303-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:10 Російські диверсанти намагалися проникнути на українську територію на Сумщині. "22 грудня зранку група російських військових перетнула лінію державного кордону України. На території Краснопільської громади, поблизу села Високе, наші тероборонівці вступили в бій із російською ДРГ. Після короткого бою втрати ворога – мінімум двоє вбитих. З нашого боку обійшлося без втрат", – поінформував голова обласної військово-цивільної адміністрації Дмитро Живицький.

 

 

18:23 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 1 ракетний, 4 авіаційних удари, а також здійснив 16 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ворог збільшив обсяги перевезення залізничним транспортом особового складу, військової техніки та боєприпасів до районів ведення бойових дій.

Противник продовжує зосереджувати зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському та Авдіївському напрямках. На Куп’янському – намагається покращити тактичне положення. На Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському –обороняється.

Зберігається загроза авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури на всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Окупанти планують розгорнути на території білорусі польовий шпиталь.

На Слобожанському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони п’ятнадцяти населених пунктів. Серед них – Гоптівка, Кудіївка, Красне, Зелене, Гатище, Вовчанськ, Варварівка, Зибине, Дворічна та Землянки Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони чотирнадцяти населених пунктів. Зокрема це Вишневе, Іванівка, Западне, Куп'янськ і Синьківка на Харківщині та Кислівка, Ягідне, Котлярівка, Куземівка і Коломийчиха Луганської області.

На Лиманському напрямку окупанти знову завдали вогневого ураження по районах Макіївки, Площанки, Червонопопівки та Діброви на Луганщині.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв райони двадцяти двох населених пунктів. Серед них – Білогорівка, Яковлівка, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка, Дружба, Залізне та Веселе Донецької області. Окрім того, авіаудари зафіксовано біля Спірного та Білогорівки.

На Авдіївському напрямку від ворожого вогню постраждали Водяне, Первомайське, Невельське та Мар’їнка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з танків та артилерії по районах Парасковіївки, Вугледара, Золотої Ниви та Великої Новосілки Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках російські окупанти продовжують тероризувати цивільних громадян, що проживають вздовж правого берега річки Дніпро. Обстрілів з реактивної та ствольної артилерії зазнали понад сорок населених пунктів. Зокрема це Залізничне, Чарівне, Оріхів, Магдалинівка і Кам’янське Запорізької області та Херсон, Республіканець, Дніпровське, Янтарне, Білозерка і Станіслав на Херсонщині. Також ворог завдав авіаційного удару неподалік Кам’янського.

З метою посилення адміністративно-поліцейських заходів на тимчасово зайнятій території Запорізької області, до міста Бердянськ прибули близько 500 військовослужбовців зі складу росгвардії.

Українська авіація протягом доби завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. А наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 2 склади боєприпасів та 11 районів зосередження живої сили окупантів. Інформація щодо втрат ворога уточнюється.

 

 

17:49 Президент України Володимир Зеленський наразі не планує нових закордонних візитів. Про це він заявив під час виступу на конференції послів України. “Але якщо якийсь візит потенційно матиме таке ж значуще важливе стратегічне наповнення, як мій візит зараз до США, якщо від результатів візиту будуть абсолютно прямо залежати наші Збройні Сили, усі наші сили оборони, якщо той чи інший наш партнер готовий брати на себе лідерство в реалізації пунктів української формули миру, якщо можуть бути визначальні кроки для прискорення нашої перемоги, то, як виняток із загальної практики воєнного часу, можуть бути мої переговори і контакти на особистому рівні", – цитує Зеленського "Суспільне".

 

 

17:21 У Чернівцях демонтували другий – і останній – пам'ятник російському поетові Алєксандрові Пушкіну. Про це повідомив міський голова Чернівців Роман Клічук. "Послідовно позбуваємось радянського мотлоху. Цього разу під демонтаж потрапив вже останній пам’ятник "великому руzzzькому поету" Пушкіну. Чужих героїв нам не треба", – прокоментував Клічук.

 

 

16:58 Телеканал Sky News опублікував великий мультимедійний матеріал про те, як росіяни атакували українську енергетичну систему. Автори, зокрема, опублікували порівняльні знимки зі супутника, як столиця освітлювалася до ракетних ударів і після.

 

 

 

16:10 Британське видання The Guardian назвало українського фотографа Євгенія Малолєтку найкращим фотокореспондентом року серед репортерів, які співпрацюють із інформаційними аґенціями.  

 

 

15:33 Європейська комісія очікує, що українська влада цілковито врахує рекомендації Венеційської комісії до закону №7662 про Конституційний Суд. Зокрема, у Брюсселі вважають, що чисельність дорадчої групи експертів слід збільшити до семи членів. "Єврокомісія очікує, що українська влада повністю врахує рекомендації Венеційської комісії [...] включаючи збільшення кількості членів ДГЕ до семи. Додатковий член має бути за міжнародною квотою для запобігання патовій ситуації у прийнятті рішень", – сказала у коментарі "Суспільному" речниця Єврокомісії Ана Пізонеро. Реформа КС є одним із семи кроків, викладених у висновку Єврокомісії від 17 червня, які Україна має здійснити у контексті набуття статусу країни-кандидата на вступ до ЄС. "Європейська комісія буде уважно стежити за цим процесом. Прогрес у судовій реформі залишається життєво важливим для зміцнення стійкості України", – наголосила Пізонеро.

 

 

14:48 Дефіцит потужності в українській енергосистемі дещо зменшився, але залишається суттєвим, заявили в Національній енергетичній компанії "Укренерго". "Працюють усі види генерації. Вийшов на номінальну потужність енергоблок, який вчора був підключений до енергосистеми. Водночас зберігаються певні обмеження у системі передачі електроенергії, спричинені пошкодженнями магістральних мереж російськими атаками... Ремонти на об’єктах енергетичної інфраструктури тривають цілодобово, але отримані пошкодження складні та масштабні, тому їх відновлення вимагає значного часу. «Укренерго», генерація та оператори систем розподілу роблять все можливе для покращення ситуації з електропостачанням в країні", – йдеться у повідомленні оператора.

 

 

14:16 Росіяни демонтували конструкції Маріупольського драматичного театру, під руїнами котрого загинуло кількасот людей під час бомбардування авіацією РФ у березні. Як повідомив радник міського голови Петро Андрющенко, повний демонтаж проводять у задній і центральній частині театру, проте фронтальну залишають цілою, начебто як "основу реконструкції". "Тобто демонтуються лише ті частини будівлі, які доводять бомбардування, а не вигаданий пропагандою підрив зсередини", – уточнив Андрющенко. Міністр культури Олександр Ткаченко у своєму коментарі запевнив, що російських воєнних злочинців обов'язково покарають. "Маріупольського драмтеатру більше не існує. Окупанти знищують сліди своїх злочинів, і їм абсолютно все одно, чи це культурна пам'ятка, чи просто надбання іншої культури. Драмтеатр у Маріуполі, як і саме місто, став символом цієї війни. Війни проти української культури, яку росіяни ведуть багато століть. Притягнення до відповідальності злочинців має бути неминучим", – прокоментував Ткаченко.

 

 

 

13:20 У центрі Мелітополя підірвали автомобіль, яким користували "рашисти", повідомив леґітимний міський голова Іван Федоров. На брифінґу Федоров розповів, що в автомобілі перебував колаборант, який співпрацював із поліцією ворога і керував одним із підрозділів районної поліції.

 

 

 

12:51 Американські медії описують те, як гарантуви безпеку під час приїзду Володимира Зеленського до Америки. За даними телеканалу ABC News, автомобільний ескорт зі Зеленським після прибуття голови держави до Перемишля повіз Володимира Зеленського до Ряшева. Незабаром після цього системи відстеження польотів показали, що Boeing C-40B Clipper Військово-повітряних сил США, на облавку якого, ймовірно, перебував український Президент, злетів з ряшівського летовища. Цей військово-транспортний літак, як повідомляється, супроводжував американський винищувач F-15, який вилетів із бази в Англії. Boeing C-40B Clipper попрямував на північний захід у бік Великої Британії, але перш ніж він увійшов до її повітряного простору над Північним морем, літак-розвідник НАТО просканував місцевість. Відомо, що море патрулюють російські субмарини. Нарешті близько полудня у середу, 21 грудня, через майже 10 годин польоту літак приземлився неподалік Вашінґтона.  

 

 

12:22 Пентагон розглядає можливість проведення навчання для українських військовослужбовців на ракетних системах Patriot на території США, пише Politico. Дотепер американці тренували воїнів ЗСУ на військових базах у Європі.

 

 

12:03 На Житомирщині судитимуть священника Римокатолицької церкви, який заперечував збройну агресію Росії та злочини у Бучі. "Слідством установлено, що кримінальне правопорушення весною 2022 року, під час дії воєнного стану, скоїв 50-річний дієцезіальний священник РКЦ, настоятель однієї з парафій Житомирського району. Так, провівши богослужіння з нагоди релігійного свята – Вербної неділі, він ще й «дав настанови» прихожанам, нав’язуючи свої переконання. Зокрема, стверджував про недостовірність фактів скоєння воєнних злочинів військовослужбовцями Росії стосовно цивільного населення у Бучі. Обвинувачений заперечував збройну агресію рф проти українського народу, умисно підтримував наративи ворожої пропаганди та поширював їх серед парафіян", – повідомили у прокуратурі.

 

 

11:48 "Укрзалізниця" попередила про затримку чотирьох міжнародних рейсів на термін понад дві з половиною години через скупчення поїздів на польському кордоні.

 

 

11:39 Українську енергетичну систему відновлять щонайшвидше влітку за умови, що вона більше не зазнаватиме обстрілів. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко в інтерв'ю Forbes. "Швидкість відновлення пов’язана з обстрілами. Якщо обстрілів не буде, навіть з урахуванням вже пошкодженої генерації, ми стабілізуємо систему до літа. Ми маємо перелік рішень, які дозволять це зробити.", – сказав голова Міненерго.

 

 

11:23 Сенат 68 голосами «за» ухвалив зведений закон про бюджет США на 2023 рік (OMNIBUS) загальною сумою $ 1,7 трлн, частиною якого є Закон про додаткове фінансування України на 2023 рік (The Ukraine Supplemental Appropriations Act, 2023), який передбачає виділення Україні $ 45 млрд, що на 7,3 млрд дол. США більше, ніж містив первинний бюджетний запит адміністрації президента США до Конгресу, написала посол України в США Оксана Маркарова. Ухвалення OMNIBUS у Палаті представників очікується до кінця п’ятниці 23 грудня, після чого до кінця доби його має підписати президент США. Серед важливих законодавчих рішень у рамках ухваленого Сенатом OMNIBUS – поправка Л. Грема #6596, яка створює можливість міністерству юстиції США передавати надходження від відібраних у Росіі активів в якості допомоги Україні через Держдеп.

Законом про додаткове фінансування України на 2023 рік передбачено:

Оборонна допомога (28,4 млрд. дол.)

- 9 млрд дол. у рамках Ініціативи надання безпекової допомоги Україні (Ukraine Security Assistance Initiative). Також надає можливість міністру оборони США приймати внески від країн-партнерів на підтримку України;

- 11,88 млрд дол. на поповнення американських запасів обладнання, що надіслано до України через президентський drawdown;

- 6,98 млрд дол. на європейське командування операцій та пов’язану діяльність – для підтримки місій, розвідувальну підтримку, оплату праці, обладнання тощо;

- 6 млн дол. для генерального інспектора міністерства оборони США. Закон вимагає звіту генерального інспектора щодо використання передбачених у законі коштів, а також вимагає звіту від міністерства оборони США щодо вижитих заходів для забезпечення посиленого контролю за кінцевим використанням обладнання, наданого Україні.

- Збільшення граничної суми оборонного обладнання для України, яке президент США має повноваження передавати Україні, до 14,5 млрд дол. та надання 560 млн дол. державному департаменту США для безпекової допомоги Україні та іншим союзникам.

Економічна допомога (13,37 млрд дол.)

- 13,37 млрд дол. економічної та бюджетної підтримки для уряду України, включаючи підтримку енергетичної безпеки України та інших критичних інфраструктурних потреб, а також для допомоги іншим країнам, на які вплинула ситуація в Україні.

Гуманітарна допомога (4,92 млрд дол.)

- 2,47 млрд дол. у вигляді гуманітарної допомоги для забезпечення гострих гуманітарних потреб України, українських біженців та інших незахищених верств населення.

- 2,4 млрд дол. міністерству охорони здоров'я і соціальних служб США для допомоги українцям, які прибувають до США як біженці, зокрема на житло, мовні курси, перекваліфікацію тощо;

- 50 млн дол. на гранти за програмою Food for Peace;

- 5 млн дол. на програму McGovern-Dole Продовольство для освіти та дитячого харчування;

Інші видатки (600 млн дол.)

- 166 млн дол. для державного департаменту та USAID для реагування на ситуацію в Україні, включаючи 13,5 млн дол. для офісів генеральних інспекторів Держдепартаменту та USAID для нагляду за виконанням заходів з допомоги Україні;

- 300 млн дол. міністерству енергетики США для просунутих ядерних реакторів та ядерного палива для підвищення енергетичної безпеки та незалежності;

- 126,3 млн дол. національній адміністрації ядерної безпеки для підготовки до та реагування на потенційні ядерні та радіологічні інциденти в Україні;

- 7,5 млн дол. для офісу з підзвітності уряду з метою забезпечення нагляду за наданою американською допомогою Україні.

- 1 млн дол. РНБ США для підтримки операційних потреб Білого дому, пов’язаних з Україною.

 

 

11:01 Велика Британія планує у 2023 році вдвічі збільшити кількість українських військових, які пройшли навчання на Заході: з десяти до двадцяти тисяч, сказав міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, висловивши подяку Канаді, Данії, Фінляндії, Швеції, Норвегії, Новій Зеландії, Литві, Нідерландам та Австралії за допомогу в навчанні українців.

 

 

10:43 The New York Times встановила імена причетних до вбивств мирних жителів у Бучі на вулиці Яблунській, де було виявлено найбільше загиблих. Це військовослужбовці 234-го десантно-штурмового полку із Пскова під командуванням підполковника Артема Городілова. Видання опублікувало півгодинне відео із результатами восьмимісячного розслідування цих убивств. Журналісти опитали очевидців подій березня 2022 року, а також зібрали безліч доказів та свідчень: телефонних перехоплень, радіопереговорів, записів із камер спостереження та ексклюзивних відео від урядових джерел.

 

 

10:34 Президент України Володимир Зеленський після візиту до США вже повернувся до Києва, вранці о 10:21 він опублікував відео з робочого кабінету.

 

 

10:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

21 грудня президенту Путіну представили плани збільшити російську армію приблизно на 30% – до 1,5 мільйона осіб. Незрозуміло, коли цей рівень буде досягнутий.

Російський міністр оборони Сєрґєй Шойгу пояснив, що розширення включатиме щонайменше дві бригади на північному заході Росії, щоб збільшити їхні сили до дивізії. Він назвав нібито загрозу від вступу Фінляндії та Швеції до НАТО.

Це одне з перших свідчень того, як Росія прагне адаптувати свої сили до довгострокових стратегічних викликів, що виникли внаслідок її вторгнення в Україну. Залишається незрозумілим, як Росія знайде новобранців для завершення такого розширення в той час, коли її сили перебувають під безпрецедентним тиском в Україні.

 

 

09:53 У всіх районах Києва тепло- і водопостачання працює в штатному режимі, але тривають аварійні відключення електроенергії, повідомила  Київська міська військова адміністрація.

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 100 400 (+660) осіб,

танків – 3002 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 5979 (+2) од.,

артилерійських систем – 1972 (+6) од.,

РСЗВ – 412 (+1) од.,

засобів ППО – 212 (+0) од.,

літаків – 283 (+1) од.,

гелікоптерів – 267 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1693 (+5) од.,

крилатих ракет – 653 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4615 (+7) од.,

спеціальної техніки – 178 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

87,9% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

34,5% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

77,0% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

64,4% артилерійських систем (з них 1,2% за минулий тиждень),

37,2% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

22,7% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

30,0% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

15,1% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 6 ракетних та 6 авіаційних ударів, зокрема, по цивільних об’єктах в Харківській та Дніпропетровській областях. Також ворог здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

В той же час підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Високе Сумської області, Хатне на Харківщині, Стельмахівка, Андріївка, Надія, Макіївка, Площанка, Червонопопівка і Діброва Луганської області та Новоселівка, Ямполівка, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Майорськ, Нью-Йорк, Водяне, Красногорівка і Мар’їнка на Донеччині.

На Волинському і Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. На території республіки білорусь військові комісаріати проводять перевірку приписного складу. Особлива увага приділяється старшим офіцерам, які перебувають у запасі.

На Сіверському напрямку противник здійснив обстріли з РСЗВ у районах населених пунктів Блешня Чернігівської області та Нововасилівка, Атинськ, Іскрисківщина, Павлівка, Водолаги і Краснопілля на Сумщині.

На Слобожанському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Шевченка, Стрілеча, Нескучне, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Волохівка та Строївка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив вогневе ураження неподалік Новомлинська, Куп’янська, Крохмального і Берестового Харківської області та Новоселівського і Стельмахівки на Луганщині.

На Лиманському напрямку обстріляно Макіївку, Площанку, Червонопопівку та Діброву Луганської області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли з танків та всього спектру артилерії по районах населених пунктів Верхньокам’янське, Білогорівка, Бахмут, Кліщіївка, Андріївка, Олександро-Шультине, Курдюмівка, Озарянівка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку від ворожого вогню постраждали райони Костянтинівки, Водяного, Невельського, Красногорівки, Георгіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку вогневого впливу зазнали Времівка, Велика Новосілка, Нескучне, Вугледар та Микільське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках обстрілів з реактивної та ствольної артилерії зазнали Марганець Дніпропетровської області та місто Херсон.

В зв’язку зі значними втратами, окупанти облаштували військовий шпиталь на одній з баз відпочинку у Бердянську Запорізької області. Крім того, кілька туристичних баз в зазначеному населеному пункті використовується для розміщення військовослужбовців окупаційних військ.

На території тимчасово окупованої АР Крим ворожі підрозділи здійснюють інженерне обладнання оборонних позицій вздовж автошляху Красноперекопськ – Джанкой.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала вісім ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, знищила три зенітно-ракетних комплекси та один центр БпЛА противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України в той же час уразили три пункти управління, три склади боєприпасів та вісім районів зосередження живої сили окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін продовжує відмовлятися ставитися до Президента України Володимира Зеленського як до рівного і суверенного партнера, що ще раз свідчить про його незацікавленість у серйозних переговорах з Україною.

• Риторика Путіна є частиною триваючої російської інформаційної операції, яка заперечує легітимність України як суверенної держави.

• Путін посилив існуючу російську інформаційну операцію, спрямовану на зменшення західної допомоги Україні у сфері безпеки.

• Путін продовжує знімати з себе відповідальність за ведення затяжної війни в Україні.

• Начальник російського Генерального штабу генерал армії Валерій Герасімов спробував відродити розвінчаний російський наратив про те, що Кремль вторгся в Україну, щоб запобігти вигаданому запланованому нападу України на окуповані Росією Донбас і Крим.

• Кремль заявив, що міністр оборони Росії Серґєй Шойгу вдруге за тиждень відвідав лінію фронту в Україні, ймовірно, щоб відвести критику, що Шойгу не є заангажованим лідером військового часу.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євгєній Прігожин продовжує намагатися підвищити значення "групи Ваґнера", щоб утвердитися в якості центральної фігури російського ультранаціоналістичної про-військової спільноти.

• Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі провів переговори з російськими чиновниками щодо створення зони безпеки навколо Запорізької атомної електростанції.

• Російські війська продовжували проводити обмежені контратаки по лінії Кремінна-Сватове, а українські війська продовжували контрнаступальні операції в районі Кремінної.

• Російські війська війська продовжували наступальні операції в районі Бахмута та Авдіївки.

• Російські війська посилюють заходи безпеки в Херсонській області та Криму через побоювання українських контрнаступальних операцій.

• Високопоставлений російський чиновник спростував заяви про другу хвилю мобілізації на тлі триваючої криптомобілізації.

• Українські партизани продовжують наносити удари по російській окупаційній владі.

 

23.12.2022