39-й день війни Росії в Україні. Хроніка

01:37 Британська розвідка гадає, що ключовою ціллю російського вторгнення тепер є Маріуполь. Захоплення міста забезпечить сухопутний коридор із Росії на окуповану територію Криму. У Британії додали, що українські сили продовжують чинити спротив і зберігають контроль у центральних районах.

 

01:12 Росіяни виходять зі Сумщини, заявив голова обласної військово-цивільної адміністрації Дмитро Живицький.

 

00:35 Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що компроміси з Росією неможливі – він закликав "комунікувати" із РФ зброєю. "Злочинців слід називати злочинцями, судити їх і саджати. Кадри з Бучі розвінчують ілюзії про те, що нам слід будь-що шукати компромісів. Захисники України потребують трьох речей – зброї, зброї і ще більше зброї", – написав Дуда у twitter. 

 

00:12 У понеділок вранці відновлюють сполучення між Черніговом і Києвом трасою через селище Гончарівське. Основний маршрут унеможливлено через підрив моста біля самого міста. Проїзд відкриють для місцевих жителів, а також для гуманітарних вантажів. 

 

23:49 Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон засудив "мерзену атаку проти цивільних" у Бучі та Ірпені. "Я зроблю все для того, щоб заморити путінську воєнну махину", – сказав голова британського уряду.

 

23:21 У Тернополі пролунали вибухи. Міський голова Сергій Надал закликав дочекатися офіційних коментарів від військового командування.  

 

23:10 Папа Франціск в інтерв'ю після візиту на Мальту підтвердив, що готовий приїхати до України: "Мене вже не один питав про поїздку до Києва. Я чесно кажу: нема заперечень. Я доступний, ця ідея розглядається. Питання як це зробити і чи це на краще"

 

22:50 Російський фрегат «Адмірал Ессен», з якого неодноразово обстрілювали українські міста, зокрема і Одесу, отримав серйозне пошкодження внаслідок вогневого удару українських захисників, повідомило одеське видання "Думская" з посиланням на джерела у Військово-морських силах України. Фрегати проекту 11356Р "Буревісник", до яких належить «Адмірал Ессен» (за кодифікацією НАТО: Krivak V) – серія російських багатоцільових фрегатів 2-го рангу з керованим ракетним озброєнням ближньої, далекої морської та океанської зони, ракетна пускова установка, встановлена на цих кораблях, дозволяє запускати ракети сімейства «Калібр» 3М14 з дальністю 1500—2000 км.

 

21:58 Масакру в Бучі вчинили військовослужбовці 64-ої окремої мотострілецької бригади ЗС Росії (місце постійної дислокації селище Князе-Волконське в Хабаровському краї). Умовне найменування — військова частина № 51460. 

 

«Я запрошую пані Меркель і пана Саркозі відвідати Бучу й побачити, до чого за 14 років призвела політика поступок Росії. Побачити на власні очі закатованих українців і українок. Хочу, щоб мене зрозуміли правильно. Ми не звинувачуємо Захід. Ми не звинувачуємо нікого, крім конкретних російських військових, які скоїли це проти наших людей. Окрім ще тих, хто віддавав їм накази. Але ми маємо право говорити про нерішучість».
(Звернення Володимира Зеленського)

 

20:37 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запевнив, що коли Фінляндія та Швеція подадуть заявки на членство у НАТО, Альянс "знайде спосіб, як швидко це зробити".

 

20:05 "Медиазона" розвінчала твердження російської пропаганди про нібито "постановочні" відео з Бучі (російський пропагандистський телеграм-канал «Война с фейками», на який посилається Міноборони РФ, заперечуючи звірства росіян, дивувався, що на 12 секунді відповідного відео "труп праворуч рухає рукою, а на 30 секунді у дзеркалі заднього виду труп сідає"): журналіст видання Максим Літаврін пояснює т.зв. "рух рукою" подряпиною на лобовому склі автомобіля, яка "наїжджає" на тіло і стає видимою, а труп, що, що нібито "встає", закономірним спотворенням у дзеркалі заднього виду.

 

19:40 "Після викриття звірств, які чинила російська армія в Бучі, Гостомелі, Ірпені, кожна країна, яка буде вагатися у запровадженні ембарго на енергоносії з Росії – є прямим спонсором геноциду українського народу", – заявив голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

 

19:10 Зі звільнених населених пунктів Київської області було вивезено 410 тіл загиблих мирних жителів, за три останні дні прокурорами та судово-медичними експертами було оглянуто 140 тіл, повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова: "Це пекло, яке треба задокументувати, щоб покарати нелюдів, які влаштували його на нашій землі." Паралельно відбувається робота з місцевим населенням, пошук свідків, потерпілих, збирання фото та відеодоказів.

 

19:01 Грузія не приєднається до економічних санкцій проти Росії, з огляду на інтереси країни і народу, заявив глава грузинського уряду Іраклій Гарібашвілі. Але на політичному рівні, втішив він, Грузія у всіх форматах підтримує Україну.

 

18:40 Оперативна інформація Генштабу Збройних Сил України станом на вечір 39-ої доби війни:

Російські загарбники продовжують ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. У зв’язку з початком відведення підрозділів збройних сил російської федерації з району міста Суми: ймовірно, противник, не досягнувши мети операції на окремих напрямках, вирішив відмовитися від наступу на Сіверському та, частково, Слобожанському напрямках.

На Сіверщині завершується виведення підрозділів окупаційних військ на територію білорусі. Будь-який контроль, зокрема і радіаційний прикордонниками республіки білорусь не здійснюється. Окупанти продовжують безперешкодно вивозити з України до республіки білорусь награбовані транспортні засоби та інше майно.

На Слобожанському напрямку протягом дня обстановка суттєвих змін не зазнала.

На Донецькому напрямку противник проводить заходи перегрупування та посилення наявних військ. Так, підтверджується перекидання окремих підрозділів зі складу 37-ї окремої десантно-штурмової бригади (м. Черняховськ Калінінградської області) на територію Донецької та Луганської областей.

Противник продовжує зазнавати втрат в живій силі та військовій техніці. Так, в районі міста Харкова, завдяки вдалим діям підрозділів Збройних Сил України, зазнала значних втрат мотострілецька рота зі складу 59-го танкового полку.

Встановлено, що втрати зазначеного підрозділу склали майже 80 відсотків особового складу.

Через значні втрати особового складу, близько 25-и військовослужбовців 31-ї окремої десантно-штурмової бригади з Ульяновська відмовились брати участь у війні з Україною та мають бажання звільнитися.

Крім того, ліквідовано заступника командира 83-ї окремої десантно-штурмової бригади підполковника Віталія Слабцова.

Порушення противником норм Міжнародного гуманітарного права щоденно підтверджується численними жертвами серед мирних жителів у звільнених населених пунктах. Всі факти документуються та подаються до міжнародних судових інституцій. Воєнні злочини не мають строку давності, тому правосуддя невідворотне.

 

18:05 Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив у інтерв'ю CNN, що фотографії з Бучі – це немовби удар у живіт. Він наголосив, що воєнних злочинців слід притягнути до відповідальності. "Найважливіше – щоб ми не зачерствіли, не стали сприймати це за належне", – сказав Блінкен. Держсекретар відмовився коментувати інформацію, чи Штати забезпечать доставку до України старих радянських танків. Водночас запевнив: на кожен російський танк Україна отримає по десять протитанкових ракет.

 

17:44 Президент України Володимир Зеленський звернувся до матерів російських солдатів після оприлюднення фотографій зі звільненої Бучі: "Подивіться, яких виродків ви виростили. Вбивці, мародери, катюги".

 

 

17:11 Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн закликала негайно розпочати розслідування російських злочинів, скоєних у передмістях Києва. "Вражена повідомленнями про невимовні жахіття в районах, із котрих пішла Росія... Винуватців воєнних злочинів буде притягнуто до відповідальності", – заявила вона.

 

16:56 Командування Повітряних сил ЗСУ оприлюднило фотографії російського літака, збитого сьогодні на Харківщині.

 

 

 

16:23 Міністр закордонних справ Німечини Анналена Бербок шокована фотографіями з Київщини і виступає за притягнення винуватців до відповідальності. "Фотографії з Бучі нестерпні. Безмірне насильство Путіна знищує невинні сім'ї та не знає кордонів", – обурилась Бербок.

 

16:04 Український журналіст виявив місце масових убивств на трасі Київ-Чоп між селами Мила і Мрія за 20 кілометрів на захід від Києва. 

 

#ФОТО

 

 

"Це за межею. Спалені авто. Спалені люди. Ми з колегами потрапили туди випадково, просто вирішили перевірити, чи відкрита зараз траса. І ми побачили оце. Там ще на узбіччі були тіла, звалені на купу й підпалені".

Стас Козлюк

 

15:42 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав місії Міжнародного кримінального суду та міжнародних організацій якнайшвидше приїхати до Бучі та інших міст і селищ Київщини для збору доказової бази вчинених воєнних злочинів і злочинів проти людяності. "Неможливо було уявити таке в ХХІ столітті, але це відбувається на наших очах. Росія гірша за ІДІЛ", – заявив Кулеба в етері британського радіо Times UK radio. Кулеба заявив, що притягнення росіян до відповідальності є справою його життя. "Я буду займатися [цим] до останнього подиху, допоки вони всі не понесуть відповідальність", – запевнив міністр. 

 

15:29 У підвалі житлового будинку в Бучі знайшли російську розстрільну кімнату. У цьому приміщенні виявили близько десятка розстріляних дорослих чоловіків. Жертви мають прострелені коліна – перед смертю їх катували.

 

 

 

15:10 Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс вважає, що зґвалтування є свідомим російським методом вчинення воєнної аґресії. "Зґвалтування – це знаряддя війни. Хоч ми ще не знаємо повних масштабів використання цього озброєння в Україні, вже очевидно, що воно було частиною російського арсеналу. Жінок ґвалтували на очах їхніх дітей, дівчат – на очах у їхніх родин як свідомий акт гноблення. Зґвалтування є воєнним злочином", – написала Сіммонс у twitter.

 

15:01 Мешканці Херсона вийшли на протест проти окупації. Люди прийшли до пам'ятника Шевченку з українською символікою і плакатами з написами "Херсон – це Україна!" Вони скандують: "Слава Україні! Героям Слава!" "Слава нації! Смерть ворогам!" та "Слава воїнам ЗСУ!"

 

 

14:47 Президент Європейської ради Шарль Мішель приголомшений кадрами із убитими мирними мешканцями з Київщини. "Шокований приголомшливими фотографіями звірств, скоєних російською армією у звільненій Київській області. ЄС допомагає Україні та організаціям зібрати необхідні докази для позовів у міжнародних судах. Подальші санкції та підтримка ЄС на підході", – прокоментував Мішель на своїй сторінці у twitter. Він використав теґ #BuchaMassacre.

 

14:19 Російські солдати в Ірпені нівечили тіла вбитих мешканців танками, заявив міський голова Олександр Маркушин. "Дуже багато людей загинуло від їхніх мін, від їхніх артобстрілів. І дуже багато рашисти розстріляли. На Пушкінській вулиці, на Лермонтова вони розстріляли дівчат і жінок і потім їздили по них танком", – розповів Маркушин кореспондентові УНІАН.

 

#ФОТО

 

Тіла загиблих мирних мешканців на окраїні Ірпеня. Фото – Антон Сененко

 

14:01 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що російські воєнні злочини в Бучі були вмисними. "Бучанська різанина була навмисною. Росіяни прагнуть знищити якомога більше українців. Ми мусимо їх зупинити і прогнати", – написав Кулеба у twitter. Він закликав світову спільноту запровадити руйнівні санкції проти РФ – увести ембарго на нафту, газ, вугілля; закрити порти для російських суден і товарів; відключити всі російські банки від SWIFT.

 

13:46 Каховка вийшла на протест проти російської окупацїі. Воєнні злочинці використали проти мітингувальників світлошумові гранати і намагалися залякати людей пострілами із автоматів. 

 

13:12 Зенітні ракетні війська Повітряних сил ЗСУ збили російський винищувач-бомбардувальник СУ-34 на Харківщині. Генеральний штаб оприлюднив відео падіння літака, а також запис перехоплених радіопереговорів: "Ґоріт, бл..ь, полностью ґоріт".  

 

12:53 Підрозділи Десантно-штурмових військ ЗСУ взяли під контроль район міста Прип’ять та ділянку державного кордону України з Білоруссю.

 

 

12:02 На Луганщині четверо міських голів перейшли на бік російського окупанта – у Рубіжному, Міловому, Марківці, Станиці Луганській. Про це повідомив голова обласної адміністрації Сергій Гайдай. "На цих особах після Перемоги побачимо, як працює закон про колаборантів", – запевнив він.  

 

11:56 Митрополит Київський Епіфаній під час недільної проповіді згадав про убитих та закатованих Київщини. Він назвав главу РПЦ Кірілла Ґундяєва співучасником злочинів РФ і закликав відкрити очі тих, хто досі має його за пастиря.

 

#ЦИТАТА

 

"Масові вбивства мирного населення – це ознака геноциду. Росіяни прийшли не звільнити українців. Все те, що можна побачити зараз на Київщині, у Маріуполі, в містах і селах Чернігівщини, Сумщини, Харківщини, Донбасу, південної України, засвідчує: російський тиран, народ, який його підтримує, та їхнє військо прийшли на нашу землю, щоби «звільнити» Україну від українців. Вони продовжують ту чорну диявольську справу, яку чинили війська царя Петра, що вирізали і спалили Батурин. Вони роблять те саме, що російсько-більшовицькі банди, які пролили ріки крові під час так званого «червоного терору». Вони – продовжувачі злочинів Сталіна, продовжувачі репресій та Голодомору-геноциду, що були сплановані в тому самому криваво-красному Кремлі для знищення українського народу.

На завершення хочу ще раз звернутися до тих, хто ще досі, на жаль, не зрозумів правди чи не хоче зрозуміти її: ідеологія «русского міра» є тим самим, чим є ідеологія нацизму. Вона виправдовує насильство, вбивство, війну і геноцид, а тому має бути відкинута і засуджена так само, як засуджений нацизм, його ідеологи та його злочини. Співтворцями та провідниками цієї злочинної ідеології є очільник Московської патріархії Кирил Гундяєв та його поплічники. Він разом з підлеглими не лише всіляко розпалював це вогнище, але і відкрито, від імені Бога та Церкви, брехливими устами благословив катів та вбивць на їхню чорну справу.

Ідеться не про обговорення тонкощів канонічного права, богословські суперечники чи історичні дискусії. Йдеться про добро і зло як такі і про власний вибір для кожного: ти з Богом чи з дияволом? Кирил Гундяєв свій вибір на користь справ антихриста вже зробив". 

 

Епіфаній, митрополит Київський

 

11:34 Радник Офісу Президента Михайло Подоляк вважає, що масакра в Бучі мусить поставити край риториці європейських політиків про неможливість "провокувати Путіна" і пасивності Європи. "Адже головне, на думку наших європейських партнерів, не спровокувати росіян? Головне, щоб Третя світова не почалася? Головне, щоб росіяни не образилися і не використовували... Що не використовували? Ракети, авіабомби, танки? Не здійснювали масових убивств цивільних, бомбардувань житлових кварталів, масових розстрілів, як у концентраційних таборах?.. Як наслідок, світ отримав тотальний невимовний жах антилюдськості в Бучі, Ірпені, Гостомелі. Сотні, тисячі вбитих, розтерзаних, зґвалтованих, зв'язаних..." – написав Подоляк у telegram'і, звернувши увагу "дуже крутих і всезнаючих вчорашніх і сьогоднішніх лідерів Європи" на те, що поруч із ними у XXI столітті розгортаються нові Сребрениця і Треблінка.

 

#ЦИТАТА

 

"Не можна забороняти російську літературу в європейських університетах – це так негуманно? Ще раз уважно подивіться на тисячі розтерзаних, зґвалтованих, спалених українців. У XXI столітті. У рамках "спецоперації". Розтерзаних росіянами. А тепер іще раз скажіть усьому світу про те, що РФ – це нормально, це бізнес, що не можна забороняти Рахманінова. Подивіться і скажіть. Або відверніться. Головне ж – не спровокувати. А вони нехай масово ріжуть українців..."

 

Михайло Подоляк

 

11:08 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 03.04 орієнтовно становили:

 

особового складу – близько 18 000 осіб,

танків – 644 од.,

бойових броньованих машин – 1830 од.,

артилерійських систем – 325 од.,

РСЗВ – 105 од.,

засобів ППО – 54 од.,

літаків – 143 од.,

гелікоптерів – 134 од.,

автомобільної техніки – 1249 од.,

кораблів /катерів – 7 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 89 од.,

спеціальної техніки – 24 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 200 ворогів, танків ‒ 13 од., бойових броньованих машин ‒ 54 од., артилерійських систем – 8 од., автомобільної техніки – 13 од., БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

53,7% танків (з них 4,8% за минулий тиждень),

63,1% бойових броньованих машин (з них 4,7% за минулий тиждень),

20,3% артилерійських систем (з них 1,4% за минулий тиждень),

43,3% літаків (з них 6,1% за минулий тиждень),

55,8% гелікоптерів (з них 2,9% за минулий тиждень).

 

10:18 Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний обговорив із головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі потреби української армії в оборонній операції. "Ми здатні за підтримки Заходу знищити зло, адже не хочемо повторення в Європі сценаріїв, які є в Україні: вбивства жінок і дітей, руйнування інфраструктури. У людства є шанс на мирне життя. Сподіваюся, що весь світ це розуміє. Ми готові довести справу знищення зла до кінця", – прокоментував генерал Залужний.

 

09:32 Президент України Володимир Зеленський за день до виборів в Угорщині звинуватив прем'єр-міністра Віктора Орбана в ницості та проросійськості.

 

#ЦИТАТА

 

Хочу звернутися до ще однієї людини, яка, здається, не цілком розуміє, що відбувається і що переживається. Не тільки в Україні, а й в усій Європі. До прем'єр-міністра Угорщини. Який чи не єдиний у Європі відверто підтримує пана Путіна. Ми ж не просили чогось особливого від офіційного Будапешта. Ми не отримали навіть того, що роблять усі інші! Роблять заради миру. Не отримали життєво необхідного транзиту оборонної допомоги, не побачили морального лідерства. Не побачили жодного зусилля, щоб зупинити війну! Чому так?

Уся Європа хоче миру. Уся Європа не хоче, щоб поле бою було перенесене з Маріуполя в Будапешт, або з Харкова у Краків, або з Чернігова у Вільнюс. Уся Європа намагається зупинити війну, повернути мир. Чому ж тоді офіційний Будапешт протиставляють усій Європі, усім цивілізованим країнам? Заради чого?

Головне для наc – це думка народу. Український народ підтримує угорський народ. Угорський народ підтримує український народ. Ми однаково цінуємо мир, однаково цінуємо свободу. Так буде завжди. Ми завжди будемо жити в добросусідстві. І я впевнений, що наші меншини мають бути тими місточками, які нас іще більше об'єднують. Політики йдуть. А правда залишається.

Це називається чесність, якої бракує пану Орбану. Можливо, він загубив її десь у контактах з Москвою.

 

Володимир Зеленський

 

08:55 Росія завдала ракетного удару по об'єктах критичної інфраструктури Одеси. В деяких районах міста видно задимлення, всі відповідні системи і служби працюють над усуненням наслідків, повідомило оперативне командування "Південь". За попередніми даними, жертв немає.

 

08:00 Оперативна інформація Генштабу Збройних Сил України станом на ранок 39-ої доби війни:

Збройні сили російської федерації продовжують збройну агресію проти України. Триває відведення окупаційних військ на окремих напрямках.

За наявною інформацією, морально-психологічний стан особового складу противника та рівень мотивації залишається на вкрай низькому рівні. Командири різних рівнів 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу відмовляються від участі в бойових діях. Крім того, військовослужбовці масово пишуть рапорти на звільнення.

Особовий склад 2-х батальйонно-тактичних груп 4-ї військової бази зі складу 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу відмовився брати участь у бойових діях на території України. Сплановано їх повернення до пунктів постійної дислокації.

Для поповнення втрат особового складу російське керівництво здійснює агітацію цивільного населення щодо вступу до лав збройних сил. Такі заходи проводять як на території російської федерації, так і на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей та автономної республіки Крим.

Продовжуються систематичні випадки порушення вимог Міжнародного гуманітарного права щодо ведення війни. Російські окупанти продовжують розміщувати озброєння та військову техніку у безпосередній близькості до житлової інфраструктури населених пунктів, проводити фільтраційні заходи на тимчасово зайнятих територіях, здійснюють насильство стосовно місцевих жителів, займаються мародерством та пограбуваннями.

На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено чотири танки, шість одиниць броньованої та сім одиниць автомобільної техніки противника.

Угрупованням Повітряних сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено 8 повітряних цілей: два літаки, один вертоліт, один БПЛА та чотири крилаті ракети. Авіація Повітряних сил продовжувала завдавати удари по місцях скупчення військ противника, колонах військової техніки та логістичних центрах.

 

07:50 Американська розвідка вважає, що Росія захоче взяти Донбас під повний контроль до 9 травня, повідомляє CNN: Росія переглянула стратегію щодо України та офіційно заявляє, що тепер має намір зосередитись на Донбасі, на решті України російські сухопутні війська "не можуть утримувати контроль над районами, де вони ведуть бойові дії".

 

07:45 Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс написала у твіттері: "Шокована звірствами в Бучі та інших містах України. Повідомлення про напади російських військ на невинних мирних жителів є мерзотними.

Велика Британія співпрацює з іншими, щоб зібрати докази і підтримати розслідування військових злочинів міжнародним кримінальним судом.

Винні будуть притягнуті до відповідальності".

 

Буча

 

07:23 Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявила, що зібрала докази військових злочинів у Бучі, де у суботу було виявлено трупи людей у ​​цивільному одязі, пише Wall Street Journal.

 

07:10 Глава російської делегації на російсько-українських переговорах Мединський заявив, що не поділяє оптимізму Арахамії щодо готовності договору, про параметри якого було оголошено після переговорів у Стамбулі: "Нам потрібно зробити ще більшу роботу. І я бачу, що дипломатичні та військові служби України, як мені здається, сильно відстають у реалізації навіть тих домовленостей, яких вже досягнуто на політичному рівні".

 

01:00 Мер міста Буча Анатолій Федорук повідомив, що у місті виявили братську могилу, де поховали 280 людей, по вулицях лежать десятки трупів, деякі із них із зав'язаними руками.

 

00:40 Оперативна інформація Генштабу Збройних Сил України станом на початок 39-ої доби війни:

Ворог продовжує здійснювати систематичні ракетні і авіаційні удари по військових та цивільних об’єктах, але інтенсивність нанесення ракетних ударів, а також ударів із застосуванням високоточної зброї знизилась.

Триває підготовка додаткових підрозділів противника для участі у бойових діях на території України. Планується створення “добровольчих” батальйонів з мешканців тимчасово окупованих територій України та найманців.

На Волинському напрямку суттєвих змін у стані та положенні підрозділів окупаційних військ та їх союзників не відзначено.

На Поліському напрямку. Окупанти продовжують виведення підрозділів на територію республіки білорусь. Під час відведення військ противник здійснює мінування шляхів висування та окремих населених пунктів.

На Сіверщині ворог завершив виведення підрозділів з територій нашої держави до російської федерації та республіки білорусь. Основні маршрути руху колон противника пролягають в напрямку населених пунктів Гомельської та Могильовської областей. У складі колон, окрім вантажних автомобілів, зафіксовано елементи понтонно-мостового парку, реактивні системи залпового вогню, пускові установки ОТРК “Іскандер”. Військова техніка противника зосереджується на залізничних станціях та об’єктах, що мають підведення залізничних колій, що дозволяє здійснити її навантаження та відправку на територію російської федерації.

Триває виведення до російської федерації (через Сумську область) підрозділів зі складу 2 загальновійськової армії Центрального воєнного округу, що діяли в напрямку міста Бровари. Забезпечення виводу військ здійснює батальйонно-тактична група 1-ї танкової армії Західного воєнного округу.

На Слобожанщині противник продовжує часткове блокування міста Харкова та здійснює обстріли житлових і промислових районів міста з артилерійських систем різних типів. Слід відзначити, що інтенсивність обстрілів зменшилась. Підрозділи окупаційних військ здійснюють перегрупування, ймовірно, з метою продовження активних дій на Ізюмському напрямку. Ворог намагається проводити розвідку, зокрема й із застосуванням безпілотних літальних апаратів.

На Донецькому напрямку противник продовжував здійснювати вогневий вплив на деякі підрозділи Збройних Сил України та вести штурмові дії на окремих напрямках. Основні зусилля окупанти продовжували зосереджувати на захопленні населених пунктів Рубіжне, Попасна, підготовці до наступу на Сєвєродонецьк, отриманні повного контролю над Маріуполем, а також виході до Вугледару та Мар’їнки. Успіху не досягли.

Сили оборони України продовжують боронити нашу землю, поступово звільняють окуповані території, завдаючи ворогу суттєвих втрат.

 

03.04.2022