295-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:38 Вселенський патріарх Варфоломій заявив у своєму виступі перед учасниками конференції в Абу-Дабі про те, що російський патріарх Кірілл і вся РПЦ впали у єресь. З його слів, РПЦ стала інструментом у руках Кремля для просування ідеології "русского міра", а сам Кірілл бере активну участь у просуванні цієї ідеології. Вселенський патріарх нагадав, що вчення про етнічний принцип організації церкви було засуджено ще 1872 року Константинопольським собором як єресь етнофілетизму. "Ця ідеологія є інструментом легітимації російського експансіонізму та основою його євразійської стратегії. Зв'язок з минулим етнорасизмом і сьогоденням "русского мира" – очевидна. Віра таким чином стає стрижнем ідеології путінського режиму", – наголосив Варфоломій. Вселенський патріарх підсумував, що єресь РПЦ призвела до "масового кровопролиття у шаленій спробі знищити найбільшу європейську державу – Україну".

 

 

20:25 Саміт лідерів Європейського союзу врешті таки домовився про видачу Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги наступного року. Про це заявив заступник керівника ОП Ігор Жовква. "Рішення щодо макрофіну, за нашою інформацією, вже остаточно розблоковано і буде позитивним для України. Дискусія щодо санкцій ще триває", – повідомив Жовква, підсумовуючи виступ Володимира Зеленського на засіданні Ради ЄС.

 

 

19:47 Сполучені Штати Америки запровадили нові санкції проти росіян, причетних до агресії проти України. Зокрема, до списку внесли Владіміра Потаніна – одного з найбагатших людей у Росії й близького соратника президента Путіна, а також його дружину, дітей, і ще його інвестиційну компанію. Також санкції поширили на представників встановленої Кремлем адміністрації на окупованих українських територіях, зокрема, довірених осіб та організацій, які працювали чи працюють "від імені Кремля" на Донеччині, Херсонщині та Харківщині; проти 29 російських глав регіонів і губернаторів, які забезпечують виконання мобілізації росіян; проти керівництва російської залізниці, а також гілки другого за розміром банку Росії ВТБ, повідомляє "Голос Америки".

 

 

19:11 Президент України Володимир Зеленський заявив, що виступає проти замороження війни в Україні і проти спроб фіксації територій в якихось умовних лініях розмежування, адже Росія й далі виношує плани анексії. "На Донеччині ми таке вже бачили. Вони забирають частину території, а потім "заморожують" її на певний час, щоб стати сильнішими, готовими до ще більшої окупації", – сказав Зеленський у інтерв'ю The Economist. З його слів, навіть вихід на кордони станом до 24 лютого 2022 року нічого не залагодить. "Учора президент РФ сказав, що Азовське море – це велика операція, вона може бути тривалою. Він сказав щось про Петра I: "Він цього не зробив, а я зробив". Ми ж не на прийомі у психіатра. Це реально. Це так, ніби в одній кімнаті живе Наполеон, а в ці живе президент Путін", – сказав Зеленський. Український президент сказав, що "шлях дипломатії" може розпочатися лише після того, коли Росія визнає кордони 1991 року.

 

 

18:35 Міністр оборони Олексій Резніков певен, що в лютому Росія вдасться до нової спроби наступу на Україну. Про це він сказав у інтерв’ю The Guardian. "Підготовка [призовників] займає щонайменше три місяці. Вони намагаються розпочати наступну хвилю наступу, ймовірно, у лютому, як і торік. Ось їхній план", – сказав Резніков. З його слів, Росія не очікувала, що Україна виявиться здатною до опору. Перевагою ЗСУ проти майбутніх атак РФ Резніков вважає комбіновану тактику, добре вишколених воїнів, а також той перелік озброєнь, котрий Україна очікує отримати у майбутньому. "Було помилкою сприймати нас, як маленьку радянську армію, котра воюватиме з великою радянською армією. Звичайно, велика радянська армія перемогла б, а маленька радянська армія програла б. Але ми не радянська армія", - сказав Резніков.

 

 

18:19 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник й надалі зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Намагається покращити тактичне положення на Лиманському напрямку, а на Куп’янському та Запорізькому нарощує угруповання. На інших напрямках ворог зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України, обстрілює позиції наших військ та цивільні об’єкти вздовж лінії зіткнення.

Протягом доби російські окупанти завдали 2 ракетних удари, а також здійснили понад 5 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, постраждала цивільна інфраструктура Нікополя та Херсона, є загиблі серед мирних жителів.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається надалі на всій території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Триває нарощування авіаційного угруповання та підрозділів збройних сил російської федерації на території республіки білорусь.

На Слобожанському напрямку ворог здійснив танкові та артилерійські обстріли в районах населених пунктів Висока Яруга, Мороховець, Стариця, Дворічна та Новомлинськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Вільшана, Кислівка, Котлярівка, Берестове, Першотравневе Харківської області та Стельмахівка і М’ясожарівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони Макіївки і Червонопопівки Луганської області та Торського і Ведмежого Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли, зокрема, у районах Верхньокам’янського, Спірного, Білогорівки, Соледара, Бахмутського, Бахмута, Андріївки, Курдюмівки, Озарянівки, Північного та Опитного Донецької області.

На Авдіївському напрямку окупанти намагалися уразити позиції наших військ поблизу Авдіївки, Первомайського, Невельського, Георгіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує обстрілювати позиції наших військ та цивільну інфраструктуру вздовж правого берега річки Дніпро. Зокрема, районів населених пунктів Времівка, Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Дорожнянка, Гуляйпільське, Оріхів і Степове –Запорізької; Нікополь на Дніпропетровщині та Новотягинка, Іванівка, Токарівка, Херсон, Інгулець і Білозерка Херсонської області.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, 13 грудня, в районах населених пунктів Токмак, Пологи та Бердянськ Запорізької області Сили оборони знищили два склади боєприпасів ворога, дві артилерійські системи з боєкомплектом, а також шість одиниць військової техніки різного типу. Понад 200 військовослужбовців противника отримали поранення.

У зв’язку з переповненням лікувальних закладів та моргів у місті Мелітополь, російські загарбники перевозять трупи та евакуюють поранених військовослужбовців до тимчасово окупованого Криму.

Для поповнення поточних втрат загарбники змушені доукомплектовувати командну ланку оперативно-тактичного рівня офіцерами-пенсіонерами, звільненими в запас, та, навіть, офіцерами у відставці. Їх направляють у район ведення бойових дій.

Наша авіація завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

Українські ракетники та артилеристи уразили 2 пункти управління, 4 райони зосередження особового складу ворога та склад пально-мастильних матеріалів.

 

 

17:49 Міністерство внутрішніх справ Польщі оголосило про те, що один із командирів польської поліції потрапив до лікарні через вибух подарунка, отриманого ним у ході візиту до України. Кілька днів тому, 11–12 грудня, посадовець перебував в Україні, зокрема зустрічався з керівниками української поліції та служби з надзвичайних ситуацій. Подарунок він отримав від "одного з керівників українських служб". Польська сторона попросила в українських колег надати роз'яснення. 

 

 

17:21 Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна потребує 2 млрд кубометрів газу та електроенергії на 800 млн євро для того, щоб перебути цю зиму, після російських ударів по нашій інфраструктурі. Про це Зеленський сказав у виступі на засіданні Європейської ради у четвер. "Росія хоче зламати вашу безпеку через руйнацію нашої інфраструктури. Будь-які блекаути в Україні – це удари по ваших соціальних системах через нові хвилі міграції. Будь-які спроби Росії показати, що нібито Україна не має достатньої стійкості, – це спроби показати вам, світу, що нібито Європа не має достатньої стійкості", – заявив Президент.

 

 

16:54 Служба безпеки України оголосила підозру в колаборантстві колишньому голові Пологівської районної ради Запорізької області, який входив до "ОПЗЖ". Після захоплення регіону росіянами він одним із перших підтримав загарбників і отримав у винагороду крісло очільника місцевої окупаційної адміністрації. "Перебуваючи на «посаді», він виконував вказівки Кремля щодо перелаштування роботи українських підприємств на користь країни-агресора", – поінформували в СБУ.

 

 

16:16 Німеччина передала Україні ракети для IRIS-T, дві одиниці БРЕМ Bergepanzer 2, 30 000 снарядів до 40-міліметрових гранатометів, 5000 артилерійських боєприпасів 155 мм, 4 машини "швидкої допомоги", 18 вантажівок 8Х8 зі спеціальною системою завантаження Wechselladesystem. Перелік наданої допомоги Німеччина оновлює щотижня; терміни та способи передачі не уточнюються з міркувань безпеки.

 

 

15:22 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний упевнений, що Росія готує новий похід на Київ. Про це Залужний сказав у розмові з The Economist. "Російська мобілізація спрацювала. Це неправда, начебто їхні проблеми є настільки серйозними, що ці люди не будуть боротися. Вони боротимуться. Якщо їм цар велить воювати – вони воюють. Я вивчав історію двох чеченських воєн – там було те саме. Можливо, вони не настільки добре оснащені, але вони все одно становлять для нас проблему. За нашими оцінками, у них є резерв 1,2–1,5 млн осіб... Росіяни готують близько 200 тис. нових військовослужбовців. Я не сумніваюся, що вони здійснять інший похід на Київ”, – сказав Залужний. Головнокомандувач ЗСУ припустив, що росіяни можуть посунути на Київ із Білорусі, можливо, в лютому.

 

 

15:01 Після відмови Швейцарії у реекспорті боєприпасів до України у відповідь на запит Берліна німецький оборонний концерн Rheinmetall вирішив збудувати власний новий завод із виробництва набоїв. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche WelleЛінії з виробництва боєприпасів середнього калібру мають бути готовими вже в січні, метою є автономне постачання амуніції для Бундесверу.

 

 

14:37 Служба безпеки України затримала колишню очільницю однієї зі структур окупаційної адміністрації Ізюма – "Савинского территориального отдела Изюмской военно-гражданской администрации". Встановлено, що зловмисниця збирала паспортні дані місцевих мешканців і передавала їх окупантам, а ворог використовував отримані персональні відомості для фальсифікації "результатів" фейкового плебісциту. Після звільнення Харківщини колаборантка намагалася переховуватись, але її викрили.

 

 

14:02 Українські військовослужбовці просунулися на півтора кілометра в ході наступальних операцій у районі села Діброва Донецької області, заявив під час брифінгу заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

 

 

13:41 Європейський парламент ухвалив резолюцію про визнання Голодомору геноцидом українського народу. Як повідомляє "Укрінформ", "за" проголосували 507 депутатів, "проти" – 12. "Європейський парламент… визнає Голодомор, штучний голод 1932–1933 років в Україні, що був спричинений навмисними діями радянського режиму, геноцидом проти народу України; рішуче засуджує такі дії тоталітарного радянського режиму, що призвели до смерті мільйонів українців та істотно підірвали основи українського суспільства", – йдеться у резолюції. Європарламентарі висловлюють солідарність із народом України та вшановують пам'ять мільйонів людей, які загинули в результаті цілеспрямованих дій сталінського режиму з організації штучного голоду. Депутати обурені, що в час, коли згадуються дев'яності роковини Голодомору, Росія продовжує свою агресивну війну проти України, порушує суверенітет та територіальну цілісність країни, прагне ліквідувати Україну як національну державу, зруйнувати ідентичність та культуру її народу. Також резолюція засуджує дії Росії, агресія якої проти України спричинила глобальну продовольчу кризу. РФ руйнувала та розкрадала зернові сховища в Україні та продовжує чинити перешкоди для України в експорті українського зерна до найбільш нужденних країн світу.

 

 

13:26 Росія піддала Херсон інтенсивному бомбардуванню. Армія РФ ударила по центру міста, вибухи пролунали за сто метрів від будівлі Херсонської обласної адміністрації. Згідно з попередньою інформацією, загинуло двоє людей. Росіяни також атакували об'єкт критичної інфраструктури, розташований у Корабельному районі міста. "Херсон повністю знеструмлений через ворожі обстріли", – поінформував голова ОВА Ярослав Янушевич.

 

 

12:55 Державне бюро розслідувань повідомило про підозру правоохоронцю з Лиману, який після російського вторгнення почав працювати на окупантів і прийняв посаду у так званій "народной міліціі". "За наказами окупаційної влади фігурант доставляв до місць примусових робіт незаконно затриманих громадян, змушував людей збирати тіла загиблих, виконувати іншу роботу", – поінформували в ДБР.

 

 

12:14 Норвегія відправила до України 10 тимчасових мостових конструкцій типу acrow/bailey, які підходять для пересування важких транспортних засобів. "Ці конструкції дозволять не лише з’єднати населені пункти, а й забезпечать довезення гуманітарних вантажів, проїзд швидких, ремонтних бригад, евакуацію населення", – прокоментували в Укравтодорі. Загальна вартість мостів – 30 мільйонів норвезьких крон; вони фінансуються із гуманітарного бюджету міністерства закордонних справ. Участь у відправці мостів взяли міністр транспорту Йон-Івар Нігорд та міністерка закордонних справ Норвегії Аннікен Гюітфельдт.

 

 

11:52 На розгляд Конґресу США подали резолюцію, яка закликає президента США Джо Байдена добиватися виключення Росії з Ради Безпеки ООН. У резолюції йдеться, що "брутальні порушення" росіянами Статуту ООН ставлять під сумнів її право мати місце в Раді Безпеки. Конґресмени згадують про спробу незаконної анексії чотирьох українських областей, злочини проти мирного населення в Україні, зокрема вчинення звірств в українських містах, таких як Буча, бряжчання ядерною зброєю та створення ризиків для світового постачання продовольства.

 

 

11:21 У Росії на найбільшому в Східному Сибіру нафтопереробному заводі в Анґарську стався вибух, потім почалася пожежа. Як повідомила російська служба "Радіо Свобода", вибух був такої сили, що його зафіксували сейсмографи. Пожежа охопила заводську технологічну установку, її площа склала близько 2,5 тисячі квадратних метрів. Внаслідок пожежі на території Ангарської нафтохімічної компанії загинули двоє людей, ще п’ятеро постраждали, повідомив губернатор Іркутської області РФ Ігор Кобзєв. З його слів, один постраждалий проходить лікування у стаціонарі, ще четверо – направлені на амбулаторне лікування.

 

 

11:03 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 96 590 (+590) осіб,

танків – 2975 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 5946 (+9) од.,

артилерійських систем – 1943 (+12) од.,

РСЗВ – 406 (+2) од.,

засобів ППО – 211 (+0) од.,

літаків – 281 (+0) од.,

гелікоптерів – 264 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1644 (+27) од.,

крилатих ракет – 592 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4563 (+1) од.,

спеціальної техніки – 172 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

87,1% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

34,3% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

76,1% автомобільної техніки (з них 0,5% за минулий тиждень),

63,0% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

36,4% РСЗВ (з них 1,0% за минулий тиждень),

22,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

29,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

15,0% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:24 Польський Сейм прийняв резолюцію про визнання Росії державою – спонсором тероризму. Резолюція була прийнята більшістю в 231 голос. При цьому у голосуванні не взяло участь 226 депутатів, включно з опозицією, повідомляє "Польське радіо". Початково депутати одностайно висловилися за підтримку резолюції, зміст якої було попередньо узгоджено. Втім під час дебатів до проєкту внесли поправку від "ПіС", яка стосується Смоленської катастрофи, і вона викликала заперечення з боку опозиції.

 

 

10:10 Від початку повномасштабної військової агресії українські прокурори зафіксували 154 факти сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Шести військовослужбовцям повідомлено про підозру, до суду скеровано обвинувальні акти щодо двох осіб, одну особу засуджено. "На Херсонщині військовослужбовці РФ впродовж 4 місяців ґвалтували жінку. Ще одну місцеву жительку з березня 2022 року систематично оголювали та застосовували тортури. Зокрема, обливали окропом. Зафіксовано факти гендерного насильства, коли дружин українських захисників, які брали участь в АТО чи мали відношення до ЗСУ, забирали з родин, катували. Прокурори виявили більше 30 фактів катування електрострумом геніталій, які застосовували до місцевого цивільного населення. Загалом встановлено більше 100 фактів тортур з використанням електроструму щодо місцевих чоловіків", – поінформували в Офісі генпрокурора.

 

 

09:59 Канада відновила дію санкцій щодо турбін для газопроводу "Північний потік". Про це йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ і природних ресурсів Мелані Жолі та Джонатана Вілкінсона. Урядовці нагадали, що Росія заявляла, начебто турбіна, котра ремонтується в Монреалі, потрібна для повноцінної роботи газопроводу. Минулого року канадський уряд на прохання європейський партнерів оголосив про тимчасовий виняток із санкцій. Росія не виконала своїх зобов'язань.

 

 

09:47 Рішення скасувати велику пресконференцію, яка проходила щороку останні десять років, президент Путін ухвалив особисто і в останню хвилину після того, як спецслужби не змогли йому гарантувати недопущення нових українських диверсій на російській території, розповіли The Moscow Times шість близьких до Кремля та уряду джерел.

Ще до початку грудня в уряді й адміністрації готували цю традиційну підсумкову пресконференцію. Але зрозуміли, що головною темою Путіна мала стати війна, бо вона найбільше хвилює росіян, інші ж теми нині не такі цікаві та яскраві. Намагатися проводити її у традиційному форматі, коли проблеми ЖКГ звучать в ефірі впереміш із питаннями про особисте життя Путіна, внутрішню та зовнішню політику, не мало жодного сенсу.

Через відсутність позитивних новин із фронту було вирішено, що пресконференція піде на шкоду іміджу Путіна. Здача Херсона, атака морськими безпілотниками бази ВМФ в анексованому Севастополі, вибух на Кримському мосту, оголошення мобілізації, операції українських військових на території Росії, в тім числі удари по військових аеродромах у Саратовській та Рязанській області, вибили з рук Путіна всі козирі, з якими він збирався вийти до публіки. Вже в листопаді на нарадах в адміністрації акуратно почали сигналізувати начальству про серйозні інформаційні ризики у зв'язку з підготовкою пресконференції, а після ударів українських військових по аеродромах базування стратегічної авіації у Кремлі взагалі був шок.

Проблема в тому, зазначає учасник мозкових штурмів разом із чиновниками російського уряду, що у самого Путіна та його команди на сьогоднішній день немає відповідей на багато питань. "А про що говорити? Запитань все більше, а відповідей все менше! Причому в самих учасників процесу ухвалення рішень".

У таких умовах Путін вирішив, що негатив через скасування пресконференції буде менший, ніж демонстрація повної втрати ініціативи та відсутності стратегії.

 

 

09:17 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 13 грудня 2022 року Білорусь провела позачергову перевірку боєготовності своїх сил. Повідомляється, що навчання проходять на північному заході країни, далеко від українського кордону. Крім того, нещодавно Росія перекинула до Білорусі додаткові підрозділи мобілізованих резервістів.

• Білорусь відіграла ключову роль у забезпеченні наступу Росії на Київ 24 лютого 2022 року. Однак тепер навряд чи білоруські війська та російські підрозділи, які проводять навчання, становлять силу, здатну здійснити новий успішний наступ на північ України.

 

 

08:55 США розглядають можливість передати Україні комплекти обладнання на основі технології GPS Joint Direct Attack Munition (JDAM), які можуть кріпитися до різних видів зброї і перетворювати некеровані авіаційні боєприпаси на "розумні бомби",  пише The Washington Post. Однак ще не відомо, чи схвалив Джо Байден цю пропозицію.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Намагається покращити тактичне положення на Куп’янському, Лиманському та Запорізькому напрямках. На інших напрямках ворог намагається стримувати дії підрозділів Сил оборони України.

За минулу добу наші воїни відбили атаки російських окупантів в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Веселе та Мар’їнка Донецької області.

Противник завдав 31 авіаційний та 8 ракетних ударів по цивільній інфраструктурі Донецької області, а також здійснив 61 обстріл з реактивних систем залпового вогню.

Надалі існує загроза завдання окупантами авіаційних та ракетних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури на всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог завдав вогневого впливу по районах Липівки та Хрінівки Чернігівської області.

На Куп’янському напрямку обстріляли позиції наших військ в районах населених пунктів Червона Зоря, Красне, Стариця, Дворічна та Новомлинськ на Харківщині.

На Лиманському напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Макіївка, Площанка і Червонопопівка Луганської області та Ямполівка, Торське і Ведмеже на Донеччині.

На Бахмутському напрямку обстріляно райони сімнадцяти населених пунктів. Серед них – Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Григорівка, Бахмут, Озарянівка, Північне та Опитне Донецької області. Також загарбники завдали авіаудару поблизу міста Бахмут.

На Авдіївському напрямку вогневого ураження зазнали позиції наших військ в районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Георгіївка та Мар’їнка. Біля останнього зафіксовано і ворожий авіаудар.

На Новопавлівському напрямку окупанти стріляли по Вугледару, Пречистівці та Нескучному Донецької області. Завдали авіаційний удар в районі міста Вугледар.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує обстрілювати позицій наших військ та цивільну інфраструктуру вздовж правого берега річки Дніпро. Постраждали райони дев’ятнадцяти населених пунктів. Зокрема, Времівка і Новопіль Донецької області; Гуляйпільське, Оріхів, Мала Токмачка на Запоріжжі; Нововоронцовка, Осокорівка, Новотягинка, Токарівка, Янтарне Херсонської області та місто Херсон.

За наявною інформацією, окупанти замінували дачні ділянки та узбережжя річок Конка і Чайка в межах Олешківської міської територіальної громади Херсонської області.

Ворог примусово евакуював громадян України, які проживали на острові Великий Потьомкінський поблизу Херсона, на поки що підконтрольну російським загарбникам територію.

Окупаційна влада проводить роботи щодо переключення Запорізької атомної електростанції до енергетичної системи російської федерації.

Українська авіація протягом минулої доби завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 5 ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 2 пункти управління, 8 районів зосередження особового складу противника та склад паливно-мастильних матеріалів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін відклав своє щорічне звернення до федеральних зборів Росії, це свідчить про те, що Кремль не впевнений у тому, що він може продовжувати формувати російський інформаційний простір.

• Українські офіційні особи прогнозують, що російські війська можуть спробувати розпочати широкомасштабний наступ на початку 2023 року.

• Українська протиповітряна оборона збила всі безпілотники, які російські війська запустили в атаку 14 грудня.

• Українські джерела повідомили, що на підконтрольну Україні територію повернулися 64 військовополонених.

• Кремль, ймовірно, активізує інформаційні операції, спрямовані на представлення української влади як такої, що утискає релігійні свободи та свободу преси. 

• Українські війська продовжували контрнаступальні операції, а російські війська проводили контратаки в районі Сватового та Кремінної.

• Російські війська продовжували наступальні операції в районі Бахмута й Авдіївки.

• Російські війська продовжували оборонні дії на південь від Дніпра у Херсонській області.

• Кремлівські чиновники визнали, що отримують скарги на мобілізацію, незважаючи на її "фактичне завершення".

• Українські партизани продовжують допомагати українським силам у виявленні важливих російських об'єктів.

Згадане рішення президента Росії Владіміра Путіна відкласти його щорічне послання до федеральних зборів Російської Федерації вказує на те, що він залишається невпевненим у своїй здатності формувати російський інформаційний простір на тлі зростання критики його поведінки щодо вторгнення в Україну. Відхід Росії з Київської області та півночі України у квітні 2022 року, ймовірно, зіпсував плани Путіна проголосити перемогу під час звернення до федеральних зборів. Звертаючись до російської громадськості та еліт, Путін може бути не впевнений у своїй здатності виправдати ціну своєї війни порівняно з внутрішніми і глобальними проблемами Росії. Путін уже скасував свою щорічну пресконференцію з представниками російської громадськості, ймовірно, намагаючись уникнути відповідей на запитання про військові невдачі Росії, не вдаючись до надмірно очевидного маніпулювання запитаннями.

15.12.2022