Трамп постав перед судом у Флориді.

Експрезидентові США висунули звинувачення у справі про таємні документи, той себе винним не визнав.

 

 

Колишнього президента США Дональда Трампа у вівторок, 13 червня, було взято під варту в будівлі суду в Маямі, де йому висунули кримінальні звинувачення в тому, що він після демісії з президентської посади незаконно зберігав документи, пов'язані з національною безпекою. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Загалом щодо Трампа було висунуто 37 пунктів кримінального звинувачення. Він не визнав себе винним за жодним із них. «Ми безперечно заявляємо про невинуватість», – заявив адвокат Трампа Тодд Бланш (Todd Blanche).

 

Спеціяльний прокурор Джек Сміт, який очолює розслідування проти Трампа, звинувачує його в тому, що той ризикував секретами національної безпеки, коли взяв тисячі конфіденційних документів, залишаючи Білий дім у січні 2021 року. В обвинувальному висновку великого журі, опублікованому минулого тижня, йдеться про те, що документи «безсистемно» зберігалися в маєтку Мар-а-Лаґо у Флориді та в гольф-клубі в Нью-Джерсі.

 

В обвинувальному висновку також стверджується, що Трамп збрехав представникам влади, які намагалися повернути документи. Окрім того, зазначається, що експрезидент вступив у змову зі своїм помічником Волтом Наутою (Walt Nauta), щоби зберегти секретні документи та приховати їх від федерального великого журі.

 

Висунення колишньому президентові федеральних звинувачень є безпрецедентним в американській історії. Обвинувальний висновок тягне за собою максимальне покарання у вигляді 20 років позбавлення волі. Експерти з правових питань кажуть, що докази є вагомими. За словами спецпрокурора Сміта, Трампа чекає «швидкий» судовий процес.

 

Наразі федеральний суддя Джонатан Ґудман (Jonathan Goodman), який очолює слухання, відпустив колишнього главу Білого дому без висунення йому будь-яких умов. Після засідання Трампа було звільнено з-під варти. Він виїхав до штату Нью-Джерсі, де, як очікується, зустрінеться з журналістами та публічно прокоментує звинувачення на свою адресу.

14.06.2023