34-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:41 Міністерство оборони України фіксує відведення підрозділів збройних сил РФ із території Київської та Чернігівської областей. "За деякими ознаками противник здійснює перегрупування підрозділів для зосередження основних зусиль на Східному напрямку. Водночас, так зване “відведення військ”, ймовірно, є ротацією окремих підрозділів і має на меті введення в оману військового керівництва Збройних Сил України та створення хибної уяви щодо відмови окупантів від задуму оточення міста Києва", – прокоментували у Міноборони.

 

23:55 Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні, що Україна налаштована на переговори і продовжуватиме переговорний процес – "тією мірою, котрою це справді від нас залежить". Президент запевнив, що не допустить "жодних компромісів" щодо суверенітету і територіальної цілісності, а всі важливі рішення "повинні ухвалюватись не однією людиною і не групою людей з будь-якими політичними поглядами, а усім нашим народом". Зеленський наголосив, що завданням №1 для України є оборона, а все інше – похідне. "Збройні Сили України, наша розвідка, усі, хто долучився до оборони, – це єдина гарантія нашого виживання як народу, як держави", – резюмував Зеленський.

 

23:27 Президент Росії Владімір Путін заявив про те, що продовжить убивати мирних мешканців Маріуполя аж до моменту, поки не здадуться воїни з "Азову", 36-ої окремої бригади морської піхоти та інших підрозділів. Мовою Кремля це пролунало так: Росія дозволить залагодити вирішити проблеми міста, коли українці складуть зброю.

 

23:02 Концерн "Укроборонпром" відсторонив Сергія Бичкова від виконання повноважень генерального директора Державного підприємства "Антонов". "Підставою для відсторонення стало службове розслідування щодо, зокрема, перевірки окремих фактів, оприлюднених у засобах масової інформації", – йдеться у повідомленні. Причиною відставки могла стати бездіяльність Бичкова, котра спричинила втрату літака "Мрія" – капітан Дмитро Антонов заявив, що Україні пропонували перебазувати Ан-225, а також інші літаки та їхні екіпажі, у безпечне місце перед війною.

 

22:41 На околицях російського міста Бєлґород, у селі Красний Октябр, вибухнув склад боєприпасів. Російська інформаційна аґенція "РІА Новості" оголосила, що причиною детонації був "людський фактор". Тамтешні рятувальні служби кажуть про чотирьох поранених.

 

 

22:25 Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв не бачить проблеми ані у встановленні 15-річного спірного терміну для визначення територіальної юрисдикції Криму, ані в забороні на застосування військ. "Українська концепція про деокупацію Криму не передбачає застосування сили. Про це йдеться і в резолюції «Кримської платформи», ухваленій у серпні 2021 року. Не важливо, 5 років або 50. Ми все одно не застосовуємо силу", – заявив він у коментарі QIRIM.News, коментуючи підсумки переговорів із Росією у Стамбулі. Джемілєв наголосив – для України важливо, щоб РФ у принципі погодилася провадити переговори про статус Криму. "На нашу думку, це окупована територія. І там, відповідно до [Женевської] конвенції 1949 року, діє українське законодавство: кримінальне, цивільне та інше право. Тоді людей перестануть викрадати, саджати до в'язниць лише за твердження, що "Крим – це Україна". Я думаю, якщо будуть ці свободи, то питання деокупації Криму вирішиться не за кілька років, а за кілька місяців", – сказав Джемілєв.

 

21:03 Нідерланди, Бельгія, Ірландія та Чехія оголосили у вівторок про висилку великої групи російських дипломатів, запідозрених у шпигунстві. Загалом ідеться про 43 недобросовісних росіян.

 

20:32 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба не боїться застрашувань Владіміра Путіна. Коментуючи слова президента РФ із погрозою "я їх знищу" (сказані нібито при Романові Абрамовичу), Кулеба заявив: "Я нагадаю, що він збирався буквально за кілька діб захопити Київ та ключові міста України. Я думаю, що тоді він також сидів і собі думав: "Я їх дуже швидко доб'ю". А нічого з цього не вийшло... Він може будувати там якісь плани, але у нас є свої плани. Це плани на перемогу і на звільнення наших територій", – сказав голова МЗС в етері національного телемаратону.

 

20:05 У Миколаєві під завалами будівлі обласної адміністрації виявили 12 загиблих. Число постраждалих зросло до 33, повідомляє пресова служба ДСНС.

 

19:14 Глава російської делегації на переговорах із Україною Владімір Мединський заявив у коментарі RT, що "деескалація" на київському та чернігівському напрямках "не означає припинення вогню".

 

18:31 Супутникові знимки Чорнобильської атомної електростанції свідчать про те, що Росія транспортує небезпечні вантажі з боєприпасами біля стін самої АЕС. Управління стратегічних комунікацій Міністерства оборони зазначило, що на фотографіях чітко видно рух великої колони російських військових вантажівок за кількасот метрів від ЧАЕС, а також місце розвантаження цих боєприпасів у місті Чорнобиль, де вони зберігаються просто неба. Українська сторона тривожиться через ці дії РФ, адже російські солдати поводяться зі зброєю недбало і можуть наразити на нову загрозу все людство.

 

 

18:14 Росіяни обстріляли інфраструктуру аеродрому у Старокостянтинові, що у Хмельницькій області. "Нас посипають ракетами ще з першого дня війни, однак сьогодні, як багато з вас могли побачити і почути, атака була дуже серйозна та завдала відчутних збитків", – прокоментував міський голова Микола Мельничук. З його слів, унаслідок атаки жодна людина не зазнала ушкоджень, утім росіянам вдалося знищити стратегічні запаси паливно-мастильних матеріалів. Старокостянтинів обстріляли щонайменше втретє: попередні атаки були 25 лютого і 6 березня. 

 

17:52 Міністерство закордонних справ України обурене новими бздурами від Петера Сійярто. У вівторок угорський міністр звинуватив опозицію у заграванні з офіційним Києвом і надмірній підтримці України у війні. "Ми не втручалися і не будемо втручатися у внутрішні справи Угорщини. Оцінку діям угорських політиків зрештою дадуть угорський народ та історія", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко. "Закликаємо керівництво Угорщини залишити в минулому стрімке зближення з Росією та усвідомити очевидний факт: без миру та безпеки в Україні не буде миру та безпеки в Угорщині... Це не запобігання втягуванню Угорщини у війну, а навпаки – запрошення Росії до подальшої агресії вглиб Європи", – наголосив Ніколенко.

 

17:33 За час війни російські окупанти викрали 11 міських голів та 8 посадовців муніципалітетів. Про це повідомив голова Асоціації міст Віталій Кличко. "Це наражає на небезпеку всіх жителів громади, адже все критичне управління, життєзабезпечення, ухвалення важливих рішень покладається на голову", – прокоментував Кличко. 

 

17:16 Американська розвідка підтверджує відхід частини російських військ із Київщини та Чернігівщини, повідомляє CNN.

 

16:55 Прикордонника з острова Зміїний Романа Грибова, який провадив перемовини по радіозв'язку з атакувальною групою російського флоту і є автором культової фрази "Русскій воєнний корабль, іді нахуй", нагородили в Черкаській ОДА відзнакою "За заслуги перед Черкащиною". Після атаки на Зміїний Грибов із побратимами потрапив до полону; його визволили, обмінявши на затриманих російських моряків.

 

 

"Коли мій син послав корабель, то я зрозуміла, скільки звитяги, непереможності у цих словах. Це стало закликом до боротьби проти проклятого окупанта у всьому світі. Це підбадьорило весь світ!..

До речі, я ніколи в житті не чула, щоб син при мені матюкнувся".

 

Тетяна Грибова, матір Романа

"Високий замок"

 

16:40 Українські сили під час боїв із росіянами спалили вантажівку КамАЗ-Тайфун, котра є гордістю російської "оборонки". "Універсальний броньований автомобіль підвищеної захищеності на оригінальному шасі. Належить до машин класу MRAP, захищений від мін та засідок. Українські воїни зробили його унікальним – так він точно ще ніде у світі не виглядав", – прокоментували у Генштабі ЗСУ.

 

 

16:13 Російська делегація сьогодні покине Стамбул, завтра російсько-українських переговорів не очікується. Про це повідомила російська аґенція "РІА Новості". Ще вчора передбачалося, що перемовини матимуть дві сесії – у вівторок і середу.

 

15:44 Під час боїв на Харківщині українське воїнство ліквідувало командира 200-ої окремої мотострілецької бригади ЗС РФ Дєніса Курила, повідомляє Управління стратегічних комунікації ЗСУ.

 

15:17 Міноборони Росії заявило устами заступника міністра оборони Росії Алєксандра Фоміна, який є одним з російських перемовників у Стамбулі, про "рішення кардинально, в рази, скоротити активність на київському та чернігівському напрямках". Цю заяву підтвердив глава російської делегації Владімір Мединський.

 

Станом на 12-ту годину Генеральний штаб ЗСУ повідомляв, що Росія виводить окремі підрозділи своїх військ із території Київської та Чернігівської областей: "Мети наступальної операції противник не досяг. Відзначається виведення окремих підрозділів збройних сил російської федерації з території Київської та Чернігівської областей. При цьому зберігається високою загроза завдання російськими окупантами ударів по об’єктах військової і цивільної інфраструктури".

 

15:00 У Стамбулі завершилися нинішні переговори делегацій України та Росії. Українська сторона передала російській пропозиції стосовно нейтрального статусу України та щодо статусу Криму. Глава російської делегації Мединський, підтвердивши, що переговори пройшли конструктивно, заявив, що Росія розгляне українські пропозиції щодо мирного договору, про них буде повідомлено Путіну, зустріч Путіна та Зеленського можлива одночасно з парафуванням мирного договору главами МЗС.

 

Українська сторона на брифінгу за участю Давида Арахамії, Кирила Тимошенка, Михайла Подоляка, Олександра Чалого та Мустафи Джемілєва виклала суть пропозиції мирного договору, зазначивши, що Україна на цих переговорах не ставить за мету підписання будь-якого документа, головним завданням є спроба донести до Росії позицію та пропозиції української сторони.

 

Однією з ключових пропозицій є створення нової системи безпеки – Україна пропонує розробити та укласти міжнародний договір з конкретними гарантіями, який підпишуть та ратифікують усі країни, які виступатимуть гарантами безпеки України, що фактично будуть аналогічні 5-й статті статуту НАТО, але з визначеним у три дні часом реакції. Якщо Україна зазнає військової агресії, то матиме право протягом цих трьох днів вимагати консультацій з країнами-гарантами, якщо ці консультації не призведуть до дипломатичного рішення, країни-гаранти мають забезпечити Україні військову допомогу.

 

Стати гарантами пропонують Великій Британії, США, Росії, Китаю, Франції, Туреччині, Німеччині, Канаді, Італії, Польщі та Ізраїлю; деякі країни дали вже попереднє погодження. Договір пропонується винести на всенародний референдум, умовою якого є виведення окупійних військ з території України.

 

Гарантії безпеки поки не будуть працювати щодо окупованого Донбасу та Криму. 

 

Стосовно Криму запропоновано протягом 15 років проводити двосторонні переговори щодо статусу Криму і Севастополя окремо із зобов'язанням, що протягом часу переговорів не будуть використовувати військові шляхи вирішення цього питання.

 

Проблему окупованих територій Донецької та Луганської областей винесено на безпосередній розгляд президентів України та РФ.

 

Статус нейтральної без'ядерної та позаблокової держави передбачатиме, що Україна не розміщуватиме на своїй території іноземні військові бази, іноземні військові контингенти і не вступатиме у військово-політичні союзи; військові навчання на території України можна буде проводити за згодою країн-гарантів.

 

Росія не заважатиме вступу України до ЄС.

 

13:56 У Миколаєві під завалами будівлі обласної державної адміністрації виявили сім загиблих. З-під руїн вивільнили 18 осіб – їх передали бригадам швидкої медичної допомоги. Пошуково-рятувальні роботи тривають.

 

13:44 Російські війська завдали ракетного удару по околицях міста Нікополь, що у Дніпропетровській області. Обстріл був спрямований проти об'єкта, що його в офіційних повідомленнях не розголошують. "Ракетна атака об'єкта біля міста Нікополь. Без жертв. Інформації щодо загрози місту наразі немає", – поінформував голова Нікопольської районної військово-цивільної адміністрації Євген Євтушенко. Він закликав утриматися від публікації коментарів і фотографій з місця удару.

 

13:14 Міністр оборони РФ Сєрґєй Шойґу заявив, що росіяни виконали завдання першого етапу "операції" в Україні – а тому далі російська армія спрямує свій удар проти Донбасу. "Істотно знижено бойовий потенціал українських Збройних Сил, що дозволяє зосередити основну увагу і основні зусилля на досягненні головної цілі – освобождєнії Донбасу". Промова Шойґу транслювалася в етері пропаґандистського каналу "Россія 24". Це перша його поява в інформаційному просторі за два з половиною тижні, якщо не рахувати химерних кадрів із онлайн-конференції за участі Путіна кілька днів тому.

 

12:58 Учасник української делеґації Михайло Подоляк назвав "інтенсивним" нинішній діалог із росіянами у Стамбулі. "Ідуть інтенсивні консультації з декількох важливих питань. Ключове з них – це договір про, підкреслюю, міжнародні гарантії безпеки для України. І тільки з цим договором ми можемо закінчити війну так, як це потрібно Україні", – заявив Подоляк на брифінґу, згідно з повідомленням "Укрінформу". Другим блоком питань, зі слів Подоляка, є режим припинення вогню, спрямований на розв’язання гуманітарних проблем.

 

12:29 Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі прибув до України для обговорення загрозливого становища із ядерною безпекою через російську війну. "Мусимо діяти зараз, щоб допомогти запобігти небезпеці ядерної аварії", – написав Ґроссі у twitter.

 

12:02 Повітряні сили ЗСУ збили дві ракети типу "X", котрі ввечері у понеділок рухалися в напрямку Львова. Як повідомило командування "Захід" ПС ЗСУ, ракети було випущено винищувачеми із території Білорусі. "Обслугами радіотехнічних військ цілі були вчасно виявлені та знищені зенітними ракетними військами", – поінформували у Повітряних силах. Нагадаємо, у Львові в понеділок повітряна тривога тривала із 21:39 до 22:10.

 

11:33 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав усі держави світу запровадити кримінальну відповідальність за використання символу "Z" як способу публічної підтримки війни Росії проти України. "Z – означає російські військові злочини, розбомблені міста, тисячі вбитих українців. Публічну підтримку цього варварства належить заборонити", – закликав він через свою сторінку у twitter. 

 

11:06 Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак відмовився від участі в саміті "Вишеградської четвірки", що мав відбутися в Угорщині 30-31 березня, через проросійську позицію угорської влади у ставленні до війни Росії в Україні. Про це повідомляє польське видання Dziennik. Раніше від візиту відмовилася міністр оборони Чехії Яна Чернохова. Як пише Euractiv, саміт V4, вірогідно, скасують.

 

10:57 Росіяни розбомбили будівлю Миколаївської обласної державної адміністрації – споруду прострелено наскрізь; дев'ять поверхів посипалося. Як повідомив голова ОДА Віталій Ким, його кабінет лежить під уламками. Самого Кіма під час обстрілу не було в приміщенні. Більшості людей вдалося врятуватися; наразі тривають пошуки восьми цивільних мешканців і трьох військовиків.

 

 

Інформація ДСНС: "29 березня близько 08:45 у м. Миколаїв внаслідок обстрілу та влучання в дев’ятиповерхову адміністративну будівлю сталося руйнування центральної секції будівлі з 9 по 1 поверхи, без подальшого горіння. Станом на 09:25 підрозділами ДСНС з-під завалів вивільнено 17 постраждалих осіб та передано медикам".

 

10:43 В переговорах у Стамбулі бере участь колишній заступник міністра закордонних справ України Олександр Чалий. У 2020 році Чалий брав участь у написанні проєкту порозуміння з Росією, котрий передбачав контроль Москви над співпрацею України та НАТО, а також "запуск всеукраїнського загальнонаціонального діалогу щодо визначення нової ідентичності України, який врахує погляд сусідів України, включаючи Росію". 

 

 

10:12 Представник Пентагону на брифінгу припустив, що Міноборони РФ зробило своїм новим пріоритетом захоплення Донбасу з наміром оточити угруповання ЗСУ в цьому регіоні. Пентагон звертає увагу, що на Харківщині російські підрозділи просуваються ближче до Донбасу – якщо у п'ятницю вони були у 10 км на південний схід від Ізюму, то у понеділок вже у 15 км. Пентагон вважає, що росіяни змінили стратегічні цілі і "явно більше не рухаються на Київ", перебуваючи в 15-20 км від центру Києва на північний захід від столиці та в 55 км від центру міста на сході. За американськими даними, Росія використала проти України вже 1370 ракет.

 

10:00 У Стамбулі стартував черговий раунд переговорів української та російської делегацій. Перед початком негоціацій перед делегаціями виступив президент Туреччини Реджеп Ердоган.

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 29.03 орієнтовно склали:

особового складу – близько 17,2 тис. осіб,

танків 597 од.,

бойових броньованих машин 1710 од.,

артилерійських систем – 303 од.,

РСЗВ – 96 од.,

засобів ППО – 54 од.,

літаків – 127 од.,

гелікоптерів – 129 од.,

автомобільної техніки – 1178 од.,

кораблів /катерів – 7 од.,

цистерн з ПММ – 73,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 71,

спеціальної техніки – 21,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 200 ворогів, танків ‒ 11 од., бойових броньованих машин ‒ 16 од., артилерійських систем – 1 од., автомобільної техніки – 28 од., РСЗВ – 1 од., літаків – 4 од., гелікоптерів – 2 од., БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

49,8% танків (з них 6,7% за минулий тиждень),

59,0% бойових броньованих машин (з них 4,6% за минулий тиждень),

18,9% артилерійських систем (з них 2,3% за минулий тиждень),

38,5% літаків (з них 7,9% за минулий тиждень),

53,8%  гелікоптерів (з них 2,1% за минулий тиждень).

 

08:53 Видання The New York Post опублікувало відео тортур над полоненими – на кадрах видно, як чоловік у камуфляжі з жовтою пов'язкою прострілює ноги невільникам із білими пов'язками; на іншому ролику видно, як помирає солдат із мішком на голові. Ці відеофрагменти від понеділка активно поширювалися у російських групах у соцмережах. Утім, як зауважує The New York Post, достеменно верифікувати автентичність зйомки наразі не вдалося. Радник із ОП Олексій Арестович запевнив, що Україна готова розпочати розслідування через цей інцидент, якщо то не фейк. "Уряд серйозно ставиться до цього, і невідкладно розпочнеться розслідування. Ми є європейською армією, ми не катуємо полонених. Якщо це виявиться правдою – така поведінка абсолютно неприйнятна", – сказав Арестович. Напередодні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний виступив зі зверненням, у котрому заявив: Росія готує провокацію зі знущаннями над полоненими.

 

08:15 Financial Times пише з посиланням на чотири поінформовані джерела, що Росія готова відмовитися від більшості вимог, з якими вона почала війну: у проєкті угоди немає "демілітаризації", "денацифікації", гарантій статусу російської мови. 

 

Але Москва продовжує наполягати на відмові України від планів вступу до НАТО, нерозміщенні військових баз третіх країн на українській території та на гарантіях, що Україна не намагатиметься створити ядерну зброю, – хоча готова погодитися на вступ України до ЄС та на багатосторонні гарантії безпеки Україні з боку довгого переліку потужних у військовому відношенні держав, зокрема США та Великої Британії.

 

За словами Давида Арахамії, гарантії безпеки України, які, на думку авторів угоди, мають ратифікувати Росія, Китай, США, Велика Британія, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Польща, Туреччина та Ізраїль, "близькі до 5-ї статті" Північноатлантичного договору, за якою всі члени НАТО зобов'язуються захищати будь-яку з союзниць, яка стала жертвою агресії третьої країни.

 

08:00 Оперативна інформація Генштабу Збройних Сил України станом на ранок 34-ої доби війни:

Угруповання Сил оборони продовжує ведення оборонної операції на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках. На всіх них Збройні Сили України успішно стримують противника, на окремих напрямках наші війська здійснюють успішні контратаки.

Ворог продовжує підступно завдавати ракетно-бомбових ударів, намагаючись повністю знищити інфраструктуру та житлові квартали Українських міст. Концентрується на сховищах пального, з метою ускладнення логістичного забезпечення та створення умов гуманітарної кризи.

В порушення вимог міжнародного гуманітарного права в окремих тимчасово зайнятих населених пунктах Київської, Запорізької, Чернігівської, Херсонської та Харківської областей російські окупанти продовжують терор стосовно місцевого населення. Обстрілюють житлові будинки; грабують, викрадають та тримають в заручниках мирних мешканців, займаються мародерством.

Угрупованням Об’єднаних сил на Донецькому та Луганському напрямках за добу відбито 7 ворожих атак. Наші воїни знищили 12 танків, 10 бойових машин піхоти та 3 одиниці автомобільної техніки. Противник зазнав втрат і у живій силі.

Захисники з Повітряних сил Збройних Сил України за попередню добу вразили 17 повітряних цілей – 8 літаків, 3 вертольоти, 4 БПЛА різних типів та 2 крилаті ракети. Авіація Повітряних сил завдавала ракетно-бомбових ударів по місцях скупчення техніки та живої сили ворога. Втрати російських окупантів уточнюються.

 

07:44 Українські війська витіснили росіян із Дніпропетрвоської області, повідомив голова військово-цивільної адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул. "Звільнено ще кілька поселень Херсонської області, окупанти перебувають за 40 кілометрів від Кривого Рогу, а на деяких напрямках – і за 60 кілометрів... Лінія зіткнення вже не на кордоні з Дніпропетровською областю – це вже Херсонська область", – сказав він у зверненні.

 

07:00 Голлівудський актор Шон Пенн приїхав до Львова, щоб особисто допомогти в організації своїх благодійних програм для біженців. На початку російського вторгнення в Україну Пенн перебував у Києві, де знімав документальний фільм. Після цього його благодійна організація почала надавати українським біженцям у Польщі житло та освіту.

 

04:25 Радник президента Туреччини Ібрагім Калін назвав "нереалістичними" вимоги Росії з приводу Донбасу і Криму на переговорах. "Крим і Донбас є "червоними лініями" для українців. І це правильно. Адже вони прямо зазіхають на територіальну цілісність і суверенітет. Ми не визнали анексії Криму – як і весь світ; Китай теж не визнав анексії Криму... Їм дійсно вартує виступити з якимись іншими ідеями", – заявив Калін у розмові з CNN.

 

00:40 Оперативна інформація Генштабу Збройних Сил України станом на початок 34-ої доби війни:

Угруповання Сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках, зосереджуючи зусилля на:

- недопущенні просування противника в напрямках населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове;

- зайнятті населених пунктів Кам’янка, Топольське;

- створенні умов для покращення тактичного положення в районі міста Чугуїв;

- стримуванні атак противника в районах населених пунктів Рубіжне, Лисичанськ, Попасна, не допускаючи обходу основних сил угруповання.

Одночасно Сили оборони продовжують утримання кругової оборони міста Маріуполя і оборону та стримування просування противника в районі Чернігова.

Угруповання, що захищає Київ, з метою покращення оперативного положення та утримання зовнішнього рубежу оборони, продовжують бойові дії, утримують контроль за ситуацією в населених пунктах Мотижин, Лісне, Капітанівка та Дмитрівка.

Частиною сил продовжується ведення оборонної операції у інших визначених районах, проводиться стабілізаційна операція, виконуються завдання територіальної оборони та здійснюються контратаки на окремих напрямках.

Противник ослаблений, дезорієнтований, значна його частина відрізана від логістичного забезпечення й основних сил. Зниження бойового потенціалу підрозділів противника командування окупаційних військ намагається компенсувати невибірковим вогнем артилерії та нанесенням ракетно-бомбових ударів, знищуючи таким чином інфраструктуру українських міст.

 

00:21 Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив про звільнення Ірпеня, але закликав стриматися від ейфорії. "Ситуацію зараз треба сприймати врівноважено, мудро, наскільки це можливо. Без надмірної ейфорії від успіхів, але й без самонакручування. Нам ще потрібен час, нам ще потрібна зброя, ми ще повинні боротися й терпіти. Нам не можна випалювати емоції зараз, не можна завищувати очікування, просто щоб не перегоріти", – заявив голова держави.

 

29.03.2022