У Молдові заборонили проросійську партію «Шор».

Конституційний суд визнав, що діяльність партії не відповідає конституції країни.

 

 

Проросійську партію «Шор» заборонили в Молдові. У понеділок, 19 червня, Конституційний суд (КС) Молдови своєю ухвалою визнав, що діяльність цієї політичної сили не відповідає конституції Республіки. Про це повідомив молдовський інформаційний портал IPN. Для ухвалення рішення суду знадобилося десять засідань із перервою в один місяць.

 

Судді визнали, що партія діяла всупереч принципам верховенства закону і загрожувала суверенітету й незалежності країни. Партію «Шор» також звинувачували у незаконному фінансуванні та діяльності на користь Росії.

 

З дня ухвалення цього рішення партія вважається розформованою. Жоден із її документів більше матиме юридичної сили.

 

«Політичну партію “Шор” вважати розпущеною, будь-який акт, прийнятий після розпуску цієї партії, недійсний. Представники ПП “Шор”, які обіймають державні посади, а також посади в територіальних адміністративних одиницях, продовжать свій мандат як незалежні депутати. Водночас Міністерство юстиції має призначити комісію з ліквідації політичної партії “Шор”, яка здійснить необхідні дії щодо виключення цього формування з Реєстру юридичних осіб», – оголосив голова КС Ніколае Рошка.

 

Партію «Шор» очолює бізнесмен Ілан Шор, який еміґрував з країни, тікаючи від кримінального переслідування за звинуваченням у корупції. Напередодні уряд Молдови звернувся до КС з вимогою перевірити діяльність партії у листопаді минулого року. Уряд вирішив, що партія організовувала масові протести для дестабілізації ситуації в країні, причому платила їхнім учасникам за вихід на мітинги.  

 

Як стверджував уряд, діяльність партії підпадає під статтю 41 конституції країни, згідно з якою партії та суспільно-політичні об'єднання, діяльність яких спрямована «проти політичного плюралізму, принципів правової держави, суверенітету, незалежності та територіальної цілісності», є неконституційними.

20.06.2023