479-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:08 Згідно з актуальними даними, внаслідок підтоплення, спричиненого підривом Каховської ГЕС, загинуло 16 людей: 14 – на Херсонщині та 2 – на Миколаївщині, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. 31 особа вважається зниклою безвісти. На вечір суботи залишаються підтопленими 1300 будинків: 1274 – на території Херсонської області та 26 – Миколаївської.

 

 

21:31 Президент США Джо Байден виступив проти спрощеного вступу України до НАТО. Про це він заявив під час спілкування з журналістами на базі Повітряних сил США Ендрюс. "Вони мають відповідати єдиним стандартам. Тому я не збираюся полегшувати цього. Думаю, вони зробили все для того, щоб продемонструвати спроможність до військової координації [з країнами НАТО]. Але є загальна проблема: чи захищена їхня система? Чи не корумпована? Чи відповідає вона всім стандартам, яким відповідає кожна країна НАТО? Я думаю, що буде [відповідати]. Думаю, їм це до снаги. Але це не буде автоматично", – сказав президент США.

 

 

20:40 Президент Росії Владімір Путін на зустрічі з африканськими лідерами звинуватив Україну у виході з переговорів у березні минулого року. Путін продемонстрував гостям текст, який назвав "договором про постійний нейтралітет та гарантії безпеки Україні", нібито погоджений на зустрічі делеґацій у Стамбулі. "Україна викинула це все на звалище історії", – сказав російський президент, додавши, що Москва частину своїх зобов'язань виконала – так Путін пояснив втечу російської армії з київського напрямку. Президент РФ також відкинув одну з пропозицій "мирного плану" африканських лідерів – припинити депортації дітей: він сказав, що то не викрадення, а "порятунок".

 

 

19:23 Видання The New York Times опублікувало розслідування, з котрого випливає, що Каховська ГЕС могла зазнати руйнації унаслідок підриву підводного технічного тунелю, сполученого з машинною залою. Автори розслідування називають цю частину станції "ахіллесовою п'ятою" конструкції, поспілкувавшись із американськими й українськими фахівцями у галузі гідротехнічного будівництва. Дамбу було збудовано з величезним бетонним блоком в основі. Усередині був невеликий коридор – саме в цьому проході, правдоподібно, і здетонувала вибухівка, котра зруйнувала греблю. Допуск до цієї ділянки мали лише росіяни. Позаяк ГЕС збудували за радянських часів, Москва мала кожен ескіз інженерних креслень і знала локації всіх вразливих частин.

 

NYT проаналізувала знімки відомих ушкоджень дамби – вони не могли спричинити прорив внаслідок "втоми" 

 

 

18:49 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 37 авіаційних ударів, здійснив 19 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 22 бойових зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. На полігонах республіки білорусь тривають заходи бойової підготовки та злагодження підрозділів зс рф перед їх відправкою у райони ведення бойових дій на території України.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби завдав авіаційного удару по населеному пункту Янжулівка Чернігівської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Янжулівка, Костобобрів, Грем'яч Чернігівської області, Чуйківка, Бачівськ, Сваркове, Атинське, Старикове, Бояро-Лежачі, Старі Вирки, Соснівка, Іскристівщина, Волфине, Басівка, Миропілля, Степок, Краснопілля, Новодмитрівка, Велика Писарівка, Пономаренки Сумської області, а також Гур'їв Козачок, Уди, Червона Зоря, Козача Лопань, Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Плетенівка, Вовчанські Хутори, Покаляне, Охрімівка, Кругле, Бударки, Землянки, Лошакове, Потихонове та Комісарове на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямку Новоселівського Луганської області та Берестового Харківської області, успіху не мав. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Дворічна, Западне, Кам'янка, Кислівка Харківської та Новоселівське Луганської областей.

На Лиманському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямку Білогорівки Луганської області, успіху не мав. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське, Роздолівка, Спірне, Серебрянка Донецької області.

На Бахмутському напрямку від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Оріхово-Василівка, Богданівка, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Озарянівка, Біла Гора, Костянтинівка, Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Степового та Авдіївки. Завдав авіаударів в районах Сухої Балки та Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Степове, Тоненьке, Первомайське, Авдіївка, Веселе, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційного удару біля Красногорівки Донецької області. В той же час, здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Максимільянівка, Костянтинівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямках Новомихайлівки та Водяного Донецької області, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Золотої Ниви та Благодатного. Здійснив обстріли населених пунктів Шахтарське, Пречистівка, Новомихайлівка, Вугледар, Сторожеве, Новосілка, Новопіль Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Ворог завдав авіаційного удару в районах Малої Токмачки Запорізької області та Козацького Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Новодарівка, Левадне, Малинівка, Червоне, Новоандріївка, Степове, Лобкове, Степногірськ, Кам’янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Михайлівка, Новодмитрівка, Червоний Маяк, Шляхове, Берислав, Веселе, Козацьке, Миколаївка, Бургунка, Ольгівка, Тягинка, Новотягинка, Понятівка, Садове, Молодіжне, Антонівка, Херсон, Чорнобаївка, Ромашкове, Дніпровське, Берегове, Велетенське, Кізомис, Софіївка Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Російські окупанти продовжують чинити екоцид на острові Джарилгач, де облаштували полігон та проводять заходи підготовки мобілізованих, зокрема й зі стрільбою артилерійських підрозділів.

Авіація сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу противника. Також нашими захисниками було знищено ворожий зенітно-ракетний комплекс.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління, 2 склади боєприпасів та 1 артилерійський підрозділ на вогневій позиції.

 

 

18:12 Вояки ЗСУ виявили на захопленій позиції "вагнерівців" солдата, страченого кувалдою, у російській формі.

 

 

17:40 Данія готова надати Україні винищувачі F-16, якщо на це буде згода виробника – США, а в постачанні бойових літаків братиме участь коаліція, заявив виконувач обов'язків міністра оборони Троелс Лунд Поульсен.

 

 

17:21 Європейський Союз засудив намір Росії провести у вересні "вибори" на тимчасово окупованій території України і наголосив, що всіх причетних до цього осіб, включно з політичним керівництвом РФ, притягнуть до відповідальності. "Це ще одна спроба Росії у намаганні надати легітимності її протиправному військовому контролю та навмисній анексії Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, а також Автономної республіки Крим та міста Севастополь", – ідеться у заяві, поширеній від імені речника ЄС.

 

 

16:55 Прикордонна служба Польщі підтвердила, що південноафриканська делегація, котра супроводжувала президента Сиріла Рамафосу, везла зі собою зброю. "Члени делегації мали зі собою зброю, не отримавши дозволу на її ввезення", – поінформували прикордонники. Водночас польські служби повідомили, що вони дали дозвіл членам делегації покинути літак – але охоронні служби Рамафоси вирішили залишитися на борту. МЗС Польщі заявило: "На облавку літака були небезпечні вантажі, на ввезення яких представники ПАР не мали дозволу. Крім того, на борту літака були особи, про присутність яких польській стороні не повідомляли". Уповноважений з безпеки інформаційного простору уряду Польщі Станіслав Жарин назвав "нонсенсом" звинувачення у расизмі. "Такі коментарі є не лише оманливими та безпідставними, а й смішними. Якби делегація мала всі дозволи, не було би проблем", – прокоментував Жарин.

 

 

16:20 Російська армія побудувала численні лінії оборони від адміністративного кордону України з АР Крим і до Джанкоя, свідчать супутникові знимки Planet Labs, котрі отримали журналісти проєктів "Крим. Реалії" і "Схеми". Зі слів військових експертів, це свідчить про підготовку армії РФ до оборони під час наступальної операції ЗСУ. При тому російські солдати нерідко зводять фортифікації впритул до сіл або навіть у самих населених пунктах.

 

  

 

15:49 Єврейська конфедерація України відреагувала на заяву Путіна про те, що Володимир Зеленський є "не євреєм", а "ганьбою єврейської нації". "Ми пишаємось непохитною стійкістю нашого Президента, який захищає демократичні цінності, свободи та миролюбні права України та наших громадян... У сучасній Україні неонацизму немає. Тим паче, на державному рівні... Хочемо нагадати, що Україна є четвертою у світі країною за кількістю Праведників народів світу – 2691 особа за даними Яд Вашем... Саме за Президента Володимира Зеленського започатковано День українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни", – заявили у конфедерації. ЄКУ також опублікувала фотографію знищеної росіянами менори на Меморіалі "Дробицький Яр" – як ілюстрацію "так званої «денацифікації»".

 

 

15:11 У Костянтинівці внаслідок російського обстрілу поранено 57-річну жінку та 9-річну дитину. У дівчини діагностовано закриті травми грудної клітки і живота, відкритий перелом плеча, рвані рани ніг і множинні садна тіла, у жінки – осколкове поранення ноги. Як повідомили у прокуратурі, внаслідок обстрілу пошкоджено 11 житлових будинків, а також гаражне приміщення, автомобіль, газопровід та електромережі.

 

 

 

14:47 Ситуацію на шахті "Ювілейна" у Павлограді стабілізували. Трьом постраждалим надали медичну допомогу, вони перебувають у лікарні у стабільному стані. На підприємстві триває ліквідація наслідків аварії. "Робота підприємства відновиться після завершення аварійних робіт та комплексної дегазації гірничих виробок", – заявили у компанії ДТЕК.

 

 

14:20 Через підрив Каховської ГЕС національні парки "Великий Луг" і "Кам’янська Січ" перетворюються на пустелю, заявили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів. Прогнозується, що площа суші на території цих парків збільшиться на тисячі гектарів – майже вдвічі. "Щоб відновити ці території до природного стану, відтворити тваринний та рослинний світ, підуть десятиріччя. Наші фахівці вже працюють над розробкою таких програм та заходів", – заявив міністр екології Руслан Стрілець.

 

 

 

13:39 Україна перехоплює ініціативу – Росія захищається, але для нарощення потрібна далекобійна високоточна зброя дальністю 200 км, заявив заступник міністра оборони Володимир Гаврилов. "Всі наші військові плани реалізуються відповідно до оцінок. Головне в сучасній війні – це володіння обстановкою, щоб знати положення противника, а також мати можливості завдавати високоточних ударів на далекі відстані", – сказав заступник міністра. Гаврилов додав, що Україна перебуває на шляху до отримання літаків.

 

 

13:11 Росіяни розстріляли автомобіль, що рухався до села Гур‘їв Козачок на Харківщині при кордоні з Росією, – загинуло чотири людини. Як повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов, стріляли з протитанкового ракетного комплексу. UPD. За уточненими даними, загинуло двоє людей – 52-річний чоловік та 53-річна жінка. Вони були волонтерами.

 

 

 

12:56 На бердянському напрямку сили оборони вибили росіян із простору між Урожайним та Новодонецьким, хоча самі поселення досі перебувають під ворогом, зазначає DeepState. Тривають бої на лінії Новодарівка–Степове.

 

 

12:24 Електроенергії, яку виробили українські електростанції, достатньо для покриття потреб споживачів, дефіциту немає, повідомили в Міненерго. Зафіксовано пошкодження енергетичної інфраструктури через обстріли в Дніпропетровській, Харківській, Херсонській та Сумській областях, залишається без світла частина споживачів у Чернігівській області, внаслідок технологічних порушень також знеструмлювали споживачів у Запорізькій і Дніпропетровській областях.

Експорт та імпорт електроенергії не здійснювався.

 

 

12:15 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 156 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 140 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільних, кількість жертв уточнюється..

 

 

 

11:56 Вночі на вугільній шахті у Павлограді, де перебувало майже 200 працівників, стався вибух метану, повідомили в Міненерго. Троє працівників травмовані, вони доставлені до лікарні. Інших шахтарів вивели на поверхню. Причини надзвичайної події з’ясовують.

 

 

10:33 Станом на 08:00 вода на р. Дніпро у створі поста «Херсон» знаходиться на рівні +1,09 м (вчора +1,37 м), повідомили в ДСНС. Підтопленими залишаються 11 населених пунктів (1509 будинків) на правому березі Дніпра та 17 населених пунктів на тимчасово окупованій території (вчора – відповідно 17 (1649) та 17).

 

 

 

10:01 В Україні західні винищувачі F-16 з'являться і будуть поставлені на озброєння не раніше нового року, хоча українські льотчики зможуть опанувати ці літаки швидше, ніж передбачено стандартними тренувальними програмами, оцінив міністр оборони України Олексій Резніков.

 

 

09:34 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

З початком українських контрнаступальних операцій на півдні України Росія посилила свої ударні вертолітні сили в регіоні.

На знимках видно, що в аеропорт Бердянська, це приблизно 100 км за лінією фронту, перекинуто понад 20 додаткових російських гелікоптерів.

У постійній боротьбі між авіаційними заходами та контрзаходами цілком імовірно, що Росія отримала тимчасову перевагу на півдні України, особливо завдяки ударним вертольотам, які використовують проти наземних цілей ракети більшої дальності.

 

 

09:23 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 219 170 (+670) осіб,

танків – 3977 (+12) од.,

бойових броньованих машин – 7706 (+23) од.,

артилерійських систем – 3834 (+22) од.,

РСЗВ – 609 (+3) од.,

засобів ППО – 364 (+0) од.,

літаків – 314 (+0) од.,

гелікоптерів – 302 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3364 (+7) од.,

крилатих ракет – 1211 (+12) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6557 (+38) од.,

спеціальної техніки – 520 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

116,4% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

  44,4% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

109,3% автомобільної техніки (з них 1,6% за минулий тиждень),

124,4% артилерійських систем (з них 3,2% за минулий тиждень),

  54,7% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,9% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

  26,0% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:12 Жодної підтвердженої інформації про початок реального переміщення тактичної ядерної зброї до Білорусі станом на 16 червня не зафіксовано, констатує моніторингова група "Беларускі Гаюн".

 

 

09:09 Сьогодні зранку в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 7 російських кораблів, серед яких два надводні носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 16 ракет, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• 16 червня українські війська продовжували контрнаступальні дії щонайменше на трьох ділянках фронту та досягли успіхів. У Генштабі України заявили, що українські війська провели успішні контрнаступальні дії на південний захід від Бахмута в районі Ступочок (приблизно 12 км на південний захід від Бахмута); на заході Донецької області біля Вугледара; у західній частині Донецької – східної Запорізької області по лінії Левадне–Старомайорське; на заході Запорізької області по лінії Новоданилівка–Роботине. Геолокаційні кадри, опубліковані 15 червня, показують, що українські війська досягли незначних успіхів на північно-західній околиці Бахмута на захід від Ягідного, а російські мілблогери стверджували, що українські війська продовжували контратаки на північний захід, захід і південний захід від Бахмута.  Російські мілблогери також стверджували, що українські війська продовжували атакувати російські позиції на південь від Великої Новосілки на заході Донецької області, досягли успіхів у центральній Запорізькій області на південь від Гуляйполя та розпочали наступальні операції на південний захід від Оріхова.

• Російські війська 15–16 червня обстріляли Київ і Кривий Ріг із застосуванням крилатих ракет і безпілотників-камікадзе.

• Керівники семи африканських країн 16 червня зустрілися з Президентом України Володимиром Зеленським у Києві в рамках спільної миротворчої місії.

• Кремль стверджує, що Росія почала відповідно до раніше оголошених планів передачу (під контролем Росії) до Білорусі тактичних ядерних боєголовок.

• Деякі нинішні та колишні російські муніципальні чиновники підписали відкритий лист із закликом до російських військ повернутися до «загальновизнаних» російських кордонів через кризу, спричинену руйнуванням дамби Каховської гідроелектростанції.

• Російські війська вели обмежені наземні атаки на лінії Сватове–Кремінна.

• Російські й українські війська здійснили наземні удари поблизу Бахмута та на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Українські сили продовжили наземні обстріли в районі Вугледара.

• Українські війська продовжували контрнаступальні дії в районі адмінмежі Донецької та Запорізької областей і, як повідомляється, досягли успіхів на цьому напрямку.

• Міністерство оборони Росії намагається фінансово стимулювати знищення української військової техніки – ймовірно, щоби підтримати поточні зусилля з вербування.

• Російська й окупаційна влада намагається зміцнити російські наземні лінії комунікацій між Росією та окупованою Україною.

 

 

08:58 Інтенсивність бойових зіткнень і російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби ворог завдав чергового ракетного удару по Київщині – задіяв 6 аеробалістичних ракет Х-47 “Кинджал” та 6 крилатих ракет “Калібр”. Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил та Сухопутних військ Збройних Сил України усі 12 ракет було знищено.

Крім того, протягом доби противник завдав 33 авіаційних удари та здійснив 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. На превеликий жаль, окрім руйнування інфраструктури, постраждали мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – минулої доби відбулось 36 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник протягом доби завдав авіаційних ударів по населених пунктах Могриця Сумської області та Бударки на Харківщині. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Леонівка, Костобобрів і Грем'яч Чернігівської області; Зноб-Трубчевська, Чуйківка, Соснівка, Старикове, Бояро-Лежачі, Старі Вирки, Басівка, Степок, Краснопілля, Велика Писарівка Сумської області, а також Уди, Червона Зоря, Глибоке, Липці, Зелене, Тернова, Огірцеве, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Бочкове та Мала Вовча на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Кам'янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кислівка Харківської області та Новоселівське на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Спірного. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське і Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське, Спірне і Серебрянка – Донецької.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаударів в районах Білої Гори та Нью-Йорка Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Богданівка, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Озарянівка, Біла Гора, Костянтинівка та Південне.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Степового та Авдіївки. Біля останньої завдав авіаудару Авдіївки. Також, здійснив артилерійські обстріли Веселого та Карлівки Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби, що минула, наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Мар’їнки та Побєди. В той же час, здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Максимільянівка та Костянтинівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямках Новомихайлівки та Водяного Донецької області, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Пречистівки, Золотої Ниви та Благодатного. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Времівка, Сторожеве, Новосілка та Новопіль Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Обстріляв Ольгівське, Полтавку, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Чарівне, Білогір’я, Новоданилівку, Новоандріївку, Малі Щербаки, Кам’янське Запорізької області; Зміївку, Шляхове, Берислав, Козацьке, Інженерне, Зеленівку, Садове, Антонівку, Білозерку, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Противник продовжує зазнавати великих втрат, які всіма способами намагається приховати. Зокрема, командування окупантів встановило новий порядок лікування поранених російських військовослужбовців, згідно якого евакуації до рф підлягають виключно офіцери. Сержантський та рядовий склад, незалежно від важкості та складності поранення, підлягає лікуванню на тимчасово захоплених територіях України. Для забезпечення виконання цього рішення загарбники збільшують кількість ліжкомісць у місцях, які використовуються ними у якості військових шпиталів.

Авіація сил оборони за добу завдала 17 ударів по районах зосередження особового складу противника. Також наші воїни знищили ворожий ударний вертоліт Ка-52 та 7 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 3 райони зосередження особового складу противника, 5 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях, 4 станції радіоелектронної боротьби та ще 2 важливих об’єкти противника.

 

17.06.2023