58-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:10 Президент України Володимир Зеленський прокоментував заяви російських воєнначальників про захоплення півдня України до кордонів Молдови – де нібито порушуютсья права російськомовних. "Якщо бути чесним, то територія, на якій Росії варто б попіклуватися про права російськомовних, – це сама Росія. Де немає свободи слова, немає свободи вибору. Просто не існує права на іншу думку. Де процвітає бідність і де людське життя нічого не варте. Аж настільки, що вони їдуть до нас, їдуть на війну, щоб вкрасти собі хоч щось, що нагадує нормальне життя", – сказав Зеленський. Він додав, що раніше про найбільшу мрію говорили – "побачити Париж і померти". "А від їхньої поведінки тепер просто шок. Бо їхня мрія тепер – вкрасти унітаз і померти", – присоромив Президент.

 

23:47 Глава Української греко-католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив вечірню з виставленням плащаниці в Патріаршому соборі Воскресіння Господнього в Києві у Страсну п'ятницю. "Ті, що засуджували нашого Спасителя, катували Його, хотіли забрати в Нього гідність, думали, що засуджують звичайну безправну людину, а натрапили на самого Бога, який хотів стати останнім з-поміж людей, щоб показати, що кожен, хто вбиває людину, у ній вбиває, зневажає Бога – Творця і Спасителя... Чуючи Боже слово про страждання Бога в людині, про смерть Сина Божого в людському тілі, гадаю, кожному з нас стоять в очах картини української Голгофи. Це нас сьогодні вбивають. У ранах Христових ми бачимо зранені понівечені тіла синів і дочок України... У похоронній процесії з плащаницю довкола собору ми бачимо бездиханні тіла наших воїнів, яких наші міста і села стрічають на колінах", – промовив Предстоятель.

 

23:09 Вояки із 93-ої окремої механізованої бригади Холодний Яр розбили техніку російських військ із живою силою. На фотографіях, оприлюднених волонтером Романом Доніком, видно підбиті вантажівку з солдатами і танки. Донік повідомив, що то була техніка російської 64-ої бригади, котра стояла в Бучі.

 

 

22:31 Міністерство оборони Росії повідомило російським медіям про загиблих на крейсері "Москва" – відомство Сєрґєя Шойґу стверджує, що померла одна особа.  

 

22:14 Причиною аварії військово-транспортного літака АН-26 під Запоріжжям були кепські погодні умови – як повідомили у Запорізькій обласній адміністрації, літак летів на низьких висотах і врізався у конструкції високовольтних ліній через погану видимість.

 

21:37 У селі Гусарівка в Ізюмському районі на Харківщині після деокупації від російської армії в підвалі будинку виявили тіла жінки та чоловіка зі слідами тортур. Після вбивства русскі намагалися спалити тіла. Прокуратура розпочала розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

 

21:02 Сполучені Штати Америки обіцяють відреагувати належним чином на вірогідне застосування Росією ядерної зброї. Про це заявила заступниця державного секретаря Віцкторія Нуланд в інтерв'ю виданню "Європейська правда". "Ми маємо справу з Путіним, і він вже давав наказ вчиняти жахливі, наджорстокі воєнні злочини. А отже, можливим є все, і нам треба бути готовими до використання Росією різних типів зброї з катастрофічними наслідками. Зараз ми – і не лише США, а й інші представники трансатлантичної спільноти – дуже наполегливо доносимо до Путіна сигнал про те, що цей крок буде катастрофою не тільки для України та для світу, але також це матиме абсолютно катастрофічні наслідки для самого Путіна і також для Росії", – заявила Нуланд. "Можете бути впевненими, що за такого катастрофічного сценарію ми не залишимо Україну наодинці. І хоча зараз вже йдеться про воєнні злочини, за які Путіну доведеться відповідати, але використання такої зброї виведе ситуацію на принципово новий рівень. І ми забезпечимо, щоби ці наслідки сталися", – запевнила заступниця Держсекретаря.

 

20:20 Еммануель Макрон заявив, що Франція передасть Україні протитанкові ракетні комплекси Milan і далекобійну артилерію "натівського" калібру 155 мм – самохідні артилерійські установки CEASAR. Як нагадує "Мілітарний", про намір передати Україні 155-міліметрові гармати та боєприпаси до них вже заявили США, Велика Британія, Канада, Нідерланди та Німеччина. А Чехія вже передала гаубиці.

 

19:57 Російський ракетний крейсер "Москва" внесли до реєстру підводної культурної спадщини України – під номером 2064. "Згідно з конвенцією UNESCO, усі сліди людської діяльності на дні Чорного моря в межах економічної діяльності нашої держави є власністю України", – прокоментували у Міноборони. Російський флагман стоятиме на обліку як об'єкт Національного військово-морського музею України. "У майбутньому це буде надцікавий об'єкт для дайвінгу, враховуючи його габарити. А це приблизно як 14-поверховий житловий будинок. Тепер крейсер "Москва" – найбільший затонулий у Чорному морі об'єкт", – прокоментував директор музею Сергій Воронов.

 

19:03 На виїзді з Польщі у керунку України фіксують довжелезні черги. Як повідомили у Держприкордонслужбі, найбільші черги скупчилися перед пунктами пропуску: 

 

– Дорогуск-Ягодин – близько 1 000 легкових авто і 150 вантажівок;

– Корчова-Краківець – близько 400 легкових авто і 350 вантажівок;

– Медика-Шегині – близько 900 легкових авто і 200 вантажівок.

 

18:47 Генеральний штаб ЗСУ повідомив про те, що російські армії вдалося закріпитися на захоплених позиціях неподалік від Слов'янська. Там тривають штурмові дії.

 

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України.

На Волинському і Поліському напрямках противник активних дій не здійснював. Спостерігається нарощування систем радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби у прикордонних з Україною районах Гомельської області. В районах населених пунктах Клімовка та Димамерки розгорнуто пости постановки радіоперешкод підрозділами зі складу 48-го окремого батальйону радіоелектронної боротьби західного оперативного командування збройних сил республіки білорусь. Крім того, противник провів тренування чергових сил і засобів протиповітряної оборони.

Зберігається загроза завдання ракетно-авіаційних ударів по об’єктах цивільної та військової інфраструктури України з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку підрозділи прикордонної служби ФСБ російської федерації продовжують здійснювати посилену охорону українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Триває перегрупування військ ворога.

На Слобожанському напрямку окупанти силами підрозділів зі складу 6-ї загальновійськової армії, балтійського та північного флотів продовжують часткове блокування міста Харкова, намагаються здійснювати вогневе ураження підрозділів наших військ та об’єктів критичної інфраструктури.

На Ізюмському напрямку ворог проводить повітряну розвідку позицій наших військ з метою визначення можливих напрямків наступу. Для покращення тактичного положення підрозділів противник намагався здійснювати наступальні дії у напрямках населених пунктів Заводи та Дібровне, успіху не має.

На Донецькому і Таврійському напрямках бойові дії відбувалися вздовж всієї лінії зіткнення.

Протягом доби ворог здійснював штурмові дії у напрямку міста Слов’янськ, закріпився в населеному пункті Лозове. В районах Зеленої Долини та Кремінної противник продовжує закріплюватись на зайнятих позиціях, здійснює перегрупування та підготовку до наступальних дій.

Противник здійснив посилення угруповання військ за рахунок переміщення з території російської федерації окремих підрозділів 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу. Безуспішно намагається закріпитись в населеному пункті Рубіжне.

В районі Попасної ворог проводив штурмові дії в напрямку населеного пункту Новотошківське та вглиб населеного пункту Попасна, успіху не має. Закріпився в центральній частині населеного пункту Степне.

На Авдіївському та Курахівському напрямках окупанти намагалися здійснювати штурмові дії, успіху не мають.

На Маріупольському напрямку противник продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю та блокувати наші підрозділи в районі “Азовсталі”.

На Запорізькому напрямку окупанти здійснювали штурмові дії в напрямку населеного пункту Зелене Поле, успіху не мають. Ворог посилив угруповання за рахунок переміщення підрозділів 19-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу. Разом з тим, батальйонна тактична група 127-ї мотострілецької дивізії 5-ї загальновійськової армії втратила боєздатність та виведена в район відновлення.

На Південнобузькому напрямку, в районі населеного пункту Олександрівка, ворог здійснює оборону зайнятих позицій. Проводить повітряну розвідку. Не виключається ведення штурмових дій з метою виходу на адміністративні межі Херсонської області.

За наявною інформацією, особовий склад окремої групи російських військ у так званій “придністровсько-молдавській республіці” несе службу у повсякденному режимі. Водночас, залишається імовірність використання території невизнаної республіки для агресії проти України.

 

18:22 Святослав Вакарчук записав пісню, присвячену захисникам Маріуполя – "Місто Марії". "Слава захисникам Маріуполя! Вся Україна з вами", – прокоментував музикант. Цю пісню також поширив на своїй сторінці полк "Азов": "У римах і мелодії, у натхненні і творчості – про стійкість Східного Форпосту України".

 

#ЦИТАТА

 

Ми залишились собою. Ми загорнулись у ніч

І вільні уста стисли від болю.

Але й в найглибші підвали

Світло повернеться знов –

Крик нового дня рветься на волю.

 

18:04 Росія намагається визначити найбільш вигідну ділянку фронту для того, щоб завдати по ній головного удару. Про це заявив на брифінґу речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник. З його слів, це простежується через способи вогневого ураження, форму побудови бойових порядків, ешелонування військ противника та безперервні наступальні дії на окремих напрямках. "Найбільша активність окупантів спостерігається в напрямку Ізюм-Барвінкове, в районі вузлової залізничної станції "Попасна", Сєверодонецького урбанізованого району, міста Маріуполя та на ділянці дороги Запоріжжя–Донецьк", – перелічив Мотузяник.

 

17:38 Міському голові Балаклії на Харківщині Івану Столбовому оголосили підозру за фактом державної зради. Під час окупації міста Столбовий провів нараду, під час котрої аґітував заступників до лояльного ставлення до російських військ і РФ.

 

17:26 Національна гвардія України оприлюднила відео збиття гвинтокрила К-52 ("Аліґатор"), підстреленого із переносного зенітно-ракетного комплексу вчора. 

 

16:53 Папа Римський Франціск вирішив відкласти зустріч із патріархом Московським Кіріллом, котра мала відбутися в Єрусалимі у червні. "Жалкую, що Ватикану довелося відкласти зустріч, але наша дипломатія дійшла висновку, що в ці дні така зустріч могла б призвести до великих непорозумінь", – заявив Понтифік в інтерв'ю аргентинській газеті La Nacion. Він також повідомив, що наразі не відвідуватиме Україну, бо не може зробити нічого, "що поставило б під загрозу вищі цілі – припинення війни, перемир'я чи хоча б гуманітарний коридор". 

 

16:25 Згідно з інформацією української розвідки, у Росії почалися переслідування проти керівництва Чорноморського флоту Росії. Зокрема, проводяться слідчі дії проти начальника штабу Сєрґєя Пінчука, а командувача ЧФ РФ Іґоря Осіпова нібито заарештовано. Російська воєнна машина також репресує командирів сухопутних військ, які провалили завдання на полі бою. 

 

15:37 Українська розвідка припускає, що міністра оборони Росії Сєрґєя Шойґу віддадуть під російський трибунал через провал в Україні. "По суті, він був одним із ініціаторів силового вирішення питання стосовно України, успіху немає, і ми не виключаємо, що далі його чекає трибунал у Росії", – заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький в етері телемаратону.

 

15:12 Президент Європейської ради Шарль Мішель відбув телефонну розмову із президентом Росії Владіміром Путіним. Він закликав невідкладно відкрити гуманітарне сполучення і надати безпечний проїзд до Маріуполя та інших захоплених міст – "особливо з огляду на Великдень". Мішель нагадав Путінові, що ЄС підтримує Україну та її територіальну цілісність, засуджує російську агресію та продовжить санкційну політику.  

 

14:59 Російське видання Meduza пише, покликаючись на джерела, про настрої в Кремлі. Офіс російського президента не бачить варіантів завершити війну з виграшем для громадської думки. Влада припускає, що переговорний процес призведе до росту протестних настроїв. Кремль нібито потрапив у заручники пропаганди, котра "переборщила з темою нацизму". Тепер розрахунок команди Путіна – воювати до моменту, коли буде "хоч якась перемога".

 

14:21 Львівська обласна військово-цивільна адміністрація скасувала комендантську годину на великодню ніч. "Бережіть себе і будьте обачними. Спокою вам у тилу та сил нашим захисникам на передовій!" – закликав голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

 

13:45 Репортери британської газети The Sun опублікували репортаж про те, як українські оператори виконували політ безпілотника "Лелека" над територією Бєлгородської області у Росії. Наша розвідка із дрона виявила кладовище понищеної російської техніки. Згідно з підрахунками експертів, там розмістили 57 російських тарантасів, очевидно, вивезених на польову базу після боїв в Україні. Український дрон для зйомки заглибився на територію РФ майже на 16 кілометрів.

 

 

13:03 Унаслідок падіння літака АН-26 під Запоріжжям загинула одна особа, а ще дві отримали поранення. Втім достемена чисельність екіпажу дотепер не з'ясована. "За попередньою і поки не підтвердженою інформацією, літак зачепив електроопору, внаслідок чого загорівся двигун", – поінформували у Запорізькій військово-цивільній адміністрації.

 

12:53 Компанія "Енергоатом" заявила про те, що Росія запускає свої крилаті ракети понад атомними реакторами. "Енергоатом" опублікував відео з прольотом ракети понад Південноукраїнською АЕС 16 квітня. Зі слів адміністрації, загалом над станцією пролетіло їх три. "Загроза поцілити в ядерний реактор з можливими наслідками – ядерною катастрофою – була високою", – заявили в компанії. 

 

12:25 Заступник командувача Центрального військового округу РФ Рустам Міннекаєв заявив, що метою нової фази вторгнення до України є "встановлення повного контролю над Донбасом та Південною Україною". "Це дозволить забезпечити сухопутний коридор до Криму, а також [дозволить] впливати на життєво важливі об'єкти української економіки", – сказав Міннекаєв, додавши, що йдеться про блокування експорту. Російський вояка також заявив про ще одну ціль контролю над півднем – вихід у Придністров'я, де "зазначаються факти утиску російськомовного населення".

 

11:28 Неподалік від Запоріжжя розбився військово-транспортний літак АН-26. Як повідомила військово-цивільна адміністрація, внаслідок аварії є постраждалі. Причину падіння літака наразі не розголошують. Адміністрація заявила, що АН-26 "виконував технічний рейс". 

 

11:13 У польському місті Седльце демонтували монумент солдату "Красної армії". "Несправедливістю щодо жертв, наругою над історією, правдою і пристойністю є стояння на п'єдесталах тих, хто поневолював вільні, незалежні народи, тих, хто завдавали біль жінкам і дітям. Тих, хто став прикладом для вбивць XXI століття", – заявив керівник Інституту національної пам'яті Польщі Кароль Навроцький.

 

 

10:51 Уночі Слов'янськ зазнав потужних обстрілів. Голова військово-цивільної адміністрації Вадим Лях закликав мешканців евакуюватися з міста. З його слів, росіяни застосували касетні боєприпаси.

 

10:35 Уряд Японії повернув у щорічний дипломатичний довідник "Синя книга дипломатії" формулювання "незаконно окуповані" щодо Курильських островів, повідомляє Kyodo News. "Північні території – це острови, над якими Японія має суверенітет, і вони є невід'ємною частиною території Японії, але тепер вони незаконно окуповані Росією", – цитує "Укрінформ".

 

10:12 Видання The New York Times пише: у німецькому місті Штутгарт діє оперативна група, котра організовує доставку зброї та боєприпасів Україні для боротьби проти Росії. Офіцери 14 країн (у тому числі й самої України) приймають запити від уряду в Києві та організовують доставку озброєнь із різних країн.

 

09:43 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 21,2 тис. осіб,

танків – 838 од.,

бойових броньованих машин – 2162 од.,

артилерійських систем – 397 од.,

РСЗВ – 138 од.,

засобів ППО – 69 од.,

літаків – 176 од.,

гелікоптерів – 153 од.,

автомобільної техніки – 1523 од.,

кораблів /катерів – 8 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 172 од.,

спеціальної техніки – 27 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 200 ворогів, танків ‒ 9 од., бойових броньованих машин – 44 од., артилерійських систем – 4 од., РСЗВ – 2 од., автомобільної техніки – 15 од., літаків – 4 од., гелікоптерів – 2 од., БПЛА – 6 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

70% танків (з них 6,3% за минулий тиждень),

75% бойових броньованих машин (з них 6,2% за минулий тиждень),

25% артилерійських систем (з них 1,6% за минулий тиждень),

53% літаків (з них 3,9% за минулий тиждень),

64% гелікоптерів (з них 3,3% за минулий тиждень).

 

 

09:10 Міноборони Британії опублікувало нове зведення британської розвідки.

– Рішення Путіна блокувати "Азовсталь" ймовірно свідчить про намір стримати опір України в Маріуполі та вивільнити частину російських сил для наступу в іншій частині сходу. Повномаштабна піхотна атака на завод з високою ймовірністю призведе до значних втрат у росіян, що ще зменшить їхню бойову ефективність.

— На сході Донбасу тривають обстріли та бої, а Росія намагається просунутися на Лиман, Бугаївку, Барвінкове та Попасну.

— Хоча у росіян зараз є сфокусованість, вони все ще потерпають від попередніх втрат. Щоби відновити свої сили, вони відправили непрацююче обладнання назад у Росію для ремонту.

 

07:50 Оперативна інформація Генштабу Збройних Сил України станом на ранок 58-ої доби війни:

Російська федерація продовжує повномасштабну збройну агресію проти нашої Держави та завдає ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури.

На Волинському і Поліському напрямках противник активних дій не проводив, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Вживаються заходи з посилення прикриття державного кордону на західному і північно-західному напрямках. Сили і засоби протиповітряної оборони переведені на несення чергування у посиленому режимі. Посилено охорону штабів, вузлів зв’язку, військових містечок, арсеналів, баз та складів зберігання озброєння, військової техніки та паливно-мастильних матеріалів.

На Слобожанському напрямку ворог, силами до семи батальйонних тактичних груп зі складу 6-ї загальновійськової армії, берегових військ балтійського та північного флотів, продовжує частково блокувати місто Харків, здійснює вогневе ураження підрозділів наших військ та об’єктів критичної інфраструктури.

На Ізюмському напрямку противник зосередив для ведення бойових дій до 25-ти батальйонних тактичних груп зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї та 35-ї загальновійськових армій та 68-го армійського корпусу Східного військового округу, повітряно-десантних військ збройних сил російської федерації.

Ворог здійснює спроби вести наступ у напрямку населеного пункту Заводи. Вийшов на північні околиці Дібровного, намагається закріпитись на досягнутому рубежі.

На Донецькому і Таврійському напрямках окупанти протягом доби активізували бойові дії вздовж всієї лінії бойового зіткнення. Ворог здійснює штурмові дії в районі населеного пункту Зарічне та, силами до батальйону, намагається наступати в районі населеного пункту Рубіжне.

Тривають оборонні бої з противником у напрямку населених пунктів Новтошківське та Попасна.

Ворог продовжує намагатися за підтримки артилерії здійснювати штурмові дії в районі населеного пункту Мар’їнка.

Одночасно ворог посилює угруповання військ на Запорізькому напрямку. Тривають заходи логістичного забезпечення окупаційних військ.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує здійснювати вогневий вплив на підрозділи Сил оборони, намагався провести розвідку боєм у районі Трудолюбівки, зазнав втрат, відійшов на раніше зайняті позиції.

Противник продовжує зазнавати втрат. За наявною інформацією, 20 квітня цього року, у центральну районну лікарню міста Новоайдар було доставлено чергову партію поранених військовослужбовців збройних сил російської федерації (близько 220 осіб) та понад 50 тіл загиблих загарбників.

Крім того, батальйонна тактична група 136-ї окремої мотострілецької бригади 58 загальновійськової армії Південного військового округу, яка діяла на Курахівському напрямку, зазнала значних втрат в живій силі (до 250 осіб) та втратила до 10 одиниць реактивних і ствольних артилерійських систем.

Також, за наявною інформацією, особовий склад 150-ї мотострілецької дивізії 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу, що залучений до бойових дій на території України, не отримав так звані “бойові” кошти за березень місяць. Через що військовослужбовці висловлюють своє невдоволення та обурення.

З метою недопущення зриву весняної призовної кампанії на тимчасово окупованій території Автономної республіки Крим з 30 квітня поточного року виїзд та в’їзд на півострів окупантами буде заборонений.

На тимчасово зайнятих територіях ворожі підрозділи продовжують блокувати переміщення місцевого населення, грабувати та штучно наближати гуманітарну кризу - здійснюють руйнування об’єктів критичної інфраструктури та блокують доставки гуманітарних вантажів з території України. Є випадки розстрілів цивільного населення та волонтерів.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито десять атак російських окупантів, знищено шість танків, вісім одиниць броньованої та п’ятнадцять одиниць автомобільної техніки, чотири артилерійські системи.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України, разом із зенітниками Сухопутних і Десантно-штурмових військ, морської піхоти та Національної гвардії за попередню добу було знищено п’ятнадцять повітряних цілей: дев’ять БПЛА, три літаки та три вертольоти.

 

00:43 Президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні, що Росії не вдасться провернути акцію із псевдореферендумом у Херсоні. "Жодні «ХНР» не пройдуть. Якщо комусь хочеться нової анексії, то це може призвести хіба що до нових потужних санкційних ударів по Росії. Ви залишите свою країну настільки бідною, наскільки бідною Росія не була з часів громадянської війни після 1917 року. Тож краще зараз шукайте мир", – сказав Президент. Зі слів Зеленського, "на півдні та сході нашої країни окупанти продовжують робити все, щоб були підстави для них говорити хоча б про якісь перемоги". "Вони накопичують сили, заганяють на нашу землю нові батальйонні тактичні групи. Намагаються навіть розпочати так звану мобілізацію в окупованих районах України. Жоден із цих кроків не допоможе Росії у війні проти нашої держави. Вони можуть лише відтягувати неминуче – час, коли загарбникам доведеться піти з нашої території. Зокрема з Маріуполя", – сказав Головнокомандувач ЗСУ.

 

00:04 Упродовж минулої доби під окупацію російської армії потрапило 42 українських поселення. Про це повідомила помічниця керівника Офісу Президента Олена Симоненко в етері національного телемаратону. "Це відбулося сьогодні (у четвер, – Ред.), але завтра може бути так, що наші війська їх відвоюють знову", – прокоментувала чиновниця. З її слів, наразі окупанти контролюють 3500 населених пунктів.

 

22.04.2022