441-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:25 Проєкт журналістських розслідувань "Схеми" опублікував невідомі раніше записи телефонних розмов президента "Мотор-Січі" В’ячеслава Богуслаєва, які свідчать про те, що у розпал повномасштабного вторгнення Росії він блокував передачу Мі-2 українським розвідникам. Зокрема, Богуслаєв давав вказівки розібрати гелікоптер на запчастини та приховати документи, необхідні для його експлуатації.

 

#цитата

 

 

"Ти розладнай РДЦ (регулятор двигуна цифровий – ред.) на цьому гелікоптері. Розладнай там РДЦ, щоб вони не злетіли – і все".

"Лопаті важко сховати, а агрегат знімайте, все сховайте, бл***".

"Поводьтеся жорстко, нічого, там, не кланяйтесь, не просіть, щоб вони знали бл***... А гелікоптер треба забрати".

 

 

19:46 Американський гурт Imagine Dragons презентував кліп на пісню Crushed із кадрами, знятими в Україні. Героєм відеороботи є 14-річний хлопець Сашко з села Новогригорівка Миколаївської області, яке пережило російську окупацію. Сашко вижив, переховуючись в укритті.

 

 

 

 

19:21 Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив про відступ російських військ на окремих ділянках фронту біля Бахмута. "Завдяки продуманій обороні на Бахмутському напрямку ми отримуємо результати ефективних дій наших підрозділів. У тому числі, проводимо ефективні контратаки. На окремих ділянках фронту ворог не зміг втримати натиск українських захисників та відступив на дистанцію до двох кілометрів", - зазначив він. Зі слів Сирського, грамотне проведення оборонної операції виснажило підготовлені сили ПВК "Вагнер", а відтак змусило на певних напрямках замінити їх на гірше підготовлені підрозділи регулярних військ РФ. А ті зазнали поразки і відійшли.

 

 

18:50 Групі журналістів продемонстрували уламки російської ракети "Кінжал", яку збила система Patriot в Україні. Кадри зі знешкодженою аеробалістичною ракетою опублікував репортер Bild Пауль Ронцгаймер. "То була сенсація, адже гіперзвукову ракету вважали диво-зброєю Путіна", – прокоментував Ронцгаймер.

 

 

 

18:31 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом цієї доби противник завдав 1 ракетного удару ракетою С-300 по цивільній інфраструктурі Костянтинівки на Донеччині. Крім того, завдав 35 авіаційних ударів та здійснив 4 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах Херсонської області. Постраждали мирні мешканці, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби ворог здійснив понад 30 атак на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої тривають за міста Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань не виявлено. На полігонах республіки білорусь і надалі перебувають визначені підрозділи збройних сил російської федерації.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Леонівка Чернігівської області; Бачівськ, Ходине, Бояро-Лежачі, Волфине, Біловоди та Попівка Сумської області, а також Ветеринарне, Зелене, Гатище, Зибине та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаударів по районах населених пунктів Масютівка, Першотравневе та Терни. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Миколаївка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби ворог вів безуспішні наступальні дії в районі Серебрянського лісництва. Завдав авіаударів по районах населених пунктів Білогорівка та Спірне. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Білогорівка, Веселе Луганської області та Ямполівка, Спірне і Берестове Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник продовжує вести наступ.

Протягом доби вів безуспішні наступальні дії у місті Бахмут. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Торське, Бахмут, Кліщіївка та Курдюмівка. Від ворожих обстрілів постраждали Оріхово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Авдіївки. Завдав авіаударів по районах Новокалинового та Авдіївки. Здійснив обстріли населених пунктів Бердичі, Авдіївка, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Георгіївка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог вів наступальні дій в районі Новомихайлівки, успіху не мав. Завдав авіаударів по районах Пречистівки та Новосілки. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар та Новоукраїнка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Гуляйполе, Мала Токмачка, Степногірськ, Кізомис та Станіслав. Поміж тим, здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Микілське, Мала Токмачка, Оріхів, Кам’янське Запорізької області; Дудчани, Антонівка, Дніпровське, Білозерка, Берегове Херсонської області та місто Херсон.

Відзначається масове невдоволення місцевих жителів з тимчасово захопленого Токмака Запорізької області, яких російська окупаційна адміністрація “евакуювала” до Бердянська. Зокрема люди скаржаться, що росіяни розмістили їх в жахливих побутових умовах, в приміщеннях без вікон, освітлення, теплої води та меблів. Також окупанти заборонили на невизначений термін “евакуйованим” громадянам повертатися назад до міста Токмак.

Російські окупаційні війська продовжують зазнавати великих втрат на полі бою. Внаслідок чого противник обладнує цивільні навчальні заклади тимчасово окупованих територій під медичні установи. Так, ц Луганську приміщення трьох місцевих лікарень повністю облаштовані окупантами під військові шпиталі з пораненими легкого та середнього ступеня тяжкості.

Російські окупанти, під приводом евакуації мирних жителів, продовжують вивозити награбоване майно з прифронтових населених пунктів Запорізької області. Так, в Енергодарі військовослужбовці російських окупаційних військ повністю розграбували усі міські медичні установи, все медичне обладнання міста вивезено до тимчасово окупованого Сімферополя Автономної Республіки Крим. Також повністю розграбовані усі підприємства, які знаходяться в промисловій зоні поблизу Запорізької атомної електростанції.

Авіація Сил оборони за добу завдала 3 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника. А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 зенітно-ракетний комплекс, 2 райони зосередження живої сили, 1 склад пально-мастильних матеріалів, а також станцію радіоелектронної боротьби противника.

 

 

18:09 Український волонтер Сергій Притула оприлюднив фотографії групи осіб із безпілотними літальними апаратами, які атакували Ільський нафтопереробний завод у Росії. Притула нагадав, що минулої осені його фонд із Сергієм Стерненком організовували збір "На помсту", який дозволив придбати півтори сотні дронів-камікадзе різного функціоналу та дальності польоту. Водночас Притула зазначає у жартівливому дописі у Facebook, що ні він, ні ця група, ні ці дрони, ні донатори не причетні до "бавовни" в Росії.

 

 

 

 

17:43 Україна наразі не має уявлення про рішення саміту НАТО у Вільнюсі для українців, заявила віцепрем'єр-міністр із європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. "На сьогодні для нас незрозумілим є той політичний сигнал, який отримає Україна у Вільнюсі. Ми розуміємо, що маємо виходити за рамки політики відкритих дверей, ми маємо відходити від очікування Плану дій щодо членства", – сказала Стефанішина в етері телемаратону. Віцепрем'єрка наголосила, що Україна сама є основним стандартом НАТО. "Політичне запрошення України до членства в НАТО цілком можливе, і ми його очікуватимемо у Вільнюсі", – додала вона. Найбільше Україна не хотіла б привезти із Вільнюса сигнал, "що НАТО слабке, що сам альянс слабкий, що немає єдності у важливих стратегічних рішеннях".

 

 

17:21 Міністерство закордонних справ Польщі вручило ноту протесту послу РФ Сєрґєю Андрєєву у зв'язку з інцидентом за участю російського винищувача і польського прикордонного літака над Чорним морем, повідомив представник МЗС Польщі Лукаш Ясіна. 5 травня літак L410 TURBOLET польської прикордонної служби виконував планові патрульні місії під егідою Frontex у міжнародному повітряному просторі – йому на перехоплення вийшов російський Су-35. "Ми рішуче засуджуємо провокативну та агресивну поведінку російської сторони, яка була серйозним міжнародним інцидентом", – обурились у зовнішньополітичному відомстві Польщі.

 

 

17:05 Україна не готувала спецоперацій у Москві на 9 травня, заявив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов. "Я думаю, що якби 9 травня Україна щось хотіла зробити в Москві, то ми цей ефект, безумовно, побачили б. Не один раз були заяви публічних осіб і військово-політичного керівництва, що наша мета – військові об'єкти. Те, що стосується пропагандистських заходів – мало цікаво", – сказав Юсов в етері національного телемаратону. Він наголосив, що на "день перемоги" головна загроза для росіян "виходила від їхнього режиму та їхнього силового блоку".

 

 

16:35 У Херсоні під час комендантської години із 5 до 8 травня правоохоронці затримали двох корегувальників артилерійського вогню і знайшли схрон зброї. Також українські служби затримали двох людей, які перебували в розшуку, і розшукали прихильників "русского міра", з якими провели профілактичні заходи, повідомив очільник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін. Під час обшуків виявили прапори РФ, георгіївські стрічки, зброю, "цікаву" документацію, списки працівників окупаційної поліції, викрадену техніку.

 

 

16:16 На півночі Рівненської області у прикордонній смузі на міні підірвався трактор. Одна людина загинула і ще одна зазнала поранень, повідомив начальник Рівненської обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Коваль. З його слів, інцидент трапився на території Дубровицької територіальної громади. Трактор виїхав на поле, проігнорувавши табличку маркувального знаку про замінування території та огородження.

 

 

15:41 Офіцер ЗСУ Анатолій Штефан спростував фейки російської пропаганди про те, начебто Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний помер. "Генерал Валерій Залужний живий та здоровий. Не дочекаєтеся", – написав Штефан у Facebook, додавши у коментарях кілька зразків російської пропаганди. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр звернула увагу на те, що росіяни вже не вперше тиражують схожі чутки. "У російському інфополі поширюють інформацію про нібито ліквідацію наших командувачів. Протягом тижня три повідомлення. Всі живі", – прокоментувала вона. Зі слів Маляр, метою російських фейків є психологічний вплив на саму людину, деморалізація українських військ, короткотривалий хайп для підняття духу власної армії. Російська пропаганда активізувалася на тлі повідомлення про те, що Головнокомандувач ЗСУ зрезиґнував із участі у засіданні Військового комітету НАТО – і фізично, і в режимі онлайн. Як повідомив голова комітету Роб Бауер, причиною відмови стала "складна оперативна ситуація в обороні проти російської агресії".

 

 

15:20 Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі назвала "черговою провокацією" рішення Росії про скасування віз для громадян Грузії та зняття заборони на авіарейси. Зі слів Зурабішвілі, такі речі є неприйнятними, доки Росія "продовжує свою агресію проти України та окуповує її території".

 

 

14:58 Комісія зі стандартизації географічних назв Польщі рекомендувала змінити стандарт топоніма "Калінінград" для польської мови – місто на території російського анклаву називатимуть Крулевець (Królewiec), а область – Крулевецькою. "Ми не хочемо русифікації в Польщі, тому вирішили замінити назву", – прокоментував міністр розвитку Вальдемар Буда.

 

 

14:39 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що планований контрнаступ може не бути останнім. "Не думайте про цей контрнаступ як про останній. Ми не знаємо, що з цього вийде, – сказав Кулеба в інтерв'ю Bild. – Якщо цей контрнаступ буде успішним і вдасться звільнити наші території, то врешті можна буде сказати: так, він був останнім. А якщо ні, то це означає, що нам треба готуватися до наступного контрнаступу".

 

 

14:23 У Міністерстві оборони анонсували зміни у системі проходження військово-лікарської комісії. Як повідомила заступниця міністра Ганна Маляр, мережа ВЛК збільшиться за рахунок додаткового розгортання комісій у цивільних лікарнях. Держава впровадить електронні черги запису, електронний документообіг між військовими частинами, центрами комплектації та закладами охорони здоров’я. Сервіс мають зробити доступнішим і зручнішим. Міноборони анонсує зміни в інформаційній підтримці. 

 

 

13:50 Росіяни обстріляли місто Вовчанськ на Харківщині. Внаслідок обстрілу загинув цивільний чоловік. "Під завалами ще може перебувати одна жінка", – повідомили у Харківській обласній військово-цивільній адміністрації.

 

 

13:06 Служба безпеки України опублікувала записи телефонних розмов очільниці Полтавського районного суду, заарештованої за звинуваченням у державній зраді, з представниками російських спецслужб. Суддя, зокрема, ділилася інформацією про пересування українських військовослужбовців на півдні й передавала дані про представників судової системи, які тримали вірність Україні. Крім того, жінка рекомендувала своєму російському куратору "кандидатури" гауляйтера Бердянська та керівників однієї із захоплених місцевих лікарень. На момент початку повномасштабного вторгнення суддя перебувала у Бердянську, а згодом перебралася на Полтавщину.

 

 

12:45 Японія провадить переговори про відкриття офісу зв'язку НАТО, виходячи з того, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну посилилася нестабільність. Про це заявив міністр закордонних справ Японії Йосімаса Хаясі в інтерв'ю CNN. "Ми вже ведемо переговори про відкриття офісу зв'язку НАТО, але ще не погодили якихось деталей. Причина, чому ми про це говоримо, – після російської агресії щодо України світ став більш нестабільним", – сказав голова МЗС. "Те, що відбувається у Східній Європі, не обмежується лише питанням Східної Європи, і це безпосередньо впливає на ситуацію тут, у Тихоокеанському регіоні. Ось чому співпраця між нами у Східній Азії та НАТО стає дедалі важливішою", – наголосив Хаясі.

 

 

12:27 Кабінет Міністрів заборонив імпорт пального невизначеного походження в Україну, щоб перекрити можливість потрапляння російських нафтопродуктів на внутрішній ринок, повідомив заступник міністра енергетики Микола Колісник. Він зазначив, що попри чисельні санкції, заборони та ембарго, пальне російського походження, нафта, нафтопродукти потрапляли в країни ЄС, Туреччину й інші країни, а звідти і на український ринок. "Це ще один вагомий крок для захисту наших національних інтересів та суверенітету", – прокоментував він.

 

 

11:52 Польський Технічний інститут Військово-повітряних сил встановив, що знайдені в кінці квітня ракетні уламки поблизу міста Бидгощ – це частини від російської крилатої Х-55. У Польщі припускають, що росіяни могли запустити ракету в грудні з польського повітряного простору, коли в прикордонні фіксували певний об'єкт у небі. Вірогідно, Х-55 була "золотою" і використовувалась, щоб обманути українську ППО. Залишки ракети виявила жінка під час кінної прогулянки.

 

 

11:20 Росіяни планують вивезти з Енергодара 3100 людей, поєднаних із Запорізькою АЕС. Зокрема, йдеться про 2700 працівників, які підписали контракт з "Росатомом", та їхніх близьких. "Це загострить вже й зараз вкрай нагальне питання наявності достатньої кількості персоналу для забезпечення безпеки експлуатації АЕС навіть у поточному відключеному стані", – заявили в "Енергоатомі".

 

 

10:33 На параді у Москві поруч із Владіміром Путіним сиділи не ветерани війни, а представники спецслужб – один із "ветеранів" у складі НКВС боровся із підпіллям в Україні, інший – брав участь у придушенні "Празької весни", пише російський ресурс "Аґєнтство". Праворуч від Путіна сидів 98-річний Юрій Двойкін. У 1942 році він записався добровольцем, але на фронт не потрапив. Пройшов школу снайперів, а у 1944-му поїхав за наказом до Львівської області "виконувати операції з ліквідації націоналістичного підпілля". "[Бандерівці] відчули себе господарями у Львові, в Україні. Ми зачищали весь регіон від націоналістів, ловили в лісах, занедбаних хуторах", – згадував колись Двойкін. По ліву руку Путіна сидів Геннадій Зайцев. Коли завершилася Друга світова війна, він мав лише 11 років. У 1953 році його призвали на військову службу, а з 1959-го він почав служити в КДБ. У 1968-му Зайцев брав участь в операції радянських військ у Чехословаччині для придушення антирадянських протестів та "Празької весни". "Зайцев керував групою 7-го Управління КДБ СРСР в операції "Дунай", як називалося введення військ до Чехословаччини. Під його керівництвом було захоплено будівлю МВС у Празі. У 70-х Зайцев очолив створену Юрієм Андроповим антитерористичну групу "Альфа", – пише "Аґєнтство".

 

 

 

10:10 Енергетична система України працює стабільно, без обмежень потужності, повідомили в Міненерго. Без світла залишається частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях.

 

 

10:05 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

9 травня 2023 року підготовка до щорічного "параду перемоги" в Росії на Красній площі підкреслила проблеми з технікою та стратегічними комунікаціями, з якими армія стикається через 15 місяців війни в Україні.

Повідомляється, що в параді взяли участь понад 8000 військовослужбовців, але більшість становили допоміжні парамілітарні сили та курсанти військових навчальних закладів. Єдиним особовим складом з розгорнутих формувань регулярних військ були контингенти залізничних військ та військової поліції.

Єдиним танком на параді був вінтажний Т-34 із церемоніальної частини, хоча, незважаючи на великі втрати в Україні, Росія могла поставити більше бронетехніки. Влада, ймовірно, утрималася від цього, оскільки хоче уникнути внутрішньої критики щодо пріоритетності парадів над бойовими операціями.

 

 

10:00 Журналісти проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії опублікували інтерактивну карту анексованого у 2014 році Росією Кримського півострова з 223 діючими, тимчасовими і законсервованими військовими об’єктами Російської Федерації у 10 категоріях із геолокаціями. Серед цих об’єктів – військові аеродроми з інфраструктурою, пункти та місця базування кораблів, суден і катерів, доки, арсенали, склади озброєнь, продуктів і палива, військові містечка, військові частини, казарми, штаби і пункти управління, парки військової техніки та місця чергування засобів ППО, полігони і навчальні центри; деякі підприємства військово-промислового комплексу.

 

 

 

09:50 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 196 310 (+650) осіб,

танків – 3736 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 7275 (+18) од.,

артилерійських систем – 3039 (+8) од.,

РСЗВ – 555 (+1) од.,

засобів ППО – 308 (+1) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2624 (+6) од.,

крилатих ракет – 970 (+15) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5974 (+5) од.,

спеціальної техніки – 389 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

109,3% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

  42,0% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

  99,6% автомобільної техніки (з них 1,7% за минулий тиждень),

  98,6% артилерійських систем (з них 2,5% за минулий тиждень),

  49,8% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  21,9% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

09:41 Чехія підтримує створення трибуналу щодо злочинів російської агресії проти України, заявив президент країни Петр Павел: "Розслідування цих злочинів важливе, тому я однозначно підтримую створення трибуналу. Це ключовий крок на шляху не лише до миру, але насамперед до справедливості".

 

 

09:32 Найбільший німецький концерн з виробництва зброї Rheinmetall планує виробляти в Україні танки, ППО, зенітні системи і боєприпаси, повідомляється на сайті компанії.

 

 

09:29 Військовий полігон у Воронезькій області під ранок зазнав атаки двох безпілотників, від вибуху постраждали півтора десятка військовослужбовців, повідомляють російські видання Baza і Astra.

 

 

09:22 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін відмовився використати своє звернення до Дня перемоги, щоб внести будь-які суттєві зміни в риторику, і повторив попередні наративи, готуючись до тривалої війни та представивши Росію як успішну у протистояння всьому Заходу.

• Крім того, Путін намагався використати святкування "дня перемоги", щоб згуртувати партнерів із СНД, багато з яких із лютого 2022 року прагнуть зменшити свою залежність від Кремля.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин, ймовірно, скористався святкуванням "дня перемоги" як можливістю висміяти Путіна та поставити під сумнів його судження в одному з найбільш прямих викликів російському президенту на сьогоднішній день. Під час обговорення дефіциту боєприпасів і майбутніх перспектив Росії в Україні Пріґожин згадав фігуру "щасливого дідуся", який "думає, що він хороший", а "дід" виявляється "кінченим мудаком". Пригожин також зазначив, що неназвані фігури (ймовірно, йдеться про Путіна та високопосадовців російського міноборони) повинні припинити красуватися на Красній площі. Ймовірно, Пріґожин має на увазі Путіна, якого часто називають «дідом» (точніше "бункерний дід" або "дід-бункер"); раніше Пріґожин нападав на інших російських високопоставлених чиновників і офіцерів по іменах, але не робив цього проти Путіна,  намагаючись за допомогою подібних риторичних трюків навпаки підвищити авторитет президента.

• Пріґожин заявив, що ПВК "Ваґнер" не відійде з Бахмута до 10 травня, незважаючи на те, що міністерство оборони Росії не змогло закрити заявлений "дефіцит снарядів".

• Відмова Пріґожина виконати погрозу про відступ, яку він зробив 5 травня, свідчить про те, що він усвідомлює свою залежність від російського міноборони.

• Пріґожин продовжував звинувачувати інші російські іррегулярні формування у великих втратах і повільних темпах просування в Бахмуті, щоб виставити "Ваґнер" як єдину компетентну силу, що діє в цьому районі.

• Російські війська в ніч з 8 на 9 травня завдали чергової масштабної серії ракетних ударів по Україні.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська та вздовж лінії СватовеКремінна.

• Російські війська продовжували досягати незначних успіхів у Бахмуті та продовжували обмежені наступальні операції на фронті Авдіївка–Донецьк.

• Українські сили, ймовірно, домоглися додаткових незначних успіхів під час нещодавньої контратаки на північний захід від Авдіївки. Геолокаційні кадри, опубліковані 8 травня, свідчать про те, що українські сили, ймовірно, продовжили незначне просування на північ від Водяного (7 км на південний захід від Авдіївки) в районі, де, за оцінкою ISW, вони вели обмежену контратаку станом на 30 квітня. Раніше ISW оцінювала, що повідомлення про українські контратаки в усій Донецькій області, мабуть, є частиною тривалої схеми локальних і обмежених контратак.

• Російські війська обстріляли українські позиції на захід від Гуляйполя та в Херсонській області.

• Глава Чечні Рамзан Кадиров відкрив нове військове містечко для полку спеціального призначення "Сєвєр Ахмат" в Республіці Чечня.

• Російські окупаційні чиновники продовжують депортувати цивільних осіб глибше на окуповану Росією територію.

 

 

09:12 У Дніпропетровській області під час нічної атаки окупантів українські військові збили 3 ударні дрони типу "Шахед", повідомив голова Обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

 

 

09:01 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 23 ракетні та 43 авіаційні удари, здійснив 97 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Для ракетних ударів ворог використав ракети різних типів, більшу їх частину було знищено нашими захисниками, та, на жаль, маємо і влучання. Зокрема 5 ракет С-300 по містах Куп'янськ, Слов’янськ, Краматорськ і Костянтинівка.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог продовжує тактику терору.

Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках здійснив 46 атак. Найзапекліші бої тривають за міста Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках без особливих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник з артилерії обстріляв населені пункти Гасичівка, Залізний Міст, Мурав'ї Чернігівської області; Товстодубове, Бачівськ, Старі Вирки, Іскрисківщина, Волфине, Юнаківка, Могриця, Попівка і Славгород Сумської області, а також Гоптівка, Варварівка, Бугруватка, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Тихе, Мала Вовча, Бударки, Землянки, Вільхуватка, Дворічанське та Хатнє на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник намагався покращити тактичне положення, вів наступальні дії поблизу населених пунктів Масютівка та Стельмахівка, успіху не мав. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Кам'янка, Колодязне, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Кіндрашівка, Лиман Перший, Табаївка, Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Білогорівка і Веселе Луганської області та Ямполівка і Спірне – Донецької.

На Бахмутському напрямку противник продовжує вести наступ. Протягом минулої доби вів безуспішні наступальні дії у місті Бахмут, а також у напрямку населених пунктів Іванівське та Ступочки. Від ворожих обстрілів постраждали Оріхово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаудару в районі Авдіївки. Здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Первомайське, Нетайлове та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнала, зокрема, Георгіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі Великої Новосілки. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Водяне, Вугледар, Пречистівка та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Завдав авіаударів по Оріхову, Кізомису та Станіславу. Обстріляв населені пункти Времівка та Новопіль Донецької області; Ольгівське, Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка, Степове, Кам’янське і Плавні на Запоріжжі та Антонівка, Молодіжне і Зеленівка Херсонської області.

У Енергодарі російські окупанти організували так звану "евакуацію" для членів сімей працівників Запорізької АЕС. При чому, співробітникам електростанції виїзд з міста заборонено.

Окупаційна так звана влада анонсувала евакуацію людей до Бердянська і Кирилівки на бази відпочинку та готелі. Однак, тих, хто погодився вивезли до Ростовської області та розмістили у наметових містечках.

Дещо інша ситуація склалась у Великій Білозерці. Минулого тижня більшість колаборантів залишили населений пункт на власних транспортних засобах у напрямку Криму.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 2 ударів по зенітно-ракетних комплексах.

Минулої доби наші захисники збили 6 ворожих БпЛА різних типів, 3 із них  типу "Шахед".

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 4 райони зосередження живої сили, 2 артилерійських підрозділи на вогневій позиції та станцію радіоелектронної боротьби противника.

 

10.05.2023