372-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:31 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову із президентом Бразилії Луїзом Інасіо Лула да Сілвою. "Поновлюємо контакти між нашими державами на найвищому рівні. Я поінформував про атаки Росії проти наших людей, про вбивства дітей, про удари по нашій цивільній інфраструктурі. Подякував Бразилії за підтримку нашої резолюції про мир і територіальну цілісність для України. Обговорили дипломатичні зусилля, що здатні зупинити російську агресію й повернути спокій нашій країні, регіону та всьому світу. Зокрема, міжнародні зусилля для реалізації нашої формули миру", – повідомив Зеленський у вечірньому зверненні.

 

 

21:55 Увечері у четвер у передмісті Коломни в Росії пролунав гучний вибух

 

 

21:29 Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що єдиними способами ґарантувати Україні безпеку є членство в НАТО – або ядерний статус. Про це Рейнсалу сказав у інтерв'ю Newsweek. "Якщо ми скажемо, що ми на практиці не бачимо Україну членом НАТО після цієї війни, це означатиме, що ми боїмося – або прогнозуємо – що Росія знову нападе, і тоді країни НАТО будуть втягнуті у світову війну або принаймні у війну на європейському континенті... А це вже є визнанням того, що широкомасштабна війна повториться", – обурився голова естонської дипломатії. Урмас Рейнсалу відкинув половинчасті сценарії євроатлантичної інтеґрації на кшталт ґарантій безпеки без зобов'язання задіювати 5-ту статтю Північноатлантичного договору. "Я не то не купуюсь. Ми вже бачили це із Будапештським меморандумом... У чому штука намагатися копіювати НАТО, якщо ви чітко даєте зрозуміти, що це не НАТО? Це схоже на напів-НАТО. Я б поставився до такої копії радше з підозрою", – обґрунтував голова МЗС Естонії. Рейнсалу додав: "Чесно, єдиною гарантією, окрім НАТО, може бути лише надання Україні ядерної зброї".

 

 

20:18 Служба безпеки України завадила російським спецслужбам отримати доступ до проєктно-конструкторської документації Запорізької та Південноукраїнської АЕС, котра має стратегічне значення для безпечної експлуатації об'єктів енергетичної інфраструктури України. Документація зберігалася у Харківському інституті "Енергопроєкт"; там нещодавно проєктувалися модернізація і технічне переоснащення станцій. Оперативники спецслужби отримали інформацію про спроби окремих громадян України та підконтрольних їм комерційних структур встановити контроль над інститутом і заблокували протиправні спрямування спецслужб РФ. Архівну документацію вилучили; на неї накладено арешт.

 

 

19:40 У Києві перейменували чотири топоніми. Вулиця Генерала Тупікова стала вулицею Андрія Мельника, провулок Герцена – провулком Бабин Яр, вулиця Тургенєвська – вулицею Олександра Кониського, вулиця Аляб’єва – вулицею Гулаків-Артемовських.

 

 

19:21 Міністерство оборони України фіксує активізацію російських спецоперацій довкола теми Бахмута. Як зазначила заступниця міністра Ганна Маляр, росіяни тиражують фейкові документи нібито з українського штабу на сході і заявляють, що знають плани сторін. Також Росія стверджує, що Бахмут не має стратегічного значення, а єдина причина, чому ЗСУ звідти не відходять, – "політичне рішення".

 

 

18:57 Згідно з уточненими даними управління Нацполіції Запоріжжя, після ракетного удару по житловому п'ятиповерховому будинку підтверджено смерть двох людей, водночас десятьох мешканців продовжують вважати зниклими безвісти. Попередні повідомлення про чотирьох встановлених загиблих не підтверджено: під час аварійно-пошукових робіт з-під завалів вилучили фрагменти тіла, і наразі невідомо, кому вони належать, – одній людині чи кільком.

 

 

 

 

18:34 На саміті G20 Китай підтримав Росію і заблокував колективну деклараціюзаявив держсекретар США Ентоні Блінкен. "У сьогоднішній заяві головуючої Індії було підтверджено декларацію лідерів G20, ухвалену під час зустрічі минулого року на Балі, в якій, я цитую, було «рішуче засуджено війну в Україні та підкреслено, що вона спричиняє величезні людські страждання й погіршує умови для світової економіки", – зауважив голова Держдепу США. Він додав, що "Росія та Китай були єдиними країнами, які дали зрозуміти, що не підпишуть цей текст". З його слів, 18 інших членів G20 підтвердили, що "важливо дотримуватися міжнародного права у багатосторонній системі, і це включає захист усіх цілей і принципів, закріплених у Статуті ООН, та дотримання міжнародного гуманітарного права".

 

 

18:19 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 24 авіаційних удари по позиціях наших військ та 3 ракетних удари по містах Часів Яр Донецької області та Запоріжжя. В результаті терористичного акту пошкоджено житлові будинки та є жертви серед цивільного населення.

Ворог здійснив понад 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі населеного пункту Уланове Сумської області. Загроза завдання подальших ракетних ударів залишається високою по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник утримує підрозділи поблизу державного кордону України та продовжує інженерне обладнання позицій. Формування наступальних угруповань не виявлено. Ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Рижівка, Хотінь, Стецьківка і Славгород Сумської області та районів 15 населених пунктів Харківської області. Серед них – Красне, Глибоке, Веселе, Вовчанськ, Огірцеве та Стрілеча.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії поблизу Білогорівки і Кремінної Луганської області та Спірного на Донеччині. Здійснив артилерійські обстріли районів 17 населених пунктів. Зокрема, це Дворічна, Лиман Перший, Петропавлівка, Куп’янськ Харківської області; Макіївка, Кремінна Луганської області та Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник продовжує наступ. Штурмує місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки в районах населених пунктів Бахмут, Хромове та Іванівське Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Курдюмівка, Диліївка, Майорськ та Нью-Йорк.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник продовжує атакувати позиції наших військ. Здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Сєверне та Мар’їнка Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали райони 15 населених пунктів. Серед них – Веселе, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Красногорівка та Вугледар.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону,

на окремих ділянках продовжує спроби створити умови для переходу у наступ. Здійснив артилерійські обстріли понад 40 районів населених пунктів. Зокрема це Новосілка, Времівка Донецької області; Залізничне, Гуляйполе, Кам’янське Запорізької області, а також Веселе, Берислав, Чорнобаївка, Антонівка та Херсон.

В багатьох школах Херсонської області окупанти ввели обов’язкові так звані "кадетські класи", починаючи з першого класу. Для цих учнів є обов’язковим носіння уніформи та додаткові заняття з «патріотичного» виховання. Через дефіцит вчителів на роботу приймають проросійських місцевих жителів без педагогічної освіти. Переважно їм понад 50 років. Для легалізації, у відповідності до російського законодавства, їх автоматично зараховують на заочну форму навчання до профільних ВНЗ російської федерації.

Противник посилив фільтраційні заходи на тимчасово захоплених територіях Запорізької та Херсонської областей. Зокрема, до населених пунктів Піщанівка та Пойма Херсонської області прибули представники фсб. Проводяться масові обшуки житлових приміщень, перевірка телефонів. Основну увагу окупанти приділяють людям, чиї родичі виїхали на неокуповану частину України.

Наша авіація за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 склад боєприпасів противника.

 

 

17:46 Міському голові Полтави Олександру Мамаю оголосили вирок у справі про працевлаштування до комунального підприємства двох жінок, які фактично виконували роботу домогосподарок у нього вдома – умовне ув'язнення. "Суд визнав міського голову винуватим в організації розтрати майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, а також в організації внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що у підсумку завдало місцевому бюджету понад 570 тис. грн збитків", – повідомила Cпеціалізована антикорупційна прокуратура. Вирок ухвалено на основі угоди про визнання винуватості. Зважаючи на те, що мер міста відшкодував завдані збитки, повністю визнав свою провину та "щиро кається", суд призначив йому умовне покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими чи адміністративно-господарськими функціями, строком на 1 рік – із іспитовим строком в один рік.

 

 

17:23 Посадовицю одного з регіональних органів Служби безпеки України викрили на антиукраїнській діяльності. Згідно з повідомленням СБУ, "вона виправдовувала збройну агресію РФ проти України та заперечувала військові злочини російських окупантів. Також фігурантка намагалась представити російський ракетний удар по пологовому будинку в Маріуполі як «нагнітання обстановки» і заперечувала факти ворожих обстрілів Запорізької АЕС".

 

 

17:06 Росіяни обстріляли людей, які стояли в черзі по гуманітарну допомогу поблизу школи у Бериславському районі на Херсонщині. Внаслідок вибуху травмовано дев'ятьох цивільних, зокрема дитину. Згідно з попередніми даними, РФ ударила по натовпу дроном.

 

 

16:37 Білоруська ініціатива BYPOL на підтвердження успішної атаки на російський літак А-50 опублікувала відео авіарозвідки судна на аеродромі "Мачулищі" з допомогою БПЛА. Дрон зміг не просто підлетіти до літака, а навіть сісти на саму радіолокаційну тарілку. Білоруські партизани стверджують, що перед інцидентом літали над аеродромом два тижні. 

 

 

16:23 МЗС Росії відчуває "щонайбільш глибоку стурбованість" через інформацію про постачання сербських боєприпасів ЗСУ, заявила речниця відомства Марія Захарова. Москва обіцяє ретельно вивчити отримані дані, бо "то надто серйозне питання".

 

 

16:09 Державний секретар США Ентоні Блінкен зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сєрґєєм Лавровим на марґінесі саміту G20 в Індії. То була їхня перша зустріч віч-на-віч від початку повномасштабної війни в Україні рік тому. Високопосадовець Держдепартаменту сказав, що розмова тривала менше 10 хвилин, повідомляє BBC. Блінкен заявив Лаврову, що США підтримуватимуть Україну "стільки, скільки буде потрібно". Голова американської дипломатії також закликав РФ повернутися до договору про контроль над ядерними озброєннями.

 

 

15:40 Парламент Молдови затвердив декларацію із осудом російської агресії проти України. У заяві йдеться про те, що Росія з 2014 року здійснює невиправдану агресивну війну проти України, яка торік виросла у повномасштабну інвазію. Депутати зазначають, що Росія вдається до воєнних злочинів і грубо порушує міжнародне право, повідомляє Newsmaker. Соратники Додона демонстративно вийшли із зали.

 

 

15:29 Міністри закордонних справ країн G20 у Нью-Делі не змогли погодити підсумкове комюніке з пунктами, які стосуються війни Росії проти України. "Були розбіжності. Були розбіжності, які ми не могли усунути", – заявив голова МЗС Індії Субраманьям Джайшанкар.

 

 

14:50 Президент Росії Владімір Путін заявив, що Брянська область зазнала атаки з боку людей, які борються проти російської мови: "Здійснили черговий терористичний акт. Проникли на прикордонну територію і відкрили вогонь по цивільних... Такі люди ставили перед собою завдання позбавити Росію історичної пам’яті, позбавити історії, традицій, мови". 

 

 

14:36 У російському місті Ульяновськ на авіаційному заводі під час випробувань зазнав аварії військово-транспортний літак загинув один робітник, п'ятеро постраждали. Інцидент трапився під час тестування фюзеляжу повітрям.

 

 

14:20 На Харківщині на території Ізюмського лісового господарства біля села Співаківка на протитанковій міні підірвався автомобіль – загинуло четверо чоловіків віком 21, 39, 43 і 54 років, зокрема працівник лісгоспу.

 

 

13:59 "Історія про українські ДРГ в РФ – це класична провокація. Абсолютно свідома, – заявив речник із ОП Михайло Подоляк. – Росія хоче налякати своїх, щоб за рік війни бодай якось виправдати напад на іншу країну та зростаючу бідність. Тим часом партизанський рух в РФ стає сильнішим та агресивнішим. Бійтеся своїх партизанів".

 

 

13:47 Кремль сприймає повідомлення з Брянської області як "атаку терористів", заявив прессекретар президента РФ Дмітрій Пєсков. Через події у прикордонні Владімір Путін скасував поїздку у Ставропольський край. Він планує взяти участь у запланованих заходах в режимі онлайн.

 

 

13:31 Головне управління розвідки Міноборони України пов'язує появу "брянських диверсантів" із "продовженням трансформації Росії, її очищенням і звільненням від диктатури Путіна". "РФ сьогодні є таким утворенням, всередині якого є велика кількість міжнаціональних, міжетнічних, міжрелігійних, соціально-політичних та інших конфліктів. Сьогодні є публічна заява РДК. Це люди, які зі зброєю в руках воюють проти режиму Путіна і тих, хто його підтримує... Можливо, росіяни починають прокидатись, усвідомлювати щось і робити якісь конкретні заходи", – сказав представник ГУР Андрій Юсов у коментарі "Громадському".

 

 

13:14 "Російський добровольчий корпус", що воює у лавах Інтернаціонального легіону Сил оборони України, взяв на себе відповідальність за захід у Брянську область. Члени руху заявили, що прийшли показати – "надія є, вільні росіяни зі зброєю в руках можуть боротися проти режиму". На відео, поширеному "РДК", впізнали Дениса Нікітіна, який, згідно з публікаціями ЗМІ, є керівником корпусу.

 

 

 

12:50 Моніторингові групи фіксують зліт російського радіолокаційного літака А-50 з аеродрому "Мачулищі"у Білорусі. Вірогідно, борт прямує на 325-й Авіаційний ремонтний завод у Таганрозі.

 

 

12:39 Оперативне командування "Північ" виступило з коментарем після повідомлень про ДРГ у Брянській області РФ: "Нагадуємо! Ворог може вдаватися до провокацій та намагатися дискредитувати ЗСУ! Споживайте інформацію відповідально!" – закликали у командуванні. У "Півночі" ще 23 лютого попереджали про невідому колону техніки на кордоні з Чернігівською областю. У ній помітили людей у "пікселі", схожому на форму ЗСУ. 

 

 

12:26 У російських пабліках шквал публікацій на тему українських диверсантів на території Брянської області. Росіяни пишуть, що терористи обстріляли шкільний автобус і вбили дівчинку (потім виявилося, що школи не працюють, а тому автобуси не їздять, і що жодна дівчинка не вмерла). Іще пишуть, що територію прикордонних сіл начебто оточено і там бої.

 

 

    

 

 

12:18 Міністр оборони України Олексій Резніков зустрівся із послами країн "Групи семи" і відрекомендував їм своїх новопризначених заступників. Під час розмови йшлося про боротьбу з корупцією та просування управлінських реформ, повідомило японське головування G7. "Ми підтвердили нашу відданість продовженню військової та оборонної підтримки України і підкреслили важливість прозорості та підзвітності, щоб запевнити партнерів і підтримати євроатлантичну інтеграцію України", – зазначили дипломати.

 

 

12:07 Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив про необхідність нової редакції стратегії деокупації Криму: "Черговість засобів деокупації – політико-дипломатичних, військових, економічних тощо – вимагає зміни пріоритетів".

 

 

11:49 Служба безпеки України затримала російського диверсанта, який намагався підірвати один з об'єктів транспортної інфраструктури Рівного, щоб зірвати постачання іноземного озброєння для Сил оборони на східному та південному фронтах. Для здійснення диверсії 19 лютого зловмисник прибув в Україну з паспортом громадянина ЄС, провів розвідку, щоби визначити найвразливіші місця стратегічної транспортної артерії для встановлення вибухового пристрою. Далі він мав встановити вибухівку та підірвати її. Однак співробітники СБУ затримали його на етапі підготовки до вчинення диверсії. Затриманий має посвідку на проживання в Росії та входить до агентурного апарату ГРУ. З 2014 року він виконував ворожі завдання проти сил антитерористичної операції на сході України. Для цього вступив до складу угруповання "Оплот", а потім до так званого батальйону Хан. Після повномасштабного вторгнення увійшов до лав російського окупаційного угруповання "Херсон" і брав активну участь у бойових діях проти українських військ на запорізькому та херсонському напрямках. У вересні минулого року зловмисник повернувся до Росії, де отримав завдання проводити розвідувально-підривну діяльність у північно-західному регіоні України.

 

 

11:42 Усі дев'ять блоків атомних електростанцій у четвер працюють на максимальній наявній потужності, повідомив "Енергоатом".

 

 

11:37 РФ влаштовує напруження навколо Молдови та невизнаного Придністров'я, переслідуючи дві цілі: аби відвернути увагу світу від війни в Україні та аби продемонструвати якусь "перемогу" для російського народу, пояснив представник ГУР Міноборони Андрій Черняк: "У Придністров'ї в росіян є дуже обмежений контингент. Є склади, які вони охороняють. Але не тих складах уже майже нічого немає, а те, що залишилося, – старе і непридатне до використання. А в Молдові вони зараз все ж намагаються політичним шляхом розхитати ситуацію під "чужим прапором". Він нагадав, що за таким сценарієм росіяни колись влаштовували подібне в Донецьку та Луганську, і це спрямовано на внутрішнього споживача в Росії: "Адже вони не досягли жодного результату в своїй так званій "спеціальній воєнній операції". Тому їм потрібно демонструвати будь-які "перемоги" для свого населення. Зараз вони намагаються зробити якусь революцію, щоби створити ілюзію, наче "світ за них", "народ Молдови за нас".

 

 

11:22 Казимир Малевич у Нідерландах перестав бути російським художником – амстердамський Музей Стеделійк (Муніципальний музей) презентує чільного представника супрематичного мистецького руху українським художником: народився в Україні, батьки польського походження.

 

 

 

11:00 Дефіцит потужності в енергосистемі України відсутній вже 19 день поспіль і наразі не прогнозується, ліміти споживання до областей не доводились, повідомили в "Укренерго". Споживання покривається українською генерацією та незначним імпортом: зросла доступна потужність в енергосистемі, що підвищує її операційну безпеку та зменшує ризики виникнення дефіциту, споживання ж відповідає рівню робочого дня і стабільне протягом тижня.

 

 

10:34 Лиш 24% киян незадоволені рішенням міської влади демонтувати в Києві радянські пам’ятники (Ватутіну, Чкалову, інші), свідчать дані соціологічного дослідження групи "Рейтинг" 16–27 лютого 2023. З них тільки 13% зовсім не підтримує це рішення, 11% – радше не підтримує. Натомість 68% киян підтримує демонтаж радянських пам’ятників: 50% – цілком, 18% – скоріше підтримують.

 

 

10:18 У Росії немає достатніх ресурсів для вторгнення у Молдову, сказав молдовський прем’єр-міністр Дорін Речан у ефірі румунського телебачення. З іншого боку, у Молдови достатньо потенціалу, щоби впоратися з можливою ескалацією в Придністров'ї. 

 

 

10:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Поки українські війська продовжують обороняти Бахмут у Донецькій області, підвищення температури створює болотисті умови, відомі українською мовою як "bezdorizhzhia", що обмежує пересування по пересіченій місцевості. Це ускладнене пересування зазвичай забезпечує певну військову перевагу силам, що обороняються.

Денна температура ґрунту підвищилася і тепер здебільшого вище нуля. Як і в середині лютого 2023 року, наступного тижня залишаються ймовірними нічні заморозки і денні відлиги. Прогнозовані тепліші за середньорічні умови на решту зими та весну призведуть до подальшого зниження можливості пересування по пересіченій місцевості.

Майже напевно, що наприкінці березня, після останньої відлиги, ситуація з прохідністю буде найгіршою. Це додасть додаткових труднощів наземним операціям і ускладнить пересування важкої бронетехніки по бездоріжжю, особливо по розпушеному ґрунту на Бахмутському напрямку.

 

 

09:32 Словаччина розглядає можливість передати Україні 10 із 11 своїх літаків МіГ-29 радянського виробництва, які було знято з озброєння минулого року, заявив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь. Рішення про це має бути ухвалене протягом декількох тижнів. Словаччина була би першим членом НАТО, який передасть Києву бойову авіацію. Ще один, 11-й, радянський винищувач планують передати музею.

 

 

09:11 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 150 605 (+715) осіб,

танків – 3397 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 6658 (+20) од.,

артилерійських систем – 2398 (+5) од.,

РСЗВ – 480 (+1) од.,

засобів ППО – 247 (+0) од.,

літаків – 300 (+0) од.,

гелікоптерів – 288 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2058 (+3) од.,

крилатих ракет – 873 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5264 (+7) од.,

спеціальної техніки – 230 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

99,4% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

38,4% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

87,7% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

77,8% артилерійських систем (з них 1,1% за минулий тиждень),

43,1% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

24,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

32,3% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,6% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:03 Споживання електроенергії в Україні в четвер 19-й день поспіль продовжує базуватися на безлімітному режимі і відсутності графіків погодинних відключень, повідомляють оператори системи розподілу.

 

 

08:55 Вночі російські окупанти із ЗРК С-300 завдали ракетного удару по Запоріжжю. Одна з ракет влучила в житловий багатоповерховий будинок, у якому було зруйновано понад 10 квартир із 2-го до 5-го поверху, уламками та вибуховою хвилею було пошкоджено прилеглі будинки. Загинуло щонайменше три людини, 7 людей були госпіталізовані: з них 3 – у дуже важкому стані та 4 – в стані середньої тяжкості, серед них вагітна жінка. Пошуково-рятувальні роботи тривають.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Основні зусилля ворог зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби наші захисники відбили понад 170 атак противника на зазначених напрямках.

Загалом, російські окупанти завдали 14 ракетних ударів по цивільних об’єктах на Харківщині, Полтавщині та Донеччині. Є поранені серед мирного населення, пошкодженні житлові багатоповерхівки та приватні будинки. Також загарбники здійснили 21 авіаційний удар, зокрема задіяли 2 БпЛА “Шахед-136”. Ударні дрони збиті. Ворог здійснив 58 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Рівень загрози завдання російськими окупантами ракетних ударів є дуже високим по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Протягом доби противник обстріляв населені пункти Єліне і Баранівка Чернігівської області; Рожковичі, Старикове, Гірки, Атинське, Стукалівка, Будки, Волфине, Тур’я, Грабовське Сумської області та Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Тернова, Охрімівка, Потихонове, Дворічна, та Кіндрашівка на Харківщині. Застосував БпЛА з бойовим навантаженням неподалік Бударок Харківської області.

У прикордонних районах Бєлгородської області, противник продовжує інженерне обладнання місцевості, встановлює протитанкові загородження.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог вів наступальні дії в районах населених пунктів Кремінна і Білогорівка Луганської області та Спірне на Донеччині. Успіху не мав. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Масютівка, Лиман Перший, Куп’янськ, Кислівка Харківської області; Куземівка, Макіївка, Кремінна, Білогорівка, Діброва на Луганщині та Званівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує наступати. Штурмує місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут та Іванівське. Ворожих обстрілів зазнали Бондарне, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Часів Яр та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Сєверне, Водяне, Невельське та Мар’їнка. Обстріляв райони населених пунктів Авдіївка, Ласточкине, Бердичі, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Богоявленка, Велика Новосілка і Нескучне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог обороняється,

на окремих ділянках намагається створити умови для переходу у наступ. Здійснив артилерійські обстріли понад 45 районів населених пунктів. Серед них – Мала Токмачка і Новоандріївка Запорізької області, а також Добра Надія, Нікополь, Зміївка, Козацьке, Новосілка, Інженерне, Білозерка, Дніпровське та місто Херсон.

Наша авіація за минулу добу завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також, наші захисники збили ворожий безпілотний літальний апарат типу “Орлан-10”. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 район зосередження противника, 2 склади боєприпасів та 3 інших важливих об’єкти ворога.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Кремль може використати поправку до Кримінального кодексу Росії, яка посилює покарання за "дискредитацію" війни в Україні, для просування подальших заходів самоцензури серед критично налаштованої ультранаціоналістичної спільноти, що викликає спротив з боку фінансиста "Ваґнера" Євґєнія Прігожина та відомих мілблогерів.

• Розслідування New York Times щодо катастрофічних російських втрат під час нещодавнього наступу під Вугледаром вказує на те, що російські військові досі не здатні швидко розв'язати ендемічні проблеми, спричинені серйозними втратами особового складу та техніки.

• Президент Білорусі Алєксандр Лукашенко і президент Китаю Сі Цзіньпін підписали пакет із 16 документів, які можуть полегшити обхід російських санкцій шляхом спрямування китайської допомоги Росії через Білорусь.

• Офіційні особи США продовжують повідомляти, що українські війська належним чином використовують надану Заходом зброю в Україні.

• Російська окупаційна влада, можливо, намагається ще більше обмежити присутність Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на Запорізькій атомній електростанції, щоб змусити де-факто визнати російську власність на станцію.

• Видання Politico повідомило, що президент Сербії Александар Вучич під час війни в Україні, схоже, переглядає тісні зв'язки Сербії з Росією, що частково спричинено вербуванням та підривною діяльністю "ваґнерівської групи" в Сербії.

• Російські війська зміцнюють позиції на кордоні в Бєлгородській області.

• Російські війська просунулися вглиб Бахмута і продовжили наземні атаки навколо Бахмута та в районі Авдіївки-Донецька.

• Російські війська продовжують вести наступальні операції на лінії Куп'янськ–Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжують оборонні операції на півдні України.

• Російська окупаційна влада продовжує налагоджувати адміністративне управління окупованими територіями.

 

02.03.2023