376-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:41 Президент України Володимир Зеленський заявив, що ставка Верховного Головнокомандувача одноголосно прийняла рішення про продовження оборони Бахмута. "Бахмут дав і дає один із найбільших результатів за час цієї війни, за час усієї битви за Донбас", – сказав Зеленський. "На Ставці я прямо поставив питання і командувачу "Хортиці" генералу Сирському, і головкому Залужному про те, якою вони бачать далі оборонну операцію на Бахмутському напрямку. Чи відійти, чи продовжувати оборону й посилюватись у місті? Обидва генерали відповіли: не відходити й посилюватися. І ця позиція була одноголосно підтримана Ставкою. Інших позицій не було", – переказав голова держави.

 

 

22:20 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що розстріл українського воїна-військовополоненого є підтвердженням геноцидального підґрунтя війни. "Жахливе відео, де беззбройний український військовополонений був страчений російськими військами лише за те, що сказав «Слава Україні». Ще один доказ, що ця війна є геноцидом. Вкрай важливо, щоб [прокурор Міжнародного кримінального суду] Карім Хан запустив негайне розслідування МКС цього жахливого воєнного злочину. Винні мають постати перед судом", – заявив Кулеба.

 

 

21:17 Згідно з оцінками НАТО, втрати росіян під Бахмутом уп'ятеро перевищують українські. Про це розповів високопоставлений представник НАТО у коментарі CNN. "Співвідношення п'ятеро до одного є оцінкою, обґрунтованою розвідданими", – зазначається у повідомленні.

 

 

20:41 Президент України Володимир Зеленський відреаґував на розстріл українського військовополоненого: "Герою слава! Героям слава! Слава Україні!".

 

 

20:06 СБУ і Офіс генпрокурора ініціювали кримінальне провадження через відео з розстрілом українського військоволоненого – у реєстрі досудових розслідувань зареєстровано кримінальне провадженнея за фактом порушення звичаїв війни. "Навіть у війни є закони. Є норми міжнародного права, якими систематично нехтує злочинний російський режим. Та рано чи пізно за злочином буде кара. Усі причетні відповідатимуть перед законом", – прокоментував генпрокурор Андрій Костін.

 

 

19:50 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація не відмовляється від своїх намірів щодо окупації України, продовжує вести повномасштабну збройну агресію.

Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Протягом доби противник завдав 42 авіаційних та 5 ракетних ударів. Зокрема, під час завдання авіаційних ударів, ворог використав 11 БпЛА типу Шахед-136, 9 з яких було збито. Здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по населених пунктах.

Загроза завдання ракетних ударів залишається значною по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Водночас противник продовжує утримувати свої підрозділи неподалік державного кордону України. Протягом поточної доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів населених пунктів Сеньківка Чернігівської області; Старікове, Голишівське, Павлівка, Волфине Сумської області та Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Тернова, Огірцеве Вовчанськ, Бударки Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник намагається прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Гряниківка, Невське, Білогорівка та Федорівка. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Путникове, Фиголівка, Дворічна, Гряниківка, Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Стельмахівка, Невське, Червонопопівка, Діброва Луганської області та Терни, Ямпіль, Роздолівка, Федорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник, не рахуючись із втратами, не припиняє штурмувати місто Бахмут та його околиці. Також вів наступ у районах населених пунктів Залізнянське, Дубово-Василівка та Іванівське – успіху не мав. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Часів-Яр, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Дружба, Майорськ, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Побєда Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення, в тому числі: Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка, Тоненьке, Водяне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка, Вугледар та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону. Обстрілів зазнали, зокрема, Времівка Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Кам’янське Запорізької області а також Шляхове, Козацьке, Тягинка, Чорнобаївка, Білозерка Херсонської області та місто Херсон.

Противник щодня зазнає значних втрат в особовому складі, тому не припиняє вживати заходів щодо їх поповнення. Нещодавно, у тимчасово окупованому Донецьку, військові комісаріати отримали вказівку щодо уточнення персональних облікових даних офіцерів запасу віком до 65 років включно. А також солдатів, сержантів та прапорщиків запасу віком до 50 років.

У готелі «Донбас» міста Кадіївка тимчасово окупованої Луганської області працює військово-лікарська комісія. Робота ВЛК направлена на визнання придатними поранених військовослужбовців 2 армійського корпусу російських окупаційних військ, для подальшого їх повернення до строю. Таким чином російське військове керівництво намагається оперативно відновлювати свої підрозділи.

Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та удару по зенітно-ракетному комплексу на вогневій позиції.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 райони зосередження противника та засіб протиповітряної оборони ворога на вогневій позиції.

 

19:18 Заступника голови Одеської обласної військово-цивільної адміністрації Ігоря Ткачука затримали працівники СБУ. Як заявив керівник ОВА Максим Марченко, наразі тривають слідчі дії. "Продовжуємо спільно з правоохоронними органами очищення всіх керівників, які досі не розуміють, як саме вони повинні виконувати свої посадові обов’язки, а тим більше під час війни", – прокоментував Марченко.

 

 

18:53 Колишній голова Служби безпеки України Іван Баканов фіґурує у кримінальних провадженнях ДБР щодо окупації територій країни. Про це повідомляє видання NV, покликаючись на топпредставника із Офісу Президента. Діяльність Баканова розслідують через провал у роботі СБУ у передвоєнний період і на початку повномасштабного вторгнення, зокрема, появу російських агентів у ключовій структурі країни. "Війна оголила все, що відбувається в СБУ. І в ОП жахнулися від того, як керував Баканов. За багатьма напрямами – повний провал", – пояснило джерело на Банковій. Іван Баканов – друг дитинства Володимира Зеленського, його давній партнер по "Кварталу 95" і керівник штабу на виборах. 

 

 

18:25 Личаківський суд Львова заарештував активи, записані на кілька київських компаній, бенефіціаркою яких фіктивно, в інтересах екснардепів Віктора Медведчука і Тараса Козака, є львів'янка Ольга Куць – “Істбуд” та “Таун Ленд Компані”, повідомляє Bihus.Info.

 

 

18:08 У селі Зелений Гай на Херсонщині на вибухівці, залишеній російськими окупантами, під час польових робіт підірвався трактор. Від отриманих травм одна людина загинула на місці, ще одна отримала поранення. 

 

 

17:29 Якщо росіяни захоплять Бахмут, це не означатиме, що Росія змогла переломити хід війни на свою користь, заявив міністр оборони США Ллойд Остін під час візиту в Йорданію. "Я думаю, що це має більш символічне значення, ніж стратегічне та оперативне. Падіння Бахмута не обов'язково означатиме, що росіяни змінили хід цієї боротьби", – цитує "Голос Америки".

 

 

17:10 Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець надіслав відео з розправою росіян над українським військовополоненим міжнародним партнерам України та колегам-омбудсменам. "Росії доведеться відповідати за кожен скоєний воєнний злочин. Розстріл українського військовослужбовця, який потрапив у полон, – це порушення Женевських конвенцій. Це вияв ницості та підлості", – заявив Лубінець.

 

 

16:51 Командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що бої за Бахмут досягли найвищого рівня напруження. "Ворог кинув у бій додаткові сили "Вагнера". Наші воїни мужньо боронять позиції на півночі Бахмута, намагаючись не допустити оточення міста", – сказав Сирський. Командувач нагадав, що Україна тримає опір на цьому місці вже декілька місяців. Наші оборонці завдали значних втрат ворогу, знищили велику кількість техніки, змусили кидати у бій найкращі штурмові підрозділи та зменшили наступальний потенціал противника.

 

 

16:37 Керівник Офісу президента Андрій Єрмак пообіцяв росіянам кару за розстріл українського воїна-військовополоненого. "Воєнні злочини культивуються на Росії. І відбілюються їх пропагандою та міфами про «нацистів». Вбивство людини, яка потрапила в полон, – ще один приклад цього. А ще це приклад їх національної нікчемності та слабкості. За кожен такий воєнний злочин буде розплата. Ніхто не зможе сховатися від неї", – заявив Єрмак.

 

 

16:04 Сили оборони України знищили у районі Великого Потьомкінського острова біля Херсона три переобладнані росіянами цивільні моторні човни разом із членами диверсійно-розвідувальної групи. Згідно з даними ОК "Південь", вбито 18 окупантів.

 

 

15:43 Російські воєнні злочинці розстріляли на камеру українського військовослужбовця після того, як він кинув у їхній бік: "Слава Україні!"

 

 

 

15:21 Новий директор НАБУ Сергій Кривонос пообіцяв працювати на посаді максимально відкрито. "Основним показником ефективності буду вважати, коли кожен корупціонер, перед тим як лише подумати про те, щоб вчинити корупційний злочин, буде боятись Бога, народу України та НАБУ", – написав Кривонос у Facebook.

 

 

15:00 ФСБ РФ стверджує, що російським спецслужбам вдалося запобігти замаху на російського олігарха Костантіна Малофєєва. Цей бізнесмен фінансує банди російських бойовиків і був причетний до спонсорства угруповання Іґоря Стрєлкова, коли воно захопило Слов'янськ. Пропагандистський ресурс "РІА Новості" опублікував відео, на котрому нібито зафіксовано закладання вибухового пристрою під машину Малофєєва і його знешкодження з допомогою робота. ФСБ каже, що до замаху причетний "Русский добровольческий корпус".

 

 

14:46 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 15 російських кораблів, серед яких три носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 16 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ. Зранку у Чорному морі на чергуванні перебувало чотири російські ракетоносії зі загальним залпом 24 ракети типу "Калібр".

 

 

14:30 Росія відклала купівлю іранських ракет, побоюючись відповідних поставок далекобійної зброї Україні, пише Financial Times. Аналітики вважають, що Тегеран більше відкритий для подальшої військової співпраці, але обидві сторони остерігаються потенційних наслідків такої угоди.

 

 

14:19 Ставка Верховного Головнокомандувача ЗСУ вирішила продовжувати оборону Бахмута, повідомив Офіс президента: "Оцінюючи перебіг оборонної операції, Президент поставив запитання Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному та командувачу оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Олександру Сирському щодо подальших дій на Бахмутському напрямку. Вони висловилися за продовження оборонної операції та подальше посилення наших позицій у Бахмуті". Крім цього питання на засіданні Ставки розглянули питання постачання зброї й обладнання та їх розподілу за оперативними напрямками.

 

 

14:03 На запрошення Володимира Зеленського йде підготовка до візиту до Києва прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, заявив міністр закордонних справ цієї країни Петер Сійярто в інтерв'ю хорватському каналу N1: "Ми отримали запрошення, і зараз потрібно виконати технічну частину підготовчих робіт. Після виконання всіх передумов візит може відбутися, але зараз ми перебуваємо на етапі технічної підготовки".

 

 

13:49 У Великій Британії на стадіоні "Вемблі" влітку має відбутися грандіозний концерт на підтримку України за участі U2, The Rolling Stones, The Killers, Florence and the Machine, Адель та інших зірок, пише The Sun. Кошти, отримані в ході концерту, будуть передані на підтримку Україні.

 

 

13:37 У застосунку "Дія" тепер можна отримати судове рішення з кваліфікованим електронним підписом суддів, що має таку ж юридичну силу, як і його паперовий аналог, повідомили в Мінцифри.

 

 

13:10 Лише чверть опитаних (25%) заявили, що святкують Міжнародний жіночий день 8 березня, йдеться в результатах дослідження "Ставлення українців до державних свят", проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 14–22 лютого: 29% – серед жінок і 23% – серед чоловіків. В 2021 році 8 березня святкували 34%, в 2020 році – 40%, в 2018 – 45%, а у 2017 році це свято було одним із найулюбленіших – 49%.

 

 

12:50 Початкового плану з мобілізації в Україні ще до кінця не виконано, заявив міністр оборони Олексій Резніков. Генеральному штабу ЗСУ, як і раніше, потрібні люди різних професій. "Він (Генштаб, – ред.) точно знає необхідну кількість водіїв, стрільців, операторів, артилеристів, снайперів. Генштаб визначає завдання воєнкомам: план і категорії фахівців", – сказав Резніков у інтерв'ю LIGA.net. З його слів, Міністерство оборони здійснює контроль над мобілізацією і хоче замінити всю паперову документацію спеціалізованою програмою.

 

 

12:32 Історико-культурні та матеріальні цінності з резиденції "Межигір’я" та мисливського будинку "Сухолуччя" Віктора Януковича передадуть музеям, які були пограбовані російськими окупантами. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики, коментуючи рішення Вищого антикорупційного суду про передачу майна Януковича у власність держави. Загальна кількість предметів – 537. "Значна їх частина становить високу культурну та мистецьку цінність", – ідеться у повідомленні міністерства. Зокрема йдеться про картини "Вид Феодосії в місячну ніч" Айвазовського, "Вид на долину Аніо біля Тіволі" Моргенштерна та інші; книги – "Апостол", виданий Федоровим у 1574 році у Львові; ікони – "Богоматір Скоропослушниця" початку ХІХ століття з Афону; вази, дерев’яні скульптури, годинник підлоговий у стилі Людовіка ХV, виготовлений 1765 року у Франції, монета зі зображенням Хреста Єфросинії Полоцької та вставками зі штучного каміння, пам'ятна медаль "Образ Казанської Богоматері", набір пам'ятних медалей "В пам'ять 200-річчя перемоги у війні 1812 року", мощевик з мощами святого Віктора, 61 лист "Спеціальної карти Європейської Росії" (нинішні території сучасних Донецької, Луганської, Харківської областей), виконаний у 1921 році в Росії, горщик періоду трипільської культури.

 

 

12:19 Кабінет Міністрів затвердив директором Національного антикорупційного бюро України Семена Кривоноса, дотепер – голову Державної інспекції архітектури та містобудування. Кандидатуру Кривоноса підтримали всі міністри, окрім віцепрем’єр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова – він заявив про конфлікт інтересів, тому в голосуванні участі не брав.

 

 

11:41 Служба безпеки України затримала в Одесі колишнього бойовика батальйону "Спарта" терористичної організації "ДНР". Встановлено, що він приєднався до банди у 2015 році, брав участь у бойових діях проти сил АТО на сході України. Після поранення покинув лави бойовиків і потайки виїхав на вільну від окупації територію України. Тривалий час "деенерівець" переховувався від правосуддя і продовжував підтримувати контакти зі своїми поплічниками.

 

 

11:33 Дефіцит потужності в енергосистемі відсутній вже 23 день поспіль і наразі не прогнозується, повідомили в "Укренерго". Споживання поступово зростає, що характерно для початку робочого тижня, але через погодні умови різкого зростання споживання, яке могло б вплинути на стабільність електропостачання, у найближчий тиждень не очікується. Працюють усі види електростанцій в енергосистемі, генерації електроенергії в енергосистемі країни достатньо для покриття споживання. Триває незначний імпорт електроенергії.

 

 

11:09 62% українців, які голосували в "Дії", виступили за збереження 8 березня вихідним днем. Питання звучало: "Чи залишати 8 березня, Міжнародний жіночий день, вихідним?". В опитуванні взяли участь 2,14 млн.

 

 

10:59 Вночі росіяни завдали ракетного удару по Краматорську – зруйнували школу. У селі Дачне Курахівської громади пошкоджено адмінбудівлю та заклад культури та 10 приватних будинків. У Нью-Йорку Торецької громади пошкоджено адмінбудівлю та Дім молитви.

 

 

 

10:41 Президент Володимир Зеленський ввів до складу Ставки Верховного головнокомандувача першого заступника міністра оборони Олександра Павлюка. 14 лютого Кабінет Міністрів був призначив Олександра Павлюка першим заступником міністра оборони.

 

 

10:30 У Чорному морі на чергуванні перебувають чотири російські ракетоносії зі загальним залпом 24 ракети типу "Калібр", повідомила керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

 

 

10:10 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російські військові продовжують реагувати на втрати важкої бронетехніки, розгортаючи 60-річні основні бойові танки Т-62. Існує реальна можливість того, що навіть підрозділи 1-ї гвардійської танкової армії (1 ГТА), нібито головної танкової сили Росії, будуть переозброєні на Т-62, щоб компенсувати попередні втрати. Раніше 1 гвардійська танкова армія мала отримати танк нового покоління Т-14 "Армата" з 2021 року.

Останніми днями також були ідентифіковані як дислоковані в Україні російські бронетранспортери БТР-50, вперше поставлені на озброєння в 1954 році.

З літа 2022 року близько 800 Т-62 були зняті зі зберігання, і деякі з них отримали модернізовані прицільні системи, які, ймовірно, підвищать їхню ефективність уночі. Однак обидва ці застарілі типи машин матимуть багато вразливих місць на сучасному полі бою, зокрема відсутність сучасної динамічної броні.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 153 770 (+650) осіб,

танків – 3423 (+9) од.,

бойових броньованих машин – 6703 (+11) од.,

артилерійських систем – 2433 (+7) од.,

РСЗВ – 488 (+0) од.,

засобів ППО – 250 (+2) од.,

літаків – 302 (+0) од.,

гелікоптерів – 289 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2086 (+15) од.,

крилатих ракет – 873 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5307 (+8) од.,

спеціальної техніки – 234 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

100,2% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

 38,6% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

 88,5% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

 79,0% артилерійських систем (з них 1,6% за минулий тиждень),

 43,8% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

 24,2% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 32,4% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

 17,8% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

 

09:00 Українська ППО знищила 13 із 15 дронів-камікадзе типу "Shahed", запущених ворогом із північного напрямку, повідомив речник Повітряних сил ЗС України Юрій Ігнат. Сили протиповітряної оборони, зокрема, знищили всі ударні безпілотні літальні апарати, випущені у напрямку Києва.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби наші воїни відбили понад 95 атак противника на зазначених напрямках, зокрема, в районах Білогорівки і Невського Луганської області та Залізнянського, Дубово-Василівки, Оріхово-Василівки, Бахмута та Іванівського на Донеччині.

Ворог й надалі порушує норми Міжнародного гуманітарного права, продовжує завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли цивільних об’єктів та будинків мирного населення, намагається знищити критичну інфраструктуру нашої країни.

Протягом минулої доби противник завдав 27 авіаційних та 4 ракетних удари. Здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза завдання росією подальших ракетних ударів є високоймовірною по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках формування ворожих наступальних угруповань не виявлено. Протягом доби окупанти обстріляли з мінометів та артилерії населені пункти Іскрисківщина і Волфине Сумської області та Бударки, Ветеринарне, Вільхуватка, Стрілеча, Красне, Тернова і Огірцеве на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Масютівка і Піщане Харківської області; Куземівка, Білогорівка, Невське, Червонопопівка і Серебрянське лісництво Луганської області та Терни, Спірне і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник не припиняє спроб штурмувати місто Бахмут та навколишні населені пункти. Обстрілював Залізнянське, Дубово-Василівку, Оріхово-Василівку, Бахмут, Іванівське, Богданівку, Часів Яр, Курдюмівку, Кліщіївку, Широку Балку, Озарянівку, Дружбу, Григорівку, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках окупанти провели безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Красногорівка, Кам’янка, Сєверне, Побєда та Мар’їнка Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали райони 21 населеного пункту. Серед них  Веселе, Авдіївка, Водяне, Бердичі, Первомайське, Красногорівка та Вугледар.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється,

на окремих ділянках намагається створити умови для переходу у наступ. Вогневого впливу зазнали понад 40 населених пунктів, зокрема, Новосілка і Времівка Донецької області; Залізничне, Гуляйполе і Кам’янське на Запоріжжі, а також Веселе, Берислав, Чорнобаївка, Антонівка Херсонської області та місто Херсон. Є жертви серед цивільного населення та пошкодження цивільної інфраструктури.

Для введення в оману Сил оборони України ворог маневрує, пересуваючи колони в районах населених пунктів Нова Каховка (Херсонська область) – Армянськ (тимчасово окупована територія Автономної республіки Крим). Ці дії викликають невдоволення особового складу російських окупаційних військ. Основна причина у відсутності достатньої кількості палива та навіть натяку на ефективність таких маневрів.

В місті Волноваха Донецької області загарбники облаштували базу відновлення пошкодженої техніки на фондах місцевого професійного технічного училища. Студентів примусово залучають до ремонтних робіт.

Українська авіація минулої доби завдала 12 ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 4 райони зосередження та 1 позицію засобів протиповітряної оборони ворога.

 

 

08:00 Новий робочий тиждень почнеться в Україні без обмежень споживання електроенергії та застосування графіків погодинних відключень через дефіцит ресурсу або проблеми з пропускною спроможністю мереж, повідомляють оператори системи розподілу.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські сили, ймовірно, здійснюють обмежений тактичний відхід у Бахмуті, хоча оцінювати наміри України щодо повного відходу з міста ще зарано. 

• Українська оборона Бахмута залишається стратегічно міцною, оскільки вона продовжує знищувати російську живу силу та техніку, натомість українські сили не зазнають надмірних втрат.

• Виснажлива кампанія російських військових із захоплення Бахмута, ймовірно, спонукала російських мілблогерів до більш реалістичних очікувань щодо подальших російських операцій в Україні.

• Російський наступ із захоплення Бахмута, ймовірно, досягне кульмінації незалежно від того, захоплять російські війська місто чи ні, і російським військовим, ймовірно, буде важко підтримувати будь-які подальші наступальні операції протягом кількох місяців.

• Ендемічні обмеження особового складу й обладнання, ймовірно, не дозволять російським військам розпочати ще одну тривалу наступальну операцію, подібну до битви за Бахмут, у найближчі місяці.

• Російські збройні сили продовжуватимуть покладатися на нерегулярні формування в подальших наступальних операціях у найближчі місяці.

• Після захоплення Бахмута російські сили матимуть вибір із двох різних напрямків просування, але, найімовірніше, їм буде складно підтримувати наступальні операції та досягати будь-яких значних успіхів.

• Незрозуміло, чи мають намір російські сили відновити наступ поблизу Вугледара, і дуже малоймовірно, що російські війська просунуться в цьому напрямку достатньо далеко, щоб підтримувати операції в будь-якому іншому місці.

• Імовірна неминуча кульмінація російського наступу навколо Бахмута вже після апогею російського наступу навколо Вугледара та загальмований російський наступ у Луганській області, ймовірно, створюють надійні умови для українських контрнаступальних операцій.

• Командування ВПС України й українське інформаційне видання Defense Express повідомили, що російські війська почали використовувати нові авіаційні бомби УПАБ-1500В проти українських цілей.

• Російські сили продовжували проводити обмежені наземні атаки на північний захід і південь від Кремінної.

• Російські війська продовжували вести наземні атаки поблизу Авдіївки та на західних околицях Донецька. Російське джерело стверджувало, що російські сили просунулися до Первомайського, що за 8 км на північний захід від міста Донецьк.

• Генштаб України продовжував повідомляти, що російські війська намагаються створити умови для переходу в наступ на окремих ділянках Запорізького та Херсонського напрямків. ISW не спостерігала ознак того, що російські сили готуються розпочати тривалу наступальну операцію в Запорізькій області або будь-яку наступальну діяльність у Херсонській області.

• Заступник генпрокурора України Вікторія Литвинова повідомила, що Росія депортувала близько 16 тисяч дітей, з яких 307 змогли повернутися в Україну. Уповноважена Президента України з прав людини Дар’я Герасимчук повідомила, що російські чиновники використовують тактику примусу, щоб відлучити українських дітей від батьків з метою їх депортації.

• Перша леді України Олена Зеленська повідомила, що українська прокуратура розслідує 171 справу про сексуальне насильство, вчинене російськими військовими проти громадян України.

06.03.2023