566-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:49 Під російським Волґоґрадом розбився військовий літак Су-24. Згідно з даними телеграм-каналу Shot, бомбардувальник здійснював навчальний політ і був без боєприпасів. На облавку перебувало двоє осіб – про них наразі інформації немає.

 

 

20:24 Із окупованих територій Херсонщини, Луганщини та Запорізької області повернули ще 13 дітей.

 

 

19:50 Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони, яке передбачає перевірку всіх рішень військово-лікарських комісій, прийнятих з 24 лютого 2022 року. Спеціальні робочі групи мають перевірити рішення медико-соціальних експертних комісій та ВЛК щодо встановлення інвалідності, визнання непридатності до військової служби. Національному агентству з питань запобігання корупції доручили здійснити аналіз корупційних ризиків у діяльності ВЛК і в разі потреби внести пропозиції щодо змін до відповідних нормативно-правових актів. ДБР, МВС, СБУ за участю Офісу генерального прокурора мають вжити заходів з викриття корупційних правопорушень та кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності в системі військово-лікарської експертизи.

 

 

19:11 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів, внаслідок чого, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновані житлові будинки та інша інфраструктура.

Протягом доби відбулось понад 20 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 3 ракетних та 25 авіаційних ударів, здійснив 36 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Попівки, Степок, Миропілля, Грабовського Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Грем’яч, Камінь Чернігівської області, Степне, Попівка, Грабовське, Велика Писарівка Сумської області та Козача Лопань, Гатище, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Одрадне Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Кислівки Харківської області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали населені пункти Дворічна, Берестове, Синьківка, Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку авіаційних ударів зазнали Надія, Діброва Луганської області та Спірне Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Спірне Донецької області

На Бахмутському напрямку Сили оборони успішно стримують противника в районі Оріхово-Василівки Донецької області. Авіаційних ударів зазнали Кліщіївка, Північне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, серед яких Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку наші захисники успішно відбили близько 10 атак противника в районі Авдіївки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Новокалинове, Степове, Авдіївка, Сєверне, Тоненьке Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби наші воїни звели нанівець понад 10 атак ворога в районі Мар’їнки. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку всі атаки ворога в районі Новомихайлівки були успішно відбиті. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку наші воїни відбили атаки ворога в районі південніше Новодарівки Запорізької області. Противник завдав авіаційного удару біля Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали 15 населених пунктів, серед них Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Роботине, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Одрадокам’янки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Антонівка, Херсон, Білозерка Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільнюють окуповані території. В результаті штурмових дій Сили оборони мають частковий успіх у районах Кліщіївки Донецької області та Роботиного Запорізької області, витісняють противника із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу озброєння та військової техніки ворога.

Підрозділами ракетних військ уражено 2 артилерійських засоби, 1 склад боєприпасів, 1 пункт управління та 1 зенітно-ракетний комплекс противника.

 

 

18:41 Уряд Данії передає Україні пакет військової допомоги на $831 млн. "Новий пакет пожертвувань Україні в розмірі 5,8 млрд данських крон забезпечить військову оборону країни танками, бойовими машинами піхоти, танковими боєприпасами і зенітними установками. Це 12-й і найбільший пакет пожертвувань, який Данія надсилає Україні з моменту вторгнення", – йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті міноборони Данії.

 

 

18:08 В окупованому росіянами Енергодарі сили руху опору та спецпризначенці ГУР організували диверсію під час святкування окупантами "дня підрозділів з питань міграції системи МВС РФ". "«Подарунок» було доставлено прямо під час святкового застілля, яке було організовано в приміщенні, обладнаному під «відділ паспортизації» за адресою вул. Будівників, 22. Внаслідок ураження в приміщенні виникла пожежа, до будівлі прибули кілька екіпажів швидкої допомоги", – інформує ГУР. Вибухи також пролунали на радіокомунікаційному пункті зв’язку окупантів і в котеджах на околиці міста, захоплених росіянами.

 

 

17:39 Президент України Володимир Зеленський передав до Верховної Ради свої пропозиції до заветованого закону про відновлення електронного декларування. Зеленський вимагає відкритого доступу до реєстру декларацій, водночас пропонує визначити в законі положення про те, що у відкритому доступі не буде декларацій, поданих військовослужбовцями, а також співробітниками поліції особливого призначення, які під час дії воєнного стану залучені до ведення бойових дій, а також поранених, полонених, миротворців, осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. Ці винятки не стосуватимуться військовослужбовців на посадах міністрів та їхніх заступників, керівників центральних і місцевих органів виконавчої влади та їхніх заступників, на інших посадах в апаратах міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів системи правосуддя або відряджених на такі посади; тих, хто входить до складу військово-лікарських комісій, лікарсько-льотних комісій або відряджені до них; тих, хто проходить службу в територіальних центрах комплектування і соціальної підтримки або відряджені до них (крім осіб рядового складу підрозділів охорони відповідних центрів); тих, які здійснюють підготовку, організацію, проведення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення.

 

 

17:10 Київський міжнародний інститут соціології оприлюднив свій коментар щодо резонансного соціологічного опитування, котре виявило, що 78% респондентів в Україні вважають, що Президент відповідає за корупцію в уряді та воєнних адміністраціях. Соціологи зазначають, що результати дослідження зазнали хибної інтерпретації, а поняття "відповідальність" ототожнили із "причетністю". "Серед українців досі зберігається бажання мати сильного лідера, від якого очікують рішучих дій. У той же час, серед громадськості є відчутний запит на боротьбу з корупцією. Крім цього, українці переважно погано розбираються в державному управлінні та [в тому,] хто і за що саме несе відповідальність та де може здійснити вплив. Тому, як зазвичай, українці персоналізують в особі Президента (тим більше того, хто користується високою підтримкою) саме того, хто, на їхню думку, здатен і має привнести необхідні зміни. Тобто зараз це запитання відображає запит і заклик громадськості до Президента вчинити рішучі дії, спрямовані на боротьбу з корупцією", – йдеться у коментарі КМІСу.

 

 

16:42 Організатори конкурсу "Міс Україна 2023" заявили про намір перевірити всіх учасниць на причетність до Росії. "У зв'язку з великим запитом громадськості комітет конкурсу створив етичну групу перевірки, яка проведе додаткові дослідження учасниць на основі отриманих нових фактів. За результатами таких досліджень можливі виключення учасниць зі складу конкурсу", – повідомляється на сторінці конкурсу в Instagram. Напередодні комік Андрій Лузан звернув увагу на те, що деякі з "міс" зустрічаються з бізнесменами із Росії, у публічній діяльності ігнорують тему війни, танцюють під російську музику, а декотрі займалися ескортом.

 

 

16:01 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна буде змушена звернутися до арбітражу Світової організації торгівлі щодо компенсації збитків у випадку блокування Польщею експорту українського зерна. "Україна, попри війну і блокування росією наших портів, дотримується своїх зобов'язань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом СОТ. Ми не мали й не маємо намірів шкодити польським фермерам. Ми дуже цінуємо підтримку від польського народу і польських родин", – прокоментував Шмигаль. Голова уряду додав, що в разі порушення торгового права "в інтересах передвиборчого політичного популізму" Україна задіє механізм скарги до арбітражу за порушення норм Генеральної угоди з тарифів і торгівлі.

 

 

15:19 Правоохоронці затримали колишнього диспетчера окупаційної "Кримаеронавігації", який після анексії Криму перебрався на вільну від окупації територію і працевлаштувався в одну з українських авіакомпаній на посаду пілота. Встановлено, що чоловік під час роботи на півострові здійснював диспетчерське обслуговування та контроль руху літаків з РФ на територію Криму і сприяв незаконному переправленню осіб через державний кордон. "Після повномасштабного вторгнення РФ обвинувачений почав активно підтримувати та виправдовувати збройну агресію РФ. Зокрема, через власні екаунти у заборонених соцмережах чоловік «звеличував подвиги» російської армії, розповсюджував наративи російської пропаганди та сподівався на окупацію більшої частини України, включно зі столицею", – повідомила прокуратура.

 

 

14:53 Колишньому служителеві одного з храмів УПЦ МП на Одещині повідомили про підозру в організації незаконного переправлення осіб через кордон. Чоловік за гроші виготовляв підробні листи від єпархії щодо надання дозволу на тимчасовий виїзд за кордон військовозобов’язаним, які нібито мають церковний сан, для участі в культурно-духовних подіях у Німеччині. Вартість послуги становила 4,5 тисячі доларів.  

 

 

14:29 У Житомирі під час копання картоплі жінка виявила на присадибній ділянці схрон боєприпасів часів Другої світової війни: 82 мінометні міни калібром 82 мм, 3 протитанкові міни та 8 гранат.

 

 

14:10 Державне підприємство "Антонов" відкрило центр виготовлення безпілотників. Як пише Reuters, філія пропонує експериментальні аеродинамічні дослідження, створення тренажерів для навчання операторів БПЛА, розробку стандартів для компонентів тощо.

 

 

13:51 У Дніпрі оголосили підозру жінці за опір поліції – супутниці чоловіка, смертельно пораненого під час інциденту 29 серпня. Поліціянт, який використав зброю, перебуває під домашнім арештом.

 

 

13:31 Берегові ракетно-артилерійські війська ВМС понад рік повністю контролюють частину Чорного моря у районі "веж Бойка", заявив речник Військово-морських сил Дмитро Плетенчук. З його слів, фізичну присутність росіян фіксували до моменту, коли було потоплено корабель "Васілій Бех". "Був у них такий корабель, який транспортував озброєння й особовий склад на острів Зміїний. Після цього вони зробили вже висновки, і більше року ми не спостерігали там присутності. Але не можна було виключати, що туди може зайти якась диверсійна група з використанням якихось інших маломірних, наприклад, човнів для того, щоб доставити особовий склад", – розповів Плетенчук. Речник ВМС заявив, що сама операція ГУР усе ж була вкрай небезпечною. "Дістатися на таку відстань на гумових човнах – це реально треба бути дуже крутими хлопцями, якими гурівці і є. Незважаючи на те, що ми звільнили цю зону від присутності російських військових кораблів, все одно її умовно можна вважати "сірою", тому що російська авіація там присутня постійно, на жаль", – сказав Плетенчук "Радіо Свобода".

 

 

13:08 Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна остаточно вирішила не відкривати кордони для імпорту українського зерна. "Польща не дозволить затопити нас українським зерном. Незалежно від того, яким буде рішення чиновників Брюсселя, ми не відкриємо наших кордонів", – заявив Моравецький.

 

 

12:51 Сили оборони вразили пункт базування екіпажів БПЛА "Zala" і "Ланцет" у тимчасово окупованому селищі Луганське Донецької області

 

 

12:39 Кім Чен Ин уже в'їхав поїздом на територію Росії.

 

 

12:25 Президент України Володимир Зеленський провів нині засідання Військового кабінету:

"Вузьке коло людей. Вузьке коло питань. Сьогодні говорили лише про фронт: продовження нашого наступу, напрямки, прогнози, забезпечення, зброя та боєприпаси, власне виробництво, інформація розвідок.
І також підготовка до зустрічних дій ворога: зведення укріплень, підсилення наших оборонців на відповідних ділянках, дані розвідок про дати та напрямки".

 

 

12:05 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 96 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 71 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:30 Станом на 10:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 10 російських кораблів, серед яких два носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 16 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:20 Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, достатньо для забезпечення потреб споживачів, повідомили в Міненерго. З ремонту вийшов черговий енергоблок ТЕС на 150 МВт потужності. Комерційний імпорт електроенергії за минулу добу становив 932 МВт·год, експорт – 3,68 ГВт·год. 

Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 427 населених пунктів у Донецькій, Харківській, Запорізькій, Херсонській, Сумській областях.

 

 

11:05 Вчора, у понеділок 11 вересня, вечірній максимум споживання був на 1,4% вищим, ніж у попередній понеділок 4 вересня, і на 4,5% вищим, ніж у неділю, що характерно для початку робочого тижня, повідомили в Укренерго.

 

 

10:50 Президент Володимир Зеленський заветував закон про електронні декларації (№9534), який зберігав обмеження щодо електронного декларування:

"Обмеження неприйнятні. Декларації мають бути відкритими. Одразу. Не через рік. Уже зараз реєстр треба відкривати. Власне, із цією головною правкою закон має бути проголосований".

 

 

10:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

• Останніми тижнями Росія переналаштувала свою протиповітряну оборону малої та середньої дальності навколо Москви, намагаючись ефективніше захищатися від атак безпілотних літальних апаратів (БПЛА), яких місто зазнає зараз майже щодня.

• З початку вересня 2023 року російські системи протиповітряної оборони "Панцирь-С" навколо столиці зображені розміщеними на підвищених вежах і пандусах.

• Раніше, після ударів по авіабазах Енгельс і Рязань у грудні 2022 року, Росія також розмістила "Панцирь-С" на дахах офіційних будівель у Москві. Очевидно, це зроблено для того, щоб система могла виявляти і вражати цілі типу БПЛА. Однак, ймовірно, це також має на меті резонансно запевнити громадськість у тому, що влада тримає загрозу під контролем.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

133,7% танків (з них 2,1% за минулий тиждень),

  50,6% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

140,2% автомобільної техніки (з них 3,7% за минулий тиждень),

190,6% артилерійських систем (з них 6,1% за минулий тиждень),

  68,6% РСЗВ (з них 1,4% за минулий тиждень),

  36,6% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 12 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомила керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

 

 

09:40 Міністри юстиції країн-членів Ради Європи на зустрічі в Ризі ухвалили декларацію, в якій викладено низку принципів для досягнення повної відповідальності за агресію Російської Федерації проти України та надання відшкодування всім жертвам війни. Так звані "Ризькі принципи" наголошують, що Реєстр шкоди для України повинен мати орієнтований на жертви підхід, щоб забезпечити засоби правового захисту, зокрема, для найбільш вразливих груп, таких як жінки та діти. Вони також наголошують на важливості надання допомоги національній владі для полегшення координації внутрішніх зусиль з підтримки функціонування Реєстру та консультацій із громадянським суспільством і неурядовими організаціями, включно з правозахисниками, а також жертвами та організаціями із захисту прав жертв.

 

 

09:30 Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках, повідомив речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов.

На Бахмутському напрямку наші воїни продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут.

На Мелітопольському напрямку Сили оборони України продовжують наступальну операцію, завдають російським окупаційним військам значних втрат у живій силі та техніці. Мали успіх у районах південніше та південно-східніше Роботиного, закріплюються на досягнутих рубежах.

В той же час Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ на Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському напрямках. На Лиманському та Купʼянському напрямках тривають важкі бої. На Бахмутському напрямку ворог безуспішні наступальні дії в районах Новоселівського Луганської області, Оріхово-Василівки та Кліщіївки Донецької області. Сили оборони відбили понад 10 атак у районах Роботиного та Новоданилівки Запорізької області.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Вчора українські війська продовжили контрнаступальні операції в Донецькій і Запорізькій областях, а також просунулися в районі Бахмута і на заході Запорізької області. Вчора українські військові оголосили, що за останній тиждень українські війська звільнили два квадратні кілометри території на Бахмутському напрямку та досягли там успіхів поблизу Кліщіївки й Андріївки. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр також повідомила, що на Таврійському (Запорізькому) оперативному напрямку українські війська за минулий тиждень просунулися загалом на 4,8 кв. км, зокрема на південь від Роботиного та на захід від Вербового.

• Росгвардія може вербувати раніше ув’язнених колишніх бійців "групи Ваґнера", ймовірно, для подальшого поглинання залишків "Ваґнера", одночасно зміцнюючи внутрішній апарат безпеки Росії.

• Російські прикордонники висловлювали такі ж скарги щодо обмежених можливостей і озброєння, як і російські війська, які служать в Україні, і продовжували висловлювати стурбованість можливими українськими рейдами в Росію. Російський мілблогер, який є членом ради з прав людини при Кремлі, посилив скарги на те, що російська влада погано оснастила прикордонні підрозділи і не забезпечила їх достатньою кількістю цифрових систем зв'язку, розвідувальних і ударних безпілотників, мобільного транспорту та медичних засобів, зазначивши, що ці скарги надходять майже з усіх прикордонних управлінь ФСБ і що підрозділи прикордонної служби, формуючи оперативні групи для участі у радянській війні в Афганістані, були оснащені артилерією, авіацією та бронетехнікою, а це означає, що сучасні прикордонні підрозділи ФСБ потребують подібних можливостей. Він стверджував, що прикордонні підрозділи отримують протитанкові ракети і міномети лише завдяки особистим зв'язкам з російськими військовими частинами, і закликав російську владу забезпечити сучасні прикордонні підрозділи, особливо в Брянській, Курській і Бєлгородській областях, які межують з Україною, кращим оснащенням, включаючи самохідні артилерійські установки і системи радіоелектронної боротьби. Посилання блогера на участь радянських прикордонників у війні в Афганістані та заклик до надання складніших систем свідчать про те, що російські прикордонники продовжують бути стурбовані загрозою можливих українських транскордонних рейдів на територію Росії та атаками українських безпілотників на російську територію.

• У ніч з 10 на 11 вересня російські війська здійснили серію ударів безпілотників "Шахід-131/136" по південній Україні. Український Генеральний штаб повідомив, що українські сили збили 12 "Шахідів" над Запорізькою, Дніпропетровською та Миколаївською областями та ще один неідентифікований безпілотник. 11 вересня начальник ГУР Кирило Буданов заявив, що російські війська змінюють тактику і "масово застосовують безпілотники". Український Генштаб також повідомив, що російські війська випустили по Дніпропетровській області 10 ракет, зокрема протирадіолокаційні ракети Х-31П і керовані крилаті ракети Ка-59.

• Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин і президент Росії Путін найближчими днями зустрінуться у Владивостоці, щоб обговорити двосторонні відносини та постачання артилерійських боєприпасів з Північної Кореї до Росії.

• Збройні сили США та Вірменії 11 вересня почали спільні військові навчання у Вірменії. 85 американських військовослужбовців і 175 вірменських беруть участь у навчаннях "Eagle Partner 2023" на полігонах Зар і Армавір поблизу Єревана, що відбуватимуться на тлі все більш напружених відносин між Москвою і Єреваном, а також посилення напруженості між вірменськими й азербайджанськими силами в Нагірному Карабаху.

• Російські війська вчора вели наступальні операції на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на межі Донецької та Запорізької області, на заході Запорізької області і на окремих ділянках просунулися вперед.

• Українські війська вчора вели наступальні дії щонайменше на одній ділянці фронту та просунулися в районі Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на межі Донецької та Запорізької областей і на заході Запорізької області.

• Керівна кремлівська партія "Єдина Росія" очікувано досягла більшості бажаних результатів на дуже фальсифікованих місцевих виборах у Росії й окупованій Україні. Кандидати в губернатори, які не є членами "Єдиної Росії", перемогли лише у двох регіонах – Хакасії та Орловській області, де були переобрані представники комуністичної партії, що займали свої посади. Голова російського ЦВК Олександр Сидякін прогнозовано заявив, що "Єдина Росія" отримала більшість голосів в окупованих Луганській, Донецькій, Запорізькій і Херсонській областях.

• Вчора українські та британські військові повідомили, що російські військові мають намір до кінця 2023 року мобілізувати понад 400 тисяч військовослужбовців.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 30 бойових зіткнень. Ворог завдав 10 ракетних та 53 авіаційні удари, здійснив понад 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціям наших військ, так і по цивільним об’єктам нашої держави. Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує притаманну кремлю тактику терору. На жаль, внаслідок таких терористичних дій російських окупаційних військ є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновані житлові будинки, пошкоджена цивільна інфраструктура. Зокрема, від цинічних ракетних ударів постраждали мирні мешканці Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Минулої доби росія атакувала нашу державу 12 дронами-камікадзе типу "Shahed-136/131". Всі 12 ударних БпЛА було знищено силами та засобами протиповітряної оборони України.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається досить складною.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районі Леонівки Чернігівської області. Здійснив понад 15 артилерійських та мінометних обстрілів по цивільній інфраструктурі та населенню прифронтових областей.

В районі відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках противник завдав авіаційних ударів біля Синьківки, Іванівки Харківської області, Надії, Новоєгорівки, Діброви, Білогорівки Луганської області. Окупанти не полишають спроб прорвати оборону Збройних Сил України в районах Новоселівського Луганської області, Оріхово-Василівки та Кліщіївки Донецької області. Від численних артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів.

В районі відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник завдав авіаційних ударів поблизу Авдіївки, Пречистівки, Урожайного, Старомайорського Донецької області. Від численних артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів. Окупанти безуспішно намагалися прорвати оборону наших захисників в районах Авдіївки, Мар’їнки, Новомихайлівки Донецької області.

На Оріхівському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки, Омельника, Роботиного та Новоданилівки Запорізької області. Від численних артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 20 населених пунктів.

На Мелітопольському напрямку Сили оборони продовжують наступальну операцію, завдають окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці. В свою чергу, ворог намагається відновлювати свої підрозділи, продовжуючи численні штурмові дії позицій наших військ. Українські воїни мужньо тримають оборону, відбивши понад 10 атак противника в районах Роботиного та Новоданилівки Запорізької області. Мали успіх в районах південніше та південно-східніше Роботиного, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Одрадокам’янки Херсонської області та Кривого Рогу Дніпропетровської області. Від численних артилерійських та мінометних обстрілів постраждало понад 10 прифронтових населених пунктів. Сили оборони продовжують вести контрбатарейну боротьбу, знищувати склади забезпечення та наносити ураження противнику в його тилу.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки загарбників.

Підрозділами ракетних військ і артилерії та безпілотних систем уражено 12 артилерійських засобів, 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, 1 пункт управління та 1 склад боєприпасів противника.

12.09.2023