498-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:31 Президент України Володимир Зеленський прибув із візитом до Чехії. На зустрічі з Петром Павелом він, зокрема, обговорив майбутній саміт НАТО у Вільнюсі. "Так, ми розуміємо, в НАТО будемо за кілька років, або після війни – як вирішать члени Альянсу. Але якщо вони бачать [Україну членом НАТО], треба давати сигнал, щоб мотивувати Україну захищати Європу. Це не така висока ціна за таку війну і за таке страждання: мотивувати Україну і допомагати їй", – сказав Президент. Петр Павел погодився: "Україна по завершені війни вступить у НАТО. Це в наших інтересах". Чеський президент також сказав, що Чехія не залишить Україну наодинці, а Росії не вдасться залякати світову спільноту. "Росія не така сильна, як намагалася нас переконати", – підкреслив Петр Павел.

 

 

 

22:57 Пентагон підтвердив, що розглядає ініціативу з постачанням Україні касетних боєприпасів. "Це питання, яке зараз перебуває в процесі розгляду", – сказав на брифінґу речник Пентагону Патрік Райдер. Він поінформував, що Сполучені Штати мають кілька типів таких боєприпасів на складах, а ті, що розглядаються для передачі Україні, не включають застарілі варіанти, коефіцієнт відмови яких перевищує 2,35%. "Тож ми ретельно відбираємо снаряди з нижчими показниками відмови, по яких маємо останні дані тестування", – зазначив генерал.

 

 

22:25 У Львові під руїнами атакованого росіянами будинку виявили тіло ще однієї жінки – число загиблих зросло до шести. Як повідомив голова обласної адміністрації Максим Козицький, наразі в домі розібрали 70% руйнувань. Служби працюватимуть впродовж усієї ночі. Перед цим в етері телемаратону Козицький сказав, що під завалами ще можуть бути люди: "Працюємо 24-на-7 не втрачаємо надію врятувати людей. Одна з сімей не виходить на зв'язок досі, але маємо надію що їх там не було, або ми їх врятуємо", – заявив він.

 

 

21:44 Парламент Болгарії 157 голосами проти 57 підтримав прийняття України в НАТО. У тексті декларації зазначено, що офіційна Софія очікує висловлення членами Альянсу позиції на підтримку членства України в НАТО "після відновлення миру на її території", зокрема, у липні у Вільнюсі. Парламент закликав союзників використати саміт для визначення чітких параметрів на шляху до членства України в НАТО.

 

 

21:07 Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк гостро розкритикував правозахисну організацію Humans Right Watch за заклик не надавати Україні касетні боєприпаси (згідно з попередньою інформацією, США включать цей тип снарядів  і пакет допомоги ЗСУ). "Вдумайтесь: абсолютно божевільні російські головорізи вторгаються в Україну, розв'язуючи жорстоку війну геноцидного типу, вбиваючи цивільне населення, влаштовуючи публічні страти, ґвалтуючи жінок, викрадаючи дітей, атакуючи великі міста крилатими ракетами…  «Правозахисники» розв'язують агресивну лобістську кампанію… ні, не з виключення Росії з ООН – зі зриву надання зброї Україні. Це що, прикол? Пранк?" – обурився Подоляк. 

 

 

20:35 Дев'ять дронів намагалися атакувати нафтосховище та енергопідстанцію у Бєлгородській області, повідомляє телерам-канал Mash. Росіяни стверджують, що шість безпілотників вдалося збити. Губернатор області Вячєслав Ґладков заявив, що на підльоті до міста збили "декілька повітряних цілей".

 

 

20:13 У Президента України Володимира Зеленського і болгарського президента Румена Радєва на зустрічі виникла перепалка через трактування війни і перспективу постачання зброї. Частково це визнав Зеленський на пресовій конференції, сказавши: "Він (Радєв, – Ред.) вважає – ні, це ескалація давати Україні допомогу. А я вважаю, що це захист. Це абсолютно різна філософія. Я не буду критикувати президента, я в гостях, я поважаю вашу державу, я поважаю ваш вибір", – сказав Зеленський, згідно з аґенцією УНІАН. Як пише POLITICO, під час зустрічі Зеленський обурився словами Радєва про те, начебто "немає воєнного вирішення" для "конфлікту" в Україні. "Ви б сказали: "Путін, будь ласка, захопи болгарську територію?" Ні, ви, як справжній президент, я впевнений, не допустите компромісу зі своєю незалежністю. Це ваше право не підтримувати допомогу Україні. Але я б дуже хотів, щоб ви мене правильно зрозуміли", – сказав Зеленський. Президент додав, що військова допомога українцям – кращий варіант, ніж потурання подальшій агресії Путіна. "Україна й НАТО повинні мати спільні цінності. Інакше не може бути. Ви не можете підтримувати Росію і підтримувати балансуючу позицію, тому що Росія хоче знищити НАТО, хоче знищити Європу і Європейський Союз. Це їхні цілі. Ви мене розумієте?" – звернувся Зеленський. Болгарський президент, я стверджує POLITICO, виглядав "наляканим" і часто підглядав у нотатки. Згодом він попросив продовжити зустріч без камер, заявивши, що має "пропозицію".

 

 

 

19:51 Видання "Українська правда" опублікувало інтерв'ю із військовослужбовцем, який, як стверджується, мав підірвати міст на Чонгарі на початку російського вторгнення. Старший сержант Іван Сестриватовський розповів, що перешийок було заміновано ще 2014 року, зокрема, сам Чонгарський міст. Сестриватовський пригадує, що російське вторгнення з Криму розпочалося мінометним обстрілом. Він готувався до підриву, але через вибухи не чув жодних команд і не мав зв'язку з командиром. Після того старший сержант вирішив діяти самостійно – Сестриватовський здійснив кілька спроб підірвати міст, але детонація не відбувалася. "Я не сапер, але варіанти два: або була висаджена якась диверсійна група, або дроти були пошкоджені мінометами. У мене два таких варіанти. Інших нема", – сказав військовослужбовець. Коли росіяни прорвалися "на материк", Сестриватовського взяли у полон.

 

 

 

 

19:31 Посол Грузії в Україні Георгій Закарашвілі у четвер покинув Київ через дипломатичне загострення, пов'язане зі станом здоров'я Міхеїла Саакашвілі. У вівторок МЗС України дало Закарашвілі дві доби для того, щоб відбути на батьківщину.

 

 

19:15 Росія й Україна зрівнялися за кількістю танків, припускає Bloomberg. Видання проводить підрахунки на основі даних Кільського інституту світової економіки та OSINT-проєкту Oryx. Починаючи повномасштабне вторгнення в Україну, Росія мала майже 3,5 тисячі танків. За півтора роки війни росіяни втратили майже дві тисячі своїх машин, при тому понад пів тисячі захопили вояки ЗСУ. Україна ж станом на початок війни мала приблизно тисячу танків. Згідно з базою Oryx, ЗСУ втратили пів тисячі танків, але ці втрати вдалося компенсувати за рахунок трофейної техніки та постачань із Заходу. Згідно з підрахунками Кільського інституту, альянти передали українцям 471 танк; ще 286 прибудуть згодом. Наразі в України та Росії мало би бути по півтори тисячі танків.

 

 

19:02 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російська федерація завдала ракетних ударів по Україні, застосувавши 10 крилатих ракет “Калібр”, 7 з яких було знищено зенітними ракетними підрозділами та авіацією Повітряних сил, 3 ракети “Калібр” влучили по місту Львів. Внаслідок російських терористичних атак на Львів, на жаль, є 5 загиблих мирних людей та понад 35 отримали поранення різного ступеня важкості, пошкоджено та зруйновано понад 35 будинків, більш ніж 250 квартир, 10 гуртожитків, будинок дитини, два вищі навчальні заклади освіти та інша цивільна інфраструктура.

Крім того, ворог завдав 41 авіаційного удару та здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Зокрема російська армія обстрілювала мирні населені пункти Херсонської та Харківської областей.

Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – протягом доби відбулось 20 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи ЗС білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах. Продовжується переміщення на територію росії підрозділів ЗС російської федерації, що проходили підготовку на полігонах білорусі.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність. Завдав авіаційного удару в районі Гатища Харківської області. Протягом доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема в районах Старих Вирків, Іскрисківщини, Катеринівки, Запсіля Сумської області та Чернещини, Одноробівки та Гоптівки Харківської області.

На Куп’янському напрямку наші воїни стійко тримають оборону. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне та Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби, за підтримки авіації, противник робив спроби витіснити наші війська із займаних позицій в районі Білогорівки та Кармазинівки Луганської області, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів біля Кармазинівки і Невського Луганської області та Тернів, Іванівки і Федорівки на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Невське і Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Берестове Роздолівка – Донецької.

На Бахмутському напрямку, під щільним вогнем авіації та артилерії противника, наші захисники успішно відбили атаки противника в районах Іванівського та Білої Гори. Ворог завдав авіаційного удару поблизу Іванівського Донецької області. Разом з тим, наші воїни продовжують вести наступальні дії південніше та північніше міста Бахмут, закріплюються на досягнутих рубежах. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали більш як 15 населених пунктів, серед них Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Олександро-Шультине, Біла Гора та Диліївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Первомайського Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Новокалинового та Авдіївки Донецької області. У той же час, противник здійснив артилерійські обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема це Керамік, Желане, Бердичі, Авдіївка, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку, під вогнем артилерії, наші захисники відбили усі ворожі атаки в районі міста Мар’їнка. Окупанти завдали авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. Противник здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Максимільянівка, Гостре, Мар'їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новомихайлівки Донецької області. Завдав авіаційного удару біля Вугледара. Здійснив обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема це Благодатне, Вугледар, Золота Нива, Шахтарське та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні просування наших військ. Здійснив артилерійські обстріли понад 30 населених пунктів, серед них Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Єгорівка, Мала Токмачка Запорізької області; Зміївка, Антонівка, Приозерне Херсонської області та місто Херсон. Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Російські окупанти цинічно продовжують порушення норм міжнародного гуманітарного права та використання дитячих закладів тимчасово окупованих населених пунктів для розміщення своїх військ, з метою використання цивільного населення в якості живого щита. Так, в населеному пункті Новопетрівка Бердянського району Запорізької області, на території корпусу дитячого санаторію “Весна”, російські військовослужбовці облаштували військову базу, де знаходиться понад 800 російських військовослужбовців та розосереджена російська військова техніка в безпосередній близькості до житлових будинків місцевих жителів.

А в населеному пункті Чумаківка Херсонської області, де російський окупанти переобладнали під військову комендатуру базу відпочинку “Іва". Там проводять допити та катують патріотично налаштованих громадян України.

Авіація сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 1 склад боєприпасів, 6 артилерійських засобів на вогневих позиціях та 3 станції радіоелектронної боротьби ворога.

 

 

18:27 Україна використовує болгарську військову допомогу лише для захисту, запевнив Президент Володимир Зеленський на пресовій конференції у Софії у четвер. "Це пакет на захист. Це не пакет наступу. Це пакет, щоб батьки могли захистити своїх дітей", – сказав Зеленський. Голова держави заявив, що українська артилерія не б'є навіть на територію ворога – по Росії, "яка заслужила цього після того, що вона зробила".

 

 

18:10 Усі укриття на території Львівської громади мають бути відчиненими цілодобово і їх буде заборонено замикати, вирішила комісія з надзвичайних ситуацій. "Оскільки забезпечити відкривання сховищ на 100% неможливо, у Львові забороняємо закривати укриття! Відповідальні особи, визначені власником будівлі, мають напрацювати схему, згідно з якою сховки будуть у вільному доступі цілодобово", – прокоментував міський голова Андрій Садовий.

 

 

17:49 Прем'єр-міністр Болгарії Николай Денков заявив, що незалежна і суверенна Україна є ключем для євроатлантичної безпеки в регіоні. "Росія має піти з території України і визнати її кордони, а також понести свою відповідальність за злочини, які вона вчинила", – сказав Денков після переговорів із Володимиром Зеленським у Софії. Він наголосив, що "майбутнє України – в серці європейської безпеки, НАТО та ЄС", і запевнив, що Болгарія "і далі надаватиме допомогу Україні для активного включення в ці організації", передає "Інтерфакс-Україна".

 

 

17:26 Контрнаступальна операція відбувається за планом, заявив Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю ABC, прев'ю якого опублікували у четвер. "Ми всі хотіли б, щоб контрнаступ завершився за коротший період часу. Але така реальність", – сказав Зеленський. Президент констатував, що "сьогодні ініціатива на нашому боці". "Ми просуваємося, нехай і не так швидко. Але ми просуваємося", – сказав голова держави. Зеленський додав, що винищувачі F-16 та інша важлива військова техніка дала би Збройним Силам України можливість "рухатися швидше, рятувати більше життів, довше стояти на своєму".

 

 

17:15 Новим послом Великої Британії в Україні стане Мартін Гарріс, який замінить на цій посаді Мелінду Сіммонс; ротація відбудеться у вересні 2023 року, повідомили в британському уряді. Гарріс працював у Києві у 2003–2008 роках, обіймав посаду заступника посла і генерального консула. "Я радий повернутися в Україну, щоб очолити надважливу роботу нашого посольства з підтримки українського уряду і народу, які захищають свою країну і наші спільні цінності", – прокоментував дипломат.

 

 

16:57 Болгарія стала 22-ю державою, котра офіційно підтримала членство України в НАТО – за підсумками переговорів Президента України Володимира Зеленського з прем’єр-міністром Ніколаєм Денковим у Софії підписано Спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України. Документ чітко засвідчує, що Болгарія підтримує набуття Україною членства в НАТО, щойно це дозволять умови. Болгарські партнери також визнають, що членство України в НАТО є єдиним способом забезпечити достатній рівень безпеки як для України, так і для всієї євроатлантичної сім'ї, повідомив заступник керівника ОП Ігор Жовква.

 

 

 

16:39 Із російського полону вдалося повернути додому 45 військовослужбовців із підрозділів ЗСУ, Нацгвардії, ДПСУ та двох цивільних. "Ми повертаємо оборонців Маріуполя та «Азовсталі». Є поранені воїни. Також військових із Донецького, включно з Бахмутом, Запорізького та Харківського напрямків", – прокоментував керівник ОП Андрій Єрмак.

 

 

 

16:04 Фінляндія виділяє Україні новий пакет допомоги. До цієї партії ввійде зенітне озброєння та боєприпаси – водночас у Гельсінкі з міркувань безпеки не розголошують ані змісту допомоги, ані часу доставки. "Результат війни визначатиме порядок безпеки в Європі і Фінляндії на десятиліття, тому підтримка України є невід’ємною частиною безпеки Фінляндії", – заявив міністр оборони Антті Хякканен.

 

 

15:41 Після вибухів у Шевченківському суді, спричинених ветераном АТО Ігорем Гуменюком, якого звинувачували у вбивстві чотирьох нацгвардійців, Рада суддів України ініціювала перевірку стану кримінальних справ, у яких обвинувачених тримають під вартою понад 5 років, "аби в майбутньому не допустити та запобігти подібному розвитку подій". "Буде зібрана не лише інформація про кількість таких справ та причини їх тривалого розгляду, а й інформація про стан матеріально-технічного забезпечення цих судів", – йдеться у заяві Ради суддів.

 

 

15:21 Кількість загиблих через нічний ракетний удар по Львову зросла до п’яти: з-під завалів дістали тіло жінки, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

 

 

15:10 Служба безпеки України склала Анатолієві Шарію ще одну підозру – за завданням російських спецслужб пропагандист брав участь у підготовці та поширенні постановочних відеороликів, на котрих рашисти допитували українських полонених. Зокрема Шарій підказував ФСБ, як правильно знімати допит і які запитання ставити бранцям. А вже після зйомок монтував відео, вирізаючи невигідні для РФ фрагменти. Одним із учасників змови був ексочільник поліції Вінниччини Антон Шевцов – саме від нього Шарій отримав відео з допитів. Скандальному пропагандисту інкримінують державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб.

 

 

15:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

Основний тягар протидії Україні наразі несуть військові формування, перекинуті з усієї Росії.

У Запорізькій області добре укріплені рубежі захищає 58-ма загальновійськова армія; зазвичай вона контролює нестабільний кавказький регіон Росії. Навколо Великої Новосілки фронт утримують 5-та загальновійськова армія і морська піхота; вони зазвичай базуються за 7 тис. км як противага китайській силі.

Навколо Бахмута оборону зараз тримають переважно повітряно-десантні полки, які зазвичай дислокуються на заході Росії і діють як елітні сили швидкого реагування на випадок напруженості у відносинах з НАТО. Те, як Росія сприймає ризики по всій Євразії, підкреслює, як війна змістила усталену національну стратегію Росії.

 

 

14:51 Росіяни обстріляли станцію "Одноробівка" у Богодухівському районі на Харківщині. Повністю знищено вокзал, спалахнула масштабна пожежа.

 

 

 

14:40 Вищий антикорупційний суд постановив націоналізувати вантажно-пасажирський літак АН-140-100 підсанкційної російської корпорації "Ростех" вартістю майже 150 млн грн. "До повномасштабного вторгнення РФ повітряне судно було передано українському держпідприємству "Антонов" для здійснення технічних налаштувань, випробувань і подальшого повернення до країни-агресора. За даними слідства, російський літак перебував на балансі московського "Авіаційного комплексу ім. С.В. Іллюшина", який входить до структури "Ростеха" і є провідним виробником військової авіатехніки РФ. Саме ця російська компанія постачає бойові літаки для армії країни-агресора, які воюють проти України", – поінформували у Службі безпеки України.

 

 

14:19 Голова Львівської обласної військово-цивільної адміністрації Максим Козицький уточнив інформацію про жертв ракетного обстрілу Львова – внаслідок удару загинули Анастасія (32 роки), її мати Мирослава (60 років), Михайло (35 років), Ірина (63 роки).

 

 

14:04 У Білорусі розбирають три польові табори для російських військовослужбовців. Супутникові знімки опублікувала білоруська служба "Радіо Свобода". Пусті майданчики зафіксовано в районі полігонів "Обуз-Лесновський" під Барановичами, "Лепельський" у Вітебський області, "Репища" під Осиповичами, що неподалік Бобруйська. Табори почали розбирати 3 липня. Можливо, це пов’язано з прибуттям до Білорусі найманців ПВК "Вагнер".

 

 

 

13:51 Поліція Львівщини відкрила кримінальне провадження через замкнені укриття під час повітряної атаки на Львів минулої ночі – справу відкрито за ч.1 ст.135 Кримінального кодексу України; залишення в небезпеці. "Отримали інформацію про щонайменше 10 зачинених укриттів у Львові під час нічного обстрілу. Обурлива ситуація. Стільки уваги, вимог, суворих рішень. А висновки деякими відповідальними особами так і не зроблені", – прокоментував міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

 

 

13:37 За результатами основної сесії національного мультипредметного тесту у 2023 році 3685 абітурієнтів здобули 200 балів хоча б з одного предмета, а 50 із них отримали 200 балів з усіх трьох предметів, натомість 253 учасники не склали тест з української мови і 10 755 учасників – з математики, повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти. Понад 500 учасників основної сесії НМТ не завершили тестування через тривалі повітряні тривоги. За весь період проведення основних сесій 77 учасників залишили тимчасові екзаменаційні центри через використання під час тестування мобільних телефонів, 6 – через використання рукописних або друкованих матеріалів, 5 – через невиконання вимог і вказівок щодо процедури проходження НМТ.

 

 

13:01 Комісія заповідника "Києво-Печерська лавра" у четвер зайшла на територію Нижньої лаври, де провела огляд та опечатування трьох приміщень – №70 (резиденція митрополита Онуфрія), №69, №71. Зі слів міністра культури Олександра Ткаченка, комісія зауважила повне ігнорування санітарних та протипожежних норм. На одній зі стін виявили портрети російського імператора Ніколая II та його дружини.

 

 

 

 

12:43 Президент України Володимир Зеленський прибув із візитом до Болгарії. Як повідомив голова держави, програма передбачає переговори з премʼєр-міністром Ніколаєм Денковим, президентом Руменом Радевим, урядовцями, парламентарями, політиками, журналістами. Теми – оборонна підтримка, євроатлантична інтеграція України, саміт НАТО, гарантії безпеки та реалізація Формули миру.

 

 

12:39 Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, повністю достатньо для покриття потреб споживачів, повідомили в Міненерго. Через обстріли без світла залишилася частина споживачів у Запорізькій, Херсонській, Харківській, Донецькій, Чернігівській та Сумській областях. Через технологічні порушення була знеструмлена частина споживачів в Івано-Франківській, Київській та Дніпропетровській областях.

Комерційний імпорт електроенергії за минулу добу становив 1903 МВт·год. Експорт відсутній.

 

 

12:26 Наймолодшій жертві, яку сьогодні вночі у Львові у квартирі вбила російська ракета, був лише 21 рік, повідомив голова обласної адміністрації Максим Козицький. Найстаршій загиблій – 95 років. Наразі відомо про чотирьох загиблих; постраждало 37 людей. Депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич повідомив імена двох загиблих – Анастасія Сенів і Мирослава Садова, донька і матір. "Це найбільш руйнівна атака по мирному населенню на Львівщині від початку повномасштабної війни... Рятувальники продовжують розбирати завали. Під ними ще можуть бути люди", – прокоментував Козицький. За даними ОВА, руйнувань зазнали: понад 30 будинків; понад 250 квартир; 10 гуртожитків; будинок дитини; два виші; санаторна школа. Пошкоджено одну підстанцію у Львові (150 абонентів залишаються без електропостачання).

 

 

 

 

12:22 Міністерство культури та інформаційної політики звернулося до ЮНЕСКО з приводу російського ракетного удару по будівлях у буферній зоні в межах території об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Львів – Ансамбль історичного центру", повідомив міністр культури Олександр Ткаченко:

"Від рук держави-терориста гинуть люди, історична спадщина та пам'ятки. 

Сьогодні вночі росія вдарила ракетами “Калібр” по Історичному ареалу – буферній зоні об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Львів – Ансамбль історичного центру".

Комплекс із 17 житлових будинків, розташований по вул. Стрийській, на розі з вул. Академіка Сахарова під №№50 –76в, має статус пам’ятки архітектури місцевого значення.

Будинки житлового комплексу для викладачів "Львівської політехніки" 1930 років на вул. Стрийській, 50–76в занесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Терміново офіційно повідомляємо ЮНЕСКО про це і як завжди чекаємо дій більших, ніж просто глибоке занепокоєння.

Держава, яка не шанує ні життя людей, ні пам'ять, ні історію чужої незалежної країни – не має жодного права бути повноправним членом міжнародних організацій".

 

 

12:16 У Львові оголошено дводенну жалобу в пам’ять про загиблих внаслідок російської ракетної атаки на місто, повідомив міський голова Андрій Садовий.

 

 

11:44 Посол США в Україні Бріджит Брінк засудила російську ракетну атаку на Львів:

"Жорстокий ракетний удар Росії по Львову. Неодноразові російські обстріли мирних жителів жахливі. Ми не будемо стояти осторонь і продовжуватимемо зміцнювати здатність України захищатися".

 

 

11:33 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 118 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 37 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:16 Загроза катастрофи на Запорізькій АЕС зменшується, заявив очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов. "Ми робимо певні дії у цій сфері – як публічні, так і непублічні, і я думаю, що наразі небезпека штучної техногенної катастрофи поступово знижується", – сказав Буданов The Times.

 

 

11:00 Станом на 10:40 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, всі шість – носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 22 ракетпопередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:45 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

119,1% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

  45,7% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

114,8% автомобільної техніки (з них 1,7% за минулий тиждень),

139,9% артилерійських систем (з них 5,9% за минулий тиждень),

  59,0% РСЗВ (з них 2,4% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  34,7% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  28,8% засобів ППО (з них 1,1% за минулий тиждень).

 

 

 

10:37 На Бахмутському напрямку українські воїни продовжують утримувати ініціативу, в районі Кліщіївки наразі йдуть потужні бої, повідомив речник Східного управління військ Збройних сил України Сергій Череватий в ефірі телемарафону: "Там йдуть потужні бої, деталей ми поки що не можемо розкривати. Але судячи з того, як у ворожих пабліках у телеграмі йде нагнітання паніки, думаю, що для них  буде дуже символічною назва Кліщіївка".

 

 

10:22 Українські військові просуваються північніше та південніше міста Бахмут, повідомив речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському, Бердянському та Бахмутському напрямках.

Північніше та південніше міста Бахмут продовжують чинити тиск на ворога, подекуди є просування, вибивають ворога з раніше захоплених рубежів. Противник чинить потужний опір, активно застосовує резерви, зазнає великих втрат, тривають важкі бої.

Сили оборони України також продовжують стримувати наступ російських військ на Лиманському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках.

 

 

10:00 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Повідомляється, що 5 липня українські війська провели контрнаступальні дії на п’яти ділянках фронту та на окремих ділянках досягли успіхів. Геолокаційні кадри, опубліковані 5 липня, показують, що українські сили просунулися на південний захід від Берхівки (6 км на північний захід від Бахмута), на захід від Ягідного (2 км на північ від Бахмута) і на південний захід від Бахмута. Генштаб України повідомив, що українські сили вели наступальні дії на південь і північ від Бахмута, а заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що українські сили просуваються у невизначеному районі на південному фланзі Бахмута. Народний депутат України Юрій Мисягін заявив, що українські війська зайняли нову позицію на північ від Опитного (6 км на північний захід від околиць Донецька) на ділянці фронту Авдіївка–Донецьк. Російські джерела стверджували, що українські війська вели штурми на Лиманському напрямку, Бахмутському напрямку, на ділянці Авдіївка–Донецьк, на межі між Запорізькою та Донецькою областями та на заході Запорізької області. Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу генерал Олексій Громов 5 липня повідомив, що українські війська просунулися на 7,5 км на контрольовану Росією територію на заході Запорізької області та вздовж адміністративної межі між Запорізькою та Донецькою областями. Громов заявив, що з початку контрнаступу 4 червня українські війська звільнили 9 населених пунктів і 160 квадратних кілометрів території.

• Повідомляється, що вночі та вдень 5 липня українські війська завдали серії ракетних ударів по тилових позиціях Росії по всьому фронту. Геолокаційні кадри, опубліковані 4 липня, показують, що українські сили завдали удару по складу боєприпасів у Макіївці Донецької області (6 км на північний схід від Донецька). Російський мілблогер стверджував, що українські війська завдали удару по російському складу паливно-мастильних матеріалів у Макіївці та регулярно завдають ракетних ударів по тилових цілях Росії в Україні. Геолокаційні кадри, опубліковані 5 липня, також показують очевидні українські удари по російських позиціях біля Дебальцевого (52 км на північний схід від міста Донецьк) та наслідки нібито українського удару на залізничній станції в Ясинуватій (6 км на північний схід від міста Донецьк) і ймовірного ракетного удару HIMARS по будівлі російської окупаційної адміністрації у Волновасі, Донецька область (35 км на південний захід від міста Донецьк). Російські мілблогери стверджували, що українські війська завдали ударів по російських позиціях біля Якимівки (16 км на південний захід від Мелітополя) і намагалися вдарити по Бердянську в Запорізькій області крилатими ракетами Storm Shadow. Російські джерела стверджували, що їхні системи ППО збили українську ракету в районі Бердянська. Місцевий Telegram-канал Херсонської області також повідомив, що російська ППО спрацювала поблизу Скадовська Херсонської області (60 км на південний схід від Херсона). Це все свідчить, що українські сили розпочали скоординовану серію ударів, спрямованих на погіршення якості російської логістики на всьому театрі воєнних дій. Начальник штабу оборони Великої Британії адмірал сер Ентоні Девід Радакін заявив 4 липня, що українські сили проводять операцію з "виснаження, розтягування і завдання ударів" по російських військах, щоби зламати російські оборонні лінії. Широкомасштабна серія ударів, націлена на російську логістику, була б доречним елементом такої стратегії та частково нагадує кампанію блокування, яку українські сили провели в рамках Херсонського контрнаступу. Раніше ISW оцінював, що українські сили, схоже, зосереджуються на створенні асиметричного градієнта виснаження, який зберігає українську живу силу ціною повільніших темпів територіальних здобутків, одночасно поступово виснажуючи російську живу силу та техніку. Можливо, ця українська кампанія матиме кумулятивний ефект, і її результати не будуть очевидні одразу.

• Українські та російські офіційні особи 5 липня зберігали свою загострену риторику щодо ситуації на Запорізькій атомній електростанції після серйозних заяв про можливу атаку на станцію в ніч з 4 на 5 липня. Росія, ймовірно, продовжує інформаційну підготовку можливої фальшивої атаки на ЗАЕС, але наразі навряд чи спричинить радіаційний інцидент.

• Українські посадовці повідомили, що Росія продовжує закуповувати безпілотники іранського виробництва Shahed і готує виробництва цих безпілотників у Росії за сприяння Ірану.

• Кремль продовжує виявляти стурбованість ризиком потенційного збройного повстання в Росії після повстання "групи Ваґнера" 24 червня.

• Financial Times повідомила, що президент Китаю Сі Цзіньпін особисто застеріг президента Росії Путіна від погроз застосування ядерної зброї в Україні під час його візиту до Москви наприкінці березня.

• Прем'єр-міністр Росії Міхаіл Мішустін звільнив Сєрґєя Міхайлова з посади генерального директора ТАСС і призначив на його місце Андрєя Кондрашова.

• Російські війська продовжували наступ на лінії Куп’янськ–Сватове, а російські й українські війська продовжували бойові дії в районі Кремінної.

• Українські сили провели успішні наступальні операції в районі Бахмута, а російські мілблогери повідомили, що українські війська звільнили важливу висоту поблизу Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута).

• Російські й українські війська продовжували наземні атаки на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Українські війська продовжували наземні атаки на заході Донецької області та на сході й заході Запорізької області.

• Український посадовець підтвердив, що українські сили утримують позиції на східному (лівому березі) Херсонської області.

• Українські офіційні особи повідомили, що російські гібридні кампанії криптомобілізації та вербування за контрактом не дали, всупереч російським заявам, великої кількості новобранців.

• Російські чиновники готують інформаційні умови для перенесення регіональних виборів в окупованій Україні, ймовірно, через побоювання успішних українських контрнаступів.

 

 

09:40 Під час нічної ракетної атаки уламок ракети впав в одному зі сіл Львівського району поблизу будівлі Народного дому, утворилася вирва. В одному зі сіл Золочівського району внаслідок падіння уламків ракети є руйнування в приватному господарстві, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький. Попередньо, жертв немає.

 

 

09:40 Близько 1-ї ночі росіяни завдали удару з акваторії Чорного моря, із надводних носіїв та підводних човнів здійснено пуски крилатих ракет "Калібр": було зафіксовано кілька груп ракет, які спершу прямували в північному напрямку, використовуючи рельєф місцевості та русло Дніпра, а потім різко змінили курс на захід. У результаті бойової роботи зенітних ракетних підрозділів та авіації Повітряних сил вдалося знищити сім із десяти «Калібрів».

 

 

09:38 Під час нічної атаки у четвер, 6 липня, російська ракета влучила в багатоквартирний житловий будинок у Львові, станом на 09:20 відомо про чотирьох загиблих та понад 30 постраждалих. поінформували голова Львівської ОВА Максим Козицький та міський голова Львова Андрій Садовий. У результаті влучання пошкоджені близько 60 квартир у 35 будинках і 50 автомобілів. Рятувальні роботи тривають.

 

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Цієї доби, вночі, противник завдав чергового ракетного удару по Україні, деталізована інформація буде оприлюднена згодом.

Протягом минулої доби російські окупанти завдали удару п’ятьма іранськими ударними БпЛА типу “Shahed”. Два дрони-камікадзе було знищено нашою ППО. Також, російські окупанти завдали 59 авіаційних ударів та здійснили 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - протягом минулої доби відбулось 38 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Визначені підрозділи ЗС білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність. Завдав авіаційних ударів в районах Грабовського Сумської області; Плетенівки Харківської області та по місту Харків. Протягом доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 35 населених пунктів, зокрема це Гірськ, Олександрівка, Тимоновичі Чернігівської області; Середина-Буда, Стукалівка, Басівка Сумської області та Ветеринарне, Козача Лопань, Зелене і Гатище на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не полишає спроб наступати в районі Новоселівського Луганської області. Наші воїни стійко тримають оборону, відбили усі атаки ворога. Окупанти завдали авіаційних ударів в районах Іванівки та Кислівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Петро-Іванівка, Фиголівка, Моначинівка, Гусинка, Новомлинськ та Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник, в ході ведення наступальних дій, намагався витіснити наші війська із займаних позицій в районі Новоєгорівки Луганської області, успіху не мав. Завдав авіаційного удару в районі Білогорівки Луганської області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку наші захисники успішно відбили атаки противника в районах південніше Берхівки та Богданівки Донецької області. Разом з тим, продовжують вести наступальні дії південніше та північніше міста Бахмут, закріплюються на досягнутих рубежах. Противник завдав авіаційних ударів в районах Богданівки та Торецька. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали більш як 10 населених пунктів, серед них Васюківка, Маркове, Хромове, Олександро-Шультине та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі міста Авдіївка. У той же час, противник завдав авіаційних ударів в районах Авдіївки та Невельського. Здійснив артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема, постраждали Бердичі, Степове, Авдіївка, Сєверне, Невельське та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі ворожі атаки в районі міста Мар’їнка. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. Здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, серед яких Красногорівка, Ганівка, Мар'їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Золотої Ниви, Одрадного, Макарівки та Рівнополя на Донеччині. Здійснив обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема це Новомихайлівка, Вугледар, Новоукраїнка та Пречистівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні просування наших військ. Завдав авіаційних ударів в районах Гаврилівки, Новодарівки, Зміївки та Антонівки Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли понад 40 населених пунктів, серед них Левадне, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Білогір’я Запорізької області; Токарівка, Антонівка, Велетенське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон. Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого артилерійського ураження по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу окупантів та знищила 1 зенітно-ракетний комплекс ворога.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 1 район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 4 пункти управління, 1 склад боєприпасів, 8 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 2 засоби протиповітряної оборони, 1 радіолокаційну станцію та 4 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

 

06.07.2023