Польща завершила будівництво паркану на кордоні з Білоруссю.

На спорудження огорожі витрачено близько 350 млн євро.

 

 

Польща завершила будівництво паркану на кордоні з Білоруссю. Про це повідомило Polskie Radio24 з покликом на слова речника міністра-координатора спецслужб Станіслава Жарина (Stanisław Żaryn). Він нагадав, що в середині 2021 року режиму Лукашенка провів гібридну операцію проти Польщі.

 

«Польський кордон зазнав міґраційного тиску. Мінськ сподівався, що йому вдасться створити постійний штучний шлях нелеґальної міґрації через Білорусь до Євроунії», — написав Жарин у Twitter.

 

За словами польського міністра внутрішніх справ Маріуша Каміньського (Mariusz Kamiński), наплив міґрантів з території Білорусі був «частиною більш масштабного сценарію дестабілізації всього реґіону, усієї Центральної та Східної Європи». «Це була підготовка до війни з Україною», – додав міністр.

 

Каміньський розповів, що висота загороджувальної споруди на польсько-білоруському кордоні становить 5,5 метра, довжина – 186 кілометрів. За його словами, нова система ущільнення кордону складатиметься з кількох ліній захисту, вона оснащено сучасними електронними пристроями, зокрема датчиками руху, а також камерами денного та нічного бачення. На верхівці паркану прикріплені спіралі колючого дроту. На будівництво огорожі витрачено близько 350 млн євро. «Зведений нами бар'єр відокремлює нас від зловісної диктатури Лукашенка – заявив він.

 

«Ця інвестиція убезпечить кордон і запобіжить дестабілізації Польщі через наплив нелеґальної міграції», – запевнив Станіслав Жарин.

 

Нагадаємо, що Польща вирішила побудувати паркан на кордоні з Білоруссю у 2021 році після різкого збільшення потоку міґрантів із країн Близького Сходу. Білоруська влада навмисне ввозила цих людей до країни з метою подальшого відправлення до Євроунії для дестабілізації ситуації в реґіоні.

01.07.2022