Молдова – не Білорусь

Чи вдасться Кремлю зробити з Молдови «другу Білорусь»? Для цього довелося б скинути чинний проєвропейський уряд і посадити в Кишиневі проросійського намісника. Кілька років тому Москві це вдалося – до перемоги вона привела свого президента Ігоря Додона. Тоді Росія інструменталізувала протестні настрої молдован, спрямовані проти корумпованої влади. Але все вказує на те, що вдруге такий «фінт вухами» не пройде.

 

 

Останній тиждень у Молдові видався вкрай бурхливим. Раптова відставка уряду і швидке призначення нового кабінету міністрів, масові антиурядові акції протесту, але найголовніше – сенсаційна промова президентки Маї Санду. У ній вона звинуватила Росію, молдовську опозицію та невизначених громадян Росії, Сербії, Чорногорії та Білорусі в підготовці державного перевороту й бажанні усунути від влади прозахідну більшість на чолі з Партією дії та солідарності (PAS), яка керує країною з другої половини 2021 року.

 

Молдовські правоохоронці провели успішну операцію з нейтралізації проросійської мережі, члени якої готували спеціальні групи провокаторів для організації масових заворушень. Голова національної поліції Молдови Віорел Чернеуцяну повідомив, що організатори майбутніх заворушень сформували 10 груп по 10 осіб, яких готували до акцій. «Усі їхні дії координували з Росії. При цьому всім завербованим обіцяли за організацію заворушень по 10 тисяч доларів та підтримку політичних сил у Молдові», – розповів Чернеуцяну. Поліції вдалося успішно схопити провокаторів та російських резидентів, інфільтрувавши в проросійську мережу свого агента. Зокрема зуміли затримати російських кураторів акції від ФСБ.

 

У неділю, 12 березня, в Кишиневі пройшла кількатисячна акція протесту, організатором якої виступила опозиційна партія «Шор». Учасники скандували гасла проти президентки Маї Санду, а також виступали проти високих цін на електроенергію. Проросійські сили планували, використавши цю акцію як ширму, штучно спровокувати зіткнення між мирними громадянами і поліцією. Далі вони мали намір вдертися в адміністративні будівлі в Кишиневі й захопити заручників. Було навіть передбачено застосування стрілецької зброї.

 

 

Саме завдяки фаховим діям молдовських правоохоронців такого розвитку подій, який би безумовно призвів до жертв серед мирного населення, вдалося уникнути. Хоча недільна акція явно відрізняється від усіх попередніх – багато її учасників поводилися відверто аґресивно, вступали в неспровоковану конфронтацію з поліцією. Це є зайвим свідченням того, що заворушення таки готувалися. Але оскільки кремлівську операцію вдалося вчасно обезголовити, до кривавого розвитку подій не дійшло.

 

Про те, що Росія готує проти Молдови поважну провокацію, вперше гучно заявив Президент України Володимир Зеленський з покликом на дані української розвідки. «Нещодавно я розмовляв з президенткою Молдови пані Санду і поінформував її про те, що вдалося перехопити нашій розвідці, – детальний російський план руйнування політичної ситуації у Молдові, російський документ, який показує, хто, коли і внаслідок яких ситуацій збирається зламати Молдову, зламати демократичний порядок цієї країни і встановити свій контроль над нею», – розповів Зеленський під час виступу на спеціальному засіданні Європейської Ради.

 

Згодом Державний департамент США виступив зі заявою про те, що Росія намагається вплинути на організацію заворушень у Молдові. «Ми вважаємо, що Росія прагне послабити уряд Молдови, безумовно, з кінцевою метою побачити лояльнішу (до Кремля, – ред.) адміністрацію на чолі цієї країни. Російські суб'єкти, безумовно пов'язані з російськими спецслужбами, намагаються диригувати організацією демонстрацій у Молдові та використати їх для підбурювання до заколоту проти уряду. Однак ми впевнені у молдовських демократичних та економічних установах та в їхній здатності реагувати на ці загрози, і ми, зрозуміло, продовжимо надавати їм суттєву підтримку», – заявив речник Держдепу Джон Кірбі. Він зазначив, що Сполучені Штати диспонують інформацією про те, що суб'єкти, пов'язані з російським урядом, можуть навчати антиурядових демонстрантів з Республіки Молдова. Кірбі вважає також, що Росія намагається поширювати дезінформацію про загальну нестабільність у Республіці Молдова. Як приклад він навів заяви Москви про те, що Україна нібито готується вторгнутися в придністровський реґіон.

 

 

Потім кілька німецьких видань розповіли на своїх шпальтах про кремлівський план, як відвернути Молдову від Заходу і повернути її у сферу свого впливу. У документі обсягом у п'ять сторінок описані конкретні шляхи підтримки проросійських настроїв у Молдові та запобігання орієнтації цієї країни на Захід. План зокрема передбачав посилення проросійських настроїв у політичній та економічній елітах Молдови. Паралельно Москва мала перешкоджати «румунізації» Молдови і забезпечити збереження і розширення в країні освіти російською мовою.

 

Своя роль у цій справі відводилася й російському військовому контингенту в Придністров’ї. Не даремно останнім часом почастішали московські провокації, пов’язані з цим проросійським анклавом. То в інформаційний простір запускався вже згаданий фейк, нібито ЗСУ планують вдертися в Придністров'я, то повідомляли, що українські диверсанти намагалися ліквідувати керівника невизнаної «ПМР» Вадима Красносельського. Очевидно все готувалося до того, щоби після спровокованих у Кишиневі безладів російські вояки за підтримки армії «ПМР» перейшли Дністер і вдерлися до контрольованої молдовським урядом території.

 

 

«Мета цих дій – зруйнувати конституційний порядок, змінити легітимну владу в Кишиневі на нелегітимну, яка віддасть нашу країну в розпорядження Росії, щоб зупинити процес європейської інтеграції та надати Росії можливість використовувати Молдову у війні проти України… Спроби Кремля принести насильство в нашу країну не матимуть успіху. Тому закликаю вас зберігати спокій та вірити в Республіку Молдова!» – наголосила Мая Санду в своїй «Заяві щодо ситуації з безпекою в Республіці Молдова».

 

Як зауважив молдовський політолог, колишній постійний представник Молдови при ООН Олексій Тулбуре, мета таких дій Росії – отримати в тилу України, яка мужньо бореться з російським агресором, лояльну до Росії країну, фактично «другу Білорусь».

 

Знаменно, що чимраз менше громадян Молдови купуються на російські провокації. Масовість антиурядових акцій стрімко спадає, тому їхнім організаторам доводиться вишукувати людей у віддалених бідних провінціях і на кремлівські гроші звозити їх до Кишинева на демонстрації. Проросійські сили, зокрема партія «Шор», стають усе токсичнішими, ніхто з політиків, які мислять про перспективу, не наважуються вступати з ними в спілку, аби не бути дискредитованим.

 

17.03.2023