120-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:44 Голова Представництва Європейської Унії Матті Маасікас привітав Україну зі статусом кандидата в ЄС. "Я дуже щасливий з цього приводу. Це визнання того, що Україна належить до європейської родини. Це визнання всіх тих жертв, які робили українці від Майдану та які роблять зараз, помираючи на полях битв, протистоячи невиправданій та безпідставній агресії російської федерації", – написав він у twitter. "Тепер ваш європейський шлях ясний. Робота почнеться завтра, з усіма реформами ЄС – але сьогодні ми святкуємо. Слава Україні!" – привітав Маасікас.

 

21:27 УКРАЇНА ОТРИМАЛА СТАТУС КАНДИДАТА В ЧЛЕНИ ЄС​. Лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі підтримали надання статусу кандидата в ЄС для України і Молдови, повідомив Шарль Мішель, голова Європейської ради, додавши: "Наша будучність разом".

 

20:13 Запропонований Організацією Об'єднаних Націй і підтриманий Туреччиною план експорту зерна з України передбачає огляд суден з метою уникнення перевезення зброї. Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу за підсумками переговорів із очільницею дипломатії Великої Британії Ліз Трасс в Анкарі, повідомляє "Укрінформ". "Є план ООН щодо здійснення експорту зерна з України. Ми продовжуємо наші зусилля разом з ООН. Ми контактуємо як з Україною, так і з Росією. Ми розглядаємо цей план ООН як реалістичний, тому ми рішуче його підтримуємо", – сказав Чавушоглу. З його слів, план передбачає створення зони безпеки для руху та перевірки кораблів. "Неподалік від українських територіальних вод буде створено зону безпеки, де також буде здійснюватися контроль суден, які прямують в українські порти, щоб переконатися, що не перевозиться зброя чи щось подібне", – розповів Чавушоглу. Міністр також запевнив, що Туреччина виступає проти незаконного продажу українського зерна на міжнародні ринки Росією чи іншою країною.

 

19:44 Європейська спілка телебачення і радіомовлення підтвердила своє рішення не проводити "Євробачення–2023" в Україні через війну. Про це повідомляє "Суспільне", покликаючись на офіційну заяву. Організація стверджує, що ухвалила таке рішення "з жалем" та продовжить дискусії щодо пошуку країни-господарки наступного "Євробачення". "Це рішення було продиктоване відповідальністю EBU за забезпечення умов, які гарантують безпеку всіх, хто працює та бере участь у заході, планування якого має розпочатися негайно в країні, що приймає конкурс", – ідеться у заяві. Організація нагадує, що зазвичай до роботи на "Євробаченні" акредитують щонайменше 10 тисяч людей, зокрема знімальну групу та журналістів. Крім того, на заході очікується близько 30 тисяч відвідувачів зі всього світу. "Їхнє благополуччя – наша головна турбота", – стверджує EBU. У правилах проведення конкурсу "Євробачення" зазначено, що захід може бути перенесений у форс-мажорній ситуації, такій, як війна. Крім того, EBU звернувся до сторонніх експертів з питань безпеки, які заявили, що контрзаходи, запропоновані для пом'якшення загроз при плануванні заходу в Україні, є недостатніми для міжнародного публічного заходу, а ризик масових жертв через конфлікт є "високим".

 

19:20 Після початку бойових дій в Україні зникло безвісти 20 тисяч осіб. Про це повідомив під час брифінгу начальник департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Нацполіції Олексій Сергєєв. “З 24 лютого до органів та підрозділів поліції надійшли звернення щодо зникнення 20 тисяч осіб, з них майже половину вдалося розшукати”, – сказав він. Зниклими є 169 дітей.

 

18:51 Генеральний штаб ЗСУ повідомляє, що українська армія зупинила наступ росіян на півдні Лисичанська:

 

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття білорусько-українського кордону. З військовими комісаріатами окремих областей проводяться мобілізаційні навчання, де відпрацьовуються питання оповіщення та комплектування військових частин.

На Сіверському напрямку ворог продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Старі Вирки, Атинське та Старикове.

На Харківському напрямку противник здійснив артилерійські обстріли цивільної та військової інфраструктури у районах населених пунктів Харків, Руська Лозова, Печеніги, Хрестище, Мосьпанове, Старий Салтів, Руські Тишки та Пришиб.

На Слов’янському напрямку ворог обстрілює цивільну інфраструктуру із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах Богородичного, Адамівки, Дібрівного, Курульки, Петрівського, Вірнопілля та Мазанівки. Наші воїни відбили ворожий штурм поблизу Долини та Богородичного та змусили окупантів відійти.

На Донецькому напрямку противник продовжує вогневий вплив по підрозділах Сил оборони із ствольної та реактивної артилерії, мінометів і танків по лінії зіткнення. Основні зусилля зосередив на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках з метою встановлення контролю над населеними пунктами Сєвєродонецьк, Миколаївка. Закріплюється на раніше захоплених позиціях в районах Лоскутівки та Рай-Олександрівки. Намагається поповнити втрати.

На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів.

На Сєвєродонецькому напрямку противник здійснював обстріли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Сиротине, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Воронове та Мирна Долина. Підрозділами зі складу 2-го армійського корпусу, за підтримки загонів росгвардії, веде штурмові дії з метою встановлення повного контролю над Сєвєродонецьком. Бойові дії тривають.

Наші воїни зупинили наступ у напрямку південної околиці Лисичанська завдали ворогу втрат та змусили відступити. Для поновлення наступу окупанти висувають резерви. Наступальні дії ворога поблизу Борівського українські захисники також зупинили.

Противник провів розвідку боєм в районі населеного пункту Біла Гора. Продовжив наступ в районі населеного пункту Рай-Олександрівка, тривають бої.

На Бахмутському напрямку ворог обстріляв з артилерії різних калібрів наші позиції в районах населених пунктів Миколаївка, Берестове, Клинове, Торецьк, Новолуганське, Покровське, Луганське та Кодема. Армійська авіація загарбників завдала удару поблизу Клинового.

Окупанти намагаються встановити контроль над населеним пунктом Гірське. Силами штурмових груп зі складу 1-го армійського корпусу оволоділи Миколаївкою. Провалом для ворога завершилась розвідка боєм в районі населеного пункту Вершина.

Противник безуспішно намагався скувати боєм дії наших підрозділів в районі Клинового.

На Новопавлівському напрямку ворог обстрілював позиції наших військ із танків та артилерії поблизу Павлівки, Вугледара і Пречистівки. Завдав авіаударів в районах населених пунктів Павлівка, Вугледар та Шевченко. Поблизу останнього наші воїни дали окупантам жорсткий бій та змусили відійти.

Для виявлення слабких місць в нашій обороні окупанти задіяли диверсійно-розвідувальні групи в районах населених пунктів Времівка, Новосілки та Нескучне. Українські воїни їх успішно виявили - з великими втратами ворог відійшов.

На Авдіївському, Курахівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів. З метою недопущення перекидання резервів на інші напрямки обстрілював позиції наших військ з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах Авдіївки, Пісків, Опитного, Мар’їнки, Грушового та Новополя.

Спробу наступу ворога в напрямку Мар’їнки наші воїни жорстко придушили.

На Південнобузькому напрямку противник активних дій не вів. Обстрілював цивільну інфраструктуру із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Добрянка, Миколаївка і Трудолюбівка. Завдав авіаудару по позиціях наших військ неподалік Князівки. З метою виявлення змін в положенні наших підрозділів та корегування вогню вів повітряну розвідку БпЛА.

В акваторії Чорного та Азовського морів корабельне угруповання ворога намагається підтримувати сприятливий оперативний режим. У готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України утримуються п’ять носіїв високоточної зброї.

Не відчуваючи підтримки серед жителів на тимчасово захоплених українських територіях, окупанти бояться тотального спротиву місцевого населення. У зв’язку з цим вони вчиняють незаконні обшуки, проводять затримання і арешти.

Наші підрозділи продовжують виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань на визначених напрямках та б’ють окупантів у ближніх боях.

 

18:19 Міський голова Скадовська Олександр Яковлєв (перебуває на вільній території) закликав містян після вчорашніх вибухів у порту сторонитися портової інфраструктури та скупчення російських військовиків. Бурмистр поінформував, що внаслідок обстрілу прибережжя у середу загинув скадовчанин.

 

17:55 Президент України Володимир Зеленський заявив, що після перемоги у війні Україна будуватиме державу із потужною системою безпеки й оборони. Про це Президент сказав під час спілкування зі студентами та професорами освітніх закладів Ізраїлю. "Я думаю, що в багатьох сферах на нас чекають дуже схожі з вашою прекрасною державою речі. Ми будемо розуміти, що наш сусід – Російська Федерація. Ми будемо розуміти, що Росія, навіть після того, як ми закінчимо війну та переможемо, може знову через 10–20 років піти в наступ. Я не кажу, що це неодмінно буде. Але ми більше не віримо російському сусіду", – пояснив він.  "Ми будемо відбудовувати європейську державу, яка буде членом Європейського Союзу. Але з таким потужним захистом, який є у держави Ізраїль", – додав Президент.

 

17:20 У Брюсселі розпочалося засідання Європейської ради, на котрому, як очікується, Україні буде надано статус кандидата у члени Європейського Союзу. У засіданні беруть участь голови держав та урядів країн-членів ЄС і керівництво європейських інституцій – президенти Євроради Шарль Мішель і Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, передає аґенція "Інтерфакс-Україна". Європейська рада розпочала роботу з годинною затримкою через те, що ранкова зустріч із лідерами країн Західних Балкан тривала на дві години довше, ніж планувалося. Засідання розпочалося з обміну думками з президентом Європейського парламенту Робертою Мецолою. Напередодні цього засідання Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій закликав лідерів ЄС негайно надати Україні та Молдові кандидатський статус.

 

16:52 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що становище на фронті є важким, українські сили мусять іти на вигідніші позиції:

 

Ціна свободи висока.

Нам дуже важко, адже вогнева перевага на боці противника. Попри все, ми тримаємося. Ситуація складна, однак контрольована.

Ми вимушені вести маневрену оборону, займати більш вигідні рубежі та позиції. Але кожний метр захопленої окупантом землі залитий його кровʼю.

Тримаймо стрій!

 

Валерій Залужний

 

16:14 Компанія NIKE вирішила повністю піти з російського ринку. У заяві на російськомовній версії сайту зазначено, що магазини "тимчасово закрилися і більше не відкриються".

 

15:38 Українські правоохоронці склали підозру колишньому народному депутатові від Партії регіонів. "У березні 2022 року він перебував на тимчасово окупованій території Київської області разом з військами російської федерації. Він був одним із рупорів російської пропаганди і регулярно записував відео, на яких заперечував агресію рф і транслював тези про «асвабадітєлєй». Згодом ці ролики публікували прокремлівські ЗМІ, у тому числі федеральний телеканал при міністерстві оборони рф. У травні 2022 року фігурант взяв участь у проведенні інформаційної кампанії рф, де вчергове виступив на підтримку її агресії і тимчасових окупаційних адміністрацій у південних регіонах України", – ідеться у повідомленні СБУ.

 

 

15:08 Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що перші реактивні системи залпового вогню HIMARS вже прибули в Україну. "HIMARS вже в Україні. Дякую моєму американському колезі й другу, міністру оборони Ллойду Остіну за ці потужні засоби. Літо у російських загарбників буде спекотним. А для декого з них – останнім", – написав Резніков у twitter.

 

14:44 Британський уряд оприлюднив новий пакет санкцій проти Росії. Він включає заборону на постачання низки видів обладнання – нафтогазового, морського, а також на ввезення та використання в Росії авіаційного палива і британської національної валюти – фунта стерлінгів, повідомляє BBC.

 

14:16 Європейський парламент ухвалив резолюцію, котрою підтримав невідкладне надання Україні, а також Молдові статусу кандидата в члени Європейського Союзу. Про це йдеться у повідомленні на офіційній інтернет-сторінці Європарламенту. "За" проголосувало 529 європарламентарів, 45 – "проти" й 14 – "утрималося". ЄП також зазначив, що такий же статус має отримати Грузія, коли грузинська влада виконає належні передумови, визначені Європейською комісією. "Українці, молдовани та грузини заслуговують жити у вільних, демократичних і квітучих країнах, котрі є гордими та відданими членами європейської родини", – йдеться у пресрелізі.

 

13:57 Восьмий апеляційний суд Львова заборонив діяльність "Прогресивної соціалістичної партії України". Про це повідомляє рух ЧЕСНО. Таким чином, суд заборонив уже дванадцяту проросійську партію.

 

13:35 Президент Володимир Зеленський відбув телефонні переговори із президенткою Молдови Маєю Санду. "Очікуємо на рішення Євросоюзу щодо надання кандидатського статусу нашим державам. Домовилися про взаємну допомогу на шляху до ЄС", – поінформував Зеленський у twitter. Як наголошує видання "Європейська правда", то є перша розмова між Зеленським і Санду від початку російського вторгнення. Позиція офіційного Кишинева викликала обурення Києва, оскільки Молдова оголосила, що не запроваджуватиме проти Росії економічних санкцій. Згодом Молдова таки затвердила всі основні заборони, просто зробила це неофіційно. Іншим спірним питанням було постачання зброї. Керівництво України нібито зверталося до Молдови з проханням продати радянські винищувачі МіГ-29, але отримало відмову.

 

13:09 Президент Європейської ради Шарль Мішель певен, що лідери ЄС ухвалять позитивне рішення про надання Україні статусу країни-кандидата. Про це він заявив сьогодні у Брюсселі перед початком зустрічі голів держав та урядів ЄС перед самітом Унії, повідомляє "Укрінформ". "Це вирішальний момент для Європейського Союзу. Це геополітичний вибір, який ми зробимо сьогодні. Я переконаний, що сьогодні ми надамо статус країни-кандидата Україні та Молдові й висловимо чітку та потужну європейську перспективу для України, Грузії та Молдови", – наголосив Мішель.

 

12:50 Український волонтер Сергій Притула повідомив, що після оголошення збірки на три "Байрактари" за добу вдалося зібрати грошей на два турецькі TB2. "Добу тому, о 90:00, ми розпочали збір коштів в рамках проєкту «Народний Байрактар». Розуміючи, на який захмарний бюджет ми замахнулись. Але й усвідомлюючи важливість того, чим можемо посилити Повітряні сили ЗСУ. Минула доба… Станом на 09:00 23.06 ви задонатили… 296 000 000 грн!!! Доплюсовуємо те, що наш фонд виділив на проєкт, і маємо сумарно 366 000 000 грн! А це означає, що з бажаних трьох ми вже назбирали на ДВА БАЙРАКТРАРИ!!!" – похвалився Сергій.

 

12:16 На Вінниччині лісничі виявили ворожу крилату ракету "Калібр", збиту засобами протиповітряної оборони Повітряних сил іще 21 травня на шляху до цілі. "Нагадуємо, що уламки ракет чи інших боєприпасів надзвичайно небезпечні речі. Бойова частина знайденої ракети важить 400 кілограмів. При виявленні подібних "подарунків" одразу сповіщайте органи влади, поліцію чи військових", – застеріг Генштаб ЗСУ.

 

11:58 Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, покликаючись на дані розвідки, що в найближчі місяці просування російських військ зупиниться, адже армія РФ вичерпає свої ресурси. "І тоді ми мали би допомогти українцям розвинути динаміку в протилежному напрямку. Я говоритиму про це на саміті G7... І щойно українці опиняться у становищі, щоб розпочати контрнаступ, це мусить бути підтриманим. Із оснащенням, котрого вони вимагають від нас", – сказав Джонсон у інтерв'ю журналістам групи медій. Відповідаючи на питання, як би могла виглядати перемога України (або поразка Путіна), Джонсон сказав: "Що ми принаймні відновимо статус-кво, котрий був до 24 лютого, і що російські війська відійдуть із територій, на які вони вдерлися", – цитує Reuters.

 

11:43 На Сумщині росіяни обстріляли чотири райони. Зафіксовано майже сотню ударів артилерії з боку РФ, ідеться у зведеній інформації від військово-цивільних адміністрацій. Один чоловік загинув внаслідок скидання боєприпасу з безпілотника. Внаслідок артобстрілів пошкоджено інфраструктуру сіл Сумського та Конотопського районів, зокрема житлові будинки, Атинський психоневрологічний інтернат, водонапірну башту, електромережі, фермерське господарство. Вчора пізно ввечері під час патрулювання на міні підірвалися поліціянти – п'ятеро травмованих, один загиблий.

 

11:25 Коментуючи інформацію про вчорашні бої на вулицях Херсона, заступниця міністра оборони Ганна Маляр вчергове закликала дочекатися офіційної інформації від Генерального штабу:

"Так, під час війни військова інформація свідомо подається з запізненням у часі  – таке правило інформування в умовах воєнного стану. Воно обумовлено військовою доцільністю під час проведення операцій та заходами безпеки. Інформація про звільнення чи втрату населеного пункту, надана до завершення операції, вважається некоректною. Так буває, що маленька дитина, через неможливість усвідомити наслідки, може задушити у щирих міцних обіймах кошенятко чи іншу тваринку.

Навіть якщо у вас є свої джерела інформації на фронті, не треба писати у соцмережах деталі військових операцій ЗСУ. Тим більше, що джерела на тактичному рівні не володіють всією ситуацією в цілому, бо мають уяву лише про фрагмент".

 

10:51 Супутники НАТО зазнимкували пожежу на "вежах Бойка" після удару ЗСУ.  

 

Пожежа на бурових платформах у Чорному морі, супутниковий знімок, 21 червня 2022 року

 

10:46 Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов заявив, що найближчий опалювальний сезон буде надскладним, і оселі опалюватимуться слабше, ніж звикле. Про це Чернишов написав на своїй сторінці у Facebook. "Очевидно, що ця зима буде надскладною. Головне  – ми маємо захистити кожного українця та обігріти його помешкання... Але ми маємо відвикнути жити взимку з відчиненими вікнами й обігрівати вулицю. Вважаємо, що оптимальна температура в оселі має коливатися в межах 18–20 градусів, але в жодному разі не нижче 16 градусів. Як в ощадливих країнах розвинутої Європи. Як ми переживемо цю зиму, залежить від кожного із нас", – написав Чернишов.

 

10:10 Росіяни обстріляли Криворізький район, поранено двох людей. Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної адміністрації Валентин Резніченко. "Ворог шість разів ударив по Криворізькому району. Підступно поцілив по житлових кварталах. На вулицях та подвір’ях після обстрілу залишилися касетні боєприпаси", – повідомив Резніченко. 

 

09:59 Збройні Сили України знищили на острові Зміїний ще один зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцир-С1", повідомляє оперативне командування "Південь". Раніше начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов пояснив, що військова операція Збройних сил України на острові Зміїний ставить за мету повне звільнення острова від російських окупантів, оскільки контроль над островом дає можливість захищати повітряний простір над півднем України.

 

09:39 Погасили пожежу на нафтобазі в Новомосковському районі Дніпропетровської області, яку гасили 108 годин після ракетного удару Росії ввечері 18 червня, повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

 

09:36 Траса Лисичанськ–Бахмут непроїзна, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, додавши "користуємося іншими сполученнями". Він підтвердив, що "відучора Лоскутівка та Рай-Олександрівка окуповані ворогом. Втім, ми продовжуємо стримувати росіян у Сіверськодонецьку та Сиротиному, відбиваємо атаки від Золотого та Вовчоярівки. Окупанти нищать промисловість у Сіверськодонецьку. На цей раз вогнем уражено території цегляного заводу, «Склопластику», а також заводу хімічного нестандартизованого обладнання. Пошкоджено будівлю ІІ прохідної «Азоту»"

 

09:30 Аналіз ситуації від американського Інституту вивчення війни:

– Російські війська продовжують наступ південніше Лисичанська і, ймовірно, найближчими днями дійдуть до міста, хоча навряд чи швидко візьмуть під свій контроль район Сіверськодонецька та Лисичанська.

– Російські війська продовжили наступальні дії у напрямі Слов'янська і досягли незначних успіхів.

– Російські сили активізували зусилля щодо перекриття українських комунікацій уздовж траси Т1302 Бахмут–Лисичанськ.

– На південному напрямку росіяни зосередилися на обороні і, можливо, досягли незначних успіхів у Миколаївській області.

– Російська влада продовжує заходи щодо економічної інтеграції окупованих територій.

 

09:09 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 34 430 (+200) осіб,

танків – 1504 (+8) од.,

бойових броньованих машин – 3632 (+18) од.,

артилерійських систем – 756 (+4) од.,

РСЗВ 240 (+1) од.,

засобів ППО – 99 (+1) од.,

літаків – 216 (+0) од.,

гелікоптерів – 183 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 620 (+6) од.,

автомобільної техніки – 2548 (+5) од.,

кораблів /катерів – 14 (+0) од.,

спеціальної техніки – 60 (+1) од.,

крилатих ракет – 137 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

45,6% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

26,4% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

42,5% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

13,3% артилерійських систем (з них 0,4% за минулий тиждень),

16,0% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

15,7% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

19,1% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

09:03 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

З 19 червня російські війська, ймовірно, просунулися на 5 км до південних околиць Лисичанська.

Деякі українські частини відійшли, ймовірно, щоб не потрапити в оточення. Покращені позиції Росії в цьому секторі, можливо, є результатом нещодавнього посилення підрозділів і великої концентрації вогню.

Цим повзучим просуванням до околиць забудованої території російські війська тиснуть на Лисичансько-Сіверськодонецький мішок. Однак їхні зусилля досягти глибшого оточення для захоплення західної частини Донецької області залишаються в глухому куті.

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках, у період 22 червня – 1 липня 2022 року у Гомельській області, поблизу державного кордону з Україною, триватиме мобілізаційне навчання збройних сил республіки білорусь. Під час нього планується відпрацювати питання призову військовозобов’язаних запасу.

В рамках заходів бойової підготовки також проводяться навчання з підрозділами сил спеціальних операцій білорусі із залученням інструкторів збройних сил російської федерації. Основна увага приділяється веденню диверсійно-розвідувальної діяльності.

На Сіверському напрямку підрозділи противника продовжують перебувати у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Ворог утримує до трьох батальйонних тактичних груп зі складу 1 танкової армії Західного військового округу та підрозділи повітряно-десантних військ. Вдосконалює оборонні позиції у районі населеного пункту Тьоткіно Курської області. Агресор продовжує обстріли підрозділів Сил оборони у прикордонних районах Сумської області.

На Харківському напрямку підрозділи противника основні зусилля зосереджують на недопущенні виходу Сил оборони в тил угруповання окупаційних військ, що діє на Слов’янському напрямку. Противник вів повітряну розвідку в районах населених пунктів Байрак та Рубіжне.

На Слов’янському напрямку угруповання агресора основні зусилля зосереджує на покращенні тактичного положення та виявленні слабких місць в обороні наших військ. Ворог намагається створити умови для відновлення наступу в напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ. З метою посилення угрупування військ у районі міста Ізюм противник перемістив до двох танкових підрозділів. Окупанти планують застосувати важкі вогнеметні системи на Слов’янському напрямку.

На Донецькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на встановленні повного контролю над містом Сєвєродонецьк, веденні наступальних дій з метою оточення наших військ у районі міста Лисичанськ та блокуванні основних логістичних шляхів.

На Сєверодонецькому напрямку противник оволодів населеними пунктами Лоскутівка, Рай-Олександрівка. Веде штурмові дії з метою встановлення контролю над населеним пунктом Сиротине. Здійснює підготовчі заходи до форсування річки Сіверський Донець.

На Бахмутському напрямку окупанти ведуть наступальні дії у напрямках населених пунктів Золоте та Вовчоярівка. Намагаються оволодіти панівними висотами в районі Берестового з метою встановлення контролю над трасою Бахмут – Лисичанськ. Для посилення угруповання на зазначеному напрямку, в район населеного пункту Новотошківське, ворог перекинув до однієї батальйонної тактичної групи зі складу Центрального військового округу.

На Краматорському, Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних дій не вів. Здійснює обстріли з метою сковування дій підрозділів Сил оборони та недопущення їх перекидання на інші напрямки.

На Південнобузькому напрямку окупанти основні зусилля зосереджують на недопущенні проведення нашими військами контрнаступальних дій у Херсонській та Миколаївській областях. Здійснюють інженерне обладнання позицій.

На Миколаївському напрямку ворог розгорнув у визначених районах артилерійські підрозділи. У подальшому не виключаються спроби ведення штурмових дій в напрямках Киселівка – Посад-Покровське та Олександрівка – Лупареве з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області.

На Криворізькому напрямку агресор здійснює інженерне вдосконалення позицій.

Кораблі чорноморського флоту в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжують виконувати завдання з ізоляції району бойових дій та ведення розвідки. Агресор продовжує блокувати цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря.

У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває п’ять носіїв крилатих ракет морського базування типу “Калібр” (сумарний залп – до 40 ракет).

Наші підрозділи продовжують виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань на визначених напрямках. Українські захисники завдають втрат російським окупантам на всіх напрямках, де тривають активні бойові дії.

 

08:01 Можна сподіватися на звільнення у найближчий час більш-менш значимої кількості наших полонених захисників із "Азовсталі", повідомив керівник української розвідки Кирило Буданов в ефірі телемарафону: "Про долю майже усіх (українських військовополонених, – ред.) нам чітко відомо. Ми займаємося визволенням їх із полону. Сподіваюсь, що у найближчий термін багато хто побачить своїх близьких вже вдома... Мова йде про поетапний обмін цими полоненими. Це не буде обмін за один раз. Буде кілька етапів. Невеликі обміни йдуть постійно. Щодо рядового складу набагато легше йдуть питання. Коли йдеться про керівників підрозділів, зрозуміло, що це набагато складніше".

23.06.2022