480-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:34 Президент України Володимир Зеленський назвав нісенітницею російські заяви про те, начебто в Україні знищено всі комплекси Patriot. "Хоч би хто там, у Росії, розказував, ніби наші «Петріоти» знищені, усі вони є, усі вони працюють, усі вони збивають російські ракети. І збивають максимально ефективно. Жодного «Петріота» не знищено!", – заявив Зеленський у вечірньому зверненні. Голова держави повідомив, що за тиждень захисники неба знищили майже три десятки ракет і близько півсотні ударних дронів.

 

 

22:54 Неподалік від Мар'їнки росіяни використали для атаки на українські позиції танк T-54/55, захоплений у ЗСУ. Начинений шістьма тоннами вибухівки танк рухався у бік окопів на автопілотованому режимі, доки не наїхав на міну за 100 метрів від українських позицій. Після того по ньому вдарили із протитанкового гранатомета – і пролунав гігантський вибух. Відео цієї атаки опублікував російський паблік romanov_92, визнавши, що танк-камікадзе не доїхав до цілі. Розслідувач аґенції Bellingcat Еліот Гіґґінс прокоментував: "Україна навчається стратегії і тактики у НАТО, Росія – в ІДІЛу".

 

 

 

21:26 Пожежа на російському складі боєприпасів у селі Рикове неподалік від Генічеська тривала понад п'ять годин, заявив народний депутат, військовий волонтер Юрій Мисягін. З його слів, росіяни тримали у будівлях неподалік від залізничної станції боєкомплект, котрий використовувався для атак на запорізькому напрямку. На фотографії, оприлюдненій Мисягіном, видно, що пошкоджень зазнали також колії – там проходить залізнична колія від Криму до Мелітополя.

 

 

 

20:54 Унаслідок трагедії з підривом Каховської ГЕС загинуло 17 людей: 13 – внаслідок утоплення, 4 отримали смертельні поранення під час евакуації, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. 

 

 

20:11 У неділю росіяни завдали ударів по двох обʼєктах критичної інфраструктури у Нікополі. Пошкоджено 9 приватних житлових будинків, 7 господарських споруд, автомобіль, паркани, панелі сонячної електростанції, газопровід та дві лінії електропередачі. "Ворог за останні кілька днів активно атакує певні інфраструктурні об'єкти, серйозно ускладнюючи забезпечення городян міста водопостачанням. Вони свідомо вибирають цілі, спрямовуючи свої зусилля на посилення гуманітарної кризи", – повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

 

 

19:49 Росіяни обстріляли із артилерії центральну частину міста Білопілля на Сумщині. Загинули 4-річний хлопчик та його батько, які перебували на вулиці.

 

 

 

19:23 Європейський Союз пришвидшиться із постачанням зброї в Україну для того, щоб заповнити потребу ЗСУ на час контрнаступу, заявив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон. "Ми збираємося активізувати наші зусилля з доставки зброї та боєприпасів. Це війна високої інтенсивності, у якій вони відіграють вирішальну роль", – сказав Бретон в інтервʼю Le Parisien. Він додав, що Європа готується до того, що війна триватиме не менше кількох місяців.

 

 

18:59 У неділю по обіді ЗСУ збили російський гелікоптер Ка-52, повідомили у Міністерстві оборони. То вже четвертий за три доби.

 

 

18:34 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 37 авіаційних ударів, здійснив 19 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 22 бойових зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. На полігонах республіки білорусь тривають заходи бойової підготовки та злагодження підрозділів зс рф перед їх відправкою у райони ведення бойових дій на території України.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби завдав авіаційного удару по населеному пункту Янжулівка Чернігівської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Янжулівка, Костобобрів, Грем'яч Чернігівської області, Чуйківка, Бачівськ, Сваркове, Атинське, Старикове, Бояро-Лежачі, Старі Вирки, Соснівка, Іскристівщина, Волфине, Басівка, Миропілля, Степок, Краснопілля, Новодмитрівка, Велика Писарівка, Пономаренки Сумської області, а також Гур'їв Козачок, Уди, Червона Зоря, Козача Лопань, Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Плетенівка, Вовчанські Хутори, Покаляне, Охрімівка, Кругле, Бударки, Землянки, Лошакове, Потихонове та Комісарове на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямку Новоселівського Луганської області та Берестового Харківської області, успіху не мав. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Дворічна, Западне, Кам'янка, Кислівка Харківської та Новоселівське Луганської областей.

На Лиманському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямку Білогорівки Луганської області, успіху не мав. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське, Роздолівка, Спірне, Серебрянка Донецької області.

На Бахмутському напрямку від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Оріхово-Василівка, Богданівка, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Озарянівка, Біла Гора, Костянтинівка, Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Степового та Авдіївки. Завдав авіаударів в районах Сухої Балки та Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Степове, Тоненьке, Первомайське, Авдіївка, Веселе, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційного удару біля Красногорівки Донецької області. В той же час  здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Максимільянівка, Костянтинівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямках Новомихайлівки та Водяного Донецької області, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Золотої Ниви та Благодатного. Здійснив обстріли населених пунктів Шахтарське, Пречистівка, Новомихайлівка, Вугледар, Сторожеве, Новосілка, Новопіль Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Ворог завдав авіаційного удару в районах Малої Токмачки Запорізької області та Козацького Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Новодарівка, Левадне, Малинівка, Червоне, Новоандріївка, Степове, Лобкове, Степногірськ, Кам’янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Михайлівка, Новодмитрівка, Червноий Маяк, Шляхове, Берислав, Веселе, Козацьке, Миколаївка, Бургунка, Ольгівка, Тягинка, Новотягинка, Понятівка, Садове, Молодіжне, Антонівка, Херсон, Чорнобаївка, Ромашкове, Дніпровське, Берегове, Велетенське, Кізомис, Софіївка Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Російські окупанти продовжують чинити екоцид на острові Джарилгач, де облаштували полігон та проводять заходи підготовки мобілізованих, зокрема й зі стрільбою артилерійських підрозділів.

Авіація сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу противника. Також нашими захисниками було знищено ворожий зенітно-ракетний комплекс.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління, 2 склади боєприпасів та 1 артилерійський підрозділ на вогневій позиції.

 

 

17:52 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний привітав військовослужбовців із Днем батька. "Український батько – найсміливіший, бо захищає свою родину, домівку та Батьківщину. Він – гідний приклад для своїх дітей. Гордий за кожного. Разом – до перемоги!" – написав Залужний.

 

 

17:15 Папа Римський Франциск закликав не забувати про "багатостраждальну Україну". "Зберігаймо витривалість у молитві за населення багатостраждальної України, не забуваймо, що воно багато страждає", – цими словами Папа Франциск, вперше зустрічаючись із вірними після госпіталізації, завершив свої заклики та вітання, промовляючи до учасників молитви "Ангел Господній", які зібралися на площі Святого Петра

 

 

16:49 Супутникові знимки підірваного складу Рикове у Генічеську. Склад розташовувався у залізничних приміщеннях на гілці, що з'єднує Крим і Мелітополь.

 

 

 

16:21 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висміяв заяву Дмітрія Пєскова про те, начебто російське завдання із "демілітаризації" України "багато в чому виконане". "У наступних серіях: Фактично, всі задачі СВО виконані. Україна як член ЄС і НАТО не зможе напасти на Росію, Крим більше не є тягарем для російського бюджету, нацисти залишилися лише в Росії, а втрати російських солдатів та техніки в Україні, про які ми нікому не розкажемо, допомогли нам виправити помилки і зробити Росію сильнішою. Росія сильна як ніколи", – прокоментував голова МЗС. Кулеба певен, що режим Путіна зможе виправдати перед росіянами втрату і Криму, і впливу на Україну, тому головне для партнерів – "не боятися глобальних змін і не зупинятися у підтримці України", бо "життя без сучасної Росії можливе".

 

 

15:52 У російському Брянську спалахнула пожежа у військовому госпіталі, котрий зводить міністерство оборони РФ. Російський канал Mash пише, що причиною займання може бути диверсія. 

 

 

15:19 OSINT-проєкт GeoConfirmed підтверджує входження Збройних Сил України у П'ятихатки в Запорізькій області, південніше від звільненого у попередні дні Лобкового. Російська артилерія намагається зупинити наступ, атакуючи військову техніку на початку села. 

 

 

14:41 Німецьке видання Stern заявило, що не публікувало новини про поранення очільника Головного управління розвідки Кирила Буданова. "Ця історія – не більш ніж відвертий фейк, чергова фальшива новина російських пропагандистів", – ідеться у коментарі редакції. Кремлівські пропаґандисти кілька днів поширюють тезу про те, буцімто Буданов перебуває у комі через важку черепно-мозкову травму, покликаючись на неіснуючу статтю Stern. Німецьке видання наголошує, що останнє повідомлення про Буданова публікувалося ще 28 лютого – тоді наводилася думка очільника ГУР про можливість постачання китайської зброї росіянам.

 

 

14:06 Державний секретар США Ентоні Блінкен розпочав дводенний візит до Китаю. У неділю він уже зустрівся з міністром закордонних справ Китаю Цінем Ґаном. Як пише BBC, церемонія зустрічі була стриманою, нагадуючи про холодні стосунки між двома країнами. В американській делеґації кажуть, що основна мета переговорів – спроба стабілізувати взаємини, які сягли високої напруги. То перший візит головного дипломата США до Китаю за минулі п'ять років. Блінкен мав відвідати КНР іще на початку року, але його поїздку зірвав інцидент із китайською повітряною кулею над США.

 

 

13:23 Від початку року Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови отримав 1650 звернень про недотримання мовного законодавства, і третина з них стосується відсутності стартової сторінки українською мовою у користувацьких інтерфейсах. Як повідомив Тарас Кремінь, його офіс перевіряє кожне звернення і доводить вимогу про дотримання закону. "У нас є факти накладення санкцій у вигляді попереджень або штрафів. Це абсолютно дієво... Діяльність органів державної влади, місцевого самоврядування, освіта, сфера обслуговування, інтернет – все має бути українською мовою. Коли ви заходите до інтернету, то стартова сторінка усіх сайтів українських має бути українською мовою", – сказав Кремінь в етері національного телемаратону.

 

 

13:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 168 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 51 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:17 Пляжі Одеси визнали непридатними для купання через суттєве погіршення стану води у відкритих водоймах – морі, лимані. Як зазначили у міській адміністрації, причина – реальна небезпека для здоров’я населення

 

 

11:58 За минулу добу ситуація на фронті суттєво не змінилася, а загальна інтенсивність зіткнень впала, пишуть OSINT-аналітики DeepState:

Сватівський відтинок: тривають важкі бої за промку в Білогорівці;

Бахмутський відтинок: продовжуються бої на заході та північному заході від Кліщіївки;

Авдіївський відтинок: відбулися невдалі спроби ворога покращити тактичне положення біля Крутої Балки; Сили оборони мають успіхи біля Веселого;

Бердянський напрямок: за вчора інтенсивність суттєво стихла.

 

 

10:49 Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат підтвердив знищення складу боєприпасів російських окупантів у селі Рикове Генічеського району в окупованій частині Херсонщини.

 

 

09:52 За минулу добу та початок доби протиповітряною обороною Повітряних сил знищено чотири ударні іранські БпЛА «Shahed-136/131», два з них – у Криворізькому районі.

 

 

09:33 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Останніми днями тривають запеклі бої, найбільш інтенсивні з яких точаться в Запорізькій області, на заході Донецької області та навколо Бахмута.

На всіх цих напрямках Україна продовжує вести наступальні операції і досягла незначних успіхів.

На півдні російські війська часто проводять відносно ефективні оборонні операції. Обидві сторони зазнають значних втрат, причому втрати росіян, ймовірно, є найвищими з часів піку битви за Бахмут у березні.

 

 

09:25 Станом на 08:00 вода на р. Дніпро у створі поста «Херсон» знаходиться на рівні +0,70 м (вчора +1,09 м), повідомили в ДСНС. Підтопленими залишаються 6 населених пунктів на правому березі Дніпра та 17 населених пунктів на тимчасово окупованій території в Херсонській області, у Баштанському районі Миколаївської області частково підтоплено 18 населених пунктів.

 

 

 

09:19 Сьогодні зранку в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 9 російських кораблів, серед яких один надводний носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 8 ракет, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

09:15 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 219 820 (+650) осіб,

танків – 3984 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 7729 (+23) од.,

артилерійських систем – 3847 (+13) од.,

РСЗВ – 610 (+1) од.,

засобів ППО – 364 (+0) од.,

літаків – 314 (+0) од.,

гелікоптерів – 304 (+2) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3371 (+7) од.,

крилатих ракет – 1211 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6571 (+14) од.,

спеціальної техніки – 522 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

116,6% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

  44,6% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

109,5% автомобільної техніки (з них 1,7% за минулий тиждень),

124,9% артилерійських систем (з них 3,3% за минулий тиждень),

  54,8% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  34,1% гелікоптерів (з них 0,6% за минулий тиждень),

  26,0% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:06 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська продовжували контрнаступальні дії щонайменше на чотирьох ділянках фронту.

• Делегація, що представляла сім африканських держав, зустрілася з президентом Росії Путіним у Санкт-Петербурзі після зустрічі з Президентом України Зеленським 16 червня, щоб запропонувати загальний мирний план, зосереджений на відновленні міжнародної торгівлі.

• Кремль, ймовірно, використає цю пропозицію для сприяння російським інформаційним операціям, спрямованим на уповільнення допомоги Заходу Україні в сфері безпеки, і не продемонстрував жодного наміру суттєво брати участь у будь-якому мирному процесі.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин продовжував сигналізувати про свою незацікавленість у офіційному підпорядкуванні приватної військової компанії (ПВК "Ваґнера") міністерству оборони Росії.

• New York Times опублікувала рапорт, який підтверджує попередню оцінку ISW про те, що дамбу Каховської гідроелектростанції, найімовірніше, зруйнували російські війська.

• Російські сили здійснили обмежені наземні атаки на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, а українські сили, як повідомляється, здійснили локальні наземні атаки на захід і південь від Кремінної.

• Російські й українські війська продовжували обмежені обстріли в районі Бахмута та на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Російські війська 16 червня продовжили наступальні операції поблизу Вугледара, ймовірно, у відповідь на територіальні здобутки України в цьому районі.

• Українські війська продовжували контрнаступальні дії в районі адміністративної межі між західною частиною Донецької та східною частиною Запорізької областей.

• Російські джерела стверджують, що українські війська активізували обстріли на заході Запорізької області.

• Кремль продовжує зусилля з поступової мобілізації російського військово-промислового комплексу.

• Російські чиновники планують кілька інфраструктурних проєктів, що з’єднають окуповану Запорізьку область з окупованим Кримом, щоб, ймовірно, забезпечити нові наземні лінії комунікацій для російського угруповання на півдні України.

 

 

08:57 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 43 авіаційних та 4 ракетних удари, здійснив 51 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – протягом доби відбулось 26 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник протягом минулої доби завдав авіаційного удару по Янжулівці Чернігівської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Клюси, Янжулівка, Костобобрів, Галаганівка, Грем'яч Чернігівської області, Чуйківка, Бачівськ, Сваркове, Атинське, Старикове, Бояро-Лежачі, Старі Вирки, Соснівка, Іскристівщина, Волфине, Басівка, Миропілля, Степок, Краснопілля, Новодмитрівка, Велика Писарівка, Пономаренки Сумської області, а також Гур'їв Козачок, Уди, Червона Зоря, Козача Лопань, Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Плетенівка, Вовчанські Хутори, Покаляне, Охрімівка, Кругле, Бударки, Землянки, Лошакове, Потихонове та Комісарове на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямку Новоселівського Луганської області та Берестового на Харківщині, успіху не мав. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Дворічна, Западне, Кам'янка, Кислівка Харківської області та Новоселівське – Луганської.

На Лиманському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямку Білогорівки на Луганщині, успіху не мав. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське і Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське, Роздолівка, Спірне і Серебрянка – Донецької.

На Бахмутському напрямку від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Оріхово-Василівка, Богданівка, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Озарянівка, Біла Гора, Костянтинівка та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Степового та Авдіївки. Завдав авіаударів в районах Сухої Балки та Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Степове, Тоненьке, Первомайське, Авдіївка, Веселе та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційного удару в районі Красногорівка Донецької області. В той же час, здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Максимільянівка та Костянтинівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямках Новомихайлівки та Водяного Донецької області, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів біля Золотої Ниви, Благодатного та Вугледара. Здійснив обстріли населених пунктів Шахтарське, Пречистівка, Новомихайлівка, Вугледар, Сторожеве, Новосілка та Новопіль Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Ворог завдав авіаційного удару в районі Малої Токмачки Запорізької області та Гаврилівки, Козацького і Комишан на Херсонщині. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Новодарівка, Левадне, Малинівка, Червоне, Новоандріївка, Степове, Лобкове, Степногірськ, Кам’янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області, Михайлівка, Новодмитрівка, Червоний Маяк, Шляхове, Берислав, Веселе, Козацьке, Миколаївка, Бургунка, Ольгівка, Тягинка, Новотягинка, Понятівка, Садове, Молодіжне, Антонівка, Херсон, Чорнобаївка, Ромашкове, Дніпровське, Берегове, Велетенське, Кізомис, Софіївка Херсонської області та Очаків на Миколаївщині.

На тимчасово захоплених територіях Луганської області російські дезертири тікають з фронту. В лісових посадках, поруч з населеним пунктом Новорозсош зафіксовано пошукові заходи групи російських дезертирів з числа мобілізованих. До розшуку задіяно підрозділи росгвардії.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу противника. Також наші захисники знищили 2 зенітних ракетних комплекси.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 3 пункти управління, 2 райони зосередження живої сили, 5 складів боєприпасів та 3 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях.

 

18.06.2023