379-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:11 Президент України Володимир Зеленський призначив заступником командувача Національної гвардії України генерал-майора Олега Сахона.

 

 

21:29 У Грузії затримали військовослужбовця, який воював у складі Збройних Сил України. Як повідомила грузинська служба "Радіо Свобода", Надім Хмаладзе прибув до Тбілісі 6 березня. На кордоні його без пояснень довго тримали на паспортному контролі, а вже в місті Хмаладзе зауважив за собою стеження. 8 березня чоловіка затримали за звинуваченням у непокорі поліції та хуліганстві.

 

 

20:50 Світовий конгрес українців передав ЗСУ 25 панцеромобілів FV103 Spartan і FV432. Броньовані машини вже перетнули кордон і вирушили в ті частини, де вони найпотрібніші.

 

 

20:14 Головне управління розвідки України вважає, що Росія навряд чи зможе відновити інтенсивні ракетні обстріли. "Сьогоднішній обстріл навряд чи можна назвати безпрецедентним, хіба що через кількість використаних "Кинджалів" – вона найбільша поміж інших обстрілів. Можемо говорити, що місяць вони накопичували сили, і те, що вони могли виробити за цей місяць, сьогодні було використано проти українських трансформаторів", – сказав представник ГУР Міноборони Андрій Юсов в етері національного телемаратону. З його слів, під час сьогоднішньої атаки росіяни використали місячний обсяг виробництва ракет.

 

 

19:42 Розпорядник адміністрації президента Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон, який передбачає смертну кару для чиновників і військових за "державну зраду".

 

 

19:11 Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна не має мотивів і намірів вчиняти "теракт" у Придністров'ї, а звинувачення окупантів у замаху на "посадовців ПМР" є частиною плану Росії з агресії проти Молдови. "РФ намагається атакувати Молдову. Технологія очевидна. Етап перший: повідомлення про «вторгнення» України у Придністров'я. Етап другий: спроба влаштувати переворот у Кишиневі. Тепер етап третій: фейкове звинувачення України у підготовці «теракту» у Придністров'ї. Все передбачувано і все брехня", – заявив Подоляк у твіттері.

 

 

18:49 Служба безпеки оприлюднила відео знищення дронами-камікадзе російських ЗРК "ТОР М2" і С-300ВМ. "У відповідь на кожен російський «ракетний удар возмєздія» ми завдамо ударів справжньої відплати – щоб знищувати окупантів, їхні бази і техніку!" – прокоментували у СБУ. Дата і місце знищення техніки не вказуються.

 

 

18:36 Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан допустив, що Будапешту в майбутньому доведеться переглянути свої відносини з Росією. "Я розумію необхідність відновлення російсько-європейських відносин після війни, але це далеко не є реалістично. Зовнішня і економічна політика Угорщини має добре подумати про те, які відносини ми можемо встановити і підтримувати з Росією у наступні 10–15 років", – сказав Орбан на економічному форумі у Будапешті, згідно з повідомленням Bloomberg.

 

 

18:13 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Цієї доби російська федерація завдала чергового масованого ракетного удару по об’єктах критичної інфраструктури нашої держави та будинках цивільного населення. Є влучання. Загинули мирні люди. Російський агресор не відмовляється від своїх намірів щодо окупації України. Не маючи значних успіхів на полі бою, ворог продовжує застосовувати тактику терору, тим самим грубо порушує норми Міжнародного гуманітарного права.

Загалом протягом доби противник здійснив пуск 84 ракет різного базування. 34 ракети було знищено нашими захисниками, ще 8 не досягли своїх цілей. Також ворог завдав 12 авіаційних ударів, зокрема, використав 8 БпЛА типу Шахед-136. Половину яких було збито.

Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.

Противник не полишає спроб оточити місто Бахмут, з подальшим виходом на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Російська федерація зберігає військову присутність на території республіки білорусь, проте формування наступальних угруповань не виявлено. Водночас противник продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Курської області.

Протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів населених пунктів Єліне Чернігівської області; Атинське Сумської області; Козача Лопань, Стрілеча, Красне, Вовчанськ та Бологівка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник намагається прорвати оборону наших військ. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів, серед них – Дворічна, Гряниківка, Западне, Кислівка і Берестове Харківської області; Невське і Червонопопівка на Луганщині, а також Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняє штурмові дії міста Бахмут. Наші захисники відбили численні атаки в районах Бахмута та Іванівського. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Васюківка, Міньківка, Дубово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Курдюмівка та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник проводив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка, Побєда та Вугледар Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Авдіївка, Водяне, Георгіївка, Невельське, Красногорівка, Побєда, Вугледар, Пречистівка та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали райони населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення, зокрема: Новосілка та Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Кам’янське Запорізької області, а також Михайлівка Херсонської області та місто Херсон.

У окремих населених пунктах тимчасово захопленої Херсонської області спостерігається активізація мародерства російськими загарбниками. Окупанти вивозять із Голої Пристані та Нової Збур’ївки награбоване майно, побутову техніку, вантажними автомобілями, якими доставляли боєприпаси своїм підрозділам.

Авіація Сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 6 районів зосередження особового складу противника, 2 логістичних центри, 3 склади боєприпасів, станцію РЕБ та зенітно-ракетний комплекс на вогневій позиції.

 

 

17:55 Головне управління розвідки отримало інформацію, що Росія планує проведення масштабної провокації на кордоні України і Білорусі. "На територію Білорусі прибувають кілька груп росіян. Імовірно, плани окупантів передбачають загрозу руйнування об’єктів інфраструктури та можливі жертви серед мирного населення. Мета провокації – створення ворожої суспільної думки щодо України з боку білоруських громадян та забезпечення повноцінної участі збройних сил країни у війні на боці РФ", – заявили в ГУР Міноборони. Є дані, що до Білорусі готується прибути російський пропагандист Владімір Соловйов. На 11 березня запланована організація телерадіомоста.

 

 

17:39 Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський опублікував допис про продовження оборони Бахмута і ситуацію на фронті довкола міста:

 

#дослівно

 

Бахмутський фронт.

Оборона – це організація дій, яка будується на стратегії, дисципліні та довірі особового складу. 

Її успішність залежить від інтелекту та хитрості кожного командира. 

Ми повинні вміти передбачати дії ворога, який має кількісну перевагу. 

Оборона Бахмута продовжується майже 10 місяців. Сили оборони зробили низку тактичних дій, які на даний момент не дали ворогу взяти місто в оперативне оточення. Але ситуація залишається дуже важкою.

Російські сили діють звичними методами, не рахують людей. Але кількість вояків не є вирішальною перевагою чи фактором перемоги.

Ми розуміємо тактичне значення Бахмута для ворога і знаємо його плани щодо дій на інших ділянках фронту. 

Сили оборони зараз продовжують захищати місто. Ситуація динамічна. Тут кожен хід та рішення здатні кардинально її змінити. Кожен день має найвищу цінність.

Я пишаюсь особовим складом. Ціную швидкість мислення командирів бригад, поруч з якими знаходжусь. Честь!

 

Олександр Сирський

 

 

17:01 Очільник кабінету президента Польщі Павел Шрот підтвердив, що Анджей Дуда дав згоду на передачу Збройним Силам України радянських винищувачів МіГ-29. "Якщо йдеться про передачу Польщею літаків, то не буде якась велика кількість. Запевне це не буде така кількість, яка відповідає кількості [переданих] танків", – сказав Шрот в інтерв'ю Radio Plus. З його слів, потенційна передача МіГів потребуватиме узгодження зі союзниками: "Ми, безумовно, зробимо це в якійсь ширшій, міжнародній коаліції, щоб Україна могла відчути цю підтримку в реальному вимірі". Напередодні Анджей Дуда заявив, що Польща готова передати Україні винищувачі МіГ-29 в межах міжнародної коаліції, і висловив переконання, що в майбутньому Україна отримає літаки F-16.

 

 

16:39 За добу на Бахмутському напрямку фронту росіяни завдали 128 артилерійських ударів, відбулося 41 боєзіткнення, зокрема 19 – у районі Бахмута. Про це повідомив речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий в етері національного телемаратону. Зі слів Череватого, теперішня тактика росіян – атакувати малими тактичними піхотними групами, передусім групами "Вагнера". "Вони менше застосовують бронетехніку. Останнім часом ми спостерігаємо, що вони посилилися підрозділами повітряно-десантних і механізованих військ. Артилерійську підтримку їм надає регулярне військо", – зазначив речник.

 

 

16:10 Ранковий обстріл Корабельної площі в Херсоні, внаслідок якого загинули три особи, російські окупанти, ймовірно, здійснили з танка, який був на лівому березі Дніпра. Про це повідомив керівник пресслужби Херсонської ОВА Олександр Толоконніков. "Наразі вже є інформація від ОК "Південь", що цей танк пішов вслід за російським кораблем і був ліквідований. Однак він забрав життя трьох людей: це були чоловік і жінка, які перебували на зупинці, й жінка, яка, на жаль, згоріла в торговельному приміщенні, яке було поруч із зупинкою", – сказав Толоконніков у коментарі аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

 

15:57 Енергоживлення Запорізької АЕС, перерване сьогоднішніми ракетними ударами Росії, вдалося відновити. ЗАЕС переходить із дизель-генераторів на отримання електроенергії для власних потреб з об’єднаної енергосистеми України, повідомила компанія "Укренерго". Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі висловив стурбованість ситуацією на ЗАЕС. "Це вже вшосте – дозвольте ще раз повторити, ушосте! – ЗАЕС повністю втрачає зовнішнє енергопостачання і змушена працювати в цьому аварійному режимі. Нагадаю – це найбільша атомна електростанція в Європі. Що ми робимо? Як ми можемо сидіти тут, у цій кімнаті сьогодні вранці і дозволити цьому статися? Так тривати не може... Кожен раз ми кидаємо кубик. І якщо ми дозволимо цьому продовжуватись раз у раз, то одного дня наша удача закінчиться", – сказав Гроссі, виступаючи на засіданні ради керуючих МАГАТЕ, згідно з повідомленням УНІАН. 

 

 

15:23 Депутати Львівської міської ради передали земельну ділянку під самовільно встановленим дерев’яним храмом УПЦ МП у Сихівському районі у Львові для Православної церкви України під будівництво нової церкви. За відповідну ухвалу 9 березня проголосували 52 депутати, передає Zaxid.NET. За планами, громада Львівсько-Сокальської єпархії ПЦУ планує збудувати на Сихові катедральний собор. Після оформлення земельної документації єпархія має звернутися до виконавчого комітету Львівської міськради по містобудівні умови й обмеження. Самобуд Московського патріархату зведений нелеґально; у держреєстрі відсутня інформація щодо його реєстрації як нерухомого майна.

 

 

 

15:10 У селі Бовшів на Івано-Франківщині попрощалися з Героєм України, командиром 1-го окремого механізованого батальйону "Вовки Да Вінчі" Дмитром Коцюбайлом. Леґендарного "Да Вінчі", першого воїна-добровольця, удостоєного званням "Герой України", поховають у п'ятницю в Києві.

 

 

 

14:59 Президент України Володимир Зеленський скликав нараду після обстрілу нашої інфраструктури росіянами. "Ми повинні забезпечити захист енергетичної інфраструктури від ворожих обстрілів та забезпечити швидке відновлення електропостачання в областях, що постраждали. Попри тисячі російських атак, ми всі разом забезпечимо незламність України", – прокоментував Зеленський.

 

 

14:45 Більше половини (52%) респондентів в Україні вважають, що в українськомовних школах не треба вивчати російську мову; але 9% кажуть, що її треба вивчати в більшому обсязі, ніж інші іноземні, а ще 33% – на рівні з іноземними, свідчать дані опитування КМІС 14–22 лютого 2023 року.

 

 

25 років тому, в 1998-му, питання проти вивчення російської мов взагалі не стояло в опитуванні, а майже половина вважала, що її в українськомовних школах треба вчити нарівні з українською; тепер таких лиш 3%. На заході проти вивчення російської мови майже ⅔ опитаних, на сході – третина.

 

 

Серед російськомовних більше ⅔ респондентів вважає, що російську мову в українськомовних школах вчити треба, при цьому 7% – що нарівні з державною мовою.

 

 

Покоління, що пішло до школи вже за незалежної України, в домінуючій більшості в 63% проти вивчення російської мови.

 

 

 

14:15 Служба безпеки України назвала провокацією Кремля заяву так званого "міністерства держбезпеки" невизнаного Придністров'я про замах проти посадових осіб "за вказівкою СБУ". "Будь-які заяви представників так званого "міністерства державної безпеки" фейкової "Придністровської народної республіки" щодо участі СБУ в підготовці теракту слід розглядати виключно як провокацію, зрежисовану в Кремлі. Тож Служба безпеки України закликає не сприймати всерйоз нісенітниці, за поширенням яких вбачається чітка мета Росії розхитати ситуацію на території, яка фактично є окупованою та підконтрольною їй, звинувативши в цьому нашу державу", – заявили у СБУ. Російські проксі звинувачували СБУ у підготовці теракту проти "перших осіб" і повідомили про затримання виконавців.

 

 

13:49 Головне управління розвідки Міністерства оборони похвалилося роботою "народного супутника" ICEYE, що на нього збирав гроші Фонд Сергія Притули. Згідно з повідомленням ГУР, супутник за п’ять місяців розвідав майже тисячу районів розташування ворожих підрозділів і виявив 7321 ворожий об’єкт, зокрема 45 літаків, 27 гелікоптерів, шість ракетних комплексів «Іскандер» і 36 С-300, 12 ЗРК «Панцирь С1», 11 радіолокаційних станцій та 10 понтонних переправ. Значна частина з цього переліку знищена.

 

 

13:12 Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що поляки вже передали Україні весь комплект передбачених домовленостями танків Leopard 2. Блащак нагадав, що Польща зобов'язалася посилити ЗСУ 14 осучасненими "Леопарами". Чотири машини прибули до України наприкінці лютого, їх презентував прем'єр-міністр Матеуш Моравецький. 

 

 

12:51 Росія обстріляли Херсон. Один зі снарядів вибухнув на зупинці громадського транспорту – внаслідок обстрілу загинуло троє людей.

 

 

 

12:32 Внаслідок падіння уламків ракети на Тернопільщині було пошкоджено п'ять житлових будинків, повідомив голова Тернопільської ОВА Володимир Труш.

 

 

12:20 У ніч на 9 березня російські окупанти крилатими ракетами атакували об’єкти у західному регіоні країни. 4 крилаті ракети вдалося знищити силами ППОповідомили у Повітряному командуванні "Захід" Повітряних сил ЗС України. 

 

Наслідки обстрілу Львівщини

 

 

12:10 Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський наполягає на тому, що потреба в обороні Бахмута з кожним днем навпаки посилюється. "Актуальність утримання Бахмута постійно тільки зростає. Кожен день оборони міста дозволяє нам виграти час для підготовки резервів і підготуватися до майбутніх наступальних операцій. У той же час у боях за цю фортецю ворог втрачає найбільш підготовлену і боєздатну частину свого війська – штурмові «загони Вагнера»", – заявив Сирський. Генерал-полковник нагадав слова ватажка "вагнерівців" Євґєнія Пріґожина, котрі підтверджують: після захоплення Бахмута противник матиме розв'язані руки і зможе розпочати широкомасштабний наступ із застосуванням армійських і десантних частин на бойовій техніці. "Це ще раз доводить дуже важливу роль Бахмута в загальній системі оборони нашого угруповання. Тисячі ворогів, які загинули при штурмі міста, тому яскраве підтвердження", – підкреслив Сирський.

 

 

11:51 "Росія здійснила масований удар по Україні ракетами і безпілотниками, що призвело до людських жертв та пошкодження цивільної інфраструктури. Жодної військової мети, просто російське варварство. Настане день, коли Путін і його спільники будуть притягнуті до відповідальності спеціальним трибуналом", – прокоментував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

 

Київ. Місце обстрілу у Святошинському районі

 

 

11:27 В Івано-Франківській області через російський удар пошкоджено об'єкт енергетичної інфраструктури, повідомила голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук.

 

 

11:16 Скасовано екстрені відключення електроенергії в Києві та Київській області, превентивно впроваджені в четвер через обстріли російськими окупантами території України, повідомляють у "ДТЕК". Однак через перевантаження однієї з ліній екстрені відключення ще діють у частині Голосіївського, Солом'янського та Святошинського районів. Екстрені відключення також скасовано на Дніпропетровщині. В Одеській області під час ракетного обстрілу було пошкоджено об'єкти енергетичної інфраструктури, у зв'язку з чим у регіоні діятимуть стабілізаційні графіки відключення електроенергії.

 

 

11:06 Харків повністю знеструмлено після ракетних ударів Росії. У Харкові постраждали ТЕЦ і трансформаторні підстанції; важливі інфраструктурні об’єкти працюють на генераторах, зокрема лікарні, магазини, аптеки, АЗС. "Працюємо над відновленням тепла. Водопостачання припинене, але у всіх районах їздитимуть водовозки", – заявив міський голова Харкова Ігор Терехов.

 

 

10:51 Президент Володимир Зеленський назвав "жалюгідною" тактику росіян із ракетними обстрілами України. "Тяжка ніч. Масована ракетна атака по всій країні. Київ, Кіровоградщина, Дніпропетровщина, Одещина, Харківщина, Запоріжжя, Львівщина, Івано-Франківщина, Житомирщина, Вінниччина. Атаки на об’єкти критичної інфраструктури, житлові будинки. На жаль, є постраждалі і загиблі... Окупанти можуть лише тероризувати мирних людей. Це все, на що вони здатні. Але це їм не допоможе. Відповідальність за все скоєне їх не мине", – прокоментував Зеленський.

 

 

10:38 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

7 березня 2023 року президент Білорусі Олександр Лукашенко підтвердив, що був пошкоджений дислокований у Білорусі A-50У, один з обмеженого парку російських літаків дальнього радіолокаційного виявлення й управління. Літак майже напевно був атакований невеликим безпілотним авіаційним комплексом.

Зараз A-50У, найімовірніше, перебазувався на ремонтну базу до Таганрога в Росії. Транзитний політ, як повідомляється, відбувся на меншій, ніж зазвичай, висоті, ймовірно, через пошкодження герметичності кабіни.

A-50У, ймовірно, забезпечував ситуаційну обізнаність для винищувачів МіГ-31К, модифікованих для запуску балістичних ракет повітряного базування Х-47м2 «Кинджал», які Росія розглядає як ключову стратегічну зброю. Модифікація передбачає видалення внутрішнього радару з літака для збалансування планера, що робить пілотів залежними від зовнішніх джерел ситуаційної обізнаності, таких як A-50У. Існує реальна можливість того, що спільні російсько-білоруські повітряні операції тепер будуть змушені покладатися на наземний контроль і супровід винищувачів, доки не буде розгорнуто ще один A-50У.

 

 

10:25 Росіяни вперше обстріляли Україна залпом із шістьох гіперзвукових ракет "Кинджал", повідомив спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, зазначивши: "Не пригадую, щоб раніше таке взагалі було. Шість "Кинджалів" загалом було випущено противником. Використовувалися різні літаки, зокрема стратегічної дальньої авіації та МіГ-31К". Речник Повітряних сил додав, що сили ППО не можуть збивати ракети Х-22, "Кинджал" і С-300, якими сьогодні росіяни обстрілювали Україну: "Вони становлять сьогодні для нас небезпеку".

 

 

10:08 Унаслідок четвергових ракетних обстрілів відключилась остання лінія зв’язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою. Наразі станція знеструмлена і перейшла в режим блекауту – вшосте за час окупації. 5-й та 6-й енергоблоки переводяться у холодний стан, увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС. Пального для їхньої роботи залишається на 10 діб. "Розпочався зворотний відлік часу. В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу", – заявив "Енергоатом".

 

 

10:00 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 156 120 (+590) осіб,

танків – 3441 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 6736 (+13) од.,

артилерійських систем – 2465 (+2) од.,

РСЗВ – 488 (+0) од.,

засобів ППО – 254 (+1) од.,

літаків – 303 (+0) од.,

гелікоптерів – 289 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2098 (+0) од.,

крилатих ракет – 873 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5331 (+1) од.,

спеціальної техніки – 237 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

100,7% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  38,8% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

  88,9% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

  80,0% артилерійських систем (з них 2,0% за минулий тиждень),

  43,8% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

  24,3% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

  32,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  18,1% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Вночі ракетні удари було зафіксовано в десяти областях України. Через 15-ту масовану ракетну атаку росіян і пошкодження об'єктів енергетичної інфраструктури обмеження електропостачання буде застосовано в Житомирській, Харківській та Одеській областях, повідомили в НЕК "Укренерго".

 

 

 

09:22 Вночі російська ракета впала у житловій зоні села Велика Вільшаниця за 15 км на захід від Золочева на трасі Н02 на Львів, загинули 5 людей, повідомляє голова Львівської ОВА Максим Козицький. Пожежа знищила три житлові будинки, три автомобілі, гараж і кілька господарських будівель. Тривога на Львівщині тривала 4 години 9 хвилин: з 02:28 до 06:48.

 

 

 

09:15 Внаслідок російської атаки в Голосіївському районі Києва зафіксовано влучення, за попередньою інформацією – ракетою "Кинджал", в об'єкт інфраструктуриповідомляє Київська міська військова адміністрація. У Святошинському районі уламками ракети поранено дві людини, рештки ракети пошкодили автомобілі. Тривога на Київщині тривала майже 7 годин.

 

 

 

09:09 Цієї ночі росіяни завдали масованого ракетного удару по об'єктах критичної інфраструктури України, здійснивши 81 пуск ракет різного базування:

- 28 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555;

- 20 пусків крилатих ракет морського базування «Калібр»;

- 6 пусків крилатих ракет повітряного базування X-22;

- 6 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-47 "Кинджал";

- 8 пусків керованих авіаційних ракет: 2 – Х-31П; 6 – X-59;

- 13 пусків зенітних керованих ракет С-300.

Крім того, здійснено 8 пусків ударних БпЛА «Shahed-136/131».

Силами та засобами Повітряних сил 3С України у взаємодії з підрозділами інших складових Сил оборони України із 48 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр» знищено 34 крилаті ракети, а також 4 БпЛА «Shahed-136/131».

 

 

09:01 У Житомирській області було влучення в один із об'єктів енергетичної інфраструктури дронами-камікадзеповідомив голова ОВА Віталій Бунечко.

 

 

08:55 Внаслідок нічного обстрілу російських загарбників постраждали три теплоелектростанції ДТЕК "Енерго", повідомив енергохолдинг. Зафіксовано обстріли енергетичних об'єктів у Київській, Миколаївській, Харківській, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській та Житомирській областях, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація не відмовляється від своїх намірів щодо окупації України та продовжує вести повномасштабну збройну агресію.

Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Ворог й надалі порушує норми Міжнародного гуманітарного права, продовжує завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли цивільних об’єктів та будинків мирного населення.

Протягом доби противник завдав 22 авіаційних удари, а також здійснив 29 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, ворог використав 1 БпЛА типу Шахед-136. Дрон ліквідовано.

Загроза ракетних ударів залишається по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Формування наступальних угруповань не виявлено. Протягом поточної доби ворог обстріляв райони населених пунктів Сеньківка Чернігівської області; Харківка та Атинське Сумської області та Стрілеча, Тернова, Вільча, Кам’янка, Дворічна та Голубівка на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник продовжує спроби прориву оборони наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у напрямках Гряниківки, Спірного та Білогорівки. Здійснив артилерійські обстріли низки населених пунктів. Серед них – Вільшана, Куп’янськ, Кислівка та Першотравневе Харківської області; Стельмахівка, Невське і Червонопопівка – Луганської, а також Новоселівка, Колодязі, Діброва та Берестове на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує наступати. Не припиняє штурму міста Бахмут. Наші захисники відбили атаки в районах Оріхово-Василівки, Дубово-Василівки, Бахмута та Іванівського. Ворожих обстрілів зазнали Залізнянське, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Костянтинівка, Курдюмівка, Озарянівка, Диліївка, Дружба та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Сєверне, Первомайське, Невельське та Новомихайлівка Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема, Олександропіль, Ласточкине, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Карлівка, Георгіївка, Вугледар, Золота Нива і Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали райони більше ніж 30 населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення. Серед них – Времівка, Новосілка та Новопіль Донецької області, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Мала Токмачка, Оріхів, Новоандріївка і Кам’янське на Запоріжжі, а також Зміївка, Веселе, Миколаївка, Ольгівка, Львове, Понятівка, Микільське, Антонівка, Зеленівка та Дніпровське Херсонської області.

В населеному пункті Кремінна Луганської області фіксується різке збільшення випадків виселення місцевих жителів з власних приватних будинків представниками місцевої окупаційної так званої "влади" за підтримки загарбників-військовослужбовців для додаткового розміщення новоприбулих представників збройних сил рф.

Відзначається різке зростання рівня невдоволення діями керівного складу серед мобілізованих до збройних сил рф. Основною причиною невдоволення є збільшення кількості фактів використання в якості штурмовиків тих окупантів, які проходили попередню підготовку для проходження служби в лавах підрозділів забезпечення та не мають бойового досвіду. Це призводить до різкого збільшення кількості втрат, а "тиловики" не згодні йти на смерть.

Авіація Сил оборони України за добу завдала 11 ударів по районах зосередження окупантів та 1 удару по позиції зенітно-ракетного комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили командний пункт загарбників.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Фінансист "групи Вагнера" Євґєній Пріґожин 8 березня оголосив, що російські війська захопили весь східний Бахмут, що узгоджується з наявними візуальними доказами.

• Російські сили, якщо захоплять місто, навряд чи скористаються проривом за межі Бахмута.

• Можливо, Кремль через російську державну енергетичну компанію «Газпром» намагається створити нове контрольоване російським урядом збройне формування, назване добровольчим загоном.

• Американський чиновник заперечив повідомлення, що ніби, за оцінками американської розвідки, у вересні 2022 року проукраїнське угруповання здійснило диверсію на газогоні "Північний потік".

• Німецькі та польські офіційні особи оголосили, що Німеччина та Польща поставлять Україні 28 танків Leopard 2 у березні 2023 року, що зміцнить спроможність України вести контрнаступ в умовах великих втрат російських танків.

• Російські війська продовжували вести наземні атаки на рубежі Куп’янськ–Сватове–Кремінна.

• Російські війська 8 березня продовжили наступальні дії в районі Бахмута, але не зуміли завершити оточення міста.

• Російські війська продовжували наступальні дії на підступах до Донецька.

• Російські джерела стверджують, що українські війська третій день поспіль висаджуються на островах дельти Дніпра.

• Кремль подвоює зусилля з відновлення кампаній з набору добровольців по всій Росії та окупованій Україні.

• Російські лікарні продовжують формувати нові медичні центри в Росії, намагаючись максимально збільшити можливості для переповнення лікарень на окупованих територіях для лікування поранених російських військових.

 

09.03.2023