛА по цивільній інфраструктурі Одеської та Сумської областей. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Авіаційних ударів зазнали Попівка, Степок, Миропілля, Грабовське Сумської області, Кислівка Харківської області, Надія, Діброва Луганської області, Спірне, Кліщіївка, Північне Донецької області, Роботине Запорізької області, Одрадокам’янка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 45 населених пунктів Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В районі відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати угруповання військ прикриття державного кордону, проводить активну диверсійну діяльність у прикордонних районах з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В районі відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках противник не полишає спроб прорвати оборону Збройних Сил України біля Оріхово-Василівки. В свою чергу Сили оборони в ході наступальних дій мали частковий успіх в районі Кліщіївки Донецької області, завдають ворогу значних втрат у живій силі та техніці.

В районі відповідальності ОСУВ “Таврія” наші захисники стійко тримають оборону неподалік Авдіївки та Мар’їнки, де протягом минулої доби противник здійснив понад 20 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Крім того, всі атаки ворога в районах Новомихайлівки Донецької області та південніше Новодарівки Запорізької області обернулися для окупантів значними втратами як у живій силі, так і в техніці. Водночас на Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках Сили оборони продовжують утримувати ініціативу, тиснути на ворога, проводити штурмові дії та відвойовувати нашу землю.

На Мелітопольському напрямку Сили оборони продовжують наступальну операцію, завдають окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці, змушують ворога відходити із займаних позицій. В результаті штурмових дій наші воїни мають частковий успіх в районі Роботиного Запорізької області.

В районі відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони продовжують контрбатарейну боротьбу, знищуючи логістику, місця дислокації і вогневі позиції ворожих підрозділів.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ і артилерії та безпілотних систем уражено 10 артилерійських засобів, 2 зенітно-ракетних комплекси, 1 район зосередження особового складу, 1 станцію радіоелектронної боротьби, 1 пункт управління та 5 складів боєприпасів противника.

 

13.09.2023