Чотирнадцятий день війни Росії в Україні

00:51 Білий дім вважає, що активізація російської пропаганди довкола звинувачень України у розробці біологічної зброї може свідчити про те, що Росія готова використати цей тип зброї під час війни проти України або вчинити провокацію. Прес-секретар Білого дому Джен Псакі відзначила, що Росія має "тривалий і добре задокументований досвід використання хімічної зброї", а також дотримується моделі "звинувачення Заходу в тих самих порушеннях, які здійснює сама Росія". Перед тим британська газета The Guardian написала, покликаючись на джерела в британському уряді: Лондон побоюється, що Росія може сфабрикувати привід для застосування хімічної зброї у війні з Україною.

 

00:30 Рада директорів Міжнародного валютного фонду підтримала виділення для України екстреного фінансування обсягом 1,4 млрд доларів.

 

00:05 Президент України Володимир Зеленський сказав у інтерв'ю Bild, що він готовий "зробити певні кроки" задля компромісу з Росією, "але вони не мають бути зрадою моїй країні". "Інша сторона теж має бути готовою йти на компроміси – тому вони й називаються компромісами", – додав Зеленський. Голова держави певен, що "тільки після прямих переговорів між двома президентами ми зможемо покласти край цій війні".

 

23:46 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш засудив напад на лікарню у Маріуполі та закликав до припинення кровопролиття. "Сьогоднішній напад на лікарню в Маріуполі, Україна, де розташовані пологові та дитячі відділення, є жахливим. Цивільні жителі платять найвищу ціну за війну, яка не має з ними нічого спільного. Це безглузде насильство має припинитися", – написав Гутерреш у Твіттері.

 

23:17 Під Черніговом росіяни обстріляли колону мирних мешканців, які намагалися вийти з міста. Цю інформацію підтверджують голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус, міські голови Корюківки, Мени та Новгорода-Сіверського, – "Суспільне".

 

23:05 Сполучені Штати Америки не підтримали ідеї з передачею бойових літаків Україні – натомість Пентагон готовий надати країні системи ППО для захисту від російських бомбардувань. Про це заявив у середу офіційний представник Пентагону Джон Кірбі, повідомляє CNN. Ідея, викладена Польщею, була занадто ризикованою, сказав Кірбі у своїй заяві, адже США і НАТО прагнуть уникнути прямого конфлікту між альянсом і Росією. "Центральне розвідувальне управління зважило, що передача Міг-29 Україні може бути помилково прийнята за ескалацію і може призвести до серйозної реакції Росії, котра може підвищити ймовірність військової ескалації з НАТО", – сказав Кірбі. На думку США, найкращий спосіб підтримати Україну – це "надати зброю і системи, яких вони найбільше потребують для відбиття російської агресії", зокрема "протитанкову і протиповітряну оборону".

 

22:43 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прибув до турецької Анталії для переговорів із Сергієм Лавровим. Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко у Twitter.

 

22:31 Велика Британія вважає, що ідея з "закритим небом" над Україною може вилитися у пряме зіткнення Росії й НАТО. Натомість офіційний Лондон пропонує посилити українську протиповітряну оборону, заявила голова британського МЗС Ліз Трасс під час візиту до Вашингтона. А міністр оборони Об'єднаного королівства Бен Воллес заявив: "Вкрай важливо, щоб Україна зберегла свою здатність літати та протистояти російським нападам із повітря. У відповідь на українські запити уряд ухвалив рішення розглянути питання про надання високошвидкісних переносних зенітних ракет STARStreak. Ми вважаємо, що ця система залишиться під визначенням оборонної зброї, але дозволить українським силам, щоб краще захищати своє небо", – цитує "Голос Америки"

 

21:29 Медіаресурс російської армії телеканал "Звєзда" підтвердив застосування систем залпового вогню ТОС-1 під час бойових дій в Україні. Про це йдеться у повідомленні каналу на тему "подвигів" рашистів в Україні. На цих системах можуть застосовувати термобаричні боєприпаси. Міністерство оборони Великої Британії заявило, що використання такої зброї може бути нелегальним. Згідно з міжнародними конвенціями про ведення війни, термобаричні боєприпаси заборонено застосовувати проти військових об’єктів чи живої сили противника, якщо вони можуть уразити цивільне населення, а також застосовувати проти військовиків, якщо отримана вигода не виправдовує їхнього застосування.

 

21:03 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив про те, що в Росії змінили керівництво, котре керувало воєнними діями проти України. "Ми маємо чітке розуміння, які плани зараз є у ворога. Вони дещо змінилися з початку війни, яку вони бажали зробити за 2-3 дні і пройти маршем по Хрещатику. Цього ніколи не буде. Більш того, у них зараз інша тактика. У них змінилося керівництво, було знято порядку восьми генералів зі своїх посад через те, що ті не виконали своїх завдань. Натомість призначені нові. Ми чітко розуміємо, що зараз відбувається у РФ. Вони в розпачі", – заявив Данілов, якого цитує аґенція "Укрінформ".

 

20:36 У Житомирі внаслідок російського авіаудару зруйновано котельню "Житомиртеплокомуненерго".

 

20:18 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ застеріг Росію від нападу на лінії постачань країн-союзників, які підтримують Україну зброєю та боєприпасами. "Це стане небезпечною ескалацією війни, що вирує у Східній Європі", – попередив він. Столтенберґ заявив, що Росія мусить дослухатися до заклику світу – припинити війну. "Декілька місяців ми давали чітко зрозуміти пану Путіну, що йому доведеться заплатити високу ціну за напад на Україну. І зараз він сплачує цю ціну за свої дії. Проти Росії запроваджено дуже широкі, небувалі санкції. Росія фактично опинилася у повній ізоляції від решти світу", – сказав генсек НАТО.

 

20:03 Протягом 8-9 березня сили Протиповітряної оборони Повітряних сил ЗСУ знищили щонайменше вісім повітряних цілей у районі проведення операції Об’єднаних сил і на Київщині. Зокрема, збито чотири штурмовики Су-25.

 

19:44 Збройні Сили України пішли у наступ у районі населених пунктів Бородянка та Макарів. Противник зазнав значних втрат, повідомили у Генштабі ЗСУ.

 

19:29 Європейський Союз вносить до санкційного списку ще 160 росіян. Під санкції потраплять, зокрема, олігархи, члени Ради Федерації Росії, а також банківський сектор Білорусі, повідомила очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. "Ми ще більше посилюємо мережу санкцій у відповідь на військову агресію Росії проти України", – прокоментувала вона. 

 

Згідно з даними "Європейської правди", до "чорного списку" потрапили президент "Ростелекому" Міхаїл Осєєвський, Андрєй Мельниченко, що має активи у найбільшій компанії-експортері вугілля "СУЭК" та виробнику добрив "ЕвроХим", Дмитрій Пумпянський (ТМК, "Синара") і члени родини, Дмитрій Мазепін і син ("Уралхим"), керівник "Аерофлоту" Михаїл Полубоярінов, Владімір Кирієнко (керівник VK, який вже під санкціями США), Александр Винокуров – президент Marathon Group, найбільшого акціонера ритейлера "Магніт", Андрєй Гур’єв ("Фосагро"), Дмитрій Конов ("СИБУР"), Сєргєй Куликов ("Роснано").  

 

19:14 Росіяни зірвали евакуацію людей із Ізюму – увесь день тривають обстріли. Про це повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. Десятки автобусів, які виїхали по жителів, так і не потрапили до міста. Евакуювали приблизно 250 людей. Так само не потрапив до міста гуманітарний конвой із продуктами, водою, теплим одягом. "Місто практично знищене. Відсутня електрика, газ, тепло, вода. Не працює мобільний зв'язок, інтернет, радіо та ТБ. Усі перебувають в укриттях", – прокоментував Синєгубов.

 

18:55 Зі слів голови Донецької обласної адміністрації Павла Кириленка, внаслідок бомбардування пологового будинку в Маріуполі поранено 17 людей – працівників персоналу та породіль. Діти не постраждали.

 

 

Фото – Євген Малолєтка

 

18:34 У Маріуполі за два тижні війни загинуло 1170 мирних мешканців, повідомив заступник міського голови Сергій Орлов. У середу 47 людей поховали у братській могилі.

 

18:18 Евакуацію із Бучі і Гостомеля зірвано. "Домовитися з окупантами так і не вдалося: 50 автобусів залишаються заблокованими", – поінформували у міській раді. Із Ворзеля евакуація триває.

 

17:59 Росія завдала авіаційного удару по пологовому будинку в Маріуполі. Дані про жертв уточнюють. Відомо, що в будівлі були люди.

 

Президент України Володимир Зеленський закликав іноземних партнерів закрити небо над Україною. "Люди під завалами. Діти під завалами. Це звірство! Скільки ще світ буде співучасником, ігноруючи терор?" – написав він у Instagram.

 

 

17:25 В окупованому Херсоні росіяни утримують понад 400 громадян України, захоплених за "супротив" їхній окупаційній адміністрації. Згідно з попередньою інформацією, вони поневолені у будівлі Херсонського СІЗО, повідомила Уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

 

17:01 Міністерство оборони Росії вперше визнало, що в Україні воюють військовослужбовці строкової служби. Керівники російської армії стверджують, що, "на жаль, виявилося кілька фактів присутності військовослужбовців строкової служби в частинах російських збройних сил, які беруть участь у проведенні військової операції на території України". Генерали стверджують: щойно вони довідалися про це, то відкликали хлопців до Росії. Та ба, на той момент частина таки потрапила в полон.

 

16:52 Декотрі російські військовослужбовці виявили бажання залишитися в Україні, побоюючись за своє життя після повернення з полону. На пресконференції у середу Андрій Чеботаревський із 2-ї мотострілецької дивізії сказав, що "в Росії нас і так вважають уже мертвими". "Мені дали можливість зателефонувати батькам – і мені сказали, що на мене прийшла похоронка", – розповів він. Чеботаревський певен: "Якщо нас обміняють, то нас розстріляють свої". Олексій Бабіхін, 19 років, сказав, що хоче залишитися в Україні, доки в Росії зберігається путінський режим, передає "Інтерфакс-Україна".

 

16:44 Українські воїни вилучили секретний GPS-навігатор окупантів після того, як розбомбили танкову групу ворога та її повітряне прикриття із 108-го десантно-штурмового полку противника, котрий намагався атакувати Миколаїв з боку Костянтинівки. "На пристрої – всі дані пересувань і заплановані точки наступу загарбників... Українська спецслужба отримала доступ до планів російських окупантів, що дозволить діяти на випередження і ще ефективніше знищувати ворога", – прокоментували у Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації. 

 

16:16 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав світову спільноту посилити тиск на Росію з вимогою припинити вогонь та дозволити ремонтним частинам відновити електропостачання на Чорнобильській АЕС. Він підкреслив, що резервні дизель-генератори розраховані на 48 годин роботи, а після цього системи охолодження ядерного палива зупиняться, уможлививши витік радіації. "Варварська війна Путіна ставить під загрозу усю Європу. Він повинен зупинити це негайно!" – заявив Кулеба.

 

15:54 У місто Скадовськ на Херсонщині зайшли військовики РФ. Солдати російської армії винесли із міськради системні блоки від комп’ютерів і висловили вимогу не проводити мітингів. Міський голова Олександр Яковлєв розповів у коментарі "Укрінформу", що закликав містян зберігати спокій.

 

15:25 У Києві збили російський літак Су-27; він упав на житловий будинок в районі Осокорків, повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

 

15:00 Речниця МЗС Росії Марія Захарова не може пояснити мети російської війни в Україні. "В її завдання не входять ані окупація України, ані нищення її державності, ані повалення чинної влади", – сказала Захарова на брифінґу. Раніше Владімір Путін особисто заявляв, що він бачить однією з цілей своєї збройної агресії усунення української влади, а при надмірному спротиві погрожував і ліквідацією державності.  

 

14:41 Чорнобильську АЕС повністю знеструмлено, повідомила у середу пресова служба "Укренерго". "На майданчику ввімкнені аварійні дизель-генератори для забезпечення живлення систем, важливих для безпеки. За умови безвідмовної роботи запасу дизельного палива на дизель-генераторах вистачить на 48 годин", – заявили в компанії. "Енергоатом" заявив, що на території комплексу припинять роботу системи охолодження. "На сховищі відпрацьованого ядерного палива №1 зберігається близько 20 тисяч відпрацьованих паливних збірок. Вони потребують постійного охолодження. Яке можливе лише за наявності електропостачання. Якщо ж його не буде, то насоси не виконуватимуть охолодження. Як наслідок – зросте температура в басейнах витримки, виникне паріння і вихід радіоактивних речовин у довкілля. Вітром радіоактивну хмару може перенести в інші регіони України, Білорусі, Росії, Європи", – застерегли в "Енергоатомі".

 

14:18 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив, що 10 березня відбуде в Туреччині переговори із головою російського МЗС Сєрґєєм Лавровим. Кулеба заявив, що українська позиція є сильною завдяки потужному спротиву армії та активній дипломатії, втім він не чекає особливих зрушень. "Ми дуже серйозну зараз проводимо роботу для того, щоб максимально ефективно їх провести. Але відверто вам скажу, що очікування у мене від переговорів стримані. Я не покладаю на них завищених очікувань. Але, безумовно, будемо витискати по максимуму”, – сказав міністр. Зі слів Кулеби, Україна наполягає на тому, щоб припинити вогонь, звільнити території, вирішити всі гуманітарні питання і катастрофи, створені російською армією. 

 

13:59 Німецька прокуратура порушила кримінальну справу проти ексканцлера Шрьодера. Йому інкримінують співучасть у злочинах проти людяності у зв’язку з вторгненням російських військ в Україну.

 

13:37 Генеральний штаб ЗСУ не виключає здійснення російських диверсій на території Львівщини та Рівненщини. "На Волинському напрямку противник наступальних дій не проводить, проте зберігається висока ймовірність здійснення диверсій на військових об’єктах та об’єктах цивільної інфраструктури у Рівненській та Львівській областях диверсійно-розвідувальними групами окупантів", – ідеться у зведенні Генштабу в обід.

 

Українське воїнство біля Калинівки, на Київщині

 

13:13 Українська розвідка фіксує переміщення певних підрозділів на території Придністров'я, але їхня кількість недостатня для загрози нашим кордонам, заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. "Ми розуміємо, що Росія намагається залучити всі боєздатні підрозділи, чи то з Білорусі, чи то з так званого Придністров’я, для того, щоби побороти українську державність. Але коли воює не тільки армія, а й абсолютно весь народ – це зробити неможливо", – заявив Монастирський.

 

12:55 Президент України Володимир Зеленський закликав російських солдатів скласти зброю. "Майже два тижні нашого опору показали, що ми не здамося. Що ми воюватимемо, доки не повернемо свою землю і доки не відповімо сповна за всіх наших убитих людей, за вбитих дітей... Не вірте своїм командирам, коли вони кажуть вам, що ви ще маєте шанси в Україні. Вас тут нічого не чекає, крім полону чи загибелі. Ви забираєте наші життя – та віддасте свої. І ми знаємо – у нас є перехоплення – що ваші командири вже все розуміють", – заявив Зеленський.

 

12:29 Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон не вірить у переговори з Росією і передбачає, що росіяни муситимуть покинути всі окуповані в Україні землі та виплатити репарації. “Я не бачу жодного шляху, жодних можливостей, щоб ми могли повернутися до нормальних відносин без повного залишення Росією територій, які вона захопила, без сплати репарацій тощо”, – заявив британський прем’єр. “Я переконаний: якщо ми залишимося єдиними в підтримці героїчного опору українців, то Путін остаточно програє”, – цитує "Укрінформ". Голова британського уряду додав, що після поразки Росії слід працювати над тим, щоб відбудувати Україну, створити для неї новий "план Маршалла".

 

12:07 У місті Луховиці Московської області спалили військкомат, протестуючи проти війни в Україні. На брамі месник залишив напис: "Я не вбиватиму братів". Анонімний автор поширив допис у Telegram, у котрому зазначено: протестувальник мав намір знищити особові справи призовників та зірвати мобілізацію.

 

 

11:56 Міністерство оборони України закликало українців не створювати ажіотажу довкола вірогідного постачання озброєнь іншими країнами. Голова Міноборони Олексій Резніков пояснив, що надмірні спекуляції можуть позбавити державу необхідної підтримки. "Я розумію прагнення людей поділитися добрими новинами. Але інколи це створює інформаційний фон, який негативно впливає на результат", – застеріг пан Резніков.

 

11:35 Офіс Президента не мав завчасно інформації про те, що 24 лютого Владімір Путін розпочне повномасштабну війну проти України, заявив радник керівника ОП Михайло Подоляк. "Ні, конкретної дати 24 лютого не було. Дат було багато: 20, 22, 16 лютого", – сказав він. Подоляк розповів, що всі попередні ймовірні дати вторгнення офіційний Київ сприймав радше як елементи кампанії залякування. Але при тому почав готуватися до відбиття атаки. "Ми це бачили і готували інфраструктуру управлінську для воєнного стану. Але ми розуміли, що якщо ми почнемо в такому ж обсязі медійно тиснути на людей, то панічні настрої будуть такими, що ми б не втримали ситуацію. Війна війною, але до війни ми б повністю зламали всю економіку і сьогодні нам було б набагато складніше", – сказав Подоляк у інтерв'ю "Українській правді".

 

 

Спроба оточення Києва. Мапа із Financial Times 

 

11:19 Служба безпеки України оприлюднила фрагмент допиту російського полоненого, начальника взводу, під час котрого він говорить про те, що Харків мали окупувати впродовж трьох діб. "Була команда захопити місто, окупувати всі основні дороги, перекрити виходи цивільних і зайняти Харків", – сказав він. З його слів, командування дало дозвіл відкривати вогонь по мирному населенню.

 

11:00 Росія не відкидає можливості залучити до війни військовослужбовців невизнаної придністровсько-молдовської республіки чисельністю до 800 осіб. Утім, як констатували у Генштабі ЗСУ, морально-психологічний стан зазначеного особового складу "залишається на низькому рівні".

 

10:46 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба опублікував статтю у німецькій газеті Die Welt, у котрій присоромив Німеччину за зволікання з накладенням санкцій проти Росії та постачанням зброї Україні. Голова МЗС закликав німців врахувати цю помилку і взяти в свої руки лідерство в європейському спротиві РФ.

 

Я прошу вас. Відкрийте очі. Безперечно, Гітлер був унікальним злом. Але таких масштабів ненависті, руйнування та горя, які вже зараз завдає нам Путін, Україна і Європа не бачили з 1940-х років. Ви як ніхто інші маєте знати, що в такій ситуації кожна година затримки та сумнівів варта життів та ще більшої катастрофи... Цей момент настав: або Німеччина стане лідером у допомозі Україні та придушенні російського зла, або у Німеччини з’явиться ще одна історична відповідальність за загублені життя та зруйновані міста.

Дмитро Кулеба

 

10:25 Росія погодилася розблокувати "зелені коридори" для евакуації мирного населення, повідомила віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук. "О пів на шосту ранку ми отримали повідомлення від РФ про погодження раніше запропонованих нами маршрутів… Ми направили свого листа до Міжнародного комітету Червоного хреста (МКЧХ) і о 9 годині ранку відбувається розмова нашого прем'єр-міністра Дениса Анатолійовича Шмигаля  з керівником МКЧХ Пітером Маєром про підтвердження такого погодження. Військові погоджуються припинити вогонь з 9 години до 21 години поточного дня", – сказала Верещук у відеозверненні, що його цитує "Інтерфакс-Україна". Режим припинення вогню та "зелені коридори" будуть встановлені на маршрутах: Енергодар – Запоріжжя; Суми – Полтава; Маріуполь – Запоріжжя; Волноваха – Покровськ; Ізюм – Лозова; Ворзель, Буча, Бородянка, Ірпінь, Гостомель – Київ.

 

Попереднього разу бойовики обстрілювали "зелений коридор" під Ірпенем

 

10:13 Гендиректор МАГАТЕ повідомив, що організація втратила доступ до систем моніторингу гарантій, встановлених на Чорнобильській АЕС, передає Reuters.

 

09:56 "З 04:00 24 лютого 2022 року, коли почався збройний напад Російської Федерації на Україну, до 24:00 7 березня 2022 року (за місцевим часом) ми зафіксували 1335 втрат серед цивільного населення в країні: 474 убитих і 861 поранений", – актуальні дані від управління Верховного комісара ООН з прав людини.

 

09:43 Кількість загиблих внаслідок бомбардування Сум попередньої ночі збільшилася до 22; рятувальники дістали з-під завалів тіло хлопчика. "Масове вбивство. Одна бомба забрала життя 22 людей. Російські війська завдали авіаудару по житловому сектору у Сумах... Серед загиблих 22 людей, є 3 дитини. Спочатку повідомляли про дві, але сьогодні рятувальники дістали з-під завалів тіло хлопчика. Усі вони – з однієї родини", – повідомив голова Сумської обласної адміністрації Дмитро Живицький. 

 

09:39 Вночі Сухопутні частини ЗСУ спільно з частинами Нацгвардії та Тероборони перейшли в контрнаступ у напрямку Дергачів на Харківщині на позиції, де стояла артилерія та реактивні системи залпового вогню противника, які систематично обстрілювали околиці міста Харкова. Після невдалого супротиву ворог вдався до втечі, при цьому покинув військову техніку у вигляді важкого озброєння. Частина особового складу противника вдалася до втечі в лісові масиви в напрямку Бєлгорода, – повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

 

09:25 Оцінки російських втрат від Генштабу ЗСУ:

 

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 09.03 орієнтовно становлять:

особового склад – понад 12 000 осіб,

танків ‒ 317 од,

бойових броньованих машин ‒ 1070 од,

артилерійських систем – 120 од,

РСЗВ – 56 од,

засоби ППО – 28 од,

літаків – 49 од,

гелікоптерів – 81 од,

автомобільної техніки – 482 од,

кораблі /катери – 3 од,

цистерн з ПММ – 60,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7.

 

08:48 На Чернігівщині територіальна оборона ЗСУ спалила російську колону з танків, зенітно-ракетних комплексів "Оса", машин постачання.

 

 

08:14 Президент Росії Владімір Путін ледь не сказився, коли дізнався, що Вінницький аеропорт обстріляли із дуже дорогих російських ракет: російська армія має мало таких снарядів. "Внутрішні джерела, які зараз дедалі більше готові розповідати, що там відбувається, наприклад, позавчора розповіли нам та іншим ЗМІ про те, що після того, як було поінформовано, що 8 ракет, дуже дорогих ракет, з тих, яких уже небагато в запасах Росії, було вистрілено по Вінниці, Путін був розлючений, тому що йому перед цим доповідали, що ці ракети найцінніші й узагалі їх там не більше тисячі", – розповів журналіст проєкту Bellingcat Христо Грозєв в етері телемаратону на українському телебаченні.

 

Грозєв певен, що до Путіна не доходить повна картина про провали російських загарбників в Україні. "Наприклад, факт, що практично 100% населення негативно ставляться до російських окупантів, швидше за все, не доноситься до нього, тому що люди по вертикалі бояться йому таке доповідати", – сказав Грозєв, як цитує "Укрінформ".

 

00:47 Згідно з інформацією Генштабу ЗСУ, 14 окрема бригада спеціального призначення (Хабаровськ) втратила понад 400 військовослужбовців (уточнюється), БТГр 25-ї окремої мотострілецької бригади (Луга) 6-ї загальновійськової армії відведена на територію РФ у зв’язку із втратою боєздатності.

 

00:21 Рейтингова аґенція Fitch обвалила кредитний рейтинг Росії із В до С, тобто до рівня, коли дефолт уже неминучий.

 

00:07 Президент України Володимир Зеленський закликав Росію до переговорів. "Війну треба закінчувати. Треба сідати за стіл переговорів. Чесних і предметних. В інтересах людей, а не застарілих вбивчих амбіцій", – сказав Зеленський у зверненні у вівторок пізно ввечері. Президент також наголосив: "Світ не вірить у майбутнє Росії. Не говорить про нього. Жодного слова, жодної перспективи. Вони все розуміють. Вони говорять про нас. Вони допомагають нам. Вони готуються підтримати нашу відбудову. Після війни. Бо всі побачили: для народу, який так героїчно захищається, обов’язково настане оце "після війни".

 

Іноді партнери звинувачують президента, мене, усіх нас у різкості. Так, ми різкі. Іноді безжальні. Особливо до тих, хто нас намагається трішки надурити.

Ми такі, тому що кожна зброя, кожна санкція, кожна компанія, яка виходить з Росії, – це наближення перемоги, це збережене людське життя, це дитинство без страху, це незруйнований будинок, лікарня, школа.

Україна крутить колесо історії, і партнери нам допомагають.

Дмитро Кулеба

 

09.03.2022