41-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:16 Президент України Володимир Зеленський у нічному зверненні заявив, що найбільш складним є становище на Донбасі і на Харківському напрямку. Очільники держави продовжують провадити переговори, щоб у нашого війська "було чим зупиняти російські війська".

 

#ЦИТАТА

 

"Ми усвідомлюємо, що окупанти переважають чисельно. Що у них більше техніки. Ми знаємо про спроби російських керівників назбирати по всій Росії нових дурнів з-поміж курсантів військових училищ, людей із бойовим досвідом та строковиків, щоб направити їх усіх на забій у ще один наступ.

Але в нас немає жодного іншого вибору – вирішується доля нашої землі і нашого народу. Ми знаємо, за що воюємо. І робимо все для перемоги".

 

Володимир Зеленський

 

23:44 П'яний росіянин вчинив напад на настоятеля греко-католицької церкви всіх святих отця Павла Цвьока у німецькому місті Гамбург. Як повідомляє журналістка Софія Кочмар-Тимошенко, нападник подзвонив у двері будинку при церкві, де живе священик із дружиною і дітьми, а коли господар відкрив, то вдарив його в груди. Отцю Павлу вдалося виштовхати росіянина за двері, а далі той почав трощити подвір'я. Видання "Європейська правда" пише, що поліція підтвердила факт нападу і опублікувала прес-реліз на своєму сайті. Як випливає із повідомлення, худобі було 46 років; експертиза виявила в крові 2,2 проміле спирту. Німецькі правоохоронці поінформували, що після протверезіння росіянина відпустили, "оскільки підстав для арешту не було".

 

 

23:03 Під час повітряної тривоги, оголошеної на Львівщині, пролунали вибухи у районі Радехова. Про це повідомив голова військово-цивільної адміністрації Максим Козицький. Перед цим він звернувся до мешканців області: "Сили ППО працюють, вони бережуть наше мирне небо".

 

22:28 Прокурори готують постанову про ексгумацію братських могил у Бучі, повідомила омбудсмен Людмила Денісова. Вона наголосила, що тіла мусять ідентифікувати і поховати з гідністю.

 

22:15 Чехія передає Україні радянські танки Т-72 і броньовані машини піхоти. Про це повідомляє видання Echo24

 

 

21:37 Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров заявив у своєму зверненні, що звірства в Бучі – то "фальшивка".

 

21:12 Маріупольська міська рада на своєму офіційному каналі назвала особи п'ятьох депутатів, котрі сприяли Росії в обстрілах та захопленні міста. Усі – члени "ОПЗЖ". "Вони не просто підтримали окупантів, а виступали інформаторами ворожої армії та фактично корегували обстріли критичної цивільної інфраструктури... Саме зрадники-депутати з ОПЗЖ допомогли росіянам швидко паралізувати місто та створити гуманітарну катастрофу. Зараз посібники геноциду в Маріуполі активно сприяють створенню окупаційної адміністрації", – повідомили у муніципалітеті.

 

#ФОТО

 

Пам'ятник Тарасові Шевченку у звільненій від РФ Бородянці

 

20:41 Військово-цивільна адміністрація запросила іноземних журналістів на процедуру вилучення тіл шести замордованих росіянами українців у місті Буча. Воєнні злочинці розстріляли людей – очевидно, родину – а потім спробували приховати тіла, підпаливши їх. "Під час слідчих дій встановлено, що на тілах загиблих є сліди насильницької смерті та катувань", – поінформували у прокуратурі.

 

20:20 Російська армія штурмує Маріуполь при підтримці авіації та артилерії, інформує Генеральний штаб ЗСУ.

 

Продовжуються заходи з перегрупування військ російської федерації. Противник не відмовився від мети операції щодо встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей. Намагається покращити положення підрозділів у Таврійському та Південнобузькому операційних районах.

Російські війська, зухвало нехтуючи нормами Міжнародного гуманітарного права, продовжують застосовувати авіацію та артилерію для завдання ударів по об’єктах цивільної інфраструктури та промисловості. Так, внаслідок обстрілу міста Рубіжне Луганської області окупантами пошкоджено цистерну з азотною кислотою.

В західному військовому окрузі російської федерації, з метою комплектування підрозділів, які зазнали втрат на території України, проводяться заходи прихованої мобілізації. Крім того, командування збройних сил російської федерації намагається поповнити втрати особового складу за рахунок залучення представників військових навчальних закладів. У Читинському суворовському військовому училищі міністерства внутрішніх справ росії проведено письмове опитування викладацького складу щодо готовності взяти участь у “спеціальній операції” за межами російської федерації. Значна частина викладачів відмовилися від можливого залучення до “виконання завдань” та готові до звільнення з військової служби.

На Сіверському напрямку триває вивезення залізницею та військово-транспортними літаками військової техніки збройних сил російської федерації з території республіки білорусь. Водночас виявлено переміщення окремих підрозділів збройних сил республіки білорусь в напрямку державного кордону України. Не виключається проведення ротації підрозділів, що залучені до посилення охорони державного кордону білорусі.

На Слобожанському напрямку триває блокада противником окремого району Харківської області. В населених пунктах Великий Бурлук, Приколотне та Федорівка окупанти здійснюють пошук проукраїнсько налаштованих жителів та незаконне їх затримання.

У місті Ізюм російські окупанти займаються фабрикацією доказової бази про нібито злочини Збройних Сил України. З цією метою здійснюють обстріли населеного пункту та створюють вигляд “документування”.

На Донецькому напрямку противник, за підтримки авіації та артилерії, продовжує штурм міста Маріуполя.

На тимчасово захопленій території Запорізької області, в місті Бердянськ, проводиться затримання місцевих жителів.

В місті Токмак медичний персонал місцевих закладів охорони здоров’я примушують підписувати так звані “контракти” з міністерством охорони здоров’я російської федерації.

Сили оборони України продовжують виконувати завдання зі звільнення захопленої території від російських окупаційних військ.

 

19:23 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс не змінює своєї позиції – до України не надсилатимуть літаків і війська. "Ми розглянемо, що більше ми можемо зробити, але водночас союзники погоджуються, що ми не повинні надсилати війська НАТО в Україну, і ми не повинні надсилати літаки НАТО в український повітряний простір, тому що ми теж маємо відповідальність, аби запобігти війні між Росією і НАТО. Це призведе до більших смертей, більших руйнувань і навіть більших небезпек", – заявив Столтенберг на пресконференції у Брюсселі напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів, згідно з УНІАН.

 

19:02 Підтримка вступу України до Європейського Союзу сягнула рекордного рівня – згідно зі свіжим соціологічним опитуванням групи "Рейтинг", євроінтеґрацію схвалює 91% респондентів! Натомість бажання вступити до НАТО на тлі невиправданих очікувань українців послабшало – за приєднання до Альянсу виступає 68%. Для порівняння, у перші дні цей показник сягав 76%. "Станом на кінець березня... наближається до довоєнних показників", – прокоментували соціологи. 

 

 

18:59 Президент України Володимир Зеленський виступив на засіданні Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй. Голова держави закликав або переформатувати ООН і позбавити Росії вирішальної ролі – або розпустити. "Ми маємо справу з державою, яка перетворює право вето в ООН на право смерті та підриває усю архітектуру глобальної безпеки, яка дозволяє злу бути безкарним і поширюватися світом, знищуючи все, що може працювати на мир і безпеку. Якщо це продовжиться, то фіналом буде те, що кожна з держав зможе розраховувати тільки на силу зброї, щоб гарантувати собі безпеку, а не на міжнародне право, не на міжнародні інституції. ООН можна буде тільки закрити", – сказав Зеленський.

 

18:45 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба – про зізнання Франка-Вальтера Штайнмаєра: "Я вітаю чесні слова федерального президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, які визнають минулі помилки німецької політики щодо Росії. Я закликаю Німеччину та інші країни ЄС виправити їх швидкими та рішучими діями. Зброя та санкції. У нас вже немає часу", – twitter.

 

17:39 Служба безпеки України оприлюднила запис розмови російських бойовиків, на котрому їм дають наказ розстрілювати мирних мешканців: "Да валите их всех нах*й! Есть гражданские – в расход всех, бл*дь!"

 

17:08 Естонія закриває свої консульства у Тарту та Нарві, Латвія – у Даугавпілсі та Лієпаї. Російських дипломатів із цих консульств оголосять персонами нон ґрата. "Рішення ухвалили зі солідарності з Україною в її боротьбі проти безпричинної та невиправданої військової агресії та війни, розпочатої Росією", – заявили у Латвії. 

 

16:52 Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала запровадження п'ятого пакета санкцій проти Росії:

 

– заборона на імпорт вугілля, деревини, хімікатів та іншої продукції з Росії – на 9 мільярдів євро на рік;

– заборона на поставки в Росію напівпровідників, комп'ютерів, технологій для газової промисловості, транспорту та інших галузей – на 10 мільярдів євро на рік;

– закриття кордонів для російських вантажівок і суден (виняток – для поставок енергетичних продуктів, продовольства і ліків);

– санкції проти ВТБ і ще трьох банків, вже відключених від SWIFT;

– забороняється російським компаніям брати участь у європейських публічних закупках і позбавлення російських держустанов фінансової підтримки з боку ЄС.

 

16:17 Воїни 95-ої окремої десантно-штурмової бригади Збройних Сил України знищили розвідувально-ударний вертоліт ЗС РФ Ка-52 “Алігатор” із протитанкового комплексу "Стугна". Командування зазначає, що це вже другий випадок, коли протитанкова зброя виявилася протигелікоптерною.

 

 

15:38 Керівника Миколаївської окружної прокуратури затримали за підозрою у державній зраді. Згідно з інформацією СБУ, зловмисник передавав інформацію про оперативну обстановку у Миколаєві та області, загиблих військових і цивільних осіб, полонених, місця їх утримання, результати обстрілів, паролі на блокпостах області тощо. "Щоб задокументувати зрадника, СБУ провела спецоперацію: через підставну особу передала йому імітовані списки загиблих військовослужбовців ЗСУ. Через декілька днів ці списки уже було зафіксовано у представника РФ, за яким також стежила СБУ", – розповіли у спецслужбі. Під час обшуків у фіґуранта вилучили техніку з доказами протиправної діяльності.

 

15:04 Служба безпеки України отримала дані, що Росія готує спецоперацію в Маріуполі для відвернення уваги від масакри в Бучі і звинувачень проти України. "За наявними даними, окупанти готують масштабну фальсифікацію: планують зібрати в одному місці тіла маріупольців, убитих самими ж росіянами, та представити їх як масових жертв українських військ", – поінформували в СБУ.

 

14:39 Компанія Meta, котра володіє соціальними мережами Facebook та Instagram, пояснила причину блокування гештегів #Bucha і #Buchamassacre специфікою технічних алгоритмів, котрі опрацьовують ілюстрації зі зображенням насильства. "Це трапилося автоматично через графічний контент, який люди розміщували з використанням цих гештегів. Коли ми дізналися про цю проблему, то швидко розблокували гештеги", – заявив представник компанії Енді Стоун.

 

14:22 Росія розпочала депортації українського населення в місті Ізюм на Харківщині. Тамтешніх мешканців примусово вивозять на територію РФ, повідомила омбудсмен Людмила Денісова. З її слів, Росія створює при цьому фільтраційні табори. 

 

14:01 Російська державна аґенція "РІА Новості" другу добу поспіль публікує тексти про етнічні чистки й окупацію Української держави. Якщо автором учорашньої публікації виступив політтехнолог, то тепер його тези продублював заступник секретаря ради безпеки Дмітрій Мєдвєдєв. Колишній президент РФ обурюється, що Україна після 1991 року замість поклоніння російській інтерпретації історії виростила за учнівською партою радикалів у вишиванках – “із думками про ненависть до всього російського”. Мєдвєдєв нагадав, що метою Москви є "демілітаризація" і "денацифікація" України, і повідомив росіянам, що “ці складні завдання не виконуються одномоментно”. "Вони вирішуватимуться не лише на полях битв. Змінити криваву і повну брехливих міфів свідомість частини нинішніх українців – найважливіша мета. В ім’я спокою майбутніх поколінь самих українців і можливості нарешті побудувати відкриту Євразію – від Лісабона до Владивостока”, – пише Мєдвєдєв.

 

13:47 Українська розвідка зазначає, що російську 64-ту окрему мотострілецьку бригаду, котра входить до складу 35-ої армії, відповідальну за масакру в Бучі, без ротації направляють знову в зону бойових дій до України. Бригаду вивели з Київщини під Мозиром. До 6 квітня їх перевезуть залізницею до Бєлгорода, а після дводенного відпочинку вони мають повернути в Україну – найімовірніше, на Харківщину.

 

13:02 Президент України Володимир Зеленський заявив, що перемогою у війні проти Росії буде збереження суверенітету. Що ж до реальної ситуації на полі бою – то вихід до фактичних кордонів станом на 24 лютого 2022 року.

 

#ЦИТАТА

 

"Передусім – не втратити наш суверенітет. Друге – дуже хочу, щоб ми не втратили сотні тисяч людей. Третє – не може бути жодних розмов, що ми дозволимо назвати Крим чиєюсь територією: вона тільки наша, і Донбас для мене та для нас усіх – це Україна. Про території, які вони зараз тимчасово окупували і які були під нашим контролем до 24 лютого, ми просто не говоримо...

Я розумію, де ми і хто ми, що ми за країна, що ми втратили, що ми можемо втратити і що ми зберегли. І я вважаю, що відбити повномасштабну війну в точку, з якої вона почалася 24 лютого, – це перемога", 

 

– цитує Hromadske

 

12:49 У місті Рубіжне на Луганщині російські солдати влучили в цистерну з азотною кислотою. Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай закликав мешканців зачинити вікна та двері й не виходити із приміщень.

 

 

12:05 Президент України Володимир Зеленський заявив, що він не розглядає варіанта збройної деблокади Маріуполя. Голова держави уточнив свою вчорашню заяву про місію Туреччини в Маріуполі – йшлося про вивезення загиблих і поранених. "Вона готова на сьогодні вивезти кораблями поранених та вбитих, перевезти їх із Бердянська. Вся інфраструктура готова, щоб вивезти поранених і загиблих... Ми чекаємо на погодження від Путіна", – сказав Зеленський, згідно з повідомленням "Інтерфакс-Україна".

 

11:56 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив із генеральним секретарем ООН Антоніо Ґутеррішем механізми притягнення до відповідальності воєнних злочинців і збирання доказів про злочини, скоєні російською армією в Україні.

 

11:42 Сполучені Штати Америки очікують загострення боїв на Донбасі: Росії потрібен хоч якийсь воєнний успіх, щоб стверджувати про свою перемогу і посилювати вимоги на переговорах. "Росія може використати будь-який тактичний успіх, якого зможе досягнути, щоб поширити наратив про прогрес або щоб применшити попередні військові провали. Ми вважаємо, що для того, щоб захистити будь-яку захоплену територію на сході, Росія може також розширити військові операції, військову присутність на інші території України за межами Луганської та Донецької областей. Принаймні такими є їхні наміри та їх план ", – заявив радник США із національної безпеки Джейк Салліван, повідомляє "Голос Америки".

 

11:19 79% українських біженців планують повернутися на Батьківщину після закінчення війни, 10% – не планують, 11% – вагаються з відповіддю. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова на пунктах пропуску через кордон у Закарпатській області. 89% опитаних вірять у те, що Україна переможе у війні, лише 1% дають негативну відповідь (10% – вагаються). Дії державного керівництва України під час російської агресії 78% респондентів оцінюють позитивно, лише 2% – негативно (20% не змогли оцінити). 35% опитаних вважають достатньою допомогу міжнародного співтовариства Україні, 43% – недостатньою, 23% не визначилися.

 

#ФОТО

 

 

Українка Олександра Маковій написала ім'я і контактні номери телефонів на спині своєї доньки Віри у перший день війни. Жінка оприлюднила цю фотографію лише зараз. "Підписала Віру на випадок, що із нами щось станеться, і її хтось підбере. Або вона загубиться – що теж, за моєю логікою, могло статися лише при моїй "відключці". Тоді навіть промайнула шалена думка: чому я не зробила їй татуювання з цією інформацією?" – пригадує Олександра.

 

11:04 У районі Бучі виявили вже чотири сотні тіл замордованих цивільних людей, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю ВВС HARDtalk. З його слів, існують тверді докази, що це не були нещасні випадки, а саме вмисні вбивства. "Але я боюся, що в міру того, як наша армія входитиме далі в інші звільнені від російських військ села й міста, картина ставатиме ще похмурішою. А найстрашніше ще попереду, бо ми наразі не маємо повного доступу до Маріуполя. У Маріуполі ситуація є набагато гіршою", – сказав Кулеба.

 

10:47 Ґазета The New York Times оприлюднила супутникові фотографії з Бучі станом на 19 березня – на вулицях міста видно тіла загиблих цивільних на тому ж місці, на якому їх знайшли українські військовослужбовці після звільнення Бучі. Тіла українців пролежали там не менше трьох тижнів. 

 

 

10:21 З початку війни, за повідомленням Прикордонної служби РП, до Польщі з України в'їхали 2,5 мільйона осіб, з Польщі в Україну виїхало 471 тис. осіб.

 

10:08 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 05.04 орієнтовно становили:

 

особового складу – близько 18 500 осіб,

танків – 676 од.,

бойових броньованих машин – 1858 од.,

артилерійських систем – 332 од.,

РСЗВ – 107 од.,

засобів ППО – 55 од.,

літаків – 150 од.,

гелікоптерів – 134 од.,

автомобільної техніки – 1322 од.,

кораблів /катерів – 7 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 94 од.,

спеціальної техніки – 25 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 200 ворогів, танків ‒ 29 од., бойових броньованих машин ‒ 14 од., артилерійських систем – 2 од., автомобільної техніки – 49 од., літаків – 3 од., засобів ППО – 1 од., БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

56% танків (з них 5,9% за минулий тиждень),

64% бойових броньованих машин (з них 4,7% за минулий тиждень),

21% артилерійських систем (з них 1,7% за минулий тиждень),

45% літаків (з них 5,8% за минулий тиждень),

56% гелікоптерів (з них 1,3% за минулий тиждень).

 

 

08:53 У Конотопському районі після відходу росіян знаходять тіла закатованих людей. "На місцях колишніх стоянок ворога уже знайшли щонайменше трьох закатованих українців. Мирних мешканців", – поінформував голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.

 

07:15 Генеральний штаб ЗСУ інформує, що росіянам вдалося розвинути атаку на Слов'янськ – вони просунулися на сім кілометрів у напрямку Барвінкового.

 

#ЗВЕДЕННЯ

 

Ворог здійснює перегрупування військ та зосереджує зусилля на підготовці наступальної операції на сході нашої Держави. Мета – встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей. Противник намагається покращити положення підрозділів в Таврійському та Південнобузькому операційних районах.
Триває переміщення виведених з Полісся та Сіверщини підрозділів до нових районів оперативного призначення. Завершено передислокацію військ Центрального військового округу з території України. Визначені підрозділи зі складу вищезазначених, після завершення відновлення боєздатності, будуть переміщені в район населеного пункту Валуйки та включені до складу наступальних угруповань військ. 
Відзначається рух колон озброєння та військової техніки по території республіки білорусь у напрямку залізничних станцій Гомель, Єльськ та Мозир для завантаження на залізничні ешелони. Значна частина літаків та вертольотів повітряно-космічних сил збройних сил російської федерації перебазовано з аеродромів республіки білорусь на територію росії.
Силами окремих підрозділів зі складу 6-ї та 20-ї загальновійськових армій, 1-ї танкової армії, балтійського та північного флотів ворог зосередив основні зусилля на підготовці до відновлення наступальних дій, а також спробі оточення угруповання Об’єднаних сил. Противник здійснює поповнення запасів продовольства, паливно-мастильних матеріалів та боєприпасів.
Російські окупанти продовжують блокувати Харків, постійними артилерійськими обстрілами й далі нищать житлові квартали та інфраструктуру міста.
У напрямку на Слов’янськ ворог намагається відновлювати наступальні дії. У напрямку на Барвінкове має частковий успіх, просунувся на 7 км, взяв під контроль населений пункт Бражківка. Також, силами до батальйонної тактичної групи 1-го танкового полку наступав у напрямку на населений пункт Сулигівка, успіху не мав.
Для покращення руху військ на напрямку та забезпечення переправи через річку Сіверський Донець проводить роботи з відновлення мосту в місті Ізюм.
На Донецькому і Луганському напрямках визначеним складом сил окупанти основні зусилля зосереджують на взятті під контроль районів населених пунктів Попасна та Рубіжне, встановленні повного контролю над Маріуполем, а також підготовці наступальних дій в районі населеного пункту Золота Нива. 
В районах населених пунктів Борівське, Новолуганське, Солодке, Мар’їнка, Золота Нива ворог продовжував артилерійські обстріли позицій підрозділів Збройних Сил України та цивільної інфраструктури. 
Поблизу населених пунктів Новотошківське, Нижнє, Попасна, Калинове, Степне, Рубіжне, Троїцьке, Новобахмутівка, Новоселівка друга противник проводив штурмові дії, успіху не мав. 
Російські загарбники завдавали масованих артилерійських та авіаційних ударів по місту Маріуполю.
На Піденнобузькому напрямку окупаційні війська проводять штурмові дії за підтримки артилерії з метою взяття під контроль населеного пункту Олександрівка, мають частковий успіх. В районі населених пунктів Любине, Мирне, Копані окупанти обстрілювали з артилерії позиції ЗС України.
Російські війська здійснили обстріли Миколаєва забороненими Женевською конвенцією касетними боєприпасами. Під ворожий вогонь потрапили цивільні квартали і медичні заклади, зокрема – дитяча лікарня. Є загиблі і поранені, зокрема і діти.
Окупаційні війська продовжують зазнавати втрат. Мають великі проблеми з комплектуванням бойових підрозділів та підрозділів забезпечення. Особовий склад противника деморалізований, що призвело до збільшення кількості випадків  дезертирства та відмов військовослужбовців збройних сил російської федерації брати участь у війні на території України.

 

01:25 Частина військовослужбовців 501-го окремого батальйону морської піхоти ЗСУ у Маріуполі вийшла зі своїх позицій без зброї. Як пише волонтер Олександр Карпюк, хлопці склали зброю, бо вже не мали чим відстрілюватися. “У морпіхів 501-го батальйону, які трималися в Маріуполі, тупо закінчилися боєприпаси… Ніхто не закине, що вони не зробили всього, що тільки могли, і навіть більше”, – прокоментував Карпюк. Перед цим російські медії поширили відео з проходженням морських піхотинців із піднятими руками у Маріуполі.

 

00:04 Президент України Володимир Зеленський передбачає, що воєнні злочинці Росії спробують приховувати сліди масових убивств після того, як у Бучі виявили жертв масакри. Зеленський також припускає, що росіяни вдадуться до вбивств на камери, аби звинуватити українців.

 

#ЦИТАТА

 

Маємо усвідомлювати також і те, що після розголосу про масові вбивства цивільних на Київщині окупанти можуть по-іншому ставитися до своїх злочинів на іншій території нашої держави, куди вони зайшли. Вони вже запускають брехливу кампанію, щоб заховати власну провину у масових вбивствах цивільних людей у Маріуполі. Вони зроблять десятки постановочних інтервʼю, перемонтованих записів, будуть спеціально вбивати людей так, щоб це виглядало, ніби їх убив хтось інший. Імовірно, тепер окупанти будуть намагатися сховати сліди своїх злочинів. Вони не зробили цього в Бучі, коли відступали. Але на іншій території це можливо.

Російським пропагандистам та їхнім керівникам зараз може вдатися лише одне: напрацювати на вирок майбутнього трибуналу, який буде подібним до вироку Юліусу Штрайхеру, одному з ідеологів нацизму, головному редактору тижневика «Дер Штюрмер». Він був страчений за антисемітську пропаганду й заклики до геноциду.

У наш час вже не страчують. Але всім скабєєвим, вечірнім мудодзвонам, фронтовим брехунам та їхнім керівникам у Москві варто запамʼятати: фінал вашого життя буде за ґратами. У кращому разі.

 

05.04.2022