23:11 Міністерство закордонних справ України вимагає покарати росіян, котрі побили українок у Франції через те, що вони слухали українську музику. Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко. З його слів, українське посольство в Парижі взяло на особливий контроль цю справу. Дипломати взаємодіють із французькими правоохоронцями задля оперативного розслідування нападу, підтримують зв‘язок із потерпілими. У понеділок віцепрезидент Союзу українців Франції Володимир Когутяк повідомив, що напередодні ввечері у муніципалітеті Рокбрюн-Кап-Мартен двох українських дівчат побили москалі; Когутяк також оприлюднив фотографії українок у шпиталі. Постраждалі – Аліна та її мати Олена з міста Ізюм на Харківщині. Вони у Франції із квітня.

 

 

 

22:19 Рекрутованим Росією вчителям, затриманим у ході української офензиви на Харківщині, загрожує по 12 років ув'язнення. Про це повідомила віце-прем'єр Ірина Верещук. "Вони скоїли злочин проти нашої держави. Ми багато разів попереджали російських громадян, які погодилися приїхати на територію України та здійснювати тут заборонену законом діяльність", - заявила Верещук. Вона додала, що російських вчителів не розглядатимуть як військовополонених для обміну. Згідно з даними російського опозиційного видання The Insider, ідеться про викладачів із окупованого Криму, з нелеґітимних структур організацій "ДНР" і "ЛНР" із російськими паспортами; також начебто йдеться про 90 місцевих учителів, які пройшли "перекваліфікацію" у Росії.

 

 

21:20 Сили спеціальних операцій полку "Азов" та 14-та ОМБр імені князя Романа Великого провели зачистку північного сходу Харківської області від селища Веселе до міста Вовчанськ. "Повна деокупація районів Тернова, Варварівка, Ізбицьке, Стариця. Взято під контроль державний кордон", - прокоментували в "Азові".

 

 

20:46 Національна гвардія України підтвердила входження українських сил у Святогірськ.

 

 

20:13 У квартирі херсонської колаборантки Тетяни Томіліної, котра зголосилася очолювати "ректорат" Херсонського державного університету, насаджений окупаційною адміністрацією, пролунав вибух. Томіліна отримала поранення, а її охоронець загинув, повідомляє видання "МІСТ".

 

 

19:46 Президент України Володимир Зеленський заявив у інтерв’ю CNN, що будь-яка майбутня угода між Україною та Росією може бути укладена лише після повного виведення військ РФ із української території. "Знаю, що деякі країни підштовхують нас у напрямку [нового] "мінського процесу". Я хочу, щоб світ визнав, що одна справа – дипломатичне рішення, а інша – Мінськ-2, -3, -5, -10. Це різні речі. Тому що "Мінськ" – порожній папірець, який дозволить Росії відпочити перед наступним вторгненням", – сказав Зеленський.

 

 

19:05 У звільненому від окупантів селі на Харківщині виявили тіла чотирьох мирних мешканців зі слідами катувань. "Після деокупації села Залізничне Харківської області місцеві мешканці звернулися до правоохоронців та повідомили про те, що військовослужбовці РФ вбили їх односельчан. 11 вересня правоохоронці виявили чотири тіла зі слідам катувань. Три з них поховані на території домоволодінь, ще одне був закопаний на території асфальтного заводу навпроти залізничного вокзалу села Залізничне", – повідомила прокуратура.

 

 

 

18:34 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні контролю над територією Донецької області, утриманні тимчасово захоплених територій та зриві наступу наших військ на окремих напрямках.

Ворог веде повітряну розвідку, продовжує вогневе ураження позицій наших підрозділів, намагається вживати заходів щодо відновлення втраченого положення, переміщуючи свої війська. Зберігається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Російські окупанти продовжують тактику терору та залякування цивільного населення України. Не маючи змоги відповісти на полі бою, російські війська вкотре вдарили ракетами по критичній інфраструктурі мирних українських міст. Під удари ракет та залпи реактивних систем залпового вогню потрапили об’єкти енергетики, водопостачання, заводи та житлові будинки у містах Харків, Запоріжжя, Костянтинівка, Слов’янськ та Краматорськ. Постраждала інфраструктура в районах населених пунктів Первомайське, Білогорівка, Зайцеве, Весела Долина, Сухий Ставок, Широке, Партизанське та Любомирівка.

Загалом, протягом поточної доби ворог завдав 5 ракетних, понад 10 авіаційних ударів та провів більше 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових і цивільних об’єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник обстрілював військову та цивільну інфраструктуру із танків, бойових машин, ствольної та реактивної артилерії, а саме:

на Харківському напрямку - в районах Костянтинівки та Удів;

на Краматорському напрямку - в районах населених пунктів Старий Караван, Слов’янськ, Тетянівка, Пискунівка, Райгородок та Крива Лука;

на Бахмутському напрямку - в районах населених пунктів Веселе, Миколаївка Друга, Зайцеве, Соледар, Бахмутське, Бахмут та Роздолівка;

на Авдіївському напрямку - біля Красногорівки, Мар’їнки, Водяного, Первомайського та Новомихайлівки;

на Новопавлівському напрямку - в районах Микільського, Пречистівки, Великої Новосілки та Вугледара;

на Запорізькому напрямку - в районах населених пунктів Новоандріївка, Новопіль, Полтавка, Гуляйполе, Времівка, Малинівка, Зелений Гай, Малі Щербаки та Вільне Поле.

На Південнобузькому напрямку окупанти здійснювали обстріли із ствольної та реактивної артилерії вздовж всієї лінії зіткнення. Крім того, ворог вів повітряну розвідку БпЛА - здійснив 56 вильотів.

Військове командування російської федерації призупиняє відправку нових, вже сформованих, підрозділів на територію України. Поточна ситуація на театрі бойових дій і недовіра до вищого командування змусила велику кількість добровольців категорично відмовитись від перспективи служби в бойових умовах. На ситуацію впливає інформація про дійсну кількість загиблих, при цьому не враховуються втрати з числа приватних військових компаній та мобілізованих з тимчасово окупованих територій. Ситуація погіршується через загальне ставлення до власних поранених. Зокрема, у російських шпиталях свідомо спрощуються діагнози та характер бойових травм, не надається час на реабілітацію, щоб швидше повернути військовослужбовців у зону бойових дій.

Сили оборони успішно відбили атаки противника в районах населених пунктів Майорськ, Миколаївка Друга, Бахмут, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка.

Протягом доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила сім ударів - уражено п’ять опорних пунктів та місць зосередження живої сили і техніки, знищено дві позиції засобів протиповітряної оборони противника.

За поточну добу, в результаті вогневого впливу, підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункти управління різного рівня та райони зосередження живої сили противника. В зону ураження потрапили ворожі засоби протиповітряної оборони, радіоелектронної боротьби, артилерійські підрозділи, склади боєприпасів та паливо-мастильних матеріалів.

На звільнених територіях триває зачистка, зберігається високий ризик мінної небезпеки. Фіксуються масові злочини ворога на українській землі, факти порушення міжнародного гуманітарного права та правил ведення війни. Представники військових адміністрацій, спільно з Силами оборони, роблять все можливе, щоб уникнути гуманітарної катастрофи, яка є наслідком постійних обстрілів, ракетних та авіаційних ударів противника, відсутності електроенергії, продуктів харчування і ліків під час попередньої діяльності на раніше захоплених територіях російських окупантів. Не припиняється робота щодо евакуації цивільного населення із зони ведення бойових дій.

 

18:09 Суд заарештував співробітника Служби безпеки України, який до травня 2022 року очолював одне з регіональних управлінь спецслужби. Про це повідомляє пресова служба Державного бюро розслідувань. І хоча ДБР не називає ані імені, ані посади арештанта, очевидно, йдеться про колишнього начальника управління СБУ в Харківській області Романа Дудіна, котрому повідомили про підозру в самовільному залишенні місця служби та державній зраді. Сам Дудін опублікував пост у Facebook, у котрому звинуватив у своєму переслідуванні Андрія Єрмака, Олега Татарова. "Вони хочуть посадити мене за те, що саме я не дав здати Харків. Я зупинив виведення 92-ої бригади з Харкова за кілька днів до нападу, я підготував захист Харкова, коли нас бомбили з літака. Тоді як люди, назначені Єрмаком, ховалися по закутках. Тільки росіяни почали відходити, Татаров приїхав в область, далі - моє звільнення. І вже затримання. Ви справді хочете жити при ФСБ?".

 

 

17:11 Секретар РНБО Олексій Данілов порадив Дмітрію Мєдвєдєву застановитися про бункер. У такий спосіб Данілов відреаґував на заяву Мєдвєдєва про готовність Москви висунути Україні жорсткий ультиматум. "Блогеру-початківцю Дмітрію Мєдвєдєву потрібно бути подумки не з Україною, а з державою типу Північної Кореї і саддамівським бункером, де він буде ховатися, і вже нарешті перестати писати «росія» з великої літери й звикати до того, що «і це вони ще не відступали»", – покепкував Данілов.

 

 

16:47 Служба безпеки України перехопила розмову російського солдата, який обговорює з дружиною кепське становище армії РФ. "Мы не можем держать оборону, у них слишком сильное оружие по сравнению с нашими. Мы запросили поддержки авиации, нам сказали х*й, держите оборону сами как хотите", – скаржиться окупант. Він зізнається, що не має ні сил, ні нервів: "У нас нет ни снарядов, ни оружия, них*я. Патронов осталось, бл*дь, у всех по магазину".

 

 

16:18 Українська армія звільнила Святогірськ. Військовики публікують у соцмережах фотографії з міста. На одній зі світлин позує нацгвардієць Віталій Марків, який провів в Італії в ув'язненні три роки за сфабрикованим звинуваченням. 

 

 

 

15:39 Голова окупаційної адміністрації Криму Сєрґєй Аксьонов визнав, що на півострові посилюється проукраїнська активність. "В інформаційному просторі з'являються відео з публічних заходів у Криму, на яких учасники скандують проукраїнські гасла, співають націоналістичні пісні", – поскаржився Аксьонов у телеґрамі. Він пригрозив, що учасників чекатиме кримінальна відповідальність. 

 

 

15:23 Російські солдати під час втечі з Харківської області займаються мародерством, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України. "Під час втечі рашисти займаються масовим мародерством, завантажуючи на машини відібрані в українців генератори, телефони, комп'ютери. Зафіксовано непоодинокі випадки грабунків шкіл. Зі спортзалів виносять навіть турніки та спортивні снаряди", – поінформували в розвідці.

 

 

14:54 Сили оборони Півдня офіційно підтвердили звільнення Високопілля, Нововознесенського, Білогірки, Сухого Ставка та Миролюбівки на Херсонщині. Про це оголосила під час брифінґу керівниця пресцентру Наталія Гуменюк. З її слів, територію цих поселень уже зачищено, над ними майорить український прапор.

 

 

14:21 У понеділок Росія вдруге обстріляла об'єкти енергетики в Харкові. Місто знову без води і світла. "Повторюється ситуація вчорашнього вечора. Через обстріли виведено з ладу об'єкти критичної інфраструктури, внаслідок чого у Харкові пропало світло і припинилося водопостачання", – повідомив міський голова Ігор Терехов. 

 

 

13:40 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав визнати Росію державою – спонсором тероризму. "Терористична Росія завдала ударів по цивільній інфраструктурі, залишивши тисячі українців без електрики, води й тепла. Путін планує ще більше такої тактики взимку і промацує ґрунт. Він має отримати жорстку відповідь. Росію треба визнати державою – спонсором тероризму", – написав Кулеба у twitter'і.

 

 

13:16 Офіс генерального прокурора підтвердив затримання колишнього начальника управління Служби безпеки України у Харківській області Романа Дудіна. Згідно з даними слідства, у день початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну, 24 лютого 2022 року, посадовець за власною ініціативою почав діяти на шкоду обороноздатності та державній безпеці України. "Підозрюваний перешкоджав функціонуванню єдиної системи управління сил безпеки та сил оборони і не здійснював функцій та завдань, покладених на УСБУ в області щодо захисту державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності України. Також він вчинив багатоетапні дії, направлені на усунення голови Харківської обласної військової адміністрації від виконання обов’язків", –йдеться у повідомленні. До всього, він самовільно покинув місце служби, незаконно виїхав за межі Харківської області, усунувся від виконання бойових розпоряджень командувача та виконання завдань, пов’язаних з організацією контррозвідувальної і контрдиверсійної діяльності.

 

 

12:57 Заступник секретаря російського Радбезу Дмітрій Мєдвєдєв заявив, що Росія планує посилити вимоги до України після свого відступу на харківсько-ізюмському напрямку. "Якийсь Зеленський сказав, що він не вестиме діалог із тими, хто висуває ультиматуми. Нинішні "ультиматуми" – дитяча розминка перед вимогами майбутнього. І він їх точно знає: тотальна капітуляція "київського режиму" на умовах Росії", – написав Мєдвєдєв у телеґрамі. 

 

 

12:35 Збройні Сили України продовжують операцію зі звільнення Харківщини від російських окупантів. "Ворог спішно кидає свої позиції та тікає вглиб раніше окупованих територій або одразу на територію РФ. Учора росіяни залишили населені пункти Великий Бурлук та Дворічна Куп'янського району. На окремих ділянках фронту наші захисники вийшли до державного кордону з РФ", – прокоментував голова Харківської обласної військово-цивільної адміністрації Олег Синєгубов.

 

 

12:14 За три місяці війни Україна звільнила 11,5 тис. м² території, а Росія окупувала 1,5 тис. м², підрахував блоґер із ніком Def Mon у твіттері.

 

 

 

11:57 Керівниця пресцентру сил оборони Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк підтвердила, що росіяни намагаються провадити переговори про складення зброї на правому березі Дніпра на Херсонщині. "Ворожі підрозділи, починаючи переформатування, вишукують можливості вийти на контакт з нашими підрозділами, щоб провести так звані перемовини про умови складання зброї й перехід під егіду міжнародного гуманітарного права. Вони усвідомлюють, що затиснуті між берегом Дніпра та нашими силами", – сказала Гуменюк у коментарі "Еспресо". "Зараз розглядається це питання. Тому що є розуміння військової стратегії, яка передбачає подібні заходи. Вони готові перейти під егіду міжнародного гуманітарного права – тобто поповнити обмінний фонд", – пояснила Гуменюк.

 

 

11:48 Динаміка змін Харківського фронту:

 

11:31 Аналітики мілітарного порталу Oryx, котрий підраховує втрати збройних сил України та Росії у ході війни, за добу 11 вересня нарахували понад сто одиниць втраченої техніки Росії – як спаленими, так і захопленими. Аналітик Oryx Якуб Яновський прокоментував: "Нині був абсолютно несамовитий день із оновленням – 102 позиції!!!" Зокрема, за неділю експерти нарахували втрату росіянами 24 танків і 26 бойових машин піхоти. 

 

 

 

10:58 Міністр оборони України Олексій Резніков припускає, що Росія може спробувати відбити втрачені на Слобожанщині позиції. "Контрнаступ звільняє території, а після того вам належить втримати контроль і бути готовими захищати їх", – сказав Резніков у розмові з The Financial Times. Відповідаючи на питання про те, чи його турбує можлива контратака РФ, Резніков сказав: "Звичайно, що нас це турбує. Ця війна турбує нас роками".  Міністр визнав, що українські війська втомлені після кількох днів боїв, але їхній дух є дуже високим.

 

 

10:25 Росіяни завдали удару по Запоріжжю, йдеться у зведенні Запорізької обласної військової адміністрації. "Зазнав шкоди один із об’єктів інфраструктури на околицях міста",  зазначено у повідомленні.

 

 

10:05 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 5950 (+300) осіб,

танків – 2168 (+14) од.,

бойових броньованих машин – 4640 (+23) од.,

артилерійських систем – 1269 (+6) од.,

РСЗВ – 311 (+0) од.,

засобів ППО – 162 (+0) од.,

літаків – 243 (+1) од.,

гелікоптерів – 213 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 903 (+1) од.,

автомобільної техніки – 3463 (+18) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 117 (+0) од.,

крилатих ракет – 216 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на  Криворізькому та Донецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

63,4% танків (з них 2,7% за минулий тиждень),

26,8% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

57,7% автомобільної техніки (з них 2,6% за минулий тиждень),

41,2% артилерійських систем (з них 2,9% за минулий тиждень),

27,9% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

19,5% літаків (з них 0,6% за минулий тиждень),

23,9% гелікоптерів (з них 0,7% за минулий тиждень),

11,5% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:36 Електро- та водопостачання в Харкові та області відновили на 80%, повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

 

 

09:20 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Перед обличчям наступу України Росія, ймовірно, віддала наказ про виведення своїх військ з усієї окупованої Харківської області на захід від річки Оскіл. У цьому секторі залишаються окремі осередки опору, але з середи Україна відвоювала територію, щонайменше вдвічі більшу за Великий Лондон.

На півдні, поблизу Херсона, Росія, ймовірно, намагається перекинути достатні резерви через річку Дніпро до лінії фронту. Імпровізований понтонний міст, який Росія розпочала споруджувати понад два тижні тому, залишається незавершеним; українська далекобійна артилерія тепер, очевидно, так часто б'є по переправах через Дніпро, що Росія не може ремонтувати пошкоджені мости.

Швидкі українські успіхи мають значні наслідки для загального плану операцій Росії. Більшість її сил в Україні, найімовірніше, змушені надавати пріоритет екстреним оборонним діям. І без того обмежена довіра розгорнутих військ до вищого військового керівництва Росії, швидше за все, погіршиться.

 

 

09:09 Пожежу в Харкові, спричинену нічним обстрілом Росії, долали майже цілу ніч. Про це повідомив голова Харківської обласної адміністрації Олег Синєгубов. "Двоє працівників загинуло. Рятувальники майже всю ніч локалізували масштабну пожежу. Також вчора від ракетного обстрілу Росії постраждав об'єкт критичної інфраструктури в Чугуївському районі. 2 особи отримали поранення",  написав Синєгубов.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник зосереджує зусилля на встановленні контролю над територією Донецької області, утриманні тимчасово захоплених територій та зриві наступу наших військ на окремих напрямках.

Ворог продовжує вогневе ураження наших позицій, веде повітряну розвідку та намагається вживати заходів щодо відновлення втраченого положення.

Зберігається подальша загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України. Протягом минулої доби ворог завдав 18 ракетних та 39 авіаційних ударів по військових та цивільних об’єктах на території України. Постраждали понад 30 населених пунктів, зокрема, Краматорськ, Костянтинівка, Дніпро, Павлоград, Великомихайлівка. Росіяни здійснили черговий терористичний акт – завдали ракетного удару по Харківській ТЕЦ, об’єкту критичної інфраструктури міста. В результаті було частково знеструмлено декілька областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснив обстріли військової та цивільної інфраструктури із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, а саме:

на Сіверському напрямку – біля Кіндратівки Сумської області;

на Харківському напрямку – населених пунктів Костянтинівка, Уди;

на Слов’янському напрямку противник обстрілів не вів;

на Краматорському напрямку – в районах населених пунктів Тетянівка, Донецьке, Райгородок, Крива Лука, Верхньокам’янське та Спірне;

на Бахмутському напрямку – в районах населених пунктів Веселе, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Миколаївка Друга, Зайцеве;

на Авдіївському напрямку обстрілів зазнали Карлівка, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка;

на Новопавлівському напрямку – вогнева активність в районах Пречистівки, Великих Новосілок, Богоявленки, Нескучного та Микільського;

на Запорізькому напрямку – біля Новосілки, Времівки, Новополя, Новоандріївки, Полтавки, Гуляйполя та Залізничного.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони населених пунктів Нововознесенське, Біла Криниця, Осокорівка, Велике Артакове, Сухий Ставок, Костромка, Партизанське, Безіменне, Благодатівка, Іванівка, Зарічне, Білогірка та Мирне.

Сили оборони відбили атаки противника неподалік Майорська та Красногорівки. У районах Миколаївки Другої та Зайцевого бої тривають.

Після вдалих дій, проведених Силами оборони на Херсонському напрямку, ворог зазнав значних втрат у живій силі. За наявною інформацією, 810 окрема бригада морської піхоти (пункт постійної дислокації місто Севастополь) втратила майже 85% особового складу. У решти військовослужбовців вкрай низький морально-психологічний стан, вони масово відмовляються від повернення до зони ведення бойових дій.

Продовжується звільнення населених пунктів від російських загарбників у Харківській та Донецькій областях. Як повідомлялося раніше, в ході відступу російські війська спішно кидають свої позиції та тікають вглиб тимчасово зайнятих територій або на територію Російської Федерації. Ця тенденція зберігається. Так, за минулу добу, окупанти вивезли награбоване у місцевих жителів майно та транспортні засоби з населених пунктів Великий Бурлук та Дворічна Харківської області.

В Луганській області російські військові з родинами залишили місто Сватове, залишилися тільки військовослужбовці так званої “народної міліції” з числа місцевих жителів.

Загалом, за минулу добу, Силам оборони вдалось витіснити ворога з понад двадцяти населених пунктів. Проводяться взяття їх під повний контроль та стабілізаційні заходи.

Авіація Сил оборони завдала вісім ударів – уражено взводний опорний пункт, шість районів зосередження живої сили і військової техніки противника, а також один зенітний ракетний комплекс.

Знищено 1 БПЛА типу “Орлан-10”, збито одну керовану ракету Х-59, чотири керовані ракети морського базування типу “Калібр” та п’ять керованих ракет повітряного базування типу Х-101. Втрати ворога в живій силі уточнюються.

Ракетні війська та артилерія наземних угруповань військ продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, вогневого ураження живої сили та бойової техніки, порушення системи управління та логістичного забезпечення противника, а також з підтримки контрнаступальних дій наших військ.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська завдали великої оперативної поразки Росії, відвоювавши у швидкому контрнаступі майже всю Харківську область. Український успіх став результатом умілого планування та проведення кампанії, яке включало зусилля з максимізації впливу західних систем озброєння, таких як HIMARS. Тривала дискусія в Києві, а потім оголошення про контрнаступальну операцію на Херсонщину відтягнули значні російські війська від ділянок, по яких останніми днями українські війська завдавали рішучих ударів. Для атаки на російські наземні лінії зв’язку комунікацій у Харківській та Херсонській областях Збройні Сили України використовували HIMARS та інші західні системи, створюючи умови для успіху цієї операції. Українське керівництво демонстративно обговорювало удари на півдні, успішно заплутавши росіян щодо своїх намірів у Харківській області. Західні системи озброєнь були необхідними, але недостатніми для успіху України. Застосування українцями цих систем у добре спланованій і добре проведеній кампанії забезпечило надзвичайний успіх контрнаступальних операцій у Харківській області.

• Повернення Україною Ізюму поклало край перспективі досягнення Росією своїх заявлених цілей у Донецькій області. Після відступу з Києва на початку квітня заявленими цілями Росії було захоплення всієї території Луганської та Донецької областей. Російська кампанія для досягнення цих цілей полягала в наступі по дузі від Ізюму через Сіверськодонецьк до району Донецька. Ця атака мала на меті захопити Сіверськодонецьк, Лисичанськ, Слов'янськ, Бахмут та Краматорськ і дійти до західної межі Донецької області. Російські війська зуміли взяти Сіверськодонецьк (24 червня) та Лисичанськ (3 липня) після тривалої та надзвичайно дорогої кампанії, але це переважно виявилося кульмінацією – потім вони не захопили жодного великого населеного пункту чи території. Проте російська позиція навколо Ізюму все ще загрожувала українським захисникам Слов’янська і зберігала за росіянами можливість повернутися до наступу на північні сектори дуги, від якого вони здебільшого відмовилися в середини липня, зосередившись на Сіверську (біля Лисичанська) та Бахмуті.

• Втрата Ізюму прирікає на крах початковий російський план кампанії на цьому етапі війни та гарантує, що просування росіян у напрямку Бахмута чи навколо міста Донецька не буде вирішальним (якщо воно взагалі відбудеться). Навіть захоплення Росією Бахмута (яке навряд чи відбудеться, враховуючи, що російські війська тижнями обстрілювали крихітні навколишні поселення) більше не сприятиме досягненню початкових цілей цієї фази кампанії, оскільки це не підтримуватиметься наступом від Ізюму на півночі. Таким чином російські наступальні операції проти Бахмута та навколо Донецька втратили будь-яке реальне оперативне значення для Москви та лише витягують частину надзвичайно обмеженої ефективної бойової сили, яку зберігає Росія.

• Однак оцінювати оголошений у Херсонській області контрнаступ лише як обман немає підстав. Повідомляється, що українські сили атакували та досягли успіхів у кількох важливих точках на західному березі річки Дніпро. Вони перерізали два мости через річку та продовжують тримати їх непроїзними, а також перешкоджають зусиллям Росії підтримувати постачання через баржі та понтонні пороми. Україна задіяла значну бойову потужність і зосередила значну частину високоточних систем великої дальності, які вона постачає із Заходу, на цьому напрямку, і навряд чи вона зробила це лише для того, щоб притягнути туди російські сили.

• Український тиск на Херсон у поєднанні зі швидким контрнаступом у Харкові ставить росіян перед жахливою дилемою часу та простору. Росії, очевидно, не вистачає достатніх резервних сил, щоб завершити формування нової оборонної лінії вздовж річки Оскіл, що вона, як повідомляється, намагається зробити до того, як українські сили продовжать просування через цю позицію, якщо вони того бажатимуть. Розсудливість вимагала би, щоб Росія відтягнула сили з інших секторів бойового простору для встановлення оборонних рубежів далі на схід від річки Оскіл, щоб забезпечити утримання кордону Луганської області або лінії якомога ближче до цього кордону. Але російські війська навколо Бахмута та поблизу Донецька продовжують наступальні операції, ніби не підозрюючи про небезпеку для Луганська, а російські війська в Херсоні все ще стикаються з атаками та загрозою нових атак на цьому напрямку. Російський президент Путін ризикує зробити поширену, але смертельну помилку, надто довго чекаючи, щоб надати підкріплення на луганському напрямі, тим самим поставивши під загрозу оборону Херсона або припинивши наступальні операції навколо Бахмута та Донецька без вчасного розміщення військ на позиції для захисту від продовження українських атак на Луганщину. Українська кампанія, схоже, має на меті поставити Путіна саме перед такою дилемою й отримати вигоду майже від будь-якого його рішення.

• Нинішній контрнаступ не завершить війну. Кампанія на північному сході України в кінцевому підсумку досягне апогею, що дозволить росіянам відновити міцну лінію оборони і, можливо, навіть провести локалізовані контратаки. Щоб завершити звільнення окупованої Росією території, Україні доведеться розпочати наступні контрнаступальні операції – можливо, декілька. Ймовірно, війна затягнеться до 2023 року. 

• Україна переломила хід цієї війни на свою користь. Київ, імовірно, дедалі більше диктуватиме місце та характер основних бойових дій, і Росія дедалі частіше неадекватно реагуватиме на посилений фізичний і психологічний тиск України під час послідовних військових кампаній, якщо Москва не знайде способу відновити ініціативу.

• Російські чиновники та військові блогери, причетні до війни в Україні, дедалі частіше звинувачують міністерство оборони Росії в невдачах на передовій. Контрнаступ у Харківській області вже псує відносини Кремля з міноборони Росії, ще більше віддаляючи Путіна від вищого військового командування. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Путін відклав усі свої зустрічі з керівництвом російського міноборони та представниками російської оборонної промисловості в Сочі – дивне рішення в умовах військово-оперативної та оборонно-промислової кризи, з якою зіткнулася Росія. Поразка росіян у битві за Харківщину лише посилить публічну критику Шойгу та міноборони, що може призвести до кадрових змін. 

• 11 вересня українська влада зупинила останній діючий реактор на Запорізькій атомній електростанції.

• Міністерство оборони Росії підтвердило, що російські війська відходять з позицій по всій території Харківської області, крім східної частини.

• Російські військові блогери визначили річку Оскіл, яка тече від Куп’янська до Ізюму, новою лінією фронту після відходу росіян із позицій у східній Харківській області.

• Українські сили просунулися до Вовчанська та Великого Бурлука, на південь від кордону з Росією.

• Українські сили продовжують вести позиційні бої та завдавати ударів по російських військових, матеріально-технічних і транспортних засобах уздовж південного напрямку.

• Російські війська здійснили обмежені наземні удари в районі Авдіївки та Бахмута.

• Російська влада продовжує залучати бойову силу з різних зовнішніх джерел для підтримки операцій в Україні та намагається виплатити компенсацію добровольцям.

• Успіх останніх українських контрнаступів, ймовірно, сприяв оголошенню Росією про відкладення референдумів про анексію на невизначений термін.

 

 

06:20 Нічне оновлення мапи ситуації на харківському фронті від Deep State:

 

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог веде повітряну розвідку, продовжує вогневе ураження позицій наших підрозділів, намагається вживати заходів щодо відновлення втраченого положення, маневрує військами, імітуючи прибуття резервів.

Не маючи успіхів на суходолі, протягом бойового дня ворог здійснив 19 авіаційних ударів вздовж лінії зіткнення.

Нашою авіацією нанесено 3 удари, а ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 270 вогневих завдань, які були пов’язані із знищенням району зосередження ворожого озброєння та техніки, станції радіоелектронної боротьби, двох складів боєприпасів.

Узагальнені втрати ворога за бойовий день складають 40 рашистів, 4 танки й ще 4 одиниці броньованої техніки, 3 самохідних гаубиці «Мста-С», склад боєприпасів в Каховці.

В Чорному морі продовжують своє перебування в ракетнобезпечних для себе районах (поблизу південного узбережжя Криму) 14 бойових кораблів ворожого флоту, серед яких 4 надводних ракетоносії, споряджені вже 26 «Калібрами». Зненацька активізовано присутність 4 великих десантних кораблів.

Море штормить, а значить, десант, незважаючи на його кількісну присутність, якісно буде неспроможний реалізувати божевільні завдання. Водночас, море може щедро підкидати мінні сюрпризи.

 

00:11 Президент України Володимир Зеленський засудив обстріли Росією критичної інфраструктури і запевнив, що росіяни не досягнуть таким терором своєї мети.

 

"Ви досі думаєте, що ми «адін народ»?
Ви досі думаєте, що зможете нас налякати, зламати, схилити до поступок?
Ви справді так нічого й не зрозуміли?
Не зрозуміли, хто ми? За що ми? Про що ми?
Читайте по губах:
Без газу чи без вас? Без вас.
Без світла чи без вас? Без вас.
Без води чи без вас? Без вас.
Без їжі чи без вас? Без вас.
Холод, голод, темрява й спрага – для нас не так страшно й смертельно, як ваші «дружба й братерство».
Але історія все розставить по місцях.
І ми будемо з газом, світлом, водою та їжею.. і БЕЗ вас!"

 

12.09.2022