416-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:45 Польський уряд постановив заборонити імпорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України. Копію розпорядження опублікував міністр розвитку і технологій Вальдемар Буда. До переліку заборонених продуктів увійшли зернові, молоко, яйця та м'ясо птиці. Міністерство аграрної політики та продовольства України висловило жаль через рішення колег. "Тиждень тому ми погодили, що чотири культури - пшениця, кукурудза, насіння соняшника та ріпаку - до 1 липня 2023 року йтимуть через Польщу лише транзитом. Цього тижня ми досягли низки домовленостей для розвитку взаємовигідного співробітництва в галузі сільського господарства та вирішення проблем логістики і погодили текст меморандуму про взаєморозуміння", - нагадали у Мінагрополітики.

 

 

19:59 Україна передала США трофейний російський танк Т-90А. The Drive пише, що його везуть в Абердин, штат Меріленд, на військовий полігон експериментального випробувального центру.

 

 

18:20 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну, повністю ігнорує міжнародне гуманітарне право, завдає ударів, здійснює обстріли невійськових об’єктів. 

Протягом доби противник завдав 19 авіаційних та 4 ракетних ударів, здійснив понад 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів. 

Російський агресор і надалі використовує тактику терору, ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зазнає чималих втрат, проте не відмовляється від своїх планів щодо окупації нашої території. Продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка. Протягом доби на зазначених ділянках фронту нашими захисниками було  відбито 40 атак противника. 

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Триває комплексна перевірка бойової готовності збройних сил республіки білорусь. На території цієї країни і далі перебувають деякі підрозділи територіальних військ збройних сил російської федерації. 

У прикордонних з Україною районах Брянської, Курської та Бєлгородської областей утримуються визначені підрозділи противника.

Протягом доби ворог здійснив обстріли населених пунктів Бунякине, Іскрисківщина, Волфине, Шпиль, Юнаківка, Сумської області, а також Козача Лопань, Гатище, Вовчанськ та Вовчанські Хутори на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог провів мінування місцевості в районах чотирьох населених пунктів. Здійснив обстріли населених пунктів Новомлинськ, Дворічна та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії поблизу населеного пункту Діброва. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Іванівка і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Не припиняються бої за місто Бахмут. Противник провів атаку в районі населеного пункту Хромове, проте успіху не мав. Від ворожих обстрілів постраждали Міньківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Диліївка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районах Сєверного та Первомайського, успіху не мав. Здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, що знаходяться неподалік лінії зіткнення. Зокрема це Керамік, Бердичі, Авдіївка, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили численні ворожі атаки в районі населеного пункту Мар’їнка Донецької області. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Георгіївка, Мар’їнка, Курахове, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку поточної доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести  оборонні дії. Протягом доби здійснив обстріли населених пунктів. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів Запорізької області, а також місто Херсон.

Для поповнення втрат в живій силі, російська федерація поводить кампанію з підтримки мобілізації. Щоб популяризувати військову службу, використовуються усі доступні методи. Своїм громадянам російське керівництво обіцяє високе грошове утримання та соціальний пакет. Окрім ЗМІ, пропагандисти застосовують агітаційні листівки відповідного змісту у громадських місцях. Останнім часом відзначається активізація агітації у Воронежі. 

Авіація Сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження окупантів. А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили, а також район зосередження артилерії, радіолокаційну станцію, зенітно-ракетний комплекс та склад боєприпасів.

 

 

17:19 Президент України Володимир Зеленський та президент Франції Емманюель Макрон відбули півторагодинну розмову телефоном. "Обговорили підсумки нещодавнього візиту президента Макрона до Китаю. Розповів про ситуацію на фронті та подальші наміри зі звільнення всіх наших територій. Відзначив намір Франції ще більше посилити важливу підтримку України на полі бою", – прокоментував Зеленський. Під час розмови також ішлося про вільнюський саміт НАТО в липні, "зокрема щодо необхідності отримання Україною дієвих гарантій безпеки ще до моменту вступу нашої країни до Альянсу". "Окремо приділили увагу реалізації української формули миру", – додав Президент.

 

 

16:46 Росіяни просунулися вперед у напрямку Білогорівки, повідомив очільник Сіверськодонецької районної військової адміністрації Роман Власенко. "Ситуація залишається складною. Інтенсивність бойових дій не зменшується. Найбільша активність – це Кремінські ліси, це Білогорівка. Росіяни мали певні успіхи у напрямку Білогорівки, вони наблизилися впритул до населеного пункту", – сказав Власенко.

 

 

16:23 Внаслідок обстрілу російських військових у Херсоні загинули дві людини, повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

 

 

15:41 Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 15 квітня про запровадження персональних спеціальних економічних або інших обмежувальних заходів (санкцій): Указом №228/2023 санкції запроваджуються щодо 82 російських діячів спорту, №227/2023 – щодо 351 фізичної особи та 241 юридичної особи.

 

 

14:27 Після Великодня Україна отримає зенітно-ракетні комплекси Patriot, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, додавши, що про точний термін всі дізнаються, "коли зіб'ємо перший рашистський літак".

 

 

13:58 Фінляндія почала будівництво паркану на кордоні з Росією загальною довжиною конструкції 200 кілометрів, будівництво планують закінчити у 2026 році. Офіційною причиною будівництва називають захист від нелегальних мігрантів.

 

 

13:41 У Бахмуті нині відбуваються безпрецедентні криваві бої, повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в ефірі загальнонаціонального марафону: "Сьогодні безпосередньо в міській забудові Бахмута відбуваються безпрецедентні за останні десятиліття криваві бої. Ворог поставив за мету взяти це неприступне місто-фортецю. Наші воїни в кривавих жорстоких боях роблять усе, щоб сточувати боєздатність ворога, вибивати його силу і моральний дух. І щодоби вони це успішно роблять, намагаючись максимально завдати шкоди ворогу. За добу ворог завдав під Бахмутом 158 ударів ракетними військами, артилерією та РСЗВ. Сталося 17 бойових зіткнень, 80 окупантів знищено, 100 поранено, також знищено 4 польові склади ворога".

На Лимансько-Куп'янському напрямку за добу ворог 307 разів обстріляв там наші позиції різними калібрами та системами вогню. Відбулося кілька бойових зіткнень, 12 окупантів знищено, 44 поранено, знищено їхній новітній танк Т-90 і бойові машини піхоти, а також артилерійський тягач.

 

 

12:33 До коаліції країн зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України долучилася Коста-Рика, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. В результаті загальна кількість держав основної групи зі створення спецтрибуналу сягнула 34.

 

 

12:00 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 10 російських кораблів, серед яких 2 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:24 Польща готова передати Україні всі свої військові літаки радянського виробництва, заявив президент Анджей Дуда. “Зараз ми висилаємо Україні літаки МіГ-29. Ймовірно, ми ці літаки, те, що у нас ще залишилося, поступово передаватимемо з наших ресурсів. Однак ми це робитимемо в міру того, як ці ресурси поповнюватимуться новими літаками стандартів НАТО, які ми купуємо для польської армії”, – сказав Дуда під час візиту у Відень. Польський президент зазначив, що авіапарк поновлюється за рахунок літаків FA-50, які Варшава закупила у Південної Кореї, а також F-35 зі США.

 

 

11:02 У березні цього року Сили оборони знищили найбільшу кількість комплексів радіоелектронної боротьби та радіолокаційних станцій за понад рік війни. OSINT-спільноті Molfar вдалося простежити 133 факти знищення, пошкодження чи захоплення РЕБ та РЛС. Цього березня росіянам знищили 34 таких комплекси. Аналітики Molfar зазначають, що цільове знищення військових радіосистем зазвичай передує очікуваним контрнаступам. Попередні піки були у березні 2022 року, перед витісненням росіян із Київщини, і першою контрнаступальною операцією на Харківщині (знешкодили 18 комплексів РЕБ та РЛС), а також у вересні перед масштабними контрофензивами на Харківщині й Херсонщині (13 комплексів). Згідно з припущенням дослідників, потужна атака на радіокомплекси свідчить про підготовку на кінець квітня контрнаступу, потужнішого за попередні рази.

 

 

 

10:40 Рятувальники продовжують розбирати завали будинку в Слов'янську після вчорашнього російського удару, кількість жертв збільшилася до дев'яти, під завалами будинку залишається п'ятеро ідентифікованих осіб, про мешканців ще трьох квартир відомостей немає,  повідомив начальник Слов'янської МВА Вадим Лях. Різні травми, струси мозку та переломи діагностували у 21 особи.

 

 

10:20 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 122 населені пункти на території 9 областей України, підтверджено ураження 106 об’єктів інфраструктури. Є загиблі та поранені, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

11 квітня 2023 року держдума Росії прийняла закон про створення єдиного реєстру осіб, придатних до військової служби. Основним наслідком цього рішення є те, що в майбутньому влада зможе вручати повістки в електронному, а не в письмовому вигляді, усуваючи одну з перешкод, яка раніше дозволяла деяким ухилятися від призову в армію.

Оскільки дані про призов осіб тепер цифрово пов’язані з іншими державними онлайн-сервісами, цілком ймовірно, що влада каратиме тих, хто ухиляється від призову, автоматично обмежуючи права на працевлаштування та виїзд за кордон.

Повідомляється, що рішення набуде чинності цього року; воно не вказує конкретно на будь-яку велику нову хвилю примусової мобілізації. Наразі Росія надає перевагу додатковому вербуванню добровольців. Проте це рішення, найімовірніше, є частиною довгострокового підходу до забезпечення особовим складом, оскільки Росія очікує на тривалий конфлікт в Україні.

 

 

09:40 Російські окупанти безуспішно намагаються знайти слабке місце в українській обороні, щоб організувати прорив, недалеко від Діброви й Білогорівки Збройні Сили України відбили ворожі атакиповідомив голова Луганської ОВА Артем Лисогор.

 

 

09:20 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 181 550 (+460) осіб,

танків – 3653 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 7073 (+4) од.,

артилерійських систем – 2785 (+1) од.,

РСЗВ – 535 (+0) од.,

засобів ППО – 283 (+0) од.,

літаків – 307 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2339 (+0) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5646 (+6) од.,

спеціальної техніки – 324 (+3) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

106,9% танків (з них 0,5% за минулий тиждень),

  40,8% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

  94,1% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

  90,4% артилерійських систем (з них 1,5% за минулий тиждень),

  48,0% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

  24,6% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  32,9% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  20,1% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує ігнорувати міжнародне гуманітарне право, завдає ударів, здійснює обстріли не лише по позиціях наших військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Протягом минулої доби противник завдав 9 авіаційних та 19 ракетних ударів, 13 з них – із ЗРК С-300 по мирних містах Слов’янськ та Краматорськ, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів. Є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено багатоповерхові та приватні житлові будинки, а також іншу цивільну інфраструктуру.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку. Протягом минулої доби було відбито 56 атак ворога.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. На території республіки білорусь продовжують перебувати деякі підрозділи територіальних військ збройних сил російської федерації. Триває комплексна перевірка бойової готовності збройних сил республіки білорусь.

Зберігається військова присутність противника у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей.

Протягом минулої доби противник здійснив обстріли населених пунктів Галаганівка Чернігівської області; Студенок, Рівне, Іскрисківщина, Волфине Сумської області, а також Козача Лопань, Токарівка, Малі Проходи, Стрілеча, Лук'янці, Нескучне, Стариця, Вовчанськ, Нестерне та Землянки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Строївка, Дворічанське, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Лиман Перший, Кіндрашівка, Масютівка, Табаївка та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії поблизу населених пунктів Діброва та Білогорівка. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Діброва і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Диліївка, Торецьк та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Новокалинового та Первомайського Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Первомайське та Карлівка.

На Мар’їнському напрямку за минулу добу наші захисники відбили численні ворожі атаки в районі населеного пункту Мар’їнка Донецької області. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Побєда і Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Богоявленка, Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Нескучне, Золота Нива, Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Протягом минулої доби здійснив обстріли понад 40 населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів Запорізької області; Золота Балка, Новоберислав, Козацьке, Бургунка, Іванівка, Микільське, Антонівка, Білозерка, Дніпровське Херсонської області та місто Херсон.

Російські загарбники продовжують чинити мародерство на тимчасово захопленій території України. Зокрема, у Новокаховському районі Херсонської області, відзначені випадки зливу мастила з електротрансформаторів, що, в свою чергу, призводить до знеструмлення окремо взятих вулиць населених пунктів району.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 3 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, а також 1 станцію радіоелектронної боротьби противника.

 

 

08:30 З ночі в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 12 російських кораблів, серед яких два підводні носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 8 ракет, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

08:00 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Кремль, ймовірно, намагається представити Росію рівноправним оборонним партнером Китаю перед візитом міністра оборони КНР Лі Шанфу до Москви з 16 по 18 квітня.

• Кремль, ймовірно, сподівається зробити себе більш привабливим для Китаю, розпочавши навчання Тихоокеанського флоту Росії, щоб продемонструвати військово-морську міць Росії в Тихому океані.

• Кремль також, ймовірно, має намір використати перевірку боєготовності Тихоокеанського флоту, щоби спробувати стримати подальшу підтримку України Японією перед зустріччю G7 19–21 травня.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин готує інформаційні умови для використання російської воєнної поразки, якщо запланований український контрнаступ буде успішним. 14 квітня Пріґожин опублікував текст, в якому стверджував, що майбутній контрнаступ України радше вдасться, ніж провалиться. Пріґожин попередив, що егоїстична російська «глибинна держава» (яку він визначає як «спільноту білядержавних еліт, які діють незалежно від політичного керівництва держави й мають тісні зв’язки та власний порядок денний») зараз перебуває в кризі через нездатність російських військових швидко здобути перемогу. Пріґожин звинуватив членів цієї глибинної держави, вбудованої в російську бюрократію, у навмисному саботуванні перемоги Росії у війні, оскільки вони прагнуть відновити своє привілейоване комфортне життя. Пріґожин заявив, що ці російські глибинні державні «внутрішні вороги» підштовхуватимуть Кремль до «серйозних поступок», рівнозначних «зраді російських інтересів». Він прямо відкинув ідею будь-яких переговорів про припинення війни та закликав росіян продовжувати боротьбу, навіть якщо це призведе до тимчасової поразки Росії. Пріґожин заявив, що потрібно ігнорувати спокуси російської глибинної держави скоротити російські втрати й домовитися. Пріґожин заявив, що російські військові не можуть припинити бойових дій зараз, незважаючи на поточні територіальні здобутки Росії, оскільки українська держава трансформувалася, а неокупована Україна політично протистоїть Кремлю. Пріґожин заявив, що Росія повинна продовжувати невпинну боротьбу в Україні, хоч би які складні були умови. Він заявив, що будь-який сценарій, за якого Росія зазнає поразки, призведе до хвилі «радикальних національних почуттів», що послужить каталізатором для відновлення російського патріотизму та дозволить російській нації пройти вогневе хрещення, необхідне, щоб вийти переможцем і перемогти Україну.

• Російський націоналістичний дискурс про прийнятність поразки в Україні відхиляється від деяких західних тверджень про необхідність вберегти Росію від принижень і дозволити їй «зберегти обличчя». Аргумент Пріґожина про те, що Кремль повинен протистояти спокусі домовитися і натомість залишатися відданим перемозі в Україні, не сумісний з ідеєю про те, що Кремлю треба дати можливість «зберегти обличчя», щоб він не здійснив масової, можливо ядерної, ескалації. Примітно, що Пріґожин – один із найбільш екстремальних лідерів опінії російської провоєнної фракції – вважає, що Росія може зазнати поразки в Україні і що така поразка в короткостроковій перспективі насправді принесе їй користь. Коментарі Пріґожина разом із іншими радикальними провоєнними голосами підкреслюють пріоритет, який провоєнна спільнота надає активізації російського суспільства для тривалої боротьби із Заходом. Цей порядок денний не включає тезу про термоядерне знищення.

• Колишній російський офіцер і затятий націоналіст Іґорь Ґіркін спростував припущення про те, що йому висунули звинувачення в Санкт-Петербурзі за дискредитацію збройних сил Росії – спростування, яке, ймовірно, додатково свідчить про його захист невідомими покровителями силовиків.

• Російські елітні сили знижують свою боєздатність погано підготовленими мобілізованими і добровольцями через високі жертви в Україні.

• Президент Росії Путін, ймовірно, проведе свою щорічну червневу пресконференцію на початку червня 2023 року.

• Російська держдума активізує свої зусилля щодо цензури російських діячів культури, які втекли з Росії та критикують війну, ймовірно, з метою заохочення внутрішньої самоцензури.

• Російські війська продовжували обмежені наступальні дії в районі Кремінної, українські війська обстрілювали тилові райони Луганської області.

• Російські війська продовжували наступ на Бахмут і вели наземні атаки на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Російські війська продовжують становити небезпеку для Запорізької АЕС на тлі продовження зусиль Росії встановити контроль над нею.

• Повідомляється, що Кремль продовжує використовувати приватні військові компанії й націоналістичні мережі для підтримки своїх збройних кампаній.

• Російські силовики продовжують арештовувати громадян України за звинуваченнями в причетності до нібито незаконних формувань.

15.04.2023