127-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:34 Президент США Джо Байден після саміту НАТО назвав кількість озброєнь, котрі союзники – загалом ідеться про пів сотні країн – зголосилися надати Україні: 140 000 протитанкових систем; 600 танків; 500 артилерійських систем; 600 000 стрілен; а ткож неназвану кількість реактивних систем залпового вогню, протикорабельні системи, системи протиповітряної оборони.

 

22:18 Папа Римський Франциск на зустрічі з делеґацією Вселенського патріархату засудив війну та імперіалістичні жадання. "Перед обличчям горя війни у першу чергу треба не мудрувати, а плакати, допомагати і навертатись. Потрібно оплакувати жертв і надмір пролитої крові, смерть багатьох невинних людей, травми сімей, міст, цілого народу: як же багато страждань у тих, хто втратив найдорожчих і змушений покинути рідний дім і батьківщину! Відтак потрібно прийти на допомогу цим братам і сестрам: це заклик до милосердя, яке ми, як християни, зобов’язані чинити щодо Ісуса, Який є мігрантом, убогим та пораненим. Але також необхідно навернутися, щоб зрозуміти, що збройні завоювання, експансії та імперіалізми не мають нічого спільного з Царством, яке проголошував Ісус, із Господом Пасхи, який у Гестиманії просив учнів відмовитися від насильства, покласти меч на місце, “всі бо, що за меч беруться, від меча загинуть”; і, відсікаючи всі заперечення, сказав: “Досить!”, – зауважив Папа Франциск, згідно з повідомленням "Радіо Ватикану".

 

21:48 Американська компанія Maxar Technologies опублікувала свіжі супутникові знімки острова Зміїний після звільнення від російських окупантів. На фотографіях видно дим із кількох локацій Зміїного. 

 

21:20 Посол Росії в Болгарії Єлєонора Мітрофанова заявила, що Москва розглядає можливість розриву дипломатичних відносин із болгарами, якщо Софія не скасує рішення про депортаціб 70 працівників російських дипломатичних представництв.

 

20:47 Україна закликала держави Каспійського регіону докласти максимальних зусиль, аби змусити Росію дотримуватися своїх міжнародно-правових зобов’язань, зокрема Конвенції про правовий статус Каспійського моря. Конвенція передбачає "використання Каспійського моря в мирних цілях, перетворення його в зону миру, добросусідства і співробітництва, вирішення усіх питань, пов’язаних з Каспійським морем, мирними засобами". У заяві МЗС ідеться: "Ракетні удари, які завдає Росія по об’єктах цивільної інфраструктури українських міст з регіону Каспію, грубо порушують положення конвенції. Закликаємо країни-учасниці конвенції спонукати Росію припинити використання акваторії Каспійського моря для продовження збройної агресії проти України, а також унеможливити подальшу мілітаризацію регіону та втягування його у збройний конфлікт". 29 червня в Туркменістані відбувся Шостий каспійський саміт за участю глав Азербайджану, Ірану, Казахстану, Туркменістану та РФ.

 

20:13 Учора біля острова Зміїний Росія втратила ще й вертоліт. "Напередодні один із чотирьох гелікоптерів, імовірно Ка-52, який увечері підлітав до Зміїного, отримав пошкодження та впав у море між островом Зміїним та Одеським газоконденсатним родовищем. Рашисти намагалися організувати пошуково-рятувальну операцію, але гелікоптер запросив посадку на борту «москви»", – повідомило Оперативне командування "Південь".

 

19:46 На місці проведення аварійно-рятувальних робіт на території ТЦ "Амстор" у Кременчуці виявили 22 фрагменти тіл, повідомляє ДСНС. Як уточнила "Українській правді" керівниця пресслужби ДСНС Ольга Козак, наразі неможливо встановити, скільки загиблим належали ці останки: для цього доведеться пройти експертизу. Окрім знайдених фрагментів тіл, підтверджено загибель 18 осіб.

 

19:17 Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вважає реалістичним план відкинути Росію на позиції до 24 лютого. Про це він сказав під час брифінгу після саміту НАТО в Мадриді в четвер, передає УНІАН. "Я їздив в Україну перед тим, як почалася низка цих самітів, саме для того, щоб зрозуміти, яке бачення Зеленського та української влади. І вони дійсно бачать шлях, як змінити динаміку війни в цьому році, в найближчі місяці... І тому зараз важливо допомагати, наскільки ми можемо, щоб Україна вистояла", – сказав британський прем'єр. Джонсон заявив про потребу постачати в Україну нове озброєння, наголосивши на тому, що "особливе значення" мають реактивні системи залпового вогню. "Ми вважаємо, що Україна здатна відкинути Росію на позиції, де вони були до 24 лютого 2022 року. А це саме той результат, якого, як каже Зеленський, він планує досягти", – додав Джонсон.

 

18:55 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках без особливих змін. Очікується проведення ротації одного із загонів спеціального призначення, що виконує завдання у районі населеного пункту Пінськ. Також підрозділи збройних сил республіки білорусь застосовують комплекси радіоелектронної боротьби в прикордонних районах з Волинською областю.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати підрозділи збройних сил в прикордонних районах Брянської та Курської областей. Ворог здійснив артилерійські обстріли наших позицій. Вів повітряну розвідку БпЛА в районі села Кисла Дубина. Також відзначається розгортання комплексів радіоелектронної боротьби неподалік населеного пункту Олешня Курської області.

На Харківському напрямку ворог веде оборону раніше зайнятих позицій. Завдав авіаційних ударів неподалік Прудянки і Одноробівки та ракетного удару по місту Харків.

Спробу ворожих штурмових дій у напрямку Кочубеївка – Дементіївка українські воїни одразу придушили.

Противник обстрілював з артилерії райони населених пунктів Питомник, Дементіївка, Іванівка, Рубіжне, Явірське, Петрівка, Руські Тишки та Кутузівка. Також, вів повітряну розвідку БпЛА типу “Орлан-10” поблизу Прудянки і Руської Лозової.

На Слов’янському напрямку ворожі підрозділи перегруповуються. Штурм у напрямку Довгеньке – Мазанівка наші воїни успішно відбили. Противник відійшов. Вів штурмові дії з метою взяття під повний контроль населеного пункту Богородичне, успіху не мав.

Ворожі обстріли фіксувалися в районах населених пунктів Богородичне, Краснопілля, Курулька, Вірнопілля та Червона Поляна.

На Краматорському напрямку активних дій ворог не вів. Завдав авіаудару в районі населеного пункту Тетянівка.

На Лисичанському напрямку противник обстрілює позиції наших військ в районі міста Лисичанськ. Веде штурмові дії в районі Лисичанського нафтопереробного заводу, має частковий успіх, утримує північно-західну та південно-східну частини заводу.

Вів штурмові дії в районах північно-східної частини Лисичанского НПЗ, населеного пункту Тополівка та північної частини населених пунктів Вовчоярівка і Малорязанцеве, частково має успіх, утримує під вогневим контролем ділянку дороги Тополівка – Лисичанськ.

Наступ противника у напрямку Лоскутівка – Лисичанський желатиновий завод українські воїни зупинили та змусили окупантів відійти.

На Бахмутському напрямку противник завдав ракетно-авіаційного удару в районі населеного пункту Соледар. Здійснив артилерійські обстріли районів Білогорівки, Покровського, Клинового та Новолуганського.

Усі спроби наступальних та штурмових дій окупантів в напрямках Миколаївка – Спірне, Володимирівка – Покровське, Доломітне – Вуглегірська ТЕС наші захисники успішно припинили.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках здійснював обстріли позицій із ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. Завдав ракетного удару по околицях Авдіївки. Вів повітряну розвідку БпЛА типу “Орлан-10”.

На Південнобузькому напрямку окупанти продовжували обстріли в районах населених пунктів Трудолюбівка, Князівка, Веселий Кут, Червоний Яр, Кобзарці, Любомирівка, Посад-Покровське та Лупареве. Вели повітряну розвідку. Зафіксовано роботу засобів радіоелектронної боротьби поблизу Великої Олександрівки.

У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває три носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Не витримавши вогневого впливу наших артилерійських, ракетних та авіаційних підрозділів, російські окупанти залишили острів Зміїний. Таким чином Одещину повністю звільнено.

 

18:13 Україна потребує сучасної зброї для боротьби з російською агресією, і НАТО надасть їй допомогу у переході від пострадянського озброєння на сучасні зразки зброї, заявив під час підсумкової пресконференції у Мадриді генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, передає "Укрінформ". "Ми вже доставили в Україну багато нового обладнання. Альянс має завдання допомогти Україні у переході від старого обладнання ще радянської ери до сучасного обладнання, що відповідає стандартам НАТО. Ми маємо перелік такого обладнання, якого потребує Україна вже зараз. Це широкий перелік сучасної зброї", – сказав Столтенберґ. Він зауважив, що союзники по Альянсу вирішили продовжити підтримку України, що допоможе їй залишалася незалежною та суверенною європейською державою. "Брудна війна Путіна, яку він веде проти України, є абсолютно неприйнятною. Вона несе смерть та руйнування в Україні, але також має важкі наслідки для світу. Тож президент Путін має вивести свої війська та припинити атаку проти суверенної держави, зупинити страждання людей в Україні", – наголосив генсек НАТО.

 

17:47 Оперативно-тактичне угрупування "Північ" оприлюднило у Facebook відео удару українського безпілотного авіаційного комплексу "Валькірія" по складу боєприпасів росіян на Донбасі.

 

17:10 Президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати впродовж наступних днів виділять новий пакет військової допомоги Україні на 800 мільйонів доларів, який включатиме, зокрема, нові реактивні системи залпового вогню. Про це американський лідер сказав у четвер на пресконференції в Мадриді за підсумками саміту НАТО, передає "Укрінформ". Він зазначив, що пакет включатиме нові сучасні системи протиповітряної оборони для України, більше засобів артилерії та боєприпасів, контрбатарейних радарів, ракети для систем РСЗВ, наданих Україні раніше. Крім того, за його словами, в Україну прямують нові системи HIMARS з інших країн.

 

16:38 Україна розриває дипломатичні відносини з Сирією, йдеться у заяві МЗС України. "Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує рішення Сирійської Арабської Республіки визнати т.зв. «незалежність» тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях", – повідомили на Михайлівській площі. Офіційний Київ трактує це рішення як недружній акт щодо України, посягання на її суверенітет та територіальну цілісність, грубе порушення українського законодавства, статуту ООН та основоположних норм і принципів міжнародного права. "Не маємо сумнівів, що сирійський режим намагається надати псевдосуб’єктності російським окупаційним адміністраціям на Донеччині та Луганщині на замовлення своїх кураторів в кремлі", – зазначено у заяві. МЗС розпочинає процедуру запровадження торговельного ембарго щодо Сирії, а також накладення інших санкцій щодо сирійських юридичних та фізичних осіб. "Наша позиція чітка – ми максимально жорстко реагуємо на будь-які спроби підірвати суверенітет і територіальну цілісність України та захищаємо національні інтереси всіма доступними способами, зокрема і на дипломатичному фронті", – наголосив міністр Дмитро Кулеба.

 

16:06 Одеську область зі звільненням острова Зміїний остаточно очищено від російських окупантів. Про це заявив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук. "Селище Біле Ізмаїльського району Одеської області. Він же острів Зміїний. Дякую ЗСУ!" – привітав Братчук.

 

15:44 У Білорусі почали розсилати повістки військовозобов'язаним із наказом прибути до військкоматів. Про це пише білоруське видання "Зеркало". У повістках не вказано причину з'яви до комісаріату. Натомість за неявку погрожують кримінальною відповідальністю. Нагадаємо, Міністерство оборони Білорусі проводить "мобілізаційні навчання" у Гомельській області, котра межує з Україною.

 

15:18 Львівська міська рада постановила заборонити діяльність Української православної церкви московського патріархату та Української правовірної греко-католицької церкви "Група Догнала" на території Львівської міської територіальної громади, повідомив депутат ЛМР Юрій Ломага.

 

14:51 60-та окрема піхотна бригада повідомила про звільнення села Потьомкине на Херсонщині. "Військовослужбовці 60 опбр провели успішний наступ, у ході якого відбили кілька контратак ворога, знищили загарбницькі БМП та танки, а також “вполювали” одного “Тигра”. Місцеве населення Потьомкиного з полегшенням зітхнуло, а українські військові задоволені результатом. Зі впевненістю в очах та зі стриманими посмішками на устах наші хлопці обіцяють тримати темп", – зазначили у бригаді.

 

14:25 Українська артилерія обстріляла базу зосередження й обслуговування військової техніки противника. Відео удару оприлюднило командування Десантно-штурмових військ ЗСУ. "Підрозділи Збройних Сил України не дають агресору часу на відпочинок", – ідеться у коментарі.

 

14:09 Росіяни обстріляли склад із зерном на Дніпропетровщині, повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак "Росія продовжує провокувати продовольчу кризу і брехати. Вони, як і раніше, блокують наші порти та знищують зерно. Їм потрібен світовий Голодомор", – прокоментував Єрмак.

 

13:58 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай стверджує, що під час операції відходу із Сіверськодонецька не загинув жоден український військовослужбовець. "Все пройшло централізовано, за планом, не було самовільного відходу. Все, що потрібно було для відходу – від будівельних матеріалів до човнів, тросів, – забезпечили", – сказав Гайдай в етері "24 каналу". Чиновник додав, що українські солдати "виконали і перевиконали" всі завдання.

 

13:34 15 українських вагонів зерновозів зійшли з рейок на території Румунії у середу. Ці вагони були у складі поїзда з 32 вагонів, що поверталися порожні після вивантаження зерна в румунському порту, повідомив голова правління "Укрзалізниці" Олександр Камишін. Зерновози рухалися на візках під колію 1435 мм, переставлених в Унгенах (Молдова). Згідно з попередньою інформацією, причиною сходу був стан колій. Наразі триває розслідування. 

 

 

13:10 Міжнародна правозахисна організація Amnesty International у ході розслідування підтвердила, що росіяни обстріляли будівлю Драматичного театру в Маріуполі з літака. Розслідувачі дійшли такого висновку на підставі особистих інтерв'ю із жертвами атаки, а також вивчення супутникових знімків та експертиз. Зокрема, Amnesty International заанґажувала фахового фізика побудувати математичну модель детонації, щоб визначити чисту масу вибухової речовини, котра необхідна для того рівня руйнування, що його зазнав театр. Експерт встановив, що удару завдавали, вірогідно, дві 500-кілограмові бомби однієї й тієї ж моделі. Саме такими снарядами Росія обстрілювала Маріуполь у березні. Понад те, автори розслідування дійшли висновку: на момент удару росіяни достеменно знали, що всередині ховалися мирні мешканці.

 

12:59 Народний депутат-колаборант Олексій Ковальов уперше після замаху тиждень тому виступив із публічним зверненням. Зрадник, обраний 2019 року від "Слуги народу", дав інтерв'ю пропаґандистові російської аґенції "РІА Новості". Він звинуватив у замаху спецслужби України і ствердив, що не злякався.

 

 

12:47 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний привітав українське військо зі звільненням острова Зміїний від росіян. Генерал додав, що значну роль у вигнанні русскіх зіграла самохідна артилерійська установка "Богдана" – перша машина цього класу, розроблена під натовський калібр 155 мм. "Богдану" сконструювали 2018 року, вона перебуває на озброєнні в одному екземплярі.  

 

#цитата 

 

Не витримавши вогню наших артилерійських, ракетних та авіаційних ударів, окупанти залишили острів Зміїний.

Дякую захисникам Одещини, які вжили максимальних заходів для звільнення стратегічно важливої ділянки нашої території. Низький уклін конструкторам та виробникам української самохідної гаубиці “Богдана”, яка відіграла важливу роль у звільненні острова. Подяка іноземним партнерам за надані засоби ураження.

Дякую всім, хто допомагає боронити кожний метр української землі і вірить у Збройні Сили України.

 

Валерій Залужний

 

12:33 Міноборони РФ бреше про успіхи російської армії в Україні, неспростовно довело російське видання "Проект", яке вивчило всі повідомлення військових і виявило грубі та смішні розходження у цифрах та географії.

Головне враження: дані беруться зі стелі – прессекретар МО РФ Конашенков звітує про захоплення одних і тих же міст і сіл та постійно плутається в цифрах втрат «ворога». Більше того, коли додати всі дані Конашенкова, то з'ясується, що Росія вже знищила більше техніки, ніж мала Україна навіть з урахуванням західних поставок.

Найкраще брехню прессекретаря Міноборони РФ ілюструє його улюблений термін – «райони зосередження живої сили та техніки» українських військ. Якщо скласти всі його заяви, то вийде, що Росія знищила 39,8 тис. таких скупчень. Якщо ж скласти всі цифри зі звітів РФ про знищену техніку (танків, артилерії, систем ППО, станцій радіоелектронної боротьби тощо) – то виявиться, що Росія всього знищила 9715 одиниць техніки. Тобто один район скупчення техніки складається навіть не з однієї одиниці техніки (а термін скупчення передбачає хоча б кілька), а з її чверті. Те ж саме з живою силою. Якщо скласти всі заяви, то вийде, що від дій російської армії загинули 40,5 тис. українських військових. Мало того, що ця цифра абсурдна, з неї випливає, що знищене скупчення живої сили і техніки включає лише одну людину.

Вивчаючи брифінги Конашенкова, "Проект" виявив, що за його заявами Кремінну російські війська захоплювали 4 рази, Тарамчук, Боровеньки та Новомайорське – тричі, і ще не менше 21 населеного пункту – двічі. При цьому представник військового відомства жодного разу не повідомляв про перехід цих місць із рук в руки, тому неможливо зрозуміти, чи звітує він про один успіх кілька разів, чи російську армію вибивали із захопленого пункту, який потім довелося повертати. Іноді вустами Конашенкова російська армія захоплює те, чого немає. Так, 6 березня він повідомив про взяття під контроль села Закаблухівка. Це не село, а хутір, і зник він ще у 1980-х.

17 квітня у вечірньому брифінгу Конашенков сказав: «…в районі населеного пункту Преображенське ПАВЛОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ збито український безпілотний літальний апарат». Де в Україні ця область? 23 травня він повідомив, що «російськими засобами ППО за добу збито літак Су-25 ПС України над Павлоградом Харківської області». Павлограда в Харківській області нема і ніколи не було.

9 травня Конашенков повідомив, що російські війська розбомбили на землі українські гелікоптери, і назвав загальні їхні втрати: 118 одиниць – це на два більше, ніж попереднього дня. Увечері Міноборони уточнило свою інформацію: розбито 6 вертольотів, а не 2. Арифметика каже, що загальна сума мала стати 122 одиниці, але у російських військових свої закони додавання:  вони прозвітували про 124 знищені одиниці. Etc., etc., etc.

 

11:49 Міністерство оборони Росії підтверджує вихід російських військ зі Зміїного. "Сьогодні як крок доброї волі російські військовики завершили виконання задач на острові Зміїний і вивели звідти гарнізон", – заявив представник Міноборони на брифінґу.

 

11:13 Згідно з попередньою інформацією від Оперативного командування "Південь", росіяни покинули острів Зміїний після ефективної атаки Збройних Сил України. "Протягом ночі внаслідок вдало проведеного чергового етапу військової операції із завданням вогневих ударів нашими ракетними та артилерійськими підрозділами по острову Зміїний противник поспіхом евакуював залишки гарнізону двома швидкісними катерами і, ймовірно, залишив острів. Наразі Зміїний вкрито пожежею, лунають вибухи. Остаточні результати операції дорозвідуються", – йдеться у повідомленні.

 

 

10:47 Снайпер Сил спеціальних операцій ЗСУ записав на відео свою роботу по колоні російських окупантів – знищив кількох противників, коли вони рухалися вервечкою вперед. "Росіяни самі вийшли назустріч кулям, вчасно і влучно випущених по ним снайпером ССО України", – прокоментували у війську.

 

10:12 Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте закликав країни НАТО не скупитися постачати Україні важке озброєння, повідомляє Politico. "Вкрай важливо, щоб усі країни, у яких все ще є щось на полиці, доставляли це [в Україну]. Це може означати, що найближчими місяцями ви не зможете цілком захистити свою власну територію, але зараз важливо, щоб ми дали пріоритет Україні", – заявив Рютте. Голландський прем'єр повідомив, що важке озброєння зголосилася постачати Італія.

 

09:44 Станом на ранок 30 червня під завалами атакованого російською ракетою будинку в Миколаєві виявили тіла шістьох загиблих.

 

09:20 Керівництво Європейської Унії схиляється до того, щоб розрядити ситуацію у стосунках Вільнюса й Москви і піти на винятки із санкцій, через які балтійська республіка припинила транзит деяких товарів до Калінінградської області. У Брюсселі побоюються, що Кремль може вдатися до військового шляху вирішення суперечки. "Ми повинні дивитися правді у вічі. У Путіна набагато більше важелів впливу, ніж у нас. У наших інтересах знайти компроміс", – заявив один зі співрозмовників аґенції Reuters. Тимчасом Литва виступає за те, щоб не робити жодних винятків із антиросійських санкцій для калінінградського транзиту.

 

09:09 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 35 600 (+150) осіб,

танків – 1573 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 3726 (+6) од.,

артилерійських систем – 790 (+9) од.,

РСЗВ 246 (+0) од.,

засобів ППО – 104 (+1) од.,

літаків – 217 (+0) од.,

гелікоптерів – 185 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 641 (+1) од.,

автомобільної техніки – 2602 (+4) од.,

кораблів /катерів – 14 (+0) од.,

спеціальної техніки – 61 (+0) од.,

крилатих ракет – 143 (+1) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

46,0% танків (з них 1,9% за минулий тиждень),

21,5% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

43,4% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

25,6% артилерійських систем (з них 1,0% за минулий тиждень),

22,1% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

17,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

20,8% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

08:56 Ворог продовжує тероризувати міста та села Криворіжчини, повідомив голова обласної Дніпропетровської військової адміністрації Валентин Резніченко: нині зранку кілька разів із різної зброї росіяни обстріляли Зеленодольську громаду.
У Зеленодольську ворог поцілив у сільгосппідприємство. Знищив склад, у якому було 40 тонн зерна. Вибух спричинив пожежу. У Великій Костромці удар прийшовся по центру села. Є руйнування. Попередньо, люди не постраждали.

 

08:50 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Українські війська продовжують утримувати свої позиції в Лисичанську після відходу з Сіверськодонецька. Російські війська продовжують спрямований на оточення повзучий наступ з Попаснянського напрямку, щоб уникнути необхідності форсувати нову велику переправу через Сіверський Донець на цій ділянці.

• Поточні наземні бойові дії, ймовірно, зосереджені навколо Лисичанського нафтопереробного заводу, за 10 км на південний захід від центру міста. На оперативному рівні російські сили продовжують досягати обмеженого прогресу, намагаючись оточити українських захисників на півночі Донецької області, наступаючи з Ізюму.

• Цілком ймовірно, що здатність українських сил продовжувати вести затяжні бої, а потім відводити війська в належному порядку, щоб не потрапити в оточення, і надалі залишатиметься ключовим фактором у результаті кампанії.

 

07:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують перебувати у прикордонних районах Брестської та Гомельської областей. За наявною інформацією, військовими комісаріатами зазначених областей вивчаються можливості проведення прихованої мобілізації населення.

На Сіверському напрямку без особливих змін.

На Харківському напрямку ворог продовжує ведення оборони раніше зайнятих позицій. Здійснював обстріли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах міста Харків, населених пунктів Питомник, Українка, Перемога, Дементіївка, Прудянка, Коробочкине та Рубіжне.

Наші захисники рішуче придушили спробу ворожих штурмових дій в районі населеного пункту Дементіївка. Окупанти відійшли. Завдали авіаційних ударів поблизу Прудянки та Верхнього Салтова.

На Слов’янському напрямку ворог проводить перегрупування військ та обороняється. Здійснив обстріли із артилерії різних калібрів в районах Мазанівки, Дібрівного та Краснопілля.

На Донецькому напрямку противник, за підтримки артилерії, намагається блокувати місто Лисичанськ та взяти під контроль ділянку автошляху Лисичанськ – Бахмут. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Лисичанськ, Верхньокам’янка та Сіверськ. Завдав авіаудару неподалік Вовчоярівки. Веде наступ поблизу Верхньокам’янки та штурмові дії в районі Лисичанського нафтопереробного заводу, бойові дії тривають.

На Краматорському напрямку ворог активних бойових дій не вів, обстрілював наші позиції із артилерії.

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Берестового, Покровського і Званівки та авіаційний удар в районі Покровського. Українські воїни зупинили наступ та завдали окупантам значних втрат в районах населених пунктів Клинове і Новолуганське, а також відбили штурм у напрямку Вуглегірської ТЕС. В обох випадках ворог відійшов.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник обстрілював райони Водяного, Авдіївки, Мар’їнки, Вугледара, Полтавки, Новоукраїнського, Новосілки та Оріхова. Завдав авіаційних ударів по наших позиціях поблизу Авдіївки та Щербаків. Намагався вести штурмові дії у районі Павлівки, успіху не мав, відійшов.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує систематично обстрілювати цивільну і військову інфраструктуру та проводить перегрупування військ. Завдав ракетно-авіаційних ударів в районах Князівки, Потьомкиного і Березнегуватого. Вів повітряну розвідку. Продовжує зберігатися загроза ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону.

У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Наша авіація та ракетно-артилерійські підрозділи успішно продовжують виконання бойових завдань – б’ють по скупченнях ворога та складах боєприпасів.

 

07:33 Аналіз поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни:

• Українські джерела повідомляють, що російська влада готується анексувати території півдня України як «Таврійську губернію», готуючи референдуми на окупованих територіях.

• Можливо, російські війська планують щось на Запорізькій атомній електростанції.

• Російські війська продовжували наступ на Лисичанськ та його околиці.

• Російські війська досягли незначних успіхів на схід від Бахмута вздовж траси E40 і можуть готуватися до прямого наступу на Бахмут.

• Російські війська продовжили наступальні операції на Слов'янськ з північного заходу.

• Російські війська продовжували спроби провести наступ на північ від Харкова. Це вказує на те, що територіальні претензії Кремля не обмежуються Донбасом, що й надалі виснажуватиме людські та матеріальні ресурси за рахунок наступальної могутності на більш критичних лініях наступу.

• Російські війська продовжували посилювати свої оборонні позиції на південному напрямі.

30.06.2022