Шістнадцятий день війни Росії в Україні

00:34 Генеральний штаб ЗСУ офіційно повідомив: нічні обстріли Луцька, Дніпра та Івано-Франківська здійснювалися із стратегічних бомбардувальників Ту-95МС Повітряно-космічних сил Росії крилатими ракетами повітряного базування. До удару залучалось не менше шести літаків, котрі запустили не менш ніж 10 крилатих ракет.

 

23:17 Згідно з даними голови Луганської обласної адміністрації Сергія Гайдая, Росія окупувала вже 70% адміністративної території області. "Ситуація важка: обстріли йдуть скрізь – Гірська громада, Попасна, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне і Кремінна. Тепер так проходить лінія оборони. Росіяни обстрілюють всю інфраструктуру, школи, лікарні, садочки, б’ють по водогонах і газопроводах, електромережах. При цьому не дають можливості відновити, не погоджують гуманітарні коридори", – написав Гайдай у facebook. 

 

22:24 Повітряні сили України знищили на київському напрямку командний пункт російської армії. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. На відео, оприлюдненому українським генералом, видно удар із безпілотного літального апарата "Байрактар" по вантажівці. За кадром чутно розмову вояків – згадується селище Макарів.   

 

 

21:55 МЗС України закликало світову спільноту відреагувати на викрадення російськими окупантами мелітопольського голови Івана Федорова. "Викрадення міського голови Мелітополя кваліфікується як воєнний злочин за Женевськими конвенціями та І Додатковими протоколом, які забороняють захоплення цивільних заручників під час війни... Російські війська, котрі вже другий тиждень завдають ракетно-бомбових ударів по цивільних об’єктах та інфраструктурі в Україні, зокрема дитячих лікарнях та школах, цинічно звинувачують мера в "тероризмі", – обурились у МЗС.

 

 

21:34 Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що однією з передумов сьогоднішньої війни Росії проти України є недостатня реакція світу на окупацію Криму у 2014-му. "Якби весь Захід і весь світ підняли свій голос проти вторгнення в Крим у 2014 році, чи зіткнулися б ми із сьогоднішньою картиною?.. На жаль, міжнародне співтовариство не виявило необхідної чутливості та не надало необхідної підтримки для усунення цієї несправедливості", – сказав Ердоган на церемонії відкриття Анталійського дипломатичного форуму, передає "Укрінформ". "Україна залишилася сама у своїй справедливій боротьбі. Сьогодні ми стикаємося з руйнівними і болючими наслідками проблем, які можна розв’язати дипломатичним шляхом, якщо вчасно проявити сильну волю", – резюмував президент Туреччини.

 

20:47 Варшава та Краків більше не можуть приймати біженців з України, пише польська газета Rzeczpospolita. Міська влада мегаполісів пояснює: мігранти стараються вирушити до тих міст, котрі є їм відомими, бо вважають, що у великому поселенні їм буде легше дати собі раду. Надалі в Польщі планують роззосереджувати міграційні потоки. Варшава прийняла 200 тисяч біженців з України; до Кракова прибуло 80-100 тисяч українців.

 

20:18 В ООН повідомили, що отримали докази про застосування Росією касетних боєприпасів в Україні, зокрема у місті Вугледар та у житлових районах Харкова. Використовувати таку зброю проти цивільного населення заборонено.

 

20:05 Поліція Рівненщини відкрила кримінальне провадження за фактом бомбардування села Миляч у Сарненському районі. Згідно з даними правоохоронців, пролунало три вибухи; ніхто не постраждав. З місця події поліція вилучила уламки для експертизи.

 

Миляч розташований за 10 кілометрів від села Копані в Білорусі. Українські правоохоронці у п'ятницю зафіксували обстріл цієї території з російських літаків; вважалося, що росіяни цілять у білоруські Копані для того, щоб втягнути Білорусь у війну проти України.

 

 

19:35 Президент України Володимир Зеленський у п'ятницю виступив перед польським Сеймом. Голова держави через відеозв'язок подякував польському народові та його політичним лідерам за допомогу Україні і справжнє братерство. "Вже за один той день, перший день війни, стало ясно і мені, і всім українцям – і, я впевнений, усім полякам – стало ясно, що між нами, між нашими народами більше немає кордонів. Будь-яких фізичних. Будь-яких історичних. Будь-яких особистих", – розчулився Зеленський. 

 

Президент заявив, що Україна та Польща мають спільну історичну місію – "бути лідерами, які разом витягнуть Європу з цієї прірви, врятують від цієї загрози, зупинять перетворення Європи на жертву". "Я не можу сьогодні бути впевненим в усіх лідерах усіх європейських народів, але я впевнений, що захищати свободу ми точно будемо разом із вами. Стільки, скільки потрібно. Це боротьба за нашу, це боротьба за вашу свободу. Це спільна історія великих народів!" – резюмував Зеленський.

 

 

 

19:11 Білий дім планує запровадити "нові економічні санкції" проти Росії, заявив президент Сполучених Штатів Джо Байден 11 березня. З його слів, Вашинґтон синхронно з країнами "Групи семи" скасує статус "постійних звичайних торговельних відносин", відомий як "статус країн найбільшого сприяння". Президент додав, що країни додадуть кілька імен до переліку підсанкційних російських олігархів. Також США обмежать експорт до Росії елітної американської продукції – годинників, автомобілів, одягу тощо. Байден додав, що США запровадять і додаткові санкції, якщо Кремль вдасться до використання хімічної зброї в Україні, передає "Радіо Свобода".

 

У заяві Білого дому йдеться, що ці заходи також передбачають відмову в пільгах російських позик у міжнародних фінансових установах, таких як Міжнародний валютний фонд, розширення санкцій проти російських олігархів та їхніх сімей, а також заборону на нові інвестиції в будь-який сектор російської економіки. "Тепер Росія стала глобальним економічним і фінансовим вигнанцем", – ідеться у повідомленні Білого дому.

 

18:57 Президенти України та Сполучених Штатів Америки Володимир Зеленський і Джозеф Байден у п'ятницю відбули телефонні переговори. "Провів предметну розмову з президентом США. Поінформував його про свою оцінку ситуації на полі бою, про злочини РФ проти мирного населення. Узгодили подальші кроки щодо оборонної підтримки України та посилення санкційного тиску на Росію", – прокоментував Зеленський у twitter. 

 

18:44 Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, котрий функціонує при Міністерстві культури та інформаційної політики, повідомив про те, що Владімір Путін і Олександр Лукашенко під час переговорів у Москві могли домовитися про вступ Білорусі у війну проти України. Після перемовин Путін і Лукашенко нібито здійснили по одному дзвінку, аби дати команди для вчинення провокації. "Згідно з попередніми даними, білоруські війська можуть бути залучені до вторгнення вже 11 березня о 21:00", – поінформували у Страткомі.

 

18:29 У Маріуполі за 12 днів російської війни загинуло 1582 мирні мешканці, повідомила міська рада.

 

"Кожен окупант буде горіти у пеклі. Ми ніколи не забудемо та ніколи не пробачимо цього злочину проти людства, проти України, проти Маріуполя".

 

Маріупольська міська рада

 

17:58 Міністерство оборони Білорусі спростувало інформацію про обстріл білоруського села авіацією неподалік від українського кордону. Офіційна представниця армійського відомства Інна Горбачева сказала, що ті повідомлення – то "відверта маячня", повідомляє БЕЛТА.

 

17:49 Ресурс Zerkalo.io сконтактувався із мешканцями села Копані в Білорусі – вони не чули обстрілів. Канал "Наша ніва" отримав свідчення із села Варані – там кажуть, що чули вибухи, "але не в Копанях, як повідомляли спочатку, а в бік Бухличів".

 

17:14 Росіяни викрали міського голову Мелітополя Івана Федорова, повідомив заступник міністра розвитку громад та територій України Іван Лукеря.

 

17:09 Командування Повітряних сил уточнило, що російські літаки, крім села Копані, обстріляли Бухличі та Верхній Теребежів.

 

16:57 Згідно з першими повідомленнями від Прикордонної служби та Повітряних сил, російські літаки обстрілювали на території Білорусі село Копані. Натомість Служба безпеки України зазначає, що "ворог здійснює низку авіаударів по об‘єктах, котрі розташовані на території Білорусі". "Звертаємось до білоруського народу – не дайте використати себе у злочинній війні! Адже ви ніколи не були окупантами і вбивцями! Не ставайте ними і зараз заради інтересів Кремля!" – закликала СБУ.

 

16:39 Державна прикордонна служба України підтверджує факт обстрілу білоруської території з українського повітряного простору штурмовиками, котрі самі прибули із Білорусі. На своєму офіційному сайті ДПСУ опублікувала відео розвороту літака в небі з коментарем свідка: "СУшку запустили". "Штурмовики СУ, із зальотом на територію України з Білорусі, здійснили бомбардування української території, після чого завдали авіадуадари по території РБ. Заліт двох літаків із сусідньої держави фіксували прикордонні наряди на ділянці відділу «Дубровиця», що на Рівненщині. Така атака і дії ворога на населені пункти Білорусі є свідомою провокацією, щоби втягнути Збройні сили Республіки Білорусь у війну з Україною!" – заявили українські прикордонники.

 

 

16:26 Російські літаки з повітряного простору України обстріляли село Копані в Білорусі. Інформацію підтверджує український 9-й прикордонний загін. "Від ДПС надійшла інформація, що російські літаки вилетіли з аеродрому Дубровиця (Білорусь), зайшли на територію України, розвернулись над нашими н.п. Городичі та Тумені, після чого нанесли вогневе ураження по населеному пункту Копані (Білорусь)... Це ПРОВОКАЦІЯ! Мета – втягнути Збройні сили Республіки Білорусь у війну з Україною!" – ідеться в заяві на сторінці командування Повітряних сил ЗСУ.

 

16:15 Міністр оборони України Олексій Резніков оприлюднив екстрене звернення до білоруського народу: російська авіація готується завдати удару з українського повітряного простору по селах на території Білорусі, аби дати підставу білоруському командуванню вступити у війну проти України. "Москва намагається пов'язати вас кров'ю", – заявив Резніков. Голова Міноборони дав гарантію, що українська армія "не планує і не плануватиме жодних агресивних дій проти Білорусі". "Не дозвольте втягнути свою країну в цю війну! Збережіть життя своїх близьких! Не дайте Кремлю знищити майбутнє Білорусі", – закликав міністр.  

 

16:10 Російські окупанти продовжують втрачати у війні проти України своїх офіцерів. ЗСУ вдалося ліквідувати генерал-майора Андрія Колеснікова, командувача Східного військового округу РФ, повідомили Сухопутні війська Збройних Сил України.

 

16:00 Путін почав репресії щодо керівників 5-ї служби ФСБ (Служба оперативної інформації та міжнародних зв'язків, виконує функції зовнішньої розвідки ФСБ із зоною відповідальності України), повідомив з посиланням на свої джерела Андрєй Солдатов, російський журналіст, що спеціалізується на темі спецслужб. Керівник служби Серґєй Бєсєда та його заступник Анатолій Болюх, начальник Департаменту оперативної інформації, поміщені під домашній арешт. Серед причин репресій називають розкрадання коштів, виділених на підривну та агентурну роботу в Україні, а також свідомо неправдиву інформацію про політичну ситуацію в Україні.

 

15:51 Українська розвідка отримала інформацію, що Владімір Путін планує вчинити теракт на Чорнобильській атомній станції. "На контрольованій російськими військами ЧАЕС планується створення техногенної катастрофи, відповідальність за яку окупанти спробують перекласти на Україну", – заявили в ГУР Міноборони. Для приховування злочину росіяни готують інформаційну провокацію – спробують "спіймати" у зоні відчуження українських "диверсантів". Зокрема, напередодні розвідка отримала інформацію, що в районі аеропорту в Гостомелі російські автомобільні рефрижератори збирали тіла загиблих українських захисників. Існує імовірність, що їх видаватимуть за вбитих диверсантів у зоні ЧАЕС. "Дії Путіна матимуть катастрофічні наслідки для всього світу. Схоже, саме на це і розраховує російський диктатор, вимагаючи неприйнятних поступок", – прокоментували в розвідці.

 

15:39 Лукашенко і Путін у п'ятницю проводять переговори у Москві. Під час відкритої частини розмови Лукашенко заявив, що підтримує війну проти України. "Не ми розв'язали цю війну. У нас совість чиста. Добре, що почали. Біологічна зброя, найбільші електростанції атомні... І все це були готові – підірвати. Тепер бачимо, що в Чорнобилі робиться", – заявив Лукашенко, згідно з повідомленням БЕЛТА

 

15:28 Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що російська армія втратила ініціативу у війні. З його слів, найскладніша ситуація в Маріуполі.

 

"Ситуація на фронті є і буде непростою. Російських окупантів багато. Поки що. Але вони вже втратили ініціативу.

Наші воїни здійснюють активну оборону і проводять успішні контратаки на всіх напрямках.

Відео втечі російських танкових підрозділів під Броварами закарбується у всьому світі як реальний стан «другої армії» планети.

Колись славетна Таманська дивізія, створена свого часу у Харкові, схоже, під Харковом свій «славетний» шлях і закінчить. Як і Кантемирівська.

На Чернігівщині наші захисники і захисниці суттєво посилилися трофейною російською бронетехнікою, а Повітряні Сили продовжують нищити літаки противника.

Отримавши відсіч на полі бою, ворог посилює терористичні напади, вбиває мирних мешканців. Систематичні удари по Харкову, атака з неба на Дніпро, Луцьк, Івано-Франківськ та інші міста – докази тому".

 

Олексій Резніков 

 

15:02 У місті Ізюм на Харківщині йдуть запеклі бої, повідомив міський голова Максим Стрельников. "Вибухи не вщухають. Прилеглі села також по-варварськи обстрілються російськими окупантами. Наша армія і тероборона в ці хвилини героїчно захищають місто. Ми молимося, щоб їм вдалося зупинити орду орків, які сунуть на південну частину міста, як таргани", – написав він у Facebook.

 

14:52 Президент України Володимир Зеленський заявив у зверненні, що Україна вже здійснила стратегічний перелом у війні проти Росії.

 

Ми боремося за нашу свободу вже 16-й день. Це вчетверо довше, ніж ворог планував на своє вторгнення.

Проти армії, яку вважали однією з найсильніших у світі, яка сподівалася, що українці здадуться, що хтось зустрічатиме з квітами російські прапори на українських вулицях.

Неможливо сказати, скільки днів нам ще звільняти нашу землю, але можливо сказати, що ми це зробимо, бо ми цього прагнемо, бо стратегічного перелому ми вже досягли. Ми вже йдемо до нашої мети, до нашої перемоги.

 

Володимир Зеленський

 

14:33 Число жертв обстрілу Луцька зросло – наразі підтверджено інформацію про чотирьох загиблих та шістьох поранених, поінформував голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко.

 

 

14:14 Російські війська завдали ракетного удару по селищу Баришівка на Київщині. Як повідомив голова Київської обласної адміністрації Олексій Кулеба, пошкоджено 60-квартирний будинок, чотири багатоквартирні будинки та 10 приватних домів пошкоджено частково. Попередньо, жертв немає. Згідно з інформацією Кулеби, стріляли з "Іскандера".

 

13:46 На Сумщині поліціянти спільно зі силами Територіальної оборони затримали 29 військовослужбовців Росії. Згідно з повідомленням правоохоронців, інформація про цю зграю надійшла від спостережливих мешканців, які зауважили ворожих солдатів у полі. Схоже, російські вояки тікали в керунку своєї вітчизни: "Як пояснили нападники, вони йшли по карті на кордон", – йдеться у повідомленні Нацполіції. Солдати "другої у світі армії" були демотивовані та брудні. 

 

 

13:11 Дані британської розвідки свідчать про те, що окупанти можуть готувати наступальну операцію на Київ найближчими днями. РФ планує перезавантажити свої ресурси для відновлення атаки. Згідно з даними британського Міноборони, наступу Росії заважають проблеми логістики та сильний опір України.

 

12:49 Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді заявив, що Україну покинуло 2,5 млн біженців. І ще приблизно 2 мільйони мігрували всередині України.

 

12:02 Генеральний штаб ЗСУ підтримав українську мілітарну міфотворчість і опублікував ілюстрацію з "Привидом Києва".  

 

 

11:34 У Чернігові вночі розбомбили будинок Музею українських старожитностей Василя Тарновського, побудований в кінці ХІХ століття. Там діяла Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва.

 

  

 

Хто книги палить? Аналогії занадто прозорі, і з кожним днем, здається, ворог все менше їх маскує. Денацифікація ерефійців, як на мене, має включати виправні роботи на відбудові наших міст і сіл. У вигляді грубої робочої сили – розчищати, грузити, складати, пилюкою дихати. Жорстоко? З кожним днем все менше сумніваюсь, що треба ще, ще жорсткіше, хай до кривавих мозолів потрудяться на відновлення нашої країни, щоб і внукам переказувати: "в Україну ні ногою".

 

Діана Клочко, мистецтвознавиця

 

11:21 Сили спротиву звільнили на Чернігівщині п'ять поселень від росіян. Під час нападу українці захопили два панцеромобілі. "Підрозділи Російської Федерації не спроможні в повному обсязі вести бойові дії. Існує паніка серед офіцерського складу, що їх кинуло вище військово-політичне керівництво. Морально-психологічний стан солдат не сприяє виконанню завдань", – заявили в оперативному командуванні "Північ".

 

11:09 Кабінет Міністрів України вважає одним із головних пріоритетів проведення посівної. "Наразі одне з головних завдань уряду – це проведення посівної в тих регіонах нашої країни, де немає активних бойових дій. Наш пріоритет – це продовольчі культури. Ми активізували нашу роботу з аграріями в цьому напрямку, аби Україна була повністю забезпечена необхідною кількістю продовольства. Має бути відновлена робота підприємств харчової промисловості в тих областях, які зараз знаходяться не на передовій", – сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

 

10:55 Лідери Європейської Унії під час саміту, який відбувся в четвер, 10 березня, у французькому Версалі, засудили «невимовні страждання», яких Росія завдала Україні. Учасники зустрічі вирішили, що й надалі надаватимуть Україні гуманітарну, медичну та фінансову допомогу.

Держави ЄУ пообіцяли також «надати підтримку у відновленні демократичної України» після завершення війни. Про це йдеться у резолюції за підсумками неформального саміту, опублікованій у ніч на п'ятницю, 11 березня. У документі наголошується, що Єврокомісія має дати висновок щодо української заявки на вступ до Євросоюзу, а доти планується зміцнювати партнерські відносини з Києвом.

«Європейська Рада визнала європейські прагнення та європейський вибір України, як зазначено в Угоді про асоціацію. 28 лютого 2022 року, реалізуючи право України на вибір своєї долі, Президент України подав заявку України на вступ до Європейської Унії. Рада діяла швидко і запропонувала Європейській Комісії подати свою думку за цією заявою згідно з відповідними положеннями договорів. В очікуванні цього і без зволікання ми ще більше зміцнюватимемо наші зв'язки і поглиблюватимемо наше партнерство, щоб підтримати Україну в її русі європейським шляхом. Україна належить до нашої європейської родини», – наголошується у документі.

При цьому оцінка Єврокомісії може тривати довго, зазначив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте: «Для вступу до ЄУ немає прискореної процедури. Це стало б ляпасом для Чорногорії, Сербії, Албанії та Північної Македонії, які так довго чекали на допуск до процедури вступу».

 

Історична ніч у Версалі. Після п'яти годин гарячих дискусій лідери ЄС сказали "так!" євроінтеграції України. Процес почався. Тепер справа наша і українців – швидко його подолати. героїчна українська нація заслуговує знати, що їм раді в ЄС.

 

Ґітанас Наусєда,

президент Литви

 

10:22 Генеральний штаб ЗСУ звітує, що загальні бойові втрати противника з 24.02 по 11.03 орієнтовно становлять:

 

особового складу – понад 12 тисяч осіб, танків ‒ 353 од., ББМ ‒ 1165 од., артилерійських систем – 125 од., РСЗВ – 58 од., засобів ППО – 31 од., літаків – 57 од., гелікоптерів – 83 од., автомобільної техніки – 558 од., кораблів / катерів – 3 од., цистерн з ПММ – 60 од., БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7 од.

 

Втрати противника за добу:

 

особового складу – 266, танків ‒ 18 од., ББМ ‒ 60 од., артилерійських систем – 2 од., РСЗВ – 2 од., засобів ППО – 2 од., автомобільної техніки – 32 од. Порівняно з вчорашньою інформацією Генштабу, кількість втрачених ворогом літаків збільшилась на 8 од., гелікоптерів – на 2 од.

 

10:13 Внаслідок обстрілу військового аеродорому в Луцьку загинуло двоє людей, шестеро – поранені, повідомив голова Волинської обласної адміністрації Юрій Погуляйко. З його слів, удар був о 05:45, в бік летовища випустили чотири ракети. "На жаль, є людські втрати. Наразі виявлено двох загиблих військовослужбовців. Поранених різного ступеня тяжкості – шестеро", – розповів Погуляйко.

 

09:42 В Івано-Франківську приблизно о 7-й ранку пролунало кілька потужних вибухів. “На жаль, система оповіщення не спрацювала. По нам завдано удару”, – прокоментував франківців міський голова Руслан Марцінків. Це другий удар по аеродрому Івано-Франківська – першого росіяни завдали вранці 24 лютого. 

В обласному управлінні СБУ закликали мешканців не публікувати інформацію та візуальні матеріали про точні локації обстрілу: "Якщо раптом ви стали очевидцями артобстрілу чи авіаудару – не поширюйте інформацію в соціальних мережах! ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО!.. Ворог уважно відслідковує соцмережі місцевих мешканців для корегування обстрілів і нанесення подальших точних ударів по цілях! Виставляючи в мережу подібну інформацію, ви, самі того не розуміючи, допомагаєте агресору”.

 

09:37 На території Херсонської області Росія робить спроби запровадити адміністративно-поліцейський режим, створює систему комендатур для підтримання “порядку” у тимчасово зайнятих населених пунктах, повідомив Генштаб ЗСУ. На тимчасово захоплених територіях настирливо працює агресивна російська пропаганда; поширюючи проросійські меседжі, окупанти намагаються домовитися з місцевим населенням. В окремих поселеннях противник здійснює грабежі, бере людей у заручники, вдається до страт цивільного населення.

 

09:15 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба припускає, що ризик використання хімічної зброї Росією є дуже високим, і не виключає, що росіяни вчинять провокацію від імені української армії. "Маніакальна одержимість, з якою російські чиновники фантазують про неіснуючу біологічну або хімічну зброю, небезпеку в Україні, викликає глибоку тривогу і може насправді вказувати на те, що Росія готує ще одну жахливу операцію під чужим прапором. Цей твіт для протоколу", – написав Кулеба у twitter.

 

08:35 Приблизно о 6:10 російські сили завдали три авіаудари по місту Дніпро – влучили на територію дитячого садка і багатоквартирного житлового будинку, розбили взуттєву фабрику. Як повідомили у ДСНС, одна людина загинула. На фабриці виникла пожежа на площі 200 м кв.

 

 

06:03 У Луцьку пролунали чотири гучні вибухи. Міський голова Ігор Поліщук поінформував, що вибухи – у районі військового аеродрому.

 

00:13 Президент України Володимир Зеленський пригрозив Росії жорсткими заходами у відповідь на можливе застосування хімічної зброї. "Вони звинувачують нас... Знову – нас! Начебто ми розробляємо біологічну зброю. Начебто готуємо хімічну атаку. Мене це дуже тривожить, бо ми неодноразово упевнювалися: хочеш дізнатися про плани Росії – подивися, в чому Росія обвинувачує інших... Я Президент адекватної країни і адекватного народу. І батько двох дітей. І жодної хімічної чи будь-якої іншої зброї масового ураження на моїй землі не розробляли. Весь світ це знає. Ви це знаєте. І якщо ви зробите щось подібне проти нас, ви отримаєте щонайбільш жорстоку санкційну відповідь", – заявив Зеленський у зверненні.

 

11.03.2022