377-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:10 У Тбілісі почалися сутички з поліцією під будівлею парламенту після того, як депутати схвалили у першому читанні "закон про іноземних аґентів" – репресивний акт, скалькований із російського законодавства. Протестувальники намагаються штурмувати будівлю парламенту, на відеокадрах із Тбілісі можна було помітити "коктейлі Молотова". Поліціянти використовують проти опозиціонерів водомети, сльозогінний газ. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі записала звернення зі США й заявила, що підтримує вимоги протесту і ветує закон, якщо його буде ухвалено.

 

 

 

22:26 Президент України Володимир Зеленський заявив, що Сили оборони продовжують захищати Бахмут для того, щоб не пропустити ворога далі в інші міста Донеччини. "Ми розуміємо, що після Бахмута вони могли б піти далі. Вони могли б піти у Краматорськ, вони могли б піти у Слов’янськ. Це була б відкрита дорога для росіян після Бахмута до інших міст України на донецькому напрямку. Тому наші хлопці стоять", – сказав Зеленський у інтерв'ю CNN.

 

 

21:19 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зустрівся з головнокомандувачем Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі – командувачем ЗС США в Європі Крістофером Каволі, начальником Штабу оборони Великої Британії Тоні Радакіном, начальником Генерального штабу Збройних сил Польщі Раймундом Анджейчаком і командувачем Групи сприяння безпеці України Антоніо Агуто. "Першочергово, поінформував про ситуацію на полі бою. Найбільш детально зупинився на Східному напрямку. Зокрема, щодо перебігу подій у Бахмуті. Не менш ретельно обговорили постачання військової допомоги – озброєння та боєприпасів. Питання посилення протиповітряної оборони, надання далекобійної зброї – залишаються надважливими. Продовжили діалог стосовно підготовки українських військових. Домовилися і надалі спільно працювати у цих та інших важливих напрямах", – розповів Залужний.

 

 

 

20:45 Під Бахмутом загинув командир аеромобільного батальйону 80-ої окремої десантно-штурмової бригади Андрій Луканюк. Як повідомили у бригаді, майор Луканюк поліг 6 березня під час виконання бойового завдання у місті Часів Яр унаслідок ворожого артилерійського обстрілу по командно-спостережному пункту. 34-річний Андрій Луканюк родом із села Годи – Добровідка на Коломийщині. Із 2014 року виконував бойові завдання на посаді командира роти. Брав участь у боях за Луганський аеропорт, Дебальцеве, Красногорівку, Широкине. 

 

 

 

20:11 Герой України, командир 1-го окремого механізованого батальйону "Вовки Да Вінчі" у складі 67-ї окремої механізованої бригади Дмитро Коцюбайло загинув у бою, йдучи в авангарді під час бою на бахмутському напрямку. Про це йдеться у повідомленні 1-ї окремої штурмової роти Добровольчого українського корпусу. "Під час виконання бойового завдання під Бахмутом загинув командир «Вовків Да Вінчі». Загинув зі зброєю в руках, загинув, першим ідучи в бій. Жив і загинув, як Герой. Наш підрозділ зветься «Вовки Да Вінчі» саме тому, що ми завжди йшли за ним у бій. Він був для нас найкращим командиром, побратимом, лідером і взірцевим націоналістом... Сьогодні наша бойова родина зазнала непоправної втрати. Сьогодні вся Україна втратила легендарного командира. Віднині його боротьбу мусимо продовжувати всі ми. В ім'я наших полеглих героїв – ми виграємо цю війну, випаливши російських окупантів з нашої землі", – заявили в ДУК.

 

 

19:50 Воїни 163-го батальйону територіальної оборони міста Ніжин із 119-ї бригади сил ТрО впізнали свого побратима в особі вояка-військовополоненого, розстріляного після слів "Слава Україні!" російськими солдатами. Про це повідомив редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов. Олександр Ігорович Мацієвський загинув орієнтовно 30 грудня у районі Соледара. У лютому тіло Мацієвського та двох його побратимів повернули на батьківщину. Як зазначає Бутусов, опис результатів судовомедичної експертизи відповідає пораненням, які видно на резонансному відео розстрілу. Незадовго до смертельного бою Мацієвський отримав ушкодження голови – на ролику теж помітно певний слід понад правою бровою воїна. Нагадаємо, раніше 30-та бригада і Генеральний штаб ЗСУ повідомили, що загиблий із відео – це Тимофій Шадура із Житомирщини; його особу також візуально ідентифікувала родина. Після того, як Юрій Бутусов опублікував свій допис у Facebook, сестра Шадури сказала журналістці і продюсерці Софії Кочмар-Тимошенко: "Я бачу на тому відео свого брата, але якщо це раптом не він, то я співчуваю його рідним, але чи не міг би хтось в такому разі помогти знайти мого?".

 

 

 

19:11 На війні з Росією загинув Герой України Дмитро Коцюбайло, позивний "Да Вінчі", командир 1-го окремого механізованого батальйону "Вовки Да Вінчі" у складі 67-ї окремої механізованої бригади. Про загибель Коцюбайла повідомив Президент України Володимир Зеленський, назвавши "Да Вінчі" людиною-символом, людиною-хоробрістю. Дмитро Коцюбайло загинув у бою під Бахмутом. "Він із 2014 року захищав нашу незалежність, гідність нашого народу. Один із наймолодших Героїв України. Один із тих, чия особиста історія, характер, сміливість навіки стали історією, характером і сміливістю України. Уже понад девʼять років українські герої в жорстоких боях за державу виборюють майбутнє для України. Спокій і відносна безпека в тилових містах – це їхній подвиг. Наша впевненість у перемозі України – це їхня стійкість і сила", – прокоментував Зеленський.

 

 

 

18:53 Прокуратура Львівщини скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишньої очільниці обласного осередку "ОПЗЖ" Інни Іваночко за фактом державної зради. "Діючи за вказівками спецслужб країни агресора, вона організовувала та особисто брала участь у проплачених масових заходах, які активно поширювали неправдиві дані для дестабілізації суспільно-політичних настроїв на Львівщині та зміни діючої влади в країні. Обвинувачена також організовувала науково-практичні конференції, семінари та вуличні акції з вимогами надання особливого економічного, культурного статусу Галичині та її від’єднання в окрему автономію... У своїх інтерв’ю жінка розказувала пропагандистську, упереджену та виключно негативну інформацію про Україну, зокрема щодо русофобії, фашизму, нацизму та радикального націоналізму, а також розташованих на території держави баз НАТО", – поінформували у прокуратурі.

 

 

18:36 Керівниця пресслужби Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області Євгенія Дудка померла внаслідок ускладнень після поранення, яке вона отримала минулої весни у Дніпрі. Дудка потрапила під обстріл 10 квітня 2022 року, коли виїхала на місце ракетної атаки Росії, щоб фіксувати наслідки обстрілів міста. "У цей трагічний для нас день янгольське військо стало сильнішим: віримо, що відтепер наша сестра оберігатиме своїх колег з небес", – прокоментували у ДСНС.

 

 

18:10 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Основні зусилля ворог і далі зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Продовжує безуспішні наступальні дії в районі Оріхово-Василівки, Дубово-Василівки, Бахмута, Кам’янки, Авдіївки та Мар’їнки Донецької області.

Протягом доби противник завдав 19 авіаційних та 1 ракетний удар,

а також 5 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза російських ракетних ударів залишається значною по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Протягом поточної доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів населених пунктів Сеньківка, Карповичі Чернігівської області; Старікове, Голишівське, Павлівка, Волфине, Грабовське на Сумщині та Гур’їв Козачок, Ветеринарне, Козача Лопань, Стрілеча, Глибоке, Красне, Зелене, Анискине, Дворічна і Западне Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник намагається прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у напрямку Гряниківки, Невського та Спірного. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Табаївка та Крохмальне Харківської області; Стельмахівка, Невське, Червонопопівка, Діброва Луганської області, а також Серебрянка, Спірне, Роздолівка, Федорівка та Ягідне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує наступати. Не припиняє штурмувати місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки в районах населених пунктів Іванівське, Кліщіївка та Бахмут. Ворожих обстрілів зазнали Залізнянське, Дубово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Диліївка, Торецьк, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Красногорівка, Новокалинове, Кам’янка, Сєверне, Первомайське, Невельське і Мар’їнка. Ворожих обстрілів зазнали райони понад 15 населених пунктів. Серед них – Бердичі, Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Георгіївка, Вугледар, Золота Нива, Велика Новосілка, Времівка та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Обстрілів зазнали, зокрема, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Мала Токмачка, Таврійське, Новоданилівка, Новоандріївка, Степове і Кам’янське Запорізької області, Нікополь – Дніпропетровської, а також Шляхове, Берислав, Шилова Балка, Тягинка, Антонівка, Дніпровське, Білозерка та Станіслав Херсонської області та місто Херсон. Загалом, райони 30 населених пунктів.

В населеному пункті Стрілкове Геніческого району тимчасово зайнятої території Херсонської області в місцевих закладах початкової освіти вчителі та вихователі окупаційної так званої “влади” змушують учнів і батьків залишатися після занять та вивчати конституцію та законодавчі акти російської федерації, а також ворожу історію та літературу. Під час перерв дітей примушують вчити та співати російський гімн.

Авіація Сил оборони України завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 російський зенітний ракетний комплекс ППО “Бук-М1-2” та 3 райони зосередження живої сили противника.

 

 

17:49 Міністерство закордонних справ України назвало заяви Лукашенка про причетність українців до атаки на аеродром "Мачулищі" "черговою спробою створити штучну загрозу зі сторони України заради виправдання своєї підтримки агресії Росії". "Загрозу потрібно шукати не в Україні, яка бореться за себе та шукає миру. Вона лежить в Росії, яка всілякими способами намагається іще більше втягнути Білорусь у війну, остаточно позбавити її незалежності та суверенітету", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

 

 

17:34 Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш прямує з офіційним візитом в Україну для обговорення "зернової угоди". "Генеральний секретар щойно прибув до Польщі на шляху до України. У середу вранці він зустрінеться з Президентом Володимиром Зеленським у Києві, щоб обговорити продовження Чорноморської зернової ініціативи за всіма її аспектами, а також інші актуальні питання", – повідомила пресова служба Ґуттеріша. То вже третій візит генерального секретаря ООН в Україну за минулий рік.

 

 

17:11 У ході обміну військовополоненими на вільну українську територію вдалося повернути 130 воїнів. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Серед звільнених – 87 оборонців Маріуполя, зокрема 71 – із "Азовсталі". Від початку повномасштабного вторгнення вдалося визволити 1993 українців.

 

 

16:42 Кабінет Міністрів затвердив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій. Відтепер підставою для проведення обов’язкової евакуації є рішення обласних військових адміністрацій, погоджене з органами військового командування та Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення. "Діти, що опинилися у зоні проведення бойових дій, не можуть самі про себе подбати. Тому вся відповідальність за них – на дорослих. Відмова батьків чи опікунів евакуювати дитину не допускається. Адже йдеться про її життя", – прокоментували у Міністерстві з питань реінтеграції. "Якщо дорослі не спроможні подбати про безпеку дитини, то це має зробити держава", – зазначила міністр Ірина Верещук. Наразі під критерії застосування примусової евакуації дітей із зон бойових дій підпадає тільки Бахмут.

 

 

16:10 Міністерство національної оборони Польщі скоригувало заяву Маріуша Блащака в інтерв’ю іспанському виданню La Razon про доставку ЗРК Patriot в Україну. “Намір віцепрем’єр-міністра, міністра національної оборони Маріуша Блащака полягав у тому, щоб вказати, що завдяки зусиллям Польщі було прийнято рішення про передачу батареї Patriot”, – заявили у міністерстві Укрінформу, припустивши, що помилка відбулася при перекладі.

 

 

15:39 СБУ відкидає закид розпорядника адміністрації президента Білорусі Олександра Лукашенка у причетності України до диверсії на аеродромі "Мачулищі". "Служба безпеки України не має намірів коментувати слова людини, що називає себе президентом Білорусі. Що ж стосується будь-яких випадків "бавовни", то про неї ми зможемо детально поговорити після нашої Перемоги", - прокоментувала СБУ на прохання УП.

 

 

15:03 Третю за день повітряну тривогу оголошували в Україні через зліт винищувачів МіГ-31К із авіабази у Саваслейці Нижегородської області РФ. Пілоти долітають до Тамбова, а тоді розвертаються. "Можливо, це тренувальні польоти. Але небезпека застосування гіперзвукових ракет "Кинджал" зберігається, тому вмикається тривога", – пояснив речник Повітряних сил Юрій Ігнат у коментарі "Українській правді".

 

 

14:58 Командування 30-ї окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького повідомило деякі дані про військовика, якого після його слів "Слава Україні!" розстріляли росіяни:

Тимофій Миколайович Шадура народився 7 січня 1982 року у с. Мала Деревичка Любарського району Житомирської області, де і проживав. Там живуть мати героя і двоє його братів. Мав бойовий досвід і раніше проходив строкову службу у 92-й бригаді. Був мобілізований у грудні 2022 року. Зник безвісти 3 лютого 2023 року в районі села Залізнянське Соледарської міської громади Донецької області.

 

 

14:39 Розпорядник адміністрації президента Білорусі Олександр Лукашенко вперше визнав здійснення атаки на російський радіолокаційний літак А-50 на аеродромі "Мачулищі". "Те, що ми побачили, – це дійсно було щось неймовірне. Були задіяні найвищі технології", – сказав Лукашенко. Білоруський політик звинуватив у причетності до диверсії українські спецслужби. Він заявив, що Білорусі "кинуто виклик", а Президента Володимира Зеленського назвав "гнидою". Зі слів білоруського політика, у кримінальній справі затримано близько двадцяти осіб. Основний фіґурант – росіянин-айтівець із українським паспортом. При тому Лукашенко стверджує, що А-50 дошкульних ушкоджень не зазнав.

 

 

14:21 Російським агентом, затриманим в Очакові, є колишній командир 73-го центру Сил спеціальних операцій Едуард Шевченко. Про це повідомив український військовослужбовець із 126-ї бригади тероборони ЗСУ, оборонець Миколаївщини Ілля Зелінський. "Повірте мені, це надскладний персонаж, і не малолітка з комплексами. Він мав високий рівень підготовки й обізнаності та вплив. Тут Служба [безпеки України] провела великі зусилля для фактажу, але для тих, хто мав справи з ним особисто, його погляди не новина, і мало хто з самого центру [ССО] про нього гарної думки", – прокоментував Зелінський. Едуард Шевченко пройшов бої за Слов’янськ, Краматорськ, Лисичанськ і Дебальцеве у роки АТО. Він є лицарем орденів Богдана Хмельницького II та III ступенів, має орден "За мужність". У 2019-му приєднався до місцевих "регіоналів".

 

 

13:50 Українці вагаються щодо темпів покарання винуватців "яйцеґейту" у Міністерстві оборони. Згідно з результатами соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного, щоправда, в розпал скандалу, 14–22 лютого 2023 року, 46% респондентів вважають, що треба ретельніше і довше розслідувати провадження, а водночас 47% виступають за те, що мають бути негайні рішення "за найменшої підозри у корупції".

 

 

13:25 Колишній голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв не вніс визначеної судом застави – тепер його, очевидно, візьмуть під варту. Спеціальна антикорупційна прокуратура поінформувала: "1 березня 2023 року Апеляційна палата ВАКС застосувала до колишнього голови правління НАК "Нафтогаз України" запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 229,248 млн грн. Відповідно до рішення суду, підозрюваний мав внести кошти протягом 5 днів з моменту проголошення рішення, тобто до 06.03.2023, та зобов’язувався повідомити про це детектива/прокурора". Втім, станом на 7 березня інформації про внесення застави так і не надійшло.

 

 

13:01 30-та окрема механізована бригада імені князя Костянтина Острозького назвала ім'я воїна-військовополоненого, страченого росіянами після слів "Слава Україні!" – Тимофій Миколайович Шадура. У бригаді зазначили, що Шадура вважається зниклим безвісти з 3 лютого 2023 року; він зник після бойових дій у районі міста Бахмут. Оскільки тіло військовослужбовця перебуває на тимчасово окупованій території, то остаточне підтвердження його особи буде встановлено після повернення тіла та проведення експертиз. На Facebook-сторінках, створених для пошуку безвісти зниклих воїнів, із 8 лютого розміщено оголошення про пошук Тимофія Миколайовича Шадури. На світлинах, наданих родиною, видно, що воїн має примружене ліве око – як і на відеозаписі страти. Сьогодні вранці українська журналістка, продюсерка Софія Кочмар-Тимошенко повідомила, що шестеро членів родини впізнали на відео чоловіка, проте попросили до офіційного повідомлення не публікувати його імені. Згодом Софія підтвердила, що йдеться про Тимофія Шадуру.

 

 

Реакція Генштабу ЗСУ:

 

За попередніми даними, загиблим є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького Тимофій Миколайович Шадура.

Розстріл беззбройного полоненого – цинічне й зухвале нехтування нормами міжнародного гуманітарного права та звичаїв війни. Так вчиняють нікчемні вбивці, але не воїни. Російські окупанти вкотре засвідчили, що головною їхньою метою в Україні є лише звіряче винищення українців.

Особу мужнього українського воїна попередньо встановлено.

Остаточну відповідь дадуть відповідні експертизи.

Жодна смерть нашого воїна не залишиться без відплати. Але ми зробимо це у законний та справедливий спосіб – на полі бою, в суді або в міжнародному трибуналі.

З холодною головою, з дотриманням правил війни та з честю ми обов’язково помстимося за кожного!

Вічна пам'ять і Слава Герою!

 

 

12:35 Міністерство економіки України переглянуло макропрогноз на 2023 рік, погіршивши прогноз зростання ВВП із 3,2% до 1%, насамперед через припущення, що воєнні дії не завершаться в середині року, а триватимуть "майже цілий рік". Про це заявив заступник міністра Сергій Соболєв, передає "Інтерфакс-Україна". "Здається, ми пройшли пік інфляції – вона поступово починає знижуватися. Ми прогнозуємо, що вона з 26,6% у 2022 році зменшиться до 24%", – сказав Соболєв. Раніше Мінекономіки прогнозувало інфляцію на цей рік 28%, і цей прогноз було закладено до закону про держбюджет на 2023 рік. Нацбанк у січні погіршив свій прогноз зростання ВВП на 2023 рік із 4% до 0,3%, а інфляції – із 20,8% до 18,7%.

 

 

12:08 Контррозвідка Служби безпеки України викрила колишнього командира одного з центрів спеціальних операцій Збройних Сил України на співпраці з головним управлінням російського генштабу (ҐРУ). За даними слідства, російська воєнна розвідка передала йому завдання схилити до співпраці з окупантами керівництво міської влади у місті Очаків на Миколаївщині для окупації прибережних територій. "Меру міста пропонували «обрати посаду» у разі захоплення південного регіону. Втім, він проявив патріотичну позицію, повідомив СБУ про спроби вербування і сприяв викриттю ворожих планів", – поінформували у спецслужбі. Затриманий працював у Очаківській міській раді; російська воєнна розвідка встановила з ним зв'язок після повномасштабного вторгнення. Чоловік приховано збирав інформацію про місця базування та переміщення підрозділів сил оборони, залучених до захисту прибережних районів, і намагався використовувати свої контакти серед колишніх військовиків та чинних чиновників.

 

 

11:49 У понеділок до коаліції країн зі створення Спеціального трибуналу за злочин агресії проти України ввійшла Греція. Таким чином чисельність ініціативної групи зросла до 30 держав, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. "Завдання групи – коли ти туди входиш, то погоджуєшся з тим, що має бути створений окремий спеціальний трибунал для переслідування РФ за злочин агресії", – прокоментував Кулеба в етері національного телемаратону. Група планує напрацювати юридичні шляхи зі створення трибуналу та вирішення юридичних питань, зокрема імунітетів президента РФ Путіна та його найближчого оточення. Перше засідання ініціативи відбулося 26 січня, тоді в обговоренні взяла участь 21 країна.

 

 

11:31 Україна вже отримала системи ППО Patriot, повідомив польський міністр оборони Маріуш Блащак в інтерв'ю іспанській газеті Razon.

 

 

11:13 У районі військового аеродрому "Бельбек" неподалік від Севастополя пролунали вибухи. Про це повідомляє телеграм-канал "Кримський вітер".

 

 

10:57 Міністр закордонних справ Китаю Цінь Ґан провів паралель між гіпотетичною військовою підтримкою Росії з постачанням США озброєнь для Тайваню. "Чому США просять Китай не постачати зброю Росії, коли вони продовжують продавати зброю Тайваню?" – сказав він на пресовій конференції, згідно з повідомленням CNN. Цінь Ґан назвав питання Тайваню "справою китайського народу". "Жодна інша країна не має права втручатися", – зазначив він. Щодо війни в Україні міністр сказав, що Китай "не створював кризи, він не є стороною кризи і не надавав зброї жодній стороні". "Між війною та миром ми обрали мир, між санкціями та діалогом ми вибрали діалог, між роздмухуванням полум’я та зниженням температури ми вибрали зниження температури", – сказав голова МЗС КНР.

 

 

10:36 Львівське "Видавництво Старого Лева" назвали найкращим видавництвом року на книжковому фестивалі в Болоньї – Bologna Prize for the Best Children’s Publishers of the Year. Про це повідомила головна редакторка видавництва Мар’яна Савка.

 

 

10:21 У Чорному морі росіяни продовжують маневри корабельного угруповання, нарощуючи присутність ракетоносіїв. Наразі серед 15 кораблів – два надводні і два підводні ракетоносії, загальний залп яких може сягати 24 «Калібрів», а також три великі десантні кораблі, повідомляє оперативне командування «Південь».

 

 

10:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Українська оборона Бахмута продовжує послаблювати сили з обох сторін. Протягом вихідних українські сили, ймовірно, стабілізували свій оборонний периметр після попередніх російських просувань на північ від міста.

Близько 2 березня в результаті російського удару зруйновано міст через єдину дорогу з твердим покриттям до Бахмута, яка все ще перебуває під контролем України. Багно, ймовірно, перешкоджає українським силам здійснювати постачання, оскільки вони все частіше вимушені використовувати ґрунтові дороги.

Публічні розбіжності між "групою Ваґнера" та міністерством оборони Росії щодо розподілу боєприпасів підкреслюють складність утримання високого рівня особового складу та боєприпасів, необхідних для просування за нинішньої тактики.

 

 

09:41 Україна очікує на прибуття в Україну зенітно-ракетних комплексів Patriot та SAMP-T після квітня 2023 року, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на інформоване джерело.

 

 

09:31 Іще десять військових льотчиків Збройних Сил України можуть прибути до США для підвищення навичок управління бойовими літаками, повідомляє телеканал CNN. Джерело CNN наголошує, що нових відомостей про можливість надання Україні винищувачів F-16 поки немає.

 

 

09:20 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 154 830 (+1060) осіб,

танків – 3432 (+9) од.,

бойових броньованих машин – 6714 (+11) од.,

артилерійських систем – 2456 (+23) од.,

РСЗВ – 488 (+0) од.,

засобів ППО – 253 (+3) од.,

літаків – 303 (+1) од.,

гелікоптерів – 289 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2095 (+9) од.,

крилатих ракет – 873 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5323 (+16) од.,

спеціальної техніки – 236 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

100,4% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  38,7% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

  88,7% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

  79,7% артилерійських систем (з них 2,0% за минулий тиждень),

  43,8% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

  24,3% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

  32,4% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  18,0% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Основні зусилля окупанти зосереджують на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби українські воїни відбили на них понад 140 атак противника.

Загалом противник завдав 50 авіаційних та 5 ракетних ударів. Зокрема, під час авіаударів, ворог використав 11 БпЛА типу Шахед-136, 9 з яких збито. Також окупанти здійснили 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по населених пунктах. Загроза завдання ракетних ударів залишається високоймовірною по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках формування наступальних угруповань загарбників не виявлено. Протягом минулої доби обстрілів зазнали райони населених пунктів Сеньківка і Карповичі Чернігівської області; Старікове, Голишівське, Павлівка, Волфине і Грабовське Сумської області та Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Тернова, Огірцеве, Вовчанськ і Бударки на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник намагається прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Гряниківка, Невське, Білогорівка та Федорівка. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Путникове, Фиголівка, Дворічна, Гряниківка і Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Стельмахівка, Невське, Червонопопівка і Діброва – Луганської та Терни, Ямпіль, Роздолівка і Федорівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник, попри значні втрати, продовжує штурмувати місто Бахмут та його околиці. За минулу добу, лише біля села Дубово-Василівка ворог здійснив 37 атак. Також, вів наступ у районах населених пунктів Білогорівка, Федорівка, Залізнянське, Ягідне та Іванівське – успіху не мав. Артилерійські та мінометні обстріли фіемувалися в районах населених пунктів Залізнянське, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Часів-Яр, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Дружба, Торецьк, Майорськ та Нью-Йорк.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках окупанти безуспішно проводили наступальні дії в напрямку населених пунктів Новокалинове, Красногорівка, Кам’янка, Сєверне, Первомайське, Невельське та Мар’їнка Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Водяне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка, Вугледар та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону. Обстрілів зазнали, зокрема, Времівка Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Кам’янське, Таврійське Запорізької області; Нікополь на Дніпропетровщині, а також Зміївка, Шляхове, Херсон, Козацьке, Ольгівка, Тягинка, Антонівка та Білозерка Херсонської області.

Для досягнення певних цілей щодо видачі російських паспортів, окупанти продовжують здійснювати тиск на жителів Запорізької області. У окремих населених пунктах, з 1 січня, люди, які не мають паспорта громадянина російської федерації, не можуть отримати грошових виплат, зокрема, зарплати. Розрахунок має здійснюватися виключно через картки російських банків.

Щоб убезпечити свої військовослужбовців, у тимчасово окупованому Луганську російські загарбники вирішили використовувати частину міської поліклініки як казарму. До приміщення вже завезені двоярусні ліжка для особового складу. В той же час, керівництво медичного закладу має вирішити низку питань щодо розміщення персоналу та прийому пацієнтів.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 15 ударів по районах зосередження окупантів, а також удару по зенітно-ракетному комплексу на вогневій позиції.

Крім ударних безпілотних літальних апаратів Шахед-136, за добу, що минула, наші захисники збили ворожий літак Су-25 та ще 8 дронів різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 8 районів зосередження противника, 2 засоби протиповітряної оборони ворога, артилерійський підрозділ на вогневих позиціях, склад боєприпасів та радіолокаційну станцію окупантів.

 

 

08:11 Реальний валовий внутрішній продукт України 2023 року знизиться на 0,1% за розкиду оцінок від спаду на 4,6% до зростання на 5,5% – такий консенсус-прогноз восьми компаній і недержавних інститутів: Concorde Capital, Dragon Capital, Сенс Банк, Oxford Economics, ICU, Центр економічних досліджень, Morgan Stanley і German Economic Team. Згідно з прогнозом, оцінка номінального ВВП – від $152 млрд до $161 млрд за середнього значення $155 млрд, інфляції – від 14,5% до 18,7% за середнього значення 16,9%, середньорічний курс гривні 37,9 грн/$1 за розкиду від 36,6 грн/$1 до 39,5 грн/$1, а середній курс на кінець року 41,3 грн/$1 за розкиду від 36,6 грн/$1 до 45 грн/$1.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українська влада зазначила, що наразі Україна продовжить захищати Бахмут.

• Бахмут за своєю суттю не є значущим з операційної чи стратегічної точки зору, як ISW зазначав раніше. Але українська боротьба за Бахмут стала стратегічно важливою через поточний склад російських сил, розташованих у цьому районі. Бахмутська битва може, по суті, сильно ослабити найкращі сили "групи Ваґнера", позбавивши Росію одних із її найефективніших і найважчих для заміни ударних угруповань.

• Керівник "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин, очевидно, побоюється, що його сили витрачаються саме таким чином. Серйозне ослаблення або знищення елітної бойової сили "Ваґнера" матиме для України позитивні наслідки за межами поля бою.

• Кремль повертається до своїх раніше невдалих кампаній з набору добровольців і криптомобілізації, щоб уникнути оголошення другої хвилі мобілізації. Повернення до кампаній добровільного набору та криптомобілізації, ймовірно, свідчить про те, що Кремль не оголошуватиме чергової хвилі мобілізації принаймні до літа 2023 року через весняний призов, який розпочнеться 1 квітня.

• Повідомляють, що захоплений російський військовий посібник свідчить про те, що російські війська мають намір використовувати новостворені елементи "штурмових загонів" у міській війні.

• Російські війська застосували новий тип керованої авіаційної бомби проти українських цілей на тлі постійної нестачі високоточних ракет.

• Російські війська продовжували вести наземні атаки на північний захід від Сватового та поблизу Кремінної.

• Російські війська захопили територію в Бахмуті, але ще не оточили місто і не змусили українські сили відійти.

• Російські війська продовжували обстріли поблизу Авдіївки та на захід від Донецька.

• Російські війська продовжують боротьбу з утриманням вогневого контролю над дельтою річки Дніпро в Херсонській області.

• Російське військове командування не в змозі належним чином оснастити свої війська, незважаючи на те, що вони все частіше беруть участь у ближніх боях в Україні.

• Українські офіційні особи повідомили про ймовірні військові злочини Росії в Україні. На кадрах, опублікованих 6 березня, видно, як російські військові, як повідомляється, страчують українського військовополоненого за слова "Слава Україні!" 

 

 

07.03.2023