175-й день війни Росії в Україні. Хроніка

 

22:44 Унаслідок обстрілу Харкова у середу ввечері по житловому масиву загинуло щонайменше шестеро людей; 16 зазнали поранень. Про це повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. "Коли чуєш про харківську Салтівку – це знову біль. Біль за всю Україну. Біль за Харків. Ракетний удар… По гуртожитку… Будівля вщент зруйнована. Точну кількість загиблих і поранених встановлюємо. Підлий і цинічний удар по цивільних, що не має жодного виправдання й демонструє безсилля агресора. Не пробачимо, помстимося", - прокоментував Синєгубов.

 

21:47 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відбув телефонну розмову із державним секретарем США Ентоні Блінкеном. Голова зовнішньополітичного відомства повідомив у twitter, що основним фокусом розмови була зброя. "Ми скоординували подальші поставки від США та партнерів. Військова допомога Україні скорочує тривалість війни і є найкращим внеском у довгострокову безпеку Європи та миру. Вдячний за непохитну підтримку США", – прокоментував Кулеба.

 

21:04 Міністр оборони Олексій Резніков запевнив, що Україна не втратилиа ще жодної установки HIMARS, а всі заяви росіян про знищення цих ракетних систем є вигадкою. “Абсолютно відповідально можу сказати: жодного HIMARS не втрачено. Тому, коли ви читаєте в російських ЗМІ або соцмережах, що солдат Іванов з “калашниковим” увірвався і побачив вантажівку, в якій він знищив автоматом “калашникова” одночасно 12 HIMARS, можете просто посміятися, покрутити [біля скроні] і сказати – ну, така у них система пропаганди. Це дурня”, – сказав Резніков в інтерв’ю “Голосу Америки”.

 

20:32 Виконувачем обов'язків керівника окупаційної адміністрації Херсонської області став Віталій Булюк. Про це повідомило херсонське видання "МІСТ". Ця інформація, зокрема, підтверджується тим, що Булюк підписав "указ" про збирання податків серед місцевого бізнесу. Булюк колись очолював Херсонську митницю; у 2014-му потрапив під люстрацію, був першим заступником голови облради. У минуле скликання облради обирався від партії "Наш край"; був однопартійцем із Володимиром Сальдом, головним російським намісником на Херсонщині, котрий наразі лікується від отруєння в Росії.

 

19:50 Генсек НАТО Єнс Столтенберґ закликав до демілітаризації Запорізької АЕС і наполягає на допуску фахівців МАГАТЕ. Про це Столтенберґ заявив на спільній пресконференції із президентом Сербії Олександром Вучичем, передає "Укрінформ". "Захоплення російськими військами Запорізької АЕС створює серйозну загрозу безпеці цього об’єкта, підвищує ризик ядерної аварії або інциденту і ставить під загрозу населення України, сусідніх країн і міжнародного співтовариства загалом. Необхідно негайно дозволити інспекцію станції Міжнародним агентством з атомної енергії та забезпечити виведення всіх російських сил", - сказав Столтенберґ. Генсек НАТО також наголосив, що міжнародна спільнота має бути об’єданою у протистоянні неспровокованій російській агресії в Україні. "Всі ми маємо зробити кроки, які переконали б росію закінчити цю війну", - підкреслив генсек НАТО.

 

19:23 Згідно з інформацією Головного управління розвідки України, росіяни терміново переміщують свої літаки та гелікоптери в глиб півострова та на аеродроми Росії. Така активність відзначена після серії вибухів на об’єктах військової інфраструктури тимчасово окупованого півострова Крим, у тому числі на території аеродромів Саки (9 серпня) та Гвардійське (16 серпня). Розвідка підтверджує переліт не менше 24 літаків та 14 вертольотів.

 

18:59 До Львова прибув генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш. Завтра, 18 серпня, він має провести зустріч із Президентом України Володимиром Зеленським і лідером Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Як повідомив офіс речника ООН, головна мета візиту – реалізація угод щодо експорту продовольства. Також очікується, що буде порушено теми ситуації навколо Запорізької АЕС та обстрілу СІЗО в Оленівці. Ймовірно, йтиметься також про пошук політичного вирішення війни з Росією.

 

 

18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка залишилась без суттєвих змін. На останньому ворог проводить вдосконалення фортифікаційного обладнання позицій. Здійснив артилерійські обстріли біля Чернівського, Павлівки та Гудового Сумської області.

На Харківському напрямку ворог, із танків, ствольної та реактивної артилерії, здійснив обстріли районів населених пунктів Харків, Нова Миколаївка, Дементіївка, Коробочкине, Печеніги, Руські Тишки, Одноробівка, Леб’яже, Нове, Світличне, Соснівка та Рубіжне.

Противник спробував прорвати оборону наших військ у напрямках населених пунктів Леб’яже та Базаліївка, успіху не мав, відійшов.

На Слов’янському напрямку підрозділи противника вогнем ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню намагалися завдати ураження нашим підрозділам та зруйнувати обʼєкти цивільної інфраструктури в районах Бражківки, Дібрівного, Мазанівки, Долини та Довгенького.

Ворог намагався просунутися у напрямках Новодмитрівки та Мазанівки, упіху не мав, відійшов.

На Краматорському напрямку, з метою витіснення наших підрозділів із зайнятих рубежів, ворог вів обстріли із танків та артилерії неподалік Миколаївки, Краматорська, Верхньокам’янського, Тетянівки, Серебрянки, Григорівки та Райгородка. Завдав авіаційного удару біля Івано-Дарʼївки та Веселого.

Штурмовими діями безуспішно намагався покращити тактичне положення у напрямку населеного пункту Веселе.

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли поблизу Бахмута, Зайцевого, Яковлівки, Білогорівки та Майорська. Окупанти задіяли авіацію для удару біля Соледара.

Українські воїни придушили усі спроби ворога покращити тактичне положення підрозділів в районах населених пунктів Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Кодема, Зайцеве та Майорськ.

На Авдіївському напрямку противник продовжив вогневий вплив біля Авдіївки, Нью-Йорка, Пісків, Водяного, Опитного та Невельського. Завдав авіаудару неподалік Мар’їнки. Ворог має частковий успіх у напрямку населеного пункту Опитне.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти задіяли танки та різнокаліберну артилерію для вогневого ураження районів населених пунктів Велика Новосілка, Костянтинівка, Павлівка, Сонцівка, Ольгівське, Вугледар, Чарівне, Гуляйполе, Новоданилівка, Мала Токмачка, Оріхів, Времівка, Новопіль та Новоандріївка. Авіаудари зафіксовано біля Щербаків, Малих Щербаків і Залізничного.

З метою уточнення позицій вогневих засобів та корегування вогню окупанти задіяли БпЛА.

Загарбники здійснили безуспішну спробу просунутися у напрямку Шевченкового та мають частковий успіх у напрямку Новомихайлівки.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує зосереджувати зусилля на утриманні зайнятих позицій та недопущенні створення Силами оборони сприятливих умов для переходу у контрнаступ. Застосуванням наявних вогневих засобів намагається завдати максимальних втрат нашим підрозділам уздовж лінії зіткнення. Не припиняє ведення повітряної розвідки безпілотними літальними апаратами.

Завдав авіаційних ударів неподалік Білогірки, Лозового, Білої Криниці та Посад-Покровського.

Ворог намагався покращити тактичне положення у напрямку Білогірки. Наші воїни повністю поламали плани окупантів та відкинули на попередні позиції.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання противника продовжує виконувати завдання з підтримки дій наземного угруповання військ. В готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування.

Російські окупанти зазнають втрат, деморалізовані та вишукують будь-яку можливість уникнути бойових дій – намагаються зімітувати легке поранення, вдаються до самоскалічень та різноманітних симуляцій. Фіксується збільшення фактів саботажу наказів офіцерів, особливо, коли це стосується наступальних дій.

 

17:23 Управління стратегічних комунікацій Збройних Сил України заявило, що росіяни, очевидно, готують криваву провокацію в окупованому Мелітополі "під чужим прапором" з метою обвинувачення ЗСУ. Серед мешканців почали поширювати листівки, в яких описано, як потрібно поводитися, щоби врятуватися від HIMARS. "Зазвичай такі дії є поверхневим доказом підступних намірів окупантів – мовляв, ми ж вас попереджали... Це далеко не перший такий випадок підступних дій ворога, тому ми хочемо застерегти місцеве населення від намагань довіритись москальській пропаганді. ЗСУ ніколи не вело і не буде вести обстрілів місцевого населення!" – йдеться у повідомленні.

 

16:50 Чемпіон світу з боксу в надважкій вазі Олександр Усик вийшов на пресову конференцію проти свого конкурента Ентоні Джошуа в національному українському вбранні та після дуелі поглядів заспівав "Ой, у лузі червона калина", повідомляє "Суспільне". "Це дуже важливо для моєї країни", – сказав Усик під час спілкування з медіями. Матч-реванш відбудеться 20 серпня у Саудівській Аравії. У вересні минулого року Усик переміг Джошуа за одностайним рішенням суддів і став новим володарем чемпіонських титулів WBA, WBO, IBF та IBO, котрі раніше належали Джошуа. "Мені здається, що це не буде новий поєдинок. Це буде продовження: 13-й раунд, 14-й, 15-й, скільки їх буде – Бог знає. У нас було достатньо часу, щоб повивчати один одного. І в суботу буде дуже хороший поєдинок", – сказав Олександр.

 

 

16:16 Служба безпеки України встановила імена російських військовослужбовців, які віддали злочинні накази про захоплення Каховської ГЕС та підрив споруд Північно-Кримського каналу – йдеться про заступника командувача Чорноморського флоту РФ з матеріально-технічного забезпечення генерал-майора Міхаїла Яснікова та командувача 11-ої окремої інженерної бригади, полковника Дмітрія Маркова. "У ході слідчо-оперативних дій встановлено, що 24 лютого військові зс рф із застосуванням важкого озброєння: захопили адміністративні будівлі та споруди Каховської ГЕС і взяли у заручники персонал; унеможливили функціонування гідроелектростанції у штатному режимі; зруйнували автодорожній міст, позбавивши об’єкт життєво необхідної логістики; здійснили низку підривів споруд Північно-Кримського каналу, щоб подати дніпровську воду до тимчасово окупованого Криму", – йдеться у повідомленні СБУ. Російських командирів підозрюють у порушенні законів та звичаїв війни.

 

15:54 Збройні Сили України обстріляли у Новій Каховці базу росіян із військовою технікою. Управління стратегічних комунікацій ЗСУ оприлюднило відео наслідків вибуху. Згідно з уточненими даними, українська армія ліквідувала 12 росіян.

 

15:20 Лідери трьох країн G7 – канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо та прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда – підтвердили свою участь в онлайн-саміті "Кримської платформи". Про це йдеться у повідомленні на офіційному twitter-аккаунті "Кримської платформи". Саміт відбудеться 23 серпня в онлайн-форматі.

 

14:48 Російська ФСБ два дні тому оголосила, що "ліквідувала терористів" і цим зірвала спробу підриву нафтопроводу у Волгоградській області – але мала необережність назвати імена "терористів". Виявилося, що один із них уже майже пів року як небіжчик, а інший "дещо офігів", коли йому почали присилати лінки про його "ліквідацію", бо він, як розповів BBC, волонтерить у Києві.

 

14:34 Міністерство оборони Китаю повідомило про відправлення контингенту своїх військ до Росії для участі у спільних військових навчаннях за участю кількох інших країн, у тому числі Індії, Білорусі, Монголії та Таджикистану. Китайське міноборони запевняє, що участь у спільних навчаннях "не пов’язана з поточною міжнародною та регіональною ситуацією". "Метою є поглиблення прагматичного та дружнього співробітництва з арміями країн-учасниць, підвищення рівня стратегічної взаємодії між сторонами-учасницями та посилення спроможності реагувати на різноманітні загрози безпеці", – цитує "Радіо Свобода".

 

13:55 Росія досі відмовляється забирати у німців турбіну для "Північного потоку", яка все ще перебуває в опечатаному стані в німецькому місті Мюльгаймі-ан-дер-Рур. "Росія продовжує чіплятися до документів та висувати безглузді вимоги. Турбіну передбачається переправити до Росії вантажівкою, тому покликання на нинішній низький рівень води, що нібито перешкоджає постачанню обладнання річковим транспортом, не відіграють жодної ролі", – заявив представник компанії Siemens Energy.

 

13:13 На фронті найближчим часом можна очікувати гострих подій, заявив представник пресслужби Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов. "Безумовно, будуть дуже гострі події на всьому фронті. І не лише через прив'язку до якихось дат. Наразі багато говорять про День Незалежності. Хоча цей фактор теж треба враховувати", – сказав Юсов в етері національного телемаратону.

 

12:48 Крилата ракета морського базування 3М-14 «Калібр» має лише 33% імовірності вразити ціль, пише британська газета Times, яка отримала доступ до українського рапорту. Аналізуючи зразки зброї, підібрані на полі бою, українські військові кажуть, що вона далека від заявлених стандартів. Наприклад, заявлений броньований захист від зброї калібру 12,7 мм ударного вертольота Ка-52 "Алігатор", одного з найсучасніших у Росії, пробиває стрілецька зброя калібру 7,62 мм.

Зазначається, що для російських зенітно-ракетних систем непереборною проблемою стали сучасні безпілотники. Як приклад джерело в Міноборони повідомило про випадок, коли українські військові відправляли два безпілотники для відволікання уваги і три для ураження цілей, з чим російська система не впоралася.

У березні Москва призупинила контракт на поставку Сербії двох вертольотів Ка-32. У травні та червні Росія повідомила Алжир про затримки виконання контрактів на постачання військової техніки, зокрема літаків-амфібій і програмного забезпечення. У липні Міноборони запропонувало розірвати контракт на постачання М'янмі безпілотників "Орлан-10" і виплатити компенсацію. Вони також запропонували відкласти постачання чотирьох винищувачів Су-30СМЕ, двох ЗРК "Панцир-С1" і радіолокаційної системи.

 

11:51 Керівниця пресцентру сил охорони й оборони ОК "Південь" Наталія Гуменюк прокоментувала втечу російського командування із Херсона: "Скоріш за все це означає, що комусь треба зберегти своє життя і комусь дуже лячно за свої перспективи. Й усвідомлення того, що наш вогневий контроль над транспортними та логістичними артеріями потужній і невідворотній", – сказала Гуменюк в етері національного телемаратону.

 

11:17 Сильний вибух пролунав у центрі Мелітополя – там розміщена комендатура окупантів. Про це повідомив у Telegram міський голова Мелітополя Іван Федоров. "Земля горітиме під окупантами – цю непохитну істину щодня доводять наші воїни з ЗСУ на півдні України", – написав він.

 

10:33 Через брак охочих воювати окупанти намагаються залучити в армію громадян країн Центральної Азії, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України: "Кількість російських громадян, які хочуть відправитись на війну в Україну, дедалі зменшується. Щоб принаймні частково зберегти можливість формувати нові резерви, кремлівське керівництво намагається дедалі активніше залучати в ЗС РФ іноземних громадян. Першість у цьому питанні займає московський регіон – для формування нових армійських підрозділів місцеве керівництво дало вказівку співробітникам військових комісаріатів та відділів поліції «проводити агітаційні заходи» з громадянами Узбекистану, Таджикистану та Киргизстану".

 

10:27 Турецьке агентство оборонних закупівель спростувало московську заяву стосовно підписання другої угоди про закупівлю Туреччиною зенітних ракетних комплексів С-400.

 

09:52 Із початку війни з Україною з Росії виїхало 20,5 тис. євреїв, повідомляє BBC, виходячи з даних ізраїльської єврейської агенції "Сохнут", – кожен восьмий із тих, що на той час жили в Росії. Також виїхав головний рабин Москви, що був на цій посаді майже 30 років.

 

09:42 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 44 100 (+200) осіб,

танків – 1886 (+6) од.,

бойових броньованих машин – 4162 (+10) од.,

артилерійських систем – 993 (+4) од.,

РСЗВ – 263 (+0) од.,

засобів ППО – 136 (+0) од.,

літаків – 233 (+0) од.,

гелікоптерів – 196 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 792 (+2) од.,

автомобільної техніки – 3054 (+5) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 93 (+1) од.,

крилатих ракет – 190 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

55,2% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

24,0% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

50,9% автомобільної техніки (з них 0,6% за минулий тиждень),

32,2% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

23,6% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

18,7% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

22,0% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

9,7% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

09:32 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

16 серпня 2022 року як російські, так і українські офіційні особи визнали, що біля Джанкоя на півночі Криму вибухнув склад боєприпасів, а також, ймовірно, були пошкоджені сусідня залізниця та електропідстанція. Російські медіа повідомили також, що з району Гвардійського з авіабази в центрі Криму піднімається дим.

Джанкой і Гвардійське є базою для двох найважливіших російських військових аеродромів у Криму. Джанкой також є ключовим автомобільним і залізничним вузлом, який відіграє важливу роль у забезпеченні російських операцій на півдні України.

Причина цих інцидентів і масштаб втрат поки що незрозумілі, але російське командування, найімовірніше, буде дедалі більше стурбоване очевидним погіршенням безпеки в Криму, який функціонує як базовий тиловий район для окупації.

 

08:11 Росіяни атакували ракетами Одеську область, Вибухи спричинили руйнування та пожежі на базі відпочинку Одещини та в кількох приватних будівлях неподалік.

 

07:51 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. З території республіки білорусь, російський літак Су-34 завдав удару по інфраструктурних об’єктах на території Житомирської області. Зберігається загроза подальших ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог не припиняє обстріли із ствольної артилерії по прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку ворог, з метою корегування вогню артилерії та визначення позицій підрозділів Сил оборони, продовжує активно вести розвідку БпЛА. Здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах Харкова, Петрівки, Дементіївка та ще вісімнадцяти населених пунктів.

Завдав авіаударів біля Старого Салтова та Мосьпанового. Веде наступ неподалік Леб’яжого та Базаліївки, бої тривають. Окупанти дистанційно мінують місцевість – цього разу біля Леб’яжого.

На Слов’янському напрямку противник здійснював вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії у районах населених пунктів Бражківка, Велика Комишуваха, Дібрівне, Вірнопілля та Мазанівка. Провів дистанційне мінування місцевості поблизу Довгенького. В районі Богородичного намагався вести наступальний бій, успіху не мав, відійшов. Поблизу Мазанівки та Новодмитрівки бої тривають.

На Донецькому напрямку окупанти продовжують зосереджувати зусилля на Бахмутському і Новопавлівському напрямках. На Краматорському та Авдіївському напрямках противник намагається покращити тактичне положення військ.

На Краматорському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли біля Миколаївки, Слов’янська, Краматорська, Спірного, Верхньокам’янського, Івано-Дарʼївки, Григорівки та Званівки. Ворог вів повітряну розвідку в районі Краматорська. Біля Спірного окупанти вирішили сходити в наступ, зазнали втрат та відступили.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв райони Бахмута, Соледара, Зайцевого, Білогорівки та Майорська. Завдав авіаударів по цивільній інфраструктурі біля Соледара. Вів наступальні та штурмові дії неподалік Залізного, Шумів та Зайцевого, успіху не мав, відійшов. В районі Соледара та Бахмутського бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку, із танків та артилерії різних типів, обстріляно території поблизу Авдіївки, Мар’їнки, Нью-Йорка, Олександрополя, Пісків, Водяного, Опитного та Невельського.

Ворог завдавав авіаударів в районах Мар’їнки, Красногорівки та Ясинуватої. Вів повітряну розвідку БпЛА біля Красногорівки та Опитного. Намагається вести штурмові дії у районі Опитного, бої тривають.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії та танків в районах населених пунктів Велика Новосілка, Новосілка, Новомихайлівка, Павлівка, Богоявленка, Сонцівка, Степногірськ, Шевченко, Вугледар, Бурлацьке, Чарівне, Залізничне, Гуляйполе, Гуляйпільське, Новоданилівка, Лукʼянівське, Оріхів, Времівка, Полтавка, Новопіль та Новоандріївка.

Завдав авіаударів поблизу Володимирівки, Новосілки та Щербаків. Вів наступальні бої в районі населеного пункту Шевченкове, отримав жорстку відсіч та відійшов. Тривають бойові дії біля Новомихайлівки.

Окупанти замінували місцевість в районах Інженерного та Українського.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противника зосереджені на утриманні займаних позицій, недопущенні просування наших військ та вогневому ураженні підрозділів Сил оборони України.

Ворог вживає заходів з поповнення втрат. Здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії і танків в районах Миколаєва, Степової Долини та ще 27 населених пунктів.

Окупанти завдали авіаційних ударів та вели наступальні бої неподалік Білогірки. Українські воїни добряче прорідили порядки російських загарбників та змусили ворога тікати. Противник продовжує ведення розвідки безпілотними літальними апаратами.

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська здійснили наземні атаки на східному напрямку, але не змогли просунутися на північний захід від Слов’янська та на схід від Сіверська.

• Російські війська ведуть наступальні дії в районі Бахмута, на південний захід від Авдіївки та на південний захід від Донецька.

• Російські війська вели безуспішні наступальні дії на півночі та північному заході Херсонської області.

• У Міноборони РФ – можливо, створюючи інформаційні умови для подальшого обстрілу Нікополя або власних провокацій – заявили, що українські сили в Нікополі готуються до провокацій на Запорізькій АЕС,

• Повідомляється, що чеченські підрозділи передислокуються до Херсонської області для патрулювання російських військових-дезертирів.

• Російські війська важко рекрутують солдатів навіть для безпечної престижної роботи.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог лишається на своїх заздалегідь облаштованих рубежах оборони, без суттєвих змін кількісного складу.

Намагаючись розвідати боєм стан наших позицій противник силами десантно-штурмового взводу висунувся в напрямку Білої Криниці. Успіху не мав, відступив.

Суттєво обмежений нашими діями у просуванні по суходолу, підвищує активність авіаційних та ракетних атак.

Протягом бойового дня штурмовою авіацією та ударними гелікоптерами дев’ять разів вдарив по наших позиціях, в тому числі і з застосуванням ракети класу «повітря - повітря» по нашому літаку. Наших втрат не допущено.

По портовій інфраструктурі Миколаєва надвечір вдарив реактивними снарядами із системи залпового вогню «Смерч». Без людських втрат.

Нашою авіацією атаковано черговий ворожий опорний пункт та 4 райони зосередження живої сили, озброєння та техніки біля Правдиного, Архангельського, Ольгиного, Білогірки, Новопетрівки.

Вдень був обстріляний Нікополь. Знов з використанням реактивної системи залпового вогню «Град» та важкої ствольної артилерії. Пошкоджено три будинки та загальноосвітня школа. Поранено двох цивільних осіб.

Ракетно-артилерійськими підрозділами під час виконання вогневих завдань забезпечено втрати ворога у кількості 15 рашистів, 1 протитанковий ракетний комплекс, 6 одиниць автомобільної, в тому числі і броньованої техніки.

Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

В Чорному морі корабельне угруповання ворожого флоту не має змін, продовжує тримати напоготові 2 ракетоносії з 16 «Калібрами».

Тож, загроза ракетних ударів залишається актуальною і з моря, і з повітря, і з тимчасово окупованого суходолу.

 

 

00:07 Президент України Володимир Зеленський закликав мешканців окупованих територій сторонитися об'єктів військової інфраструктури росіян. "Щодня й щоночі ми бачимо нові повідомлення про вибухи на території, яка тимчасово зайнята окупантами. Я прошу зараз усіх наших людей у Криму, в інших регіонах на півдні держави, в окупованих районах Донбасу й Харківщини бути дуже уважними. Будь ласка, не наближайтеся до військових об’єктів російської армії та всіх тих місць, де вони зберігають боєприпаси й техніку, де тримають свої штаби. Причини вибухів на окупованій території можуть бути різні, дуже різні, зокрема, цитую визначення самих окупантів, «головотяпство». Але сенс у них усіх один: знищення логістики окупантів, їхніх боєприпасів, військової та іншої техніки, командних пунктів рятує життя наших людей. Що менше буде в окупантів можливостей творити зло і вбивати українців, то швидше ми зможемо закінчити цю війну звільненням нашої землі. І черга цими днями на виїзд із Криму в Росію через міст доводить, що абсолютна більшість громадян держави-терориста вже розуміє або принаймні відчуває, що Крим – не місце для них", – заапелював Зеленський.

 

17.08.2022