143-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:37 Президент Зеленський закликав українців бути дуже обережними й обачними в інформаційному полі, щоб не поширювати свідомі «вкиди» з Росії, мета яких тільки одна – доповнити ракетний і артилерійський терор проти нашої держави ще й інформаційним терором, як нинішній фейк про масований російський ракетний удар по Україні:

Цього дня 32 роки тому була ухвалена Декларація про державний суверенітет України. Це був перший документ такого рівня після багатьох років, який утвердив право нашого народу жити самостійно. Самостійно й демократично. Конкретні пункти Декларації відображали реалії того часу й надії, які панували в нашому суспільстві. 32 роки по тому, після восьми років війни на Донбасі і в 143-й день повномасштабної війни проти Росії може здаватися, що текст Декларації міг би бути іншим, зокрема з безпекового погляду. Але на той час і цей текст був революційним. Декларація відновила традицію українського державотворення, і саме на її основі згодом був ухвалений Акт проголошення незалежності України. І сьогодні, коли наш народ воює за незалежність, ми – у своєму праві в усіх сенсах цього слова – історично, політично, культурно і, що дуже важливо – юридично. Зокрема й на цьому базується впевненість нашого народу в перемозі. 

Україна вистояла під жорстокими ударами Росії. Нам вже вдалося звільнити частину території, яка була окупована після 24 лютого. Поступово звільнимо й інші райони нашої держави, які зараз під окупантами. Ми змогли в час такої війни здобути статус кандидата на вступ у Європейський Союз. Зберегли стійкість державних інституцій. Перебудували енергетичну систему для роботи в енергомережі європейського континенту. Перенаправили всі логістичні процеси в державі – військові та економічні. А головне, зберігаємо внутрішню єдність, подолавши конфлікти й суперечності, які заважали в минулому.

Ми всі маємо пам'ятати ціну помилок і розбрату, які ускладнили для попередніх поколінь шлях до тих результатів, які є сьогодні. Маємо пам'ятати, скільки всього довелося пережити нашому народу, поки стало можливим відновити суверенітет і незалежність України. Але наш час додав до всього, чому вчить пройдений шлях, ще одну річ. Дуже важливу. Цього не було раніше. Ніколи в минулому стільки, як зараз, не залежало від здатності українців бути дуже обережними й обачними в інформаційному полі. Навіть сьогоднішній день показав, наскільки важливо, щоб ми дбали про Україну й одне одного у тому, що ми говоримо і як переживаємо цей час. Скільки людей сьогодні налякав фейк про масований російський ракетний удар по Україні? Після всього, що відбувалося в попередні тижні. Після Дніпра, Вінниці, Часового Яру... Скільки нервів псується щодня тиражуванням страшилок від російських пропагандистів і посадовців... Скільки проблем українці створюють самі для себе, довіряючи будь-якому анонімному джерелу... Це набуває іноді просто нездорових форм, коли соціальними мережами й сайтами поширюються свідомі «вкиди» з Росії, мета яких тільки одна – доповнити ракетний і артилерійський терор проти нашої держави ще й інформаційним терором.

Тому нам потрібен ще й своєрідний емоційний суверенітет, щоб не залежати від того, що ворог постійно запускає проти нас із вами. Щоб не підігравати інформаційній грі проти України. Щоб мати силу сприймати свідомо будь-яку інформацію, будь-які повідомлення, хоч би від кого вони йшли. І бачити, кому й навіщо вони потрібні та чи потрібні вони саме Україні, чи полегшують вони для нас із вами шлях до перемоги.

Іноді інформаційна зброя може зробити більше, ніж зброя звичайна. Очевидно, що будь-якими ракетами й артилерією Росії не вдасться зламати нашу єдність і збити нас зі своєї дороги. І так само очевидним має бути й те, що українську єдність не зламати брехнею чи залякуванням, фейками чи теоріями змови.

Ми вистоїмо. Ми переможемо. Відвоюємо своє, відбудуємо своє життя. Ми зробимо це разом – тільки так це можливо. Це можливо тільки без взаємопоборювання. Це наш обовʼязок перед усіма поколіннями нашого народу, які боролися за нашу свободу й суверенітет України.

Вдячний кожному й кожній, хто воює за державу Україна, хто працює заради перемоги і хто береже наших людей. 

Тримаймося. Тільки разом!
Слава Україні!

 

21:57 За підозрою у держзраді затримано начальника на момент початку війни управління СБУ в Криму Олега Кулініча, повідомляють джерела УП в правоохоронних органах. Володимир Зеленський був призначив Кулініча начальником Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим у жовтні 2020 року, а в березні ц.р. звільнив його з посади.

 

21:05 Голова штабу тероборони Дніпра Геннадій Корбан спростував чутки про те, що після ракетного удару по "Південмашу" в атмосфері стався викид токсичної речовини гептилу. Цей дуже небезпечний для людини компонент ракетного палива після початку російського вторгнення гептил на "Південмаші" було у стислі терміни утилізовано, тому тепер його витік виключається.

 

20:21 У вівторок, 19 липня, має відбудеться засідання комісії з проведення конкурсу на посаду керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, повідомив Офіс генпрокурора. Зрештою, на сайті Офісу з’явилося ще вчора, але потім зникло, нині опубліковане знову.

18 липня закінчується термін розгляду апеляційної скарги щодо рішення Окружного адміністративного суду Києва, яке заблокувало конкурс, тож очікується, що Апеляційний суд скасує це рішення. Але голова комісії з відбору керівника САП Катерина Коваль повідомила в коментарі Суспільному, що поки кворуму для його проведення нема, бо деякі члени не виходять на зв'язок. Іноземні ж члени комісії підтвердили можливість участі на 20 і на 21 липня, деякі члени від Верховної Ради пропонують провести засідання 21 липня. Тож не факт, що засідання відбудеться 19-го.

 

19:42 Дві російські ракети влучила у аграрне підприємство на Черкащині, повідомило командування Повітряних сил ЗСУ: "Близько 15.20 16 липня стратегічні бомбардувальники Ту-95МС російських окупаційних військ завдали ракетного удару по Україні з району Каспійського моря. Ворог випустив шість ракет типу Х-101(Х-555). Близько 16.30 чотири ракети було знищено підрозділами протиповітряної оборони повітряного командування "Схід" на Запоріжжі та Дніпропетровщині. Решта – влучила у сільськогосподарське підприємство на Черкащині. Завдані збитки уточнюються". З початком тривоги по обіді в соцмережах почала поширюватися інформація про масований удар Росії 48 ракетами.  

 

18:05 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує завдавати ракетних ударів по військових та цивільних об’єктах на території України. Закликаємо не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. З метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони противник обстріляв позиції наших військ неподалік Заруцького, Старикового та Будівельного Сумської області.

На Слобожанському напрямку ворог здійснює перегрупування підрозділів з метою подальшого просування у напрямках населених пунктів Барвінкове та Словʼянськ.

Агресор здійснив обстріли із ствольної та реактивної артилерії, танків і мінометів в районах населених пунктів Харків, Протопопівка, Прудянка, Дементіївка, Світличне, Микільське, Черкаські Тишки, Старий Салтів, Рубіжне, Коробочкине, Долина, Іванівка, Барвінкове, Богородичне, Велика Комишуваха, Новомиколаївка та Костянтинівка. Завдав авіаударів поблизу Мосьпанового і Богородичного.

На Словʼянському та Бахмутському напрямках противник зосереджує основні зусилля на встановленні контролю над містами Сіверськ та Бахмут. Продовжує задіювати всі наявні засоби вогневого ураження по лінії зіткнення.

Зафіксовано обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Сіверськ, Верхньокам’янське, Олександрівка, Никифорівка, Донецьке, Спірне, Травневе, Покровське, Соледар, Нью-Йорк, Кодема та інших. Окупанти завдали авіаударів неподалік Нью-Йорка, Берестового і Соледара.

Наступальними та штурмовими діями ворог намагався покращити тактичне положення в районах населених пунктів Івано-Дар’ївка, Григорівка, Новолуганське, Семигір’я та встановити контроль над територією Вуглегірської ТЕС. Успіху не має – українські воїни змусили противника відійти.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти обстрілювали позиції наших військ із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Новобахмутівка, Новомихайлівка, Володимирівка, Кам’янське, Вугледар, Невельське, Времівка, Білогір’я, Гуляйполе, Залізничне, Ольгівське, Малі Щербаки, Тоненьке, Пречистівка, Новопіль, Новосілка та інших. Авіаудар зафіксовано поблизу Авдіївки.

На Південнобузькому напрямку ворог продовжує здійснювати обстріли із застосуванням ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню по лінії зіткнення. Завдавав авіаційних ударів в районі Потьомкиного. Зберігається загроза ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону.

Наші підрозділи продовжують успішні виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань на визначених напрямках та стійко тримають оборону.

 

 

18:01 У Вінниці завершено роботи з розбору завалів після ворожих ракетних обстрілів 14 липня, повідомляє ДСНС України. Внаслідок обстрілу загинули 23 людини, по медичну допомогу звернулися 202 людини (з них 68 шпиталізовано). Підрозділи ДСНС врятували з-під завалів трьох людей, одна людина залишається в розшуку (безвісти зникла).

Внаслідок обстрілу пошкоджені і зруйновані 55 багатоквартирних і приватних житлових будинків, 40 автомобілів і 2 трамваї.

 

17:43 На даний момент ГУР Міноборони України не бачить ознак створення потужних ударних угруповань на території Білорусі, заявив представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький під час телемарафону. На сьогодні на кордоні з Україною з боку Білорусі відбувається ротація військ, однак не виключається, що в подальшому, залежно від успіху, який матиме ворог на нашій території, можливе перегрупування та посилення російської присутності на території Білорусі. Загроза є, на сьогоднішній день її рівень не такий високий, як це було в лютому, але з часом вона може зрости.

На території Білорусі залишаються ракетні підрозділи, підрозділи протиракетної оборони, російські авіаційні підрозділи, що можуть використовуватися для ракетних ударів, а це зберігає ту загрозу, яка походить з боку території Білорусі.

 

16:37 Потік на виїзд з України через західний її кордон останні три дні знову перевищує потік на в'їзд, повідомляє Держприкордонслужба. Зокрема, вчора, 15 липня, з країни виїхало понад 41 тис. осіб, тоді як в'їхало 39 тис. З них до Польщі в'їхало 25,1 тис., а з Польщі – 23,3 тис.

Загалом із початку війни до Польщі з України виїхали 4,805 млн, а у зворотному напрямку – 2,878 млн.

Згідно з даними УВКБ ООН на 12 липня, загалом з України з початку війни виїхало (без урахування потоку на в'їзд) 9,172 млн людей, із них до Польщі – 4,628 млн, Росії – 1,625 млн, Угорщини – 949,7 тис., Румунії – 832 тис., Словаччини – 589,1 тис., Молдови – 531,9 тис., Білорусі – 16,7 тис.

В Україну, за даними ООН, з 28 лютого до 12 липня в'їхало (без урахування даних Угорщини, РФ і Білорусі) 3,567 млн осіб.

 

15:22 Міжнародний суд ООН у Гаазі розпочне розглядати по суті справу про звинувачення Російської Федерації у геноциді українців у жовтні, повідомив агент України в Міжнародному суді ООН, посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ Антон Кориневич: "Ми подали меморандум 1 липня. Це означає, що Російська Федерація має три місяці, щоб подати, якщо вона має їх, свої заперечення щодо юрисдикції суду по цій справі". Україна може притягнути до відповідальності Росію як державу, а також конкретних осіб.

 

14:01 Аналітики створеного РНБО Центру протидії дезінформації виявили понад сотню представників міжнародної спільноти – науковців, військових, журналістів та політиків, які прямо або опосередковано просувають проросійські наративи.

Умовно їх можна поділити на три групи:

• неприховано підтримують ідеї путінського режиму (20% від загальної кількості);

• виправдовують дії Росії, але заявляють, що співчувають народові України (60%);

• засуджують російську агресію, але схиляють Україну до перемовин та виступають проти постачання озброєння нашій державі (20%).

Потенційно найбільшим викликом для інформаційної безпеки України є умовна третя група експертів, представлена здебільшого впливовими персонами – це аналітики, депутати Європарламенту та міжнародні журналісти.

 

 

13:48 Унаслідок нічного артобстрілу російськими військами міста Нікополь загинуло дві людини. “Рятувальниками з-під завалів вилучено тіла двох загиблих осіб. Роботи по вилученню та деблокації людей завершені. Підрозділами ДСНС будуть продовжені роботи по наданню допомоги населенню за іншими адресами, які постраждали внаслідок обстрілу”, – йдеться у повідомленні ДСНС.

 

 

13:37 Для виявлення та відстеження маршрутів, якими йде постачання західної зброї до України, російські спецслужби активізували діяльність у країнах Східної Європи, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України: "Для визначення схем доставляння та кількості зброї, яку для відбиття російського вторгнення передають захисникам України країни-партнери, російські військові аташе в країнах Європейського Союзу закритими каналами зв’язку отримали наказ активізувати вербування причетних до транспортування зброї співробітників поліції та громадян. У прикордонних з Україною регіонах російські спецслужби намагаються використовувати представників місцевих громад та проросійських активістів. Натомість отримавши від росіян пропозиції про співпрацю, європейці тут же звертаються до поліції та органів безпеки".

 

13:16 Президент Азербайджану Ільхам Алієв звинуватив Росію в порушенні гарантій мирних домовленостей у Нагірному Карабасі: зі слів Алієва, Вірменія досі не вивела своїх військ з території Карабаху, що було передбачено декларацією про припинення вогню, а російські миротворці потурають цьому.

 

12:33 З початку війни українці почали частіше використовувати українську мову у спілкуванні в соціальних мережах, показують результати дослідження "Центру контент-аналізу", проведеного на основі аналізу 866 тисяч дописів користувачів з України з 5 червня по 5 липня 2022 року. Підраховували частоту вживання в кожній соціальній мережі (Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, TikTok, VK та OK) пар слів, які мають відмінні корені в українській та російській мовах (напр., крок-шаг, червень-июнь, цукор-сахар, гарбуз-тыква, лікарня-больница тощо).

 

 

В instagram, facebook та twitter почала переважати українська мова, а ось у tiktok і youtube, а також в російських, заборонених в Україні, мережах вконтакте та одноклассники, мовне середовище за два роки практично не змінилося.

 


(клікнути для збільшення)

 

12:09 Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо заявив, що політична криза довкола можливої відставки прем’єр-міністра Маріо Драгі негативно впливає на допомогу Україні і зриває постачання озброєнь. "Росіяни прямо зараз святкують те, що домоглися падіння ще одного західного уряду", – сказав Ді Майо в інтерв'ю Politico.

 

11:44 В Одесі через пожежу, котра спалахнула від ворожого ракетного удару, виникла загроза займання небезпечних речовин. Про це повідомляє Оперативне командування "Південь". "У цей час виникла загроза наближення вогню до вибухонебезпечних речовин. Триває гасіння пожежі", – зазначили у командуванні. Раніше спікер Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук повідомив, що внаслідок російського удару зайнявся склад. Внаслідок обстрілу ніхто не постраждав: охоронці дотримувалися правил безпеки під час повітряної тривоги, вони спустилися в укриття, і "це зберегло їм життя". 

 

 

10:59 Те, що росіяни називали "оперативною паузою", завершилося. Міністр оборони Росії Сєрґєй Шойґу дав "необхідні вказівки щодо подальшого нарощування дій угруповань на всіх операційних напрямках", повідомляє Міноборони РФ.

 

10:04 CNN повідомляє, що російська делеґація відвідувала Іран для огляду ударних безпілотників, плануючи використати їх у війні в Україні. На сайті CNN також оприлюднили супутникові знімки авіабази з дронами саме в той момент, коли там були росіяни.  

 

 

09:52 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 38 140 (+140) осіб,

танків – 1677 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 3874 (+4) од.,

артилерійських систем – 846 (+4) од.,

РСЗВ 247 (+0) од.,

засобів ППО – 109 (+0) од.,

літаків – 220 (+0) од.,

гелікоптерів – 188 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 687 (+6) од.,

автомобільної техніки – 2735 (+4) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 68 (+1) од.,

крилатих ракет – 162 (+7) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському  напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

49,1% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

22,3% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

45,6% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

27,5% артилерійських систем (з них 0,4% за минулий тиждень),

22,2% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

17,6% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

21,1% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

09:41 Міноборони США не бачить ознак того, що американська зброя для України пішла ще кудись, крім поля бою проти російських окупантів, пояснив представник Пентагону на традиційному брифінгу: "Ми не відстежуємо зброю. Але не відслідковувати і не знати, куди йде зброя, – це різні речі. Ми дуже добре знаємо, що українці використовують зброю, яку ми їм надали, і не бачили жодних ознак того, що ця зброя пішла ще кудись, окрім як для боротьби з росіянами".

 

09:23 Під ранок російська армія вдарила з "Градів" по житлових кварталах Нікополя, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. Пошкоджені 12 п’ятиповерхових будинків, школа та будівля ПТУ. Одна жінка поранена. Попередньо, двоє людей опинилися під завалами зруйнованих квартир.

 

09:05 Вночі о 03:20 ракетного удару зазнав Чугуїв, повідомили в Головному управлінні ДСНС у Харківській області. Внаслідок обстрілу було частково зруйновано двоповерховий житловий будинок. Рятувальники з-під завалів вилучили тіла двох людей.

 

08:42 Українські військові зупинили спробу ворога заволодіти автошляхом між Лисичанськом та Бахмутом, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай: "Росіяни ставлять за мету захопити стратегічно важливий для них автошлях уже понад два місяці, але контроль над декількома кілометрами цієї дороги їм встановити досі не по силах.

Українські захисники щільним вогнем зупинили ці спроби ворога, який вимушений був посунутися назад.

Окупаційні війська продовжують наносити артилерійські удари з наступними спробами штурму, завдають ракетні та авіаудари. Вони обіцяли «асвабаждение», а самі вбивають на Луганщині життя. Нівечать домівки та інфраструктуру, вбивають людей. А тим, хто вцілів, але втратив все, нічого не іншого залишається, як розпочати все з нуля. Тільки вже далеко від рідної домівки. Протягом 15 липня по населених пунктах та навколо них ворогом завдано чотири ракетні удари, здійснені три артилерійські атаки та ще п’ять тривалих мінометних обстрілів".

 

08:31 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Російські наступальні операції далі менші за розмахом і масштабом, а бойові дії на захід від Лисичанська зосереджені на Сіверську та Бахмуті. І це незважаючи на те, що російські війська зайшли на околиці Сіверська на початку тижня.

• Раніше Росія робила передчасні та неправдиві заяви про успіх. Ймовірно, це принаймні частково спрямовано на демонстрацію успіху вітчизняній аудиторії та зміцнення морального духу бойових сил.

• Українська оборона після відступу з Лисичанська успішно відбивала російські атаки, лінію української оборони було скорочено та випрямлено. Це дозволило зосередити силу та вогонь проти послаблених російських атак і сприяло зменшенню темпів наступу Росії.

 

08:15 В Одесі біля 5-ої ранку російська ракета влучила у склад, повідомив речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук. Постраждалих немає, охоронці дотримувалися правил поведінки під час повітряної тривоги. Триває рятувальна операція.

 

07:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російські окупанти продовжують завдавати ракетних ударів по цивільних об’єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін в положенні та діяльності підрозділів збройних сил республіки білорусь в прикордонних з Україною районах не відзначено.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з мінометів позиції наших військ поблизу Заруцького, Старикового та Будівельного Сумської області.

На Харківському напрямку противник основні зусилля зосереджує на недопущенні просування наших військ. Завдав авіаційного удару неподалік Мосьпанового. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Харків, Питомник, Новопокровка, Протопівка, Руські Тишки, Дуванка та Коробочкине.

На Слов’янському напрямку завдав авіаудару поблизу Богородичного.

Артилерійські обстріли фіксувалися в районах населених пунктів Дібровне, Чепіль, Костянтинівка, Новомиколаївка, Мазанівка, Богородичне, Микільське та Гусарівка.

На Донецькому напрямку ворог обстріляв райони Закітного, Сіверська, Григорівки, Тетянівки, Донецького та Райгородка. Штурмові дії окупантів у напрямку Спірне – Івано-Дар’ївка наші захисники успішно відбили.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційних ударів неподалік Берестового та Нью-Йорка. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Берестове, Соледар, Званівка, Семигір’я.

Ворожі спроби штурму у напрямках Доломітне – Новолуганське та Доломітне – Семигір’я під влучним вогнем українських воїнів захлинулися. Така ж доля спіткала окупантів у напрямку Роти – Вершина. Противник відійшов. Після перегрупування відновив наступ на Вуглегірську ТЕС, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках з метою витіснення наших підрозділів із зайнятих рубежів ворог завдав авіаударів поблизу Авдіївки. Вів артилерійські обстріли в районах населених пунктів Новобахмутівка, Авдіївка, Новомихайлівка, Павлівка, Золота Нива, Времівка, Новопіль, Залізничне, Новояковлівка та Малинівка.

На Південнобузькому напрямку противник вів повітряну розвідку БпЛА. Обстрілював з артилерії райони населених пунктів Осокорівка, Трудолюбівка, Партизанське, Первомайське, Благодатне, Мурахівка, Квітневе, Оленівка, Степова Долина, Олександрівка і Таврійське.

З метою вивезення захопленого майна морським шляхом російські окупанти намагаються відновити діяльність морських портів на узбережжі Азовського моря. У готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України утримують три носії високоточної зброї.

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

Російські війська, ймовірно, виходять із оперативної паузи, починаючи наземні наступи на північ від Слов’янська, на південний схід від Сіверська, біля Бахмута та на південний захід від Донецька.

• Російські війська продовжували обороняти зайняті позиції на харківському напрямку, щоб не допустити просування українських військ до російського кордону в Харківській області.

• 15 липня російські війська продовжували систематичні обстріли цивільної інфраструктури, об’єктів житлової інфраструктури, рекреаційних закладів та навчальних закладів міста Миколаєва.

• 15 липня керівництво Челябінської області оголосило про завершення формування добровольчого батальйону.

• Російська окупаційна влада продовжувала запроваджувати нові заходи контролю суспільства на окупованих територіях.

16.07.2022