Парламент Болгарії розпущено та оголошено дострокові вибори.

Перед тим правляча коаліція втратила більшість у парламенті, а урядові було винесено вотум недовіри.

 

Гилиб Донев

 

Президент Румен Радев у понеділок, першого серпня, підписав указ про розпуск 47-ої Національної асамблеї. Про це повідомила болгарська газета Dnes із покликом на відповідний указ, опублікований на президентському сайті. Глава держави призначив позачергові парламентські вибори на друге жовтня 2022 року.

 

Іншим указом Румен Радев призначив тимчасовий уряд, який розпочне роботу з другого серпня і працюватиме до позачергових парламентських виборів. Виконувачем обов’язки прем’єр-міністра призначено Гилиба Донева, який до цього обіймав посаду секретаря президента з питань демографії та соціальної політики.

 

Розпуск Народних зборів Болгарії відбувся після того, як парламент оголосив вотум недовіри проєвропейському уряду під керівництвом Кирила Петкова і не зміг домовитися про формування нового кабінету міністрів. Раніше правляча ліво-ліберальна коаліція під керівництвом Петкова втратила абсолютну парламентську більшість після того, як із неї вийшла популістська партія «Є такий народ» («Има такъв народ»). Це сталося на тлі економічних проблем у країні, яка через війну в Україні та припинення постачання газу з Росії зіткнулася з високою інфляцією. Цікаво, що за поточними соціологічними опитування ця партія не долає 4-відсоткового порогу, маючи втричі менші рейтинги, ніж на минулих виборах. Решту партій практично не змінили електоральну підтримку, тільки партії Петкова "Продовжуємо зміни" ("Продължаваме промяната"), яка на виборах набрала 25,3%, тепер опитування показують 21,5%, але перед минулими виборами листопада 2021 року соціологи прогнозували їй всього лиш 16,5%.

 

Очікується, що тимчасовий уряд займе м'якшу позицію щодо Росії, що може передбачати зусилля з відновлення імпорту російського газу. Крім того, Донєв може спробувати налагодити дипломатичні відносини з Москвою після того, як уряд Петкова вислав 70 російських дипломатів за підозрою у шпигунстві.

 

Нагадаємо, що у квітні російський «Газпром» повністю зупинив постачання газу до Болгарії та Польщі через відмову країн платити за паливо в рублях. На початку червня Азербайджан і Болгарія домовилися про постачання газу інтерконектором IGB, підключеним до Трансадріатичного газогону (TAP). Постачання було погоджено на 25 років.

 

 

01.08.2022