179-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:17 Генеральний директор компанії Baykar Makina Халюк Байрактар в етері національного телемаратону похвалив українських воїнів за хороші навички у використанні безпілотників "Байрактар". "Наші безпілотні летальні системи посилюють армію на полі бою, допомагають користувачам мати розуміння ситуації 24/7, вести тривале спостереження і підтримувати бойові дії на землі. До війни ми тренували українських операторів, тож вони вправно використовують безпілотники. Я стежу за їхньою роботою з новин і бачу їхню ефективність... Ваші оператори роблять усе можливе і демонструють дуже хороші навички у використанні безпілотників", - сказав Халюк Байрактар, згідно з повідомленням УНІАН.

Він додав, щодо всередині турецьких безпілотників використовуються деталі від українських виробників. "Україна - одна з небагатьох країн у світі, яка має здатність виготовляти турбінні двигуни. Коли наші країні почали близько співпрацювати на стратегічному рівні, ми вирішили використовувати ці та інші деталі. Особливо в Bayraktar Akıncı. Це стратегічний безпілотник, який здійснив свій перший політ з українським двигуном… А зараз ми працюємо над технологією безпілотних винищувачів із назвою Bayraktar Kızılelma. Kızılelma - так само оснащена вашими двигунами… До речі, за планом побудови заводу в Україні, там мають виготовляти й такі безпілотні винищувачі, як Kızılelma", - додав гендиректор компанії

 

22:12 Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден відбув переговори із президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцем і прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном, під час котрої, зокрема, йшлося про ситуацію на Запорізькій атомній електростанції. Лідери погодилися з необхідністю уникати військових дій поблизу станції і вважають важливим, щоб ЗАЕС відвідала місія МАГАТЕ в найкоротші терміни для з'ясування стану систем безпеки.

 

21:07 Смерть дочки Дугіна – "знакового маргінала, який дуже багато говорив, але нічого не вирішував" – цілком може бути початком розборок за владу всередині Кремля, і одночасно – приводом для тотальних репресій, обґрунтовує версію Юлія Латиніна у виданні "Новая газета. Европа".

Напівофіційну версію кремлівських пропагандистів про причетність України до цього атентату вона заперечує, бо якщо би це була операція українського ГУР, то вони обрали би своєю першою мішенню когось із військових вбивць у Бучі, яким вони присягалися публічно помститися, а не людину, партія якої кинула виклик Путіну за недостатню, на її думку, його тоталітаризм. Смерть такої людини, а тим більше дочки – це, м'яко кажучи, небезперечна акція, яка знайшла би розуміння у західних союзників. Тому важко уявити, що в українському керівництві усе це би не враховували.

 

20:34 Через загострення ядерного шантажу РФ деякі територіальні громади запровадили кілька сигналів тривоги, що повідомлятимуть про різні види небезпеки, інформує Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України.

Сигнал хімічної небезпеки – звук церковних дзвонів.

Сигнал радіаційної небезпеки – це дзвін в набат.

Сигнал евакуації з міста звучить як гудок потяга. Після такого сповіщення слід увімкнути місцеве радіо або телебачення та чекати на подальшу інформацію.

Сигнал повітряної тривоги — довгий безперервний сигнал сирени протягом щонайменше 30 секунд.

 

19:14 Сполучені Штати в одному із майбутніх пакетів допомоги планують відправити в Україну високоточні артилерійські боєприпаси 155-мм калібру Excalibur – високоточний керований снаряд збільшеної дальності з GPS-наведенням, що  здатні вражати цілі на відстані 35 км, повідомляє в неділю видання Politico з посиланням. Це дасть ЗСУ нову високоточну зброю, за допомогою якої можна буде вражати укріплені російські позиції та командні пункти.

 

18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишилась без суттєвих змін.

На Сіверському напрямку ворог проводить ротацію окремих підрозділів в прикордонних районах Брянської та Курської областей.

Противник здійснив обстріли із ствольної артилерії районів населених пунктів Мурав’ї та Залізний Міст Чернігівської області і Будки та Іскрисківщина Сумської області.

За наявною інформацією ворог, закриває окремі ділянки повітряного простору в Липецькій, Воронезькій та Білгородській областях у період з 22 по 25 серпня цього року.

На Харківському напрямку противник обстріляв із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Прудянка, Нове, Руськи Тишки, Перемога, Старий Салтів, Коробочкине, Слобожанське та Великі Проходи. Завдав авіаційних ударів біля Старого Салтова та Гусарівки.

На Слов’янському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли біля Краснопілля, Червоного і Долини. Ворог здійснює поповнення запасів боєприпасів.

Провів розвідку боєм у напрямках Петропілля – Дмитрівка, Пасіка – Богородичне, успіху не мав, відійшов.

Намагався вести штурмові та наступальні дії у напрямках Бражківка – Нова Дмитрівка, Довгеньке – Долина, Сулигівка – Дібрівне та Петропілля – Карнаухівка, зазнав втрат та відступив.

На Краматорському напрямку противник продовжив обстріли неподалік Миколаївки, Сіверська, Спірного та Івано-Дар’ївки.

На Бахмутському напрямку задіяв різнокаліберну артилерію поблизу Бахмута, Яковлівки, Веселої Долини і Кодеми та авіацію - біля Зайцевого, Бахмута і Соледара.

Ворог вів наступальні бої у напрямках Покровське – Бахмутське, Семигір’я – Зайцеве, Новоселівка – Нью Йорк. Отримав жорстку відсіч та відступив.

На Авдіївському напрямку ворог використав ствольну та реактивну артилерію для обстрілів районів населених пунктів Авдіївка, Мар’їнка та Піски.

Завдав авіаударів неподалік Мар’їнки, Водяного і Красногорівки. Невдало провів розвідку боєм у напрямку Спартак - Опитне, відійшов.

Наступальними та штурмовими діями намагався покращити тактичне положення у напрямках Новоселівка Друга – Красногорівка, Веселе – Піски, Олександрівка – Мар’їнка. З втратами відступив.

На напрямку Лозівський – Піски підрозділи противника мають частковий успіх.

На Новопавлівському напрямку ворог обстрілював території в районах Павлівки, Великої Новосілки, Пречистівки та Вугледара. Задіяв авіацію для удару поблизу Новомихайлівки. Здійснив невдалу спробу наступу в напрямку Луганське – Побєда.

На Запорізькому напрямку зафіксовано обстріли із ствольної та реактивної артилерії поблизу Гуляйполя, Оріхова, Бурлацького та Новополя. Ударів авіації зазнали райони населених пунктів Гуляйполе, Червоне та Новосілка.

На Південнобузькому напрямку противник застосовував наявні засоби вогневого ураження для обстрілів військових та цивільних обʼєктів по лінії зіткнення. Завдав авіаударів біля Ольгиного, Новогригорівки, Таврійського та Лозового.

Наступальними діями намагався просунутися у напрямку Олександрівка - Таврійське, успіху не мав, відійшов. На напрямку Васильки – Благодатне має частковий успіх.

Корабельне угруповання противника в готовності до застосування високоточної зброї утримує п’ять носіїв крилатих ракет морського базування. Просимо бути поміркованими та не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

 

17:23 Російські окупанти збільшують кількість носіїв ракет у Чорному морі, що може свідчити про підготовку до обстрілу українських міст у День Незалежності України, повідомила в ефірі телемарафону керівник об'єднаного пресцентру Сил оборони ОК "Південь" Наталія Гуменюк: "Зокрема, з ракетами "Калібр" їх зараз 5, зокрема є підводні. Використання "Калібрів" цієї ночі може бути певним знаком того, що вони зараз готові їх використовувати, навіть незважаючи на велику вартість і не дуже велику кількість, яка ще залишилася". Вона закликала українців бути готовими до можливого збільшення кількості обстрілів, але при цьому не панікувати і не боятися, бути розумними і стійкими.

 

16:08 Офіційно підтверджено ліквідацію боєприпасів російських окупантів у Чорнобаївці Херсонської області. Про це повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань. З його слів, окупанти вже не роблять такого великого накопичення боєприпасів біля Чорнобаївки, як раніше, - вони організовують дрібніші склади, але у більшій кількості. "Хоч росіяни намагаються робити більше складів з меншим накопиченням сили - ЗСУ дістають всюди", - прокоментував Хлань.

 

15:08 Кілька одиниць техніки, яка причетна до обстрілу Марганця та Нікополя на Дніпропетровщині, були знищені українськими військовими, повідомив голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

 

14:45 Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський зустрівся з послами країн Великої сімки, щоб обговорити безпеку на Запорізькій АЕС. Голова МВС поінформував дипломатичну спільноту про контрольованість процесів у регіоні та конкретні кроки, які Національна поліція та Державна служба з надзвичайних ситуацій повинні і вже забезпечують для зменшення загрози у разі деструктивних дій окупантів.

 

14:12 Військовослужбовці Сил спеціальних операцій ЗСУ спільно з учасниками міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm провели евакуацію двох громадян України, які були незаконно мобілізовані на території, контрольованій екстремістським рухом “ЛНР”. Як повідомили в "Інформнапалмі", чоловіки ухвалили рішення здатися українським військовикам після звернення військовослужбовця, активіста з Донецька Віталія Овчаренка. “В ході ретельно спланованої спільної операції учасники міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm спільно з бійцями ССО України зустріли та доставили в безпечне місце двох громадян України, які підпали під примусову мобілізацію в “лнр”, але прийняли правильне рішення “не бути гарматним м’ясом” для росіян і вийшли на зв’язок з Віталієм“, – йдеться у повідомлені. З евакуйованими було узгоджено час та місце зустрічі.

 

13:36 Для виконання мобілізаційних завдань окупаційна адміністрація т.зв. "ЛНР" платить по 60 тисяч рублів (тисячу доларів) за інформацію про місцеперебування чоловіків, повідомив начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай, зазначивши: "Родичі та сусіди демонструють там справжню «людяність» – беруть гроші, не вагаючись". 

 

13:01 Міністерство закордонних справ Австрії викликало постійного представника Росії при міжнародних організаціях у Відні Міхаїла Ульянова на розмову після скандального твіту, в якому він закликав бути щонайбезжальнішими до українців. "Ми обурені людиноненависницькими заявами посла Росії", – заявили в МЗС Австрії. Дипломатичне відомство наголосило, що дотримується засад свободи слова, але "мусить також зайняти тверду позицію проти таких обурливих заяв".

 

12:25 Представники окупаційного керівництва Запорізькою АЕС продовжили "короткотривалі вихідні" для українського персоналу – тепер це стосується також і оперативних чергових, повідомило Головне управління розвідки МО України. Тривалість "вихідних" не уточнюється. Натомість на станцію повернули частину представників "Росатому", на ЗАЕС залишається контингент окупаційних військ і велика кількість зброї та боєприпасів.

Ці заходи можуть свідчити про намір окупантів відключити станцію від українських електромереж та живлення – так зване "виведення в нуль". В такому разі станція на певний період залишиться без електроживлення. Аварійне електропостачання здійснюватиметься за рахунок дизельних підстанцій. Це становить потенційну небезпеку, оскільки збільшується ймовірність виникнення критичних ситуацій, що, схоже, і є головною метою умисних дій російських окупантів на українському ядерному об'єкті.

 

11:57 Україна не причетна до смерті Дарії Дугіної, заявив в ефірі національного телемарафону радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, суґеруючи, що це вбивство свідчить про боротьбу за владу та вплив різних угруповань всередині Росії: "Наголошую, що Україна, безумовно, до цього не має відношення, тому що ми – не кримінальна держава, якою є Російська Федерація, і тим більше не терористична держава".

 

10:46 Вночі росіяни знову обстрілювали Нікопольський та Криворізький райони Дніпропетровщини, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

На Нікополь росіяни направили 25 снарядів зі ствольної артилерії, жертв нема, сильна пожежа на підприємстві знищила обладнання, понівечена школа, один будинок зруйновано, два десятки пошкоджено.

Марганецьку громаду окупанти тричі обстрілювали зі ствольної артилерії та "Градів", жертв немає.

По Мирівській громаді – 10 пострілів зі ствольної артилерії, зруйновано п'ять будинків.

У Криворізькому районі росіяни з "Ураганів" обстріляли Апостолівську та Зеленодольську громади, без жертв і руйнувань.

 

10:40 Вночі російські війська знову ракетами С-300 обстріляли Миколаїв, влучивши у промислову забудову, повідомив голова ОВА Віталій Кім. Постраждалих немає.

 

10:36 Біля третьої години ночі три крилаті ракети вдарили по території одного з аграрних підприємств Одеського району, є влучання в зерносховище, постраждалих немає; ще дві крилаті ракети типу "Калібр" зенітний підрозділ повітряного командування "Південь" знищив над морем, повідомив речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук.

 

10:31 У Кропивницькому знайдено з підозрою на суїцид пострілом в голову начальника обласного управління СБУ Олександра Наконечного, повідомив депутат райради Андрій Лаврусь. У Головному управлінні Служби безпеки України та Державному бюро розслідувань підтвердили інформацію про загибель начальника УСБУ Наконечного.

 

10:06 Вчора ввечері у Підмосков'ї вибухнув джип, в якому загинула журналістка-пропагандистка RT та "Царьграда" Дар'я Дугіна, донька ідеолога "русского мира" Алєксандра Дугіна. Вони обоє були присутні на патріотичному фестивалі "Традиція" – передбачалося, що поїдуть разом, але батько сів у іншу машину.

 

 

09:55 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 45 200 (+300) осіб,

танків – 1912 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 4224 (+12) од.,

артилерійських систем – 1028 (+10) од.,

РСЗВ – 266 (+0) од.,

засобів ППО – 141 (+0) од.,

літаків – 234 (+0) од.,

гелікоптерів – 197 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 806 (+3) од.,

автомобільної техніки – 3143 (+6) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 99 (+2) од.,

крилатих ракет – 190 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому та Миколаївському напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

56,0% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

24,4% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

52,4% автомобільної техніки (з них 1,7% за минулий тиждень),

33,4% артилерійських систем (з них 1,4% за минулий тиждень),

23,9% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

18,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

22,1% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

10,0% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках відзначається переміщення засобів протиповітряної оборони збройних сил російської федерації на територію республіки білорусь. Продовжує зберігатися загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору цієї країни.

На Сіверському напрямку ворог здійснив мінометні обстріли населених пунктів Пушкарі Чернігівської області та Миропілля і Павлівка Сумської області.

На Харківському напрямку противник обстріляв із ствольної та реактивної артилерії райони Прудянки, Руських Тишків, Шестакового, Піщаного та Печенігів. Завдав авіаційних ударів біля Мосьпанового, Старого Салтова та Гусарівки. Вів повітряну розвідку неподалік населеного пункту Великі Проходи.

На Слов’янському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли неподалік Шевелівки, Краснопілля, Дібрівного, Норцівки, Сулигівки та Долини.

Ворог провів розвідку боєм у напрямку Пасіка – Богородичне, успіху не мав, відійшов.

Намагався вести штурмові дії у напрямках Бражківка – Нова Дмитрівка і Сулигівка – Нова Дмитрівка. Зазнав втрат та відступив.

На Донецькому напрямку ворог намагається продовжити наступальні дії.

На Краматорському напрямку здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії біля Сіверська, Григорівки, Верхньокам’янського та Івано-Дар’ївки.

Вів наступ у напрямку Берестове – Івано-Дар’ївка, успіху не мав.

На Бахмутському напрямку обстрілював позицій наших військ із танків, ствольної артилерії та РСЗВ в районах населених пунктів Соледар, Яковлівка, Зайцеве, Шуми та Залізне.

Завдав авіаударів неподалік Зайцевого, Бахмута та Соледар.

Вів наступальні бої у напрямках Покровське – Бахмутське та Семигір’я – Зайцеве, успіху не мав, відійшов. Тривають бойові дії у напрямках Залізна Балка – Нью-Йорк та Новоселівка – Нью-Йорк.

На Авдіївському напрямку обстріли зафіксовано у районах Мар’їнки, Водяного, Олександрополя та Пісків. Окупанти завдали авіаційних ударів біля Авдіївки, Новобахмутівки, Мар’їнки, Водяного та Красногорівки. Вели повітряну розвідку БпЛА в районах населених пунктів Покровськ, Красногорівка, Веселе та Опитне.

Підрозділи противника ведуть штурмові дії у напрямках Піски – Невельське, Лозове – Невельське та Старомихайлівка – Мар’їнка, бойові дії тривають.

На Новопавлівському напрямку ворог здійснював обстріли із артилерії поблизу Шевченко, Великої Новосілки, Пречистівки та Времівки. Задіяв авіацію неподалік Новомихайлівки та Павлівки.

На Запорізькому напрямку здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків в районах населених пунктів Нескучне, Залізничне, Малинівка, Мала Токмачка, Полтавка, Новосілка, Дорожнянка, Оріхів, Малі Щербаки, Червоне та Новоданилівка. Завдав авіаційних ударів в районах Гуляйполя, Ольгівського та Червоного. Вів повітряну розвідку із застосуванням БпЛА “Орлан-10” у районі Запоріжжя.

На Південнобузькому напрямку противник вів обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах Степової Долини, Лиманів та ще 15 населених пунктів. Завдав авіаційних ударів біля Ольгиного, Зарічного, Новогригорівки, Білої Криниці, Таврійського, Лозового та Андріївки. Вів повітряну розвідку БпЛА.

На Миколаївському напрямку веде наступальний бій у напрямку Васильки – Благодатне, має частковий успіх, зайняв південну околицю населеного пункту Благодатне, бойові дії тривають.

В готовності до застосування високоточної зброї перебувають три ворожих носії крилатих ракет морського базування.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російська окупаційна влада в Криму повідомила про чергову атаку безпілотника на штаб Чорноморського флоту РФ у Севастополі та, очевидно, розглядає можливість посилення безпеки на півострові.

• Російські війська вели безуспішні штурми на східному напрямку.

• Російські війська здійснили обмежені невдалі штурми на північ від Харкова.

• Російські сили не змогли просунутися після кількох штурмів на північний захід від Херсона та на схід від Миколаєва.

• Українські війська продовжували завдавати ударів по складах боєприпасів і позиціях РФ у Херсонській та Запорізькій областях.

• Російські та проміжні сили продовжують мобілізаційні зусилля, включаючи примусову мобілізацію на окупованих територіях і рекламні кампанії.

• Російська окупаційна влада продовжувала примушувати громадян до співпраці з окупаційними адміністраціями.

• Умови на окупованих територіях продовжували погіршуватися, що свідчить про неефективне управління.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України, підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує ведення бойових дій по займаному рубежу оборони. Суттєвих змін у складі та положенні не фіксується.

Силами до мотострілецької роти за підтримки трьох танків тричі ворогом здійснювались спроби штурмових дій з Олександрівки в напрямку Таврійського. Успіху не мали.

Дев’ять разів атакував штурмовою авіацією та гелікоптерами наші позиції вздовж лінії зіткнення. Без наших втрат.

За наслідками денного ракетного удару по Вознесенську встановлено, що удар був нанесений ракетою типу «Калібр». Поранено чотирнадцять цивільних осіб, серед яких є діти. Всі потерпілі мають поранення середнього та важкого ступеню.

Нашою авіацією нанесено 5 ударів по скупченню живої сили, озброєнню та техніки ворога.

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 230 вогневих завдань, за результатами яких уражено командний пункт 247-го десантно-штурмового полку 7-ої десантно-штурмової дивізії, знищено склади ворожих боєприпасів в Чорнобаївці та Старицях.

Вороже військо зменшено на 75 рашистів, корпусну самохідну гармату «Гіацинт-С», на 2 ворожих танки Т-72 та ще 6 одиниць броньованої техніки. Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

Корабельне угруповання ворожого флоту після шторму в Чорному морі збільшено до 15 одиниць, які продовжують маневрувати у ракетно-безпечних районах моря. Напоготові два надводних і один підводний ракетоносій із сумарним залпом 20 ракет типу «Калібр» та два вдк.

 

02:59 Чемпіон світу з боксу у суперважкій вазі Олександр Усик присвятив свою перемогу над британцем Ентоні Джошуа Україні та воїнам. "Я присвячую цей поєдинок своїй державі Україні, ЗСУ, всім, хто захищає мою країну, всій Україні", – сказав Усик. Поєдинок завершився перемогою представника України роздільним рішенням суддів – 113-115, 115-113, 116-112. Олександр захистив пояси WBO, WBA, IBF і IBO, а також виборов пасок за версією The Ring.

 

 

21.08.2022