Дванадцятий день війни Росії в Україні

 

01:13 Генеральний штаб ЗСУ заявив, що основними завданнями російської армії є: забезпечення сухопутного коридору між окупованим Кримом і континентальною частиною Росії, взяття під повний контроль Маріуполя, оточення та захоплення Києва, а також встановлення цілковитого контролю над Луганською та Донецькою областями в адміністративних кордонах. Протягом доби противником здійснювалось перегрупування для організації штурму Києва. До штурму окупанти планують долучити найбільш боєздатні частини та підрозділи зі складу: спеціального полку Росгвардії імені Рамзана Кадирова (Грозний), 27 загону СпП "Кузбасс" (Кемерово), 604 центру СпП "Вітязь” (Москва) Росгвардії та приватної військової компанії “Ліга” (колишня ПВК “Вагнер”).

 

00:21 Президент України Володимир Зеленський висловив захоплення українськими містами, котрі повстали із національними прапорами супроти російської окупації. "Той, хто повторював: "Ми адін народ" – точно не розраховував на таку реакцію. На півдні нашої країни розгорнувся такий національний рух, такий потужний прояв українськості, який там на вулицях і площах ми ще не бачили. І який для Росії – як страшний сон", – заявив голова держави. Президент пообіцяв, що в українських містах після війни запанує свобода і любов. "Ми усе відбудуємо. Ми зробимо наші міста, які окупант руйнував, кращими, ніж будь-яке місто в Росії", – запевнив він. 

 

23:57 Українські військовики ліквідували під Харковом генерал-майора Віталія Герасимова – начальника штабу і першого заступника командувача 41 армії Центрального військового округу Росії. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони. Герасимов брав участь у другій чеченській війні та російській військовій операції в Сирії.

 

 

23:41 Президент України Володимир Зеленський вирішив відкликати всіх українських миротворців із усіх місій у світі для оборони держави від Росії. Як повідомив заступник керівника ОП Андрій Сибіга, миротворці повернуться разом із обладнанням.

 

23:27 Керівництву Харківської ОДА запропонували здатися. Заступник голови адміністрації Роман Семенуха опублікував скриншот переписки із пропозицією здати місто. "Смішні якісь. Перемога скоро!", – прокоментував він.

 

 

23:03 Львів став прихистком для 200 тисяч біженців, повідомив у понеділок на брифінґу міський голова Андрій Садовий. Він заявив, що місто зазнає великого навантаження і "перебуває на межі можливостей". Садовий звернувся до міжнародних організацій із закликом надати гуманітарну допомогу Львову, зокрема, великі намети із засобами санітарії та пересувними кухнями тощо.  

 

22:59 У селі В'язівка на Житомирщині російські бойовики знищили церкву Різдва Пресвятої Богородиці, побудовану 1862 року.

 

 

22:46 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підтвердив готовність відбути переговори із Сергієм Лавровим. "Якщо він налаштований на серйозну розмову, то ми, як дипломат з дипломатом, серйозно поговоримо. Якщо він почне повторювати ту саму абсурдну пропаганду, яка останнім часом від нього лунає, тоді він від мене почує сувору правду, на яку він заслуговує", – сказав Кулеба в етері телемаратону. Голова МЗС додав, що перші слова, котрі він скаже Лаврову на очікуваній зустрічі в Туреччині 10 березня, – то буде звинувачення у причетності до участі та оргіназації злочину проти України.

 

22:33 Президент Чехії Мілош Земан вирішив нагородити Володимира Зеленського найвищою державною нагородою. "Президент показав мужність і хоробрість, залишившись у своїй країні, незважаючи на пропозиції про евакуацію", – пояснив своє рішення Земан, згідно з повідомленням denik.cz. Видання "Європейська правда" зазначає, що йдеться, вірогідно, про орден "Білого лева".

 

22:08 У селищі Черняхів і в Житомирі обстріляли нафтові бази, повідомила пресова служба ДСНС. У Житомирі виникло загорання резервуару ємністю 10 тис. м. куб. Натомість про Черняхів відомо, що тамтешні контейнери були напівпорожні.

 

21:51 Сили Протиповітряної оборони збили над Києвом російський літак. Згідно з повідомлення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, це трапилося о 20:30. А о 21:10 на околицях столиці у потвіряному бою "приземлили" і другий ворожий літак.

 

21:38 Миколаїв у понеділок зазнав дві спроби атак – як прокоментував голова Миколаївської ОДА Віталій Кім, обидві "захлинулися". "В окупантів велетенські проблеми із паливом. У них там взагалі "розбрат і хитання". Командири кидають, солдати не розуміють, навіщо вони тут і що роблять", – прокоментував бунтівний намісник області. Кім дав пораду – не давати нападникам спати. "А ми їм готуємо цікавий сюрприз", – заінтригував голова ОДА.

 

21:17 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтримав ініціативу зі створення спеціального Трибуналу з розгляду справи про злочин російської агресії проти України. “У ході агресії російські війська вчинили та продовжують вчиняти численні воєнні злочини проти цивільного населення та злочини проти людяності. Це включає нерозбірливі артилерійські обстріли, авіаційне бомбардування та ракетні удари по житлових кварталах українських міст, дитячих садках, дитячих будинках, обстріли АЕС, обстріли та знищення критичної інфраструктури. Всі ці та інші воєнні злочини ретельно документуються та стають основною для роботи органів міжнародного та українського правосуддя”, – йдеться у заяві. У заяві МЗС чітко зазначено: Володимир Путін сам викрив мотиви своїх дій – "він публічно заперечив право України та українського народу на існування, що вказує на людиноненависницьку ідеологію в основі злочину агресії Російської Федерації”. МЗС пообіцяло докласти всіх зусиль для того, щоб задокументувати злочини і зафіксувати докази. 

 

Прецедент створення такого інструменту міжнародного правосуддя вже був у минулому сторіччі. У січні 1942 року в Лондоні представники дев’яти держав підписали декларацію, яка заклала підвалини Нюрнберзького трибуналу

Дмитро Кулеба

 

20:55 За останніми даними ООН, понад 1,7 мільйона мирних мешанців покинули Україну через вторгнення Росії.


 

20:30 Кореспондент і ведучий CNN Джим Скютто повідомляє з посиланням на неназваного американського чиновника, що на цей момент США та інші союзники передали Україні 17 тисяч ракет та пострілів до протитанкових гранатометів та 2000 ракет до переносних зенітно-ракетних комплексів "Стінґер".

 

19:50 У Білорусі завершився третій раунд переговорів між Україною та Росією. Як повідомив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк, сторони частково знайшли порозуміння довкола питань про створення гуманітарних коридорів, але сутнісні розбіжності залишаються. “Ми отримали деякі позитивні результати з точки зору логістики гуманітарних коридорів. До них будуть внесені зміни, ми отримаємо ефективнішу допомогу для людей, які сьогодні потерпають від агресії Російської Федерації. З точки зору ключового політичного треку, в який входить і припинення вогню, і перемир’я, і загалом закінчення бойових дій, то інтенсивні консультації будуть продовжені. На сьогодні результатів, які суттєво покращують ситуацію, поки що нема", – заявив Подоляк. 

 

18:44 Під Баштанкою на Миколаївщині захопили російський самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс “Панцир-С1” – уже третій. Про це повідомив голова Миколаївської військово-цивільної адміністрації Віталій Кім. Експортна ціна машини – приблизно 20 мільйонів доларів.

 

18:19 Президент Європейської ради Шарль Мішель повідомив, що заявку України на членство в ЄС обговорять у Брюсселі найближчими днями. "Солідарність ЄС, дружба та безпрецедентна допомога Україні є непохитними. Ми обговоримо заявку України про членство у найближчі дні", – написав Мішель у twitter. Згідно з даними Bloomberg, декотрі країни виступають проти того, щоб цього тижня надати Україні статус кандидата, зокрема Німеччина й Нідерланди.

 

17:56 Росія вимагає від України на переговорах призначити прем'єр-міністром лідера "ОПЗЖ" Юрія Бойка. Таку інформацію отримав журналіст розслідувальної аґенції Bellingcat Христо Грозєв. Москва також вимагає визнати російську юрисдикцію понад Кримом, погодити незалежність "ДНР" і "ЛНР", закріпити в Конституції відмову від участі у військових блоках. Представник України на переговорах Михайло Подоляк закликав не звертати уваги "на різні токсичні прізвища на кшталт Янукович, Бойко, Мураєв, які тягнуть по дурості росіяни".

 

17:35 У селищі Чаплинка, що на адміністративній межі із Кримом у Херсонській області, пройшла мирна акція проти російської агресії. Люди вийшли протестувати із гаслами "Домой!", "Чаплинка – це Україна!". Згідно з даними каналу "Оперативний ЗСУ", на акцію зібралося понад три тисячі людей.

 

 

 

17:17 10 березня в Анталії мають відбутися переговори міністрів закордонних справ України та Росії Дмитра Кулеби та Сергія Лаврова. Про це повідомив голова турецької дипломатії Мевлют Чавушоґлу. Він планує бути третім учасником цієї зустрічі.

 

17:02 До 7 березня на підтримку армії та гуманітарну допомогу зібрали понад 10,3 млрд грн, повідомив Національний банк України. 

 

16:45 Президент Франції Еммануель Макрон розкритикував ідею Путіна з "зеленими коридорами" в напрямку Росії та Білорусі, повідомляє Le Figaro. "Це несерйозно, це моральний і політичний цинізм, і я вважаю це неприйнятним", – заявив Макрон, який напередодні говорив із російським президентом власне про евакуацію. 

 

16:07 У боях із росіянами загинув народний депутат України VIII скликання від партії "Свобода" Олександр Марченко. Як повідомив лідер ВОС Олег Тягнибок, Марченко загинув біля Пущі-Водиці.

 

15:53 Збройні Сили України відбили аеропорт в Миколаєві, повідомив очільник області Віталій Кім.

 

15:27 Літак колишнього українського політика горе-президента Віктора Януковича RA-09617 прилетів із Москви у Мінськ. Про це повідомляє "Українська правда". Згідно з даними джерел у розвідці, станом на 2 березня Янукович був у Мінську.

 

15:05 Росія повідомила Міжнародний суд ООН про те, що Москва не зацікавлена захищатися від звинувачень України щодо порушень нею конвенції про заборону геноциду. Представники РФ проігнорували слухання 7 березня, а листа передали через  посла РФ у Нідерландах Олександра Шульгіна. "Суд шкодує щодо рішення Росії не брати участь у цих слуханнях", – прокоментували в Гаазі.

 

14:57 Російські загарбники завдали ракетного удару по морському порту "Ольвія" у Миколаївській області. Постраждалих немає. Територія, по якій завдано удару, належить на правах концесії катарській компанії QTerminals Olvia, повідомляє Міністерство інфраструктури.

 

14:36 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що російське керівництво заздалегідь планувало застосувати тактику "спаленої землі" проти України і заохочувало вчинення воєнних злочинів проти мирного населення.

 

Війна з Україною, крім всього іншого, запустила процес ліквідації самого путінського режиму. Ніколи не воюйте з Україною, наш народ пройшов протягом тисячоліть нелюдські випробування, перемолов не одну імперію і від цього став тільки міцнішим і витривалішим, так буде і зараз!

Олексій Данілов

 

 

Секретар Радбезу повідомив, що Україна складає поіменні списки злочинців.

 

Знайдемо і прийдемо або як за Єйхманом, або як за Бен Ладеном. Ваші злочини в документах, а пам’ять про них розпеченим залізом в серцях. У наших списках і ті, хто віддавав накази, і ті, хто їх виконував – наводив приціл ракетного удару по наших мирних містах. Ви прийшли на нашу землю і в наші сім’ї – ми прийдемо до вас.

Олексій Данілов

 

14:09 Українська армія розтрощила величезне угруповання військ Росії, котре мало йти на Київ, заявив радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович. "Розчинили між Харковом та Сумами величезне оперативне угруповання. Його тепер немає. Частково вбито, частково перекинуто під Харків і там же зупинено, частково відійшло та зализує рани... Не треба боятися. Російська армія не сильна, вона просто довга. Ми їх потихеньку, як салямі, з'їмо", – заявив Арестович, як його цитує ЛІГА.нет.

 

12:35 У Міжнародному суді ООН в понеділок розпочалися слухання за позовом України проти Росії у справі щодо звинувачень в геноциді. 7 березня делегація України представляє в Міжнародному суді ООН правову позицію в справі проти Росії, відповідно до Конвенції від 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. "Росія маніпулює міжнародним правом та, зокрема, згаданою Конвенцією, яка є фундаментальним міжнародним договором у сфері захисту прав людини, та використала її для збройної агресії проти України", – заявили в МЗС. Українська делегація просить Міжнародний суд ООН призначити запобіжні заходи з метою припинення кровопролиття: Російська Федерація має негайно зупинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії на території України; Росія повинна невідкладно забезпечити, щоб будь-які військові та інші збройні підрозділи під її контролем чи впливом припинили участь у воєнних діях. "Українська дипломатія продовжує боротися проти російських загарбників на всіх фронтах, у тому числі юридичному. Ми відстоюємо не лише свою свободу та незалежність, а й весь міжнародний правопорядок. Міжнародний суд ООН має стати на бік України та невідкладно призначити запобіжні заходи: наказати Російській Федерації негайно припинити бойові дії", – заявив Кулеба.

 

12:13 Президент України Володимир Зеленський закликав запровадити жорстокіші санкції проти Росії. "Якщо вторгнення продовжується і Росія не відмовилася від своїх планів проти України, значить, потрібен новий санкційний пакет, нові санкції, нові санкційні кроки проти війни заради миру. Потрібен бойкот російського експорту, зокрема відмова від нафти та нафтопродуктів з Росії. Це можна називати ембарго, а можна просто мораллю. Коли відмовляєшся давати гроші терористу... Якщо не можуть дотримуватися цивілізованих правил, то не мають отримувати й товарів та послуг. Хай війна їх нагодує", – заявив він.

 

11:47 Віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук розкритикувала як абсурдну та неприйнятну пропозицію Росії відкрити гуманітарні коридори у керунку РФ. "Росія вже двічі зривала їхнє відкриття (гуманітарних коридорів, – Z), обстрілюючи маршрути. А тепер росіяни кажуть, що готові відкрити коридори, але в бік РФ. Тобто вони хочуть, щоб наші громадяни йшли на територію РФ. Абсурдно, цинічно, неприйнятно", – наголосила міністр. Верещук повідомила, що вночі українська сторона отримала від РФ листа, у якому запропоновано, "враховуючи особисте прохання президента Франції Еммануеля Макрона", оголосити режим тиші з 10:00 7 березня і відкрити гуманітарні коридори на Гомель та Бєлгород. "Це неприйнятний варіант відкриття гуманітарних коридорів. Не поїдуть наші люди з Іванкова, Димера, Вишгорода, з-під Києва до Білорусі з тим, щоб потім літаками полетіти до РФ", – обурилась вона.

 

11:10 Керівник британського штабу оборони адмірал Тоні Радакін заявив в інтерв’ю ВВС, що створення безпольотної зони не допоможе тактично і може призвести до ескалації бойових дій. Він вважає, що найбільше руйнувань в Україні спричинили артилерійські обстріли, а не бомбардування з повітря. На його думку, російське вторгнення до України відбувається невдало, Росія втрачає свою силу і надовго її не вистачить. Російські військові мають важкі втрати, в них падає бойовий дух і вони мають несправну техніку. Він вважає, що частина російських солдатів кинула автоколону, яка застрягла під Києвом, і розклала табір у прилеглому лісі.

Адмірал Радакін також закликав спокійніше ставитись до ядерних погроз, які озвучував Путін. За його словами, Захід повинен зберігати спокій, підходити до ситуації відповідально і не реагувати на кожну "дивну чи безглузду заяву" президента Росії: "Ми готові. Ми підійдемо до цього конфлікту з тим рівнем професіоналізму і відповідальності, якого від нас очікують. Ми також абсолютно впевнені в своїй здатності протистояти президенту Путіну".

 

10:50 Представник міністерства оброни США розповів про оцінки перебігу бойових дій в Україні:

— США не вважають, що російська операція із висадкою морського десанту з метою захопити Одесу може скоро початись.

— США спостерігають лише "обмежені" зміни на землі. Українські сили присікають російські спроби просунутись до Києва, Харкова і Чернігова.

— Російська колона, що розтягнулась на 65 кілометрів біля Києва, стоїть на місці.

— Повітряний простір над Україною не захоплений. Обидві сторони втратили бойові літаки.

— Від початку вторгнення Росія випустила 600 ракет різного типу.

— На території України вже перебувають приблизно 95% російських сил, які були зібрані на кордоні, російський резерв становит 9 тисяч військових.

— Російські війська здійснили близько 600 запусків ракет.

 

10:28 Міністерство оборони України опублікувало інформацію про загальні бойові втрати противника із 24.02 по 07.03:

 

особового складу – понад 11 тис. осіб,

танків ‒ 290 од,

бойових броньованих машин ‒ 999 од,

артилерійських систем –117 од,

РСЗВ – 50 од,

засоби ППО – 23 од,

літаків – 46 од,

гелікоптерів – 68 од,

автомобільної техніки – 454 од,

кораблі / катери – 3 од,

цистерн з ППМ – 60,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7.

 

10:12 Українські сили накрили аеродром Чорнобаївка біля Херсона, де росіяни частково розмістили свою техніку. "Знищено від 30 гелікоптерів ворога, а ще жива сила та техніка", – поінформували у командуванні морської піхоти. 

 

09:55 Голову Гостомельської громади Юрія Прилипка застрелили під час роздачі гуманітарної допомоги – "загинув, роздаючи хліб голодним і ліки хворим, втішаючи згорьованих і розраджуючи зневірених". "Ніхто його не змушував іти під кулі окупантів. Міг, як і сотні інших, пересидіти в погребі. І хто б дорікнув!? Але на нього чекали, на нього сподівалися, в нього вірили", – прокоментували у селищній раді.

 

09:21 Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна отримала додаткове озброєння і невдовзі ворога чекає "сюрприз". "Ми використовуємо кожну хвилину, щоб зміцнити нашу оборону. Усі зусилля цілодобово спрямовані на те, щоб забезпечити потреби наших захисників і захисниць... Не буду коментувати поставки зброї та боєприпасів – це делікатний момент. Нехай ворога чекає сюрприз. Знайте: є суттєвий прогрес. Крім іншого, за останні три дні вже доставлено, їде до України або законтрактовано понад 50 тисяч шоломів та бронежилетів. Ми «перехоплюємо» у постачальників вже пошиту форму для армій країн НАТО. Нехай наші оборонці будуть вдягнуті у різне. Головне – щоб було зручно бити ворога".

 

09:09 Місія ОБСЄ остаточно покидає Україну – залишилося евакуювати керівництво. "6 березня завершилася евакуація моніторингової команди з Херсону в Російську Федерацію. Того ж дня тривало переміщення місцевих членів місії, які раніше були розміщені в Краматорську і Сєверодонецьку. Також почалося переміщення місцевих членів місії, які раніше були розміщені в Києві. З огляду на активізацію бойових дій, що тривають, а також відсутність домовленості щодо гуманітарного коридору, вже вдруге неможливо було розпочати переміщення місцевих членів місії з Маріуполя. Переміщення місцевих членів місії розпочнеться, як тільки це дозволить безпекова ситуація. Голова СММ із вищим керівництвом залишаються в Україні, однак планують залишити зону діяльності СММ, оскільки усі інші міжнародні члени місії вже виїхали", – ідеться у повідомленні.

 

08:36 Російська армія прибула в Україну із парадною військовою формою. Фотографії одностроїв оприлюднили Сили спеціальних операцій ЗСУ. "Вони їхали до нас вбивати наших дітей, трощити наші домівки, щоб потім пройти урочистим парадом Хрещатиком. Навіть везли з собою парадну форму з начепленими медалями. Але щось пішло не так. Частина з них угноїла українську землю, а частина – у полоні просить про прощення", – ідеться в коментарі командування ССО.

 

 

07:36 По Миколаєву вдарили із реактивних систем залпового вогню. Згідно з інформацією "Суспільного", вогонь вели, ймовірно, зі "Смерчів".

 

06:55 У Вашінґтоні пройшла масштабна акція з вимогою закрити небо над Україною та посилити санкцій проти Росії. 

 

 

01:27 Папа Римський Франциск: "В Україні течуть ріки крові та сліз. Там не йдеться просто про військову операцію, але про війну, яка сіє смерть, знищення та злидні. Жертв дедалі більше, як і людей, які втікають, особливо, матерів з дітьми. В цій багатостраждальній країні в драматичний спосіб з години на годину зростає потреба в гуманітарній підтримці. Звертаюся з палким закликом, аби були дійсно забезпечені гуманітарні коридори та щоб було гарантовано і полегшено доступ допомоги на території в облозі, щоби принести життєво необхідну допомогу нашим братам і сестрам, пригнобленим бомбами та страхом. Дякую всім, хто приймає біженців. Насамперед, благаю, щоби припинився збройний наступ і взяли верх переговори, щоби переважив здоровий глузд. І щоби знову дотримувалося міжнародне право!", – цитує Vatican News.

 

00:31 Угруповання російських військ перейшло до накопичення ресурсів для штурму Києва, йдеться у зведенні Генерального штабу ЗСУ вночі на понеділок. На поліському напрямку противник намагається встановити повний контроль над містами Буча та Ірпінь і наблизитись до столиці України. В районі міста Ірпінь ворог здійснює висування танкових та мотострілецьких підрозділів. З території Республіки Білорусь через Чорнобильську зону відчуження продовжується постачання палива та інших матеріальних засобів для окупаційних військ. На Сіверському напрямку окупанти намагаються забезпечити тактичну перевагу для виходу до східних околиць Києва через Броварський і Бориспільський райони, а також встановлення контролю над містами Чернігів та Суми.

 

07.03.2022