Парламент Молдови відхилив вотум недовіри уряду.

Його ініціював опозиційний проросійський Блок комуністів та соціалістів.

 

 

Ініціатива опозиції про вотум недовіри уряду Молдови під керівництвом прем’єр-міністерки Наталії Гаврилиці була відхилена парламентською більшістю. Про це повідомив молдовський інформаційний портал NOI.md. За висловлення недовіри кабінету міністрів врешті-решт проголосував лише один депутат, тоді як 44 депутати від правлячої партії «Дія і солідарність» голосували проти.

 

Щоби відправити уряд у відставку, потрібна проста більшість – 51 голос зі 101. В урядової коаліції в парламенті налічується 63 мандати. До моменту голосування, після п'яти годин дебатів, більшість депутатів покинули залу засідання, розуміючи, що результат голосування відомий наперед.

 

Автори ініціативи про вотум недовіри уряду – опозиційний Блок комуністів і соціалістів – не навели жодного вагомого арґументу. Вся їхня риторика зводилася до якихось пропагандистських гасел. Наприклад, заява, що «цей уряд має намір принести в жертву основний національний інтерес – добробут громадян лише для того, щоб викликати симпатію у європейських канцелярій». Або ще застереження – мовляв, якщо кабмін «не відправити до демісії і не почати будувати країну для всіх молдаван, то Молдова збанкрутує як держава, з якої поїдуть усі люди».

 

Прем’єрка Молдови Наталія Гаврилиця, відповідаючи на закиди опонентів, заявила: «Чого ви хочете домогтися відставкою уряду?! Ви хочете задовольнити амбіції тих, хто вкрав мільярд та інші активи країни, а тепер хоче повернутися до влади?! Чи хочете сподобатися тим, хто прагне за будь-яку ціну дестабілізувати ситуацію в країні, нашкодити державі та народу? Я думаю, ми (уряд, – ред.) довели, що там, де існує чесність, коректність і відданість, можна досягти результатів навіть у найскладніших умовах. А вінцем цих зусиль служить набуття Молдовою статусу країни – кандидата в ЄУ, який скерує Республіку Молдову шляхом розвитку і процвітання». Звинувачення опозиції у відсутності рішень в уряду на тлі соціальної та економічної кризи вона назвала «брехливими, абсурдними і навіть безглуздими». За словами керівниці уряду, єдина мета цього вотуму – «зробити собі трохи реклами за рахунок громадян».

23.09.2022